English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Mărturii pentru comunitate vol.7

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

Mărturii pentru comunitate vol.7, 11


11:1 AFARĂ DIN ORAŞE

11:2 Aceia care se ocupă cu aşezarea sanatoriilor noastre ar trebui să studieze cu multă rugăciune caracterul şi scopul lucrării noastre medicale. Ei ar trebui să aibă totdeauna în minte că lucrează pentru refacerea chipului lui Dumnezeu în om. Într-o mână ei trebuie să poarte remediile pentru alinarea suferinţelor fizice, iar în cealaltă, Evanghelia pentru alinarea sufletelor împovărate de păcat. În felul acesta, ei trebuie să lucreze ca adevăraţi misionari medicali. În multe inimi ei trebuie să semene seminţele adevărului.

11:3 Nici un egoism, nici o ambiţie personală nu trebuie îngăduită să pătrundă în lucrarea de selecţie a aşezării sanatoriilor noastre. Hristos a venit în lumea aceasta pentru a ne arăta cum să trăim şi să lucrăm. Să învăţăm de la El să nu alegem pentru sanatoriile noastre locurile cele mai plăcute gustului nostru, ci acele locuri care sunt cele mai corespunzătoare lucrării noastre.

11:4 Mi-a fost dată lumina că în lucrarea medicală misionară noi am pierdut mari avantaje prin faptul că nu am ajuns să ne dăm seama de nevoia de schimbare în planurile noastre cu privire la aşezarea sanatoriilor. E voia lui Dumnezeu ca aceste instituţii să fie aşezate în afara oraşelor. Ele trebuie să fie situate la ţară, în mijlocul unor locuri cât mai atrăgătoare cu putinţă. În natură - grădina lui Dumnezeu - bolnavii vor găsi totdeauna ceva care să le abată atenţia de la propria lor persoană şi să le îndrepte gândurile la Dumnezeu.

11:5 Am fost învăţată că bolnavii trebuie să fie îngrijiţi departe de îmbulzeala oraşelor, departe de zgomotul automobilelor şi de huruitul continuu al căruţelor şi al camioanelor. Oamenii care vin la sanatoriile noastre din căminurile lor de la ţară vor aprecia un loc liniştit, iar în

11:6 singurătate, pacienţii vor fi mai uşor influenţaţi de Duhul lui Dumnezeu.

11:7 Grădina Edenului, căminul primilor noştri părinţi, era nespus de frumoasă. Arbuşti plini de graţie şi flori delicate mângâiau privirea ori încotro se întorcea. În grădină erau arbori de tot felul, iar printre ei, pomi încărcaţi cu fructe parfumate şi delicioase. Pe ramurile lor, păsările ciripeau cântecele lor de laudă. Adam şi Eva, în puritatea lor, se delectau cu priveliştile şi sunetele Edenului. Iar astăzi, cu toate că păcatul şi-a azvârlit umbra peste pământ, Dumnezeu doreşte ca ei, copiii Săi, să găsească plăcere în lucrările mâinilor Sale. A aşeza sanatoriile în mijlocul scenelor naturii înseamnă a urma planul lui Dumnezeu; şi cu cât se urmează planul acesta mai de aproape, cu atât mai minunat va lucra El ca să refacă neamul omenesc suferind. Pentru instituţiile noastre de educaţie şi medicale, ar trebui să se aleagă locuri unde, departe de norii întunecaţi ai păcatului care atârnă peste oraşele mari, Soarele neprihănirii să poată răsări, "cu vindecarea sub aripile Sale"(Mal. 4,2).

11:8 Conducătorii lucrării noastre trebuie să-i înveţe pe membri că sanatoriile trebuie să fie aşezate în mijlocul unor locuri cât mai plăcute, în locuri care nu sunt tulburate de frământarea oraşului - locuri în care prin îndrumări înţelepte cugetele pacienţilor să poată fi unite cu ale lui Dumnezeu. Fără încetare am descris asemenea locuri, dar se pare că n-au fost urechi să audă. De curând, mi-a fost prezentat, în chipul cel mai clar şi mai convingător cu putinţă, avantajul aşezării instituţiilor noastre, îndeosebi a sanatoriilor şi şcolilor noastre, în afara oraşelor.

