Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Cronici

1 Cronici, 26


26:1 Iata cetele usierilor. Din Coreiti: Meselemia, fiul lui Core, dintre fiii lui Asaf.

Usierilor. Capitolul 26 se ocupa de cele 24 de serii de usieri sau pazitori (v. 1-19), de supraveghetorii vistieriilor sanctuarului (v. 20-28) si de dregatorii insarcinati cu "treburile de afara, ca dregatori si judecatori in Israel" (v. 29-32).

Asaf. Acesta nu e Asaf din cap. 25,2, care era un ghersomit (cap. 6,39-43). Coreitii, descendenti ai lui Core, erau leviti ghersomiti (Exod 6,18.21; Numeri 36,1).



26:2 Fiii lui Meselemia: Zaharia, intaiul nascut, Iediael, al doilea, Zebadia, al treilea, Iatniel, al patrulea.

Verset ce nu a fost comentat.

26:3 Elam, al cincilea, Iohanan, al saselea, Elioenai, al saptelea.

Verset ce nu a fost comentat.

26:4 Fiii lui Obed-Edom. Semaia, intaiul nascut, Iozabad, al doilea, Ioah al treilea, Sacar al patrulea, Netaneel, al cincilea,

Obed-Edom. Unul dintre pazitorii chivotului, cand acesta a fost adus prima data la Ierusalim (capitolele 15,24; 16,38). E posibil, desi nedemonstrat, ca el sa fi fost "Obed-Edom din Gat", in a carui casa a depozitat David chivotul pentru un timp, dupa moartea lui Uza (cap. 13,13.14).



26:5 Amiel, al saselea, Isahar al saptelea, Peultai al optulea; caci Dumnezeu il binecuvantase.

Caci Dumnezeu il binecuvantase. Daca, asa cum considera unii, acest Obed-Edom era cel "din Gat" (vezi la v. 4), atunci cuvintele acestea fac aluzie la faptul ca "Domnul a binecuvantat casa lui Obed-Edom si tot ce era al lui" (cap. 13,14). Numele fiilor lui par sa constituie dovezi ale recunostintei lui fata de favoarea divina. Sunt sugerate urmatoarele intelesuri, desi nu putem fi siguri in toate cazurile de simbolul sau nuanta notiunii: Semaia: "Iehova a ascultat"; Iozabad: "Iehova a dat"; Ioah: "Iehova e frate"; Sacar: "rasplata"; Netaneel: "Dumnezeu a dat"; Amiel: "Dumnezeu e ruda"; Isahar: "exista recompensa" sau poate "un om al recompensei"; Peultai: "rasplata lui Iehova".



26:6 Fiului sau Semaia i s-au nascut fii, care au stapanit in casa tatalui lor, caci erau oameni viteji;

Verset ce nu a fost comentat.

26:7 fiii lui Semaia: Otni, Refael, Obed, Elzabad si fratii sai, oameni viteji, Elihu si Semaia.

Oameni viteji. Sau "oameni capabili".



26:8 Toti acestia erau fiii lui Obed-Edom, ei, fiii si fratii lor; erau oameni plini de vlaga si de putere pentru slujba, saizeci si doi de ai lui Obed-Edom.

Putere. Sau "de destoinicie" sau "de valoare".



26:9 Fiii si fratii lui Meselemia, oameni viteji, erau in numar de optsprezece.

Verset ce nu a fost comentat.

26:10 Din fiii lui Merari: Hosa, care avea ca fii pe: Simri, capetenia, pus capetenie de tatal sau, macar ca nu era el intaiul nascut:

Pus capetenie de tatal sau. Adica l-a facut "cel mai mare" intre fratii sai, cu dreptul de a exercita autoritate asupra lor. Acesta era pe langa drepturile care insoteau in mod obisnuit dreptul de intai nascut (vezi The Biblical Archaeologist, vol. III, nr. 1, p. 9, 10).



26:11 Hilchia, al doilea; Tebalia, al treilea; Zaharia, al patrulea. Toti fiii si fratii lui Hosa erau in numar de treisprezece.

Verset ce nu a fost comentat.

26:12 Acestor cete de usieri, capeteniilor acestor oameni si fratilor lor, a fost incredintata paza pentru slujba Casei Domnului.

Verset ce nu a fost comentat.

26:13 Au tras la sort, pentru fiecare usa, mici si mari, dupa casele lor parintesti.

Au tras la sorti. Compara cu cap. 25,8.

Mici si mari. Posturile de usieri au fost distribuite in familii diverse, fara sa se tina seama de varsta.



26:14 Sortul a cazut pe Selemia pentru partea de rasarit. Au tras la sort pentru fiul sau Zaharia, care era un sfetnic intelept, si i-a cazut la sort partea de miaza-noapte.

Sortul ... pentru partea de rasarit. Aceasta, prima poarta amintita, era poarta de onoare, deoarece sanctuarul era orientat spre rasarit.



26:15 Partea de miazazi a cazut lui Obed-Edom, iar casa magaziilor a cazut fiilor sai.

Casa magaziilor. [Casa Asupim, KJV]. Literal, "casa adunarilor" sau "casa depozitelor". Sortul acesta de supraveghetor al depozitului sau al vistieriei a cazut lui Obed-Edom si fiilor lui.



26:16 Partea de apus a cazut lui Supim si lui Hosa, cu usa Salechet, pe drumul care suia sus: o straja era in fata alteia.

Usa Salechet. Care inseamna probabil "usa eliminarii", adica "usa gunoaielor". S-a socotit ca este usa prin care se scoteau deseurile din templu (vezi Neemia 3,13).

Drumul care suia sus. Probabil drumul care urca din valea Tiropoeon catre poarta de vest a Templului.



26:17 La rasarit erau sase Leviti, la miazanoapte, patru pe zi, la miazazi patru pe zi, si patru la magazii, cate doi in doua locuri deosebite;

Patru la magazii, cate doua in doua locuri deosebite. [Catre Asupim doua si doua, KJV]. Aceasta ar putea insemna ca erau doua garzi de fiecare parte a portii care ducea la magazii (vezi la

v. 15).



26:18 spre mahala, la apus: patru spre drum, doi spre mahala.

Mahala. [Parbar, KJV, trd. Nit.; cladirea, trd. G. Galaction]. Sensul acestui cuvant nu e sigur. Unii considera ca e un nume persan care inseamna "casa de vara" sau "o cladire" in aer liber. Pare sa indice o forma oarecare de constructie pe partea vest a Templului. Acelasi cuvant la plural, parwarim, apare la 2 Regi 23,11 (tradus "mahala"), unde probabil indica o constructie la intrarea de est a Templului. Pe tot parcursul relatarii se vorbeste despre Templu ca si cand exista deja, desi inca nu era cladit. Fara indoiala ca David intocmise planul privind intregul Templu si a mers atat de departe incat a lasat instructiuni privind locul unde urmau sa fie asezati supraveghetorii usilor, cand Templul avea sa fie inaltat. A ramas in seama lui Solomon sa aduca la indeplinire aceste instructiuni.



26:19 Acestea sunt cetele usierilor, dintre fiii Coreitilor si dintre fiii lui Merari.

Cetele. Numarul total al usierilor era de 24; 6 la est, 4 la nord, 8 la sud si 6 la vest. Numarul total al garzilor de serviciu era, fara indoiala, mult mai mare decat acesta, intrucat erau in total patru mii de "portari" sau supraveghetori ai portilor (cap. 23,5). Cei 24 mentionati aici erau desigur supraveghetorii principali, care aveau in subordinea lor pe ceilalti 4000.



26:20 Unul din Leviti, Ahia, avea grija vistieriilor Casei lui Dumnezeu si vistieriilor lucrurilor sfinte.

Vistieriilor Casei. Acestea erau probabil veniturile si rezervele regulate ale Sanctuarului si cuprindeau contributii prescrise in mod legal si date in mod regulat, impreuna cu darurile speciale (vezi Exod 30,11-16, Levitic 27; Numeri 18,16; 1 Cronici 29,7.8).

Vistieriile lucrurilor sfinte. [Lucrurilor dedicate, KJV]. Aceste vistierii cuprindeau prazi din razboi, care erau dedicate Domnului (v. 26.27).



26:21 Dintre fiii lui Laedan, fiii Ghersonitilor iesiti din Laedan, capeteniile caselor parintesti ale lui Laedan, Ghersonitul, erau: Iehieli,

Verset ce nu a fost comentat.

26:22 si fiii lui Iehieli, Zetam si fratele sau Ioel, care pazeau vistieriile Casei Domnului.

Verset ce nu a fost comentat.

26:23 Dintre Amramiti, Itehariti, Hebroniti si Uzieliti,

Dintre Amramiti. Aceasta enumerare a celor patru mari neamuri sau grupuri de familii ale lui Chehat (vezi cap. 23,12-20) constituie un fel de titlu pentru restul capitolului, care se ocupa de amramiti (v. 24-28), itehariti (v. 29) si hebroniti (v. 30-32).



26:24 era Sebuel, fiul lui Ghersom, fiul lui Moise, care ingrijea de vistierii.

Sebuel. Barbatul acesta era supraveghetorul principal al vistieriilor Templului.

Fiul lui Ghersom. Un exemplu de "fiu" care inseamna un descendent indepartat (vezi la cap. 2,7).



26:25 Dintre fratii lui, iesiti din Eliezer, al carui fiu a fost Rehabia, al carui fiu a fost Isaia, al carui fiu a fost Ioram, al carui fiu a fost Zicri, al carui fiu a fost Selomit,

Fratii sai. "Fratii" lui Sebuel erau rudele lui din familia lui Eliezer, fiul lui Moise si frate al lui Ghersom, si anume Rehabia, Iesaia, etc. Scopul versetului acestuia este de a arata obarsia lui Selomit (v. 26). Acest Selomit nu trebuie sa fie confundat cu Selomit ghersomitul (cap. 23,9) sau iteharitul (cap. 23,18; 24,22).



26:26 erau Selomit si fratii sai, care pazeau toate vistieriile lucrurilor sfinte, pe care le inchinasera imparatul David, capii caselor parintesti, capeteniile peste mii si sute, si capeteniile ostirii: le inchinasera

Se inchinasera. Compara cu 2 Samuel 8,11; 1 Cronici 18,11; 2 Cronici 5,1.



26:27 din prada luata la razboi, pentru intretinerea Casei Domnului.

Pentru intretinerea. Este evident ca David luase masuri nu numai pentru construirea Templului, ci si pentru intretinerea lui ulterioara.



26:28 Tot ce fusese inchinat de Samuel, vazatorul, de Saul, fiul lui Chis, de Abner, fiul lui Ner, de Ioab, fiul Teruiei, toate lucrurile inchinate erau sub paza lui Selomit si a fratilor sai.

Samuel, vazatorul. Atunci cand a devenit judecator, Samuel a castigat o mare biruinta asupra filistenilor (1 Samuel 7,3-13), iar aici se face referire la prazile luate atunci. Toate lucrurile inchinate. [Oricine dedicase, KJV]. Cuvintele acestea arata ca exista o practica generala de a consacra Domnului o parte din prazile de razboi (vezi 2 Regi 12,8).



26:29 Dintre Itehariti: Chenania si fratii sai erau intrebuintati pentru treburile de afara, ca dregatori si judecatori in Israel.

Treburile din afara. Aceste treburi din afara ale levitilor constau din raspunderi "ca dregatori si judecatori". Potrivit cu cap. 23,4, 6.000 de leviti au fost pusi deoparte pentru aceste insarcinari. Inca de pe timpul lui Moise, preotilor li se atribuisera sarcini de judecatori (Deuteronom 17,9-12; 19,17; 21,5).



26:30 Dintre Hebroniti: Hasabia si fratii sai, oameni viteji, in numar de o mie sapte sute, aveau privegherea asupra lui Israel, dincoace de Iordan, la apus, pentru toate treburile Domnului si pentru slujba imparatului.

O mie sapte sute. Compara cifra aceasta cu cei 2.750 de supraveghetori din partea de rasarit de Iordan (v. 32). Nu se mentioneaza de ce era nevoie de mai multi supraveghetori pentru cele doua semintii si jumatate din Palestina rasariteana decat pentru restul semintiilor din Palestina apuseana.

Treburile Domnului. In mod evident cuprind activitati precum colectarea zecimilor, a banilor de rascumparare si a darurilor de bunavoie ale poporului. De asemenea, ar fi putut sa cuprinda si activitatea de invatamant religios (vezi 2 Cronici 17,7-9).



26:31 In ce priveste pe Hebroniti, a caror capetenie era Ieria, s-au facut, in al patruzecilea an al domniei lui David, cercetari cu privire la ei, dupa spitele lor de neam, si dupa casele lor parintesti, si s-au gasit intre ei la Iaezer in Galaad oameni viteji.

Hebroniti. Raportul se incheie cu hebronitii, dar fara nici o mentionare a uzielitilor (vezi v. 23). Al patruzecilea an. Compara cu cap. 29,27. Reglementarile prezente au fost facute cu putin timp inainte de moartea lui David, dupa ce Solomon era deja pe scaunul de domnie (cap. 23,1). Iaezer in Galaad. La origine, o cetate merarita (Iosua 21,39), in timp ce hebronitii erau chehatiti (1 Cronici 6,2).



26:32 Fratii lui Ieria, oameni viteji, erau in numar de doua mii sapte sute capi de case parintesti. Imparatul David i-a pus peste Rubeniti, peste Gaditi si peste jumatatea semintiei lui Manase, pentru toate treburile lui Dumnezeu si pentru treburile imparatului.

Toate treburile. Este vorba de treburile religioase legate de Templul si chestiunile civile legate de administratia civila.