English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Mărturii pentru comunitate vol.3

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

Mărturii pentru comunitate vol.3, 18


18:1 Muncă fizică pentru studenţi

18:2 Prin planul actual de învăţământ, este deschisă înaintea tinerilor o uşă pentru ispită. Deşi, în general, au prea multe ore de studiu, au şi multe ore în care nu au nimic de făcut. Aceste ore libere sunt petrecute adesea cu nepăsare. Obiceiurile rele sunt transmise de la unul la altul, iar viciul se răspândeşte foarte mult. Un număr mare de tineri care au primit o educaţie religioasă în cămin şi care merg la studii, caracterizaţi îndeobşte de nevinovăţie şi puritate, ajung corupţi prin prietenia lor cu amici vicioşi. Ei pierd respectul de sine şi jertfesc principiile nobile. În acest moment, ei sunt pregătiţi să meargă pe calea care îi duce în jos; căci ei şi-au siluit într-atât conştiinţele, încât păcatul nu le mai pare peste măsură de păcătos. Aceste rele care există în şcolile conduse după planul de învăţământ de acum ar putea fi remediate într-o mare măsură, dacă studiul şi munca ar putea fi îmbinate. Aceleaşi rele există şi în şcolile înalte, dar într-un grad mai mare; căci mulţi tineri s-au

18:3 învăţat cu viciile şi conştiinţele lor s-au îmbolnăvit.

18:4 Numeroşi părinţi supraestimează stabilitatea şi calităţile bune ale copiilor lor. Ei nu par să ia în seamă faptul că aceştia vor fi expuşi influenţelor amăgitoare ale tinerilor vicioşi. Părinţii au unele temeri când îi trimit la şcoală, la o oarecare distanţă, dar le place să creadă că, dacă aceştia au avut exemple bune şi o educaţie religioasă, vor ţine la principii şi în viaţa de la liceu. Mulţi părinţi nu-şi fac decât o vagă idee despre gradul de stricăciune care există în aceste instituţii de învăţământ. În multe cazuri, părinţii au muncit din greu şi au suportat multe privaţiuni pentru scumpul obiectiv de a le asigura copiilor lor o educaţie completă. Iar după toate eforturile depuse, mulţi au amara experienţă de a-şi primi copiii înapoi de la studii cu obiceiuri libertine şi cu o constituţie fizică ruinată. Şi aceştia sunt adesea lipsiţi de respect faţă de părinţii lor, nemulţumitori şi nesfinţi. Aceşti părinţi răniţi, care sunt astfel răsplătiţi de către copii nerecunoscători, se lamentează că şi-au trimis copiii de acasă pentru a fi expuşi la ispite şi s-au întors la ei ca nişte epave fizice, mintale şi morale. Cu speranţele înşelate şi inimile aproape frânte, ei văd cum copiii lor, de la care aşteptau lucruri mari, merg pe un drum al viciului şi se târăsc într-o existenţă mizeră.

18:5 Există însă şi dintre aceia care au principii ferme, care onorează aşteptările părinţilor şi profesorilor. Ei trec prin procesul de instruire cu o conştiinţă limpede şi se întorc cu constituţii fizice solide şi cu moralitatea neîntinată de influenţe corupătoare. Numărul acestora este însă mic.

18:6 Unii studenţi pun tot sufletul în studiu şi îşi concentrează mintea asupra obiectivului de a obţine o educaţie. Ei îşi pun mintea la lucru, dar lasă ca puterile fizice să rămână inactive. Creierul este suprasolicitat, iar muşchii devin slabi pentru că nu sunt folosiţi în exerciţiu fizic. La absolvire, este evident că aceşti studenţi şi-au căpătat educaţia cu preţul vieţii. Au studiat zi şi noapte, an după an, ţinându-şi mintea încordată încontinuu, aceasta în timp ce n-au reuşit să ofere muşchilor lor suficient exerciţiu.

18:7 Ei sacrifică totul pentru a cunoaşte ştiinţele şi coboară în mormânt.

18:8 Tinerele domnişoare se dedau adesea studiului, neglijând alte ramuri ale educaţiei, chiar mai importante pentru viaţa practică decât studiul din cărţi. Iar după ce îşi vor fi obţinut educaţia, sunt deseori vătămate pentru toată viaţa. Ele şi-au neglijat sănătatea, rămânând prea mult timp în încăperi închise, lipsite de aerul curat al cerului şi de lumina soarelui pe care a dat-o Dumnezeu. Aceste tinere s-ar fi putut întoarce de la studii în deplină sănătate, dacă ar fi combinat studiul cu muncile casnice şi exerciţiul fizic în aer liber.

18:9 Sănătatea este o mare comoară. Este cea mai mare avere pe care o pot avea muritorii. Bogăţia, onoarea sau învăţătura sunt cumpărate fie chiar şi cu preţul pierderii vigorii sănătăţii. Nici una dintre aceste realizări nu poate aduce fericirea, dacă lipseşte sănătatea. Este un păcat îngrozitor să ne riscăm sănătatea pe care ne-a dat-o Dumnezeu; căci fiecare atentat la sănătate ne slăbeşte pe viaţă şi ne lasă neîmpliniţi, oricâtă educaţie vom câştiga.

18:10 În multe cazuri, părinţii bogaţi nu simt importanţa de a oferi copiilor o educaţie atât în ce priveşte îndatoririle practice ale vieţii, cât şi în ştiinţe. Ei nu văd necesitatea, pentru binele minţii şi moralităţii copiilor lor şi pentru eficienţa lor viitoare, de a-i face să înţeleagă în mod clar importanţa muncii utile. Acest lucru este o datorie faţă de copiii lor, pentru ca, în cazul vreunei nenorociri, aceştia să poată rezista cu nobleţe în independenţă, ştiind cum să-şi folosească mâinile. Dacă au putere, nu pot fi săraci, chiar dacă n-au nici măcar un dolar. Mulţi dintre cei care în tinereţe s-au aflat în împrejurări favorabile pot fi deposedaţi de toate bogăţiile şi lăsaţi în schimb cu părinţi, fraţi şi surori care să depindă material de ei. Aşa stând lucrurile, cât de important este ca fiecare tânăr să fie educat în spiritul muncii, pentru a fi pregătit pentru orice stare de urgenţă! Bogăţiile sunt cu adevărat o cursă, când posesorii lor îşi împiedică fiii şi fiicele să obţină pricepere în ce priveşte munca folositoare, ca să fie pregătiţi pentru viaţa practică.

18:11 De obicei, cei care nu sunt siliţi să muncească

18:12 nu fac niciodată exerciţiu activ pentru sănătatea fizică. Tinerii, pentru că nu-şi folosesc mintea şi mâinile în muncă activă, se obişnuiesc să fie leneşi şi dobândesc deseori ceea ce trebuie să ne înspăimânte cel mai tare, o educaţie de stradă - hoinăresc prin magazine, fumează, beau şi joacă cărţi.

18:13 Tinerele domnişoare vor citi romane, scuzându-se că nu pot munci fizic pentru că au o sănătate precară. Slăbiciunea lor este rezultatul faptului că nu şi-au pus la lucru muşchii care le-au fost daţi de Dumnezeu. Pot considera că sunt prea firave pentru munca din casă, dar vor lucra broderii şi dantele şi îşi vor păstra paloarea delicată a mâinilor şi feţelor, în timp ce mamele lor, împovărate de griji, vor trudi din greu la spălarea şi călcarea îmbrăcămintei lor. Aceste domnişoare nu sunt creştine; căci ele încalcă porunca a cincea. Nu îşi cinstesc părinţii. Mama lor este însă cea mai vinovată. Ea şi-a răsfăţat fiicele şi le-a scutit de îndeplinirea părţii lor de îndatoriri casnice, până când munca a devenit dezgustătoare pentru ele, iubind şi bucurându-se de o lenevie dulce. Ele mănâncă, dorm, citesc şi discută despre modă, în timp ce vieţile lor sunt complet nefolositoare.

18:14 În multe cazuri, sărăcia este o binecuvântare, căci ea îi opreşte pe copii şi pe tineri să se ruineze prin inactivitate. Atât puterile fizice, cât şi cele intelectuale ar trebui cultivate şi dezvoltate aşa cum trebuie. Grija principală şi constantă a părinţilor ar trebui să fie aceea de a se asigura că fiii şi fiicele lor au o constituţie solidă, pentru a putea fi femei şi bărbaţi sănătoşi. Este imposibil de atins acest ţel fără exerciţiu fizic. Pentru propria lor sănătate fizică şi bunăstare morală, copiii ar trebui învăţaţi să muncească, chiar dacă nu este necesar, neexistând situaţia unor lipsuri grave. Dacă vor să aibă caractere curate, virtuoase, ei trebuie să se supună disciplinei muncii bine echilibrate, care să pună la lucru toţi muşchii. Satisfacţia pe care o vor avea copiii, fiind folositori şi manifestând tăgăduire de sine pentru a-i ajuta pe alţii, va fi cea mai sănătoasă plăcere de care s-au bucurat vreodată. De ce s-ar lipsi cei bogaţi şi copiii lor dragi de această mare binecuvântare?

18:15 Părinţi, inactivitatea este cel mai mare blestem care s-a abătut vreodată asupra

18:16 tineretului. Fiicelor voastre nu ar trebui să li se îngăduie să stea întinse în pat până dimineaţa târziu, dormind ceasurile preţioase pe care li le-a împrumutat Dumnezeu pentru a fi folosite în scopul cel mai bun şi pentru care vor fi nevoite să-I dea socoteală. Mama aduce fiicelor ei o mare vătămare, purtând poverile pe care acestea ar trebui să le împartă cu ea, spre propriul lor bine prezent şi viitor. Calea pe care o urmează mulţi părinţi, când le permit copiilor lor să fie indolenţi şi să-şi satisfacă pofta de a citi romane şi povestiri, reprezintă cel mai mare rău pe care şi-l pot îngădui pentru viaţa aceasta. Cititoarele de romane şi povestiri nu reuşesc niciodată să fie mame destoinice, practice. Ele construiesc castele de nisip, trăind într-o lume ireală, imaginară. Devin sentimentale şi au fantezii bolnăvicioase. Ele au un intelect slab, deşi se pot înşela cu gândul că au o minte şi maniere superioare. Practica în treburile casnice reprezintă unul dintre cele mai mari avantaje pentru tinerele fete.

18:17 Munca fizică nu va împiedica deloc cultivarea intelectului. Departe de aceasta. Avantajele câştigate prin munca fizică vor echilibra o persoană şi vor preveni suprasolicitarea minţii. Munca va fi preluată de muşchi, iar creierul obosit va fi uşurat. Există multe fete apatice, incapabile să facă ceva util, care consideră că nu este demn de o domnişoară să se angajeze într-o muncă activă. Însă caracterele lor sunt prea transparente pentru a înşela persoanele cu bun simţ în ce priveşte nevrednicia lor reală. Zâmbesc mofturoase, râd prosteşte şi fac numai nazuri. Par că nu sunt în stare să vorbească normal şi inteligibil, ci chinuie tot ceea ce spun, şoptind şi zâmbind năzuroase. Să fie acestea "domnişoare"? Nu s-au născut în starea de imbecilitate, ci au fost educate astfel. Nu este nevoie să fii o ciudăţenie fragilă, lipsită de ajutor, împopoţonată şi zâmbind pisiceşte tot timpul pentru a fi o domnişoară. Pentru un intelect sănătos, este nevoie de un corp sănătos. Sănătatea fizică şi o cunoaştere practică a tuturor îndatoririlor casnice necesare nu vor fi niciodată piedici în calea bunei dezvoltări a intelectului; amândouă sunt extrem de importante pentru o domnişoară.

18:18 Toate puterile minţii ar trebui folosite şi dezvoltate pentru ca bărbaţii şi femeile să aibă mintea bine echilibrată.

18:19 Lumea este plină de femei şi bărbaţi unilaterali, care au ajuns astfel pentru că a fost cultivată o parte a facultăţilor lor, în timp ce altele s-au atrofiat prin nefolosire. Educaţia celor mai mulţi tineri este o catastrofă. Ei studiază în exces, în timp ce neglijează ceea ce ţine de o ocupaţie practică în viaţă. Bărbaţi şi femei devin părinţi fără să-şi ia în socoteală răspunderile, iar urmaşii lor coboară chiar mai mult decât ei pe scara deficienţelor omeneşti. Astfel, neamul omenesc degenerează cu repeziciune. Solicitarea continuă de a studia, după cum sunt conduse astăzi şcolile, îi lasă pe tineri nepregătiţi pentru viaţa practică. Mintea umană doreşte activitate. Dacă nu este activă în direcţia corectă, va fi în cea greşită. Pentru a păstra echilibrul minţii, în şcoli, munca trebuie îmbinată cu studiul.

18:20 În generaţiile trecute, ar fi trebuit luate măsuri pentru o educaţie pe o scară mai largă. Şcolile ar fi trebuit să aibă legături directe cu instituţii agricole şi manufacturi. De asemenea, ar fi trebuit să existe şi profesori de lucrări casnice. Şi o parte din timpul fiecărei zile ar fi trebuit devotat muncii, pentru ca puterile fizice şi mintale să poate fi exersate în egală măsură. Dacă şcolile ar fi fost întemeiate după planul pe care l-am menţionat, nu ar exista atâtea minţi dezechilibrate.

18:21 Dumnezeu a pregătit o grădină minunată pentru Adam şi Eva. Le-a asigurat tot ceea ce ar fi avut nevoie. A sădit tot felul de pomi fructiferi. I-a împresurat generos cu bogăţiile Sale. Pomii erau creaţi pentru folosinţă şi frumuseţe, iar florile superbe, care creşteau de la sine şi se deschideau, răspândind un miros bogat în jurul lor, erau menite să nu cunoască în vreun chip degradarea. Adam şi Eva erau într-adevăr bogaţi. Erau proprietarii Edenului. Adam era domn al minunatului său domeniu. Nimeni nu poate pune la îndoială faptul că era bogat. Însă Dumnezeu ştia că Adam nu putea fi fericit dacă nu avea ceva de făcut. Şi i-a dat ceva de făcut; el avea să lucreze grădina.

18:22 Dacă bărbaţii şi femeile acestui veac degenerat au o mare avere constând în comori pământeşti, care, în comparaţie cu acel

18:23 paradis al frumuseţii şi bogăţiei oferit în stăpânire lui Adam, sunt insignifiante, ei cred că se află mai presus de muncă şi îşi educă şi copiii să o considere degradantă. Asemenea părinţi bogaţi, prin învăţătură şi exemplu, îşi învaţă copiii că banii îi fac pe oameni "domni" sau "doamne". Însă ideea noastră de "domn" sau de "doamnă" se măsoară prin intelect şi valoare morală. Dumnezeu nu îi evaluează pe oameni după îmbrăcăminte. Îndemnul lui Petru cel inspirat este: "Podoaba voastră să nu fie cea de afară, care stă în împletirea părului şi în purtarea de podoabe de aur sau în îmbrăcarea hainelor, ci omul ascuns al inimii, în frumuseţea nepieritoare a unui duh blând şi liniştit, care este de mare preţ înaintea lui Dumnezeu." Un duh blând şi liniştit este înălţat mai presus de onoare lumească sau bogăţii.

18:24 Domnul ilustrează cum îi priveşte El pe bogaţii lumeşti, care îşi înalţă sufletele cu orgoliu din pricina averilor lor pământeşti, prin bogatul care şi-a stricat hambarele şi a zidit altele mai mari, ca să aibă loc pentru a-şi depozita bunurile. Uitând de Dumnezeu, el nu a recunoscut de unde îi veneau toate bogăţiile. Nici un cuvânt de recunoştinţă nu s-a înălţat către milostivul său Binefăcător. El s-a felicitat astfel: "Suflete, ai multe bunătăţi strânse pentru mulţi ani; odihneşte-te, mănâncă, bea şi înveseleşte-te!" Stăpânul care îi încredinţase bogăţii pământeşti, cu care să-şi binecuvânteze semenii şi să aducă slavă Făcătorului său, era mânios pe bună dreptate pentru ingratitudinea lui şi a zis: "Nebunule! Chiar în noaptea aceasta ţi se va cere înapoi sufletul; şi lucrurile pe care le-ai pregătit, ale cui vor fi? Tot aşa este şi cu cel care îşi adună comori pentru el şi nu se îmbogăţeşte faţă de Dumnezeu." Aici avem zugrăvit modul în care Dumnezeul cel infinit apreciază valoarea omului. O avere de proporţii sau bogăţia în orice măsură nu poate asigura favoarea lui Dumnezeu. Toate aceste daruri mărinimoase şi binecuvântări vin de la El, pentru a pune la probă, a dovedi şi dezvolta caracterul omului.

18:25 Oamenii pot avea averi nenumărate; cu toate acestea, dacă nu sunt bogaţi faţă de Dumnezeu, dacă nu au deloc interesul de a dobândi comoara cerească şi înţelepciunea divină, sunt consideraţi

18:26 nebuni de către Creatorul lor, iar noi nu-i putem considera altfel decât o face Dumnezeu. Munca este o binecuvântare. Ne este imposibil să ne bucurăm de sănătate fără a munci. Ar trebui puse la lucru toate facultăţile pentru a fi proporţional dezvoltate şi pentru ca bărbaţii şi femeile să poate avea mintea bine echilibrată. Dacă tinerilor li s-ar fi dat o educaţie solidă în diferitele ramuri ale lucrului fizic, dacă ar fi fost învăţaţi şi să muncească, şi să studieze ştiinţele, educaţia lor le-ar fi adus un folos mult mai mare.

18:27 Solicitarea continuă a creierului, în timp ce muşchii sunt inactivi, duce la slăbirea nervilor, iar studenţii simt o dorinţă aproape de nestăpânit pentru schimbare şi distracţii incitante. Şi când li se dă drumul, după ce au fost reţinuţi la studiu mai multe ore pe zi, sunt aproape sălbatici. Mulţi n-au fost niciodată sub control în cămin. Au fost lăsaţi să-şi satisfacă înclinaţiile şi acum gândesc că restricţia din timpul orelor de studiu este o încercare prea severă pentru ei. Şi neavând nimic de făcut după orele de studiu, Satana le sugerează distracţiile şi glumele proaste pentru a-şi mai descreţi frunţile. Influenţa pe care o au asupra altor studenţi este demoralizatoare. Studenţii care au beneficiat în cămin de o învăţătură religioasă şi care sunt ignoranţi în ce priveşte viciile societăţii devin adesea cei mai buni amici ai celor a căror minte a fost modelată după un tipar inferior şi ale căror avantaje în sfera culturii intelectuale şi pregătirii religioase au fost foarte limitate. Intrând în societatea acestora şi respirând o atmosferă care nu este înălţătoare, ba chiar tinde să coboare şi să degradeze standardul moral, ei se află în primejdia de a se scufunda până la acelaşi nivel scăzut al tovarăşilor lor. Deliciul unei categorii numeroase de studenţi este acela de a petrece în timpul lor liber. Şi foarte mulţi dintre aceia care pleacă de acasă nevinovaţi şi curaţi sunt corupţi de tovărăşiile pe care le au la şcoală.

18:28 Am fost îndrumată să întreb: Trebuie oare să sacrificăm tot ceea ce este de valoare în tinerii noştri, pentru ca aceştia să poată obţine o educaţie în şcoli? Dacă ar exista instituţii agricole şi manufacturi care să fie cuplate cu şcolile noastre şi dacă ar fi fost folosiţi învăţători competenţi pentru educarea tineretului în diferitele ramuri de studiu şi practică în lucru, încât aceştia să rezerve un timp anume din fiecare

18:29 zi cultivării minţii şi un alt timp muncii fizice, ar exista acum o categorie mai elevată de tineri care să ajungă la stadiul de a acţiona pentru a avea influenţă în modelarea societăţii. Mulţi tineri care ar absolvi asemenea instituţii ar avea, la sfârşit, un caracter solid. Ar avea perseverenţă, dârzenie, curajul de a depăşi obstacolele şi asemenea principii, încât nu se vor lăsa purtaţi de vreo influenţă rea, oricât de răspândită ar fi. Ar fi trebuit să existe profesoare experimentate care să le înveţe pe tinerele domnişoare cum se pregătesc alimentele. Tinerele fete ar fi trebuit să fie instruite să confecţioneze articole de îmbrăcăminte, să croiască, să facă şi să repare haine, fiind pregătite astfel pentru îndatoririle practice ale vieţii.

18:30 Pentru tineri, ar trebui să existe instituţii în care să poată deprinde diferite meserii, care să le solicite atât musculatura, cât şi puterile minţii. Dacă tinerii nu pot dobândi totuşi decât o educaţie unilaterală, care să fie aceea care va aduce mai multe foloase? O cunoaştere a ştiinţelor, cu toate dezavantajele în ce priveşte sănătatea şi viaţa, sau o instruire în lucru activ pentru viaţa practică? Răspundem fără ezitare: cea din urmă. Dacă una din cele două ar trebui neglijată, studiul teoretic din cărţi să fie neglijat.

18:31 Sunt foarte multe fete care s-au măritat şi au familii, dar care practic nu ştiu aproape nimic despre datoriile care îi revin unei soţii şi mame. Ele pot citi şi cânta la un instrument muzical, însă nu pot găti. Nu pot face pâine bună, care este esenţială pentru sănătatea familiei. Nu pot croi şi coase veşminte, căci n-au învăţat niciodată cum s-o facă. Ele au considerat că aceste lucruri nu sunt importante, iar în căsnicia lor sunt tot atât de dependente de persoane care să facă aceste lucruri, cum sunt copilaşii lor. Această neştiinţă de neiertat în ce priveşte îndatoririle esenţiale ale vieţii face ca foarte multe familii să fie nefericite.

18:32 Impresia că munca este degradantă pentru viaţa modernă a coborât în mormânt mii de persoane care ar fi putut trăi. Cei care nu fac decât muncă fizică lucrează adesea în exces, fără să facă pauze pentru a se odihni; în acelaşi fel, clasa intelectualilor suprasolicită creierul şi suferă din lipsa acelei vigori sănătoase

18:33 pe care o aduce munca fizică. Dacă intelectualii ar prelua o parte din povara celor care muncesc fizic şi şi-ar întări astfel musculatura, aceştia ar putea munci mai puţin şi devota o parte din timpul lor cultivării intelectuale şi morale. Cei care au obiceiuri sedentare şi literare ar trebui să facă exerciţiu fizic, chiar dacă din perspectiva mijloacelor materiale nu sunt nevoiţi să muncească. Sănătatea ar trebui să fie un stimulent suficient pentru a-i determina să combine munca intelectuală cu cea fizică.

18:34 Cultura morală, intelectuală şi fizică ar trebui să se îmbine armonios, pentru ca rezultatul să fie bărbaţi şi femei bine dezvoltaţi şi echilibraţi. Unii au calitatea de a depune mai mult efort intelectual decât alţii, câtă vreme alţii iubesc şi găsesc plăcere în munca fizică. Şi unii, şi alţii ar trebui să caute să acopere deficienţele, pentru a putea înfăţişa lui Dumnezeu întreaga lor fiinţă, ca o jertfă vie, sfântă şi plăcută Lui - căci aceasta este slujirea normală care li se cere. Nu obiceiurile şi practicile societăţii moderne ar trebui să le determine acţiunile. Apostolul Pavel cel inspirat adaugă: "Să nu vă conformaţi veacului acestuia, ci să fiţi transformaţi prin înnoirea minţii voastre, ca să puteţi înţelege care este voia lui Dumnezeu, cea bună, plăcută şi desăvârşită".

18:35 Mintea intelectualilor împlineşte o lucrare prea grea. Ei fac adesea o mare risipă în ce priveşte puterile mintale; în acelaşi timp, există o altă categorie, pentru care cel mai înalt ţel în viaţă este munca fizică. Aceştia din urmă nu-şi pun mintea la lucru. Muşchii lor sunt bine întreţinuţi, în timp ce creierul este jefuit de tăria intelectuală; tot aşa mintea intelectualilor este activă, în timp ce corpurile lor sunt jefuite de tărie şi vigoare din pricina neglijării exersării muşchilor. Cei care sunt mulţumiţi să-şi închine vieţile muncii fizice şi să-i lase pe alţii să gândească pentru ei, în timp ce ei doar împlinesc ceea ce au gândit alţii, vor avea tărie musculară, dar intelect slab. Influenţa lor în bine este mică în comparaţie cu ceea ce ar fi putut fi dacă şi-ar folosi mintea în aceeaşi măsură cu muşchii. Cei ce fac parte din această categorie se prăbuşesc mai uşor dacă sunt atacaţi de boală, pentru că organismul lor este întărit să se împotrivească bolii prin forţa electrică a creierului.

18:36 Bărbaţii care se bucură de putere fizică ar trebui să se educe pe ei înşişi şi să gândească în aceeaşi măsură în care şi acţionează şi să nu aştepte ca alţii să cugete în locul lor. Mulţi acceptă eroarea larg răspândită de a considera că munca este degradantă. De aceea îşi doresc tinerii mult să-şi facă o educaţie pentru a deveni învăţători, funcţionari, negustori, avocaţi şi să ocupe aproape orice poziţie care nu cere muncă fizică. Tinerele privesc treburile casnice ca fiind înjositoare. Şi chiar dacă exerciţiul fizic ce se cere pentru împlinirea lucrului din gospodărie, dacă nu este prea sever, este menit să asigure sănătatea, ele totuşi vor căuta o educaţie care să le permită să devină învăţătoare sau funcţionare sau vor învăţa o meserie care le va reţine între patru pereţi, pentru o muncă sedentară. Bujorii sănătăţii se ofilesc din obraji, iar boala se strânge în jurul lor, pentru să sunt jefuite de mişcarea fizică şi obiceiurile lor sunt în general stricate. Şi toate acestea pentru că aşa e la modă! Ele se bucură pentru o viaţă delicată, care înseamnă slăbiciune şi degenerare.

18:37 Adevărat, există o scuză pentru faptul că tinerele femei nu aleg lucrul casnic ca ocupaţie, deoarece aceia care angajează fete la bucătărie le tratează în general ca pe nişte roabe. Adesea, ei nu le respectă şi se poartă cu ele ca şi cum nu ar fi vrednice să fie membre ale acelor familii. Ei nu le acordă privilegiile pe care le oferă croitoresei, copistului sau profesorului de muzică. Dar nu poate exista o ocupaţie mai importantă decât aceea a treburilor casnice. Este nevoie de inteligenţă şi experienţă pentru a găti bine şi a pune pe masă o hrană sănătoasă, într-un mod îmbietor. Cea care pregăteşte alimentele care vor intra în stomacul nostru, pentru a fi transformate în sânge care să hrănească organismul, ocupă o poziţie dintre cele mai importate şi mai înalte. Poziţia copistului, croitoresei sau profesorului de muzică nu poate egala în importanţă pe cea a bucătăresei.

18:38 Cele spuse până acum reprezintă o declaraţie despre ceea ce s-ar fi putut realiza printr-un sistem educaţional corect. Timpul este prea scurt deja pentru a ajunge la rezultatele care ar fi putut fi atinse în generaţiile de până acum; însă putem face mult chiar şi în aceste ultime zile pentru a remedia relele care există în educaţia tineretului. Şi pentru că

18:39 timpul este scurt, ar trebui să fim conştiincioşi şi să lucrăm zeloşi pentru a oferi tineretului acea educaţie care este reprezentativă pentru credinţa noastră. Suntem reformatori. Dorim ca fiii şi fiicele noastre să studieze în aşa fel, încât să tragă cele mai mari foloase. Pentru a face aceasta, ar trebui să li se ofere ocupaţii prin care să-şi pună muşchii la lucru. Munca fizică zilnică şi sistematică ar trebui să constituie o parte din educaţia tineretului chiar şi în acest timp din urmă. Se poate câştiga mult acum prin îmbinarea lucrului cu învăţătura. Urmând acest plan, studenţii vor dobândi o elasticitate spirituală şi o gândire limpede şi vor fi capabili să efectueze mai multă muncă intelectuală într-un timp dat decât ar putea-o face numai prin studiu. Şi vor putea părăsi şcolile cu sănătatea nevătămată şi cu tăria şi curajul de a persevera în orice poziţie în care i-ar putea duce providenţa lui Dumnezeu.

18:40 Pentru că timpul este scurt, ar trebui să lucrăm cu sârguinţă şi cu de două ori mai multă energie. S-ar putea ca fiii şi fiicele noastre să nu intre vreodată la colegiu, dar pot obţine o educaţie în acele ramuri esenţiale, care vor cultiva mintea şi vor pune în mişcare forţele ei. Foarte mulţi tineri care au urmat cursurile unui colegiu nu au obţinut acea adevărată educaţie din care să poată trage foloase practice. Pot avea renumele unora cu educaţie universitară; în realitate însă, ei nu sunt decât nişte ignoranţi educaţi.

18:41 Există mulţi tineri ale căror servicii ar putea fi acceptate de Dumnezeu, dacă I s-ar consacra fără rezerve. Dacă ar vrea să-şi folosească în slujba lui Dumnezeu acele puteri ale minţii pe care le folosesc însă pentru propria lor plăcere şi pentru dobândirea de averi, ar deveni lucrători serioşi, perseverenţi, plini de succes în via Domnului. Mulţi dintre tinerii noştri ar trebui să-şi îndrepte atenţia către studiul Scripturilor, pentru ca Dumnezeu să-i poată folosi în cauza Sa. Ei însă nu capătă tot atâta cunoştinţă despre cele duhovniceşti câtă dobândesc despre lucrurile vremelnice; din acest motiv, ei nu reuşesc să facă lucrarea lui Dumnezeu, pe care ar putea-o împlini într-un mod mulţumitor. Nu există decât puţini dintre aceia care să-i avertizeze pe păcătoşi şi să câştige suflete la Hristos, când ar trebui să fie mulţi. Tinerii noştri sunt în general înţelepţi în lucruri lumeşti, însă

18:42 nu cunosc lucrurile ce privesc Împărăţia lui Dumnezeu. Ei şi-ar putea întoarce mintea pe un făgaş divin, ceresc, umblând în lumină, trecând de la un grad de lumină şi putere la altul, până când i-ar putea întoarce pe cei păcătoşi la Hristos şi îndruma pe cei necredincioşi şi pe cei deznădăjduiţi pe cărarea luminoasă care duce către cer. Iar când războiul se va sfârşi, ei ar putea fi chemaţi să intre în bucuria Domnului lor.

18:43 Tinerii nu ar trebui să înceapă să explice Scripturile şi să ţină prelegeri despre profeţii atâta timp cât nu cunosc bine adevărurile importante ale Bibliei, pe care încearcă să le explice altora. S-ar putea ca ei să nu fi făcut cunoştinţă cu ramurile obişnuite ale educaţiei şi, din acest motiv, să nu reuşească să facă tot acel bine pe care l-ar putea înfăptui dacă ar fi beneficiat de avantajele unei şcoli bune. Neştiinţa nu va spori umilinţa sau spiritualitatea nici unuia dintre cei ce mărturisesc că sunt urmaşi ai lui Hristos. Adevărurile Cuvântului divin pot fi cel mai bine înţelese de către aceia care Îi slujesc în cunoştinţă de cauză. Marele obiectiv al educaţiei este acela de a ne face capabili să folosim în aşa fel puterile pe care ni le-a dat Dumnezeu, încât religia Bibliei să fie reprezentată cât mai bine posibil şi să înalţe slava lui Dumnezeu.

18:44 Îi suntem recunoscători Celui care ne-a adus la existenţă pentru toate talentele pe care ni le-a încredinţat; şi este o datorie pe care o avem faţă de Creatorul nostru de a cultiva şi îmbunătăţi talentele pe care le-a pus în mâinile noastre. Educaţia va disciplina mintea şi va mări puterile dirijându-le inteligent, ca să putem fi de folos pentru înaintarea slavei lui Dumnezeu. Avem nevoie de o şcoală în care cei care abia intră în lucrare să poată fi învăţaţi cel puţin ramurile comune ale educaţiei şi în care să poată deprinde cât mai bine adevărurile prezente ale Cuvântului lui Dumnezeu. În plus, la aceste şcoli ar trebui ţinute cursuri legate de profeţii. Cei ce au în mod real calităţi pentru care Dumnezeu îi va primi să lucreze în via Sa vor avea foarte mult de câştigat din numai câteva luni de instruire la o asemenea şcoală.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: