English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Cronici

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

1 Cronici, 15


15:1 David si-a zidit case in cetatea lui David; a pregatit un loc chivotului lui Dumnezeu, si a ridicat un cort pentru el.

David si-a zidit. Raportul reia firul povestirii intrerupt la cap. 13,14 si continua sa vorbeasca despre mutarea chivotului din casa lui Obed-Edom la Ierusalim. Relatarea mutarii chivotului (capitolele 15 si 16) este mai detaliata decat in raportul din Samuel (2 Samuel 6,12-20).

Case. Aceasta se refera probabil la o lucrare generala de zidire a orasului Ierusalim, cu referire speciala la cladirile necesare administrarii tarii din Ierusalim, care avea rolul de capitala. Mica cetate iebusita cucerita de David nu corespundea scopurilor pe care avea sa le serveasca de aici inainte si primii cativa ani ai lui aici au fost marcati de o intensiva activitate de constructie.

Cetatea lui David. "Cetatuia Sionului" (cap. 11,5,7), in partea de sud-est a cetatii Ierusalim de mai tarziu.

Un loc chivotului. Compara cu 2 Samuel 6,17.

Cort. Ebr. 'ohel, tradus "tabernacol" (2 Samuel 6,17 KJV). Mai exista un tabernacol la Gabaon, unde se afla altarul si unde se aduceau jertfele (1 Regi 3,4; 1 Cronici 16,39,40). Tabernacolul de la Gabaon era vestitul cort pe care il facuse Moise in pustie (2 Cronici 1,3).

15:2 Atunci David a zis: Chivotul lui Dumnezeu nu trebuie purtat decat de Leviti, caci pe ei i-a ales Domnul sa duca chivotul lui Dumnezeu si sa-I slujeasca pe vecie.

Sa duca chivotul. In ceea ce priveste instructiunile mozaice cu privire la ducerea chivotului, vezi Numeri 4,5-15. Purtarea chivotului era numai una din indatoririle levitilor (Deuteronom 10,8), care a fost incredintata ramurii chehatite (Numeri 4,15). Prin pomenirea de asta-data a legii David recunostea faptul ca aceasta nu fusese respectata cu prilejul incercarii anterioare de a transporta chivotul cu trei luni in urma (vezi 1 Cronici 13,7-10; 15,12.13). Raportul din Samuel declara in mod clar ca chivotul a fost mutat cu acea ocazie (2 Samuel 6,13).



15:3 Si David a strans tot Israelul la Ierusalim ca sa suie chivotul Domnului la locul pe care i-l pregatise.

Verset ce nu a fost comentat.

15:4 David a strans pe fiii lui Aaron si pe Leviti:

Fiii lui Aaron. Adica preotii, fiii lui Aaron.

Levitii. Ramurile levitilor sunt amintite in v. 5-10.



15:5 din fiii lui Chehat: pe capetenia Uriel si pe fratii sai, o suta douazeci;

Fiii lui Chehat. Chehat este pus al doilea pe lista printre fiii lui Levi (Genesa 46,11; Exod 6,16; 1 Cronici 6,1.16). Aceasta era ramura din care facea parte insusi Aaron (1 Cronici 6,2.3). Chehatitii aveau misiunea speciala de a avea grija de chivot si de a mobilierul din Sfanta (Numeri 3,30.31). Numai ei trebuia sa poarte chivotul (Numeri 4,15).



15:6 din fiii lui Merari: pe capetenia Asaia si pe fratii sai, doua sute douazeci;

Verset ce nu a fost comentat.

15:7 din fiii lui Ghersom: pe capetenia Ioel si pe fratii sai, o suta treizeci;

Verset ce nu a fost comentat.

15:8 din fiii lui Elitafan: pe capetenia Semaia si pe fratii sai, doua sute;

Elitafan. Fiul lui Uziel, unul din fiii lui Chehat (Exod 6,18-22).



15:9 din fiii lui Hebron, pe capetenia Eliel si pe fratii sai, optzeci;

Hebron. Hebron si Uziel (vers. 10) erau fii ai lui Chehat (Exod 6,18; 1 Cronici 6,2).



15:10 din fiii lui Uziel, pe capetenia Aminadab si pe fratii sai, o suta doisprezece.

Verset ce nu a fost comentat.

15:11 David a chemat pe preotii Tadoc si Abiatar, si pe Levitii Uriel, Asaia, Ioel, Semaia, Eliel si Aminadab.

Preotii Tadoc si Abiatar. Este posibil ca Tadoc sa fi fost mare preot in ultimii ani ai domniei lui Saul, dupa ce Ahimelec fusese ucis in macelul preotilor din Nob, iar unicul supravietuitor dintre ei, Abiatar, luase calea exilului impreuna cu David, fiind in felul acesta despartit de contactul cu tabernacolul (1 Samuel 22: 9-23). Daca Tadoc era marele preot al lui Saul (si daca el era Tadoc din 2 Cronici 12,28, desi acolo nu e descris ca preot), aceasta ar putea sa explice lucrarea sa de slujire din cursul domniei lui David, ca mare preot impreuna cu Abiatar. In cazul acela slujirea lui in tabernacolul din Gabaon (1 Cronici 16,39) ar fi putut fi o continuare a slujbei lui anterioare. Vezi mai multe la 2 Samuel 8,17.



15:12 Si le-a zis: Voi sunteti capii de familie ai Levitilor, sfintiti-va, voi si fratii vostri, si suiti chivotul Domnului, Dumnezeului lui Israel, la locul pe care i l-am pregatit.

Capii de familie. Capetenii ale caselor respective de leviti.

Sfintiti-va. Inainte de indeplinirea lucrarii solemne de purtare a chivotului, ei trebuia sa se curete de orice urma de pacat. Acum, inaintea unei noi tentative de mutare a chivotului, David dorea sa se asigure ca toate cerintele lui Dumnezeu erau implinite cu sfintenie.



15:13 Pentru ca n-ati fost intaiasi data, de aceea ne-a lovit Domnul Dumnezeul nostru, caci nu L-am cautat dupa lege.

N-ati fost. La prima incercare de mutare a chivotului de la Chiriat-Iearim, poruncile Domnului nu fusesera respectate, iar Uza a suferit o moarte naprasnica din cauza lipsei de intelepciune manifestate prin atingerea chivotului (cap. 13,7-10).

Ne-a lovit. [A facut o spartura, KJV]. Literal, "a izbucnit". Aceasta se refera la moartea lui Uza (cap. 13,11). Vezi la 19,22-24, unde e folosita aceeasi expresie.

Dupa Lege. [Dupa randuiala cuvenita, KJV]. In incercarea anterioara de a transporta chivotul, ei l-au asezat intr-un car (cap. 13,7) in loc sa-l poarte chehatitii pe umeri, asa cum randuise Domnul in mod clar (Numeri 4,15).



15:14 Preotii si Levitii s-au sfintit ca sa suie chivotul Domnului, Dumnezeului lui Israel.

Verset ce nu a fost comentat.

15:15 Fiii Levitilor au dus chivotul lui Dumnezeu pe umeri cu niste drugi, cum poruncise Moise, dupa cuvantul Domnului.

Fiii levitilor au dus chivotul. Afirmatia aceasta descrie modul cum a fost purtat chivotul, anticipand afirmatia intalnita mai tarziu in cuprinsul relatarii (vers. 25 si 26), care precizeaza faptul ca chivotul a fost mutat.

Cu niste drugi. Compara cu Exod 25,14.

Cum poruncise Moise. Vezi la Exod 25,13-15; Numeri 1,50; 4,15; 7,9.



15:16 Si David a zis capeteniilor Levitilor sa aseze pe fratii lor cantareti cu instrumente de muzica, cu laute, harfe si timbale, si sa sune din ele cantari rasunatoare, in semn de bucurie.

Cantaretii cu instrumente de muzica. Muzica vocala si cea instrumentala constituiau o parte insemnata a slujbelor religioase ale evreilor. Asa a fost pe vremea exodului (Exod 15,1.20.21), pe vremea judecatorilor (Judecatori 5,1-3; 1Samuel 10,5) si in zilele lui David (1 Cronici 13,8). Cantaretii au fost acum instruiti cu grija si pusi deoparte pentru lucrarea pe care aveau sa o indeplineasca la slujbele religioase (vezi 1 Cronici 6,31; 23,5; 25,1-31; 2 Cronici 29,25-30; 35,15).



15:17 Levitii au asezat pe Heman, fiul lui Ioel; dintre fratii lui, pe Asaf, fiul lui Berechia; si dintre fiii lui Merari, fratii lor, pe Etan, fiul lui Cusaia;

Heman. Heman, Asaf si Etan sunt amintiti printre cantaretii care au fost numiti special "pentru carmuirea cantarii in casa Domnului" (cap. 6,31.33.39.44).



15:18 apoi impreuna cu ei pe fratii lor de a doua mana: pe Zaharia, Ben, Iaaziel, Semiramot, Iehiel, Uni, Eliab, Benaia, Maaseia, Matitia, Elifele si Micneia, si Obed-Edom si Ieiel, usieri.

A doua mana. [A doua treapta, KJV]. Adica cantareti de rangul al doilea (vezi cap. 16,5).

Ben. O transliterare a cuvantului ebraic pentru "fiu". Lipseste in diferite manuscrise ebraice, iar LXX nu tine seama de el la traducere. Unii considera ca se avea in vedere cuvantul "Beni" (cap. 6,46).



15:19 Cantaretii Heman, Asaf si Etan aveau timbale de arama, ca sa sune din ele.

Ca sa sune din ele. Conducatorii foloseau probabil chimvalul acesta ca sa marcheze timpii.



15:20 Zaharia, Aziel, Semiramot, Iehiel, Uni, Eliab, Maaseia si Benaia aveau laute pe alamot;

Alamot. Vezi introducerea la cartea Psalmilor.

15:21 si Matitia, Elifele, Micneia, Obed-Edom, Ieiel si Azazia, aveau harfe cu opt coarde, ca sa sune tare.

Arfe cu opt coarde. [Seminit, KJV]. Literal, "al optulea". Intelesul exact al acestui termen muzical nu este cunoscut. Unii cred ca se refera la octava, altii ca se refera la un instrument cu opt coarde. "Arfa cu opt coarde" apare de asemenea in preambulul psalmilor 6 si 12.

Sa sune tare. [Sa intreaca, KJV]. Ebr. maśśa', "o ridicare", "o purtare". S-ar putea sa se refere la cantatul cu voce puternica, desi unii considera ca aici cronicarul se refera la purtarea chivotului.



15:22 Chenania, capetenia muzicii intre Leviti, carmuia muzica, fiindca era mester.

Verset ce nu a fost comentat.

15:23 Berechia si Elcana erau usierii chivotului.

Usierii. Pazitori ai chivotului, care aveau misiunea sa nu permita nici unei persoane neautorizate sa se apropie de acesta.



15:24 Sebania, Iosafat, Netaneel, Amasai, Zaharia, Benaia si Eliezer, preotii, sunau din trambite inaintea chivotului lui Dumnezeu. Obed-Edom si Iehia erau usierii chivotului.

Sunarea din trambite. Cei sapte preoti numiti aici mergeau inaintea chivotului, fiecare sunand din trambita sa, asa cum se spune in Iosua 6,4.



15:25 David, batranii lui Israel, si capeteniile miilor au pornit astfel sa suie chivotul legamantului Domnului de la casa lui Obed-Edom, in mijlocul bucuriei.

David, batranii. Acum incepe relatarea privind mutarea chivotului. Versetele precedente descriu ordinea procesiunii si aranjamentele facute.



15:26 Cand a ajutat Dumnezeu pe Leviti sa ridice chivotul legamantului Domnului, au jertfit sapte vitei si sapte berbeci.

A ajutat Dumnezeu pe leviti. Expresia aceasta nu apare in 2 Samuel 6,13. Totusi acolo se face declaratia aceasta: "Cand cei ce duceau chivotul Domnului au facut sase pasi". Fara indoiala ca moartea lui Uza trezise temerea ca Domnul s-ar putea sa Se manie din nou daca vor incerca iarasi sa mute chivotul. De aceea, la inceput, a fost mutat numai sase pasi. Cand nu s-a aratat nici un semn de neplacere din partea Domnului, au fost aduse jertfe care exprimau recunostinta fata de Dumnezeu ca fusese cu ei si ii ajutase.



15:27 David era imbracat cu o manta de in subtire; tot asa erau imbracati toti Levitii, care duceau chivotul, cantaretii, si Chenania, capetenia muzicii intre cantareti, si David avea pe el un efod de in.

O manta de in subtire. Pentru aceasta ocazie, David a renuntat la vesmantul regesc si a purtat o manta de in ca cele purtate de preoti si de altii (2 Cronici 5,12). El a procedat astfel nu pentru a arata ca-si asumase prerogative preotesti, ci probabil pentru a arata ca aici avea acelasi rang cu supusii sai in slujirea pe care o aduceau Domnului.

Levitii. Levitii si cantaretii ca si regele David au purtat, cu ocazia aceea, vesminte de in.

Efod. Un vesmant scurt, fara maneci, asa cum era purtat de obicei de preoti si de altii (vezi la 1 Samuel 2,18; 2 Samuel 6,14). Versetul paralel (2 Samuel 6,14) nu mentioneaza ca David ar fi purtat vreo manta, dar spune ca acesta a jucat imbracat cu un efod, un amanunt care nu e notat de cronicar. Ar fi fost ceva natural sa se renunte la mantaua exterioara la o activitate care necesita efort.



15:28 Tot Israelul a suit chivotul legamantului Domnului cu strigate de bucurie, cu sunete de goarne, de trambite, si de chimvale, si facand sa rasune lautele si harfele.

Tot Israelul. Cu prilejul acesta au fost de fata reprezentanti ai intregului Israel. Prezenta lor reprezenta acordul dat de toate semintiile privind transferarea chivotului la noul lui locas din Ierusalim.



15:29 Pe cand intra in cetatea lui David chivotul legamantului Domnului, Mical, fata lui Saul, se uita pe fereastra, si cand a vazut pe imparatul David sarind si jucand, l-a dispretuit in inima ei.

Cetatea lui David. Intrarea chivotului in cetatea lui David a fost o ocazie solemna, de veselie. Dumnezeu intentionase ca Ierusalimul sa devina metropola lumii, centrul de instruire religioasa pentru popor. Daca Israel ar fi continuat sa fie credincios lui Dumnezeu, Ierusalimul ar fi ramas mereu capitala lui Israel, iar Dumnezeu ar fi continuat sa binecuvanteze cetatea si pe popor cu prezenta Lui de-a lungul vremurilor ce aveau sa vina (vezi DA 577; PK 46, 564).

Jucand. Dansul lui David era un act de bucurie sfanta (vezi la 2 Samuel 6,14) considerat pe atunci o forma adecvata de inchinare.

L-a dispretuit. Consecinta acestui incident, cand Mical l-a dispretuit pe David pentru purtarea lui cu prilejul acesta, se gaseste in 2 Samuel 6,20-22. COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1-29 PP 706-711

1-3 �

PP 706

16 �

Ev 501

25.26 �

PP 706

27.28 �

PP 707

29 �

PP 711


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: