Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Ioan

1 Ioan 1:3


1:3 deci, ce am vazut si am auzit, aceea va vestim si voua, ca si voi sa aveti partasie cu noi. Si partasia noastra este cu Tatal si cu Fiul Sau, Isus Hristos.

Ce am vazut. Cuvintele acestea sunt repetate retoric (v. 1, 2) pentru a accentua ideea si pentru a recapitula cele spuse mai inainte. Tinand cont de pozitia lui Ioan impotriva formelor primare de gnosticism (vezi pp. 625, 626), accentul pe care il pune asupra cunoasterii lui Isus nu este deloc exagerat.

Va vestim. [,,Va declaram”, KJV]. Vezi mai sus, la ,,va vestim” (v. 2).

Partasie. Gr. koinonia (vezi comentariul de la Faptele Apostolilor 2,42). Cuvantul sugereaza reciprocitate in partasie, fie intre parti egale, cum ar fi intre frati, fie intre parti inegale, cum ar fi intre Dumnezeu si noi (compara cu Faptele Apostolilor 2,42; 2 Corinteni 8,4; Galateni 2,9; Filipeni 2,1 etc.). In cazul acesta, apostolul doreste ca cititorii sa se bucure de aceleasi binecuvantari spirituale de care se bucura el, printr-o cunoastere a Tatalui si a Fiului. Unul din obiectivele principale ale acestei epistole este ca si altii sa aiba parte de aceasta comuniune. Cuvantul ,,partasie” este unul din cuvintele cheie ale primului capitol. Cel care-L cunoaste cu adevarat pe Hristos va dori intotdeauna ca si altii sa aiba parte de aceasta partasie binecuvantata. ,,Din momentul cand un om vine la Hristos, se naste in inima lui dorinta de a face cunoscut si altora ce Prieten scump a gasit el in Isus” (SC 78). Cei care lucreaza in felul acesta vor contribui la raspunsul la rugaciunea Mantuitorului: ,,ca ei sa fie una, cum si Noi [Tatal si Fiul] suntem una” (Ioan 17,22).

Partasia noastra. Literal, ,,partasia, [aceea care este a] noastra”, adica felul nostru de partasie, partasia care exista intre Ioan si Dumnezeu. Crestinul devine o veriga intre cer si pamant. Pe de o parte cauta sa-L cunoasca pe Dumnezeu prin Hristos si pe de alta parte ii ajuta pe cei care nu-L cunosc pe Dumnezeu, fiind astfel o veriga ce-i leaga pe Tatal si copiii Sai rataciti.

Fiul Sau, Isus Hristos. Aici Ioan Il identifica pe Cuvant cu Hristos. Numele dublu, ,,Isus Hristos”, arata ca Ioan ia in consideratie umanitatea si divinitatea Fiului (vezi comentariul de la Matei 1,1; Filipeni 2,5; vezi si comentariul de la 1 Ioan 3,23). Partasia cu Tatal este posibila numai prin Fiul, care este singurul calificat pentru a-L descoperi pe Dumnezeu oamenilor (vezi comentariul de la Ioan 1,18).