Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Ioan

1 Ioan 2:14


2:14 V-am scris, parintilor, fiindca ati cunoscut pe Cel ce este de la inceput. V-am scris, tinerilor, fiindca sunteti tari, si Cuvantul lui Dumnezeu ramane in voi, si ati biruit pe cel rau.

V-am scris. Vezi comentariul de la v. 12.

Parintilor. Compara cu v. 13. Cunoasterea personala a Mantuitorului, care vine in urma unei experiente indelungate, este lucrul cel mai de seama pe care Ioan il poate atribui credinciosilor. Cei care L-au cunoscut Dumnezeu trebuie sa-L fi cunoscut si pe Fiul, singurul prin care poate fi cunoscut Dumnezeu (vezi comentariul de la Ioan 1,18).

Sunteti tari. Ioan se adreseaza acum celor tineri. In v. 13 apostolul vorbeste de biruinta lor asupra diavolului. Acum el descopera factorul care i-a facut capabili sa castige aceasta biruinta (compara cu Efeseni 6,10–18).

Cuvantul lui Dumnezeu. La prima vedere s-ar putea crede ca Ioan se refera la Cuvantul intrupat (vezi comentariul de la Ioan 1,1–3; 1 Ioan 1,1–3). Dar este clar ca aici el se gandeste la Cuvantul scris, Sfintele Scripturi, care poate ,,sa ramana”, sau sa fie ascuns, in inima (Ioan 15,7; Psalmi 119,11).

Cuvantul lui Dumnezeu, pastrat in inima, il inspira si il inarmeaza pe ostasul crucii sa lupte lupta cea buna (vezi comentariul de la Efeseni 6,17). El descopera starea decazuta a omului, viclenia si rautatea lui Satana, puterea mantuitoare a lui Hristos, exercitata prin Duhul Sfant, inaltimea la care oamenii pot sa ajunga prin consacrare si glorioasa rasplata a biruitorului. Mantuitorul Insusi a folosit Cuvantul scris in lupta Sa cu ispititorul (Matei 4,1–11). Luptand ca om, Mantuitorul nu avea o arma mai puternica decat cuvintele pe care Duhul Sfant le inspirase chiar pentru ocazii de felul acela (Matei 4,4.7.10). Numai cand urmeaza exemplul lui Hristos, umplandu-si memoria cu pretiosul Cuvant al lui Dumnezeu si urmandu-i sfatul, pot crestinii castiga biruinta

asupra egoismului si a pacatului.

Biruit. Ca si la parinti, Ioan repeta motivele laudei sale (compara cu v. 13).