Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Ioan

1 Ioan 2:13


2:13 Va scriu, parintilor, fiindca ati cunoscut pe Cel ce este de la inceput. Va scriu, tinerilor, fiindca ati biruit pe cel rau. V-am scris, copilasilor, fiindca ati cunoscut pe Tatal.

Va scriu. Vezi comentariul de la v. 12.

Parintilor. In Noul Testament aceasta este o forma neobisnuita de adresare. In Vechiul Testament acest cuvant are adesea intelesul de stramosi (Genesa 15,15; 31,3; etc.) si este folosit cu sensul acesta si in Noul Testament (Faptele Apostolilor 3,13.22.25; etc.). ,,Parintii” pot fi si prezbiterii sau conducatorii bisericii (Faptele Apostolilor 7,2; 22,1). Aici se pare ca Ioan se adreseaza barbatilor mai varstnici, parinti fizici sau nu, in contrast cu grupul ,,tinerilor”. Pe langa faptul ca erau inaintati in varsta, ,,parintii” s-ar putea sa fi fost crestini de multa vreme, asadar maturi din punct de vedere spiritual.

Fiindca. Vezi comentariul de la v. 2.

Ati cunoscut. Gr. ginosko (vezi comentariul de la v. 3). E foarte putin probabil ca vreunul dintre cititorii lui Ioan sa-L fi cunoscut personal pe Hristos, cand traia pe acest pamant, dar toti fusesera privilegiati sa-L cunoasca printr-o experienta spirituala. Este privilegiul nostru sa ne bucuram de aceeasi convingere a partasiei cu Mantuitorul (vezi comentariul de la Filipeni 3,10). Toti crestinii ar trebui sa fie in stare sa marturiseasca impreuna cu Pavel: ,,…stiu in cine am crezut” (2 Timotei 1,12).

Cel ce este de la. Comparatia cu cap. 1,1–3 dovedeste ca Ioan vorbeste aici despre Fiul. La sfarsitul versetului, el declara despre toti credinciosii ca L-au cunoscut pe Tatal.

Tinerilor. Ioan ii imparte pe destinatarii epistolei sale in doua grupe: ,,parinti” si ,,tineri”. Cine nu face parte din prima grupa, apartine celei de-a doua.

Biruit. Gr. nikao, ,,a birui”. Din cele 28 de ocazii cand este folosit cuvantul nikao in Noul Testament, 6 sunt in aceasta epistola, iar 18 in alte scrieri ale lui Ioan. Ideea biruintei crestine ocupa un loc de frunte in gandirea apostolului. Din versiunea greaca reiese ca cei credinciosi biruisera si se bucurau acum de roadele biruintei lor.

Pe cel rau. Adica pe diavolul (vezi comentariul de la Ioan 17,15). Credinciosii castigasera biruinta nu doar asupra dorintelor rele si asupra deprinderilor pacatoase, ci si asupra urii si a ispitelor iscusite ale vrajmasului (vezi comentariul de la Matei 4,1). In aceasta epoca de explozie a cunostintei si de scepticism, putini isi dau seama de puterea celui rau si a multimii lui de agenti. Oamenilor le place sa creada ca sunt stapani pe soarta lor si uita ca de cand a pacatuit Adam, toti au devenit sclavii celui rau. Singura scapare din aceasta robie este a folosi unica putere care le ramane: puterea de a alege un alt Stapan si a-I supune Lui vointa lor slaba. Hristos ii va elibera atunci din sclavia diavolului si-i va conduce la bine (Romani 6,13–23).

V-am scris. [,,Va scriu”, KJV]. Dovezile textuale favorizeaza verbul la trecut, ,,v-am scris”.

Copilasilor. Gr. paidia, un cuvant care nu transmite aceeasi nota de afectiune ca teknia (vezi comentariul de la v. 1), dar subliniaza, in schimb, ideea subordonarii si a dependentei si sugereaza nevoia de calauzire. Fara indoiala ca, la fel ca teknia, cuvantul ii include pe toti credinciosii, batrani si tineri (vezi comentariul de la v. 12).

Tatal. Adica Dumnezeu. In v. 12 Ioan declara ca pacatele credinciosilor au fost iertate, iar aici spune ca ei Il cunosc personal pe adevaratul Dumnezeu. In Evanghelia si epistolele sale Ioan subliniaza aceasta cunoastere, dandu-si seama ca este esentiala pentru viata vesnica (vezi comentariul de la Ioan 17,3).