Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Corinteni

1 Corinteni 10:16


10:16 Paharul binecuvantat, pe care-l binecuvantam, nu este el impartasirea cu sangele lui Hristos? Painea, pe care o frangem, nu este ea impartasirea cu trupul lui Hristos?

Paharul binecuvantat. [,,Paharul binecuvantarii”, KJV; G. Gal.]. Adica, paharul asupra caruia e rostita binecuvantarea la celebrarea Sfintei Cine. Cand a instituit randuiala aceasta cu prilejul ultimei cine a Pastelui pe care a manca-o cu ucenicii Sai imediat inainte de arestarea sa, Isus a luat vin, ,,a multumit”, si apoi l-a dat ucenicilor si le-a dat instructiunea ca toti sa bea din el (vezi Mat 26:27; 1 Cor. 11:25; DA 149, 653). Pavel acum continua discutia primejdiei cuprinsa in consumarea lucrurilor jertfite idolilor. Argumentul lui e bazat pe faptul ca prin participarea la serviciul impartasaniei, credinciosii se fac partasi la trupul si la sangele lui Hristos, prin aceasta devenind un trup cu Hristos (vezi Mat 26:26–28; Ioan 6:51, 53–56; 1Cor 11:23–26; DA 660, 661). Dupa ce au marturisit despre unirea lor cu Hristos in felul acesta, n-ar fi ceva nelogic ca ei sa ia parte la praznice idolesti si in felul acesta sa intre in comuniune cu duhurile rele carora le erau aduse diversele jertfe (1Cor 10:2)?

Pe care-l binecuvantam. Hristos ,,a multumit” (Mat 26:27) pentru pahar, un act care e comparabil cu rugaciunea de recunostinta pentru sangele varsat al lui Isus pe care o inaltam inainte de a participa la vin la serviciul impartasaniei. Cand crestinii beau din paharul acesta, aduc multumiri lui Dumnezeu in inima lor pentru toate binecuvantarile pe care El le-a procurat prin sangele lui Isus. In tacere ei Ii aduc lauda pentru ca i-a izbavit din robia pacatului si le-a dat libertatea plina de slava ca fii si fiice ale lui Dumnezeu.

Partasie. Gr. koinonia, ,,comunicare”, ,,impartasire”.

Cu sangele. Sangele reprezinta moartea Fiului lui Dumnezeu, si prin credinta credinciosii se impartasesc de acea moarte. In felul acesta, cei care participa la un sacrificiu devin partasi la sacrificiul acela. Poate motivul pentru care Pavel mentioneaza paharul inaintea painii, ordinea inversa fata de aceea din Mat 26:26, 27, si 1Cor 11:23–25, e ca Pavel dorea sa plaseze subiectul participarii la paine alaturi de subiectul alimentelor sacrificate idolilor. El nu trateaza aici insemnatatea Sfintei Cine, si nici nu prezinta ordinea in care trebuie sa fie servite simbolurile.

Painea. Dupa cum painea este franta la serviciul impartasirii inainte de a fi data participantilor, tot asa trupul lui Hristos a fost frant pentru lumea intreaga, dar numai aceia care isi marturisesc pacatele si cauta iertare trag folos din sacrificiul care a fost facut de Hristos (vezi Mat 26:26; 1Cor 11:23, 24, 26, 29; 1Ioan 1:9; 2:1, 2).