English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Corinteni

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

1 Corinteni, 5


5:1 Din toate partile se spune ca intre voi este curvie; si inca o curvie de acelea, care nici chiar la pagani nu se pomenesc; pana acolo ca unul din voi traieste cu nevasta tatalui sau.

Din toate partile. [In general, KJV; In sfarsit, Nitz.] Gr. holos, ,,de fapt” sau ,,in general”. Relatarea facuta apostolului era fara indoiala o afirmare a unui fapt public. Era un lucru indeobste cunoscut printre credinciosi si lucrul acesta facea atitudinea lor fata de vinovat cu atat mai vrednica de mustrare.

Se spune. [Se relateaza, KJV.] Noul subiect, ocupandu-se cu cazul incestului scandalos din biserica, este introdus brusc. Lucrul acesta, ca si chestiunea partidelor, nu fusese mentionat in scrisoarea scrisa de biserica lui Pavel (vezi cap. 7:1). Probabil fusese relatat de membrii casei lui Cloe (vezi cap. 1:11).

Curvie. [Desfranare, KJV; Nitz.] Gr. porneia, Cuvantul acesta, apare de doua ori in acest verset si este un termen general, descriind legaturi sexuale ilicite, fie intre persoane casatorit, fie necasatorite (vezi Mat. 5:23; Fapte 15:20).

Nu se pomenesc. [Nu se numesc, KJV; Nu este, Nitz.] Dovezi textuale atesta (cf. pag. 10) omiterea acestui cuvant. Exprimarea atunci ar fi ,,o astfel de curvie cum nici intre Neamuri nu este”. Ar fi fost destul de rau daca relatarea cuprindea orice forma de imoralitate, care sa fi existat in Corint, chiar in afara de aceea pe care chiar si paganii o condamnau. Aceasta era intr-adevar o cauza de uimire si de mirare pentru Pavel si pentru orice persoana care cunostea nivelul inalt de puritate tinut inaintea credinciosului in Isus (vezi Exo. 20:14; Mat. 5:8, 27–32; 1Cor. 6:9, 10; Gal. 5:19–21; Efes. 5:5; Apoc. 21:8). Faptul ca o fapta rea care si de pagani era privita cu scarba ar fi fost tolerata in biserica crestina agrava foarte mult vinovatia si cerea o actiune imediata si drastica.

Unul... traieste. [Unul sa aiba, KJV; Sa aiba cineva, Nitz.] Textul grecesc ar putea sa insemne ca el sau s-a casatorit cu ea sau ca el simplu o tinea pentru scopuri imorale. Tatal se poate sa fi murit mai de mult sau ca sotia lui sa-l fi lasat sau sa fi divortat de el.

Nevasta tatalui sau. Nu mama sa, ci o alta sotie a tatalui sau. cele doua sunt deosebite in Lev. 18:6-8. Fapta aceasta rea era pedepsita cu moartea (Lev. 20:11). Penalitatea nu a fost slabita in perioada Misna. Misna contine urmatoarele: ,,Urmatorii sunt ucisi cu pietre: cel care savarseste incest cu mama sa, sotia tatalui sau sau nora sa...” (Sanhedrin 7. 4, ed. Soncino a talmudului, pag. 359). Legea romana si ea interzicea relatia aceasta (Gaius, Institute 1. 63).



5:2 Si voi v-ati falit! Si nu v-ati mahnit mai degraba, pentru ca cel ce a savarsit fapta aceasta, sa fi fost dat afara din mijlocul vostru!

Mahnit. Prezenta unei pacatosenii grosolane in biserica e totdeauna o cauza de intristare pentru acei membri care au pe inima cel mai mare interes al fratilor lor si care sunt gelosi pentru bunul nume al bisericii (vezi Ier. 13:17). Domnul arata lamurit ca aceia care cu adevarat plang din pricina relelor care domina in biserica vor fi crutati in timpul incercarii (vezi Eze. 9:4-6; 2Pet. 2:8,9).

Cel mai drept nu poate fi multumit de sine si fericit cand un frate din biserica rataceste si cade in pacate grave. Credinciosii corinteni ar fi trebuit sa fie mult preocupati de raul din mijlocul lor si ar fi trebuit sa caute sa inlature pe vinovat din biserica. Astfel de motive disciplinare ar trebui sa fie tratate in mod corespunzator. Niciodata n-ar trebui ca mania, mandria, razbunarea, sentimentul de partida sau orice sentiment firesc al inimii nerenascute sa indemne pe membrii bisericii sa ia masuri contra unui frate vinovat. Dimpotriva, ar trebui ca iubirea plina de compasiune si mila duioasa sa fie manifestate fata de el, impreuna cu grija ca nu cumva altul sa cada in aceeasi greseala (vezi Rom. 15:1; Gal. 6:1; Iac. 5:19, 20).

Dat afara. O persoana care traieste intr-o astfel de imoralitate deliberata si revoltatoare ar trebui sa fie exclusa din biserica. Dumnezeu nu binecuvanteaza pe poporul Sau cand ei, cu buna-stiinta, permit ca o calcare pe fata a Legii Lui sa continue in mijlocul lor (vezi Ios. 7:1, 5, 11, 12; Fapte 5:1–11; 3T 265, 266, 269–272).



5:3 Cat despre mine, macar ca n-am fost la voi cu trupul, dar fiind de fata cu duhul, am si judecat, ca si cand as fi fost de fata, pe cel ce a facut o astfel de fapta.

De fata cu duhul. [Prezent in spirit, KJV.] Pavel era in Efes cand a scris epistola (vezi pag. 103), dar cunoasterea situatiei asa cum ii fusese descoperita de cei ai Cloei (cap. 1:11) si prin revelatii divine (vezi AA 302), l-au facut in stare sa judece cazul, ca si cum ar fi fost de fata.

Am si judecat. Sau ,,am dat sentinta”. Pavel cugetase cu grija asupra cazului, ale carui fapte erau binecunoscute (vers. 1) si isi formulase decizia. Drumul care trebuia urmat era clar si apostolul a dat instructiuni pline de autoritate bisericii cu privire la tratarea vinovatului. Se cerea actiune imediata si drastica in acest bine stabilit caz de sfidare pe fata a legii lui Dumnezeu.



5:4 In Numele Domnului Isus, voi si duhul meu, fiind adunati laolalta, prin puterea Domnului nostru Isus,

In numele. Sentinta impotriva persoanei incestuoase trebuia sa fie alcatuita pe temeiul autoritatii lui Isus Hristos, capetenia bisericii (Efes. 5:24). Puterea Lui trebuia sa fie invocata pentru a face sentinta efectiva, atat in aplicarea spirituala, cat si in relatia ei cu separarea fizica a celui vinovat de biserica. Expresia ,,in numele Domnului”, referindu-se la Hristos, e gasita in Mat. 12:21; Luc. 24:47, cu ideea ca Isus e sursa puterii si autoritatii (vezi Fapte 3:16). Pavel, ca apostol randuit de Dumnezeu pentru Neamuri (Fapte 9:15; 13:2, 4; 22:21; Gal. 2:7, 8), exercita autoritatea incredintata lui de Hristos pentru a spune bisericii din Corint ce trebuia facut cu privire la acest caz aparte.

Adunati laolalta. E planul Rascumparatorului de a lucra prin biserica Sa. Conducatorii bisericii, impreuna cu adunarea, sunt imputerniciti sa ia masuri disciplinare in numele lui Hristos, cand lucrul acesta devine necesar, si cand au fost urmate procedurile cuvenite, o astfel de actiune este ratificata in cer (vezi Mat. 16:19; cf. Mat. 18:15–20; Ioan 20:23; 3T 428). E de notat ca Pavel nu lua rolul de dictator. El le spunea care era opinia lui si le dadea indrumarea sa se adune cu scopul de a decide asupra acestei probleme aparte. El nu ar fi indraznit sa administreze masuri disciplinare fara acordul bisericii. Incidentul acesta arata ca nici un conducator nu poate pretinde autoritatea de a decide natura actiunii disciplinare si de a o executa fara sa consulte biserica. Dumnezeu Insusi respecta autoritatea pe care El a dat-o bisericii Sale si lucreaza prin mijloacele randuite de El pentru conducerea lucrarii Sale pe pamant. O ilustratie a acestui plan este chiar convertirea lui Pavel. Dumnezeu a indrumat pe unul dintre fratii grupei de credinciosi din Damasc sa viziteze pe fariseul umilit si sa-i transmita instructiunile lui Dumnezeu (vezi Fapte 9:10–18; 3T 430, 431).

Duhul meu. Vezi vers. 3.

Puterea Domnului. Isus fagaduise ca puterea Lui urma sa fie de fata cu biserica Lui, cand ei erau ,,adunati in Numele” Lui (vezi Mat. 18:18-20).



5:5 am hotarat ca un astfel de om sa fie dat pe mana Satanei, pentru nimicirea carnii, ca duhul lui sa fie mantuit in ziua Domnului Isus.

Dat pe mana. [Predat, KJV; Sa dati, Nitz.] Pavel acum exprima parerea lui cumpanita cu grija cu privire la sentinta care sa fie data cu privire la un astfel de membru nelegiuit. Aceasta e in general inteleasa ca fiind o sentinta de excludere a omului din biserica.

Satanei. Sunt numai doua imparatii spirituale in lumea aceasta, imparatia lui Dumnezeu si imparatia lui Satana. Daca o persoana paraseste imparatia lui Dumnezeu, el trebuie sa intre in mod necesar in imparatia lui Satana (vezi Ioan 12:31; 16:11; 2Cor. 4:4). Acest pacatos sfidator si desfranat, prin propria sa purtare pacatoasa, se retrasese din imparatia lui Dumnezeu si lucrul acesta urma sa fie recunoscut din expulzarea oficiala din biserica. Comparati 1Tim. 1:20.

Nimicirea carnii. Scripturile numesc practice imorale ,,fapte ale carnii” (Gal. 5:19; cf. Col. 3:5). Crestinii sunt indemnati sa nu traiasca ,,potrivit firii pamantesti” (Rom. 8:13). ,,Nimicirea carnii” ar putea fi deci inteleasa ca o mortificare a dorintelor carnale. Ideea suferintei trupesti, pe care adesea

o aduce Satana, s-ar putea sa fie si ea cuprinsa. Pavel numea propria sa suferinta ,,un sol al Satanei” (2Cor. 12:7). Satana este autorul bolii si al suferintei (vezi Ioan 9:2). Persoana nelegiuita urma sa fie lasata sa sufere consecintele relei sale umblari.

Duhul. Oamenilor li se dau corpuri noi la inviere (vezi cap. 15:50). Trupurile noastre prezente se reintorc in tarana, la moarte (vezi Gen. 3:19).

Sa fie mantuit. Scopul actiunii descrise aici era remediul. Lucrul acesta era adevarat si in cazul lui Imeneu si Alexandru, pe care Pavel ii daduse ,,pe mana Satanei, ca sa se invete sa nu huleasca” (1Tim. 1:20). Disciplina bisericeasca e intentionata sa trezeasca pe vinovati la o intelegere a situatiei lor primejdioase si sa le descopere nevoia lor de pocainta. Fiind in felul acesta corectat si smerit prin pedepsirea sa, pacatosul poate fi readus la o viata de virtute si credinta. Scopul pedepsei bisericesti nu trebuie sa fie niciodata razbunarea, ci refacerea din ruina. Membrul exclus ar trebui sa fie un obiect al unei adanci preocupari a bisericii si ar trebui sa se faca eforturi incordate pentru refacerea lui spirituala (vezi Mat. 18:17; Rom. 15:1; Gal. 6:1, 2; Evr. 12:13).



5:6 Nu va laudati bine. Nu stiti ca putin aluat dospeste toata plamadeala?

Laudati. Gr. kauchema, ,,obiectul pentru care se lauda”, nu actul laudarii. Corintenii nu aveau temei pentru lauda plina de incredere in starea lor spirituala. Ei cautau sa dea impresia ca totul era bine in biserica. Aceasta era o dovada de orbire spirituala. Ei se obisnuisera atat de mult cu practicile cele rele din jurul lor, incat nu simteau natura teribila a imoralitatii care exista in mijlocul lor.

Nu... bine. Laudarea cu ispravile personale e totdeauna rea pentru ca e o forma de mandrie si de inaltare a eului. ,,E nelegiuita mandria aceea care isi gaseste placerea in zadarnicia faptelor personale, care se faleste cu excelentele calitati personale.” (4T 223) Daca se pastreaza inaintea ochilor o viziune a Golgotei, orice laudarosenie omeneasca va fi inlaturata (vezi Ier. 9:23, 24; 1Cor. 1:29–31; Gal. 6:14).

Putin aluat. Aceeasi zicala se gaseste in Gal. 5:9. Pavel exprima surprinderea ca membrii bisericii din Corint, prin lauda lor cu starea lor satisfacatoare, aratau ca uitasera adevarul vital al acestei binecunoscute zicale. Dupa cum o mica masura de aluat sau drojdie, pusa intr-o mare cantitate de coca, afecteaza intreaga cantitate, tot asa, prezenta unui nelegiuit sfidator in biserica are o influenta corupatoare asupra intregii biserici. Vezi Mat. 13:33.

Pastrarea in biserica a unui membru cu vinovatii grosolane, din dorinta de a-l ajuta sa se schimbe, trece cu vederea primejdia influentei lui asupra intregului grup de credinciosi. Adesea este mai de ajutor pentru persoana in cauza separarea de biserica, asa ca sa fie facuta sa-si dea seama ca actiunile ei sunt in discordanta cu inaltele idealuri de vietuire si ca nu pot fi tolerate (vezi 7T 263; 3T 450–455).



5:7 Maturati aluatul cel vechi, ca sa fiti o plamadeala noua, cum si sunteti, fara aluat; caci Hristos, Pastele noastre, a fost jertfit.

Maturati. [Dati afara, KJV; Curatiti, Nitz.] Gr. ekkathairo ,,a curata deplin”. Pavel cere o indepartare deplina a ceea ce este daunator pentru biserica. Nu e numai o chestiune de excludere a persoanei desfranate, este un indemn la trezirea tuturor fata de seriozitatea faptului de a fi multumiti si indestulati de sine, in timp ce rele de felul acesta exista in biserica.

Aluatul cel vechi. ,,Aluatul” e folosit aici ca sa reprezinte pacatul (cf. Mat. 16:6; DA 407, 408; PP 278). Iudeii fusesera indrumati sa-si cerceteze cu grija casele inainte de a manca din cina Pastelui, sa se asigure ca nu era nici macar o farama de paine dospita in casele lor (vezi Exo. 12:19; 13:7). La fel, biserica crestina din Corint era indrumata sa se asigure ca pacatul era indepartat, mai ales orice forma de imoralitate.

Plamadeala noua. [O noua framantatura, Nitz.] Inlaturand pe cei cu purtare necorespunzatoare si abatandu-se de la orice pacat, biserica ar deveni curata si libera de influenta daunatoare a raului cultivat. Ea ar fi ca o masura proaspata de faina sau plamadeala, inainte de adaugarea vreunui ferment. Ei ar avea parte de puterea Duhului Sfant care naste din nou.

Cum si sunteti, fara aluat. Adica, ideal vorbind. Credinciosii corinteni fusesera curatiti de pacat. Ei trebuiau sa retina lucrul acesta si sa se straduiasca fara incetare sa-si pastreze curatenia. Toti cei care accepta masura luata pentru mantuirea lor, prin Isus Hristos, sunt obligati prin marturisirea lor de credinta in El sa fie curati ,,dupa cum El este curat” (1Ioan 3:2,3; cf. cap. 2:1). Exemplul desavarsit al vietuirii crestine fusese pus inaintea ochilor lor in Isus, iar vietile lor ar fi trebuit sa fie ilustrari continue de vieti de biruinta in puterea lui Hristos (vezi 1Cor. 1:4-8).

Hristos, Pastele noastre. ,,Junghierea mielului pascal era o preinchipuire a mortii lui Hristos.” (GC 399; cf. PP 274, 277) Sarbatoarea Pastelor era si un reamintitor al eliberarii din Egipt. In noaptea eliberarii, ingerul nimicitor a trecut pe langa casele unde sangele era vazut pe stalpii usii (vezi Exo. 11:7; 12:29; PP 279). Inca o data, la sfarsitul timpului istoriei acestei lumi, ingerul nimicitor urmeaza sa porneasca in misiune lui ingrozitoare si numai aceia care au indepartat aluatul pacatului si au luat pozitie sub sangele Mielului Pascal antitipic, Isus Hristos, vor fi crutati (vezi Eze. 9:1–6; vezi Apoc. 7:1–3; 14:1–5; TM 445; 3T 266, 267; 5T 210, 212, 216, 505). Biserica lui Dumnezeu trebuie sa fie o biserica curata. Trebuie sa fie cu totul libera de orice stricaciune si nedesavarsire, de felul celor preinchipuite aici prin ,,aluat” (vezi Mat. 5:48; Efes. 1:4; 5:27). Ea trebuie sa fie acoperita cu sangele lui Isus, care aici e reprezentat de Mielul Pascal antitipic.



5:8 Sa praznuim dar praznicul nu cu un aluat vechi, nici cu un aluat de rautate si viclenie, ci cu azimele curatiei si adevarului.

Sa praznuim. [Sa tinem, KJV.] Textul spune ,,sa staruim in a tine”. Crestinul ar trebui sa se tina continuu liber de intinaciunea pacatului. Adica ,,aluatul vechi” sa fie continuu indepartat din suflet. Epistola fusese scrisa in primavara anului, probabil in apropiere de sezonul Pastelor (vezi pag. 103).

Nu cu un aluat vechi. O invitatie de a parasi felul vechi de vietuire, cu sentimentele si pasiunile stricate care sunt inspirate de dorintele inimii nereinnoite.

Rautate. Gr. kakia, ,,rea-vointa”, ,,nelegiuire” sau ,,rau” in general. Probabil folosirea cuvantului aici se refera in primul rand la resentimentul care pricinuise fractiunile sau partidele din biserica din Corint (cap. 1:11-13). Dezbinarea in grupe separate in cuprinsul bisericii, fiecare in cearta cu celelalte si luptandu-se pentru suprematie, sporeste o astfel de invidie si un astfel de resentiment.

Viclenie. [Nelegiuire, KJV.] Aici probabil o referire speciala la imoralitatea pentru care apostolul mustrase pe corinteni (vezi 1Cor. 5:1; cf. 2Cor. 12:21). Crestinii care s-au predat lui Isus si care s-au nascut din nou nu vor retine vechile dorinte si practici rele. Toate acestea sunt indepartate cand ,,ei se imbraca” cu Hristos (vezi Gal. 3:27; 5:24–26). Studiind Scripturile si aducand viata in armonie cu voia lui Dumnezeu, ,,praznuim praznicul” (vezi Ier. 15:16; Eze. 3:1, 3; Mat. 4:4; Ioan 6:63; Evr. 4:12).

Curatiei si adevarului. [Sinceritatii si adevarului, KJV.] In viata lui, crestinul adevarat este atat de sincer, curat si adevarat in toate privintele, incat corectitudinea lui este evidenta pentru cei din jur. Nu exista pacat sau necredinta ascunsa, care, asemenea unui ferment, sa afecteze intreaga inima, desi nu e vazuta din afara. Dupa cum painea de Paste era libera chiar si de cel mai mici particule de aluat, tot asa caracterul adevaratului copil al lui Dumnezeu e cu totul liber de orice compromis cu raul. ,,Adevarata evlavie incepe atunci cand s-a sfarsit orice compromis cu pacatul.” (MB 91)



5:9 V-am scris in epistola mea sa n-aveti nici o legatura cu curvarii.

In epistole. [Intr-o epistola, KJV.] Literal ,,in epistola” care poate fi redat si ,,in epistola mea”, adica in scrisoarea mea. Aceasta nu se poate intelege ca fiind scrisoarea pe care o scrie el acum, deoarece aceasta nu contine porunca la care se face referire aici. In plus, daca Pavel s-ar fi referit la scrisoarea pe care o scria, expresia ,,in epistola mea” nu ar fi fost necesara. Scrisoarea aceasta nu exista acum. Ca era obiceiul apostolului sa scrie scrisori bisericilor, este evident din 2Cor. 10:9,10. Scrisorile pastrate in NT pentru folosul nostru, alcatuiesc numai o parte din textul instructiunilor date prin Pavel multor grupuri de credinciosi, pe care el le organizase ca biserici.

Legatura cu. [Tovarasie cu, KJV.] Gr. sunanamignumi ,,a amesteca laolalta”, ,,a avea legatura sau tovarasie stransa cu”. Comparati folosirea cuvantului in 2Tes. 3:14. Dumnezeu nu doreste ca poporul Sau sa fie expus la influenta corupatoare a pacatosilor rebeli si avertizeaza sa nu intre in intimitate cu ei. Nu e o prohibitie impotriva vorbirii cu ei sau a incercarii de a-i recastiga, ci impotriva mentinerii unor legaturi stranse, prietenesti cu ei.

Curvarii. [Desfranatii, KJV.] Termenul se refera la acele persoane depravate care se dedau la legaturi sexuale ilicite, pentru castig sau pentru satisfacerea dorintelor lor desfranate. Astfel de practici sunt respingatoare pentru Domnul (vezi 1Cor. 6:9, 10; Gal. 5:19–21; Efes. 5:5; 1Tim. 1:9, 10; Apoc. 21:8; 22:15).



5:10 Insa n-am inteles cu curvarii lumii acesteia, sau cu cei lacomi de bani, sau cu cei hrapareti, sau cu cei ce se inchina la idoli, fiindca atunci ar trebui sa iesiti din lume.

Lumii acesteia. Adica pacatosii necredinciosi care sunt in afara bisericii si care nu marturisesc acceptarea caii lui Hristos. Pavel nu invata in versetul acesta ca urmasii lui Hristos nu trebuie sa aiba deloc de-a face cu necrestinii sau necredinciosii. Aceasta ar fi cu totul imposibil. Desfraul era atat de raspandit printre corinteni, incat ar fi fost cu neputinta de indeplinit treburile vietii, ca de pilda cumpararea si vanzarea, fara a veni in contact cu el. In rugaciunea Sa pentru ucenicii Sai, Isus a aratat ca poporul Sau va ramane in contact cu lumea necredincioasa din jur, dar nu trebuie sa se impartaseasca de duhul ei (Ioan 17:14-16).

Lacomi. Gr. pleonectai, de la pleon, ,,mai mult”, si echo, ,,a avea”. Aceasta descrie pe aceia care doresc mereu tot mai mult.

Hrapareti. [Stoarcere de bani, KJV.] Aceasta se refera la acea clasa de persoane care, in lacomia lor dupa bogatia materiala, oprima pe saraci si pe nenorociti. Ei sunt lipsiti de mila si de compatimire. Ei sunt atat de inrobiti de propria lor pofta egoista dupa bani, incat vor folosi orice metoda pentru a-si ajunge scopul. Ei nu au nici un respect pentru cerintele decentei si ale bunatatii (vezi Psa. 109:11).

Cei ce se inchina la idoli. [Idolatri, KJV.] Majoritatea locuitorilor Corintului erau inchinatori la idoli. Un idolatru poate fi definit ca unul care-si consacra mintea la orice ia locul lui Dumnezeu. Crestinii trebuie sa evite asocierea intima cu aceia care nu dau lui Dumnezeu locul cel mai de frunte in gandurile, cuvintele si faptele lor. Mintea trebuie pastrata sub control rigid totdeauna, pentru ca nu cumva ganduri, idei si principii lumesti sa fie ingaduite sa conduca in locul principiilor curate si sfinte ale Evangheliei lui Isus Hristos (vezi 2Cor. 10:5).

Din lume. Cata vreme crestinii sunt in lumea aceasta, ei vor fi in contact cu pacatosii nepocaiti, care nu inteleg natura degradanta a relelor practici mentionate in versetul acesta. Ei nu trebui sa fie pustnici si sa se izoleze de societate. Ei au de indeplinit o anumita datorie pentru lumea necredincioasa. Lor li s-a poruncit sa dea marturie lumii cu privire la puterea mantuitoare a Evangheliei lui Isus Hristos. Pentru a face lucrul acesta, ei trebuie in mod necesar sa pastreze legatura cu lumea. Legatura lor cu necredinciosii nu trebuie sa fie de aceeasi natura cu aceea cu credinciosii (vezi 2Cor. 6:14-16). Isus a activat in mijlocul oamenilor lumii; El i-a vizitat in caminurile lor si a primit ospitalitatea lor (vezi Mat. 4:23–25; 9:10–13; Luc. 19:5–7). Scopul asocierii Lui cu ei era sa le slujeasca in nevoile lor. El le-a impartasit o cunoastere de Tatal si le-a oferit mantuirea de pacat (vezi DA 150-152). De asa natura trebuie sa fie obiectivul staruitor al asocierii crestinului cu necredinciosii. Dumnezeu nu doreste ca poporul Sau sa adopte o atitudine de tinere in rezerva fata de lume. El asteapta ca ei sa ia parte la diferitele treburi legale ale lumii si in acelasi timp sa dea marturie impotriva pacatelor lumii.



5:11 Ci v-am scris sa n-aveti nici un fel de legaturi cu vreunul care, macar ca isi zice frate, totusi este curvar, sau lacom de bani, sau inchinator la idoli, sau defaimator, sau betiv, sau hraparet; cu un astfel de om nu trebuie nici sa mancati.

Am scris. Sau ,,scriu”. Textul grec poate fi inteles in ambele feluri. ,,Am scris” s-ar referi la scrisoarea anterioara a lui Pavel (vezi vers. 9); ,,Scriu”, la scrisoarea prezenta. Diferite alte practici nelegiuite sunt puse impreuna cu curvia, in lista pacatelor care exclud o persoana de la libera si intima partasie cu sfintii. Credinciosii ar trebui sa se tina cu totul separati de orice persoana care, marturisindu-se a fi crestin, este vinovata de astfel de lucruri. Aceia care se agata de purtari imorale, in ciuda cunostintei din partea lor a faptului ca Dumnezeu osandeste orice necuratie, sunt fara de scuza. Nu exista motiv temeinic ca credinciosii sa intretina legaturi familiare cu ei.

Lacom de bani sau inchinator la idoli. Vezi vers. 10.

Defaimator. [Zeflemitori, KJV.] Unul care ingramadeste invective sau ocari asupra altora. Crestinul care obisnuieste sa foloseasca o vorbire jignitoare trebuie sa fie exclus din comunitatea bisericii. Tendinta fireasca de a raspunde cu insulte la insulte e direct opusa spiritului lui Hristos care, ,,cand era batjocorit, nu raspundea cu batjocuri” (1Pet. 2:23). Comparati 1Cor. 6:10; Efes. 4:31; 1Tim. 6:4; Iac. 1:26; 3:5, 6, 10, 14; 4:11; 1Pet. 3:8–10.

Betiv. Betia este una dinte roadele firii pamantesti (Gal. 5:19,21). Vezi Prov. 20:1.

Hraparet. Vezi vers. 10.

Sa nu mancati. Un exemplu specific al restrictiei mai generale din prima parte a versetului. Restrictia include mesele oficiale (cf. Gal. 2:12), ca si Sfanta Cina (DA 656). Credinciosii nu ar trebui sa faca nimic care sa dea celor care observa, motiv sa creada ca oamenii firesti sfidatori ai Legii lui Dumnezeu sunt recunoscuti ca frati crestini cu o buna reputatie (vezi si 2Ioan 10,11). Idealul adevarului si curatiei trebuie sa fie pastrate la un nivel inalt. Lucrul acesta era deosebit de important in Corint, pe vremea lui Pavel. Vrajmasii crestinismului acuzau pe credinciosi de diferite forme de rele si vicii. Daca ajungea sa fie cunoscuta toleranta crestinilor fata de relele din mijlocul lor sau aveau un contact strans cu persoane ticaloase si imorale, acele acuzatii si zvonuri ar fi capatat spijin si ar fi fost considerate vrednice de crezare. De aceea era necesara o retragere completa fata de apostaziati nelegiuiti impenitenti si sa se faca public de cunoscut ca biserica nu avea nici o legatura cu ei. Numai in felul acesta putea biserica sa fie pastrata curata si libera de influenta molipsitoare a pacatosilor apostaziati care refuzau sa se pocaiasca si sa renunte la nelegiuirile lor.



5:12 In adevar, ce am eu sa judec pe cei de afara? Nu este datoria voastra sa judecati pe cei dinauntru?

Cei din afara. Pavel afirma ca stia ca nu are nici un drept si nici o autoritate care sa-l indreptateasca sa exercite jurisdictie asupra cuiva din afara bisericii. Sfatul si instructiunile lui era pentru membrii bisericii. Slujba lui ca apostol crestin nu-i dadea dreptul sa supuna la disciplina sau sa pedepseasca pe cei care nu erau crestini. El se adresa numai celor ,,dinauntru”.

Cei dinauntru. Biserica are dreptul sa exercite disciplina asupra membrilor ei, dar nu are putere sa controleze pe membri. Pavel arata lamurit ca era datoria bisericii din Corint sa foloseasca autoritatea ei pentru a se ocupa efectiv de membrul fatis si sfidator vinovat.



5:13 Cat despre cei de afara, ii judeca Dumnezeu. Dati afara dar din mijlocul vostru pe raul acela.

Ii judeca Dumnezeu. Gandurile, cuvintele si faptele oamenilor sunt cercetate de Dumnezeu. Daca un om recunoaste domnia divina sau nu, Dumnezeu este cel care evalueaza toate amanuntele vietii lui si aproba sau condamna, potrivit dreptatii atotintelepte (vezi Gen. 18:25; Psa. 50:6; 75:7; 94:1–10; Fapte 10:42). Aceasta cunoastere a dreptatii certe a lui Dumnezeu ajuta pe credincios sa fie calm in vreme de asuprire (vezi Mat. 5:10–12; Luc. 6:22, 23).

Dar. [De aceea, KJV.] Dovezile textuale favorizeaza (cf. pag. 10) omisiunea acestui cuvant. Cuvintele ,,dati afara, dar, din mijlocul vostru pe raul acela” sunt un citat din Deu. 17:7, in acord cu LXX mai degraba decat cu textul ebraic.

COMENTARII ELLEN G. WHITE

1 AA 303

6 AH 460; FE 55; 4T 203, 489

6, 7 AA 304

7 GC 399; PP 277

7, 8 PP 278

8 COL 96

9 AA 300

11 DA 656

13 AA 304


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: