Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Mărturii pentru comunitate vol.5

Mărturii pentru comunitate vol.5, 36


36:1 Fabricarea vinului şi a cidrului

36:2 Scumpi fraţi şi surori din comunitatea __: Mi-a fost arătat că voi, ca biserică, nu creşteţi în harul şi cunoştinţa adevărului. Nu există acea consacrare faţă de Dumnezeu, acea devoţiune pentru slujirea Sa şi acea lucrare dezinteresată pentru susţinerea cauzei Sale care să facă din voi o comunitate prosperă şi sănătoasă. Voi nu sunteţi supuşi unii altora. Sunt prea mulţi printre voi care au propriile lor idei pe care le menţin, propriile lor planuri egoiste de adus la îndeplinire, şi în numărul acelora sunt şi unii care ocupă locuri de frunte în comunitate.

36:3 Fratele K. nu are nici măcar un singur ochi îndreptat spre slava lui Dumnezeu; el nu priveşte lucrurile dintr-un punct de vedere drept. El ascultă sugestiile lui Satana şi ia aminte numai la sfatul judecăţii lui nesfinţite şi din fiecare cuvânt el ia numai ce se potriveşte cu justificarea comportării lui greşite. Se înşeală singur, nu vede că se îndepărtează astfel de Duhul lui Dumnezeu. Când a păşit pe drumul său, el n-a cunoscut primejdiile şi nici nu şi-a dat seama unde îl va duce. Toţi aceia care merg în acelaşi fel ar face bine să-şi întoarcă imediat paşii pe calea cea sigură.

36:4 Trăim într-un timp al necumpătării şi preocuparea de a satisface apetitul după băutură, după cidru, este o ofensă la adresa lui Dumnezeu. Împreună

36:5 cu alţii, te-ai angajat în această lucrare pentru că nu ai urmat lumina. Dacă ai fi rămas în lumină, n-ai fi făcut, n-ai fi putut face acest lucru. Fiecare dintre voi care aţi avut o parte în această lucrare veţi ajunge sub condamnarea lui Dumnezeu, dacă nu veţi face o totală schimbare în afacerile voastre. Aveţi nevoie să fiţi zeloşi. Aveţi nevoie să începeţi imediat lucrarea, pentru a vă scuti sufletele de condamnare.

36:6 Unii dintre voi din __daţi pe faţă un zel minunat în denunţarea cluburilor panglicilor roşii. Atâta vreme cât aţi fost motivaţi de dorinţa de a condamna răul din aceste societăţi, aveaţi dreptate să procedaţi astfel; dar când aţi acţionat ca şi când ar fi fost o crimă să vorbeşti în favoarea lor, să le arăţi puţină bunăvoinţă, voi aţi dus lucrurile la extrem. Trebuie să fiţi consecvenţi în toate lucrurile. Aţi nutrit ură chiar pentru numele de ‘‘Clubul panglicilor roşii”, ceea ce nu poartă amprenta Duhului lui Hristos, şi sentimentele tale de amărăciune nu te-au ajutat nici pe tine, nici pe altcineva.

36:7 Aţi luat Mărturiile date în legătură cu problema implicării oamenilor noştri în societăţile de temperanţă ca fiind în detrimentul interesului lor spiritual şi, pervertindu-le, le-aţi folosit pentru a oprima şi împovăra sufletele. Datorită acestui tratament aplicat luminii ce v-a fost dată, aţi adus o faimă proastă asupra lucrării mele. Nu era deloc necesar acest lucru şi unii dintre voi trebuie să îndreptaţi acest lucru. Voi faceţi pat de fier pentru alţii; dacă sunt prea scurţi, îi veţi întinde; dacă sunt prea lungi, va trebui să îi tăiaţi. ‘‘Nu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi”.

36:8 După ce aţi luat o poziţie hotărâtă în opoziţie cu o participare activă la lucrarea societăţilor de temperanţă, aţi fi putut încă avea o influenţă spre bine asupra altora, dacă aţi fi acţionat în mod conştient în armonie cu credinţa cea sfântă pe care o mărturiseaţi; dar, angajându-vă în fabricarea cidrului, i-aţi stricat foarte mult influenţa şi, ceea ce este şi mai rău, aţi adus ruşine asupra adevărului şi chiar sufletele voastre au fost rănite. Aţi ridicat o barieră între voi şi cauza cumpătării. Comportamentul vostru i-a făcut pe cei necredincioşi să pună sub semnul întrebării principiile voastre. Voi nu

36:9 faceţi cărări drepte cu picioarele voastre şi cei ce şchiopătează se opresc şi se poticnesc de voi, spre pierzare.

36:10 Nu văd cum, în lumina Legii lui Dumnezeu, creştinii pot în mod conştient să se angajeze în cultivarea de hamei sau în fabricarea vinului sau a cidrului pentru a fi comercializat. Toate aceste articole pot fi bine folosite, dovedindu-se a fi o binecuvântare, sau pot fi folosite în mod greşit şi să se dovedească a fi o ispită şi o cursă. Cidrul şi vinul pot fi conservate atunci când sunt proaspete şi păstrate dulci mult timp, iar dacă sunt folosite într-o stare nefermentată, nu vor afecta raţiunea. Dar aceia care fabrică cidrul din mere pentru a fi vândut la piaţă nu sunt atenţi în ceea ce priveşte starea fructelor folosite şi, în multe cazuri, sucul este extras din mere stricate. Aceia care nu se gândesc să folosească merele stricate în alt fel vor bea cidrul făcut din aceste mere şi îl vor considera o delicatesă, un lux; dar microscopul va arăta faptul că această băutură plăcută este nepotrivită pentru stomacul omenesc, chiar şi atunci când este proaspăt stors. Dacă este fiert şi se înlătură impurităţile, atunci este mai puţin condamnabil.

36:11 I-am auzit adesea pe oameni spunând: ‘‘Oh, acesta nu este decât cidru dulce; este nevătămător şi chiar sănătos.” Mai mulţi litri, poate galoane, sunt duşi acasă. Pentru câteva zile, el este dulce; apoi începe fermentarea. Gustul acela înţepător îl face mai acceptabil pentru cerul gurii sau gustul multora şi cei cărora le place vinul dulce sau cidrul nu pot să admită că băutura lor preferată devine tare sau acră. Unele persoane se pot îmbăta tot aşa de bine cu vin şi cidru, cum se îmbată cu băuturi tari şi cea mai rea stare de beţie este produsă de aceste aşa-zise băuturi. Pasiunile sunt mult mai perverse; transformarea caracterului este mai mare, mai categorică şi mai încăpăţânată. Câţiva litri de cidru sau vin pot să trezească gustul pentru băuturi mai tari şi, în multe cazuri, aceia care au devenit alcoolici confirmaţi au pus în felul acesta temelia obiceiului de a bea. Pentru unele persoane, nu este nicidecum sigur să aibă în casă vin sau cidru. Ei au moştenit un apetit pentru stimulente, iar Satana îi solicită mereu să îl satisfacă. Dacă se supun ispitelor sale, nu se vor opri; strigătul apetitului după

36:12 satisfacerea poftei de băutură este îndeplinit spre ruina lor. Creierul este umbrit şi amorţit; raţiunea nu mai ţine deloc frânele, ci ele sunt aşezate pe gâtul plăcerii. Imoralitatea, adulterul şi vicii de aproape orice tip sunt comise ca urmare a satisfacerii apetitului după vin şi cidru. Un mărturisitor al religiei care iubeşte aceşti stimulenţi şi se obişnuieşte cu folosirea lor nu va creşte niciodată în har. El devine necioplit şi senzual; pasiunile animalice controlează puterile cele înalte ale minţii şi virtutea nu este iubită.

36:13 Băutura moderată este şcoala în care oamenii primesc o educaţie pentru cariera de beţiv. Aşa treptat îi îndepărtează Satana pe oameni de bastionul cumpătării, aşa de înşelător îşi exercită influenţa inofensivul vin şi cidru asupra gustului, încât se intră pe calea beţiei fără să se bănuiască acest lucru. Gustul pentru stimulenţi este cultivat; sistemul nervos este tulburat; Satana ţine mintea într-o nelinişte înfrigurată; sărmana victimă, imaginându-şi că este într-o perfectă siguranţă, merge înainte şi tot înainte, până când orice barieră este doborâtă, fiecare principiu este sacrificat. Cele mai puternice hotărâri sunt subminate; şi interesele eterne nu sunt destul de puternice pentru a păstra apetitul stricat sub controlul raţiunii.

36:14 Unii nu sunt niciodată într-adevăr beţi, dar sunt totdeauna sub influenţa cidrului sau a vinului fermentat. Ei sunt febrili, raţiunea le este dezechilibrată; nu sunt realmente în delir, dar sunt într-o stare foarte rea, căci toate puterile nobile ale minţii sunt pervertite. O tendinţă spre diferite boli, ca de exemplu dropică, dureri ale ficatului, tremurul nervos şi o afluenţă a sângelui spre cap, rezultă din folosirea obişnuită a cidrului acru. Prin folosirea lui, mulţi aduc asupra lor o boală permanentă. Unii mor de tuberculoză sau cad sub puterea paraliziei numai din cauza aceasta. Unii suferă de dispepsie. Fiecare funcţie vitală este amorţită şi medicii le spun că au probleme cu ficatul, pe când, dacă ar vărsa butoiul cu cidru şi nu l-ar mai umple niciodată, forţele vieţii de care s-a abuzat şi-ar recăpăta vigoarea.

36:15 Folosirea cidrului duce la folosirea unor băuturi mai tari.

36:16 Stomacul îşi pierde vigoarea lui naturală şi este nevoie de ceva mai tare pentru a-l trezi la acţiune. Cu o ocazie, când călătoream împreună cu soţul meu, am fost obligaţi să aşteptăm trenul în gară mai multe ore. În acest timp, un fermier buhăit, cu faţa roşie, a intrat în restaurantul de lângă noi şi, cu voce tare, răguşită, a întrebat: ‘‘Aveţi rachiu clasa întâia?” I s-a răspuns afirmativ şi acesta a cerut o jumătate de pahar. ‘‘Aveţi sos de ardei iute?” ‘‘Da”, a fost răspunsul. ‘‘Bine, adu două linguri pline”. Apoi a mai comandat două linguri pline cu alcool, pe care le-a adăugat compoziţiei de mai înainte, şi a terminat prin a comanda o doză bună de piper negru. Cel care prepara această băutură a întrebat: ‘‘Ce veţi face cu acest amestec?” El a răspuns: ‘‘Am să-l beau”, şi punând paharul la buze, a băut toată această compoziţie ce ardea ca focul. Omul acesta a folosit stimulenţi, până când şi-a slăbit pereţii sensibili ai stomacului.

36:17 Mulţi dintre cei care citesc aceste rânduri vor spune, râzând de avertizarea cu privire la primejdia folosirii acestor băuturi: ‘‘Cu siguranţă că puţinul vin sau cidru pe care-l folosesc nu-mi poate face rău. Satana i-a însemnat pe unii ca aceştia ca fiind prada sa; el îi conduce pas cu pas, iar ei nu-şi dau seama, până când lanţurile obiceiului şi ale apetitului sunt prea puternice pentru a mai fi rupte. Vedem puterea pe care o are pofta după băuturi alcoolice asupra oamenilor; vedem cum mulţi oameni, de toate profesiunile şi cu mari răspunderi, oameni într-o poziţie înaltă, talente eminente cu realizări mari, cu simţăminte deosebite şi cu nervi tari, cu bune puteri intelectuale, sacrifică totul pentru a-şi satisface apetitul, şi aceasta până ce sunt reduşi la nivelul brutelor; şi în foarte multe cazuri, drumul căderii lor a început cu folosirea vinului sau a cidrului.

36:18 Când bărbaţi şi femei inteligenţi, care mărturisesc că sunt creştini, susţin că nu este nici un rău să fabrici vin sau cidru pentru piaţă, pentru că atunci când nu este fermentat nu îmbată, mă întristez în inima mea. Eu ştiu că mai este şi faţa cealaltă a acestui subiect asupra căruia ei refuză să privească; aceasta pentru că egoismul le-a închis ochii faţă de relele teribile ce pot rezulta din folosirea acestor stimulente. Nu văd cum fraţii noştri se pot abţine de la orice aparenţă rea şi totuşi să se angajeze în mare măsură

36:19 în cultivarea hameiului, ştiind la ce se foloseşte. Aceia care ajută la producerea acestor băuturi ce încurajează apetitul după stimulente mai tari vor fi răsplătiţi după faptele lor. Ei sunt călcători ai Legii lui Dumnezeu şi vor fi pedepsiţi pentru păcatele pe care le-au săvârşit, precum şi pentru acelea pe care alţii le-au săvârşit, fiind influenţaţi de ei, prin ispitele pe care le-au pus înaintea lor.

36:20 Fie ca toţi aceia care mărturisesc a crede adevărul pentru acest timp şi vor să fie reformatori să acţioneze în armonie cu credinţa lor. Dacă cineva, al cărui nume este scris în registrul comunităţii, fabrică vin sau cidru pentru piaţă, să se lucreze cu el în mod sincer şi, dacă continuă să practice acest lucru, trebuie să fie pus sub dezaprobarea bisericii. Cei care nu vor fi convinşi să nu mai facă lucrul acesta nu sunt vrednici să ocupe un loc şi să aibă un nume în poporul lui Dumnezeu. Noi trebuie să fim urmaşii Domnului Hristos şi să punem inimile şi influenţa noastră împotriva practicilor rele. Cum ne vom simţi, în ziua în care judecăţile lui Dumnezeu vor fi revărsate, să întâlnim oameni care au devenit beţivi datorită influenţei noastre? Trăim în antitipica zi a ispăşirii şi cazul nostru trebuie să vină în curând înaintea lui Dumnezeu. Cum vom sta în curţile cerului, dacă comportamentul nostru a încurajat la folosirea stimulentelor care pervertesc raţiunea şi distrug virtutea, curăţia şi iubirea de Dumnezeu?

36:21 Un învăţător al legii L-a întrebat pe Isus: ‘‘'Învăţătorule, ce să fac ca să moştenesc viaţa veşnică?' Isus i-a zis: 'Ce este scris în Lege? Cum citeşti în ea?' El a răspuns: 'Să iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău, cu toată puterea ta şi cu tot cugetul tău; şi pe aproapele tău ca pe tine însuţi'. 'Bine ai răspuns', i-a zis Isus; 'fă aşa, şi vei avea viaţa veşnică'‘‘. Viaţa veşnică este premiul pus în joc şi Domnul Hristos ne spune cum o putem câştiga. El ne îndreaptă la cuvântul scris: ‘‘Cum citeşti?” Acolo ne este arătată calea; noi trebuie să-L iubim pe Dumnezeu mai presus de orice şi pe aproapele nostru ca pe noi înşine. Dar dacă iubim pe aproapele nostru ca pe noi înşine, atunci nu vom aduce la piaţă nimic care să fie o cursă pentru el.

36:22 A iubi pe Dumnezeu şi pe om, aceasta este toată datoria noastră de creştin.

36:23 Legea iubirii este scrisă pe tablele sufletului, Duhul lui Dumnezeu locuieşte în el şi caracterul Său se manifestă în fapte bune. Isus S-a făcut sărac pentru ca prin sărăcia Lui noi să ne putem îmbogăţi. Ce sacrificii suntem dispuşi să facem de dragul Lui? Am tezaurizat noi iubirea Lui în inimile noastre? Iubim noi pe aproapele nostru aşa cum ne iubeşte Domnul Hristos pe noi? Dacă avem această iubire pentru suflete, ea ne va face să fim foarte atenţi, ca nu cumva, prin cuvintele, prin faptele sau influenţa noastră, în vreun fel oarecare, să aşezăm ispita înaintea acelora care au puţină putere morală. Noi nu vom blama pe cel slab şi suferind, aşa cum făceau mereu fariseii, ci ne vom strădui să îndepărtăm orice piatră de poticnire din calea fraţilor noştri, ca nu cumva cel ce şchiopătează să fie abătut din cale.

36:24 Ca popor, noi mărturisim că suntem reformatori purtători de lumină în lume, santinele credincioase pentru Dumnezeu, păzind fiecare cale prin care Satana ar putea veni cu ispitele sale ca să pervertească apetitul. Exemplul şi influenţa noastră trebuie să fie o putere de partea reformei. Noi trebuie să ne abţinem de la orice practică ce ar slăbi conştiinţa sau ar încuraja ispita. Nu trebuie să-i deschidem vreo uşă lui Satana, care să-i ofere acces la mintea unei fiinţe omeneşti create după chipul lui Dumnezeu. Dacă toţi ar fi vigilenţi şi credincioşi în păzirea deschiderilor făcute de folosirea moderată a aşa-numitelor băuturi nevătămătoare, ca vinul şi cidrul, atunci calea spre beţie ar fi închisă. În fiecare comunitate este nevoie de o atitudine şi o voinţă hotărâtă de a nu atinge, a nu gusta şi a nu umbla cu aceste băuturi şi atunci reforma în ceea ce priveşte cumpătarea va fi puternică, permanentă şi în mod deplin.

36:25 Iubirea de bani îi va duce pe oameni la violarea conştiinţei. Poate că acei bani pot fi aduşi în tezaurul Domnului, dar El nu va primi nici o astfel de jertfă; aceasta este o ofensă pentru El. Banii aceia au fost obţinuţi prin călcarea Legii Sale, care cere ca omul să-şi iubească aproapele ca pe sine însuşi. Nu este nici o scuză pentru călcătorul legii să spună că, dacă el nu face vin şi cidru, fac alţii şi aproapele poate tot atât de bine să devină un beţiv. Pentru că cineva pune sticla la buzele aproapelui său, îşi va permite creştinul să-şi păteze hainele cu sângele sufletelor şi să stârnească astfel blestemul pronunţat

36:26 asupra acelora care pun această ispită în calea celor greşiţi? Isus îi cheamă pe urmaşii Săi să stea sub steagul Său şi să ajute la nimicirea lucrării diavolului.

36:27 Răscumpărătorul lumii, care cunoaşte bine starea societăţii din zilele din urmă, prezintă mâncarea şi băutura ca fiind păcatele ce condamnă veacul acesta. El ne spune că aşa cum era în zilele lui Noe, tot aşa va fi şi când va veni Fiul omului. ‘‘Mâncau, beau, se însurau şi se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie şi n-au ştiut nimic, până când a venit potopul şi i-a luat pe toţi, tot aşa va fi la venirea Fiului omului.” Exact asemenea stări de lucruri vor exista în zilele din urmă, şi aceia care cred şi primesc aceste avertizări vor fi foarte atenţi să nu cumva să ia o poziţie care să-i aducă sub condamnare.

36:28 Fraţilor, să privim această problemă în lumina Sfintelor Scripturi şi să exercităm o hotărâtă influenţă de partea temperanţei în toate lucrurile. Merele şi perele sunt daruri ale lui Dumnezeu; ele pot fi folosite în mod minunat ca articole sănătoase de hrană sau se poate abuza de ele, folosindu-le în mod greşit. Dumnezeu deja distruge viile şi recolta de mere, din cauza practicilor păcătoase ale oamenilor. Noi stăm înaintea oamenilor ca reformatori; să nu le dăm nici o ocazie celor necredincioşi să reproşeze ceva credinţei noastre. Domnul Hristos a spus: ‘‘Voi sunteţi sarea pământului”, ‘‘lumina lumii”. Să arătăm că inimile şi conştiinţa noastră sunt sub influenţa transformatoare a harului divin şi că viaţa noastră este guvernată de principiile curate ale Legii lui Dumnezeu, chiar dacă aceste principii cer sacrificarea intereselor temporare.