English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Cronici

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

1 Cronici, 12


12:1 Iata cei ce s-au dus la David la Ticlag, pe cand se tinea el departe de fata lui Saul, fiul lui Chis. Ei faceau parte din vitejii care i-au dat ajutor in timpul razboiului.

Cei ce s-au dus. Informatiile din capitolul acesta nu se regasesc nicaieri in Scriptura. Versetele 1-22 contin o evidenta a razboinicilor care i s-au alaturat lui David pe cand acesta fugea de Saul, iar v. 23-40 prezinta o lista cu numarul celor care, din diferite semintii fiind, l-au incoronat pe David ca rege la Hebron.

Ticlag. O cetate in sud-vestul lui Iuda (vezi la 1 Samuel 27,6). Pe vremea lui Saul era ocupata de filisteni. Cand David a fugit la filisteni, Achis, regele Gatului, i-a dat Ticlagul ca loc de resedinta (1 Samuel 27,2-7).



12:2 Erau arcasi, cu mana dreapta si cu mana stanga aruncau pietre, iar cu arcul trageau sageti: erau din Beniamin, din numarul fratilor lui Saul.

Mana stanga. Beniamitii erau renumiti prin faptul ca foloseau mana stanga la aruncarea pietrei (Judecatori 20,16).



12:3 Capetenia Ahiezer si Ioas, fiii lui Semaa, din Ghibea; Ieziel si Pelet, fiii lui Azmavet; Beraca; Iehu, din Anatot;

Verset ce nu a fost comentat.

12:4 Ismaia, din Gabaon, viteaz intre cei treizeci, si capetenie peste treizeci; Ieremia; Iahaziel; Iohanan; Iozabad, din Ghedera;

Verset ce nu a fost comentat.

12:5 Eluzai; Ierimot; Bealia; Semaria; Sefatia, din Harof;

Verset ce nu a fost comentat.

12:6 Elcana, Isia, Azareel, Ioezer si Iasobeam, Coreiti;

Verset ce nu a fost comentat.

12:7 Ioela si Zebadia, fiii lui Ieroham, din Ghedor.

Verset ce nu a fost comentat.

12:8 Dintre Gaditi, niste viteji au plecat sa se duca la David in cetatuia din pustie, ostasi deprinsi la razboi, inarmati cu scut si cu sulita, ca niste lei, si iuti ca niste caprioare de pe munti.

Dintre Gaditi. Versetele 8-15 prezinta lista gaditilor care i s-au alaturat lui David pe cand acesta isi ducea viata in pustie. Cetatuia. Amplasarea exacta a acestei cetatui nu este cunoscuta. Este posibil sa se refere la Adulam (cap. 11,15.16). Iuti ca niste caprioare. Compara cu 2 Samuel 2,18.



12:9 Ezer, capetenia; Obadia, al doilea; Eliab, al treilea;

Verset ce nu a fost comentat.

12:10 Mismana, al patrulea; Ieremia, al cincilea;

Verset ce nu a fost comentat.

12:11 Atai, al saselea; Eliel, al saptelea;

Verset ce nu a fost comentat.

12:12 Iohanan, al optulea; Elzabad, al noualea;

Verset ce nu a fost comentat.

12:13 Ieremia, al zecelea; Macbanai, al unsprezecelea.

Verset ce nu a fost comentat.

12:14 Acestia erau fiii lui Gad, capetenii ale ostirii; unul singur, cel mai mic, putea sa se lupte cu o suta de oameni, si cel mai mare cu o mie.

Capetenii ale ostirii. Adica ofiteri din armata.

Cu o suta. Versetul poate fi tradus literal "unul la o suta cel mic, si cel mare la o mie". Din traducerea literala unii deduc ca printre acesti eroi cel mai mic era mai tare ca o suta si cel mai mare era egal cu o mie. Totusi, contextul pare sa favorizeze ideea ca cifrele reprezinta numai numarul oamenilor aflati sub conducerea ofiterilor respectivi.



12:15 Acestia au trecut Iordanul in luna intai, cand iesea din matca, pe tot cursul lui, si ei sunt aceia care au pus pe fuga pe toti locuitorii din vai, la rasarit si la apus.

Luna intai. Nisan (sau Abib), luna intai a anului religios, este aproximativ sfarsitul lumii martie si sfarsitul lunii aprilie. Luna aceasta venea la sfarsitul sezonului ploios (vezi vol. II, p. 108, 110). Vitejii acestia nu au asteptat sa vina vara, cand debitul Iordanului scadea, ca abia atunci sa porneasca in actiune, ci au trecut raul in sezonul cel mai dificil si cel mai primejdios, cand acesta avea debitul cel mai mare.



12:16 Si din fiii lui Beniamin si ai lui Iuda au fost unii care s-au dus la David in cetatuie.

Beniamin si ai lui Iuda. Versetele 16-18 mentioneaza o alta grupa care s-a alaturat lui David.



12:17 David le-a iesit inainte, si le-a vorbit astfel: Daca veniti la mine cu ganduri bune, ca sa ma ajutati, inima mea se va uni cu voi; dar daca veniti sa ma inselati, in folosul vrajmasilor mei, cand nu fac nici o silnicie, Dumnezeul parintilor nostri sa vada si sa judece!

Cu ganduri bune. [Pasnic, KJV]. David era suspicios cu privire la intentiile acestor beniamiti, care apartineau semintiei lui Saul. Se temea de tradare si dorea sa se asigure ca nu va cadea victima unui complot.



12:18 Amasai, unul din capitanii de seama, a fost apucat de Duhul, si a zis: Suntem cu tine, Davide, si cu tine, fiul lui Isai! Pace, pace tie, si pace celor ce te ajuta, caci Dumnezeul tau ti-a ajutat! Si David i-a primit, si i-a pus intre capeteniile ostirii.

Amasai. Chiar daca Amasai era un razboinic aspru, el putea sa fie impresionat de Duhul lui Dumnezeu. Astfel impresionat, el si-a exprimat profunda loialitate fata de David si increderea ca Dumnezeu era cu David ca sa-l ajute si sa-l binecuvanteze.



12:19 Niste oameni din Manase s-au unit cu David, cand a pornit cu razboi impotriva lui Saul cu Filistenii. Dar n-au fost de ajutor Filistenilor; caci, dupa ce s-au sfatuit, domnii Filistenilor au trimis inapoi pe David, zicand: S-ar putea ca el sa treaca de partea stapanului sau Saul, si sa ne puna astfel in primejdie capetele noastre.

Niste oameni din Manase. Aceasta a avut loc cu prilejul ultimei batalii a lui Saul (1 Samuel 29,1-11), cand David l-a insotit pe filisteni la batalie, dar a fost trimis acasa inainte de declansarea ostilitatilor.



12:20 Cand s-a intors la Ticlag, iata cei ce s-au unit cu el din Manase: Adnah, Iozabad, Iediael, Micael, Iozabad, Elihu si Tiltai, capetenia miilor lui Manase.

Capetenia miilor. Ei nu erau soldati de rand, ci sefi importanti si influenti ai manasitilor.



12:21 Au dat ajutor lui David impotriva cetei (jefuitorilor Amaleciti), caci toti erau oameni viteji, si au ajuns capetenii in ostire.

Cetei. Probabil aici e vorba de ceata navalitorilor amaleciti, care jefuisera Ticlagul (vezi la 1 Samuel 30,1).



12:22 Si din zi in zi veneau oameni la David sa-l ajute, pana ce a avut o tabara mare, ca o tabara a lui Dumnezeu.

Din zi in zi. Dupa infrangerea si moartea lui Saul, tot mai multi oameni l-au ales pe David ca lider al lor.

Ca o tabara a lui Dumnezeu. O figura de stil care exprima un numar mare. Numarul real dat in v. 23-40 e relativ mic in comparatie cu forta totala a natiunii, dar afirmatia este cu totul justificata prin contrastul dintre grupa aceasta si mana de proscrisi nefericiti (1 Samuel 22,1.2) care l-au urmat pe David la inceputul exilului lui.



12:23 Iata numarul oamenilor inarmati pentru razboi, care s-au dus la David in Hebron, ca sa treaca asupra lui domnia lui Saul, dupa porunca Domnului.

Verset ce nu a fost comentat.

12:24 Fiii lui Iuda, care purtau scutul si sulita, sase mii opt sute, inarmati pentru razboi.

Iuda. Lista razboinicilor lui David incepe cu Iuda, semintia lui David si semintia principala a regatului lui David.

12:25 Din fiii lui Simeon, oameni viteji la razboi, sapte mii o suta.

Simeon. Simeon era o semintie din sud strans legata de Iuda (vezi la Iosua 19,1).

12:26 Din fiii lui Levi, patru mii sase sute;

Verset ce nu a fost comentat.

12:27 si Iehoiada, mai marele Aaronitilor, si cu el trei mii sapte sute;

Aaronitilor. Aaron era neamul principal al lui Levi.



12:28 si Tadoc, tanar viteaz, si casa tatalui sau, douazeci si doua de capetenii.

Tadoc. Daca, asa cum cred multi comentatori, acesta a fost acel Tadoc care s-a numarat printre marii preoti de pe vremea lui David (2 Samuel 8,17; 1 Regi 2,35; 4,4), ajutorul dat de el pe vremea aceasta ar putea explica faptul ca a fost facut mare preot impreuna cu Abiatar, care fusese inainte cu David (1 Samuel 22,20-23).



12:29 Din fiii lui Beniamin, fratii lui Saul, trei mii; caci pana atunci cea mai mare parte dintre ei ramasesera credinciosi casei lui Saul.

Fratii lui Saul. [Rude de ale lui Saul, KJV]. Beniamin, semintia lui Saul, a furnizat cel mai mic contingent dintre toate semintiile, lucru care era numai natural.



12:30 Din fiii lui Efraim, douazeci de mii opt sute, oameni viteji, oameni cu faima, dupa casele parintilor lor.

Efraim. Acesta este cel mai mare numar de razboinici furnizat de oricare dintre semintiile pomenite pana aici - de peste trei ori mai mare decat numarul furnizat de insasi semintia lui David, Iuda.



12:31 Din jumatatea semintiei lui Manase, optsprezece mii, care au fost numiti pe nume sa se duca sa puna imparat pe David.

Numiti pe nume. Adica ei aveau numele scrise pe o lista. Pentru alte exemple de folosire a acestei expresii, vezi Numeri 1,17; 1 Cronici 16,41.



12:32 Din fiii lui Isahar, care se pricepeau in intelegerea vremurilor si stiau ce trebuia sa faca Israel, doua sute de capetenii, si toti fratii lor erau pusi sub porunca lor.

Intelegerea vremurilor. Barbatii acestia din Isahar aveau intelepciunea sa patrunda sensul evenimentelor curente si erau in stare sa dea sfaturi intelepte (vezi Estera 1,13). Este clar ca au vazut ca David era omul timpului si ca era intelept ca Israel sa-l accepte.



12:33 Din Zabulon, cincizeci de mii, in stare sa mearga la ostire, inarmati pentru lupta cu toate armele de razboi, si gata sa se lupte cu o inima hotarata.

In stare sa mearga la ostire. [Care puteau sa tina randul, KJV]. Ebr. la'ador, de la verbul adar, care ar putea sa insemne "sa stabileasca o ordine de bataie" sau "sa adune". LXX reda expresia "sa ajute pe David", exprimand 'azar in loc de 'adar. 'Adar apare numai aici si in vers. 38, din care cauza e imposibil sa fim siguri de semnificatia lui exacta. In v. 38 e folosit in legatura cu ma'arakah, care inseamna "sir", "rand", "linie de bataie", iar combinatia dintre cele doua cuvinte poate sa insemne "aranjati in linie de bataie".



12:34 Din Neftali, o mie de capetenii, si cu ei treizeci si sapte de mii, care purtau scutul si sulita.

Verset ce nu a fost comentat.

12:35 Din Daniti, inarmati pentru razboi, douazeci si opt de mii sase sute.

Verset ce nu a fost comentat.

12:36 Din Aser, in stare sa mearga la oaste, si gata de lupta: patruzeci de mii.

Verset ce nu a fost comentat.

12:37 Si de cealalta parte a Iordanului, din Rubeniti, din Gaditi, si din jumatatea semintiei lui Manase, cu toate armele de razboi, o suta douazeci de mii.

O suta douazeci de mii. Acest total mare pentru cele doua semintii si jumatate de la rasarit de Iordan e intr-adevar remarcabil. Faptul ca David avea atat de multi oameni in armata sa din semintiile rasaritene si numai 6.800 de oameni din propria sa semintie, a lui Iuda, ar putea fi explicat prin observatia ca David era deja rege peste Iuda si ca cei 6.800 reprezentau probabil numai pe aceia care fusesera neloiali pana aici.



12:38 Toti acesti barbati, oameni de razboi, gata de lupta, au venit la Hebron cu inima neprefacuta, ca sa puna pe David imparat peste tot Israelul. Si toti ceilalti din Israel erau tot cu un gand sa faca imparat pe David.

Gata de lupta. Vezi la vers. 33.

Cu inima neprefacuta. Poporul, in totalitate, era animat de dorinta ca David sa fie rege.



12:39 Au stat acolo trei zile cu David, mancand si band, caci fratii lor le pregatisera de mancare.

Mancand si band. Acesta a fost ospatul de incoronare. Compara cu un ospat asemanator pentru Adonia (1 Regi 1,9.19.25).



12:40 Si chiar cei ce locuiau langa ei pana la Isahar, la Zabulon si Neftali, aduceau merinde pe magari, pe camile, pe catari si pe boi: aluaturi, turte de smochine si de stafide, vin, untdelemn, boi si oi din belsug, caci era bucurie in Israel.

La Isahar. Cele trei semintii amintite erau printre cele mai indepartate triburi. Ideea este ca tot Israelul, de la semintiile cele mai apropiate pana la cele mai indepartate, s-a unit in strangerea de provizii pentru marea adunare de la incoronarea lui David.

COMENTARIUL LUI ELLEN G. WHITE

1 �

PP 673


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: