English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Corinteni

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

1 Corinteni, 16


16:1 Cat priveste strangerea de ajutoare pentru sfinti, sa faceti si voi cum am randuit Bisericilor Galatiei.

Cat priveste strangerea de ajutoare. Pavel promova un proiect special in folosul credinciosilor lipsiti din Ierusalim (cf. 2Cor 8; 9). Cu ani de zile mai inainte, el fusese purtatorul unui dar special pentru cei loviti de foamete din biserica din Antiohia (cf. cele de la Fapte 11:28–30; 12:25). Pavel purta o povara pe inima pentru semenii sai crestini iudei (cf. Gal 2:10).

Starile si poverile economice in Palestina erau apasatoare atat asupra iudeului cat si asupra crestinului. S-a socotit ca impozitele, atat cele civile cat si cele religioase la un loc, ajungeau la totalul uluitor de aproape 40 la suta din venitul personal. Pentru populatia de rand nu era nadejde de a scapa de saracie. In plus, biserica din Ierusalim avea de suferit multa persecutie. Majoritatea credinciosilor erau saraci, unii din ei datorita faptului ca devenisera crestini (cf. Fapte 4:34, 35; 6:1; 8:1; 11:28–30). Ei aveau nevoie de ajutor de la fratii lor mai instariti din alte locuri (vezi Fapte 8:1; AA 70). Pavel luase asupra sa raspunderea de a solicita ajutor pentru ei de la alte biserici pe care le vizita, si apela la corinteni sa-si faca partea punandu-le inainte exemplul bisericilor lor surori din Ahaia si Macedonia (vezi Rom 15:25, 26; 2Cor 8:1–7).

Sa faceti si voi cum. [,,Chiar asa”, KJV; ,,Asa sa faceti”, G. Gal.]. Credinciosii corinteni trebuiau sa accepte obligatia aceasta asa cum facusera galatenii. Lucrarea de a ajuta pe saraci e data bisericii din toate veacurile pentru ca membrii ei sa poata dezvolta simpatie si iubire, asa ca sa poata da pe fata inaintea altora puterea Evangheliei lui Isus Hristos (vezi Luc 14:13, 14; 6T 261, 270, 273, 280; 4T 619, 620; DA 369, 370). Atitudinea noastra fata de membrii mai putin fericiti ai societatii joaca un mare rol in determinarea sortii noastre finale (vezi Isa 58:6–8; Mat 25:34–46; 5T 612). Isus insusi a dat exemplu in lucrarea Lui de a servi la lipsurile omenirii suferinde. El a folosit mai mult timp la vindecarea bolnavilor decat la predicarea Evangheliei (vezi 4T 225; DA 350).



16:2 In ziua dintai a saptamanii, fiecare din voi sa puna deoparte acasa ce va putea, dupa castigul lui, ca sa nu se stranga ajutoarele cand voi veni eu.

In ziua intai a saptamanii. Vezi Mat 28:1. Sa puna. Constructia textului grec arata ca ei urmau sa faca lucrul acesta in mod regulat in fiecare intaia zi a saptamanii. De o parte. Literal, ,,strangand”, ,,adunand”, probabil in vreun punct de colectare sau in vreun loc anume din casa. Acasa. [,,La el”, KJV]. Gr. par’ heauto, literal, ,,la sine”, echivalent cu ,,acasa”.

Dupa castigul lui. [,,Asa cum l-a prosperat Dumnezeu”, KJV]. A da in proportie cu prosperitatea sa, ar putea cere o atenta controlare a socotelilor, o sarcina pe care Pavel cu greu ar fi recomandat-o sa fie facuta intr-o zi de repaus sfant.

Versetul acesta e adesea citat in sprijinul tinerii Duminicii. Totusi, cand e examinat in legatura cu proiectul lui Pavel pentru credinciosii saraci din Ierusalim, e vazut ca e un indemn la o planuire sistematica din partea membrilor bisericii corintene pentru partea lor la colecta. Nu e nimic in acest verset care macar pe departe sa sugereze ca e vreo sfintenie legata de ziua intai a saptamanii (vezi 3T 413; cf. F. D. Nichol, Raspunsuri la Obiectiuni, p. 218, 219). Daca toti credinciosii de astazi ar fi fost sa adopte principiul acesta de binefacere sistematica, ar fi o abundenta de mijloace pentru grabnica ducere a soliei mantuirii in lumea intreaga (vezi 3T 389).

Strangerea ajutoarelor. Gr. logeiai, ,,colectari”. Pavel cerea ca ajutoarele sa fie pregatite si la indemana lui cand va fi sosit.

16:3 Si cand voi veni, voi trimite cu epistole pe cei ce ii veti socoti vrednici, ca sa duca darurile voastre la Ierusalim.

Cu epistole. [,,prin scrisorile voastre”, KJV; ,,Cu scrisori”, G.Gal.]. Literal, ,,cu scrisori”. Este o oarecare deosebire de parere intre comentatori cu privire la scriitorul ,,scrisorilor” mentionate aici de Pavel. Expresia poate fi legata fie de cuvintele precedente, fie de cele urmatoare. KJV tine la interpretarea anterioara, asa cum face si RSV; cealalta interpretare leaga expresia dupa cum urmeaza: ,,pe cine veti aproba voi, il voi trimite cu scrisori”. Cei care sustin punctul de vedere anterior considera ca scrisorile erau scrise de conducatorii bisericii din Corint si aratau numirea si autoritatea purtatorilor ca reprezentanti ai lor. Cei care tin la interpretarea din urma cred ca Pavel sa oferit sa scrie scrisori de recomandare pentru reprezentantii fratilor corinteni catre biserica din Ierusalim. Totusi, nici un nume din Corint nu e pe lista din Fapte 20,4.



16:4 Daca va face sa ma duc si eu, vor merge cu mine.

Va face. [,,corespunde”, KJV; ,,va fi cu cale”, G. Gal.]. Gr. axios, ,,vrednic”, ,,corespunzator”, ,,va merita”. Daca suma de transferat indreptatea prezenta lui sau daca s-ar fi socotit ca e mai intelept ca el sa insoteasca pe soli, Pavel era dispus sa calatoreasca la Ierusalim pentru a se asigura ca nu este nici un semn de intrebare sau indoiala cu privire la darul trimis de biserica din Corint. Aceasta este o ilustrare a grijii lui extreme de a evita orice pricina de neintelegere sau jignire (cf. Rom 14,13.16.21; 1Cor 8,9.13).



16:5 La voi am sa vin dupa ce voi trece prin Macedonia, caci prin Macedonia voi trece.

Macedonia. Vezi Fapte 16,9.



16:6 Poate ma voi opri pe la voi, sau poate chiar voi ierna la voi, ca apoi sa ma insotiti acolo unde voi avea sa ma duc.

Ierna cu voi. Pavel dorea sa ramana un timp mai lung la Corint si nu sa faca o vizita scurta in drumul lui spre alte locuri (vers. 7). De aceea dorea sa-si termine mai intai itinerariul prin Macedonia (vers. 5) si apoi sa petreaca lunile de iarna cu biserica din Corint.

Sa ma insotiti acolo unde ma voi duce. Vezi Fapte 15,3; cf. cap. 20,38; 21,16.



16:7 De data aceasta nu vreau sa va vad in treacat, ci trag nadejde sa mai raman cu voi catava vreme, daca va ingadui Domnul.

Trag nadejdea sa mai raman la voi. [,,cred ca mai intarzii”, KJV]. Literal, ,,nadajduiesc sa raman”. Daca va ingadui Dumnezeu. Compara cu cele de la Fapte 18,21; 1 Cor. 4,19.



16:8 Voi mai ramane totusi in Efes pana la Cincizecime,

Efes. Vezi cele de la Fapte 18,19.

Cincizecime. Vezi cele de la Fapte 2,1.



16:9 caci mi s-a deschis aici o usa mare si larga, si sunt multi potrivnici.

Deschis. Pavel se referea la ocaziile neobisnuite prezentate lui la Efes pentru predicarea Evangheliei, ca motiv pentru care dorea sa ramana un oarecare timp si nu sa plece imediat in Macedonia si Corint (vezi vers. 7,8). Efesul era un centru important al cultului pagan avand-o pe Diana (Artemisa) ca zeitatea principala (vezi Fapte 19,24). In cetatea acesta, dedata aproape cu totul idolatriei, superstitiei si viciului, Dumnezeu Si-a manifestat puterea prin Pavel in vederea convertirii pacatosilor si derutarii vrajmasului (vezi Fapte 19,8-12.18-20).

Potrivnici. [,,adversari”, KJV]. Cand a fost starnita impotrivirea la Efes, Pavel nu a parasit cetatea, ci a lucrat cu si mai multa sarguinta pentru inaintarea imparatiei lui Dumnezeu. O astfel de impotrivire, in general, poate fi privita ca dovada ca Satana e alarmat de amenintarea impotriva stapanirii lui asupra sufletelor oamenilor si reactia sa este un semn ca Duhul lui Dumnezeu e la lucru.



16:10 Daca soseste Timotei, aveti grija sa fie fara frica la voi; caci el este prins ca si mine la lucrul Domnului.

Timotei. Unul din convertitii si ajutoarele lui Pavel in lucrarea lui Dumnezeu (vezi Fapte 16,1). El fusese trimis la biserica din Corint ca sa o ajute in problemele ei (vezi 1Cor 4,17). Pavel cauta sa-i pregateasca pe corinteni sa-l primeasca cu ospitalitate si amabilitate, asa incat tanarul Timotei sa nu fie pus in incurcatura cand era chemat sa invete pe credinciosii cu influenta din acea cetate de marca.



16:11 Nimeni dar sa nu-l dispretuiasca. Sa-l petreceti in pace, ca sa vina la mine, pentru ca il astept cu fratii.

Dispretuiasca. Gr. exoutheneo, ,,a face de nimic”, ,,a trata cu dispret”.

Sa-l petreceti. Adica sa-i puna la indemana cele necesare calatoriei.

In pace. Adica cu bunavointa corintenilor. Pavel nadajduia ca nu vor fi puncte de neintelegere intre Timotei si credinciosii corinteni.

Il astept. Pavel astepta vesti cu privire la situatia din Corint (vezi cap. 4,17). Fara indoiala ca Timotei l-a intalnit pe Pavel in Macedonia, deoarece a fost cu el cand a fost scrisa 2 Corinteni (vezi 2Cor 1,1; cf. AA 323).



16:12 Cat pentru fratele Apolo, l-am rugat mult sa vina la voi cu fratii, dar n-a voit nicidecum sa vina acum; va veni insa cand va avea inlesnire.

Apolo. Vezi Fapte 18,24; cf. Fapte 19,1; 1Cor 1,12.

N-a voit... sa vina. Vezi cap. 1,12.



16:13 Vegheati, fiti tari in credinta, fiti oameni, intariti-va!

Vegheati. Adica sa stea trezi, sa vegheze, asa cum santinelele postate in jurul taberei unei osti sunt atente in fiecare clipa la cel mai mic semn de primejdie. Faptul ca acest indemn e gasit in mai multe locuri in Noul Testament scoate in evidenta necesitatea ca crestinul sa fie atent la eforturile inamicului de a-l nimici (vezi Mat 24,42; 25,13; Marcu 13,35; Fapte 20,31; 1Tes 5.5-6). Aici indemnul ar avea o aplicatie speciala la primejdiile speciale care inconjurau pe credinciosii corinteni. Ei trebuiau sa aiba grija ca nu cumva mantuirea sa le fie primejduita de disensiuni, doctrine false, invatatori mincinosi, practici gresite si idolatria care-i inconjura din toate partile.

Fiti tari in credinta. In ce priveste tratarea ,,credintei” asa cum e folosita aici, vezi Fapte 6,7. Isus avertiza ca vor fi multi invatatori si profeti mincinosi care vor cauta sa abata pe oameni de la curatia Evangheliei si sa-i faca sa primeasca invataturi care isi aveau obarsia in Satana (vezi Mat 24.4-5-11-23-24-26). E nevoie de o hotarare puternica de a sta neclintit de partea Cuvantului nealterat al lui Dumnezeu (vezi Isa 8,20; Mat 24,13; Filip 1,27; 4,1; 1Tes 5,21; Apoc 2,10).

Fiti oameni. [,,achitati-va ca barbati”, KJV; ,,fiti barbati”, G. Gal.]. Gr. andrizo, ,,a actiona ca un barbat”. In engleza veche ,,a se achita” insemna ,,a se purta”. Pentru a fi crestin se cere curaj, indrazneala, perseverenta, tarie – pe scurt toate calitatile unui adevarat barbat. nu e loc pentru lasitate, timiditate sau frica. Un caracter nobil e dezvoltat numai de aceia care se aseaza fara rezerva sub conducerea Mantuitorului (vezi Efes 6,10).



16:14 Tot ce faceti, sa fie facut cu dragoste!

Dragoste. [,,caritate”, KJV]. Fr. agape, ,,iubire” ca principiu (vezi 1 Cor 13,1; in ce priveste verbul agapao). Iubirea este insusirea atotbiruitoare, marea solutie a tuturor problemelor. Sfatul dat aici poate fi considerat ca factor suprem al invataturii lui Pavel catre credinciosii corinteni si catre toti crestinii de pretutindeni si din toate timpurile. Iubire suprema de Dumnezeu si iubire neegoista de oameni vor desfiinta orice cearta, dezbinare, mandrie si relele insotitoare (vezi Prov. 10,12; Mat 22,37-40; Rom 13,10). Atributul acesta fundamental al caracterului lui Dumnezeu (1Ioan 4,8) trebuie sa stimuleze pe fiecare copil al Sau, asa incat viata lui sa fie o demonstratie a puterii iubirii si

o dovada a adevarului Evangheliei lui Isus Hristos (cf. Ioan 14,23; 15,0.10.12; 1 Ioan 3,14.16.23.24; 4,7.8.11.12.16.18.20.21; 5,2).



16:15 Inca un indemn, fratilor. Cunoasteti casa lui Stefana; stiti ca ea este cel dintai rod al Ahaiei, si ca s-a pus cu totul in slujba sfintilor.

Un indemn. [,,va implor”, KJV]. Gr. parakaleo, ,,a indemna”, ,,a avertiza” (vezi Ioan 14,16).

Casa lui Stefana. O familie influenta ai carei membrii fusesera botezati chiar de Pavel (vezi cap. 1,16).

Cel dintai rod. Adica ei erau primii dintr-o mare recolta de suflete in Ahaia.

Ahaia. O provincie a Greciei alcatuita din Peloponez si partea continentala a Greciei, la sud de Macedonia. Capitala ei era Corintul.

S-au pus cu totul in slujba. [,,s-au consacrat”, KJV]. Adica s-au dedicat sarcinii.



16:16 Fiti si voi supusi unor astfel de oameni si fiecaruia care ajuta la lucru si se osteneste.

Fiti si voi supusi. [,,supuneti-va”, KJV]. Adica aratati consideratie si respect pentru cei care sunt credinciosi in slujba bisericii. Parerile si sfaturile lor ar trebui sa fie privite ca meritand o serioasa consideratie. Toti cei care dau ajutor in marea lucrare a lui Dumnezeu pe pamant trebuie sa fie tratati cu respect si sa li se dea tot ajutorul de care au nevoie.



16:17 Ma bucur de venirea lui Stefana, lui Fortunat si lui Ahaic; ei au implinit ce lipsea din partea voastra,

Venirea lui. Cei trei soli erau, se pare, toti din Corint. Fortunat si Ahaic nu mai sunt numiti in alta parte. Cei trei barbati erau probabil purtatorii scrisorii cu intrebari de la corinteni la Pavel (cap. 7,1) si posibil ai scrisorii lui Pavel catre ei, cunoscuta ca ,,Intaia Corinteni”.

Au implinit. Literal, ,,au umplut”. Comparati cu traducerea RSV, ,,ei au implinit absenta voastra” [,,lipsa voastra”, G.Gal.].

Ce lipsea din partea voastra. Expresia greaca inseamna sau ,,deficienta voastra”, adica absenta voastra, sau ,,lipsa voastra” sau lipsa din partea voastra. Unii sugereaza, in plus ca poate insemna ,,nevoia voastra de mine” ca si ,,nevoia mea de voi”.



16:18 caci mi-au racorit duhul meu si al vostru. Sa stiti dar sa pretuiti pe astfel de oameni.

Racorit. Prezenta si conversatia acestor trimisi din Corint adusese incurajare si mangaiere lui Pavel. Se pare ca ei dadusera apostolului informatii cu privire la biserica din Corint (vers. 17), informatii care il ajutasera sa aiba o intelegere mai clara a situatiei (vezi Prov. 15,30).

Pretuiti. [,,recunoasteti”, KJV; ,,cunoasteti bine”, G. Gal.]. Adica a le oferi recunoastinta.



16:19 Bisericile din Asia va trimit sanatate. Acuila si Priscila, impreuna cu Biserica din casa lor, va trimit multa sanatate in Domnul.

Asia. Vezi Fapte 2,99; vezi nota suplimentara la fapte 16. Acuila si Priscilia. Vezi Fapte 18,2. Biserica din casa lor. Primii crestini se adunau in case particulare. Cladiri de biserici n-au aparut decat incepand cu finele secolului al II-lea.



16:20 Toti fratii va trimit sanatate. Spuneti-va sanatate unii altora cu o sarutare sfanta.

Toti fratii. Fara indoiala credinciosii din Efes. Se pare ca aveau interes fata de biserica din Corint si doreau ca fratii lor sa stie de iubirea si preocuparea lor fata de ei. Acelasi duh insufleteste pe toti cei care iubesc pe Domnul si poporul Lui. Ei sunt interesati de toti ceilalti membri ai familiei celei mari a lui Dumnezeu. Acest duh de comuniune iubitoare, predominant in mijlocul poporului lui Dumnezeu, este si o dovada a adevarului Evangheliei (vezi Ioan 17,23.24; 3T 446, 447; SC 115).

Sarutare. O forma obisnuita de salut in Orient. Sarutarea sfanta este un semn de afectiune printre credinciosi (cf. Rom 16,16; 2Cor 13,12; 1Tes 5,26; 1 Petru 5,14). Pavel pare sa fi avut dorinta ca credinciosii corinteni sa dea unul altuia acest semn cand vor fi primit scrisoarea, ca o garantie a unirii si iubirii lor crestine proaspat trezite. Obiceiul, cel putin asa cum era mai tarziu poruncit in Constitutiile apostolice (2,57; 8,11), era ca barbatii sa salute pe barbati si femeile sa salute pe femei. Potrivit obiceiului palestinian, sarutul era pe obraz, frunte, barba, maini sau picioare, nu pe buze.



16:21 Urarile de sanatate sunt scrise cu insasi mana mea: Pavel.

Insasi mana. Se pare ca de obicei Pavel folosea un secretar pentru a-si scrie scrisorile catre biserici. El autentifica epistola semnandu-se si exprimand salutari fratilor (cf. Col 4,18; 2Tes 3,17). Semnatura aceasta constituia o dovada ca scrisoarea era intr-adevar a lui, precum si un semn al grijii sale iubitoare pentru biserica. El fusese suparat pe aceia care falsificasera scrisori care pretindeau ca sunt ale lui (vezi 2Tes 2,2) si semnatura sa personala era menita sa infranga intentiile unor astfel de oameni.



16:22 Daca nu iubeste cineva pe Domnul nostru Isus Hristos, sa fie anatema! Maranata (Domnul nostru vine!).

Iubeste. Gr. phileo, ,,a iubi cu afectiune omeneasca”. Pentru comparatia cu agapao, vezi Matei 5,43.44. Intelesul aici este: ,,daca cineva nu are nici macar iubire omeneasca pentru Domnul Isus Hristos”.

Anatema. O transliterare a cuvantului grec anathema, care insemna ,,blestemat” sau ,,dat nimicirii”. Cei care cred in Domnul Hristos si nu-L iubesc nu pot nadajdui sa aiba mantuire. Prin propriul lor act de a respinge unicul mijloc de mantuire, ei aleg nimicirea vesnica (vezi Marcu 16,16; Ioan 12,48; Fapte 16,30-32; 1 Ioan 5,11-13; cf. Gal. 1,8.9).

Maranata. [Maran-atha, KJV]. O transliterare a cuvantului grec maran atha, care la randul lui este o transliterare a expresiei aramaice maran ’athah. Cuvintele ar trebui probabil sa fie despartite dupa cum urmeaza: marana tha, aramaic marana ’tha. Acesta este unicul loc din Scriptura unde apare cuvantul acesta. Expresia aramaica poate fi tradusa: ,,Domnul nostru vine” sau ,,Domnul nostru, vino”. Scrisoarea catre corinteni a fost scrisa in limba greaca, dupa cum au fost si celelalte epistole, dar Pavel era un bilingv si obisnuit cu aramaica, limba locala a populatiei din Palestina. Cand a ajuns la incheierea apelului sau puternic catre corinteni de a parasi dezbinarile, doctrinele si practicile lor gresite si de a se preda cu totul Domnului, el si-a incununat argumentele cu aceasta puternica expresie cu privire la venirea Domnului. In KJV declaratia aceasta este atasata cuvantului anterior ,,anatema”, dar nu exista legatura necesara.

In primele zile ale bisericii crestine, expresia ,,maranata” pare sa fi fost folosita de credinciosi ca salutare (vezi Didache 10,6). Venirea lui Isus ar trebui sa fie tema vietii fiecarui crestin (vezi 6T 406; 7T 237; EW 58).

16:23 Harul Domnului Isus Hristos sa fie cu voi.

Harul. Pavel isi incheie scrisoarea cu binecuvantarea obisnuita (vezi Rom 16,24; 2Cor 13,14;

Gal 6,18).



16:24 Dragostea mea este cu voi cu toti in Hristos Isus. Amin.

Dragostea. Ce binecuvantare mai frumoasa ar fi putut veni dupa denuntarea aspra a celor care leapada iubirea lui Dumnezeu? Epistola aceasta, care contine multe lucruri care ar putea fi privite ca fiind oarecum aspre in tratarea directa a anumitor abuzuri din biserica, se incheie cu o expresie de iubire si de interes pentru binele vesnic al destinatarilor scrisorii.

Post-scriptumul care urmeaza vers. 24 (KJV) nu apare in nici un manuscris timpuriu. Continutul lui e incorect, cel putin in parte, deoarece da locul scrierii ca fiind ,,Filipi”, in timp ce epistola insasi da locul obarsiei ca fiind Efes (cap. 16,8), desi post-scriptumul din manuscrisul uncial din secolul al IX-lea zice ,,din Efes” in loc de ,,din Filipi”. Intrucat informatia cu privire la locul scrierii este gresita, se ridica intrebarea daca Stefana, Fortunat si Ahaic au fost purtatorii scrisorii catre Corint (vezi vers. 15). Post-scriptumul a fost un supliment redactional ulterior si nu a facut parte din raportul inspirat initial.

Comentarii Ellen G. White:

1.2 CSW 129; 3T 398 2 AH 368, 389; CS 80, 81, 85; CSW 130; 1T 191, 206, 325; 3T 389, 411, 412; 5T 382 9 AA 286 13 CSW 180; Ed 295; GW 127; MH 136; ML 69, 319; MYP 24; 1T 370; 5T 584; 7T 236


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: