English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Mărturii pentru comunitate vol.3

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

Mărturii pentru comunitate vol.3, 3


3:1 Un apel pentru purtătorii de poveri

3:2 Dragi fraţi şi surori, mă simt constrânsă în acest timp să mă achit de o datorie neglijată multă vreme.

3:3 Înainte să se îmbolnăvească, soţul meu a muncit mai mult decât ar fi trebuit să muncească doi oameni în acelaşi timp. El nu a găsit timp să-şi odihnească mintea şi trupul şi să uite puţin de grijile care îl apăsau. Prin mărturii, el a fost avertizat de pericolul care-l ameninţă. Mi s-a arătat că efectua prea multă lucrare intelectuală. Voi reproduce mai jos o mărturie scrisă, dată încă din 26 august 1855:

3:4 "Pe când eram în Paris, Maine, mi s-a arătat că sănătatea soţului meu era într-o stare critică şi că neliniştea care apăsa asupra minţii sale fusese mai mult decât putea el să suporte. Când adevărul prezent a fost publicat prima dată, el a depus un mare efort şi a trudit, încurajat şi ajutat prea puţin de fraţii săi. De la început, el a luat asupră-i poveri care-i solicitau prea mult rezistenţa fizică.

3:5 Aceste poveri, împărţite în mod egal, nu ar fi trebuit să fie atât de obositoare. În timp ce soţul meu îşi lua multe răspunderi, unii dintre fraţii săi de slujbă nu erau dispuşi să-şi asume vreuna. Iar cei care se fereau de poveri şi răspunderi nu-şi dădeau seama de poverile sale şi nu erau interesaţi de înaintarea lucrării şi de cauza lui Dumnezeu aşa cum ar fi trebuit să fie.

3:6 Soţul meu a simţit această lipsă şi şi-a întins umărul pentru a cuprinde poveri care erau prea mari şi care aproape că l-au strivit. Ca urmare a acestor eforturi suplimentare, vor fi salvate mai multe suflete; dar tocmai aceste eforturi i-au afectat constituţia fizică şi i-au secătuit puterile. Mi s-a arătat că el ar trebui, într-o mare măsură, să-şi lase neliniştea deoparte; Dumnezeu doreşte ca el să fie eliberat de o asemenea muncă obositoare şi să petreacă mai mult timp studiind Scripturile şi în compania copiilor săi, căutând să le educe mintea.

3:7 Am văzut că nu este de datoria noastră să ne încărcăm singuri cu încercări personale. O asemenea muncă intelectuală, îndurată din pricina nedreptăţilor altora, ar trebui evitată. Soţul meu poate continua să lucreze din toate puterile - cum a făcut-o până în prezent -, iar ca rezultat să coboare în mormânt şi lucrările lui să fie pierdute pentru cauza lui Dumnezeu; sau poate fi eliberat acum, cât i-a mai rămas puţină energie, pentru a rezista mai mult şi pentru ca lucrările lui să fie mai eficiente."

3:8 Voi cita acum dintr-o mărturie dată în 1859: "În ultima viziune, mi s-a arătat că Domnul voia ca soţul meu să se ocupe mai mult cu studiul Scripturilor, pentru a putea fi pregătit să lucreze mai eficient în cuvânt şi în învăţătură, atât în vorbit, cât şi în scris. Am văzut că în trecut ne epuizaserăm energiile prin nelinişti şi griji multe, pentru a aduce biserica într-o poziţie bună. Nu ni se cere o asemenea muncă epuizantă în locuri diferite, ducând poverile bisericii, căci comunităţile ar trebui să-şi poarte propriile poveri. Lucrarea noastră este de a le instrui în ce priveşte Cuvântul lui Dumnezeu, de a le îndemna să vadă necesitatea unei religii verificate practic şi de a defini cât mai clar cu putinţă poziţia corectă în ce priveşte adevărul. Dumnezeu dorea ca noi să ne ridicăm glasul în adunarea cea mare în legătură cu subiecte legate de adevărul prezent, care sunt de importanţă vitală. Acestea ar trebui prezentate cu claritate şi hotărâre şi, de asemenea, consemnate în scris, pentru ca mesagerii tăcuţi să le poată purta către oamenii de pretutindeni. Din partea noastră se cere o consacrare deplină în lucrarea de căpetenie; trebuie să dorim din suflet să trăim în lumina înfăţişării lui Dumnezeu. Dacă mintea noastră ar fi mai puţin ocupate cu încercările bisericii, membrii ei ar fi

3:9 mai liberi să pună în practică subiecte biblice; iar o preocupare mai strânsă cu adevărurile Bibliei ar obişnui mintea să curgă pe acel făgaş şi noi am fi astfel bine pregătiţi pentru lucrarea importantă ce ne revine.

3:10 Mi s-a arătat că Dumnezeu nu a pus asupra noastră poveri atât de grele ca acelea pe care le-am purtat în trecut. Este datoria noastră să vorbim bisericii şi să le arătăm membrilor necesitatea de a lucra pentru ei înşişi. Ei au fost duşi în spate prea mult. Motivul pentru care nu ar trebui să ni se ceară să luăm asupra noastră poveri grele şi să ne angajăm într-o muncă peste măsură de istovitoare este că Domnul are pentru noi o lucrare de un alt caracter. El nu doreşte să ne epuizăm puterile fizice şi intelectuale, ci să le păstrăm în rezervă, pentru ca, în ocazii speciale, ori de câte ori este cu adevărat nevoie de ajutor, glasurile noastre să se poată face auzite.

3:11 Am văzut că vor fi schimbări importante, în care influenţa noastră va fi cerută spre călăuzire; că se vor ridica influenţe şi vor fi aduse când şi când erori în biserică şi că atunci va fi nevoie de înrâurirea noastră; dar dacă am fi epuizaţi prin lucrările de până atunci, nu am avea judecata liniştită, prudenţa şi stăpânirea de sine necesare pentru ocazia importantă în care Dumnezeu vrea ca noi să jucăm un rol important.

3:12 Satana ne-a paralizat eforturile, afectând biserica într-o asemenea măsură, încât să ne silească la un volum dublu de muncă pentru a ne croi drum prin întuneric şi necredinţă. Aceste eforturi de a pune lucrurile în rânduială în biserici ne-au stors de puteri, urmarea fiind oboseala şi slăbiciunea. Am văzut că avem de făcut o lucrare, dar că vrăjmaşul sufletelor se va împotrivi fiecărui efort pe care vom încerca să-l facem. Că poporul ar putea fi într-o stare de apostazie, astfel încât Dumnezeu nu-l putea binecuvânta, şi aceasta va fi demoralizant; însă noi nu ar trebui să fim descurajaţi. Ar trebui să ne facem datoria de a prezenta lumina şi să lăsăm răspunderea în seama poporului."

3:13 Voi cita în continuare dintr-o altă mărturie, scrisă pe 6 iunie 1863: "Mi s-a arătat că mărturia noastră este încă necesară în comunitate, că ar trebui să lucrăm pentru a ne scuti de încercări şi griji

3:14 şi că ar trebui să ne menţinem mintea într-un spirit de consacrare. Este datoria celor de la editură să facă eforturi intelectuale mai mari, iar cea a soţului meu să se menajeze mai mult. El se ocupă mult timp cu probleme diverse, care îi obosesc şi răvăşesc mintea, făcându-l incapabil de a mai studia sau de a mai scrie şi împiedicând astfel lumina sa să strălucească în Review aşa cum ar trebui.

3:15 Mintea soţului meu nu ar trebui încărcată şi suprasolicitată. Ea trebuie să se bucure de odihnă, iar el trebuie lăsat liber să scrie şi să se ocupe de lucruri pe care alţii nu le pot face. Cei angajaţi la editură i-ar putea ridica de pe umeri multe griji apăsătoare, dacă s-ar preda lui Dumnezeu şi ar manifesta un profund interes pentru lucrare. Nu ar trebui să existe nici un simţământ egoist printre cei ce lucrează la editură. Ei sunt angajaţi în lucrarea lui Dumnezeu şi sunt răspunzători faţă de El pentru motivaţiile pe care le au şi pentru modul în care înaintează această ramură a lucrării Sale. Li se cere să-şi disciplineze mintea. Mulţi cred că neglijenţele nu ar trebui condamnate. Aceasta este o mare greşeală. Neglijenţa este păcat. Ea duce la multe greşeli grosolane şi la multă dezordine. Minţii trebuie să i se dea însărcinări; ea trebuie disciplinată până când va reuşi să păstreze ce i s-a încredinţat.

