Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Corinteni

1 Corinteni 11:5


11:5 Dimpotriva, orice femeie care se roaga sau proroceste cu capul dezvelit, isi necinsteste capul ei, pentru ca este ca una care ar fi rasa.

Femeie. Versetul acesta scoate in evidenta contrastul care trebuie sa fie pastrat intre sexe, in lumina obiceiurilor curente, cand iau parte la activitatile bisericesti.

Prooroceste. Sunt cateva cazuri relatate in VT cand femei au fost inzestrate cu darul profetiei, si au servit biserica in calitate de profetese (Exo 15:20; Jud 4:4; 2Rg 22:14; Nem 6:14). La fel in vremurile NT au fost in biserica femei care au proorocit (Luca 2:36, 37; Fapte 21:9). E cu putinta ca femei corintene sa fi argumentat ca la indeplinirea functiunilor lor spirituale, ca de pilda rugaciunea si profetizarea, ar trebui sa apara neacoperite, ca barbatii (1Cor 11:4). Unele la fel se poate sa fi rationat ca libertatea Evangheliei (vezi Gal 3:28) a inlaturat obligatia de a observa diferitele semne de deosebire dintre sexe. Pavel dadea pe fata falsitatea rationamentului lor.

Dezvelit. [,,Neacoperit”, KJV]. Gr. akatakaluptos, literal, ,,neavand un val atarnand in jos [de pe cap]”. Era ceva obisnuit pentru femei sa-si acopere capul cu un val, ca dovada ca erau maritate, si ca o dovada de modestie.

Necinsteste. Avand in vedere faptul ca femeile din antichitate nu umblau cu capul dezvelit, ar fi fost privit ca o dezonoare pentru o femeie si pentru sotul ei daca ea ar fi aparut in public fara de val, mai ales in capacitatea de conducator al cultului public. Ca o femeie sa ia parte la serviciile bisericii cu capul dezvelit, ar fi dat impresia ca se purta fara rusine si fara modestie, fara podoaba rusinii si a sfielii (1Tim 2:9). Pavel pare sa rationeze ca printr-o astfel de renuntare la val, o emblema recunoscuta a sexului si pozitiei ei, ea arata o lipsa de respect pentru sot, parinte, sexul femeiesc in general si Hristos.

Rasa. Parul scurt era uneori semnul unei femei cu o reputatie rea, astfel o femeie corinteana care ar fi luat parte la serviciile publice cu capul dezvelit, ar fi putut fi privita ca una care s-a asezat pe aceeasi treapta cu o femeie vulgara, poate desfranata.