Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Cronici

1 Cronici, 3


3:1 Iata fiii lui David, care i s-au nascut la Hebron: Intaiul nascut, Amnon, cu Ahinoam din Izreel; al doilea, Daniel, cu Abigail din Carmel;

La Hebron. In privinta listei paralele a fiilor lui David nascuti in Hebron, vezi la 2 Samuel 3,2-

5. Sunt usoare variatii in formularea celor doua liste, dar nu sunt diferente esentiale.



3:2 al treilea: Absalom, fiul Maachei, fata lui Talmai, imparatul Ghesurului; al patrulea: Adonia, fiul Haghitei,

Verset ce nu a fost comentat.

3:3 al cincilea Sefatia, cu Abital; al saselea, Itream cu nevasta sa Egla.

Verset ce nu a fost comentat.

3:4 Acesti sase i s-au nascut la Hebron. El a domnit acolo sapte ani si sase luni, iar la Ierusalim a domnit treizeci si trei de ani.

Sapte ani si sase luni. Vezi la 2 Samuel 2,11.



3:5 Iata cei ce i s-au nascut la Ierusalim: Simea, Sobab, Natan si Solomon, patru, cu Bat-Sua, fata lui Amiel;

La Ierusalim. In privinta listei paralele a fiilor lui David nascuti la Ierusalim (v. 5-8), vezi la 2 Samuel 5,14-16. Lista apare din nou la 2 Cronici 14,3-7.



3:6 Ibhar, Elisama, Elifelet,

Verset ce nu a fost comentat.

3:7 Noga, Nefeg, Iafia,

Verset ce nu a fost comentat.

3:8 Elisama, Eliada si Elifelet, noua.

Verset ce nu a fost comentat.

3:9 Acestia sunt toti fiii lui David, afara de fiii tiitoarelor. Si Tamar era sora lor.

Tamar era sora lor. Desigur, nu singura lor sora, dar aici este mentionata in mod special datorita sortii ei nefericite (2 Samuel 13).

3:10 Fiul lui Solomon: Roboam. Abia, fiul sau; Asa, fiul sau; Iosafat, fiul sau;

Fiul lui Solomon. Versetele 10-16 prezinta lista regilor lui Iuda care descind din David.



3:11 Ioram, fiul sau; Ahazia, fiul sau; Ioas, fiul sau;

Verset ce nu a fost comentat.

3:12 Amatia, fiul sau; Azaria, fiul sau; Iotam, fiul sau;

Verset ce nu a fost comentat.

3:13 Ahaz, fiul sau; Ezechia, fiul sau; Manase, fiul sau;

Verset ce nu a fost comentat.

3:14 Amon, fiul sau; Iosia, fiul sau.

Verset ce nu a fost comentat.

3:15 Fiii lui Iosia: intaiul nascut, Iohanan: al doilea, Ioiachim; al treilea, Zedechia; al patrulea, Salum.

Intaiul nascut, Iohanan. Fiul acesta nu trebuie sa fie confundat cu Ioahaz, care a urmat tatalui sau, Iosia, la tron si care a fost detronat si exilat in Egipt de Neco dupa o domnie de numai trei luni.

Al doilea, Ioiachim. El a fost cunoscut si sub numele de Eliachim si a urmat la tron lui Ioahaz la varsta de 25 de ani, fiind asezat pe scaunul de domnie de catre Neco al Egiptului (2 Regi 23,34.35).

Al treilea, Zedechia. Numele lui a fost schimbat din Matania in Zedechia, cand Nebucadnetar l-a facut rege. El avea numai 21 de ani la sfarsitul domniei de 11 ani ai lui Ioiachim (2 Regi 24,17.18).

Al patrulea, Salum. Acesta era Ioahaz (2 Regi 23,30 : cf. Ieremia 22,11 ). Salum a fost intaiul fiu al lui Iosia, care a domnit dupa moartea tatalui sau. El a fost facut rege de catre popor dupa moartea lui Iosia (2 Regi 23,30). Ioahaz nu era intaiul nascut al lui Iosia, ci era cu doi ani mai tanar decat Ioiachim (vezi 2 Regi 23,30.36). Ordinea fiilor lui Iosia era, potrivit succesiunii la tron: Ioahaz, Ioiachim, Zedechia, dar potrivit varstei: Ioiachim, Ioahaz, Zedechia. Salum, or Ioahaz ar putea fi pus aici pe lista ca al patrulea, deoarece a domnit numai 3 luni, iar cei doi dintre fratii lui au domnit fiecare cate 11 ani.



3:16 Fiii lui Ioiachim: Ieconia, fiul sau; Zedechia, fiul sau.

Ieconia. Ieconia a mai fost cunoscut sub numele de Conia (Ieremia 22,24,28 KJV) si Ioiachim (2 Regi 24,6). In ebraica, "Ioiachim" este o simpla inversiune a celor doua parti componente ale lui "Ieconia".



3:17 Fiii lui Ieconia: Asir, al carui fiu a fost Sealtiel;

Fiii lui Ieconia. Urmasii lui Ieconia, care a fost luat prizonier la Babilon de Nebucadnetar, sunt redati in v. 17-24. Sectiunea aceasta este specifica pentru Cronici. Surse babiloniene din anul 592 mentioneaza pe cei cinci fii ai lui Ieconia (vezi la 2 Regi 25,30).



3:18 Malchiram, Pedaia, Senatar, Iecamia, Hosama si Nedabia.

Verset ce nu a fost comentat.

3:19 Fiii lui Pedaia: Zorobabel si Simei. Fiii lui Zorobabel: Mesulam si Hanania; Selomit, sora lor;

Zorobabel. Se naste intrebarea: este acesta printul care, impreuna cu marele preot Iosua, a condus pe iudei cu prilejul reintoarcerii lor din exil pe urma decretului lui Cir (Ezra 2,2)? Acela era numit fiul lui Sealtiel (Ezra 3,2; 5,2; Neemia 12,1; Hagai 1,1; Matei 1,12; Luca 3,27). Existe cateva posibilitati. Cei doi Zorobabel s-ar putea sa fi fost veri, intrucat Sealtiel si Pedaia erau frati (1 Cronici 1,17.18), cu toate ca in cazul acela ar parea curios ca fiul lui Sealtiel sa fie omis din genealogia prezenta. Daca acest Zorobabel, fiul lui Pedaia, este si "fiul lui Sealtiel", e posibil ca el sa fie fost adoptat de unchiul sai, care se pare ca n-a avut copii, sau sa fi fost fiul real al unui barbat si fiul oficial al celuilalt printr-o casatorie de levirat (vezi la Genesa 38,8 ; Deuteronom 25,5-9). O alta explicatie este ca Zorobabel, desi fiul lui Pedaia, este numit fiul lui Sealtiel, pentru ca l-a succedat pe Sealtiel in calitate de cap al familiei din care a descins David.



3:20 si Hasuba, Ohel, Berechia, Hasadia, Iusab-Hesed, cinci.

Verset ce nu a fost comentat.

3:21 Fiii lui Hanania: Pelatia si Isaia; fiii lui Refaia, fiii lui Arnan, fiii lui Obadia, fiii lui Secania.

Verset ce nu a fost comentat.

3:22 Fiul lui Secania: Semaia. Fiii lui Semaia: Hatus, Igheal, Bariah, Nearia si Safat, sase.

Hatus. Unii il identifica pe barbatul acesta cu acel Hatus care s-a intors cu Ezra in anul al saptelea al imparatului Artaxexe (458/57 i.Hr.; vezi Ezra 7,7.8; 8,2.3). Probabil ca identitatea este doar ipotetica. Numele Hatus nu era unul neobisnuit (vezi Neemia 3,10; 10,4; 12,2).



3:23 Fiii lui Nearia: Elioenai, Ezechia si Azricam, trei.

Verset ce nu a fost comentat.

3:24 Fiii lui Elioenai: Hodavia, Eliasib, Pelaia, Acub, Iohanan, Delaia si Anani, sapte.

Hodavia. Intrucat Hodavia este din a doua generatie dupa Hatus (1 Cronici 3,22-24) si intrucat Ezra s-a inapoiat la Ierusalim in 457 i.Hr., a doua generatie dupa el ar fi trait in preajma anului 400 i.Hr., cu toate ca altii sustin ca aceste ultime nume au fost adaugate pentru a aduce cartea la zi, tot asa cum ultima carte a lui Moise, Deuteronom, a fost completata dupa moarte autorului prin adaugarea unui raport al mortii acestuia. Pentru o tratare mai aprofundata a problemei privitoare la cartea Deuteronom, vezi nota suplimentara la Deuteronom 34.