Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Temperanţă

Temperanţă, 19


19:1 3. EFECTELE INTOXICANTE ALE VINULUI ŞI CIDRULUI

19:2 Oamenii se pot ameţi la fel de real cu vin sau cidru cum ar face-o cu băuturi mai puternice, şi turmentarea cea mai rea este produsă de aceste aşa-numite băuturi uşoare. Pasiunile sunt mai rele, transformarea caracterului mai amplă, mai hotărâtă şi mai neînduplecată. Câteva

19:3 pahare de cidru sau vin uşor pot trezi gustul pentru băuturi mai tari şi mulţi dintre cei care au devenit beţivi notorii în acest fel şi-au pus temelia obiceiului de a bea. - Review and Herald, 25 martie 1884.

19:4 Un posibil precursor al obiceiului de a bea. - Un singur pahar de vin poate deschide uşa pentru ispite care duc la formarea obiceiului de a bea. - Testimonies, vol. 4, pag. 578.

19:5 Stare de boală rezultată din folosirea cidrului. - Tendinţa spre diferite boli, cum ar fi hidropizie, afecţiuni hepatice, tremur nervos şi hipertensiune este rezultatul folosirii cidrului acru. Consumându-l, mulţi aduc asupra lor boli cronice. Unii mor din cauza epuizării, sau cad loviţi de apoplexie, numai din această cauză. Alţii suferă de dispepsie. Fiecare funcţie vitală refuză să acţioneze, iar medicii le spun că sunt bolnavi de ficat când, dacă ar pune cep butoiului de cidru, fără a mai ceda ispitei de a-l scoate, energiile abuzate ale vieţii lor şi-ar restabili vigoarea. - Review and Herald, 25 martie 1884.

19:6 Efectele vinului, după potop. - Lumea devenise atât de stricată, prin îngăduinţa apetitului şi a pasiunilor josnice, în zilele lui Noe, încât Dumnezeu i-a nimicit pe locuitori prin apele potopului. Şi, pe măsură ce oamenii s-au înmulţit din nou pe pământ, îngăduinţa faţă de vin a pervertit simţurile, pregătind calea pentru mâncarea de carne multă şi consolidarea pasiunilor animalice. Oamenii s-au ridicat împotriva Dumnezeului cerului, iar capacităţile şi oportunităţile lor au fost dedicate slăvirii proprii, în locul onorării Creatorului. - Redemption or the Temptation of Christ, pag. 21, 22.

19:7 Spre folosirea băuturilor mai tari. - Consumarea de cidru duce la folosirea băuturilor mai tari. Stomacul îşi pierde vigoarea naturală şi este nevoie de ceva mai puternic pentru a-l pune la treabă. Cu o

19:8 ocazie, când soţul meu şi cu mine călătoream, am fost nevoiţi să petrecem un timp mai îndelungat aşteptând trenul. Aflându-ne în gară, un fermier gras, cu faţa roşie, a intrat în restaurantul acesteia şi, cu voce tare şi răstită, a întrebat: "Aveţi coniac din cel mai tare?" Răspunsul a fost afirmativ, iar el a comandat jumătate de pahar mare. "Esenţă de piper aveţi?" "Da", a fost răspunsul. "Bine, pune două linguri mari!" Apoi a comandat un adaos de două linguri de alcool şi a încheiat reţeta cu "o doză bună de piper negru". Omul care pregătea toate acestea l-a întrebat: "Ce vreţi să faceţi cu acest amestec?" Iar fermierul i-a răspuns: "Păi, cred că am să-l beau"; şi a dus la gură paharul plin şi a băut întregul lui conţinut înfiorător. "Acest om", a spus soţul meu, "a folosit stimulente până când şi-a distrus pereţii fini ai stomacului. Cred că trebuie să fie acum la fel de insensibili ca un bocanc ars".

19:9 Citind acestea, mulţi vor râde la avertizarea faţă de pericol, spunând: "în mod sigur vinul uşor sau cidrul pe care le folosesc eu nu pot să-mi facă rău." Dar Satana i-a consemnat ca pradă a lui; el îi conduce pas cu pas, iar ei nu-şi dau seama până când lanţurile obişnuinţei şi ale apetitului devin prea puternice pentru a fi rupte. Vedem puterea pe care apetitul pentru băuturi tari o are asupra oamenilor; vedem cum mulţi oameni, de toate profesiile şi cu răspunderi importante, bărbaţi sus - puşi şi de talent, cu mari realizări, cu simţăminte delicate, cu un puternic sistem nervos şi capacităţi înalte de judecată sacrifică totul pentru îngăduinţa apetitului, până sunt reduşi la nivel de brute; şi, în foarte multe cazuri, căderea lor a început cu folosirea vinului uşor ori a cidrului. Ştiind lucrul acesta, mă opun hotărât fabricării vinului sau a cidrului pentru a fi folosite ca băuturi... Dacă toţi ar fi vigilenţi şi corecţi în vegherea asupra micilor oportunităţi deschise de folosirea moderată a aşa-numitelor nevătămătoare băuturi, ca vinul şi cidrul, calea cea largă spre beţie ar fi închisă. - Review and Herald, 25 martie 1884.