Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Corinteni

1 Corinteni 5:11


5:11 Ci v-am scris sa n-aveti nici un fel de legaturi cu vreunul care, macar ca isi zice frate, totusi este curvar, sau lacom de bani, sau inchinator la idoli, sau defaimator, sau betiv, sau hraparet; cu un astfel de om nu trebuie nici sa mancati.

Am scris. Sau ,,scriu”. Textul grec poate fi inteles in ambele feluri. ,,Am scris” s-ar referi la scrisoarea anterioara a lui Pavel (vezi vers. 9); ,,Scriu”, la scrisoarea prezenta. Diferite alte practici nelegiuite sunt puse impreuna cu curvia, in lista pacatelor care exclud o persoana de la libera si intima partasie cu sfintii. Credinciosii ar trebui sa se tina cu totul separati de orice persoana care, marturisindu-se a fi crestin, este vinovata de astfel de lucruri. Aceia care se agata de purtari imorale, in ciuda cunostintei din partea lor a faptului ca Dumnezeu osandeste orice necuratie, sunt fara de scuza. Nu exista motiv temeinic ca credinciosii sa intretina legaturi familiare cu ei.

Lacom de bani sau inchinator la idoli. Vezi vers. 10.

Defaimator. [Zeflemitori, KJV.] Unul care ingramadeste invective sau ocari asupra altora. Crestinul care obisnuieste sa foloseasca o vorbire jignitoare trebuie sa fie exclus din comunitatea bisericii. Tendinta fireasca de a raspunde cu insulte la insulte e direct opusa spiritului lui Hristos care, ,,cand era batjocorit, nu raspundea cu batjocuri” (1Pet. 2:23). Comparati 1Cor. 6:10; Efes. 4:31; 1Tim. 6:4; Iac. 1:26; 3:5, 6, 10, 14; 4:11; 1Pet. 3:8–10.

Betiv. Betia este una dinte roadele firii pamantesti (Gal. 5:19,21). Vezi Prov. 20:1.

Hraparet. Vezi vers. 10.

Sa nu mancati. Un exemplu specific al restrictiei mai generale din prima parte a versetului. Restrictia include mesele oficiale (cf. Gal. 2:12), ca si Sfanta Cina (DA 656). Credinciosii nu ar trebui sa faca nimic care sa dea celor care observa, motiv sa creada ca oamenii firesti sfidatori ai Legii lui Dumnezeu sunt recunoscuti ca frati crestini cu o buna reputatie (vezi si 2Ioan 10,11). Idealul adevarului si curatiei trebuie sa fie pastrate la un nivel inalt. Lucrul acesta era deosebit de important in Corint, pe vremea lui Pavel. Vrajmasii crestinismului acuzau pe credinciosi de diferite forme de rele si vicii. Daca ajungea sa fie cunoscuta toleranta crestinilor fata de relele din mijlocul lor sau aveau un contact strans cu persoane ticaloase si imorale, acele acuzatii si zvonuri ar fi capatat spijin si ar fi fost considerate vrednice de crezare. De aceea era necesara o retragere completa fata de apostaziati nelegiuiti impenitenti si sa se faca public de cunoscut ca biserica nu avea nici o legatura cu ei. Numai in felul acesta putea biserica sa fie pastrata curata si libera de influenta molipsitoare a pacatosilor apostaziati care refuzau sa se pocaiasca si sa renunte la nelegiuirile lor.