Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Cronici

1 Cronici, 19


19:1 Dupa aceea, Nahas, imparatul fiilor lui Amon, a murit, si in locul lui a domnit fiul sau.

Dupa aceea. Capitolul 19 este paralel cu 2 Samuel 10. In Samuel capitolul care vorbeste despre bunatatea lui David fata de Mefiboset, nepotul de la fiu al lui Saul (2 Samuel 9), vine dupa raportul despre biruinta repurtata de David asupra vrajmasilor sai (2 Samuel 8). Raportul nu apare nicaieri in Cronici. Capitolul de fata se ocupa cu o mare coalitie de natiuni care s-a unit impotriva lui David dupa ce regatul lui s-a bucurat de o perioada de pace.

Expresia "dupa aceea" este folosita exact la fel ca si la cap. 18,1 si nu arata neaparat succesiunea imediata cronologica. Ea e folosita si in 2 Samuel 10,1, unde evenimentul care urmeaza este bunatatea lui David fata de Mefiboset, in timp ce aici vine dupa rezumatul luptelor lui David impotriva vrajmasilor sai. Capitolul acesta pare sa se refere la originea si dezvoltarea coalitiei impotriva lui David care l-a implicat in razboaie de la Edom pana la Eufrat, si care s-a incheiat cu biruintele si cuceririle mentionate in cap. 18 (vezi la cap. 18,11).

19:2 David a zis: Voi arata bunavointa lui Hanun, fiul lui Nahas, caci tatal lui a aratat bunavointa fata de mine. Si David a trimis soli sa-l mangaie pentru moartea tatalui sau. Cand au ajuns slujitorii lui David in tara fiilor lui Amon, la Hanun, ca sa-l mangaie,

Verset ce nu a fost comentat.

19:3 capeteniile fiilor lui Amon au zis lui Hanun: Crezi ca David iti trimite oameni sa te mangaie, ca sa cinsteasca pe tatal tau? Oare n-au venit slujitorii lui la tine ca sa cunoasca cetatea si s-o nimiceasca, si ca sa iscodeasca tara?

Verset ce nu a fost comentat.

19:4 Atunci Hanun a luat pe slujitorii lui David, a pus sa-i rada, si sa le taie hainele pe la mijloc pana la brau. Apoi le-a dat drumul.

Sa-i rada. "Le-a ras barba pe jumatate" (2 Samuel 10,4).



19:5 David, caruia au venit si i-au dat de stire despre cele intamplate cu oamenii acestia, a trimis niste oameni inaintea lor, caci li se facuse mare rusine; si imparatul a trimis sa le spuna: Ramaneti la Ierihon pana va va creste barba, si apoi sa va intoarceti.

Verset ce nu a fost comentat.

19:6 Fiii lui Amon au vazut ca se facusera urati lui David, si Hanun si fiii lui Amon au trimis o mie de talanti de argint sa tocmeasca in slujba lor care si calareti de la Sirienii din Mesopotamia si de la Sirienii din Maaca si din Toba.

Cara si calareti. In Orientul antic era o practica obisnuita de a lua trupe cu imprumut (2 Regi 7,6; 2 Cronici 25,6). In cazul acesta regii Siriei au raspuns bucurosi chemarii lui Amon, deoarece erau nerabdatori sa infranga puterea tot mai mare a lui Israel.

Mesopotamia. Ebr. 'Aram naharayim, "Aram al celor doua rauri". Aceasta era regiunea Padan-Aram (vezi Genesa 24,10). Pasajul paralel spune "Bet-Rehob" (2 Samuel 10,6).



19:7 Au tocmit treizeci si doua de mii de care si pe imparatul din Maaca impreuna cu poporul lui, care au venit si au tabarat inaintea Medebei. Fiii lui Amon s-au strans din cetatile lor, si au mers la lupta.

Treizeci si doua de mii de cara. Cifrele date aici sunt in armonie cu cele date de Samuel, care prezinta o lista de 20.000 de pedestrasi sirienii si 12.000 de oameni din Tob, un total de 32.000, impreuna cu 1.000 de oameni din Maaca (vezi la 2 Samuel 10,6).

Medeba. O cetate aflata la aproximativ 10 km sud de Hesbon si la aproximativ 10 km est de Marea Moarta.



19:8 La auzul acestei vesti, David a trimis impotriva lor pe Ioab si toata ostirea de oameni viteji.

Verset ce nu a fost comentat.

19:9 Fiii lui Amon au iesit, si s-au insirat in linie de bataie la intrarea cetatii; imparatii care venisera au tabarat deosebit pe camp.

Imparati. Toba, Rehob, Tob si Maaca (vezi la 2 Samuel 10,6.8).

Pe camp. Adica intr-un loc deschis sau pe campia Medeba (vezi Iosua 13,9.16), unde era loc de manevre pentru care si cavalerie.



19:10 Ioab a vazut ca avea de luptat si inainte si inapoi. A ales atunci din toti voinicii de frunte ai lui Israel o ceata, pe care a asezat-o impotriva Sirienilor;

Impotriva sirienilor. Sirienii, cu carele si cavaleria lor, ar fi fost cea mai formidabila amenintare, asa ca Ioab a pornit personal impotriva lor cu oamenii alesi din Israel.



19:11 si a pus sub porunca fratelui sau Abisai cealalta parte a poporului, ca sa tina piept fiilor lui Amon.

Verset ce nu a fost comentat.

19:12 El a zis: Daca Sirienii vor fi mai tari decat mine, sa-mi vii tu in ajutor; si daca fiii lui Amon vor fi mai tari decat tine, iti voi veni eu in ajutor.

Iti voi veni eu in ajutor. Cei doi frati se intelesesera ca acela dintre ei care ar fi fost infrant de vrajmas sa primeasca ajutorul celuilalt.



19:13 Fii tare, si sa ne imbarbatam pentru poporul nostru si pentru cetatile Dumnezeului nostru, si Domnul sa faca ce va crede!

Fii tare. [Fii curajos, KJV]. Cuvintele de incurajare sunt adesea izvorul puterii si secretul biruintei.

Sa ne imbarbatam. [Sa ne purtam vitejeste, KJV]. "Sa ne aratam plini de barbatie" ["Sa fim barbati", KJV] (2 Samuel 10,12). Fiecare dintre ei s-a declarat hotarat sa faca totul ca biruinta sa poata fi asigurata. Cand oamenii infrunta problemele vietii cu un astfel de spirit, succesul le este asigurat, indiferent de superioritatea celor care le stau impotriva.

Pentru poporul nostru. Oamenii lui Israel luptau nu numai pentru ei, ci pentru poporul lor si pentru Dumnezeul lor. Aceasta le-a dat un curaj infinit mai mare in lupta in care erau angajati. Israel lupta pentru viata sa si pentru onoarea lui Iehova.

Domnul sa faca. Lupta in care era angajat Israel nu era doar a omului, ci si a lui Dumnezeu.

De aceea era numai normal sa se exprime dorinta pioasa ca Dumnezeu sa Se manifeste si sa faca in asa fel incat voia Lui sa invinga. In spatele rugaciunii acesteia se afla gandul: "Faca-se voia Ta" (vezi Matei 26,29). Voia lui Dumnezeu era ca Israel sa se instaleze in tara pe care le-o fagaduise.



19:14 Ioab, cu poporul lui, a inaintat la lupta impotriva Sirienilor, si ei au fugit dinaintea lui.

Ei au fugit dinaintea lui. Nici chiar toate carele Siriei nu erau mai puternice ca Israel, caci ceea ce lipsea lui Israel in numar era completat de vitejie si ceea ce ii lipsea in care si cai era completat peste masura prin prezenta lui Dumnezeu.



19:15 Si cand au vazut fiii lui Amon ca Sirienii o luasera la fuga, au fugit si ei dinaintea lui Abisai, fratele lui Ioab, si s-au intors in cetate. Si Ioab s-a intors la Ierusalim.

Verset ce nu a fost comentat.

19:16 Sirienii, vazand ca fusesera batuti de Israel, au trimis si au adus pe Sirienii care erau de cealalta parte a Raului; si Sofah, capetenia ostirii lui Hadarezer, era in fruntea lor.

Sirienii vazand. Cand sirienii cei mandri si-au dat seama ca fusesera infranti de ostirile lui Israel, au fost foarte suparati si s-au hotarat sa-si stearga rusinea printr-o noua proba de arme.

De cealalta parte a raului. Adica, a Eufratului. Acolo a avut loc o adunare nemaipomenita de popoare aramaice, incluzand nu numai pe cele din Siria de nord la vest de Eufrat, dar si pe unele la est de rau. Cu o ostire atat de formidabila sirienii trebuie sa se fi simtit suficient de siguri de victorie.

Hadarezer. Acesta este regele amintit anterior, in cap. 18,3, al Tobei, si lupta mentionata acolo este probabil legata de aceasta chemare a aliatilor de dincolo de Eufrat.

Era in fruntea lor. Potrivit cu 2 Samuel 10,16, sirienii "au mers la Helam". Helamul poate fi identificat cu 'Alma din regiunea Hauran, la est de Galileea.



19:17 Au dat de stire lui David, care a strans pe tot Israelul, a trecut Iordanul, a mers impotriva lor, si s-a pregatit de lupta impotriva lor. David s-a insiruit in linie de bataie impotriva Sirienilor. Dar Sirienii, dupa ce se batusera cu el,

David. Evident datorita amenintarii primejdiei prezente, David insusi a mers la lupta si si-a condus ostirile peste Iordan pentru a da piept cu ostirile unite ale sirienilor si amonitilor.



19:18 au fugit dinaintea lui Israel. David le-a ucis oamenii de la sapte mii de care si patruzeci de mii de pedestrasi, si a omorat pe Sofah, capetenia ostirii.

Sapte mii. In 2 Samuel 10,18, se spune sapte sute. E imposibil de determinat care este cifra corecta. LXX si ebraica sunt puse de acord.

Patruzeci de mii de pedestrasi. David a castigat o biruinta extraordinara. Numarul celor ucisi in ciocnirea aceasta a fost mai mare decat totalul fortelor aliatilor sirieni din ciocnirea precedenta.



19:19 Slujitorii lui Hadarezer, vazandu-se batuti de Israel, au facut pace cu David, si i s-au supus. Si Sirienii n-au vrut sa mai ajute pe fiii lui Amon.

I s-au supus. Aceasta este probabil biruinta prin care David si-a extins puterea pana la Eufrat (cap. 18,3). Alianta formidabila contra lui ii amenintase regatul cu nimicire deplina. Dar cu ajutorul Domnului, el a castigat o biruinta care a conferit regatului sau o maretie fara precedent. Aceasta nu inseamna ca teritoriul lui Israel se intindea practic pana la Eufrat (vezi harta colorata din vol. II, in fata paginii 769), ci ca sfera de influenta a lui David se intindea pana in regiunea aceea.COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1-19 PP 714, 715

1-5 �

PP 714

6.7.13-15 PP 715