Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Corinteni

1 Corinteni 7:5


7:5 Sa nu va lipsiti unul pe altul de datoria de soti, decat doar prin buna invoiala, pentru un timp, ca sa va indeletniciti cu postul si cu rugaciunea; apoi sa va impreunati iarasi, ca sa nu va ispiteasca Satana, din pricina nestapanirii voastre.

Sa nu va lipsiti. [Jefuiti, KJV.] Gr. apostereo, ,,a jefui”, ,,a lipsi de”. Cuvantul apare in LXX, la Exo. 21:10, unde un barbat este sfatuit sa nu scada din hrana, imbracamintea si datoria de sot cuvenita primei sale sotii. Crestinilor li se spune ca ei nu trebuie sa se lipseasca unul pe altul de privilegiile intime ale casatoriei, cu exceptia unui timp limitat, in imprejurari speciale si prin consimtamant reciproc. Enuntarea urmatoare introduce temeiuri pentru un aranjament mutual, pentru abtinere temporara de la relatii intime, participare neimpiedicata la exercitii religioase speciale, desi fara nici o sugestie de a promova ascetismul in viata de casatorie. Nu se poate deduce din acest sfat ca o astfel de infranare de la privilegiile casatoriei e necesara pentru tinerea timpurilor de rugaciune zilnice, ci numai ca e un plan admisibil pentru adoptare, cand se simte nevoia unei perioade de intensa devotiune, ca aceea sugerata aici prin expresia ,,postirea si rugaciunea” (cf. Exo. 19:14,15).

[Postirea, KJV.] Dovezi textuale atesta (cf. pag. 10) omiterea acestui cuvant. In ce priveste postirea la iudei, vezi Mar. 2:18.

Impreunati. [Veniti laolalta, KJV; Sa fiti la un loc, Nitz.] Dovezi textuale favorizeaza exprimarea ,,sa fiti laolalta”. Motivul pentru perioada de abstinenta planuita mutual incetand, sotul si sotia urmeaza sa revina la ducerea normala a vietii de casatorie. Motivul pentru acest indemn de a relua legaturile normale e clar enuntat, evitarea unor abateri sexuale. Casatoria apara curatenia neamului omenesc, de unde orice incercare de a introduce abtinerea indelungata de la legaturi intre sot si sotie ar tinde sa inlature ocrotirea impotriva curviei, care e stabilita prin casatorie (vezi PP 46).