Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Corinteni

1 Corinteni 10:11


10:11 Aceste lucruri li s-au intamplat ca sa ne slujeasca drept pilde, si au fost scrise pentru invatatura noastra, peste care au venit sfarsiturile veacurilor.

Pilde. [,,Exemple” KJV]. Aceasta nu inseamna ca israelitii au trecut prin multele si feluritele lor experiente numai ca sa procure pilde crestinilor, ci doar ca experienta lor serveste ca un exemplu corespunzator pentru a impresiona biserica cu importanta evitarii greselilor pe care ei le-au facut.

Pentru invatatura noastra. [,,Pentru avertizarea noastra”, KJV]. Literal, ,,pentru avertizare pentru noi”. Adica, a avertiza pe toti crestinii din toate veacurile sa nu se increada in propria lor tarie sau intelepciune. Nebunia lui Israel in neascultarea de Dumnezeu a dus la prapadirea lor in pustie, si mai tarziu in istoria lor, la ducerea lor in captivitate in Babilon (vezi Ier 17:23, 27; 25:4-11). Avertizarea data crestinilor de a invata lectia experientei lui Israel in pustie e deosebit de corespunzatoare in lumina marii apropieri a celei de-a doua veniri a lui Hristos. Multi din israeliti au pierit cand aproape terminasera calatoria spre Canaan (vezi Num 25:9). Ei erau poporul pe care Dumnezeu il favorizase dandu-le o cunoastere a Legii Sale si a Sa mai pe sus de orice cunostinta posedata de oricare alt popor din lume, dar ei au dat gres in a pastra credinciosia lor fata de El. Crestinii, carora le-a fost incredintata Evanghelia lui Isus Hristos, si cunostinta profetica a apropiatei Lui veniri, ar trebui sa se fereasca, ca nu cumva sa ingaduie ca inselaciunile naturii pacatoase umane sa-i faca sa dea gres de a ajunge in Canaanul ceresc (vezi Rom 11:20; 1Cor 10:12; Evr 3:12–14).

Sfarsiturile veacurilor. [,,Sfarsiturile lumii”, KJV]. Gr. tele ton aionon ,,sfarsiturile veacurilor”, adica, expirarea marilor perioade trecute ale lucrarilor lui Dumnezeu cu omul. In Evr 9:26 se spune ca venirea lui Hristos a avut loc ,,la sfarsitul veacurilor [lumii]” (Gr. sunteleia ton aionon, literal ,,consumarea veacurilor”). Solia apostolului era oportuna pe vremea sa, asa cum e aratat de pronumele ,,noastra”. Ea e tot mai oportuna astazi intrucat oamenii care traiesc acum au avantajul rapoartelor acumulate ale tuturor epocilor precedente ale istoriei sacre, si traiesc pe vremea cand scopul lui Dumnezeu urmeaza sa fie culminat de a doua venire a lui Isus.