English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Corinteni

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

1 Corinteni, 8


8:1 In ce priveste lucrurile jertfite idolilor, stim ca toti avem cunostinta. Dar cunostinta ingamfa pe cand dragostea zideste.

In ce priveste. Versetul acesta introduce un alt subiect asupra caruia biserica corinteana ceruse sfat de la Pavel, si anume oportunitatea de a consuma hrana care fusese adusa de inchinatorii pagani idolilor lor. Cand animalele erau sacrificate zeilor in temple pagane, parte din animal era data preotului oficiant, care vindea carnea. Parte din carnea aceasta ajungea in pietele publice. In felul acesta se ridicau doua intrebari: Era cuvenit sa se cumpere astfel de alimente din pietele publice si sa se consume, si era bine ca sa se consume astfel de hrana cand se faceau vizite la un prieten pagan? In ce priveste pozitia luata de Conciliul din Ierusalim asupra carnurilor jertfite idolilor vezi Fapte 15:20.

Toti avem cunostinta. Poate ca corintenii se falisera cu aceasta in scrisoarea lor cu intrebari (vezi cap. 7:1). Credinciosii din Corint isi dadeau seama de adevarata natura a idolilor, ca n-aveau nici o insemnatate (cap. 8:4).

Ingamfa. Adica, duce la mandrie si la o idee exagerata cu privire la propria parere, si la fapte lipsite de iubire fata de altii.

Dragostea. Gr. agape,,,iubire” in forma ei cea mai inalta, nu atractia senzuala sau biologica, ci iubirea intemeiata pe principiu, iubire ca un adevarat interes fata de semen din cauza valorii lui pentru Dumnezeu ca o fiinta pentru care a murit Hristos (vezi Mat 5:43). O astfel de iubire nu se ,,ingamfa” (1Cor 13:4). Ea mai degraba zideste decat sa darame; de aceea cauta fara incetare sa faca lucrurile acelea care vor ajuta pe altii (vezi cap. 13). Cunostinta singura e neindestulatoare pentru actiunea crestina. Lucrul acesta se demonstreaza in partidele si cearta ce se gaseau in biserica, drept urmare a asa numitei lor intelepciuni (vezi cap. 1:11, 12; 3:3, 4).

Pavel le-a reamintit ca nu era lucru sigur de a se rezema pe o calauza atat de defectuoasa ca intelepciunea omeneasca. Daca inima nu e in bune legaturi cu Dumnezeu, cunostinta sau stiinta singura umple pe om de mandrie si-l umfla de incredere zadarnica in propriile sale puteri. Ea adesea il indeparteaza de adevarata religie si-i zapaceste mintea (vezi cap. 1:20-21). Solutia problemei cu privire la carnea jertfita idolilor nu trebuie sa fie bazata numai pe cunostinta abstracta, ci pe cerintele adevaratei iubiri pentru altii. Ea va gasi cea mai mare preocupare ca fiind consideratia cu privire la ceea ce contribuie cel mai bine la pacea, curatenia, fericirea si mantuirea semenului. Iubirea aceasta este solutia oricarei probleme doctrinale, morale si sociale.



8:2 Daca crede cineva ca stie ceva, inca n-a cunoscut cum trebuie sa cunoasca.

Stie ceva. Pavel aici osandeste mandria realizarilor intelectuale ale cuiva care duc la dispretuirea si neglijarea intereselor altora care sunt mai putin invatati. Acela care este atat de mandru de cunostinta sa incat dispretuieste pe altii si trece cu vederea adevaratele lor interese demonstreaza ca inca nu a invatat primele elemente ale adevaratei cunostinte. Omul cu adevarat invatat e smerit, modest si amabil fata de altii. El nu e ,,ingamfat”, si nu trece cu vederea fericirea altora. Daca un om nu foloseste cunostinta sa pentru fericirea si buna stare a altora, aceasta dovedeste ca nu-si da seama de scopurile fundamentale ale cunostintei, care sunt folosul omenirii in general. Dupa cum un avar isi tine averea gramada si nu ii da o buna intrebuintare pentru fericirea si ajutorarea altora, tot asa acela care nu recunoaste raspunderea pe care o aduce acumularea de cunostinte, calca in picioare interesele celor din jurul sau. Cunostinta sa va fi folosita pentru propriul sau profit, indiferent de nevoia omenirii din jur. Lucrul acesta a fost vazut de repetate ori in istoria lumii. Cunostinta, ca si lumina soarelui, nu e de folos decat daca e revarsata pe pamant. Oamenii ar trebui sa retina ca Dumnezeu e Cel care le da capacitatea de a aduna cunostinte, si e datoria lor de a o folosi pentru binele tuturor (vezi Prov 2:1-6; Iac 1:5). Cunostinta deplina si reala e posedata numai de aceia care cunosc si practica iubirea (vezi 1Cor 13:2). Invatatura din versetul acesta este ca o cunostinta fara dragoste nu valoreaza mare lucru, deoarece pierde din vedere principiul folosirii ei in interesul semenilor.



8:3 Dar daca iubeste cineva pe Dumnezeu, este cunoscut de Dumnezeu.

Iubeste pe Dumnezeu. Ascultarea de cea dintai porunca: ,,Sa iubesti pe Domnul, Dumnezeul tau, cu toata inima ta” (Mat 22:37; cf. Prov 1:7). Acolo unde exista o astfel de iubire, ea se materializeaza in iubire dezinteresata pentru semeni (vezi 1Ioan 4:19-21).

Este cunoscut de Dumnezeu. [,,Este cunoscut de El” KJV]. Adica, omul care iubeste pe Dumnezeu e cunoscut intr-un sens special de Dumnezeu. Se poate sustine ca Dumnezeu cunoaste pe toti oamenii; atunci pentru ce sa specifice Pavel o anumita categorie ca fiind cunoscuta de El? Dar Dumnezeu intretine o comunicare stransa numai cu aceia care Il iubesc. El raspunde la iubirea lor luandu-i intr-o comuniune intima cu El, privindu-i ca prieteni speciali (vezi Ioan 10:14; Gal 4:9; 2Tim 2:19). Pe de alta parte, Dumnezeu declara ca nu cunoaste pe aceia care nu-L iubesc si nu asculta de El (vezi Mat 7:23).



8:4 Deci, cat despre mancarea lucrurilor jertfite idolilor, stim ca in lume un idol este tot una cu nimic, si ca nu este decat un singur Dumnezeu.

Despre. Pavel s-a abatut de la subiectul principal de discutie introdus in v. 1 pentru a arata ca problema nu putea fi rezolvata numai prin cunostinte, ca era nevoie de ceva deosebit, si anume de iubire (vezi v. 1-3). Acum e reluata cercetarea oportunitatii ca crestinii sa foloseasca hrana care fusese jertfita idolilor.

Nimic. In textul grec cuvantul acesta este in pozitie emfatica, subliniind astfel nimicnicia idolului. Idolul e numai lemn, piatra sau metal fara viata, si n-are o insemnatate reala nici in cer si nici pe pamant. Ar trebuie sa se retina ca prin cuvantul ,,idol” se intelege, nu numai chipul, ci si zeul pe care se presupune ca il reprezinta. Afirmatia lui Pavel tagaduieste acestui zeu orice realitate a existentei. Credinta ca diferite zeitati locuiesc in idolii facuti de om, e numai o fantezie a mintii inchinatorului. Unul din numele date zeitatilor pagane in VT este elilim, ,,nimicuri”.

Decat un. Scripturile subliniaza de repetate ori adevarul fundamental ca nu e decat un singur Dumnezeu, Creatorul si Parintele intregii omeniri (vezi Nem 9:6; Isa 43:10; 44:6, 8; Mal 2:10; Mar 12:29, 30; 1Cor 8:6; Efes 4:6).



8:5 Caci chiar daca ar fi asa numiti dumnezei, fie in cer, fie pe pamant (cum si sunt in adevar multi dumnezei si multi domni),

Numiti ,,dumnezei”. Paganii cred in fiinte imaginare pe care le numesc dumnezei, si li se inchina, dar de fapt ei nu sunt dumnezei; ei nici macar nu exista (vezi v. 4). Lipsit de descoperirea inspirata pe care crestinul o poseda in Biblie, paganul nu cunoaste ca nu e decat un singur Dumnezeu, care este Creatorul, si in necunostinta sa el atribuie calitati divine la multe lucruri atat imaginare cat si reale. Popoarele pagane zeifica soarele, luna, stelele, focul, apa, pamantul, anumite animale si pasari, ca si fiinte mitologice, Apolo, Jupiter, Venus, Bahus, etc. Pavel afirma aici ca desi sunt reprezentari de lucrari din cer si de pe pamant pe care paganii ii numesc dumnezei, ele nu au putere divina. Dar din cauza ca credinciosul in Biblie dispretuieste ideea ca acesti dumnezei sunt reali, el nu sustine ca nu sunt fiinte supranaturale care pot afecta destinul omenesc. Satana si ingerii sai au putere de a se manifesta fata de oameni in diferite feluri (vezi 2Cor 11:13-15). Prin puterea aceasta diavolul este in stare sa insele si sa inrobeasca milioane de oameni in cultul unor dumnezei falsi.

,,Dumnezei”...”domni”. Paganul credea ca cerul si pamantul erau populate de dumnezei si de domni de multe ranguri si puteri diferite. Dar ei erau numai divinitati imaginare.



8:6 totusi pentru noi nu este decat un singur Dumnezeu: Tatal, de la care vin toate lucrurile si pentru care traim si noi, si un singur Domn: Isus Hristos, prin care sunt toate lucrurile si prin El si noi.

Pentru noi. Indiferent ce ar face sau ar gandi paganul, crestinii ar trebui sa cunoasca faptul ca nu e decat un singur Dumnezeu, si numai El are dreptul de a domni peste ei. Nu exista un Dumnezeu care stapaneste peste o parte a familiei omenesti si altii care guverneaza alte parti ale populatiei lumii. Un singur Dumnezeu a creat toate, si in virtutea acestui fapt El are putere si autoritate asupra a tot ce e pe pamant.

Tatal. Titlul acesta scoate in evidenta contrastul dintre vederea crestina si cea pagana. Credinciosul crestin cunoaste pe Dumnezeu ca pe Tatal sau iubitor, plin de compatimire si intelegator. El a creat pe toti oamenii; El procura toate cele trebuincioase pentru traiul lor fericit; El ii protejeaza asa cum face un tata cu copiii sai; El are mila de ei in durerile lor, ii ajuta sa suporte incercarile lor, si in orice chip Se arata ca prietenul lor iubitor (vezi Psa 68:5; 103:13; Ier 31:9). Paganii n-au idee de Dumnezeu ca tata, ci numai ca o fiinta foarte influenta care are o mare putere si care trebuie sa fie impacata.

De la care. Vezi Rom 11:36.

Pentru care. [,,In el.” KJV]. Gr. eis auton, ,,pentru el”. Dumnezeu este tinta existentei noastre.

Prin care. Prin mijlocirea Fiului au ajuns la existenta toate lucrurile din universul nostru material (vezi Ioan 1:1-3, 14; Cols 1:16, 17; Evr 1:2). Paganii pretindeau ca erau multi carmuitori si domni ai universului, dar crestinii spuneau ca era numai unul. Pavel aici scoate in evidenta marele adevar ca Dumnezeu, si numai Dumnezeu a adus ,,toate” la fiinta, si ca El a facut aceasta prin mijlocirea activa a lui Isus Hristos, Fiul, care e a doua persoana a Dumnezeirii.

Prin El. Nu numai ca suntem creati prin mijlocirea Domnului Isus Hristos, ci suntem prin El si rascumparati din pacat. Totul, este creatiunea si mantuirea, si tot ce e cuprins in termenii acestia, vine de la Tatal prin mijlocirea lui Hristos Fiul.



8:7 Dar nu toti au cunostinta aceasta. Ci unii, fiind obisnuiti pana acum cu idolul, mananca un lucru ca fiind jertfit unui idol; si cugetul lor, care este slab, este intinat.

Cunostinta aceasta. [,,Cunostinta aceea”, KJV]. Desi cei mai multi credinciosi corinteni puteau, intr-adevar, sa inteleaga ca un idol nu era absolut nimic, si ca e numai un singur Dumnezeu, era dificil pentru unii sa lepede imediat toate superstitiile si dispozitiile lor sufletesti anterioare.

Obisnuiti cu. [,,Cu constiinta” KJV; ,,Cu obisnuinta” G. Gal.]. Dovezile textuale sunt impartite (cf. p. 10) intre exprimarea aceasta si ,,exprimarea potrivit cu uzul lor obisnuit”, sau ,,in puterea obisnuintei”. Folosind ultima exprimare, pasajul ar putea fi tradus: ,,Dar unii, datorita faptului ca pana acum erau obisnuiti cu idolii” (RSV). Erau unii dintre membrii bisericii care nu putea privi hrana care fusese sacrificata idolilor ca hrana obisnuita, chiar daca nu mai credeau in existenta idolilor. Ca urmare a unui obicei de o viata intreaga, nu se puteau disocia complet de trecut. Gustarea dintr-o astfel de hrana ii aseza in vechiul lor cadru, o situatie care era mai mult decat ei puteau suporta.

Fiind slab. Constiinta nu era de ajuns de tare pentru a face astfel de persoane sa biruiasca toate prejudecatile si credintele lor superstitioase anterioare.

Se intineaza. [,,E intinat”, KJV]. E intinat pentru ca e calcat. Tot ce e facut fara de o constiinta curata, e pacat (vezi Rom 14:23).



8:8 Dar nu carnea ne face pe noi placuti lui Dumnezeu: nu castigam nimic daca mancam din ea, si nu pierdem nimic daca nu mancam.

Ne face pe noi placuti. [,,Nu ne lauda”, KJV; ,,Nu ne face mai primiti”, G. Gal.]. Dovezile textuale favorizeaza (cf. p. 10) exprimarea ,,nu ne va lauda”. Favoarea lui Dumnezeu nu e obtinuta prin folosirea, si nici prin abtinerea de la folosirea de alimente care fusesera jertfite idolilor. Dumnezeu priveste la inima si ia nota de gandurile si motivele care determina actiunile oamenilor. Dumnezeu nu face ca favoarea Lui sa depinda de lucruri lipsite de importanta ca mancarea, sau nemancarea de alimente jertfite idolilor. Inchinarea bine primita inaintea lui Dumnezeu nu se concentreaza la lucruri de felul acesta; ea este mult mai spirituala.

Nu castigam nimic. [,,Nu suntem mai buni”, KJV; ,,Nu avem castig”, G. Gal.]. Literal, ,,abundam”, adica, in credit. Pot fi citate importante dovezi textuale (cf. p. 10) pentru inversarea propozitiilor, in care caz Pavel se refera mai intai la cei care nu mananca.

Nu pierdem. [,,Nu suntem mai rai”, KJV; ,,N-avem paguba”, G. Gal.]. Literal ,,pierdem” sau ,,avem mai putin”, adica, in credit. Nu refuzand de a manca o astfel de mancare isi sporesc credinciosii valoarea sau excelenta morala. Pavel vorbeste aici de alimente jertfite idolilor si afirmatia lui nu trebuie sa fie intinsa dincolo de subiectul care e considerat, ca si cum nici o chestiune de mancare sau bautura nu ar afecta legatura noastra cu Dumnezeu. Principiul nu se aplica intr-un caz in care mancarea sau bautura sunt cunoscute ca fiind daunatoare corpului, sau in cazul alimentelor strict oprite de Dumnezeu.



8:9 Luati seama insa ca nu cumva aceasta slobozenie a voastra sa ajunga o piatra de poticnire pentru cei slabi.

Luati seama. Cunoasterea adevarului cu privire la faptul ca idolul nu este nimic nu constituie in sine o scuza nelimitata pentru exercitarea privilegiului de satisfacerea poftelor fara a se tine seama de influenta faptelor cuiva asupra altora.

Nu cumva. Trebuie sa se aiba grija ca nu cumva purtarea unora care inteleg pe deplin subiectul sa conduca pe altii, mai putin cunoscatori in materie, pe cai gresite. Acesta este un principiu general al purtarii crestine, practica regulii de aur in lucruri care sunt de mica importanta.

Slobozenie. . Gr. exousia, ,,drept”, sau ,,autoritate”, adica, de a manca alimente care au fost jertfite idolilor. E adesea adevarat ca un crestin are dreptul sau libertatea de a face un anumit lucru, dar nu este intelept, sau bine fata de altii de a exercita acel drept (vezi cap. 6:12; cf. cap. 10:23).

Piatra de poticnire. Adica, ceva ce face pe un altul sa cada de pe cararea adevarului, si prin aceasta sa pacatuiasca. Era primejdia ca aceia a caror constiinta nu era tulburata de faptul consumarii de mancaruri jertfite idolilor sa faca pe altii sa pacatuiasca trezind in ei o inclinatie de a se deda la o purtare care era in conflict cu scrupulele lor de constiinta (vezi Mat 18:6-9; Rom 14:13, 20).

Slabi. Vezi 1Cor 8:7; cf. cele de la Rom 14:1. Credinciosul trebuie sa-si aduca totdeauna aminte ca e pazitorul fratelui sau. E datoria lui de a trai de asa maniera ca nici un cuvant sau nici o fapta de a lui sa nu faca dificil pentru un altul sa traiasca in armonie cu voia lui Dumnezeu. Convenienta si inclinatia personala nu trebuie sa fie cea dintai consideratie; trebuia sa se ia aminte la efectul actelor sale asupra altora.



8:10 Caci daca te vede cineva pe tine, care ai cunostinta, ca sezi la masa intr-un templu de idoli, cugetul lui, care este slab, nu-l va impinge pe el sa manance din lucrurile jertfite idolilor?

Sezi la masa. [,,Sezi la mancare”, KJV]. Adica, participa la un praznic. Poate ca ocazia ar fi fost vreo lucrare oficiala cu care era asociata vreo masa in cuprinsul templului.

Intr-un templu de idoli. Aici e prezentat ceea ce ar fi putut sa fie considerat ca un caz extrem, desi e de conceput ca aceia care nu se gandesc la influenta faptelor lor asupra altora s-ar fi putut purta intr-un fel ca acela descris in versetul acesta. Faptul ca Pavel folosea un exemplu de felul acesta arata delasarea in care cazusera unii din credinciosii corinteni. Cineva care avea cunostinta de adevarata natura a idolatriei putea fi considerat ca un exemplu de o buna purtare crestina, si actiunile lui puteau sa dea aprobare altora, mai putin intemeiati in credinta lui Isus, sa se dedea la aceeasi fapta fara de aprobarea constiintei lor (vezi v. 7).

Il va impinge. [,,Incuraja”, KJV]. Gr. oikodomeo, literal, ,,a zidi”. Cuvantul este probabil folosit ironic. Grupul din Corint care se falea cu libertatea lor crestina probabil sustinea ca felul lor de purtare zidea constiintele slabe ale fratilor lor. Pavel raspundea ca in loc de a ,,zidi”, ei nimiceau pe cel slab (v. 1).



8:11 Si astfel, el, care este slab, va pieri din pricina acestei cunostinte a ta: el, fratele, pentru care a murit Hristos!

El, care este slab. [,,Fratele slab”, KJV]. Vezi Rom 14:1; 1Cor 8:9. Fratele slab este cel care mai pe sus de toti ceilalti ar fi trebuit sa fie tratat cu rabdare si ingaduinta atenta. El este un frate in credinta, unul care e unit cu Domnul prin aceeasi legatura gingasa de familie care uneste pe aceia a caror credinta este mai tare. El are un drept la iubirea si sprijinul gingas al altora din biserica. Tot ce e cu putinta trebuie sa se faca pentru a evita primejduirea intereselor spirituale ale unor asemenea persoane.

Pieri. Vezi Rom 14:15. Acest rezultat inspaimantator arata natura serioasa a subiectului in discutie.

A murit Hristos. Aceasta aduce la vedere argumentul cel mai puternic impotriva relei intrebuintari a libertatii de a face un anumit lucru cand acea exercitare a libertatii primejduieste mantuirea altcuiva. Nu trebuie sa se faca nimic care ar face zadarnica varsarea sangelui lui Hristos pentru un suflet. Posibilitatea unui asemenea lucru e prezentata aici, si acea posibilitatea ar trebui sa fie de ajuns pentru a impiedica pe oricine de a trece la vreo actiune care ar putea avea tendinta aceasta. Cu siguranta crestinul care are un simt viu a ceea ce a facut Mantuitorul pentru el nu va starui de a fi atat de egoist indiferent de bunul mers al fratilor sai incat sa faca ceva care ar determina pe fratele ,,slab” sa-si calce constiinta.



8:12 Daca pacatuiti astfel impotriva fratilor, si le raniti cugetul lor slab, pacatuiti impotriva lui Hristos.

Astfel pacatuind. Acela care are iubirea lui Isus in inima sa nu va dori sa-si foloseasca libertatea in asa fel ca fratii sai sa fie dusi in ratacire. Dimpotriva, va fi bucuros sa renunte la privilegii si placeri, daca facand asa poate evita sa produca poticnire cuiva. Exista o falsa idee cultivata de unii ca fiecare om are dreptul de a face ceea ce ii place indiferent de efectul purtarii sale asupra altora, atata vreme cat nu face nimic contrar Legii (cf. Rom 14:13, 16, 21; 1Pet 2:15, 16). Crestinii tari ar trebui sa fie atenti spre a evita de a face ceea ce ar fi o sminteala pentru credinciosii slabi, sau de a pune o piatra de poticnire pe cararea lor. Facand ca altii sa fie rau influentati, se calca legea care invata pe crestini sa iubeasca pe fratii lor si sa caute binele lor (vezi Mat 22:39; Ioan 15:12, 17; Rom 13:10; Gal 5:14; Iac 2:8).

Ranind. Gr. tupto, ,,a lovi”, ,,a bate”, aici ,,a maltrata”.

Cugetul lor slab. Vezi v. 7.

Impotriva lui Hristos. Hristos se identifica cu poporul Sau, cuprinzand pe cei mai slabi frati ai Sai. El informase pe Saul pe drumul spre Damasc ca persecutarea sfintilor era cu adevarat persecutarea Lui (Fapte 9:5; cf. Mat 25:40)



8:13 De aceea, daca o mancare face pe fratele meu sa pacatuiasca, nu voi manca niciodata carne, ca sa nu fac pe fratele meu sa pacatuiasca.

Mancare. Gr. broma, hrana in general; nu numai carne, ci tot felul de alimente.

Carne. Gr. creas, ,,carne”. Cuvantul acesta apare numai aici si in Rom 14:21. Alimentele de carne erau mai ales cuprinse in sacrificiile la idoli. Pavel era dispus sa se lipseasca de o hrana pe care ar fi putut sa o manance legal, decat sa puna o piatra de poticnire in calea unui frate slab. Libertatea este ceva de pret, dar slabiciunea unei fiinte omenesti ar trebui sa determine pe credinciosi sa renunte la libertatea lor in interesul lui. Iubirea fata de semeni trebuie sa fie principiul calauzitor in chestiuni de felul acesta. Cu siguranta satisfacerea dorintelor cuiva e de mult mai mica importanta decat mantuirea fratelui slab care s-ar putea poticni de exercitarea libertatii cuiva. Principiul acesta e aplicabil la multe faze ale vietuirii ca recreatia, imbracamintea, muzica – de fapt, se aplica la viata in general. Tagaduirea de sine pentru binele altora e un factor proeminent al experientei unui adevarat urmas al lui Isus Hristos (vezi Mat 16:24; Ioan 3:30; Rom 12:10; 14:7, 13, 15–17; Filp 2:3, 4). Principiul acesta este esenta spiritului lui Isus, in a carui viata pamanteasca a fost staruitor manifestat.

Niciodata. [,,Cat sta lumea”, KJV; ,,In veac”, G. Gal.]. Literal, ,,pururea”, aici insemnand toata viata (vezi Mat 25:41).

COMENTARIILE ELLEN G. WHITE 5 FE 409; 9T 47


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: