Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Corinteni

1 Corinteni 4:8


4:8 O, iata-va satui! Iata-va ajunsi bogati! Iata-va imparatind fara noi! Si macar de ati imparati cu adevarat ca sa putem imparati si noi impreuna cu voi!

O. [Acum, KJV; Nitz.] Mai degraba ,,deja”.

Satui. Gr korennumi,,,a se satura”. Cuvantul apare in alta parte in NT, numai in Fapte 27:38. afirmatia este ironica, asa cum sunt si afirmatiile urmatoare. Tinta lui Pavel este de a trezi cu putere pe crestinii corinteni pentru a-si da seama de adevarata lor stare si de a-i aduce la o stare a mintii la care sa fie gata de a accepta sfat si ajutor de la conducatorii cu experienta, ca el insusi, intr-un spirit de adevarata umilinta. In ce priveste ale exemple de ironie biblica, vezi 1Rg. 18:27; Iov 12:2. Credinciosii corinteni erau cu totul satisfacuti cu propria lor cunostinta si nu-si simteau nevoia de altceva. Ei nu-si dadeau seama ca puteau sa fie ajutati de alti invatatori din Corint.

Bogati. Pavel continua ironia sa, dar intr-o forma diferita. El spune ca fratii corinteni se socoteau bogati in cele spirituale. Comparati Ose. 12:8; Apoc. 3:17.

Iata-va imparatind. [Ati domnit ca imparati, KJV.] Mai degraba ,,ati inceput sa domniti ca imparati”. Culminarea acestui pasaj ironic e atinsa in aceasta afirmatie. Pavel compara pe cititorii sai plini de inaltare de sine cu aceia care au ajuns la cea mai mare inaltare, unde nu e nimic mai inaltat de ajuns sau de dorit.

Fara noi! Adica fara Pavel si asociatii sai. Credinciosii corinteni se simteau bine calificati pentru a-si conduce viata cu succes si a se ingriji de interesele bisericii. Ei trecusera cu vederea autoritatea lui Pavel si isi inchipuisera ca puteau sa se descurce tot atat de bine fara el, ca si cu el.

Macar de ati imparati. [As dori de la Dumnezeu, KJV; Daca ati fi domnit macar, Nitz.] Gr. ophelon, ,,as vrea ca”, folosit pentru a exprima o dorinta lipsita de rod. Cuvintele ,,de la Dumnezeu” nu apar in textul grecesc. Restul acestui verset poate fi inteles in doua feluri: (1) ca o exprimare a unei dorinte inflacarate ca imparatia slavei sa fie stabilita, cand toti cei rascumparati ai lui Dumnezeu vor domni ca imparati si preoti cu Isus (Apoc. 20:4,6); (2) ca o continuare a ironiei primei parti a versetului. Pavel spune: ,,Fie ca inchipuita voastra domnie ca imparati sa fie un fapt real si ca noi sa ne putem alatura voua in aceasta fericire”.