Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Ioan

1 Ioan 1:7


1:7 Dar daca umblam in lumina, dupa cum El insusi este in lumina, avem partasie unii cu altii; si sangele lui Isus Hristos, Fiul Lui, ne curata de orice pacat.

Dar daca umblam. Propozitia poate fi parafrazata: ,,Daca, pe de alta parte, in loc sa umblam in intuneric, umblam ... ” Ioan nu lasa turma in disperare, ci se indreapta spre aspectele pozitive ale vietii de crestin, pentru a-i incuraja si pentru a-si exprima increderea in ei.

El Insusi este in lumina. Dumnezeu este neincetat inconjurat de lumina care radiaza de la Sine. Cel mai bun lucru pe care il poate face crestinul este sa umble in razele luminii care vine de la Dumnezeu. Dupa cum pe un drum intunecos si necunoscut calatorul este calauzit de lumina, tot asa pe calea vietii copilul lui Dumnezeu va urma lumina care vine de sus (2 Corinteni 4,6; Efeseni 5,8; vezi comentariul de la Proverbe 4,18).

Unii cu altii. [,,Unul cu altul”, KJV]. Daca umblam in lumina, umblam cu Dumnezeu, de la care straluceste lumina, si avem partasie nu numai cu El, dar si cu toti ceilalti care merg pe urmele Domnului. Slujind aceluiasi Dumnezeu, crezand aceleasi adevaruri, urmand aceleasi porunci pe cararea vietii, nu se poate sa nu fim uniti. Cel mai mic semn de rautate manifestat intre noi si fratii nostri ar trebui sa ne faca sa ne cercetam comportamentul, pentru a fi sigur ca nu ne abatem de la calea luminii (vezi comentariul de la cap. 4,20).

Si sangele. Ultima parte a versetului nu e nicidecum un gand care i-a venit lui Ioan mai la urma, deoarece experienta descrisa aici este strans legata de umblarea ,,in lumina”. Recunoscand ca si cei care au partasie cu Dumnezeu vor continua sa aiba nevoie de curatire de pacat, Ioan il asigura pe crestin ca Dumnezeu a anticipat deja nevoia aceasta si a luat masuri pentru a-i face fata. In ce priveste rolul ,,sangelui” in cadrul curatirii de pacat, vezi comentariul de la Romani 3,25; 5,9, vezi comentariul de la Ioan 6,53.

Isus Hristos. Pot fi citate dovezi textuale importante (cf. pag. 10) pentru omiterea cuvantului ,,Hristos”. Dar deoarece in epistolele sale Ioan foloseste adesea expresia ,,Isus Hristos” sau vorbeste despre Isus ca ,,Hristosul” sau ,,Fiul lui Dumnezeu” (cap. 4,15; 5,1.5), multi prefera sa pastreze cuvantul ,,Hristos”. In Evanghelia sa apostolul vorbeste adesea despre Isus, Cuvantul intrupat, dar aici el se gandeste mai ales la Mantuitorul divin-uman, Isus Hristos. In ce priveste titlul ,,Isus Hristos”, vezi comentariul de la Matei 1,1.

Fiul Sau. Aceasta identificare aditionala a lui Isus accentueaza maretia sacrificiului prin care am primit sangele curatitor; el a venit de la Fiul lui Dumnezeu. In ce priveste statul Sau de Fiu, vezi Luca 1,35.

Curateste. Gr. katharizo, ,,a face curat”, ,,a curati”, folosit in Evanghelii pentru ,,curatirea” unui lepros (Matei 8,2; Luca 4,27 etc.) si in alte parti pentru curatirea de pacat sau de vinovatia pacatului (2 Corinteni 7,1; Efeseni 5,26; Evrei 9,14 etc.). Curatirea despre care se vorbeste aici nu este cea care se realizeaza cu ocazia primei pocainte si a primei marturisiri, la inceputul vietii de crestin, si care precede partasia. Curatirea la care se face referire aici se realizeaza pe tot parcursul vietii pamantesti si este o parte a lucrarii de sfintire (vezi comentariul de la Romani 6,19, 1 Tesaloniceni 4,3). Numai Hristos a trait o viata fara pacat (vezi comentariul de la Ioan 8,46; 1 Petru 2,22); astfel oamenii au mereu nevoie de sangele Sau pentru a fi curatiti de pacate (vezi comentariul de la 1 Ioan 2,1.2).

Scriitorul se include si pe sine in randul celor care au nevoie de aceasta curatire. Cei care umbla cel mai aproape de Dumnezeu, in slava luminii Lui, vor fi cei mai constienti de propria lor pacatosenie (cap. 1,8.10; AA 561, 562; GC 469–473).

Orice pacat. [,,Toate pacatele”, KJV]. Mai degraba ,,orice pacat”, adica orice fel de pacat. In ce priveste termenul ,,pacat”, vezi comentariul de la cap. 3,4.