11:9 Pentru ce medicii noştri sunt atât de dornici ca sanatoriile să fie aşezate în oraşe? Însăşi atmosfera oraşelor este poluată. În ele, pacienţii care au de biruit pofte nenaturale nu pot

11:10 fi bine apăraţi. Pentru pacienţii care sunt victime ale băuturilor tari, cârciumile unui oraş sunt o continuă ispită. A aşeza sanatoriile noastre acolo unde sunt înconjurate de nelegiuire înseamnă a lucra împotriva eforturilor făcute pentru a reface sănătatea pacienţilor.

11:11 În viitor, starea de lucruri în oraşe va deveni tot mai neplăcută şi influenţa împrejurimilor din oraş va fi recunoscută ca fiind nefavorabilă lucrării pe care o au de făcut sanatoriile noastre.

11:12 Din punct de vedere al sănătăţii, fumul şi praful din oraşe sunt foarte dăunătoare. Iar pacienţii care pentru o mare parte a timpului sunt închişi între patru pereţi, adesea au sentimentul că sunt deţinuţi în camerele lor. Când privesc pe fereastră, ei nu văd altceva decât case, case şi iar case. Aceia care sunt legaţi în felul acesta de camerele lor sunt pedepsiţi să se ocupe întruna de suferinţa şi întristarea lor. Uneori bolnavul e otrăvit de propria sa respiraţie.

11:13 Multe alte rele vin de pe urma aşezării marilor instituţii medicale în oraşele mari.

11:14 Pentru ce să fie lipsiţi pacienţii de binecuvântările refacerii sănătăţii ce se află în vieţuirea în aer liber? Am fost învăţată că, atunci când bolnavii sunt încurajaţi să iasă din camere şi să pe-treacă timpul în aer liber, cultivând flori sau făcând o altă lucrare uşoară şi plăcută, mintea lor va fi distrasă de la propria lor persoană la ceva mai dătător de sănătate. Mişcarea în aer liber ar trebui să fie prescrisă ca o necesitate binefăcătoare, dătătoare de sănătate. Cu cât vor putea fi ţinuţi pacienţii mai mult în aer liber, cu atât mai puţină îngrijire vor cere. Cu cât lucrurile în mijlocul cărora se află vor fi mai vesele, cu atât mai plini de nădejde vor fi ei. Înconjuraţi-i cu lucrurile frumoase ale naturii; aşezaţi-i acolo unde pot să vadă florile care cresc şi să audă păsările care cântă şi inima lor va izbucni într-o cântare în armonie cu cântecul păsărilor. Închideţi-i

11:15 în camere şi, oricât de elegantă ar fi mobila din aceste camere, ei vor deveni nervoşi şi trişti. Daţi-le binecuvântările vieţii în aer liber; în felul acesta sufletul lor se va înălţa. Mintea şi corpul vor primi ajutor.

11:16 "Afară din oraşe", aceasta e solia mea. Medicii noştri ar fi trebuit să fie atenţi la aceasta cu mult mai înainte. Nădăjduiesc, mă rog şi cred că acum ei se vor trezi, dându-şi seama de importanţa ieşirii din oraş şi mergerii la ţară.

11:17 S-a apropiat timpul când oraşele vor fi lovite de judecăţile lui Dumnezeu. Peste puţin timp, oraşele acestea vor fi zguduite în chip îngrozitor. Indiferent cât de mari şi cât de tari ar fi aceste clădiri, indiferent câte măsuri s-au luat împotriva focului, să se atingă numai Dumnezeu de aceste clădiri şi în câteva minute sau în câteva ore ele ar fi în ruină.

11:18 Nelegiuitele oraşe ale lumii noastre vor fi măturate de mătura nimicirii. În nenorocirile care se abat acum asupra unor clădiri mari sau asupra unor mari părţi de oraş, Dumnezeu ne arată ce se va întâmpla cu întregul pământ. El ne-a spus: "De la smochin învăţaţi pilda lui. Când îi frăgezeşte şi înfrunzeşte mlădiţa, ştiţi că vara este aproape. Tot aşa, şi voi, când veţi vedea toate aceste lucruri, să ştiţi că Fiul omului este aproape, este chiar la uşi"(Mat. 24,32.33).

11:19 _______

11:20 Construcţiile de cărămidă şi de piatră nu sunt cele mai de dorit pentru un sanatoriu, deoarece acestea de obicei sunt reci şi umede. Se poate spune că o clădire de cărămidă prezintă o înfăţişare mai atrăgătoare şi că trebuie să fie atrăgătoare. Dar avem nevoie de clădiri spaţioase; şi dacă cărămida este prea scumpă, trebuie să construim din lemn. Economia trebuie să fie grija noastră. Aceasta este o necesitate, datorită mărimii lucrării ce trebuie făcută în multe ramuri ale viei morale a lui Dumnezeu.

11:21 S-a dat ideea că pacienţii nu s-ar simţi apăraţi de foc într-o construcţie de lemn. Dar dacă suntem la ţară, şi nu în oraşe, unde clădirile sunt îngrămădite, un foc ar izbucni dinăuntru, nu din afară, deci cărămida nu ar fi o apărare. Trebuie să se arate pacienţilor că, pentru sănătate, o clădire din lemn e mai de preferat decât una de cărămidă.

11:22 _______

11:23 De ani de zile mi s-a dat o lumină specială cu privire la faptul că nu trebuie să ne concentrăm lucrarea în oraşe. Agitaţia şi zăpăceala de care sunt pline oraşele acestea, stările de lucruri aduse de uniunile muncitoreşti şi de greve, se dovedesc a fi o mare piedică pentru lucrarea noastră. Oamenii caută să aducă pe aceia care sunt angajaţi în diferite meserii sub robia unor anumite uniuni. Nu este planul lui Dumnezeu acesta, ci planul unei puteri pe care noi în nici un caz nu ar trebui să o recunoaştem. Cuvântul lui Dumnezeu se împlineşte; nelegiuiţii se leagă în mănunchiuri gata să fie arse.

11:24 Noi trebuie să folosim acum toate puterile cu care am fost înzestraţi pentru a face cunoscută lumii ultima solie de avertizare. În lucrarea aceasta noi trebuie să ne păstrăm individualitatea. Nu trebuie să ne unim cu societăţi secrete sau cu uniuni muncitoreşti. Noi trebuie să fim liberi în Dumnezeu, privind pururea la Hristos pentru a primi învăţătură. Toate mişcările noastre trebuie făcute cu înţelegerea însemnătăţii lucrării ce trebuie făcută pentru Dumnezeu.

11:25 _______

11:26 Mi-a fost dată lumină cu privire la faptul că oraşele vor fi pline de tulburări, violenţe şi crime, iar lucrurile acestea se vor înmulţi până la sfârşitul istoriei pământului.

11:27 LA ŢARĂ

11:28 În august 1901, pe când participam la o adunare în tabără, la Los Angeles, am fost luată în viziune de noapte, într-o şedinţă de comitet. Problema ce se examina era înfiinţarea unui sanatoriu în California de Sud. Unii susţineau că sanatoriul acesta trebuia să fie construit în oraşul Los Angeles şi erau prezentate obiecţiunile împotriva stabilirii lui afară din oraş. Alţii vorbeau despre avantajele unei aşezări la ţară.

11:29 Era între noi Cineva care prezenta problema aceasta foarte clar şi cu cea mai mare simplitate. El ne-a spus că ar fi o greşeală să se înfiinţeze un sanatoriu în interiorul oraşului. Un sanatoriu ar trebui să aibă avantajul unui teren întins, aşa încât bolnavii să poată lucra în aer liber. Pentru bolnavii nervoşi, trişti, slabi, munca în aer liber este de nepreţuit. Ei ar trebui să aibă straturi de flori de care să se îngrijească. În folosirea greblei, sapei şi cazmalei, vor afla uşurare de multe din bolile lor. Nelucrarea este cauza multor boli.

11:30 Vieţuirea în aer liber este bună şi pentru corp, şi pentru minte. Ea este medicamentul lui Dumnezeu pentru refacerea sănătăţii. Aerul curat, apa bună, lumina soarelui, locurile frumoase din natură, toate acestea sunt mijloacele Lui pentru refacerea sănătăţii bolnavilor pe căi naturale. Pentru bolnav este mai de preţ decât mult aur sau mult argint să stea la lumina soarelui sau la umbra pomilor.

11:31 La ţară, sanatoriile noastre pot fi înconjurate cu flori şi cu pomi, cu livezi şi vii. Aici este uşor pentru medici şi pentru infirmieri să scoată din natură învăţături care vorbesc despre Dumnezeu. Ei trebuie să-i îndrepte pe pacienţi la Acela ale Cărui mâini au făcut arborii cei falnici,

11:32 iarba ce răsare şi florile frumoase, încurajându-i să vadă în mugurele ce se desface şi bobocul ce înfloreşte o expresie a iubirii Lui pentru copiii Săi.

11:33 _______

11:34 E voinţa expresă a lui Dumnezeu ca sanatoriile noastre să fie stabilite atât de departe de oraşe cât se consideră că e bine. Pe cât este cu putinţă, instituţiile acestea să fie aşezate în locuri liniştite, izolate, unde se va oferi pacienţilor ocazia de primă învăţătură cu privire la iubirea lui Dumnezeu şi cu privire la căminul edenic al primilor noştri părinţi, care urmează să fie pus din nou la îndemâna omului, prin jertfa Domnului Hristos.

11:35 În străduinţa de a le reda sănătatea celor bolnavi, trebuie să se facă uz de lucrurile frumoase ale creaţiunii lui Dumnezeu. Privirea florilor, culesul fructelor coapte, ascultarea cântecului fericit al păsărelelor, toate au un efect deosebit, înveselitor, asupra sistemului nervos. De la viaţa în aer liber, bărbaţii, femeile şi copiii câştigă dorinţa de a fi curaţi şi fără ascunzişuri. Prin influenţa însuşirilor înviorătoare, însufleţitoare, dătătoare de viaţă ale marilor resurse medicinale ale naturii, funcţiile corpului sunt întărite, intelectul e trezit, imaginaţia înviorată, duhul întărit, iar mintea e pregătită să aprecieze frumuseţea Cuvântului lui Dumnezeu.

11:36 Sub influenţele acestea, combinate cu influenţa unui tratament atent şi a unor alimente sănătoase, bolnavul află sănătate. Pasul slab îşi regăseşte elasticitatea. Ochiul îşi recapătă strălucirea. Cel deznădăjduit ajunge plin de nădejde. Figura care pe vremuri era tristă poartă o expresie de voie bună. Sunetele plângăreţe ale vocii fac loc unor sunete de mulţumire. Cuvintele exprimă credinţa: "Dumnezeu este adăpostul şi sprijinul nostru, un ajutor care nu lipseşte

11:37 niciodată în nevoi" (Ps. 46,1). Nădejdea umbrită a creştinului este luminată. Credinţa se reîntoarce. Se aude cuvântul: "Chiar dacă ar fi să umblu prin valea umbrei morţii, nu mă tem de nici un rău, căci Tu eşti cu mine. Toiagul şi nuiaua Ta mă mângâie"(Ps. 23,4). "Sufletul meu măreşte pe Domnul şi mi se bucură duhul în Dumnezeu, Mântuitorul meu", "El dă tărie celui obosit, şi măreşte puterea celui ce cade în leşin"(Ps. 23,4; Luca 1,46.47; Is. 40,29). Recunoaşterea bunătăţii lui Dumnezeu în procurarea acestor binecuvântări dă vigoare minţii. Dumnezeu e foarte aproape şi Îi face plăcere să vadă că darurile Lui sunt apreciate.

11:38 _______

11:39 Când a fost creat, pământul era sfânt şi frumos. Dumnezeu a declarat că e foarte bun. Fiecare floare, fiecare arbust, fiecare pom, răspundea scopului Creatorului lui. Toate cele asupra cărora se opreau privirile erau plăcute şi umpleau mintea cu gânduri despre iubirea lui Dumnezeu. Prin ispitirea omului la păcat, Satana nădăjduia să împiedice ca valul iubirii divine să se reverse către neamul omenesc; dar, în loc să se întâmple aşa, lucrarea lui a avut ca rezultat atragerea la acţiune a unor noi şi mai profunde manifestări ale îndurării şi bunătăţii lui Dumnezeu.

11:40 _______

11:41 N-a fost planul lui Dumnezeu ca poporul Lui să fie îngrămădit în oraşe, ca oamenii să fie aruncaţi claie peste grămadă în etaje şi apartamente. La început, El i-a aşezat pe primii noştri părinţi într-o grădină, în mijlocul priveliştilor frumoase şi sunetelor atrăgătoare ale naturii, şi El doreşte ca oamenii să se bucure şi astăzi de aceste privelişti şi de aceste sunete. Cu cât ajungem mai aproape, mai în armonie cu planul original al lui Dumnezeu, cu atât mai favorabilă va fi poziţia noastră faţă de vindecare şi păstrarea sănătăţii.

11:42 NU PRINTRE BOGAŢI

11:43 Poate că ni s-ar părea că ar fi cel mai bine să alegem pentru sanatoriile noastre locuri printre cei bogaţi; că lucrul acesta ar da prestigiu lucrării noastre şi ar asigura un sprijin pentru instituţiile noastre. Dar în părerea aceasta nu e lumină. "Domnul nu se uită la ce se uită omul"(1 Sam. 16,7). Omul se uită la înfăţişarea exterioară; Dumnezeu Se uită la inimă. Cu cât sunt mai puţine clădirile grandioase din jurul instituţiilor noastre, cu atât vom fi mai puţin tulburaţi. Mulţi dintre bogaţii posesori de proprietăţi sunt nereligioşi şi necuviincioşi. Mintea lor e plină de gânduri lumeşti. Timpul le este ocupat cu distracţii, petreceri şi veselie lumească. Mijloacele lor sunt absorbite de extravaganţă în îmbrăcăminte şi trai luxos. Solii cereşti nu sunt bineveniţi în căminul lor. Ei doresc ca Dumnezeu să fie cât mai departe. Umilinţa este o lecţie greu de învăţat pentru natura omenească şi e deosebit de dificilă pentru cei bogaţi şi care caută să-şi împlinească poftele. Aceia care nu socotesc că au să dea socoteală lui Dumnezeu pentru tot ceea ce posedă sunt ispitiţi să înalţe eul, ca şi cum bogăţiile formate din pământuri şi depozite la bancă i-ar face independenţi de Dumnezeu. Plini de mândrie şi preţuire de sine, ei îşi dau importanţă pe măsura averii lor.

11:44 Sunt mulţi bogaţi care înaintea lui Dumnezeu sunt văzuţi ca administratori necredincioşi. În felul în care şi-au adunat şi folosit averea, El vede jefuire. Ei au trecut cu vederea pe Marele Proprietar al tuturor lucrurilor şi nu au folosit bunurile care le-au fost încredinţate pentru a uşura greutăţile celor suferinzi şi apăsaţi. Ei au îngrămădit pentru ei o comoară de mânie pentru ziua mâniei; deoarece Dumnezeu va răsplăti pe fiecare om după faptele lui. Oamenii aceştia nu se închină lui Dumnezeu; eul este idolul lor. Ei îndepărtează din minte dreptatea şi mila,

11:45 înlocuindu-le cu zgârcenia şi cearta. Dumnezeu zice: "Să nu-i pedepsesc Eu pentru aceste lucruri?"(Ier. 9,9).

11:46 Dumnezeu nu doreşte ca vreuna din instituţiile Lui să fie aşezată într-o astfel de localitate, oricât de mari ar fi avantajele ei aparente. Oamenii bogaţi şi egoişti au o influenţă modelatoare asupra minţii altora şi vrăjmaşul ar lucra prin ei pentru a pune piedici în calea noastră. Întovărăşirile rele sunt totdeauna dăunătoare pentru evlavie şi devoţiune şi principiile care sunt aprobate de Dumnezeu pot fi subminate de astfel de întovărăşiri. Dumnezeu nu vrea ca noi să ajungem ca Lot, care a ales să-şi aşeze căminul într-un loc în care el şi familia lui erau aduşi continuu în contact cu răul. Lot a mers în Sodoma ca om bogat; a plecat de acolo neavând nimic, dus de mână de un înger, în timp ce solii mâniei aşteptau să toarne flăcările care aveau să-i mistuie pe locuitorii acelui oraş foarte favorizat şi să desfiinţeze frumuseţea lui ademenitoare, făcând pustiu şi gol un loc pe care Dumnezeu îl făcuse odată foarte frumos.

11:47 Sanatoriile noastre n-ar trebui să fie situate aproape de locuinţele celor bogaţi, unde ar fi privite ca o inovaţie şi ceva neplăcut la vedere şi despre care se va comenta nefavorabil, deoarece primesc oameni suferinzi din toate clasele. Religia curată şi neîntinată face din aceia care sunt copii ai lui Dumnezeu o singură familie, legaţi la un loc cu Hristos în Dumnezeu. Dar spiritul lumii este mândru, părtinitor, exclusivist, favorizând numai pe câţiva.

11:48 Când ne construim clădirile, trebuie să ne ţinem departe de locuinţele celor mari ai lumii, lăsându-i să caute ajutorul de care au nevoie, retrăgându-se dintre tovarăşii lor şi venind în locuri mai retrase. Noi nu vom fi plăcuţi lui Dumnezeu când construim sanatoriile printre oamenii extravaganţi în îmbrăcăminte şi vieţuire, care sunt atraşi către aceia care pot face o mare risipă.

11:49 ATENŢIE LA CLĂDIRI

11:50 Ca popor ales al lui Dumnezeu, noi nu putem copia obiceiurile, năzuinţele, practicile sau modelele lumii. Noi n-am fost lăsaţi în întuneric pentru a avea nevoie să ne luăm după modelele lumeşti şi să depindem de înfăţişarea exterioară pentru a avea succes. Domnul ne-a spus de unde vine tăria noastră: "Acesta e Cuvântul Domnului către Zorobabel şi sună astfel: Lucrul acesta nu se va face nici prin putere, nici prin tărie, ci prin Duhul Meu, zice Domnul oştirilor!"(Zah. 4,6). Aşa cum vede Domnul de bine, El împarte acelora care ţin calea Lui, putere care îi face în stare să exercite o influenţă puternică spre bine. Ei sunt dependenţi de Dumnezeu şi Lui urmează să-I dea socoteală de felul cum folosesc talanţii pe care li i-a încredinţat. Ei trebuie să-şi dea seama că sunt administratorii lui Dumnezeu şi trebuie să caute să mărească Numele Lui.

11:51 Aceia ale căror sentimente sunt prinse de Dumnezeu vor izbândi. Privind la Hristos, ei vor pierde din vedere eul lor personal, iar atracţiile lumeşti nu vor avea putere să-i ademenească de la ascultarea lor. Ei îşi vor da seama că împodobirile şi fastul exterior nu dau tărie. Nu lucrurile bătătoare la ochi, nu înfăţişarea exterioară, dau o reprezentare corectă a lucrării pe care o avem de făcut, ca popor ales al lui Dumnezeu. Aceia care sunt în legătură cu lucrarea sanatoriilor noastre ar trebui să fie împodobiţi cu harul lui Hristos. Aceasta le va da cea mai mare influenţă spre bine.

11:52 Domnul Se poartă în mod cinstit cu noi. Făgăduinţele Lui ne sunt date cu condiţia ca să facem voia Lui cu credincioşie; de aceea, la clădirea sanatoriilor El trebuie să fie considerat ca fiind cel dintâi, cel din urmă şi cel mai bun în toate.

11:53 Toţi aceia care sunt legaţi de slujirea lui Dumnezeu să ia a-minte ca nu cumva, prin dorinţa lor după fast, să înduplece şi pe alţii să se dedea la împlinirea poftelor şi la înălţare de sine. Dumnezeu nu doreşte ca vreunul dintre slujitorii Săi să se implice în vreo întreprindere costisitoare

11:54 şi nenecesară, care împovărează poporul cu datorii mari, aduce poveri grele de datorii asupra poporului, lipsindu-l astfel de mijloace, care altfel ar procura multe lucruri necesare pentru lucrarea Domnului. Atâta vreme cât aceia care pretind a crede adevărul pentru timpul acesta umblă pe calea Domnului, spre a face ce este drept şi raţional, pot aştepta ca Domnul să le dea prosperitate. Dar, atunci când aleg să se abată de la calea cea strâmtă, ei atrag ruină asupra propriei lor persoane şi asupra acelora care vin la ei pentru îndrumare.

11:55 Aceia care au conducerea în lucrarea de înfiinţare a instituţiilor medicale trebuie să dea un bun exemplu. Chiar dacă banii stau la îndemână, ei nu trebuie să folosească mai mult decât este absolut necesar. Lucrarea Domnului trebuie să fie condusă cu gândul la nevoile fiecărei părţi a viei Lui. Noi suntem cu toţii membri ai unei singure familii, copii ai unui singur Tată, iar veniturile Domnului trebuie să fie folosite ţinând seama de interesele lucrării Sale de pe întregul pământ. Domnul priveşte asupra tuturor părţilor câmpului şi via Lui trebuie să fie cultivată ca un întreg.

11:56 Noi nu trebuie să absorbim în câteva locuri toţi banii tezaurului, ci trebuie să lucrăm pentru a dezvolta lucrarea în multe locuri. Teritorii noi trebuie să fie adăugate la împărăţia Domnului. Alte părţi ale viei Sale trebuie să fie înzestrate cu mijloace care să dea tărie lucrării. Domnul ne interzice să folosim în slujba Sa planuri egoiste. El ne interzice să adoptăm planuri care l-ar jefui pe aproapele nostru de mijloacele prin care acesta şi-ar putea face lucrarea de prezentare a adevărului. Trebuie să-l iubim pe aproapele nostru ca pe noi înşine.

11:57 De asemenea, nu trebuie să uităm că lucrarea noastră trebuie să corespundă cu credinţa noastră. Noi credem că Domnul vine în curând şi nu ar trebui oare ca realmente credinţa noastră să fie reprezentată prin clădirile pe care le construim? Să investim noi oare o sumă mare de bani într-o clădire care va fi curând consumată de marea

11:58 conflagraţie? Banii noştri înseamnă suflete şi trebuie să fie în aşa fel cheltuiţi, încât să aducă cunoştinţa adevărului acelora care, din cauza păcatului, sunt sub osânda lui Dumnezeu. Atunci să ne înfrânăm planurile ambiţioase; să ne ferim de extravaganţă şi de lipsă de prevedere, ca nu cumva tezaurul Domnului să fie golit, iar constructorii să nu aibă mijloace să facă partea ce le-a fost rânduită.

11:59 Mult mai mulţi bani decât era necesar s-au cheltuit pe clădirile noastre mai vechi. Aceia care au procedat astfel au presupus că această cheltuială va da prestigiu lucrării. Dar o astfel de scuză nu poate fi un argument pentru cheltuieli care nu sunt necesare.

11:60 Dumnezeu doreşte ca spiritul umil, blând şi nepretenţios al Domnului, care este Maiestatea cerului, Împăratul slavei, să fie întotdeauna manifestat în instituţiile noastre. Întâia venire a Domnului Hristos nu este studiată aşa cum ar trebui. El a venit pentru a fi pilda noastră în toate privinţele. Viaţa Lui a fost o viaţă de strictă tăgăduire de sine. Dacă urmăm pilda Lui, niciodată nu vom cheltui mijloacele pe ceva ce nu este necesar. Niciodată nu trebuie să umblăm după un fast exterior. Manifestarea noastră trebuie să fie de o aşa manieră, încât lumina adevărului să poată străluci prin faptele noastre bune, astfel încât Dumnezeu să fie proslăvit prin folosirea celor mai bune metode de a vindeca pe cei bolnavi şi de a alina suferinţele. Lucrării i se dă prestigiu nu prin investirea mijloacelor în clădiri mari, ci prin menţinerea adevăratului standard al principiilor religioase, împreună cu o nobilă asemănare cu Hristos în caracter.

11:61 Greşelile care s-au făcut în trecut în construirea de clădiri ar trebui să fie un avertisment salvator pentru noi în viitor. Trebuie să observăm unde au greşit alţii şi, în loc să copiem greşelile lor, noi să îndreptăm lucrurile. În întreaga noastră lucrare de înaintare trebuie să avem în vedere nevoia de a face economii. Nu trebuie să se facă cheltuieli nenecesare. Domnul urmează să vină în curând şi cheltuielile noastre pentru clădiri trebuie să fie în armonie cu credinţa noastră. Mijloacele noastre

11:62 trebuie să fie folosite pentru a procura încăperi vesele, împrejurimi sănătoase şi hrană de bună calitate.

11:63 Ideile noastre cu privire la construirea şi mobilarea instituţiilor trebuie să fie modelate şi cizelate de o practică şi dreaptă cunoaştere a ceea ce înseamnă a umbla smerit cu Dumnezeu. Niciodată să nu se considere necesar să dăm o aparenţă de bogăţie. Niciodată să nu se folosească aparenţa ca mijloc de a avea succes. Aceasta este o înşelăciune. Dorinţa de a da o aparenţă care nu este în toate privinţele în acord cu lucrarea pe care ne-a dat-o Dumnezeu să o facem, o aparenţă care poate fi păstrată numai cheltuind o mare sumă de bani, este un tiran fără milă. Este ca un cancer care roade mereu din corpul viu.

11:64 Oamenii cu bun simţ apreciază confortul mai presus de eleganţă şi fast. E o greşeală să presupunem că, păstrând o aparenţă, vor fi câştigaţi mai mulţi pacienţi şi deci mai multe mijloace. Dar chiar dacă, urmându-se calea aceasta, s-ar obţine susţinători mai numeroşi, noi nu am putea consimţi să mobilăm sanatoriile noastre după ideile de lux ale vremii. Influenţa creştină este prea valoroasă pentru a fi sacrificată în felul acesta. Toate circumstanţele, înăuntru şi în afara instituţiilor noastre, trebuie să fie în armonie cu învăţăturile Domnului Hristos şi cu mărturisirea credinţei noastre. Lucrarea noastră, în toate ramurile ei de activitate, ar trebui să fie o ilustraţie, nu de risipă şi extravaganţă, ci de judecată sănătoasă.

11:65 Nu clădirile mari şi costisitoare, nu mobilierul bogat, nu mesele încărcate cu delicatese vor da lucrării noastre influenţă şi succes. Credinţa care lucrează prin iubire şi purifică sufletul, atmosfera de har care îl înconjoară pe credincios, Duhul Sfânt lucrând asupra minţii şi inimii, toate acestea fac din el o mireasmă de viaţă spre viaţă şi Îi dă posibilitatea lui Dumnezeu să-i binecuvânteze lucrarea.

11:66 Dumnezeu poate să comunice cu poporul Său de astăzi şi să-i dea

11:67 înţelepciune pentru a face voia Lui, tot aşa cum a comunicat cu poporul Său de pe vremuri şi i-a dat înţelepciune să construiască tabernacolul. În construirea acestei clădiri, El a dat o exemplificare a puterii şi maiestăţii Sale; şi Numele Său trebuie să fie onorat în construcţiile ce se zidesc astăzi pentru El. Credincioşie, stabilitate şi utilitate trebuie să se vadă peste tot.

11:68 Aceia care au în mână construirea unui sanatoriu trebuie să reprezinte adevărul lucrând în spiritul şi iubirea lui Dumnezeu. După cum Noe, în zilele sale, a avertizat lumea prin construirea corăbiei, tot la fel, prin lucrarea credincioasă care se face prin înălţarea instituţiilor Domnului de astăzi, se vor ţine predici şi inima unora va fi convinsă şi convertită. De aceea, lucrătorii să simtă cea mai mare nelinişte umblând după ajutorul continuu al Domnului Hristos, pentru ca instituţiile care se înfiinţează să nu fie în zadar. În timp ce înaintează lucrarea clădirii, ei să-şi aducă aminte că, după cum, în zilele lui Noe şi ale lui Moise, Dumnezeu a precizat fiecare detaliu al corăbiei şi al tabernacolului, tot la fel, la construirea instituţiilor Lui de astăzi, El Însuşi veghează asupra lucrării care se face. Ei să-şi aducă aminte că Marele Constructor, prin cuvântul Său, prin Duhul Său şi prin providenţa Sa, doreşte să îndrume lucrarea Sa. Ei ar trebui să-şi ia timp pentru a cere sfat de la El. Glasul rugăciunii şi al cântării sfinte ar trebui să se înalţe ca un parfum plăcut. Toţi ar trebui să-şi dea seama de completa lor dependenţă de Dumnezeu; ei ar trebui să-şi aducă aminte că înalţă o instituţie în care trebuie să se săvârşească o lucrare cu urmări veşnice şi că, făcând lucrarea aceasta, ei trebuie să fie împreună lucrători cu Dumnezeu. "Privind la Isus" trebuie să fie pururea deviza noastră. Şi asigurarea este: "Te voi învăţa, şi-ţi voi arăta calea pe care trebuie s-o urmezi, te voi sfătui, şi voi avea privirea îndreptată asupra ta"(Ps. 32,8).

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: