Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Mărturii pentru comunitate vol.9

Mărturii pentru comunitate vol.9, 20


20:1 ÎNVĂŢAREA PRINCIPIILOR SĂNĂTĂŢII

20:2 Trebuie să se depună eforturi mai mari pentru a-i educa pe oameni în ceea ce priveşte principiile reformei sanitare. Va trebui să se înfiinţeze şcoli de gătit şi să se dea învăţătură din casă în casă cu privire la arta de a pregăti o hrană sănătoasă. Bătrâni şi tineri ar trebui să înveţe cum să gătească mai simplu. Oriunde e prezentat adevărul, oamenii trebuie să fie învăţaţi cum să pregătească hrana într-un chip simplu şi totuşi apetisant. Ar trebui să li se arate că o dietă hrănitoare poate fi pregătită şi fără folosirea cărnii.

20:3 Învăţaţi-i pe oameni că este mai bine să ştie cum să se păstreze sănătoşi, decât cum să vindece boala. Medicii noştri ar trebui să fie educatori înţelepţi, avertizându-i pe toţi contra lăsării în voia poftelor, arătându-le că abţinerea de la toate lucrurile pe care Dumnezeu le-a oprit, este singura cale de a preveni ruina corpului şi a minţii.

20:4 Trebuie să se folosească mult tact şi multă chibzuinţă în pregătirea unor alimente hrănitoare pentru a le înlocui pe acelea care mai înainte constituiau dieta celor care învaţă pentru a fi reformatori în ale sănătăţii. Se cere credinţă în Dumnezeu, râvnă în intenţie şi bunăvoinţa de ajutorare reciprocă. O dietă lipsită de elemente nutritive aduce ocară asupra cauzei reformei sanitare. Noi suntem muritori, şi trebuie să consumăm alimente care vor da corpului hrana cuvenită.

20:5 EXTREME ÎN DIETĂ

20:6 Unii dintre oamenii noştri, în timp ce se abţin în mod conştiincios de la consumarea de hrană necorespunzătoare, neglijează să se hrănească

20:7 cu elementele necesare pentru întreţinerea corpului. Aceia care îşi însuşesc vederi extremiste în ceea ce priveşte reforma sanitară sunt în primejdia de a pregăti feluri de mâncare fără nici un gust, făcându-le atât de insipide, încât nu sunt satisfăcătoare. Hrana ar trebui să fie în aşa fel pregătită, încât să fie şi apetisantă, şi hrănitoare. Ea nu trebuie să fie lipsită de ceea ce are organismul nevoie. Eu folosesc puţină sare, şi totdeauna am folosit, deoarece sarea, în loc de a fi dăunătoare este faptic esenţială pentru sânge. Zarzavaturile ar trebui să fie făcute gustoase cu puţin lapte sau puţină smântână, sau ceva echivalent.

20:8 În timp ce s-au dat avertizări cu privire la primejdiile de îmbolnăvire datorită untului, şi răul ce vine din folosirea fără restricţie a ouălor de către copiii mici, totuşi nu ar trebui să socotim aceasta o călcarea de principiu de a folosi ouă de la găini bine îngrijite şi corespunzător hrănite. Ouăle conţin proprietăţi care sunt mijloace vindecătoare pentru combaterea anumitor otrăvuri.

20:9 Unii, abţinându-se de la lapte, ouă şi unt, au neglijat să dea organismului hrana corespunzătoare şi ca rezultat, au devenit slabi şi neînstare de a lucra. În felul acesta, reforma sanitară este defăimată. Lucrarea pe care noi ne-am străduit să o dezvoltăm, în mod puternic, este confuză prin lucruri ciudate, pe care Dumnezeu nu le-a cerut, şi energiile bisericii sunt astfel paralizate. Dar Dumnezeu va interveni pentru a preveni rezultatele acestor idei prea zeloase. Evanghelia trebuie să armonizeze neamul omenesc păcătos. Ea trebuie să aducă şi pe bogat şi pe sărac la picioarele lui Isus.

20:10 Va veni timpul când s-ar putea să fie nevoie să renunţăm la unele articole de dietă pe care le folosim acum, ca de pildă laptele, smântâna şi ouăle; dar nu e cazul să aducem asupra noastră îngrijorări prin restricţii premature şi extreme. Aşteptaţi până când împrejurările vor impune acest lucru şi Domnul pregăteşte calea pentru aceasta.

20:11 Aceia care vor să aibă succes în proclamarea principiilor reformei sanitare trebuie să facă din Cuvântul lui Dumnezeu

20:12 călăuza, şi sfetnicul lor. Numai când învăţătorii principiilor de reformă sanitară fac lucrul acesta, pot sta pe un teren avantajos. Niciodată să nu aducem o mărturie împotriva reformei sanitare prin neglijarea de a folosi alimente sănătoase şi gustoase în locul articolelor de dietă dăunătoare, la care am renunţat. Nu încurajaţi în nici un fel o poftă după stimulenţi. Mâncaţi numai alimente fără combinaţii grele, simple, sănătoase şi mulţumiţi lui Dumnezeu fără încetare pentru principiile reformei sanitare. În toate lucrurile, fiţi sinceri şi cinstiţi şi veţi câştiga biruinţe valoroase.

20:13 DIETĂ ÎN DIFERITE ŢĂRI

20:14 În timp ce lucrăm împotriva lăcomiei şi necumpătării, trebuie să recunoaştem starea la care e supusă familia omenească. Dumnezeu a luat măsuri de prevedere pentru cei care trăiesc în diferite ţări ale lumii. Aceia care doresc să fie împreună lucrători cu Dumnezeu trebuie să cântărească bine lucrurile înainte de a hotărî exact ce alimente ar trebui şi ce alimente nu ar trebui să consume. Trebuie să fim aduşi în legătură cu masele. Dacă s-ar învăţa reforma sanitară în cea mai strictă formă a ei pe cei ale căror condiţii îi împiedică adoptarea ei, s-ar face mai mult rău decât bine. Întrucât predic Evanghelia săracilor, sunt instruită să le spun să consume mâncarea cea mai hrănitoare. Nu le pot spune: "Să nu mâncaţi ouă, sau lapte, sau smântână. Să nu folosiţi unt la pregătirea hranei voastre". Evanghelia trebuie să fie predicată la săraci, dar încă n-a venit timpul pentru a prescrie dieta cea mai strictă.

20:15 UN CUVÂNT PENTRU CEI CARE SE CLATINĂ

20:16 Acei slujitori care se simt liberi să se lase în voia apetitului rămân mult mai pe jos de nivelul cerut. Dumnezeu cere ca ei să fie reformatori în ale sănătăţii. El le cere să trăiască pe măsura luminii ce le-a fost dată cu privire la subiectul acesta. Sunt întristată

20:17 când îi văd pe aceia care ar trebui să fie zeloşi pentru principiile sănătăţii, că sunt încă neconvertiţi la felul cel bun de vieţuire. Mă rog ca Domnul să le impresioneze mintea, ca ei să nu sufere o mare pierdere. Dacă lucrurile ar fi aşa cum ar trebui să fie în familiile care alcătuiesc comunităţile noastre, am putea face o lucrare îndoită pentru Domnul.