Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Temperanţă

Temperanţă, 17


17:1 Secţiunea a V-a - Narcotice mai uşoare 1. IMPORTANŢA UNOR OBICEIURI STRICT TEMPERATE

17:2 Exemple din Vechiul şi Noul Testament. - Când l-a ridicat pe Samson ca izbăvitor al poporului Său, Domnul i-a impus mamei lui obiceiuri corecte de vieţuire, pentru timpul dinainte de naşterea copilului. Şi aceleaşi interdicţii aveau să fie, de la început, impuse şi copilului; pentru că el urma să fie consacrat Domnului, de la naştere, ca nazireu.

17:3 Îngerul lui Dumnezeu i s-a arătat nevestei lui Manoah şi a anunţat-o că va avea un fiu, dându-i, în vederea acestui fapt, importante instrucţiuni: "Acum, ia bine seama, te rog, să nu bei nici vin, nici băutură tare şi să nu mănânci nimic necurat." Jud. 13, 4. 14.

17:4 Dumnezeu avea o lucrare importantă pentru fiul promis al lui Manoah şi, pentru asigurarea pregătirii necesare pentru această lucrare, obiceiurile mamei, cât şi ale copilului, trebuia să fie bine puse la punct. "Să nu bea nici vin, nici băutură tare" era directiva îngerului pentru nevasta lui Manoah, şi "să nu mănânce nimic necurat; să păzească tot ce i-am poruncit". Viitorul copil avea să fie influenţat spre bine sau spre rău de obiceiurile mamei. Ea trebuie să fie supusă principiilor şi să practice cumpătarea şi tăgăduirea de sine, dacă vroia binele copilului ei.

17:5 În Noul Testament găsim un deloc mai puţin impresionant, exemplu al importanţei obiceiurilor cumpătate. Ioan Botezătorul a fost un reformator. Lui i-a fost încredinţată o mare lucrare pentru poporul din vremea aceea. Şi, în pregătirea pentru

17:6 această lucrare, toate obiceiurile lui au fost atent puse în ordine, chiar de la naştere. Îngerul Gabriel a fost trimis din cer să-i instruiască pe părinţii lui Ioan referitor la principiile reformei sănătăţii. El trebuie să "nu...bea nici vin, nici altă băutură ameţitoare", a spus solul ceresc şi astfel urma să fie "umplut de Duhul Sfânt încă din pântecele mamei sale." Luca 1, 15.

17:7 Ioan s-a despărţit de prietenii lui şi de comodităţile vieţii, locuind singur în pustie şi întreţinându-se printr-o dietă pur vegetariană. Simplitatea îmbrăcămintei - purta un veşmânt ţesut din păr de cămilă - era o mustrare pentru extravaganţa şi etalarea celor din generaţia lui, îndeosebi a preoţilor iudei. Dieta lui, constituită din lăcuste şi miere sălbatică era, de asemenea, o mustrare pentru lăcomia în mâncare, care prima peste tot.

17:8 Lucrarea lui Ioan a fost prezisă de profetul Maleahi: "Iată, vă voi trimite pe proorocul Ilie, înainte de a veni ziua Domnului, ziua aceea mare şi înfricoşată. El va întoarce inima părinţilor spre copii şi inima copiilor spre părinţii lor, ca nu cumva, la venirea Mea, să lovesc ţara cu blestem." Mal. 4, 5.6. Ioan Botezătorul a venit în duhul şi puterea lui Ilie, pentru a pregăti calea Domnului şi pentru a întoarce poporul la înţelepciunea Celui drept. El era un reprezentant al celor ce trăiesc în zilele de pe urmă, cărora Dumnezeu le-a încredinţat adevăruri sacre pentru a le prezenta înaintea oamenilor, pentru a pregăti calea pentru a doua venire a lui Hristos. Şi aceleaşi principii de temperanţa, pe care le-a practicat Ioan, ar trebui respectate de cei care, în zilele noastre, au de avertizat lumea despre venirea Fiului omului.

17:9 Dumnezeu a făcut omul după chipul Său şi aşteaptă de la el să păstreze neafectate capacităţile ce i-au fost atribuite pentru a sluji Creatorului. Atunci, n-ar trebui să dăm curs recomandărilor Sale şi să căutăm să ne păstrăm orice putere în cea mai bună condiţie pentru slujirea Lui? Chiar cel mai mare bun pe care-l putem oferi de la noi lui Dumnezeu este destul de palid.

17:10 De ce este atâta nenorocire în lumea de azi? Pentru că îi place lui Dumnezeu să-şi vadă creaturile suferind? - O, nu! Este pentru că

17:11 oamenii au devenit slabi, prin practici imorale. Acuzăm neascultarea lui Adam şi spunem că primii noştri părinţi au dovedit o mare slăbiciune cedând ispitei; dar dacă neascultarea de Lege a Iui Adam ar fi singurul rău cu care ne confruntăm, starea lumii ar fi mult mai bună decât este acum. De la căderea lui Adam încoace, a urmat o succesiune de căderi. - Christian Temperance and Bible Hygiene, pag. 37 - 39.

17:12 Avertizare cu privire la efectul vinului. - Istoria lui Nadab şi Abihu este, de asemenea, lăsată ca o avertizare pentru om, dovedind că efectul vinului asupra minţii este aducerea confuziei. De aceea, Dumnezeu interzice în mod clar folosirea vinului şi a băuturilor tari. - Signs of the Times, 8 iulie 1880.

17:13 Nadab şi Abihu n-ar fi înfăptuit păcatul fatal dacă n-ar fi fost mai întâi parţial ameţiţi de vin. Ei ştiau că, înainte de a se prezenta în sanctuar, unde era manifestată prezenţa divină, era necesară cea mai atentă şi solemnă pregătire a lor; dar, prin necumpătare, s-au descalificat pentru serviciul sfânt. Mintea lor a devenit confuză şi percepţia morală li s-a tocit, astfel că n-au mai putut face diferenţa între ce este sacru şi ce este obişnuit. - Patriarchs and Prophets, pag. 361. 362.