Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Corinteni

1 Corinteni 9:17


9:17 Daca fac lucrul acesta de buna voie, am o rasplata. Chiar daca-l fac de sila, este o ispravnicie care mi-a fost incredintata.

De bunavoie. Gr. hekon, ,,ravnitor”, ,,din indemn personal”, ,,din hotarare personala”. Pavel nu vrea sa spuna ca isi facea lucrarea de sila sau fara de bunavointa, ci ca chemarea lui nu era rezultatul propriei sale planuiri originare pentru o cariera a vietii (vezi v. 16).

O rasplata. Nu e cu totul clar ce vrea Pavel sa spuna. Poate ca apostolul vrea sa spuna ca daca ar fi fost intr-o lucrare de predicare a Evangheliei asa cum erau altii invatatori, el ar fi primit o rasplata asa cum pare ca faceau ei (v. 14). Aceasta nu e rasplata pe care o cauta el (vezi v. 18).

De sila. [,,Impotriva voii mele”, KJV]. Gr. akon cu inteles contrar lui hekon (vezi mai sus sub ,,de bunavoie”), de unde, in context, insemnand nu cu propria sa hotarare. El a fost chemat la lucrarea cand avea alte planuri in gand. In felul acesta faptul ca predica Evanghelia nu era temei de lauda.

Ispravnicie. [,,Dispensatiune”, KJV; ,,Dregatorie”, G. Gal.]. Gr. oikonomia, ,,ispravnicie”, ,,insarcinare”. Lui Pavel i se incredintase o ispravnicie. Pe vremea lui Pavel ispravnicii erau adesea sclavi alesi dintre robii de casa si insarcinat cu grija bunurilor gospodariei (vezi Luc 12:42, 43). Nu e ideea aici de degradare a lucrarii de slujitor crestin al altarului la nivelul unei slujiri servile. Cuvantul e folosit pentru a ilustra felul numirii lui Pavel ca apostol.

Pavel nu vrea sa spuna ca nu predica Evanghelia pentru vreun alt motiv decat acela al simplei constrangeri, deoarece avea povara pusa asupra lui, sau in asa fel ca vointa lui nu era de acord cu aceea ce facea. Odata ce primise insarcinarea, el acceptase voios raspunderea ca un ispravnic si s-a hotarat sa-si proslaveasca slujba. El a vazut de bine sa faca lucrul acesta, renuntand la compensatia materiala legitima randuita de Domnul pentru slujitorii Evangheliei (vezi Luc 10:7; 1Cor 9:13, 14). Aceasta insemna ca el urma sa renunte la conforturile si la inlesnirile de care s-ar fi putut bucura in mod legal, si ca urma sa se supuna la greutati si truda pentru propria sa intretinere in timp ce predica Evanghelia. Purtarea de felul acesta era o demonstrare ca inima sa era in lucrarea sa si ca el cu adevarat se bucura de ea si o iubea.