Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Corinteni

1 Corinteni 1:12


1:12 Vreau sa spun ca fiecare din voi zice: Eu sunt al lui Pavel! Si eu, al lui Apolo! Si eu, al lui Chifa! Si eu, al lui Hristos!

Fiecare din voi. Pare ca duhul de partida atinsese pe toti. Diferitii membri ai bisericii isi inscriau sprijinul de partea unei partide sau alteia.

Al lui Pavel. Pavel mentioneaza mai intai partida care se pretindea a fi sustinatorii lui. El nu arata favoare nici unei partide si cel mai putin dintre toti, celor ,,ai sai”. Toti ajung sub condamnare. Compararea unui conducator spiritual cu altul e contrarie spiritului lui Hristos.

Apolo. Un iudeu alexandrin, un sustinator al invataturilor lui Ioan Botezatorul, un om cu ,,darul vorbirii” si ,,tare in Scripturi” (Fapte 18:24-25). El a primit credinta la Efes, de la Acuila si Priscila. De acolo a mers in Ahaia si un timp a lucrat in biserica din Corint (Fapte 18:27, 28; cf. 1Cor. 3:5–7). Invatatura si elocventa lui au facut pe unii din biserica sa-l inalte mai presus de Pavel. Cand Pavel a predicat prima data in acea metropola, lucrarea lui fusese adaptata pentru a raspunde la mintea celor necunoscatori de adevar spiritual (1Cor. 2:1–4; 3:1, 2). Avand privilegiul de a zidi pe temelia aceasta, Apolo fusese in stare sa dea instructiuni dincolo de notiunile elementare ale credintei (cap. 3:6-11). Personalitatea lui, felul lui de a lucra si felul de solie pe care a prezentat-o, a apelat la o anumita categorie de persoane, care a inceput sa arate preferinta pentru el. Altii au refuzat sa se desprinda de o loialitate pe care o simteau fata de Pavel, cel care cel dintai le adusese Evanghelia. Cat priveste pe Pavel si Apolo, era o perfecta armonie intre ei (vezi vers. 5-10). Cand a aparut disensiunea, Apolo a parasit Corintul si s-a inapoiat la Efes. Pavel l-a indemnat sa se reintoarca, dar Apolo, hotarat, a refuzat.

Chifa. Adica Petru. ,,Chifa” e o transliterare a aramaicului Kepha insemnand ,,piatra” (vezi Ioan 1:42). ,,Petru” e o transliterare a gr. Petros, insemnand si ,,piatra” (vezi Mat. 16:18). Fara indoiala, cei care apartineau acestei partide credeau ca e un merit special in pretinderea atasamentului fata de unul din cei doisprezece. Petru fusese asociat intim cu Isus si fusese unul din conducatorii celor doisprezece apostoli. Faptul acesta, credeau ei, il punea mai presus de Pavel si Apolo. Sunt unii care cred ca prezenta acestei partide arata ca Petru trebuie sa fi vizitat candva Corintul. Totusi o astfel de concluzie nu e obligatorie si nici nu se gasesc dovezi ca o astfel de vizita a avut loc candva.

Al lui Hristos. Acei care apartineau la partida aceasta refuzau a urma orice conducator omenesc. Ei erau independenti in atitudinea lor si pretindeau ca sunt invatati direct de Hristos (vezi AA 278, 279).