3:16 Soţul meu a avut multe griji şi a făcut multe lucruri pe care alţii ar fi trebuit să le facă, dar pe care s-a temut să li le încredinţeze, pentru ca nu cumva, în nepăsarea lor, să facă greşeli greu de îndreptat şi să provoace astfel pierderi. Acest lucru a fost o mare greutate pentru mintea lui. Cei ce lucrează la editură ar trebui să înveţe. Ei ar trebui să studieze, să pună în aplicare şi să-şi exerseze facultăţile propriilor lor minţi; căci ei au doar această ramură de activitate, în timp ce soţul meu are responsabilitatea mai multor departamente ale lucrării. Dacă un lucrător aduce o pagubă, el ar trebui să aibă simţământul că este de datoria lui să repare stricăciunile din propria lui pungă, şi nu ar trebui să îngăduie ca editura să suporte pierderile datorate neglijenţei lui. El nu ar trebui să înceteze să mai poarte răspunderi, ci să încerce din nou, evitând să mai facă greşelile din trecut. În acest fel, el va învăţa să manifeste prudenţa pe care o pretinde neîncetat Cuvântul lui Dumnezeu şi atunci va ajunge să-şi facă pur şi simplu datoria.

3:17 Soţul meu ar trebui să-şi facă timp pentru înfăptuirea acelor lucruri despre care judecata sa îi spune că i-ar păstra sănătatea. El s-a gândit că trebuie să arunce poverile şi răspunderile care erau asupră-i şi să părăsească editura, căci altfel mintea i s-ar ruina. Mi s-a arătat că, atunci când va dori să-l elibereze din poziţia lui, Domnul va oferi dovezi pentru eliberarea sa într-un mod la fel de lămurit ca şi atunci când a aşezat povara lucrării asupra lui. Însă el a purtat prea multe poveri, iar aceia care lucrează cu el la editură şi, de asemenea, fraţii de slujbă au îngăduit prea uşor ca el să le poarte. Ei s-au ferit, de regulă, să poarte poveri şi au simpatizat cu cei care murmurau împotriva lui, lăsându-l să stea singur, în timp ce era plecat sub greutatea cenzurii, până când Dumnezeu a preluat propria lui cauză, apărându-l. Dacă ei şi-ar fi luat partea de poveri, soţul meu ar fi fost uşurat.

3:18 Am văzut că Dumnezeu ne cere acum să avem o grijă deosebită de sănătatea pe care ne-a dat-o; căci lucrarea noastră nu s-a împlinit încă. Mărturia noastră trebuie încă dată şi va avea influenţă. Ar trebui să ne păstrăm puterile să muncim pentru cauza lui Dumnezeu, când este nevoie de lucrarea noastră. Ar trebui să avem grijă să nu luăm asupră-ne poveri pe care alţii pot şi ar trebui să le ducă. Ar trebui să încurajăm o stare de spirit plină de voioşie, nădejde şi pace; căci sănătatea noastră depinde de acest lucru. Lucrarea pe care Dumnezeu ne cere s-o facem nu ne va împiedica să ne îngrijim de sănătatea noastră, pentru a ne putea reface după munca peste măsură de obositoare. Cu cât va fi mai bună sănătatea noastră, cu atât va fi mai bună lucrarea pe care o facem. Când ne suprasolicităm puterile şi ajungem epuizaţi, suntem predispuşi la răceală şi uneori există pericolul de a contracta boli care pot lua forme primejdioase. Nu trebuie să-I cerem lui Dumnezeu să se îngrijească, atâta timp cât El ne-a lăsat nouă această răspundere."

3:19 Pe 25 octombrie 1869, când eram în Adams Center, N.Y., mi s-a arătat că unii pastori nu reuşesc să poarte toate răspunderile pe care Dumnezeu doreşte ca ei să şi le asume. Această lipsă aruncă asupra celor care poartă poveri un volum de muncă suplimentar, şi mai ales

3:20 asupra soţului meu. Unii pastori nu reuşesc să iasă în lucrare şi să îndrăznească ceva pentru cauza lui Dumnezeu şi lucrarea Sa. Trebuie luate hotărâri importante, însă, din pricină că omul muritor nu poate vedea sfârşitul de la început, unii se feresc să se avânte şi să înainteze după cum îi conduce providenţa lui Dumnezeu. Cineva trebuie să înainteze; cineva trebuie să se avânte cu temere de Dumnezeu, punând rezultatul în seama Lui. Acei pastori care se feresc de această parte a lucrării pierd mult. Ei nu reuşesc să obţină acea experienţă pe care Dumnezeu a intenţionat ca ei s-o aibă pentru a face din ei bărbaţi puternici, eficienţi, pe care te poţi bizui în orice situaţie urgentă.

3:21 Frate A., tu te fereşti să-ţi asumi riscuri. Nu eşti dispus să te avânţi când nu poţi vedea calea netezită perfect. Cu toate acestea, cineva trebuie să facă tocmai această lucrare; cineva trebuie să umble prin credinţă sau, în caz contrar, nu se vor vedea mişcări de înaintare şi nu se va realiza nimic. Te leagă teama că vei face greşeli şi mişcări eronate şi apoi vei fi acuzat. Te scuzi că nu-ţi asumi răspunderea deoarece ai făcut unele greşeli în trecut. Însă ar trebui să acţionezi conform celei mai bune judecăţi pe care o ai, încredinţându-I lui Dumnezeu rezultatul. Cineva trebuie să facă aceasta şi este o poziţie grea pentru oricine. Nu ar trebui ca o singură persoană să poarte toată această răspundere, ci s-o împartă cu alţii în mod egal, după multă reflecţie şi rugăciune serioasă.

3:22 În timpul suferinţei soţului meu, Domnul i-a probat şi dovedit pe cei din poporul Său, pentru a scoate la iveală ceea ce era în inimile lor; şi, făcând astfel, El le-a arătat ceea ce nu era descoperit în ei înşişi şi nu era conform Duhului lui Dumnezeu. Împrejurările dificile în care au fost aduşi au scos la iveală din inimile fraţilor noştri ceea ce altfel nu s-ar fi dat niciodată pe faţă. Domnul a dovedit poporului Său că înţelepciunea omului este nebunie şi că, dacă nu se încred cu tărie şi nu ajung să fie dependenţi de Dumnezeu, planurile şi calculele lor se vor dovedi un eşec total. Noi trebuie să învăţăm din toate aceste lucruri. Dacă se fac erori, acestea ar trebui să fie învăţături şi pilde, iar nu să ducă la evitarea poverilor şi răspunderilor. Când sunt multe lucruri în joc şi când probleme cu consecinţe grave trebuie luate în seamă, când trebuie rezolvate chestiuni importante, slujitorii lui Dumnezeu ar trebui să-şi asume

3:23 răspunderi în mod individual. Ei nu-şi pot lăsa deoparte povara şi cu toate acestea să împlinească voinţa lui Dumnezeu. Unor pastori le lipsesc calităţile necesare pentru zidirea bisericilor şi nu sunt dispuşi să se obosească pentru cauza lui Dumnezeu. Ei nu au dispoziţia de a se dedica trup şi suflet lucrării, cu tot interesul şi cu un zel neobosit, cu o răbdare şi o perseverenţă neobosite. Exercitând aceste calităţi pline de viaţă, bisericile ar fi păstrate în orânduială, iar lucrările soţului meu nu ar mai fi atât de grele. Nici un pastor nu are în minte neîncetat faptul că lucrarea tuturor trebuie să fie judecată şi că fiecare om va fi răsplătit după faptele lui.

3:24 Frate A., tu ai o răspundere de purtat în ce priveşte Institutul de Sănătate Cunoscut mai târziu ca Battle Creek Sanatorium.. Ar trebui să cântăreşti acest lucru, să reflectezi. Adesea, timpul pe care-l petreci în studiu este cel mai bun ca să te gândeşti ce trebuie făcut pentru a pune lucrurile în ordine la institut şi la editură. Soţul meu preia aceste poveri deoarece el vede că lucrarea pentru aceste instituţii trebuie făcută de cineva. Cum alţii nu vor să ia conducerea, el păşeşte în acest gol şi suplineşte lipsa acestora.

3:25 Dumnezeu i-a atras atenţia şi l-a somat pe soţul meu în legătură cu păstrarea forţelor sale. Mi s-a arătat că el a fost ridicat de Domnul şi că trăieşte ca o minune a îndurării, iar nu în scopul ca asupră-i să fie iarăşi puse poverile sub care a căzut o dată, ci pentru ca poporul lui Dumnezeu să poată beneficia de experienţa sa în direcţia înaintării intereselor generale ale cauzei, şi acest lucru în legătură cu lucrarea pe care Domnul mi-a dat-o mie şi cu povara pe care a pus-o asupra mea.

3:26 Frate A., trebuie să dai dovadă de multă atenţie, mai ales la Battle Creek. Când faci vizite, conversaţia pe care o porţi ar trebui să fie despre cele mai importante subiecte. Ai grijă să sprijini învăţăturile prin exemplul personal. Acesta este un post important şi va solicita muncă. Cât eşti aici, ar trebui să-ţi faci timp să cugeţi asupra tuturor lucrurilor care trebuie făcute şi să ceri o evaluare solemnă. Ar trebui să simţi un interes tot atât de mare pentru lucrurile legate de

3:27 cauză, de lucrarea de la Institutul de Sănătate şi de la editură ca acela pe care îl simte soţul meu; ar trebui să simţi că lucrarea este a ta. Nu poţi face lucrarea pe care Dumnezeu l-a învrednicit în mod deosebit pe soţul meu s-o facă şi nici el nu poate face lucrarea pe care Dumnezeu te-a învrednicit în mod deosebit pe tine s-o împlineşti. Cu toate acestea, amândoi împreună, uniţi într-o lucrare armonioasă, fiecare în postul său, puteţi realiza mult.

3:28 Lucrarea în care avem un interes comun este mare; iar lucrătorii eficienţi, voluntari şi purtători de poveri sunt într-adevăr puţini. Dumnezeu îţi va da tărie, fratele meu, dacă vei înainta şi te vei ţine aproape de Domnul. El ne va da, soţului meu şi mie, tărie în munca noastră comună, dacă vom face totul spre slava Sa, după capacităţile şi puterile noastre de a lucra. Ar trebui să fii pus acolo unde ai avea o ocazie mai bună de a-ţi pune la lucru darul, după înzestrarea pe care ţi-a dat-o Dumnezeu. Ar trebui să te sprijini cu toată greutatea pe Dumnezeu şi să-I dai ocazia să te înveţe, să te conducă şi să te inspire. Tu ai un interes profund faţă de lucrarea şi cauza lui Dumnezeu şi ar trebui să priveşti către El pentru lumină şi călăuzire. El îţi va da lumină. Însă, ca ambasador al lui Hristos, ţi se cere să fii credincios, să îndrepţi răul cu blândeţe şi iubire, iar eforturile tale nu se vor dovedi nefolositoare.

3:29 De când soţul meu şi-a revenit din slăbiciunea sa, am lucrat amândoi cu toată puterea. Noi nu am luat în seamă propria noastră comoditate sau plăcere. Am călătorit şi am lucrat, încât acest lucru ne-a adus o slăbiciune - lipsiţi fiind de avantajele odihnei. În anul 1879, am participat la douăsprezece întâlniri de tabără. În unele întâlniri din acestea, povara lucrării a rămas aproape în întregime asupra noastră. Am călătorit din Minnesota până în Maine, până în Missouri şi Kansas.

3:30 Soţul meu şi cu mine ne-am unit eforturile pentru a îmbunătăţi revista Health Reformer Acum numită Good Health. şi s-o facem interesantă şi folositoare, o revistă care să fie dorită nu numai de către poporul nostru, ci de toate categoriile de oameni. Acest lucru a fost un efort mare pentru el. A mai făcut îmbunătăţiri foarte importante şi în Review şi în

3:31 Instructor. El a dus la îndeplinire lucrarea care ar fi trebuit făcută de trei oameni. Şi, în timp ce această muncă i-a revenit lui în ramura editorială a lucrării, departamentele de afaceri de la Institutul de Sănătate şi de la Asociaţa Editurii au simţit nevoia eforturilor a doi oameni care să le elibereze de încurcăturile financiare.

3:32 Oameni necredincioşi cărora li se încredinţase lucrarea de la editură şi de la institut aduseseră lucrurile, prin egoismul şi lipsa lor de consacrare, în cea mai deplorabilă stare. Existau probleme nerezolvate care trebuia soluţionate. Soţul meu a păşit în acest gol creat şi a lucrat din toate puterile sale. Era sfârşit. Puteam vedea că se află în primejdie; dar nu puteam vedea cum ar fi putut să se oprească fără ca lucrarea de la editură să înceteze. Aproape în fiecare zi se ridica o nouă încurcătură, o nouă dificultate provocată de necredincioşia oamenilor care preluaseră conducerea lucrării. Creierul său era solicitat la maximum. Însă cele mai mari încurcături s-au sfârşit acum şi lucrarea înaintează prosperând.

3:33 La Conferinţa Generală, soţul meu a cerut să fie eliberat de poverile sale; însă, în ciuda rugăminţii sale, povara editării publicaţiilor Review şi Reformer a fost pusă asupra lui, cu încurajarea că oamenii care vor voi să ia asupra lor poveri şi responsabilităţi vor fi de asemenea încurajaţi să se stabilească în Battle Creek. Dar până acum nu a sosit nici un ajutor care să-l ajute să rezolve problemele financiare de la editură.

3:34 Soţul meu se stinge cu repeziciune. Am asistat la patru întâlniri de tabără, în vestul S.U.A., iar fraţii noştri ne îndeamnă să participăm la întrunirile din est. Însă noi nu îndrăznim să luăm poveri suplimentare asupra noastră. Când am revenit de la lucrarea întâlnirilor de tabără din vest, în iulie 1871, am găsit multe lucrări care fuseseră lăsate să se adune în absenţa soţului meu. Nu am văzut nici o ocazie de odihnă încă. Soţul meu trebuie eliberat de poverile ce apasă asupra lui. Sunt prea mulţi cei ce se folosesc de creierul său, în loc să şi-l folosească pe al lor. După lumina pe care Dumnezeu a avut plăcerea să ne-o dea, vă rugăm fierbinte, fraţii mei, să-l eliberaţi pe soţul eu. Nu

3:35 doresc să-mi închipui care vor fi consecinţele continuării ca şi până acum a lucrării sale. El v-a slujit cu credincioşie şi fără egoism ani de zile şi a căzut în cele din urmă sub apăsarea poverilor puse asupra sa. Apoi, fraţii săi, în care se încrezuse, l-au părăsit. L-au lăsat să cadă în braţele mele şi l-au abandonat. Timp de aproape doi ani i-am fost infirmieră, îngrijitoare, medic. Nu doresc să trec prin această experienţă a doua oară. Fraţilor, vreţi să ridicaţi poverile ce ne apasă şi să ne îngăduiţi să ne păstrăm puterile, aşa cum vrea Dumnezeu, astfel încât cauza, în general, să poată beneficia de eforturile pe care le-am putea depune, în tăria Sa? Sau ne veţi lăsa să fim cuprinşi de slăbiciune, încât vom deveni nefolositori cauzei?

3:36 Fragmentul precedent al acestui apel a fost citit la întâlnirea de tabără din New Hampshire, în august 1871.

3:37 Când ne-am întors din Kansas, în toamna anului 1870, fr. B. era acasă, bolnav de friguri. Sora Van Horn, în acest timp, lipsea de la editură, din pricina frigurilor care o cuprinseseră ca urmare a morţii neaşteptate a mamei sale. Fr. Smith lipsea şi el de la editură, aflându-se în Rochester, N.Y., pentru a se reface după friguri. La editură era multă treabă neterminată; cu toate acestea, fratele B. şi-a părăsit postul datoriei pentru a-şi satisface propria plăcere. Acest fapt petrecut în experienţa sa îl caracterizează ca om. El tratează cu uşurinţă îndatoririle sacre.

3:38 Faptul că a urmat calea pe care a urmat-o a constituit o mare trădare a încrederii ce-i fusese acordată. Ce contrast izbitor este între acest lucru şi viaţa lui Hristos, Modelul nostru! El era Fiul lui Iehova şi Întemeietorul mântuirii noastre. El a trudit şi a suferit pentru noi. El S-a tăgăduit pe Sine şi întreaga Sa viaţă a fost o scenă continuă a muncii şi lipsurilor. Dacă ar fi vrut, Şi-ar fi putut petrece zilele într-o lume a Sa, după cum ar fi considerat că e mai bine, în tihnă şi îndestulare, şi ar fi pretins pentru Sine toate plăcerile şi satisfacţiile pe care I le-ar fi putut oferi lumea. Însă El nu a ţinut seama de confortul Său personal. Nu a trăit pentru propria Sa plăcere, ci pentru a face binele şi a-Şi revărsa binecuvântările asupra celorlalţi.

3:39 Fratele B. era bolnav de friguri. Cazul lui era critic. Pentru a face dreptate cauzei lui Dumnezeu, mă văd constrânsă să declar că

3:40 boala sa nu era rezultatul unui devotament neobosit în interesul editurii. Expunerea sa imprudentă, într-o călătorie spre Chicago, pentru plăcerea lui personală, a fost cauza bolii sale prelungite, supărătoare, pline de suferinţă. Dumnezeu nu l-a sprijinit, pentru că a părăsit lucrul când lipseau atâţia oameni care ocupaseră poziţii importante în editură. Chiar atunci când nu ar fi trebuit să se scuze nici pentru o oră, el şi-a părăsit datoria, iar Dumnezeu nu l-a susţinut.

3:41 Pentru noi nu a existat nici un timp de odihnă, oricât de mult am fi avut nevoie de el. The Review, The Reformer şi The Instructor trebuie editate. Fuseseră puse deoparte multe scrisori pentru ca noi să le examinăm la data întoarcerii noastre. La editură, lucrurile erau într-o stare jalnică. Totul trebuia pus în rânduială. Soţul meu s-a apucat de treabă şi eu l-am ajutat cu ce am putut; însă aceasta era prea puţin. El a lucrat fără încetare pentru a pune la punct mari încurcături administrativ-financiare şi a îmbunătăţi condiţia publicaţiilor noastre periodice. El nu se putea bizui pe ajutor din partea unuia din fraţii săi slujbaşi. Capul, inima şi mâinile îi erau pline. Nu a fost încurajat de fraţii A. şi C., când ei ştiau că se află singur sub poverile de la Battle Creek. Ei nu i-au susţinut mâinile ridicate. Au scris în cea mai descurajantă manieră despre sănătatea lor şubredă şi despre faptul că se aflau într-o asemenea stare de epuizare, încât nu se putea conta pe ei pentru împlinirea vreunei lucrări. Soţul meu a văzut că nu exista nici o speranţă în acea direcţie. În ciuda volumului dublu de muncă pe care l-a prestat toată vara, nu s-a putut odihni. Şi, cu toată slăbiciunea sa, el s-a angajat pentru a înfăptui lucrarea pe care o neglijaseră alţii.

3:42 Revista The Reformer era aproape moartă. Fratele B. susţinuse poziţia extremistă a dr. Trall. Aceasta îl influenţase pe doctor să scrie în Reformer mai ferm decât ar fi făcut-o în alte împrejurări, pentru eliminarea din alimentaţie a laptelui, zahărului şi sării. Scoaterea completă din alimentaţie a acestora poate fi corectă la timpul potrivit; însă nu venise vremea de a sprijini generalizarea acestor puncte. Iar aceia care susţin totuşi poziţia lor şi pledează în favoarea eliminării totale a laptelui, untului şi zahărului ar trebui

3:43 să-şi uşureze propriile mese de aceste lucruri. Fratele B., chiar şi atunci când lua poziţie în Reformer, alături de dr. Trall, în privinţa efectelor dăunătoare ale sării, laptelui şi zahărului, nu practica aceste lucruri despre care vorbea. Acestea erau folosite zilnic chiar la masa lui.

3:44 Mulţi din poporul nostru îşi pierduseră interesul pentru revista Reformer şi erau primite zilnic scrisori cu această cerere descurajantă: "Vă rog să nu-mi mai trimiteţi revista Reformer ". Primeam scrisori din vest, care este un ţinut nou, unde sunt puţine fructe, scrisori în care eram întrebaţi: "Cum îşi duc traiul la Battle Creek prietenii reformei sănătăţii? Renunţă ei complet la sare? Dacă ei o fac, noi nu putem adopta acum reforma sănătăţii. Nu putem obţine decât puţine fructe şi am renunţat la folosirea cărnii, a ceaiului, a cafelei şi a tutunului; dar de ceva care să ne ţină în viaţă tot avem nevoie."

3:45 Petrecusem câtva timp în vest şi ştiam că fructele sunt o raritate, şi simpatizam cu fraţii noştri care căutau cu conştiinciozitate să fie în armonie cu corpul de adventişti păzitori ai Sabatului. Ei se descurajau, iar unii încetau să ţină reforma sănătăţii, temându-se că cei de la Battle Creek erau extremişti şi fanatici. N-am putut trezi nicăieri în vest interesul de a obţine abonamente la Health Reformer . Am văzut că cei care publicau articole în Reformer se îndepărtau de popor şi îi lăsau în urmă. Dacă luăm poziţii pe care creştinii conştiincioşi, care sunt cu adevărat reformatori, nu le pot adopta, cum ne-am putea aştepta să aducem binefaceri acelui grup de oameni la care nu putem ajunge decât de pe poziţiile păstrării sănătăţii?

3:46 Nu trebuie să mergem mai repede decât se pot ţine de noi aceia ale căror conştiinţe şi minţi sunt convinse de adevărurile pe care le susţinem. Trebuie să-i întâmpinăm pe oameni acolo unde se află. Unii dintre noi au avut nevoie de ani mulţi pentru a ajunge acolo unde suntem acum cu reforma sănătăţii. Dobândirea unei reforme în alimentaţie se face printr-o muncă lentă. Avem de înfruntat pofte puternice; căci lumea este dedată lăcomiei. Dacă am vrea să acordăm oamenilor tot atâta timp cât ne-a trebuit nouă ca să ajungem la nivelul avansat din prezent în ce priveşte reforma, am fi foarte răbdători cu ei şi le-am îngădui să

3:47 înainteze pas cu pas, cum am făcut şi noi, până când picioarele lor vor fi bine fixate pe platforma reformei sănătăţii. Însă ar trebui să fim cu băgare de seamă să nu înaintăm prea repede, pentru a nu fi nevoiţi să ne întoarcem pe urmele noastre. În orice reformă, am face mai bine să rămânem cu un pas în urma ţintei propuse decât să o depăşim cu un pas. Şi dacă există vreo greşeală, aceasta să fie din partea poporului.

3:48 Mai presus de toate acestea, noi nu ar trebui ca, prin ceea ce scriem, să apărăm poziţii pe care nu le punem la probă în mod practic, în familiile noastre, chiar la mesele noastre. Aceasta este disimulare, un tip de ipocrizie. În Michigan ne putem descurca mai bine fără sare, zahăr şi lapte decât mulţi din cei ce se află în vestul îndepărtat sau departe, spre est, unde nu sunt fructe. Dar în Battle Creek sunt foarte puţine familii care nu folosesc aceste articole alimentare. Noi ştim că o folosire în exces a acestora este foarte dăunătoare sănătăţii şi în multe cazuri gândim că, dacă nu le-am folosi deloc, ne-am bucura de o stare a sănătăţii mult mai bună. Acum însă povara noastră nu o reprezintă aceste lucruri. Poporul este atât de în urmă cu reforma, încât vedem cu ochii noştri că oamenii nici nu pot suporta să te vadă trăgând linie peste plăcerile lor vătămătoare şi peste narcoticele aţâţătoare pe care le folosesc. Noi dăm o mărturie hotărâtă împotriva tutunului, băuturilor alcoolice, tabacului, ceaiului, cafelei, alimentelor din carne, untului, mirodeniilor, prăjiturilor bogate, plăcintelor cu carne, folosirii în exces a sării şi tuturor substanţelor aţâţătoare folosite în alimentaţie.

3:49 Dacă întâlnim persoane care nu au fost luminate în ce priveşte reforma sănătăţii şi le punem înainte de la început poziţiile noastre cele mai puternice, există pericolul ca acestea să se descurajeze, văzând la câte trebuie să renunţe, astfel încât nu vor face nici un efort de a-şi reforma felul de viaţă. Trebuie să-i conducem pe oameni cu răbdare şi în mod treptat, amintindu-ne mereu ce groapă adâncă s-a săpat pentru ca noi să putem ieşi.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: