English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Mărturii pentru comunitate vol.2

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

Mărturii pentru comunitate vol.2, 23


23:1 Iubire adevărată în cămin

23:2 Frate M.: La Adams Center, mi-a fost arătat că ai avut o mare lipsă de spirit altruist, de când eşti la Institut, şi că n-ai exercitat influenţa pe care trebuia s-o exerciţi. Ai fi putut lăsa ca lumina ta să lumineze acolo, dar n-ai luminat. Adesea ţi-ai neglijat datoria pentru distracţie. Tu nu te-ai îngrijit să porţi răspunderi. Ţie nu-ţi place să faci exerciţii practice. Îţi place comoditatea; tu şi munca grea sunteţi în dezacord. Acesta este egoism. Ai lăsat ca proprietatea Institutului să se ruineze şi să fie distrusă, când era de datoria ta să vezi ca ea să fie păstrată şi ca totul să fie în ordine şi apărată cu mai mare interes şi grijă decât dacă ar fi fost a ta. Ai fost un ispravnic necredincios. De fiecare dată când ţi-ai permis să te ocupi cu distracţii, jucând crichet sau altceva de felul acesta, foloseai timpul pentru care erai plătit şi care nu era al tău. Ai fi tot atât de scuzabil, ca şi când ai fi luat bani pe care nu i-ai câştigat prin muncă şi ţi i-ai fi însuşit.

23:3 Fraţii Loughborough, Andrews, Aldrich şi alţii nu te-au cunoscut. Ei te-au apreciat prea mult. Nu meritai

23:4 să ocupi locul pe care ei te-au angajat să-l ocupi. Ei au greşit în apreciere, când te-au plătit cu un salariu atât de mare pentru munca ta. Tu n-ai câştigat pe merit banii pe care i-ai primit. Erai foarte încet şi îţi lipsea în mare măsură energia. Nu erai destul de interesat şi treaz ca să vezi şi să faci, şi lucrurile au fost teribil de neglijate.

23:5 Frate al meu, tu eşti departe de Dumnezeu; eşti într-o stare de cădere. Nu ai un curaj moral nobil. Te supui propriilor tale dorinţe, în loc să te lepezi de eu. În căutarea după fericire, ai luat parte la locuri de distracţii pe care Dumnezeu nu le aprobă şi făcând astfel ţi-ai slăbit sufletul. Ai multe de învăţat. Tu îţi încurajezi apetitul, mâncând o cantitate mai mare de hrană decât poate s-o transforme organismul tău în sânge bun. Este păcat să fii necumpătat în cantitatea de hrană mâncată, chiar dacă nu se poate aduce calităţii nici o obiecţiune. Mulţi socotesc că, dacă nu consumă carne şi altă hrană proastă, pot să mănânce până când numai pot din hrana simplă. Aceasta este o greşeală. Mulţi dintre cei care mărturisesc că sunt reformatori ai sănătăţii nu sunt mai puţin decât gurmanzi. Ei pun asupra organelor digestive o povară atât de mare, încât vitalitatea organismului este extenuată în efortul de a o digera. Aceasta mai are şi o influenţă deprimantă asupra intelectului, pentru că puterea sistemului nervos este solicitată să ajute stomacul. Mâncarea peste măsură, chiar din hrana cea mai simplă, amorţeşte nervii senzitivi ai creierului şi slăbeşte vitalitatea lui. Mâncarea peste măsură are un efect mai rău asupra organismului decât munca peste măsură, iar energiile sufletului sunt istovite mai eficient prin mâncare necumpătată decât prin muncă necumpătată.

23:6 Organele digestive să nu fie niciodată împovărate cu o cantitate sau calitate de hrană care să suprasolicite organismul să şi le însuşească. Tot ceea ce este băgat în stomac peste ceea ce poate organismul să transforme în sânge bun, îmbâcseşte mecanismul digestiei; pentru că n-o poate face fie carne, fie sânge, şi

23:7 prezenţa ei împovărează ficatul şi produce organismului o stare morbidă. Stomacul este supus la o muncă în plus în eforturile lui de a scăpa de ea, şi apoi apare un simţământ de moleşeală care este interpretat că înseamnă foame şi, fără a îngădui organelor digestive un timp de odihnă, după munca lor spre a-şi reface energiile, în stomac este băgată o altă cantitate excesivă spre a pune maşinăria din nou în mişcare. Organismul primeşte mai puţine elemente nutritive de la o mare cantitate de hrană, chiar şi de bună calitate decât de la o cantitate moderată, luată la perioade regulate.

23:8 Fratele meu, creierul tău este amorţit. Un bărbat care mănâncă atât cât mănânci tu trebuie să fie un om muncitor. Exerciţiul este important pentru digestie şi o bună stare de sănătate a trupului şi sufletului. Tu ai nevoie de exerciţii fizice. Tu te mişti şi acţionezi ca şi când ai fi de lemn, ca şi când n-ai avea elasticitate. Ceea ce ai nevoie este un exerciţiu sănătos, activ. Acesta va întări mintea. Imediat după o masă completă, să nu aibă loc nici studiu, nici exerciţiu intens. Forţa creierului este solicitată la exerciţiu activ, ca să ajute stomacul, de aceea, când mintea sau trupul este greu împovărat după mâncare, procesul de digestie este întârziat. Vitalitatea organismului, care este necesară să îndeplinească lucrarea într-o direcţie, este sustrasă să lucreze în altă parte.

