Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Corinteni

1 Corinteni 9:10


9:10 Sau vorbeste El inadins pentru noi? Da, pentru noi a fost scris astfel; caci cine ara, trebuie sa are cu nadejde, si cine treiera graul, trebuie sa-l treiere cu nadejdea ca va avea parte de el.

Inadins. [,,Cu totul”, KJV]. Gr. pantos, ,,cu certitudine”, ,,cu siguranta”, ,,in orice caz”, ,,fara indoiala”. Totusi, Pavel nu tagaduieste aplicatia literala a legii (vezi v. 9). El face doar o asa de larga aplicatie a principiului incat in comparatie cu extinderea aplicatiei, interpretarea literala este, ca sa zicem asa, lipsita de insemnatatea.

Pentru noi. Pavel face acum o aplicatie expresa a acestei legi la aceia care sunt chemati de Dumnezeu sa proclame Evanghelia. S-ar putea pune intrebarea, in ce sens a fost data reglementarea aceasta in folosul slujitorilor Evangheliei? Raspunsul arata ca e planul lui Dumnezeu ca toti aceia care muncesc cinstit pot pe buna dreptate nadajdui rasplatirea. Nu ca rasplatirea este marele obiectiv in cazul lucratorului evanghelic; el predica pentru ca, la fel ca Pavel, nu poate face altfel (vezi v. 16). Dar Domnul demonstreaza amabila Lui atentie pentru lucratorii Sai. Desi adevaratul slujitor al Evangheliei e sub o adanca obligatie de a lucra pentru mantuirea semenilor sai, nu se asteapta ca sa faca lucrul acesta fara nadejde de compensare, in forma atat a intretinerii materiale cat si a bucuriei viitoare (vezi Ier 20:9; 2Cor 1:14; 1Tes 2:19, 20).

Are in nadejde. Cel care se angajeaza sa munceasca pamantul trebuie sa fie inspirat sa depuna cele mai bune eforturi ale sale. Pentru a realiza lucrul acesta, el ar trebuie sa aiba nadejdea indreptatita si asteptarea ca harnicia si sarguinta sa vor fi incoronate cu succes. El trebuie sa lucreze cu asigurarea plina de incredere ca ii va fi permis sa se bucure de roadele muncii sale. Cineva care este obligat sa lucreze fara aceasta nadejde inspiratoare e foarte mult handicapat si nu se poate presupune ca e capabil sa depuna efortul sau maxim. Cum poate cineva care nu are asigurarea de a primi o compensatie corespunzatoare sa manifeste un mare interes in munca sa? Cum se poate astepta ca el sa se devoteze neegoist si neobosit sarcinii incredintate lui? Cum poate mintea lui sa fie libera de neliniste cand ia aminte la nevoile familiei lui? Daca asa stau lucrurile cu cel care e angajat in lucrarea lumii, nu e lucrul acesta adevarat si cu privire la acela care lucreaza in via Domnului?

Cu nadejdea ca va avea parte. [,,Partas al nadejdii sale” KJV; ,,Va avea parte de rodul sau”. G. Gal.]. Dovezi textuale favorizeaza (cf. P. 10) exprimarea ,,in nadejdea partasiei”. Dumnezeu in planul mantuirii, foloseste multe unelte pentru realizarea scopurilor Sale. Dupa cum in agricultura unul poate sa pregateasca terenul si altul sa adune recolta, tot asa in marea lucrare de castigare de suflete pentru imparatia lui Dumnezeu, Duhul Sfant poate sa foloseasca o persoana ca sa semene samanta Evangheliei in inima unuia care cauta dupa adevar, si un altul sa conduca persoana aceea prin apa botezului in biserica (vezi cap. 3:6, 7). Indiferent ce parte ar putea avea un lucrator in convertirea unui suflet la Hristos, el va participa la rasplata impreuna cu toti ceilalti pe care Domnul i-a folosit in atragerea aceluia la El (vezi Mat 20:8-10; Ioan 4:36-38; 1Cor 3:8-14). La fel, lucratorul care seamana samanta adevarului e indreptatit la sustinere materiala tot pe atat de drept ca si lucratorul care la o data mai tarzie are privilegiul de a infiinta o biserica alcatuita din aceia care au fost adusi la Evanghelie de cei dinaintea lui (vezi 2Tim 2:6).