English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Mărturii pentru comunitate vol.3

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

Mărturii pentru comunitate vol.3, 22


22:1 Efectul polemicilor

22:2 La 10 decembrie 1871, mi s-au arătat primejdiile de care este ameninţat fratele K. Influenţa pe care o are în lucrarea lui Dumnezeu nu este ceea ce ar trebui să fie sau ceea ce ar fi putut să fie. El pare să fie orb în ce priveşte rezultatele purtării sale; nu îşi dă seama ce efecte lasă în urma sa. El nu lucrează într-un mod pe care Dumnezeu să-l poată accepta. Am văzut că se află în aceeaşi mare primejdie în care era şi Moses Hull înainte de a părăsi adevărul. S-a încrezut în sine. Şi-a închipuit că era atât de preţios pentru cauza adevărului, încât sistemul nu se putea lipsi de el. Fratele K. a avut simţăminte foarte asemănătoare. El se bizuie prea mult pe propria sa tărie şi înţelepciune. Dacă şi-ar putea vedea slăbiciunea la fel cum o vede Dumnezeu, nu s-ar mai amăgi niciodată singur şi nici n-ar mai simţi cumva că este triumfător. Iar dacă nu va face din Dumnezeu tăria lui şi nu va depinde total de El, va cădea de la credinţă la fel de sigur cum a căzut şi Moses Hull.

22:3 În lucrările sale, el nu îşi ia tăria de la Dumnezeu. Pentru a-şi trezi ambiţia, el depinde de o stare de euforie. Când lucrează cu puţine persoane, caz în care nu are acea stare euforică, îşi pierde curajul. Când lucrarea devine grea şi el nu este purtat pe aripile acestei euforii, nu se prinde atunci şi mai tare de Dumnezeu, devenind mai dornic să răzbată prin întuneric şi să obţină biruinţa. Frate K., tu devii adesea copilăros, slab şi ineficient, şi aceasta tocmai când ar trebui să fii mai puternic. Aceasta ar trebui să-ţi spună că zelul şi entuziasmul tău nu se alimentează din sursa cuvenită.

22:4 Mi s-a arătat în ce constă primejdia tinerilor predicatori care se angajează în dezbateri. Ei îşi întorc mintea către studiul Cuvântului pentru a culege lucrurile tăioase, devin sarcastici şi, în eforturile lor de a face faţă unuia care li se opune, Îl lasă prea adesea pe Dumnezeu în afara chestiunii. Agitaţia polemicilor le diminuează interesul pentru adunările din care acest tip de stimulare lipseşte. Cei care se angajează în polemici nu sunt lucrătorii cei mai eficienţi şi cei mai bine pregătiţi pentru zidirea cauzei. Unii râvnesc ciocnirile de opinii şi preferă acest tip de lucrare oricărei alteia. Ei nu studiază Biblia cu o umilinţă a

22:5 minţii, pentru a putea şti cum să obţină iubirea lui Dumnezeu; după cum spune Pavel: "aşa încât Hristos să locuiască în inimile voastre, prin credinţă, fiind înrădăcinaţi şi întemeiaţi în dragoste, ca să puteţi înţelege pe deplin, împreună cu toţi sfinţii, care este lărgimea, lungimea, adâncimea şi înălţimea; şi să cunoaşteţi dragostea lui Hristos, care întrece orice cunoştinţă, ca să vă umpleţi de toată plinătatea lui Dumnezeu".

22:6 Tinerii predicatori ar trebui să evite discuţiile în contradictoriu; căci acestea nu sporesc spiritualitatea sau smerenia minţii. S-ar putea ca în unele cazuri să fie necesară înfruntarea în polemică deschisă a unui lăudăros mândru, care se opune adevărului lui Dumnezeu; în general însă, aceste discuţii, fie în scris, fie prin viu grai, aduc mai mult rău decât bine. După o asemenea discuţie, cea mai mare responsabilitate care apasă asupra predicatorului este de a păstra ridicat interesul. Ar trebui să fie pregătit pentru reacţia care este posibil să aibă loc la sfârşitul unei înflăcărări religioase şi să nu se lase, la rândul lui, cuprins de descurajare.

22:7 Oamenii care nu vor să admită cerinţele Legii lui Dumnezeu, care sunt atât de simple, vor apuca de obicei pe calea fărădelegii; căci ei au stat de atâta timp de partea marelui rebel, luptându-se împotriva Legii lui Dumnezeu, care este fundamentul guvernării Sale în cer şi pe pământ, încât sunt versaţi în această lucrare. În războiul pe care îl duc, ei nu vor dori să îşi deschidă ochii sau conştiinţa pentru a primi lumina. Ei îşi închid ochii pentru a nu fi luminaţi. Cazul lor este la fel de lipsit de speranţă ca şi al iudeilor care n-au vrut să vadă lumina pe care le-o adusese Hristos. Mărturiile minunate despre mesianitatea Sa pe care li le-a adus, miracolele pe care le-a făcut, vindecarea celor bolnavi, învierea morţilor şi toate acele lucrări pe care nici un alt om nu le mai făcuse şi nici nu ar fi putut să le facă, în loc să le înmoaie şi să le înduplece inimile, biruind prejudecăţile lor păcătoase, i-a umplut cu aceeaşi ură şi furie demonică pe care a avut-o Satana când a fost aruncat din cer. Cu cât au avut mărturii şi lumină mai mare, cu atât a fost mai mare ura lor. Erau hotărâţi să stingă lumina, dându-L pe Hristos la moarte.

22:8 Cei ce urăsc Legea lui Dumnezeu, care este fundamentul guvernării Sale în ceruri şi pe pământ, repetă aceeaşi istorie a iudeilor necredincioşi. Puterea lor sfidătoare îi va urmări

22:9 pe cei ce ţin poruncile lui Dumnezeu şi vor respinge orice rază de lumină. Conştiinţele lor au fost atâta timp violate şi inimile lor s-au împietrit într-o asemenea măsură, din cauză că au ales mai degrabă întunericul decât lumina, încât simt că este o virtute, pentru a-şi atinge scopul, de a da mărturie mincinoasă sau de a recurge la aproape orice fel de eschivare sau amăgire, cum au făcut şi iudeii când L-au respins pe Hristos. Ei consideră că scopul scuză mijloacele. Ei ţintuiesc practic Legea Tatălui aşa cum iudeii L-au ţintuit pe Hristos.

22:10 Lucrarea noastră ar trebui să folosească orice ocazie de a prezenta adevărul în puritatea şi simplitatea sa, oriunde există vreo dorinţă sau interes de a auzi raţiunile pe care se întemeiază credinţa noastră. Cei care s-au ocupat îndeosebi cu profeţiile şi cu punctele teoretice ale credinţei noastre ar trebui să devină fără amânare studenţi ai Bibliei privind subiectele practice. Ei ar trebui să soarbă şi mai profund din izvorul adevărului divin. Ar trebui să studieze cu grijă viaţa lui Hristos şi lecţiile Sale de evlavie practică, date pentru binecuvântarea tuturor şi concepute să fie regula de vieţuire corectă pentru toţi cei ce vor crede în Numele Său. Ei ar trebui să fie plini de spiritul marelui lor Exemplu şi să aibă o înţelegere înaltă a ceea ce înseamnă viaţă sfântă pentru un urmaş al lui Hristos.

22:11 Hristos a întâmpinat nevoile fiecărei categorii de oameni prin subiectele şi maniera Sa de a predica. A cinat şi a locuit şi cu săracii, şi cu bogaţii şi S-a interesat de grijile şi ocupaţiile oamenilor pentru a putea câştiga o cale către inimile lor. Cei învăţaţi şi cei mai străluciţi erau satisfăcuţi şi încântaţi de discursurile Sale, care erau totuşi atât de lămurite şi simple, încât puteau fi înţelese chiar şi de cea mai umilă minte. Hristos S-a folosit de orice ocazie pentru a instrui poporul în privinţa acelor învăţături şi precepte cereşti care trebuia înglobate în viaţa lor şi care i-ar fi deosebit de orice habotnici, tocmai din pricina caracterului sfânt şi înălţător al acestora. Aceste lecţii care cuprind învăţături divine nu sunt scoase în evidenţă aşa cum ar trebui pentru a influenţa conştiinţele oamenilor. Aceste predici ale lui Hristos le oferă pastorilor, care cred în adevărul prezent, cuvântări care se vor dovedi potrivite în aproape orice

22:12 ocazie. În acestea există un material de învăţătură pentru cel ce studiază Biblia, de care nu poate fi interesat fără să aibă spiritul Învăţătorului ceresc în propria sa inimă. Sunt aici subiecte pe care Hristos le-a prezentat tuturor claselor. Mii de oameni, de orice tip de caracter şi orice poziţie socială, au fost atraşi şi fermecaţi de chestiunile care au fost puse înaintea lor.

22:13 Unii pastori care se află de mult timp în lucrarea de predicare a adevărului prezent au suferit mari eşecuri în eforturile lor. Ei şi-au format o educaţie de războinici. Au studiat temeinic subiecte prin care să aducă argumente pentru obiectul discuţiei şi găsesc o mare plăcere în folosirea subiectelor pe care le-au pregătit. Adevărul lui Dumnezeu este simplu, clar şi convingător. Este armonios şi, pus alături de eroare, străluceşte în toată splendoarea şi puterea sa. Consecvenţa lui îl recomandă judecăţii oricărei inimi în care nu există prejudecată. Predicatorii noştri prezintă argumente în favoarea adevărului, pe care le-au exersat, şi, dacă nu există piedici, adevărul repurtează victoria. Însă mi-a fost arătat că în multe cazuri biata unealtă îşi însuşeşte laurii pentru biruinţa câştigată, iar oamenii, care sunt mai degrabă pământeşti decât spirituali, laudă şi onorează victoria pe care a câştigat-o.

22:14 Cei cărora le place să se angajeze în polemici îşi pierd de obicei spiritualitatea. Ei nu se încred în Dumnezeu aşa cum ar trebui s-o facă. Au teoria adevărului pregătită pentru a-şi biciui cu ea adversarul. Sentimente ieşite din propriile lor inimi nesfinţite au pregătit numeroase lucruri usturătoare, dure, pe care să le folosească în textura biciului lor pentru a-şi irita şi provoca adversarul. Spiritul lui Hristos nu are nimic de-a face cu acest lucru. Bine pregătit cu argumente convingătoare, participantul la discuţii se crede curând suficient de puternic pentru a triumfa în lupta cu adversarul şi Dumnezeu este lăsat în afara problemei. Unii dintre pastorii noştri au făcut din polemică principala lor ocupaţie. Când se află în culmea agitaţiei stârnite de polemică, ei par plini de energie, se simt puternici şi vorbesc ca atare; şi în vâltoarea acestei agitaţii, multe lucruri sunt recepţionate de oameni ca fiind în regulă, când, de fapt, sunt fără nici o îndoială rele în sine şi o ruşine pentru cel

22:15 care s-a făcut vinovat de rostirea unor cuvinte atât de nepotrivite pentru un slujitor creştin.

22:16 Aceste lucruri au o influenţă rea asupra predicatorilor care se folosesc de adevăruri sacre, înalte - adevăruri care se vor dovedi fie ca o mireasmă de viaţă spre viaţă, fie ca un miros de moarte spre moarte pentru cei ce le ascultă. În general, influenţa pe care o au discuţiile contradictorii asupra predicatorilor noştri este de a-i face îngâmfaţi şi înălţaţi după propria lor evaluare. Aceasta nu este tot. Cei ce iubesc polemicile nu sunt potriviţi să fie păstori ai turmei. Ei şi-au antrenat mintea pentru înfruntarea adversarilor şi pentru rostirea de sarcasme şi nu se pot coborî pentru a veni în ajutorul inimilor care suferă întristate şi au nevoie de mângâiere. De asemenea, ei s-au ocupat atât de mult cu argumentaţiile, încât au neglijat subiectele practice de care are nevoie turma lui Dumnezeu. Ei nu cunosc decât prea puţin predicile lui Hristos, care se leagă de viaţa de zi cu zi a creştinului, şi nu sunt decât într-o mică m

22:17 sură dispuşi să le studieze. S-au ridicat deasupra simplităţii lucrării. Când erau mici în propriii lor ochi, Dumnezeu i-a ajutat; îngeri ai lui Dumnezeu le-au slujit şi au făcut ca lucrările lor să aibă un mare succes, convingându-i pe bărbaţi şi femei de adevăr. Educându-şi însă mintea pentru discuţii, ei au devenit adesea aspri şi nesimţitori. Ei pierd interesul şi compasiunea delicată care ar trebui să însoţească întotdeauna eforturile unui pastor al lui Hristos.

22:18 Pastorii cărora le plac dezbaterile sunt în general nepotriviţi pentru a da ajutor turmei acolo unde este cea mai mare nevoie de ajutor. Pentru că au neglijat religia practică în propriile lor inimi şi vieţi, ei nu-şi pot învăţa turma despre acest lucru. Dacă nu există agitaţie, ei nu ştiu cum să lucreze; par storşi de puteri. Dacă încearcă să vorbească, par să nu ştie cum să prezinte un subiect care este potrivit pentru respectiva ocazie. Când ar trebui să prezinte un subiect care să hrănească turma lui Dumnezeu şi care să atingă inimile şi să le topească, ei se întorc la unele din vechile subiecte stereotipe şi parcurg aceleaşi argumente fixe, care sunt aride şi neinteresante. Astfel, în loc de lumină şi viaţă, ei aduc întuneric turmei şi, de asemenea, propriilor lor suflete.

22:19 Unii pastori de-ai noştri nu cultivă spiritualitatea, ci încurajează un spectacol al "zelului" şi o anumită activitate, care se întemeiază pe un fundament nesigur. În acest veac, este nevoie de pastori care judecă lucrurile cu calm şi profunzime, care să unească devotamentul, conştiinciozitatea şi credinţa lor cu activitatea şi zelul. Cele două grupe de calităţi, gândirea şi devotamentul pe de o parte, activitatea şi zelul pe de altă parte, ar trebui să meargă mână în mână.

22:20 Pastorii cărora le plac polemicile sunt cei mai puţin vrednici de încredere dintre noi, pentru că nu se poate conta pe ei când lucrarea devine dificilă. Aduceţi-i numai într-un loc în care nu este decât un slab interes şi vor da pe faţă o lipsă de curaj, de zel şi de preocupare reală. Ei depind tot atât de mult de înviorarea şi împrospătarea prin agitaţia produsă de discuţii sau împotriviri, cum depinde beţivul de paharul său. Aceşti pastori au nevoie de o nouă convertire. Au nevoie să soarbă din apele ce curg neîncetat din Stânca veşnică.

22:21 Bunăstarea veşnică a păcătoşilor a fost motivaţia comportamentului lui Isus. El a umblat peste tot, făcând bine. Bunăvoinţa era viaţa sufletului Său. Nu numai că a făcut bine tuturor celor care au venit la El, apelând la mila Sa, ci i-a căutat El Însuşi cu perseverenţă. Nu a fost niciodată încântat de aplauze sau deprimat din pricina criticilor sau dezamăgirilor. Când Se confrunta cu cea mai puternică împotrivire şi cu tratamentul cel mai crud, El era plin de curaj. Cea mai importantă cuvântare pe care ne-a oferit-o Inspiraţia a fost rostită de Hristos unei singure ascultătoare. Pe când se aşeza lângă fântână ca să Se odihnească, pentru că era obosit, a venit o femeie samariteancă să scoată apă; El a văzut o ocazie de a-i atinge mintea şi, prin ea, de a ajunge la mintea samaritenilor, care se aflau în mare întuneric şi rătăcire. Deşi obosit, El a prezentat adevărurile Împărăţiei Sale spirituale, care au încântat-o pe femeia păgână şi au umplut-o de admiraţie pentru Hristos. Ea s-a dus şi le-a spus tuturor: "Veniţi să vedeţi un Om care mi-a spus tot ce am făcut; nu cumva Acesta este Hristos?" Mărturia acestei femei i-a adus pe mulţi să creadă în Hristos, convertindu-se. Prin declaraţia ei, mulţi au venit să audă cu urechile lor şi au crezut din pricina cuvântului auzit de la El.

22:22 Oricât de mic ar fi numărul ascultătorilor interesaţi,

22:23 dacă inima este atinsă şi înţelegerea lor deschisă, ei pot face, asemenea samaritencei, o declaraţie care va stârni interesul a sute de persoane dornice să cerceteze pe cont propriu. Când se lucrează în unele locuri pentru a stârni interesul, vor fi multe descurajări. Însă, dacă la început pare să existe o prea mică preocupare, acest lucru nu reprezintă dovada că te-ai înşelat în privinţa datoriei şi locului de desfăşurare a lucrării. Dacă interesul creşte treptat, iar oamenii acţionează în deplină cunoştinţă, nu din impuls, ci din principiu, preocuparea lor este mult mai sănătoasă şi mai durabilă decât atunci când se creează dintr-o dată o mare agitaţie şi interes, iar simţămintele sunt provocate prin audierea unei dezbateri, a unei polemici virulente între susţinătorii ambelor păreri, pro şi contra adevărului. Se creează astfel o împotrivire aprigă, se iau poziţii şi hotărâri rapide. Rezultatul constă într-o stare de lucruri pătimaşă. Este nevoie de o deliberare şi o judecată plină de calm. Faceţi ca această stare de agitaţie să se stingă sau lăsaţi să se producă un şoc printr-o conducere nechibzuită a lucrării - şi interesul nu va mai putea fi stârnit niciodată. Sentimentele şi reacţiile de solidaritate ale oamenilor au fost provocate, însă conştiinţele lor nu au fost mişcate şi inimile lor nu au fost zdrobite şi smerite înaintea lui Dumnezeu.

22:24 Când prezintă adevărul nepopular, lucru care presupune o cruce grea, predicatorii ar trebui să fie atenţi ca fiecare cuvânt să fie aşa cum l-ar vrea Dumnezeu. Aceste cuvinte ale lor ar trebui să nu fie niciodată tăioase. Ei ar trebui să prezinte adevărul în umilinţă, cu cea mai adâncă iubire pentru suflete şi cu o dorinţă profundă pentru salvarea lor şi să lase ca însuşi adevărul să taie. Nu ar trebui să-i sfideze pe slujitorii altor denominaţiuni şi nici să caute să-i provoace la o polemică. Ei nu ar trebui să ia o poziţie asemănătoare cu aceea a lui Goliat, când a sfidat oştile lui Israel. Israel nu l-a sfidat pe Goliat, ci Goliat s-a lăudat cu mândrie împotriva lui Dumnezeu şi a poporului Său. Sfidările, lăudăroşenia şi invectivele trebuie să vină din partea împotrivitorilor adevărului care iau poziţia lui Goliat. Însă nimic din acest spirit nu ar trebui să se vadă la aceia care au fost trimişi de Dumnezeu să vestească ultima solie de avertizare unei lumi pierdute.

22:25 Goliat se încredea în armura sa. Îngrozea oştile lui Israel prin lăudăroşenia lui sfidătoare, sălbatică, în timp ce îşi expunea

22:26 extraordinara sa armură, care era tăria lui. David, în umilinţa şi zelul lui pentru Dumnezeu şi poporul Său, s-a oferit să-l înfrunte pe acest lăudăros. Saul a consimţit şi i-a oferit lui David propria lui armură împărătească. Acesta n-a vrut s-o poarte. A lăsat deoparte armura împăratului, căci nu era deprins cu ea. El era deprins cu Dumnezeu şi, încrezându-se în El, câştigase victorii deosebite. Dacă şi-ar fi pus armura lui Saul, ar fi dat impresia că este un războinic, când nu era decât micul David care păştea oile. El a avut grijă ca nu cumva biruinţa să-i fie pusă în seama armurii lui Saul; căci încrederea lui era în Domnul lui Israel. El şi-a ales câteva pietre de la pârâu şi, cu praştia şi toiagul său, singurele lui arme, s-a dus în Numele Dumnezeului lui Israel pentru a-l înfrunta pe războinicul înarmat.

22:27 Goliat l-a dispreţuit pe David; căci înfăţişarea lui era aceea a unui simplu tinerel neînvăţat în ale războiului. Goliat proferă înjurături la adresa lui David şi îl blestemă în numele dumnezeilor lui. Simţea că era un afront la adresa demnităţii lui să vină în întâmpinarea sa un adolescent, fără să poarte măcar o armură. Se lăudă cu ceea ce avea să-i facă. David nu s-a supărat pentru că era privit ca fiind atât de neînsemnat şi nici n-a tremurat la auzul îngrozitoarelor lui ameninţări, ci a răspuns: "Tu vii împotriva mea cu sabie, cu suliţă şi cu pavăză, iar eu vin împotriva ta în Numele Domnului oştirilor, Dumnezeul oştirii lui Israel, pe care ai sfidat-o". David îi spune lui Goliat că, în Numele Domnului, îi va face chiar lucrurile cu care el însuşi a fost ameninţat. "Şi toată mulţimea aceasta va şti că Domnul mântuieşte nu prin sabie, nici prin suliţă; ci lupta este a Domnului şi El vă dă în mâinile noastre."

22:28 Predicatorii noştri nu ar trebui să fie sfidători şi să provoace discuţii. Sfidarea să vină din partea celor ce se împotrivesc adevărului lui Dumnezeu. Mi s-a arătat că fratele K. şi alţi pastori s-au comportat prea mult ca Goliat. Şi apoi, după ce au îndrăznit şi au provocat discuţii, s-au încrezut în argumentările lor pregătite dinainte, aşa cum a vrut Saul ca David să aibă încredere în armura sa. Ei nu s-au încrezut, ca umilul David, în Dumnezeul lui Israel, făcând din El tăria lor, ci au înaintat încrezători şi

22:29 lăudăroşi ca Goliat, preamărindu-se pe ei înşişi şi neascunzându-se în spatele lui Isus. Ei ştiau că adevărul este puternic şi, prin urmare, nu şi-au umilit inimile şi nu s-au lăsat cu credinţă în mâinile lui Dumnezeu, pentru ca El să dea adevărului biruinţa. Ei s-au lăsat pradă euforiei şi şi-au pierdut echilibrul; discuţiile au fost adesea lipsite de succes, iar rezultatul a fost un rău provocat propriilor lor suflete şi sufletelor altora.

22:30 Mi s-a arătat că unii dintre pastorii noştri tineri capătă o pasiune pentru polemică şi că, dacă nu vor vedea primejdia, acest lucru se va dovedi o capcană pentru ei. Mi s-a arătat că fratele L. este în mare primejdie. El îşi educă mintea într-o direcţie greşită. Se află în pericol de a se ridica deasupra simplităţii lucrării. Dacă, atunci când îmbracă armura lui Saul, are înţelepciunea lui David de a o lăsa totuşi deoparte din pricină că nu este învăţat cu ea, îşi poate reveni înainte de a merge prea departe. Aceşti tineri predicatori ar trebui să studieze atât învăţăturile practice ale lui Hristos, cât şi cele teoretice şi să înveţe de la Isus că pot dobândi harul, blândeţea, umilinţa şi duhul Său smerit. Dacă ei, asemenea lui David, sunt aduşi într-o situaţie în care cauza lui Dumnezeu le cere cu adevărat să înfrunte pe unul care sfidează pe Israel şi dacă înaintează în puterea lui Dumnezeu, încrezându-se cu totul în El, El îi va purta prin încercare şi va face ca adevărul Său să triumfe într-un mod slăvit. Hristos ne-a dat un exemplu. "Arhanghelul Mihail, când se împotrivea diavolul şi se certa cu el pentru trupul lui Moise, n-a îndrăznit să rostească împotriva lui o judecată de ocară, ci doar a zis: 'Domnul să te mustre!'"

22:31 De îndată ce un predicator părăseşte poziţia pe care ar trebui s-o ocupe întotdeauna un slujbaş creştin şi se coboară la atitudinea comică de a stârni râsul şi a-l îndrepta împotriva adversarului său sau când este sarcastic şi tăios şi îl insultă el face ceea ce Mântuitorul lumii nu a îndrăznit să facă; căci el intră pe terenul inamicului. Predicatorii care se luptă cu împotrivitorii adevărului lui Dumnezeu nu au de dat piept numai cu oamenii, ci şi cu Satana şi cu legiunea lui de îngeri răi. Satana caută orice prilej de a se folosi spre avantajul propriu de predicatorii care susţin adevărul, iar când aceştia nu îşi mai pun toată încrederea în Dumnezeu şi

22:32 cuvintele nu sunt în spiritul şi iubirea lui Hristos, îngerii lui Dumnezeu nu-i pot întări şi lumina. Atunci îi lasă în puterea lor proprie, iar îngerii răi îi învăluie în întuneric; din acest motiv, împotrivitorii adevărului par să fie în avantaj, iar discuţia face mai mult rău decât bine.

22:33 Servii lui Dumnezeu ar trebui să se apropie mai mult de El. Fraţii K., L., M. şi N. ar trebui să cultive mai degrabă evlavia personală decât să încurajeze iubirea pentru polemică. Ei ar trebui să caute să devină păstori ai turmei decât să se educe în direcţia creării unei stări de agitaţie, manipulând sentimentele poporului. Aceşti fraţi sunt în pericolul de a deveni dependenţi mai mult de popularitatea lor şi de succesul de care se bucură în rândurile poporului ca oratori inteligenţi decât de faptul că sunt lucrători umili şi credincioşi şi urmaşi blânzi şi devotaţi ai lui Hristos, împreună lucrători cu El.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: