English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Mărturii pentru comunitate vol.3

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

Mărturii pentru comunitate vol.3, 50


50:1 Puterea apetitului

50:2 Una dintre cele mai mari ispite căreia trebuia să-i facă faţă omul este cea legată de poftă. Între minte şi trup există o minunată şi misterioasă legătură. Ele se influenţează reciproc. Păstrarea corpului într-o stare sănătoasă pentru a-i dezvolta tăria, aşa încât fiecare parte a mecanismului viu să poată funcţiona

50:3 în mod armonios, acesta ar trebui să fie primul studiu din viaţa noastră. A neglija corpul înseamnă a neglija mintea. Nu poate fi un lucru spre slava lui Dumnezeu ca trupurile copiilor Săi să fie bolnave sau ca minţile lor să fie pipernicite. Îngăduirea gustului cu preţul sănătăţii este o păcătoasă vătămare a simţurilor. Cei care comit vreun act oarecare de necumpătare, fie mâncând, fie bând, îşi irosesc energiile fizice şi îşi slăbesc puterea morală. Ei vor simţi răsplata care urmează încălcării legilor ce guvernează trupul.

50:4 Răscumpărătorul lumii ştia că îngăduirea apetitului avea să aducă debilitate fizică şi să insensibilizeze în aşa măsură organele simţurilor, încât lucrurile sfinte şi veşnice nu aveau să mai fie deosebite. Hristos ştia că lumea era robită lăcomiei şi că această slăbiciune avea să slăbească puterile morale. Dacă îngăduirea apetitului avea o asemenea înrâurire asupra neamului omenesc încât, pentru a-i zdrobi puterea, a fost nevoie ca, în locul omului, Fiul lui Dumnezeu să postească aproape şase săptămâni, ce lucrare stă înaintea creştinului pentru a birui întocmai cum a biruit Hristos! Tăria ispitei de îngăduire a apetitului stricat nu poate fi măsurată decât prin chinurile de nespus ale lui Hristos în acel post lung în pustie.

50:5 Hristos ştia că pentru a putea duce înainte cu succes planul de mântuire, trebuia să înceapă lucrarea de răscumpărare exact acolo unde a început ruina. Adam a căzut prin îngăduirea apetitului. Pentru a-i întipări omului obligaţiile lui de a respecta Legea lui Dumnezeu, Hristos Şi-a început lucrarea de răscumpărare reformând obiceiurile fizice ale omului. Decăderea virtuţii şi degenerarea rasei umane se datorează în principal îngăduirii apetitului pervertit.

50:6 Există o responsabilitate solemnă asupra tuturor, mai cu seamă asupra predicatorilor care propovăduiesc adevărul, de a birui în privinţa apetitului. Folosul pe care l-ar putea aduce ar fi mult mai mare dacă aceştia ar avea stăpânire asupra poftelor şi pasiunilor lor; iar puterile lor mintale şi morale ar fi mai mari dacă ar combina munca fizică cu efortul intelectual. Prin obiceiuri de cumpătare strictă şi prin muncă intelectuală combinată cu cea fizică, ei ar putea presta mult mai multă muncă şi păstra o minte limpede.

50:7 Dacă ar urma o astfel de cale, gândurile şi cuvintele lor ar curge cu mai multă libertate, exerciţiul lor religios ar avea mai multă energie, iar impresiile pe care le-ar face asupra ascultătorilor lor ar fi mai însemnate.

50:8 Necumpătarea în mâncare, chiar şi în ce priveşte alimentele de o calitate corespunzătoare, va avea o influenţă istovitoare asupra organismului şi va toci simţămintele mai adânci şi mai sfinte. Cumpătarea strictă în mâncare şi consumul de lichide este esenţială pentru păstrarea sănătoasă şi exercitarea cu vigoare a tuturor funcţiilor corpului. Obiceiurile de strictă cumpătare, combinate cu exerciţiul musculaturii şi al minţii deopotrivă, vor păstra atât vigoarea intelectuală, cât şi cea fizică şi vor da puterea de a rezista celor angajaţi în slujire, editorilor şi tuturor celorlalţi ale căror obiceiuri sunt sedentare. Ca popor, cu toată mărturisirea noastră că păzim reforma sănătăţii, mâncăm prea mult. Îngăduirea apetitului este cauza cea mai mare a debilităţii fizice şi intelectuale şi stă la temelia slăbiciunii care este evidentă pretutindeni.

50:9 Necumpătarea începe la mesele noastre, prin folosirea alimentelor nesănătoase. După o vreme, prin continua satisfacere a slăbiciunilor, organele digestive slăbesc şi hrana consumată de obicei nu mai satisface apetitul. Sunt induse stări nesănătoase şi apare o poftă pentru hrană mai stimulatoare. Ceaiul, cafeaua şi alimentele din carne produc un efect imediat. Sub influenţa acestor otrăvuri, sistemul nervos este excitat şi, în anumite cazuri, pentru moment, intelectul pare revigorat şi imaginaţia mai vie. Pentru că aceste stimulente aduc pentru acel moment rezultate atât de agreabile, mulţi trag concluzia că au într-adevăr nevoie de ele şi continuă să le folosească. Există însă întotdeauna o reacţie. Sistemul nervos, fiind excitat aşa cum n-ar fi trebuit, a împrumutat putere, care să fie folosită imediat, din resursele ce urmau să fie folosite în viitor. Toată această înviorare temporară a organismului este urmată de depresie. Slăbirea puterii organelor excitate, după ce stimulentul şi-a pierdut forţa, va fi direct proporţională cu măsura în care aceste stimulente au înviorat temporar sistemul. Apetitul este educat să râvnească ceva mai tare, care să aibă calitatea

50:10 de a menţine şi spori starea agreabilă de excitare, până când îngăduirea slăbiciunii devine obicei - şi există o dorinţă continuă pentru stimulente mai puternice, cum ar fi tutunul, vinul şi tăriile. Cu cât este răsfăţat mai mult apetitul, cu atât vor fi mai frecvente cererile lui şi mai greu de controlat. Cu cât este mai slăbit organismul şi cu cât este mai incapabil de a renunţa la stimulentele artificiale, cu atât creşte mai mult pasiunea pentru aceste lucruri., până când voinţa este copleşită şi pare că nu mai are nici o putere prin care să tăgăduiască pofta nefirească pentru slăbiciunile respective.

50:11 Singura cale sigură este de a nu lua, de a nu gusta, de a nu atinge ceaiurile cafeaua, vinurile, tutunul, opiumul şi băuturile alcoolice. Necesitatea ca oamenii acestei generaţii să cheme în ajutorul lor puterea voinţei, întărită de harul lui Dumnezeu, pentru a se împotrivi şi celei mai mici îngăduinţe a poftei stricate este de două ori mai mare decât a fost cu mai multe generaţii în urmă. Însă cei din generaţia prezentă au mai puţină putere de stăpânire de sine decât au avut cei care au trăit atunci. Cei ce şi-au îngăduit apetitul pentru aceste stimulente şi-au transmis poftele şi pasiunile stricate copiilor lor şi este nevoie de o mai mare putere morală pentru a rezista necumpătării, în toate formele ei. Singura cale absolut sigură pe care s-o urmăm este de a sta fermi de partea cumpătării şi de a nu ne aventura pe cărarea primejdiei.

50:12 Măreţul ţel pentru care Hristos a suportat acel post lung în pustie a fost de a ne învăţa necesitatea tăgăduirii de sine şi cumpătării. Această lucrare ar trebui să înceapă la mesele noastre şi să fie împlinită cu stricteţe în toate sectoarele vieţii. Răscumpărătorul lumii a coborât din Cer pentru a-l ajuta pe om în slăbiciunea sa, pentru ca, în puterea pe care a venit să i-o aducă Isus, să poată deveni puternic, să biruie pofta şi pasiunea şi să fie învingător în orice privinţă.

50:13 Mulţi părinţi educă gusturile copiilor lor şi le formează poftele. Ei le permit să mănânce alimente din carne şi să bea ceai şi cafea. Cărnurile foarte condimentate, ceaiul şi cafeaua, pe care unele mame îi încurajează pe copiii lor să le consume, pregătesc pentru aceştia calea de a râvni stimulente mai tari, cum ar fi tutunul. Folosirea tutunului încurajează

50:14 apetitul pentru băuturile alcoolice; iar folosirea tutunului şi alcoolului slăbesc, în mod invariabil, puterea nervilor.

50:15 Dacă simţămintele morale ale creştinilor ar fi trezite asupra subiectului cumpătării în toate lucrurile, ei ar putea, prin exemplul lor, începând la propriile lor mese, să-i ajute pe cei care sunt slabi în privinţa stăpânirii de sine, care sunt aproape neputincioşi să reziste îndemnurilor poftei. Dacă am putea să realizăm că obiceiurile pe care ni le formăm în această viaţă ne vor afecta interesele veşnice, că soarta noastră veşnică depinde de obiceiuri de strictă cumpătare, am lucra până în punctul cumpătării stricte în mâncare şi băutură. Prin exemplul şi efortul nostru personal, am putea fi mijloacele de salvare a multe suflete de la degradarea necumpătării, crimă şi moarte. Surorile noastre pot face mult în marea lucrare de salvare a altora, aşternând mesele lor numai cu alimente sănătoase, hrănitoare. Ele îşi pot întrebuinţa timpul preţios educând gusturile şi poftele copiilor lor, formându-le obiceiuri de cumpătare în toate lucrurile şi încurajând tăgăduirea de sine şi bunăvoinţa pentru binele altora.

50:16 În ciuda exemplului pe care ni l-a dat Hristos în pustia ispitei, prin tăgăduirea apetitului şi biruirea puterii lui, există multe mame creştine care, prin exemplul şi educaţia pe care o dau copiilor lor, îi pregătesc pe aceştia să devină mâncăi şi beţivani. Copiilor li se permite adesea să mănânce tot ce poftesc şi când poftesc, fără a ţine seama de sănătate. Există mulţi copii care sunt educaţi ca gurmanzi încă din pruncie. Prin îngăduirea apetitului, ei sunt transformaţi în dispeptici de la o vârstă fragedă. Îngăduinţa de sine şi necumpătarea în mâncare cresc pe măsură ce cresc şi ei şi se întăresc pe măsură ce se întăresc ei. Vigoarea mentală şi fizică sunt sacrificate prin îngăduinţa părinţilor. Se formează un gust pentru anumite articole alimentare de la care nu pot primi nimic bun, ci numai vătămare; şi, în timp ce organismul este împovărat, constituţia lor este debilitată.

50:17 Pastorii, învăţătorii şi studenţii nu ajung să-şi dea seama aşa cum ar trebui de necesitatea exerciţiului fizic în aer liber. Ei neglijează această datorie care este

50:18 esenţială pentru păstrarea sănătăţii. Îşi solicită mult minţile cu cărţi şi mănâncă porţia unui om care munceşte fizic. Prin asemenea obiceiuri, unii devin corpolenţi, pentru că organismul le este încărcat. Alţii devin uscăţivi, fragili şi slabi, pentru că puterile lor vitale sunt epuizate prin degajarea excesului de alimente; ficatul este împovărat şi neînstare să elimine impurităţile din sânge, iar rezultatul este boala. Dacă exerciţiul fizic ar fi combinat cu efortul intelectual, sângele ar fi înviorat în circulaţia sa, activitatea inimii ar fi mai bună, impurităţile ar fi eliminate şi o nouă viaţă şi vigoare ar fi simţite de fiecare parte a corpului.

50:19 Când minţile pastorilor, învăţătorilor şi studenţilor sunt continuu excitate prin studiu şi corpul este lăsat inactiv, nervii afectivi sunt suprasolicitaţi, câtă vreme nervii de mişcare sunt inactivi. Stresul fiind în întregime asupra organelor mentale, ele ajung epuizate de prea multă muncă şi slăbite, în timp ce muşchii îşi pierd vigoarea din lipsă de întrebuinţare. Nu există nici un chef de activare a muşchilor prin angajare în muncă fizică, pentru că oboseala pare a fi nesuferită.

50:20 Predicatorii lui Hristos, care mărturisesc că sunt reprezentanţii Săi, ar trebui să urmeze exemplul Său şi, mai presus de orice, să-şi facă obiceiurile celei mai stricte cumpătări. Ei ar trebui să ţină viaţa şi exemplul lui Hristos înaintea poporului prin propriile lor vieţi de tăgăduire şi jertfire de sine şi generozitate activă. Hristos a biruit pofta în locul omului; iar ei, în locul Său, au datoria să dea altora un exemplu vrednic de a fi imitat. Cei care nu simt necesitatea angajării în lucrarea de câştigare a biruinţei în punctul apetitului, nu vor reuşi să-şi asigure victorii preţioase, pe care le-ar fi putut dobândi, şi vor deveni robi ai poftei şi patimii care umplu cupa nelegiuirii celor ce locuiesc pe pământ.

50:21 Oamenii care sunt angajaţi în proclamarea ultimei solii de avertizare a lumii, o solie care urmează să hotărască destinul sufletelor, ar trebui să aplice în vieţile lor adevărurile pe care le propovăduiesc altora. Ar trebui să fie un exemplu pentru popor prin felul în care mănâncă şi beau şi în

50:22 conversaţia şi comportamentul lor curat. Lăcomia în mâncare, îngăduirea pasiunilor josnice şi păcate grozave sunt ascunse sub veşmântul sfinţeniei de către mulţi reprezentanţi declaraţi ai lui Hristos, pretutindeni în lumea noastră. Există oameni de o destoinicie naturală excelentă ale căror străduinţe nu ajung nici la jumătatea a ceea ce ar putea realiza dacă ar fi cumpătaţi în toate lucrurile. Îngăduirea apetitului şi pasiunii întunecă mintea, micşorează puterea fizică şi slăbeşte tăria morală. Gândurile nu le sunt limpezi. Cuvintele lor nu sunt rostite cu putere, nu sunt vitalizate de Duhul lui Dumnezeu, astfel încât să atingă inimile ascultătorilor.

50:23 Întrucât primii noştri părinţi au pierdut Edenul prin îngăduirea apetitului, singura noastră speranţă de a recâştiga Edenul este prin reprimarea hotărâtă a poftei şi pasiunii. Abţinerea în alimentaţie şi stăpânirea tuturor pasiunilor vor păzi intelectul şi vor aduce vigoare mentală şi morală, făcându-i pe oameni în stare să-şi pună toate înclinaţiile sub controlul puterilor superioare şi să discearnă răul şi binele, sacrul şi profanul. Toţi cei ce au o înţelegere adevărată a sacrificiului pe care l-a făcut Hristos părăsindu-Şi căminul din Cer pentru a veni în această lume ca să-i poată arăta omului, prin propria Sa viaţă, cum să reziste ispitei, îşi vor tăgădui cu voioşie eul şi vor alege să fie părtaşi cu Hristos la suferinţele Sale.

50:24 Frica de Domnul este începutul înţelepciunii. Cei ce vor birui aşa cum a biruit Hristos vor avea nevoie să se păzească neîncetat de ispitele Satanei. Pofta şi pasiunile ar trebui înfrânate şi aduse sub controlul unei conştiinţe luminate, pentru ca intelectul să nu aibă de suferit, priceperea să fie limpede, astfel încât lucrăturile Satanei şi capcanele lui să nu fie văzute ca providenţă a lui Dumnezeu. Mulţi îşi doresc răsplata finală şi biruinţa ce urmează să fie date învingătorilor, dar nu sunt dispuşi să suporte truda, privaţiunile şi tăgăduirea de sine, aşa cum a făcut-o Răscumpărătorul nostru. Numai prin supunere şi efort continuu vom birui aşa cum a biruit Hristos.

50:25 Puterea stăpânitoare a apetitului va sta la baza ruinei a mii de persoane, când, dacă ar fi biruit în acest punct,

50:26 ar fi avut puterea morală pentru a câştiga victoria asupra oricărei alte ispite de-a Satanei. Dar cei ce sunt robi ai poftei, nu vor reuşi să-şi desăvârşească un caracter creştin. Continua păcătuire a omului, timp de şase mii de ani, a adus ca roade boală, durere şi moarte. Şi pe măsură ce ne apropiem de sfârşitul timpului, ispitele Satanei de a ne îngădui pofta vor fi mai puternice şi mai greu de biruit.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: