English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Corinteni

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

1 Corinteni, 2


2:1 Cat despre mine, fratilor, cand am venit la voi, n-am venit sa va vestesc taina lui Dumnezeu cu o vorbire sau intelepciune stralucita.

Cand am venit. Pavel vorbeste despre sosirea sa la Corint si despre lucrarea lui timpurie acolo (Fapte 18:1-18). Trecusera de atunci aproape trei ani.

Taina. [Marturia, KJV.] Dovezi textuale pot fi la fel citate (cf. pag. 10) pentru exprimarea ,,taina”. In ce priveste o definitie a cuvantului ,,taina”, vezi Rom. 11:25; cf. Efes. 6:19; Col. 2:2; Apoc. 10:7. Evanghelia cuprinde o relatare a ceea ce a facut Dumnezeu pentru a izbavi pe om din pacat si a-l readuce in armonie cu Sine. Ea relateaza dovada pe care Dumnezeu a dat-o, in viata lui Hristos, cu privire la marea Sa iubire pentru om.

Vorbire stralucita. [Excelenta a vorbirii, KJV.] Pavel n-a incercat sa castige pe oameni prin retorica stralucita sau prin puteri superioare ale oratoriei. Si nici nu s-a sprijinit pe ,,intelepciune”, adica filosofie, pentru ca sa dovedeasca adevarul Evangheliei (vezi cap. 1:17-19). Corintenii erau lipsiti de iscusinta in cele divine. Era necesar ca Pavel sa instruiasca pe noii convertiti chiar in ce priveste lucrurile incepatoare ale Evangheliei. Pentru acest fel de instuire, oratoria stralucita nu era potrivita.



2:2 Caci n-am avut de gand sa stiu intre voi altceva decat pe Isus Hristos si pe El rastignit.

N-am avut de gand. [Eram hotarat, KJV.] Gr. krino, denota un act constient al vointei. Aici inseamna ,,a hotari”, ,,a lua o hotarare definitiva”. Decizia lui Pavel cu privire la noua metoda nu era

o idee de moment, ci un plan bine cugetat, alcatuit inainte de a merge la Corint. La Atena, apostolul folosise argumente livresti si filosofia pentru a combate idolatria pagana a grecilor. Eforturile avusesera un slab efect. Cand a revizuit experienta sa din Atena, s-a hotarat sa adopte o metoda diferita de predicare la Corint. El a planuit sa evite discutiile savante si argumentele detaliate si sa prezinte relatarea simpla a lui Isus si a mortii Lui ispasitoare (AA 244).

Decat pe Isus Hristos. Expresia spune literal ,,decat pe Isus Hristos si pe Acesta [ca] rastignit”. Pavel a predicat pe Hristos rastignit in ciuda faptului ca ideea unui Mantuitor rastignit era

b. o pricina de poticnire, atat pentru iudei, cat si pentru greci (vezi cap. 1:23).



2:3 Eu insumi, cand am venit in mijlocul vostru, am fost slab, fricos si plin de cutremur.

Am fost. Literal ,,am devenit”, insemnand ,,am venit [la voi]”.

Plin de cutremur. [Mult cutremur, KJV.] Pavel era constient de defectele si slabiciunile sale (vezi 2Cor. 10:1, 10; 11:30; 12:5, 9, 10). Era ingrijorat cu privire la succesul misiunii sale in Corint, deoarece stia ca avea multi vrajmasi in cetatea aceea (vezi Fapte 18:6). Totusi Dumnezeu il asigurase ca lucrarea lui va fi cu succes si ca nu avea nimic de ce sa se teama (vezi Fapte 18:9,10). Apostolul se mai temea ca nu cumva lucrarea lui sa fie marcata numai de caracteristici omenesti. Adevaratul sujitor al lui Dumnezeu va fi totdeauna constient de propriile sale limite si slabiciuni. O astfel de atitudine il face sa se sprijine mai mult pe Dumnezeu, in ce priveste taria si intelepciunea, pentru a face lucrarea Sa. ,,Cea mai mare tarie a noastra este atinsa atunci cand ne dam seama de slabiciunea noastra si o recunoastem.” (5T 70). ,,Recea multumire de sine nu este dispozitia sufleteasca a predicii celei mai alese.” (Robertson).



2:4 Si invatatura si propovaduirea mea nu stateau in vorbirile induplecatoare ale intelepciunii, ci intr-o dovada data de Duhul si de putere,

Propovaduirea. Gr. kerugma, (vezi cap. 1:21).

Vorbirile induplecatoare. [Cuvintele ademenitoare, KJV.] Literar ,,cu cuvinte convingatoare”. Nici in discutii particulare si nici in predica publica, Pavel nu s-a sprijinit pe puterea de induplecare a rationamentului omenesc. El n-a cautat sa farmece si sa captiveze pe ascultatorii sai cu stilul filosofiei subtile care atragea atat de mult pe greci.

[Omului, KJV.] Dovezi textuale importante (cf. pag. 10) pot fi citate pentru omiterea acestui cuvant. Intelesul pasajului nu e schimbat esential prin omiterea acestuia.

Dovada. [Demonstratia, KJV.] Gr. apodeixis ,,o aratare”, ,,o dovada certa”, ,,evidenta”, ,,demonstratie”. Dovada originii divine a soliei pe care Pavel o predica nu urma sa fie gasita in argumentatia iscusita, ci in dovada sau ,,prezentarea” Duhului Sfant. Lucrarea lui Pavel la Corint fusese insotita, ca si in alte locuri, de minuni (2Cor. 12:12 cf. Fapte 14:3). Darurile Duhului Sfant fusesera date bisericii in masura bogata (vezi 1Cor. 1:5–7; cap. 14). Prezenta darurilor Duhului era

o demonstratie a adevarului Evangheliei predicate de Pavel. Dar cea mai mare minune era convertirea multor corinteni de la paganism la Hristos (vezi Fapte 18:8). Hotul devenea cinstit; lenesul, sarguincios; desfranatul, curat; betivul, cumpatat; cel crud, bland si milos; iar nenorocitul, fericit. Cearta si neintelegerea faceau loc pacii si armoniei. Astfel de dovezi de putere a Evangheliei puteau fi observate de toti si nu puteau sa fie tagaduite. Evanghelia a continuat sa furnizeze acest fel de dovezi despre originea sa divina, in decursul veacurilor. Fiecare pacatos convertit procura o astfel de demonstratie; si fiecare caz de aducere de catre Evanghelie a pacii, bucuriei, nadejdii si iubirii, arata ca Dumnezeu e sursa soliei.



2:5 pentru ca credinta voastra sa fie intemeiata nu pe intelepciunea oamenilor, ci pe puterea lui Dumnezeu.

Credinta voastra. Pavel dorea ca fratii corinteni sa se increada in marea putere a lui Dumnezeu de a schimba viata oamenilor. El nu dorea sa-i determine sa-si puna increderea in vreo forma oarecare de putere omeneasca. In eforturile sale el evitase sa foloseasca intelepciune filosofica pentru a convinge pe ascultatorii sai cu privire la adevarul Evangheliei. El a cautat sa se ascunda in Isus pentru ca astfel credinta credinciosilor sa se sprijine cu totul pe Mantuitorul. Nu prin vointa sau eforturile omului e cineva condus sa se predea Domnului, ci prin puterea convingatoare a Duhului Sfant.



2:6 Totusi ceea ce propovaduim noi printre cei desavarsiti, este o intelepciune; dar nu a veacului acestuia, nici a fruntasilor veacului acestuia, care vor fi nimiciti.

Totusi. Sau ,,dar”. Aceasta introduce a doua parte a argumentatiei, in cap. 2, in care Pavel arata ca numai mintea predata Duhului Sfant poate intelege si aprecia Evanghelia. Desi Pavel nu abordase pe corinteni cu excelenta intelepciunii omenesti, totusi el le adusese o comoara de adevarata intelepciune.

Desavarsiti. Gr. teleioi, ,,maturi”, ,,deplin crescuti” (vezi Mat. 5:48). Pavel descrie aici crestinii maturi. Vezi Efes. 4:13,14, unde contrasteaza un om ,,desavarsit” (teleios) cu ,,copii”. Comparati Filp. 3:15, unde Pavel vorbeste despre sine si despre altii ca ,,desavarsit” (teleioi). In Evr. 5:14 teleioi este redat ca ,,oameni mari”. Crestinul ar trebui sa creasca in cunoasterea adevarului si sa nu ceara continuu hranire cu ,,lapte” duhovnicesc (Evr. 5:12,13). Isus Hristos lasa a se intelege ca prezentarea doctrinei trebuia sa fie adaptata la diferitele stadii ale cresterii crestine (vezi Ioan 16:12). Pavel reamintea credinciosilor corinteni ca el adresa invatatura sa celor care invatasera lucrurile rudimentare ale crestinismului si trebuiau sa fie acum in stare sa aprecieze adevarurile mai profunde ale Evangheliei (vezi 1Cor. 3:1-3).

Intelepciune... nu a veacului acestuia. Vezi cap. 1:21,22. Fruntasilor veacului acestuia. Acestia sunt identificati in vers. 8, ca fiind aceia care L-au crucificat pe Isus.

Vor fi nimiciti. Textul grecesc arata ca nimicirea e in curs de a fi realizata. Oameni mari, intelepti dupa felul lumii, cu toata invatatura si realizarea lor, sunt constant dovediti ca nedemni de incredere in domeniul adevarului spiritual. In lumina intelepciunii invatate de Hristos, ei sunt descoperiti ca ignoranti si fara putere.



2:7 Noi propovaduim intelepciunea lui Dumnezeu, cea tainica si tinuta ascunsa, pe care o randuise Dumnezeu, spre slava noastra, mai inainte de veci,

Intelepciunea lui Dumnezeu. Aici referindu-se indeosebi la intelepciunea lui Dumnezeu, asa cum e descoperita in planul de mantuire (vezi mai jos, la ,,tainica”).

Tainica. [Mister, KJV.] Gr. musterion, (vezi Rom. 11:25). Planul de mantuire formulat inainte de crearea lumii (vezi DA 22; pag. 63) si anuntat si pus in practica de Tatal si de Fiul, cand Adam a pacatuit (vezi PP 64-66), a fost un mare mister pentru tot universul. Ingerii nu puteau sa-l priceapa pe deplin (vezi 1Pet. 1:12; GC 415). Profetii care au scris despre el au inteles numai in parte soliile pe care le-au transmis bisericii, cu privire la mantuirea prin Hristos (1Pet. 1:10,11). Omul firesc e cu totul neinstare sa aprecieze ,,intelepciunea” lui Dumnezeu, deoarece e atat de direct contrarie filosofiei vietii acceptate de om. Chiar si credinciosul consacrat nu poate cuprinde adancimea intelesului planului de mantuire (vezi Rom. 11:33-36).

Slava. Vezi Rom. 3:23.



2:8 si pe care n-a cunoscut-o nici unul din fruntasii veacului acestuia; caci, daca ar fi cunoscut-o, n-ar fi rastignit pe Domnul slavei.

N-a cunoscut-o nici unul. Din cauza gresitei lor interpretari a profetiilor VT cu privire la Mesia, iudeii n-au recunoscut pe Isus din Nazaret ca pe eliberatorul fagaduit. Credinta lor traditionala ca Mesia va veni ca un domnitor pamantesc pentru a face pe Israel, natiunea dominanta in lume, i-a facut sa respinga pe Mantuitorul. La fel astazi, credinte si traditii eronate intuneca ochii oamenilor fata de adevarul celei de-a doua veniri a lui Hristos. In plus, falsele invataturi ale teologiei populare, cu privire la natura lui Dumnezeu, au facut ca multi sa lepede cu totul crestinismul si sa devina agnostici sau chiar necredinciosi (vezi 5T 710).

Domnul slavei. Comparati Fapte 7:2; Efes. 1:17; Iac. 2:1. Hristos e descris aici ca ,,Domnul slavei”, in viu contrast cu ocara crucii. Comparati cele de la Ioan 1:14. in ce priveste o definitie a slavei, vezi Rom. 3:23.



2:9 Dar, dupa cum este scris: Lucruri, pe care ochiul nu le-a vazut, urechea nu le-a auzit, si la inima omului nu s-au suit, asa sunt lucrurile, pe care le-a pregatit Dumnezeu pentru cei ce-L iubesc.

Dar. Gr. alla, un puternic adversativ. Desi oamenii neconvertiti nu inteleg ,,intelepciunea lui Dumnezeu, cea tainica” (vers. 7), Dumnezeu a facut o minunata descoperire a intelepciunii Sale, celor care Il iubesc. Bogatiile harului lui Dumnezeu nu sunt intelese de cel neconvertit, dar crestinul vede lucrurile frumoase ale lumii acesteia ca o expresie a iubirii lui Dumnezeu fata de om si ca o garantie a starii desavarsite viitoare.

Scris. Citatul este din Isa. 64:4.

Ochiul nu le-a vazut. Versetul spune literal ,,lucrurile pe care ochiul nu le-a vazut, urechea nu le-a auzit si la inima omului nu s-au suit, asa sunt lucrurile pe care Dumnezeu le-a pregatit pentru cei care-L iubesc” . Faptele fizice ale existentei sunt descoperite de simturi, care sunt folosite pentru a aduna cunostinte despre cele din jurul nostru. Faptul ca nici ochiul, nici urechea nu pot intelege lucrurile lui Dumnezeu, dovedeste ca alte facultati decat simturile fizice sunt cerute pentru a intelege adevarurile spirituale (vers. 10).

Inima. Gr. kardia, un cuvant care se refera la centrul facultatilor omenesti (vezi Rom. 1:21). Marile realitati ale imparatiilor harului si slavei nu pot fi intelese pe deplin nici pe calea simturilor, nici pe cea a intelectului. Dar prin cunostinta pe care o imparte Dumnezeu celor care sunt dispusi sa fie invatati de El, crestinii pot dobandi o cunostinta care sporeste pururea. De la sine, omul este incapabil sa priceapa sau sa aprecieze binecuvantarile Evangheliei. Experienta celui neconvertit nu contine nimic ce poate fi comparat cu pacea plina de bucurie care revine inimii pacatosului care se preda lui Hristos si primeste dulcea asigurare a iertarii lui Dumnezeu.

Lucrurile. Tot ce a planuit Dumnezeu pentru poporul sau este cuprins in acest cuvant amplu. In aplicatia ei primara, declaratia se ocupa cu tot ce e procurat prin Evanghelie pentru binele si fericirea poporului lui Dumnezeu, cat este aici, pe pamant. Acestea au de-a face cu iertarea pacatelor, indreptatirea si sfintirea, bucuria si pacea pe care harul lui Dumnezeu le da credinciosului, si eliberarea lui finala din aceasta lume rea. Prin extensiune, afirmatia mai cuprinde si inexprimabila minunatie, frumusete si bucurie a imparatiei lui Dumnezeu, caminul vesnic al celor mantuiti. Toata cunostinta aceasta depaseste cu mult orice ar putea cunoaste oamenii, in afara de Evanghelia lui Hristos. Vezi Isa. 64:4.

Pregatit. Comparati Mat. 20:23; 25:34.



2:10 Noua insa Dumnezeu ni le-a descoperit prin Duhul Sau. Caci Duhul cerceteaza totul, chiar si lucrurile adanci ale lui Dumnezeu.

Dumnezeu ni le-a pregatit. Dumnezeu a planuit o descoperire in continuare a adevarului pentru poporul Sau (vezi 5T 703). Intelegerea lucrurilor lui Dumnezeu este data celor ce iubesc pe Dumnezeu, care apreciaza ceea ce este El si ce a facut El pentru ei, care sunt gata si doritori sa primeasca orice masura a luat El pentru ei si care cauta dupa adevar ca dupa o comoara ascunsa.

Prin Duhul Sau. A treia Persoana a Dumnezeirii este Cel prin care este data omenirii o intelegere a adevarului (vezi Ioan 14:26). O continua acumulare de cunostinte e cu putinta numai pentru aceia care de bunavoie se supun calauzirii si iluminarii Duhului Sfant (vezi Rom. 8:5, 14, 16).

Cerceteaza. Fiind o Persoana a Dumnezeirii, Duhul Sfant cunoaste toate lucrurile. El cerceteaza nu pentru a descoperi ceva ce n-a cunoscut mai inainte, ci pentru a aduce la lumina sfaturile ascunse ale lui Dumnezeu. E lucrarea Duhului Sfant de a readuce aminte poporului Sau, lucrurile lui Dumnezeu si de a-i calauzi in cercetarea adevarului din partea lor (Ioan 16:13,14).



2:11 In adevar, cine dintre oameni cunoaste lucrurile omului, afara de duhul omului, care este in el? Tot asa: nimeni nu cunoaste lucrurile lui Dumnezeu afara de Duhul lui Dumnezeu.

Duhul omului. Gandurile, dorintele si planurile particulare ale unui om sunt pe deplin cunoscute si intelese numai de el insusi. Nici un alt muritor nu le poate cunoaste in afara de cazul ca omul insusi alege sa i le descopere. Daca el alege sa-si dea in vileag ideile, gandurile si planurile fata de altii, ei pot cunoaste si intelege numai atat cat le e descoperit.

Nimeni. [Nici un om, KJV.] Literal ,,nici unul”, incluzand in felul acesta, fiinte ca ingerii.



2:12 Si noi n-am primit duhul lumii, ci Duhul care vine de la Dumnezeu, ca sa putem cunoaste lucrurile, pe care ni le-a dat Dumnezeu prin harul Sau.

Duhul lumii. Expresia aceasta este probabil aproape paralela cu ,,intelepciunea lumii acesteia” (vers. 6). Lumea este reprezentata aici ca posedand si transmitand un duh care, in natura lui, e rau. ,,Duhul lumii” e opus Duhului lui Dumnezeu. Posesorii lui nu gasesc placere in cele ceresti, ci se concentreaza asupra lucrurilor trecatoare ale acestei vieti.

Duhul care vine de la Dumnezeu. [Duhul care e din Dumnezeu, KJV; Duhul care e de la Dumnezeu, Nitz.] Mai degraba, ,,Duhul care e de la Dumnezeu”. Referirea aici e la Duhul Sfant.

Ca sa putem cunoaste. Scopul lui Dumnezeu in darea Duhului e sa putem intelege lucrurile procurate de harul lui Dumnezeu. Duhul lui Dumnezeu nu numai ca descopera omului binecuvantarile Evangheliei, ci lucreaza in el voia lui Dumnezeu. Rezultatul acestei primiri a Duhului Sfant va fi vazut in viata care e traita in armonie cu voia lui Dumnezeu. Intr-o astfel de viata sunt vazute roadele Duhului (vezi Gal. 5:22,23). Cei care se indeparteaza de ,,duhul lumii” sunt goliti de eu si creati din nou si innobilati de Duhul Sfant care-i determina sa-si preocuparile spre imparatia lui Dumnezeu. Ei sunt calificati pentru a deveni cetateni ai cerului.



2:13 Si vorbim despre ele nu cu vorbiri invatate de la intelepciunea omeneasca, ci cu vorbiri invatate de la Duhul Sfant, intrebuintand o vorbire duhovniceasca pentru lucrurile duhovnicesti.

Invatate de la intelepciunea omeneasca. [Ce invata intelepciunea omului, KJV.] Expresia spune literal ,,in cuvinte invatate de la intelepciunea omeneasca”. Cuvintele, rationamentul subtil al filosofiei grecesti nu puteau sa prezinte cum se cuvine adevarurile lui Dumnezeu.

Invatate de la Duhul Sfant. Literal ,,in [cuvinte] invatate de la Duhul Sfant”. Pavel era primitorul invataturii comunicate de Duhul cel viu al lui Dumnezeu. El recunostea ca era sub conducerea Duhului Sfant si ca gandurile sale erau iscate de Duhul Sfant (vezi AA 251; EGW Material Suplimentar la 2Pet. 1:21). Intrucat intelepciunea cereasca e atat de diferita de cunostinta pamanteasca, ea trebuie sa fie exprimata intr-un fel si in cuvinte care difera de folosirea pamanteasca obisnuita. Cel in care locuieste Duhul lui Dumnezeu si prin care El lucreaza, traieste intr-o sfera diferita de a unei persoane cu mentalitate lumeasca si va vorbi in mod consecvent diferit. Un matematician exprima un adevar matematic in limba tehnica a matematicienilor; un muzician discuta o tema muzicala intr-un vocabular al muzicii. La fel, adevarurile spirituale sunt exprimate in cuvinte si forme de exprimare spirituale.

Intrebuintand o vorbire duhovniceasca pentru lucrurile duhovnicesti. [Comparand, KJV.] Gr. sugkrino, Cuvantul acesta apare in NT numai aici si in 2Cor. 10:12, unde e tradus ,,a pune alaturi”, [,,a compara”]. In LXX sugkrino, are intelesul de ,,a interpreta” (vezi Gen. 40:8, 16, 22; 41:12, 13, 15; Dan. 5:12, 16). In uzul clasic, cuvantul inseamna ,,a combina laolalta corespunzator”, ,,a combina”. Intelesul lui in papirusuri nu pare sa aiba influenta asupra pasajului prezent. Acolo inseamna ,,a decide [mai ales in chestiuni judiciare]”.

Interpretarea pasajului de fata depinde mai intai de intelesul dat lui sugkrino, si al doilea, de genul atribuit cuvantului tradus ,,pentru lucrurile spirituale” (pneumaticois). In forma in care apare, pneumaticois pate fi sau masculin, sau neutru. Daca e masculin, se refera la persoane spirituale sau poate la cuvinte spirituale; daca e neutru, se refera la lucruri spirituale. Ambiguitatea termenului pneumaticois impreuna cu diferitele intelesuri care pot fi date lui sugkrino fac cu putinta diferite traduceri: (1) ,,Combinand adevaruri spirituale cu cuvinte spirituale”; (2) ,,interpretand lucruri spirituale prin cuvinte spirituale”; (3) ,,interpretand lucruri spirituale la oameni spirituali”; (4) ,,comparand cele spirituale cu spirituale”; (5) ,,imbracand continut spiritual in forme lucrate de Duhul”. Nu exista cale de a determina care din interpretarile acestea avea locul cel mai de seama in mintea lui Pavel. Toate se incadreaza in context si toate exprima adevarul spiritual plin de insemnatate.



2:14 Dar omul firesc nu primeste lucrurile Duhului lui Dumnezeu, caci, pentru el, sunt o nebunie; si nici nu le poate intelege, pentru ca trebuie judecate duhovniceste.

Omul firesc. Literal ,,un om firesc”, adica un om care nu are o mentalitate spirituala; cineva nerenascut, ale carui interese sunt marginite la lucrurile acestei vieti. Un astfel de om depinde de intelepciunea omeneasca pentru solutionarea tuturor problemelor sale. El traieste ca sa-si placa siesi si ca sa satisfaca dorintele inimii neconvertite, din care cauza nu e in stare sa aprecieze lucrurile lui Dumnezeu. Pentru el planul mantuirii, minunata descoperire a iubirii lui Dumnezeu, este nebunie. El nu poate deosebi intre filosofia lumeasca si adevarul spiritual deoarece intelepciunea lui Dumnezeu e inteleasa numai de aceia care isi ingaduie sa fie invatati de Duhul Sfant.

Judecate. [Intelese, KJV.] Gr. anakrino, ,,a examina”. ,,a cerceta”, aici pentru a ajunge la adevar dupa examinarea si judecare. Comparati folosirea lui anakrino, in Luc. 23:14; Fapte 4:9; 1Cor. 2:15; 10:25; etc.

Duhovniceste. Omul nu poate ajunge fara ajutor divin la adevarul spiritual (vezi vers 9,10).



2:15 Omul duhovnicesc, dimpotriva, poate sa judece totul, si el insusi nu poate fi judecat de nimeni.

Omul duhovnicesc. [Cel spiritual, KJV.] Adica omul renascut, cel iluminat de Duhul Sfant, in contrast cu cel neluminat in felul acesta.

Poate sa judece. Gr. anakrino, cuvantul care e tradus ,,judecate” in vers. 14 (vezi comentariul acolo). Anakrino, transmite ideea ca omul spiritual examineaza, discerne si judeca cu grija lucrurile care-i vin in atentie. Calauzit de Duhul Sfant, el trage in consecinta concluziile cele mai bune.

Judecat de nimeni. Oamenii pot incerca sa faca lucrul acesta, dar nici un om cu mentalitate lumeasca sau ,,firesc” (vers. 14) nu poate intelege principiile, sentimentele, opiniile, bucuriile si nadejdile omului spiritual, deoarece inima nerenascuta nu e in stare sa aprecieze lucrurile care vin de la Duhul lui Dumnezeu.



2:16 Caci cine a cunoscut gandul Domnului, ca sa-I poata da invatatura? Noi insa avem gandul lui Hristos.

Gandul Domnului. Intaia parte a acestui verset este un citat din Isa. 40:13. Nici un om nerenascut nu poate intelege lucrarile dumnezeiesti, din care cauza nu e in pozitia de a invata pe omul spiritual care primeste lectii de la Duhul Sfant. Cei spirituali au Duhul Sfant inauntrul lor, care-i invata lucrurile adanci ale lui Dumnezeu.

Gandul lui Hristos. Noi, prin Duhul, suntem uniti cu Hristos, deoarece prezenta Duhului Sfant este una si aceeasi cu prezenta lui Isus (vezi Ioan 14:16–19); de aceea ,,avem gandul lui Hristos” (vezi Filp. 2:5). Prin Duhul Sfant, Isus locuieste in credincios si lucreaza in el si prin el (Gal. 2:20; Efes. 3:17; Filp. 2:13).

COMENTARII ELLEN G. WHITE 1 AA 270 1–5MH 214 1–16FE 352; TM 481 2 AA 128, 244; CM 43; DA 510; 2T 213, 634; 3T 27; 6T 66 3 AA 250 3–8TM 482 4 AA 127, 244, 270, 402; Ev 180, 186; FE 242; 2T 344; 5T 157, 723; 6T 61 5 AA 127, 270; COL 79 6–13AA 250 8 5T 710 9 AH 545; CG 54; COL 163; CS 84; CT 55, 188, 513; Ed 301; FE 49; GC 675; MB 61; ML 175,

354; PP 602; SC 87; SR 430; 4T 446; 5T 730 9, 10 DA 412 10 AA 271; COL 113, 149; CW 82; GW 287; SC 108; TM 111; 5T 701; 8T 157, 301 10, 11 SC 109; TM 482; 5T 703 10–13AA 402 11 COL 413; Ed 134; Ev 617 12 GW 287 12–15FE 361 13 CT 461, 462; Ed 190; FE 127, 187; MYP 262; SC 90; TM 482; 3T 427; 6T 88 13, 14 COL 113; CT 437

14 AA 271; COL 106; CSW 65; DA 171, 213, 392, 509; FE 183, 188; GC 524; GW 310; MH

460; SC 19; TM 248; 2T 130, 138, 265, 344; 4T 506, 524, 585; 5T 134, 241, 300, 431 14–16TM 483 16 AH 125; DA 675; LS 323; 3T 210; 4T 354; 5T 336


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: