Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Corinteni

1 Corinteni 9:7


9:7 Cine merge la razboi pe cheltuiala sa? Cine sadeste o vie, si nu mananca din rodul ei? Cine paste o turma, si nu mananca din laptele turmei?

Merge la razboi. Gr. strateuo ,,a servi ca ostean”, in timp de razboi sau de pace. Expresia e folosita cu privire la serviciul militar in general. Ostasul isi consacra viata serviciului militar in favoarea propriului sau popor si propriei sale tari. E datoria sa sa apere interesele celor care-l folosesc ca ostas, chiar dandu-si viata daca e necesar. Dar ostasul pe bune dreptate asteapta ca aceia care l-au inscris la oaste sa se ingrijeasca de toate cele necesare, lasandu-l cu totul liber sa-si consacre puterile lucrarii ce i-a fost incredintata. Dupa cum e drept ca ostasul din lume sa-si primeasca plata de la cei care il folosesc, tot asa e drept ca slujitorul Evangheliei sa astepte intretinere din partea celor carora le serveste. Aceasta este prima ilustratie.

Pe cheltuiala. Gr. opsonion ,,ratii militare”, ,,stipendiu”, ,,acordari”, ,,salarii”. Pe vremuri era obiceiul de a plati soldatilor partial in ratii de carne, cereale sau fructe. Soldatii nu asteptau sa fie obligati sa-si asigure propria hrana; aceasta era raspunderea celor care-l inscriau la oaste. In acelasi fel, lucratorul evanghelic nu trebuie sa fie impovarat de necesitatea de a-si devota timpul si energia obtinerii propriei sale hrane si a altor lucruri trebuincioase.

Vie. A doua ilustratie este luata din domeniul agriculturii. Omul care sadeste o vie nu asteapta ca munca lui sa fie in zadar; el asteapta sa se bucure de roadele viei. In acelasi fel slujitorul Evangheliei isi consacra timpul, munca si talentele la infiintarea bisericii, care este via lui Dumnezeu, si e drept ca el sa primeasca intretinerea de la ea (vezi Psa 80:8, 9; Isa 5:1–4; 27:2, 3).

Turma. A treia ilustratie intareste subiectul celor doua precedente. Poate ca ilustratia cu biserica lui Dumnezeu ca o turma de oi (Ioan 10:7-9, 11; Evr 13:20), sislujitorul Evangheliei ca un pastor (Efes 4:11; aici ,,pastori” inseamna literal ,,pastor de oi”), se afla deja in circulatie cu mult inaintea lui Pavel.

O invatatura importanta care e data de acest plan divin pentru sustinerea lucrarii pastorilor nu ar trebui sa fie trecuta cu vederea. Inima fireasca e foarte egoista; omul se straduieste fara incetare sa acumuleze bogatie materiala. Aranjamentul prin care biserica sustine pe aceia care o servesc in cele spirituale ajuta pe membrii sa biruiasca tendinta naturala a inimii spre egoism. El procura de asemenea o cale de a da exprimare practica aprecierii din partea lor a eforturilor depuse in favoarea lor de catre lucratori. Chiar si mai important, el este un mijloc de a exprima recunostinta lor fata de Dumnezeu pentru iubirea si grija Lui pentru ei, care e manifestata prin serviciile celor randuiti de El.