23:9 Trebuie să exersezi cumpătare în toate lucrurile. Cultivă puterile superioare ale minţii şi atunci va fi puţină putere de dezvoltare a senzualului. Este imposibil pentru tine să creşti în putere spirituală când apetitul şi pasiunile tale nu sunt sub control perfect. Apostolul inspirat spune: "Ci mă port aspru cu trupul meu, şi-l ţin în stăpânire, ca nu cumva, după ce am propovăduit altora, eu însumi să fiu lepădat" (1 Cor. 9,27).

23:10 Frate al meu, trezeşte-te, te rog, şi lasă ca lucrarea Duhului lui Dumnezeu să pătrundă mai adânc decât la suprafaţă, lasă-L să coboare până la motivele adânci ale fiecărei acţiuni. Ceea ce lipseşte este principiul, principiul ferm şi vigoarea de acţiune, atât în lucrurile spirituale, cât şi în cele vremelnice. Eforturilor tale le lipseşte seriozitatea. O, cât de mulţi se află la partea de jos, pe scara spiritualităţii, din cauză că nu vor să renunţe la apetit. Energia sistemului nervos este amorţită şi aproape paralizată prin mâncare excesivă. Când unii ca aceştia merg în Sabat, la casa lui Dumnezeu, ei nu-şi mai pot ţine ochii deschişi. Cele mai serioase apeluri nu reuşesc să trezească intelectul lor de plumb, insensibil. Adevărul poate fi prezentat cu simţăminte adânci, dar el nu trezeşte sensibilităţile morale sau să lămurească înţelesul. Au învăţat unii ca aceştia să-L slăvească pe Dumnezeu în toate lucrurile?

23:11 Este imposibil să ai concepţii clare despre lucrurile veşnice, dacă mintea nu este educată să stăruie asupra subiectelor înalte. Toate pasiunile trebuie să fie aduse în supunere perfectă faţă de puterile morale. Când bărbaţii şi femeile mărturisesc cu tărie despre credinţă şi spiritualitate, eu ştiu că mărturisirea lor este falsă, dacă n-au adus toate pasiunile lor sub control. Dumnezeu cere acest lucru. Motivul pentru care există astfel de întuneric spiritual este că mintea este mulţumită la un nivel inferior şi nu este îndreptată în sus, pe o cale cerească, curată şi sfântă.

23:12 Am văzut cu privire la familia ta, frate M., că voi n-aţi fost fericiţi. Soţia ta a fost dezamăgită, şi tu ai fost dezamăgit. Soţia ta se aştepta să afle în tine o persoană mai nobilă, mai delicată. Ea a fost foarte nefericită. Dânsa are o mare cantitate de mândrie. Rudele din partea mamei ei sunt din fire conştiincioase, totuşi mândre şi aristocrate. Ea împărtăşeşte în mare măsură aceste trăsături de caracter. Nu este comunicativă. Pentru ea nu este natural să facă avansuri şi să manifeste afecţiune. Ea priveşte la manifestarea afecţiunii dintre soţ şi soţie, ca

23:13 fiind copilărească. Socoteşte că, dacă încurajează afecţiunea, nu va primi răspuns printr-o iubire delicată, elevată, ci prin pasiuni de ordin inferior, că acestea aveau să fie întărite, dar nu prin iubire curată, profundă şi sfântă.

23:14 Soţia ta trebuie să facă eforturi pentru a ieşi din rezerva ei, impusă, şi să cultive simplitatea în toate acţiunile ei. Şi când este trezit nivelul mai înalt a aptitudinilor şi întărit prin exerciţiu, vei înţelege mai bine dorinţele femeilor, vei înţelege că sufletul doreşte mult o iubire de natură mai înaltă, mai curată, decât de pasiuni senzuale. Pasiunile acestea au fost întărite în tine prin încurajare şi exerciţiu. Dacă acum, în temere de Dumnezeu, îţi ţii trupul în supunere şi cauţi să o întâmpini pe soţia ta cu iubire curată, înaltă, dorinţele firii ei vor fi satisfăcute. Ia-o la inima ta; preţuieşte-o mult.

23:15 Tu te-ai înălţat şi ai luat o poziţie mai presus de soţia ta. Nu te-ai înţeles pe tine însuţi. Ai avut o înaltă apreciere a experienţei tale religioase şi a înaintării în viaţa spirituală. Lucrurile acestea au împiedicat-o, în loc să o ajute pe soţia ta. Ea se temea pentru tine, se temea că, în realitate, nu te-ai înţeles pe tine însuţi; şi că aveai să mergi prea repede. Unirea voastră n-a fost fericită. Nu vă potriviţi unul cu altul. Soţia ta are o fire timidă, fricoasă şi retrasă. Tu n-ai reuşit s-o înţelegi deloc. Ea ezită şi se teme să iasă în evidenţă, pentru că îi este frică să nu meargă prea repede. Are nevoie de încredere în ea însăşi şi ar trebui încurajată independenţa.

23:16 Frate M., tu n-ai reuşit să încurajezi încrederea soţiei tale. Îţi lipseşte curtoazia şi o consideraţie amabilă, constantă, faţă de ea. Uneori, îi arăţi iubire, dar aceasta este o iubire egoistă. Tu nu ai principii care să pătrundă în adâncime şi care să stea la baza tuturor acţiunilor tale. Nu este iubire egoistă cea care îndeamnă la o meditaţie constantă pentru ea şi o grijă ca s-o ai în societatea ta, arătându-i că preferi compania ei

23:17 mai presus de a celorlalţi. Tu ai căutat propria ta distracţie, lăsând-o acasă şi adesea tristă. Ai urmat această cale înainte de a te muta în acest loc şi ai continuat să faci aşa până acum, într-o mai mică măsură, din lipsă de ocazie.

23:18 Soţiei tale i s-ar părea nedemn să te lase să ştii că ea a observat deficienţe la tine. Ea se teme de tine. Dacă ai fi avut o iubire autentică, precum cere o fire ca a ei, ai fi găsit o coardă corespunzătoare în inima ei. Tu eşti prea rece şi rigid. Uneori, ai arătat afecţiune, dar aceasta n-a trezit iubire ca răspuns, pentru că n-ai fost curtenitor şi atent, şi n-ai manifestat acea consideraţie faţă de soţia ta, prin care să ţii seamă de fericirea ei. Prea de multe ori ţi-ai luat libertatea să hoinăreşti în urmărirea propriei tale plăceri, fără a lua deloc în considerare plăcerea sau fericirea ei.

23:19 Este adevărat, iubirea curată este preţioasă. Influenţa ei este cerească. Este adâncă şi statornică. Nu este intermitentă în manifestări. Nu este o pasiune egoistă. Ea aduce roade şi va conduce spre un efort constant de a o face pe soţia ta fericită. Dacă ai această iubire, va fi numai firesc să faci acest efort. El nu va apărea ca fiind forţat. Dacă ieşi la plimbare sau iei parte la o întâlnire, va fi atât de natural, ca şi respiraţia, s-o alegi pe soţia ta să te însoţească şi să cauţi s-o faci fericită în prezenţa ta. Tu priveşti cunoştinţele ei spirituale ca fiind inferioare faţă de ale tale, dar eu am văzut că Dumnezeu are mai mare plăcere de spiritul ei decât de al tău. Nu eşti vrednic de soţia ta. Ea este prea bună pentru tine. Este o plantă plăpândă, sensibilă; are nevoie de îngrijire afectuoasă. Ea doreşte sincer să facă voia lui Dumnezeu. Dar are un spirit mândru, şi este timidă şi retrasă, ruşinoasă. Pentru ea, este egal cu moartea să fie subiect de observaţie. Fă ca soţia ta să fie iubită, cinstită şi îndrăgită, spre a împlini solemna făgăduinţă a legământului căsătoriei, şi ea va ieşi din acea poziţie retrasă şi timidă, care pentru ea este naturală.

23:20 Lasă numai ca o femeie să înţeleagă că este apreciată de soţul ei

23:21 şi că este preţioasă pentru el, nu numai pentru că este potrivită pentru casa lui, ci pentru că este o parte din el însuşi, şi ea va răspunde afecţiunii lui şi va reflecta iubirea consacrată ei. Fă ca soţia ta să fie ţinta atenţiei tale speciale şi sincere. Dacă ai simţi cum doreşte Dumnezeu să simţi, te-ai vedea pierdut fără societatea soţiei tale. Tu crezi că credinţa ei n-are valoare, totuşi, ea va aduce răspunsuri mai degrabă decât credinţa pe care o ai tu.

23:22 Frate M., tu nu reuşeşti să înţelegi inima femeii. Nu judeci de la cauză la efect. Tu ştii că soţia ta nu este aşa de bine dispusă şi fericită precum doreşti s-o vezi tu, dar n-ai cercetat cauza. N-ai analizat comportamentul tău spre a vedea dacă nu cumva dificultatea este chiar la tine. Iubeşte-ţi soţia. Ea flămânzeşte după iubire profundă, adevărată şi înălţătoare. Las-o să aibă o dovadă pipăibilă, că grija şi interesul ei pentru tine, arătate în atenţia ei pentru confortul tău, este apreciată şi răsplătită. În tot ceea ce te angajezi, caută părerea şi aprobarea ei. Respectă judecata ei. Să nu laşi impresia că tu ştii tot ceea ce este vrednic de ştiut.

23:23 Un cămin cu iubire în el, unde iubirea este exprimată în cuvinte, priviri şi fapte este un loc unde îngerilor la place să-şi arate prezenţa şi să-l sfinţească prin raze de lumină de slavă. Acolo, umilele îndatoriri ale gospodăriei au un farmec al lor. Nici una dintre îndatoririle vieţi nu va fi neplăcută pentru soţia ta în astfel de împrejurări. Ea le va îndeplini cu spirit de bunăvoinţă şi va fi ca o rază de soare pentru toţi cei din jurul ei, şi în inima ei va cânta Domnului. În prezent, ea simte că nu dispune de afecţiunea inimii tale. Tu nu i-ai dat ocazia să simtă astfel. Tu îndeplineşti sarcinile necesare care îţi revin în calitate de cap al familiei, dar există o lipsă. Este lipsa serioasă a preţioasei influenţe a iubirii care duce la atenţii amabile. Iubirea trebuie văzută în priviri şi maniere, şi auzită în tonalitatea vocii.

23:24 Soţia ta nu îndrăzneşte să-şi deschidă inima faţă de tine, pentru că, de îndată ce exprimă un simţământ care diferă de al tău, tu îl respingi. Tu vorbeşti aşa de tare, încât ea nu mai are curaj să mai spună nici un cuvânt. Voi nu sunteţi o inimă. Tu iei o poziţie mai presus de ea şi te menţii într-o atitudine, ca şi cum judecata şi părerea ei ar fi fără nici o importanţă. Consideri cunoştinţele tale mult mai avansate faţă de ale ei. Frate al meu, tu nu te cunoşti. Dumnezeu priveşte la inimă, nu la cuvinte, sau la mărturisirea de credinţă. La Dumnezeu, cele exterioare n-au greutate ca la oameni. La Dumnezeu, are valoare o inimă smerită şi un duh pocăit. Mântuitorul nostru este obişnuit cu conflictele vieţii fiecărui suflet. El nu judecă după aparenţe, ci cu dreptate.

23:25 Spiritul tău este puternic. Când iei o poziţie, nu cântăreşti bine problema şi nu te gândeşti care trebuie să fie efectul păstrării punctului tău de vedere şi, într-o manieră independentă, le ţeşi în rugăciunile şi conversaţiile tale, când tu ştii că soţia ta nu are aceleaşi păreri ca tine. În loc să respecţi simţămintele ei şi să eviţi amabil, aşa cum ar face un gentleman, acele subiecte contradictorii, tu ai fost dispus să stărui asupra punctelor care pot ridica obiecţii, şi ai manifestat o stăruinţă în exprimarea părerii tale, fără a ţine seamă de cei din jurul tău. Ai socotit că alţii n-aveau dreptul să vadă problemele altfel de cum le vezi tu. Roadele acestea nu cresc în pomul creştin.

23:26 În cazul sorei N., tu n-ai văzut lucrurile în adevărata lor lumină. Dacă ea ar fi fost vindecată, ca răspuns la rugăciunile tale şi ale altora, aceasta s-ar fi dovedit spre ruina a mai mult de doi sau trei dintre voi. Un Dumnezeu înţelept a vegheat asupra acestei probleme. El a putut citi motivele şi intenţiile inimii.

23:27 Soţia ta are tot atâta drept să-şi susţină părerea cât ai şi tu. Legătura ei de căsătorie nu-i nimiceşte identitatea. Ea are o responsabilitate individuală. Tu nu te vei simţi bine

23:28 până nu vei lua din calea ei şi până nu vei manifesta faţă de ea un spirit de răbdare mai generos, asemenea lui Hristos, şi până nu-i vei privi pe alţii în lumina în care doreşti să fii privit tu. Mai trebuie să înveţi să "nu faci nimic din duh de ceartă sau din slavă deşartă; ci, în smerenie, fiecare să privească pe altul mai pe sus de el însuşi". "Iubiţi-vă unii pa alţii cu o dragoste frăţească. În cinste, fiecare să dea întâietate altuia". "În sârguinţă, fiţi fără preget. Fiţi plini de râvnă cu duhul. Slujiţi Domnului" (Filip. 2,13; Rom. 12,10.11).

23:29 Conducător al adunărilor sociale

23:30 Frate M.: Mi-a fost arătat, că ai de făcut o mare lucrare pentru tine, mai înainte ca să poţi exercita o influenţă în biserică spre a corecta greşelile celorlalţi şi să le faci educaţie. Tu nu ai acea smerenie a duhului, care poate ajunge la inimile poporului lui Dumnezeu. Eşti exaltat. Trebuie să-ţi examinezi motivele şi acţiunile şi să vezi dacă ai în vedere numai slava lui Dumnezeu. Nici fratele O., nici tu, nu sunteţi potriviţi să veniţi în întâmpinarea lipsurilor tineretului şi ale comunităţii, în general. Tu nu cauţi ca, în simplitate, să înţelegi cea mai bună modalitate de a-i ajuta. Când atât tu cât şi fratele O. vă părăsiţi locurile obişnuite şi luaţi loc în faţa poporului, pe platformă, acest lucru nu va avea cea mai bună influenţă. Când stai acolo, socoteşti că trebuie să spui sau să faci ceva potrivit cu poziţia pe care ai luat-o. În loc să mergi sus, să spui câteva cuvinte la subiect, tu faci adesea observaţii lungi, care rănesc în realitate spiritul adunării. Mulţi se simt uşuraţi când stai jos. Dacă ai fi într-un loc la ţară, unde ar fi puţini care să folosească timpul, astfel de observaţii lungi ar fi mai potrivite.

23:31 Lucrarea Domnului este o lucrare mare şi în ea este nevoie să se angajeze oameni înţelepţi. Sunt căutaţi bărbaţi care pot să se adapteze la nevoile oamenilor. Dacă ai de gând să-i ajuţi pe

23:32 oameni, nu trebuie să te aşezi pe o poziţie mai presus de ei, ci exact în mijlocul lor. Aceasta este greşeala cea mare a fratelui O. El este prea rigid. Pentru el nu este firesc să folosească simplitatea. El nu judecă de la cauză la efect şi nu va câştiga afecţiune şi iubire. Nu coboară la nivelul înţelegerii copiilor şi nu vorbeşte de o manieră mişcătoare, care să stingă inimile. El se ridică şi vorbeşte copiilor într-un anume fel, care nu le place şi nu le face nici un bine. Observaţiile lui sunt, în general, lungi şi obositoare. Uneori, dacă s-ar fi spus numai un sfert din ceea ce s-a spus, ar fi rămas o impresie mult mai bună asupra minţii.

23:33 Cei care îi învaţă pe copii trebuie să evite observaţiile plictisitoare. Remarci scurte şi la subiect vor avea o influenţă binefăcătoare. Dacă trebuie să se spună mult, spune puţin în mai multe ocazii. Câteva cuvinte interesante acum, altele mai apoi, vor fi mult mai folositoare decât a le spune toate deodată. Vorbirile lungi împovărează mintea copiilor. Prea multă vorbărie îi face să le fie silă chiar şi de învăţătura spirituală, exact după cum mâncarea peste măsură împovărează stomacul şi micşorează apetitul, care duce chiar la a nu mai putea suferi hrana. Minţile oamenilor pot fi sătule de prea multă vorbărie. Lucrarea pentru biserică, dar mai ales pentru tineret, trebuie să fie învăţătură peste învăţătură, poruncă peste poruncă, puţin aici, puţin acolo. Lasă timp ca mintea să digere adevărurile cu care i-ai hrănit. Copiii trebuie atraşi spre cer, nu grăbit, ci încetinel.

23:34 Battle Creek, Michigan, 2 oct. 1868.

23:35 Importanţa stăpânirii de sine

23:36 Iubite frate P.: Am încercat de mai multe ori să-ţi scriu, dar tot de atâtea ori am fost împiedicată. N-am să mai amân. De câteva zile, am simţit o nelinişte deosebită cu privire la tine. În iunie trecut, mi-au fost arătate unele lucruri în legătură cu tine. Am fost dusă înapoi în trecut şi mi s-a arătat viaţa ta dezorganizată şi debusolată. Erai fără Dumnezeu. Viaţa ta a fost grea şi nesăbuită. Totuşi, am văzut că Dumnezeu ţi-a cruţat, din îndurare, viaţa de mai multe ori, când ţi se părea că nici o putere sau înţelepciune omenească nu putea s-o menţină. Tu eşti o minune a îndurării. Când viaţa ta a fost într-un pericol iminent, Hristos, Avocatul tău, a pledat în favoarea ta: "Tată, mai cruţă-i viaţa puţin. El a fost un pom neroditor, care a făcut umbră pământului; totuşi, nu-l tăia. Eu voi mai aştepta puţin cu răbdare, şi am să văd dacă nu va aduce rod. Voi impresiona inima lui cu adevărul. Îl voi convinge de păcat."

23:37 Am văzut că Domnul ţi-a deschis calea să asculţi şi să-I serveşti. Paşii tăi au fost îndreptaţi spre vest, unde mediul avea să fie mai favorabil, ca să creşti în har şi unde avea să fie mai puţin dificil să-ţi formezi un caracter pentru cer. Tu ai venit în căminul nostru şi ai fost primit în inimile noastre. Toate acestea au fost rânduite de Domnul. Tu n-ai avut experienţa care era necesară spre a trăi o viaţă pe care Dumnezeu s-o aprobe. Tu ai fost aşezat acolo unde, în câteva luni, puteai să obţii mai multă cunoştinţă despre adevăr decât ai fi putut obţine de-a lungul anilor, dacă ai fi rămas în răsărit.

23:38 Îndurătorul nostru Mare Preot cunoştea slăbiciunea şi erorile tale şi nu te-a lăsat, în lipsa ta de experienţă, să lupţi cu vrăjmaşul cel mare în mijlocul mediului nefavorabil. Dacă ai fi rămas în ..., n-ai fi

23:39 reţinut adevărul. Opoziţia pe care ai fi primit-o ţi-ar fi trezit combativitatea şi ai fi dezonorat adevărul prin spiritul tău pripit; şi apoi, pe măsură ce apăreau obstacole în călătoria ta creştină, te-ai descurajat şi ai fi renunţat la adevăr. Trebuie să fii recunoscător pentru aceasta. Inima ta ar trebui să fie plină de recunoştinţă faţă de iubitorul Mântuitor, pentru îndurarea Lui faţă de tine, care ai abuzat atât de mult timp de iubirea Sa.

23:40 Mi s-a arătat că tu ai fost o piatră din carieră, în stare brută, care avea nevoie să fie cioplită, ajustată şi lustruită mai înainte de a putea fi pusă în clădirea cerească. O parte din această lucrare a fost făcută pentru tine; dar, mai este încă o lucrare şi mai mare, care trebuie făcută! Ai fost foarte nefericit. Ai văzut partea aspră a vieţii. N-ai avut prea multă fericire, dar erai cel care stăteai în propria ta lumină, lipsindu-te de bine. În tinereţe, ai încurajat un spirit de nemulţumire; nu voiai să fii dirijat; ai ales să mergi pe propria ta cale, indiferent de judecata sau sfatul altora. Nu voiai să te supui controlului tatălui tău vitreg, pentru că doreai să mergi pe propria ta cale. El n-a găsit calea cea mai bună spre a te conduce, şi te-ai decis să nu respecţi autoritatea. De îndată ce avea să-ţi vorbească, tu aveai să iei poziţia de apărare. Combativitatea ta era mare şi aveai să te lupţi cu orice şi cu oricine contracara planurile tale. Chiar când erau făcute sugestii pentru o cale mai bună de urmat pentru planurile şi lucrările tale, tu aveai să izbucneşti într-o clipă. Te credeai cenzurat, te credeai învinuit şi te simţeai mâhnit din cauza celor mai buni prieteni ai tăi. Imaginaţia ta era bolnavă. Credeai că toată lumea era împotriva ta şi că soarta era extrem de grea. A fost grea, dar tu ai făcut-o aşa.

23:41 Purtarea ta faţă de tatăl tău vitreg a fost nepotrivită. El n-a meritat să fie tratat de tine aşa cum a fost tratat. Avea greşeli

23:42 şi a comis erori, dar în timp ce erai atent să le vezi într-o lumină gravă, nu-ţi vedeai greşelile tale. În providenţa lui Dumnezeu, soţia ta a fost doborâtă de boală. Ea a fost o femeie îngâmfată, dar s-a pocăit de păcatele sale, şi pocăinţa ei a fost acceptată de Dumnezeu.

23:43 Calea a fost barată de o parte şi de alta, spre a te împiedica de la pierzare. Domnul a adus duhul tău nesupus şi neîmblânzit în supunere faţă de El. Printr-un amestec de judecată şi îndurare, ai fost adus la pocăinţă. Ca şi Iona, tu ai fugit de datoria prezentă, pe mare. Dumnezeu ţi-a barat calea prin vizitele Providenţei Sale. Nu puteai să prosperi sau să fii fericit, pentru că n-ai vrut să-ţi laşi eul în urmă. Ai luat cu tine eul şi păcatul. Nutreai un spirit de nemulţumire şi neastâmpăr şi n-aveai să-ţi faci datoria. Doreai o schimbare, o lucrare mai mare. Ai devenit un temperament hoinar.

23:44 Privirea scumpului Mântuitor a fost asupra ta, altfel ai fi fost lăsat în starea ta de nedescris şi în păcatele tale pentru a deveni stricat în caracter şi mizerabil în starea materială. În timp ce erai într-o ţara străină şi în timpul bolii, ai simţit starea ta tristă, pustie şi deznădăjduită. Ai petrecut nopţi lungi şi zile grele de nelinişte şi durere, departe de mama şi surorile tale, numai cu străini, care-ţi făceau un serviciu amabil pentru tine, şi fără nici o speranţă creştină, care să te întărească.

23:45 Tu căutai fericirea, dar n-ai obţinut-o. Ai neglijat sfatul mamei tale şi rugăminţile ei stăruitoare, de a nu călca poruncile lui Dumnezeu. Uneori, neglijenţa aceasta ţi-a pricinuit amărăciune în suflet. Dar nu pot să mă ocup de fiecare amănunt, pentru că nu sunt în putere. Voi stărui asupra celor mai importante lucruri care mi-au fost arătate.

23:46 Am văzut că în faţa ta este o lucrare pe care tu nu o înţelegi. Este aceea de a muri faţă de eu, de a răstigni eul. Tu ai un temperament iute,

23:47 impetuos, pe care trebuie să-l supui. Ai trăsături nobile de caracter, care îţi vor asigura prieteni, dacă temperamentul tău pripit nu răneşte. Ai un ataşament puternic faţă de cei care se interesează de tine. Când înţelegi bine lucrurile, eşti conştiincios; dar adesea, acţionezi din impuls, fără să te opreşti să cugeţi.

23:48 Judeci şi comentezi umblările şi purtările lor când nu le înţelegi poziţia şi lucrarea. Tu vezi lucrurile din punctul tău de vedere şi apoi eşti gata să pui la îndoială sau să condamni calea urmată de ei, fără să vezi fără părtinire problemele pe toate laturile. Tu nu cunoşti sarcinile altora şi nu trebuie să te simţi răspunzător pentru faptele lor, ci să-ţi îndeplineşti sarcina, lăsându-i pe alţii pe seama Domnului. Păstrează-ţi sufletul liniştit, cultivă pacea şi liniştea interioară şi fii recunoscător.

23:49 Am văzut că Domnul ţi-a dat lumină şi experienţă, ca să poţi vedea caracterul păcătos al unui temperament pripit şi să-ţi stăpâneşti pasiunile. Nefăcând acest lucru, în mod sigur vei pierde viaţa veşnică. Trebuie să învingi această boală a închipuirii. Tu eşti extrem de sensibil, şi când se spune un cuvânt care favorizează o cale opusă faţă de cea pe care o urmezi, eşti rănit. Te simţi mustrat şi trebuie să te aperi, să-ţi salvezi viaţa; şi în efortul tău de a-ţi salva viaţa, o pierzi. Tu ai o lucrare de făcut, să mori faţă de eu şi să cultivi un spirit de toleranţă şi răbdare. Renunţă la ideea că nu eşti tratat cum se cuvine, că eşti nedreptăţit, că cineva doreşte să nu te lase în pace sau să-ţi facă rău. Tu vezi fals lucrurile. Satana te face să ai aceste păreri denaturate.

23:50 Iubite frate P., la Adams Center, cazul tău mi-a fost arătat din nou. Am văzut că n-ai reuşit mereu să exerciţi adevărata stăpânire de sine. Ai făcut eforturi; dar aceste eforturi au influenţat numai partea din afară, ele n-au influenţat izvorul

23:51 acţiunii. Temperamentul tău iute ţi-a pricinuit adesea regret sincer, dureros şi condamnare de sine. Acest temperament pasionat, dacă nu este supus, va deveni un temperament arţăgos, căutător de greşeli, de altfel îl ai deja într-o oarecare măsură. Eşti gata să iei totul în nume de rău. Dacă cineva te împinge pe trotuar, eşti iritat, şi de pe buzele tale va ieşi un cuvânt de nemulţumire. Dacă conduci căruţa pe stradă şi dacă nu ţi se eliberează jumătate de drum, te vei revolta într-o clipă. Dacă ţi se cere să te dai la o parte din cale, spre a face un serviciu altora, tu te vei mânia şi agita şi vei socoti că s-a abuzat de demnitatea ta. Vei arăta tuturor păcatul tău caracteristic. Chiar şi înfăţişarea ta va arăta temperamentul tău nerăbdător, şi gura ta va părea întotdeauna gata să rostească un cuvânt mânios. Pentru acest obicei, ca şi pentru folosirea tutunului, abstinenţa totală este singurul leac sigur. În tine trebuie să aibă loc o schimbare totală. Adesea, simţi că trebuie să te păzeşti mai mult. Adesea spui în mod hotărât: "Am să fiu mai calm şi mai răbdător", dar făcând aceasta, atingi răul numai pe latura exterioară; tu consimţi să păstrezi eul şi să-l supraveghezi. Trebuie să mergi mai departe decât atât. Numai puterea principiului poate alunga acest vrăjmaş nimicitor şi să aducă pace şi fericire.

23:52 Ai spus de repetate ori: "Eu nu-mi pot stăpâni temperamentul. Trebuie să vorbesc". Îţi lipseşte un duh blând şi smerit. Eul întreg este viu, şi tu stai să-l păzeşti continuu, ca să nu fie jignit sau insultat. Apostolul spune: "Căci voi aţi murit, şi viaţa voastră este ascunsă cu Hristos în Dumnezeu" (Col. 3,3). Cei care sunt morţi faţă de eu nu vor fi aşa sensibili şi nu vor fi gata să reacţioneze la tot ceea ce poate să-i irite. Morţii nu pot să simtă. Tu nu eşti mort. Dacă ai fi, şi viaţa ta ar fi ascunsă în Hristos, ai trece pe lângă o mie de lucruri pe care le observi acum şi care te supără, ca fiind nevrednice de observat; atunci te-ai apuca de cele veşnice şi ai fi deasupra acestor mărunte încercări ale vieţii.

23:53 "Limba este o lume de nelegiuiri". "Înţelepciunea face pe om răbdător, şi este o cinste pentru el să uite greşelile". "Cine este încet la mânie, are multă pricepere, dar cine se aprinde iute, face multe prostii". "Cel încet la mânie, preţuieşte mai mult decât un viteaz, şi cine este stăpân pe sine, preţuieşte mai mult decât cine cucereşte cetăţi". "Prea iubiţii mei fraţi! Orice om să fie grabnic la ascultare, încet la vorbire, zăbavnic la mânie; căci mânia omului nu lucrează neprihănirea lui Dumnezeu". "Cine îşi înfrânează vorbele, cunoaşte ştiinţa, şi cine are duhul potolit, este un om priceput" (Iacov 3,6; Prov. 19,11; 14,29; 16,32; Iacov 1,19.20; Prov. 17,27).

23:54 Marele nostru Exemplu a fost înălţat spre a fi egal cu Dumnezeu. El era mare comandant în ceruri. Toţi sfinţii îngeri erau încântaţi să se închine înaintea Lui. "Şi când duce în lume pe Cel întâi născut, zice: 'Toţi îngerii lui Dumnezeu să I se închine'" (Evrei 1,6). Isus a luat asupra Sa natura noastră. S-a dezbrăcat de slava, maiestatea şi bogăţiile Sale, pentru a duce la îndeplinire misiunea Lui, să mântuiască pe cel ce era pierdut. El n-a venit să I se slujească, ci să slujească altora. Isus, când a fost batjocorit, ultragiat şi insultat, nu s-a răzbunat. "Când era batjocorit, nu răspundea cu batjocuri" (1 Petru 2,23). Când cruzimea omului L-a făcut să sufere lovituri de bici să aibă şi răni dureroase, El n-a ameninţat, ci S-a încredinţat Celui care judecă după dreptate. Apostolul Pavel îi îndeamnă pe fraţii din Filipi: "Să aveţi în voi gândul acesta, care era şi în Hristos Isus: El măcar că avea chipul lui Dumnezeu, totuşi n-a crezut ca un lucru de apucat, să fie deopotrivă cu Dumnezeu, ci S-a dezbrăcat pe sine Însuşi şi a luat chip de rob, făcându-Se asemenea oamenilor" (Fil. 2,5-7). Este slujitorul mai mare decât stăpânul? Hristos ne-a dat viaţa Sa ca model, şi noi Îl dezonorăm când pentru orice nimic devenim invidioşi şi suntem gata să ne irităm pentru fiecare vătămare, presupusă sau reală. Nu este o dovadă de spirit mărinimos să fii pregătit să aperi eul spre a-ţi păstra demnitatea. Mai bine vom

23:55 suferi pe nedrept de o sută de ori decât să rănim sufletul printr-un spirit de revanşă, sau printr-o descărcare de mânie. Există putere care trebuie obţinută de la Dumnezeu. El poate ajuta. El poate da har şi înţelepciune. Dacă vei cere în credinţă, vei primi; dar trebuie să veghezi în rugăciune. Veghează, roagă-te, lucrează, aceasta să fie lozinca ta.

23:56 Soţia ta poate fi o binecuvântare, dacă ar lua asupra ei doar răspunderea care este de datoria ei s-o ia. Dar ea a fugit de răspundere toată viaţa şi acum este în pericol de a fi influenţată, în loc să te influenţeze pe tine. În loc să aibă asupra ta o influenţă blândă, înălţătoare, există pericolul pentru ea să gândească cum gândeşti tu, şi să acţioneze cum acţionezi tu fără să ajungă în adâncime spre a fi călăuzită de principiu în toate acţiunile ei. Voi simpatizaţi unul cu altul şi, din nefericire, vă ajutaţi unul pe altul să vedeţi problemele incorect. Ea poate exercita o influenţă spre bine, dar are un spirit care aduce indolenţă spirituală şi lenevie. Ea este împotrivă să se angajeze în vreo lucrare bună, dacă nu-i plăcută şi agreabilă. Care a fost păcatul lui Meroza? Nefăcând nimic. Ei n-au fost condamnaţi pentru păcate mari, ci pentru că n-au venit să-L ajute pe Domnul.

23:57 Am văzut că soţia ta nu se înţelege pe sine. În tinereţea ei, s-a ferit să-şi asume răspunderi şi nu este dispusă să se angajeze în ele nici acum. Ea este înclinată să se bizuie pe alţii, mai degrabă decât pe propriile ei puteri. N-a încurajat o independenţă mărinimoasă. Trebuia să se fi educat cu ani în urmă, să poarte sarcini. Ea nu este sănătoasă. Este predispusă spre amorţirea ficatului şi nu este înclinată spre exerciţiu. Nu are capacitate de a se apuca de lucru în afară de cazul că se vede obligată. Ea mănâncă aproape o cantitate dublă faţă de cât ar trebui să mănânce. Tot ce ia în stomac, peste ceea ce organismul ei poate să transforme în sânge bun, devine materie de prisos, care împovărează organismul în asimilarea ei.

23:58 Organismul ei este împovărat cu o grămadă de materie care îl stinghereşte în lucrarea lui, şi-i slăbeşte forţa vitală.

23:59 A mânca mai mult decât poate organismul să digere dă naştere unui sânge stricat şi suprasolicită vitalitatea într-o mai mare măsură decât munca sau exerciţiu fizic. Această mâncare peste măsură dă naştere la o amorţire surdă. Nervii creierului sunt solicitaţi să ajute organele digestive, şi în felul acesta sunt continuu suprasolicitaţi, slăbiţi şi amorţiţi. Aceasta lasă în cap un simţământ de slăbiciune, care face ca soţia să fie expusă într-o zi unui şoc de paralizie. Ea are nevoie să nu fie încurajată să înceteze exerciţiul. Nimic n-ar fi atât de periculos pentru ea ca a nu-şi solicita corpul pentru exerciţiu fizic activ. Exerciţiul fizic este foarte important. Acesta îi va întări corpul şi mintea. Când îşi va da seama de responsabilitatea poziţiei ei şi va vedea folosul care va rezulta din ea, căutând să aibă o ţintă în viaţă nu va fi dispusă să se afunde în indolenţă şi să evite greutăţile. Ea nu pune inimă în ceea ce face; de aceea se mişcă prea mult întocmai ca o maşină, simţind că munca este o povară. Atâta timp cât simte în felul acesta, ea nu poate să-şi dea seama de acea viaţă nouă şi vigoare, care sunt privilegiul ei să le aibă. Îi lipseşte spiritul şi energia. Ea este prea mult înclinată să stea pierdută în slăbiciune şi insensibilitate de plumb. Toropeala grea, pe care o simte, poate fi biruită numai printr-o dietă chibzuită, stăpânire perfectă asupra apetitului şi a tuturor pasiunilor, şi în solicitarea voinţei ca s-o ajute la exerciţii. Ei îi lipseşte voinţa ca să electrizeze puterea nervilor, aşa încât să poată rezista indolenţei.

23:60 Soră P., tu nu poţi fi de folos niciodată în lume, dacă hotărârile tale nu sunt puternice spre a te face în stare să birui această indispoziţie de a te îngriji şi a purta poveri. Pe măsură ce exersezi zilnic forţele din tine, sarcina va deveni mai puţin grea, până ce va ajunge să fie a doua ta natură, să-ţi faci datoria, să fii harnică şi să porţi de grijă. Te poţi obişnui să cugeţi,

23:61 când îţi împovărezi mai puţin stomacul. Povara aceasta îngreunează creierul.

23:62 De asemenea, trebuie să ai o ţintă, un scop în viaţă. Unde nu există un scop, există o predispoziţie spre indolenţă; dar unde se are în vedere un obiectiv suficient de important, toate puterile minţii vor intra într-o activitate spontană. Pentru a avea succes în viaţă, cugetul trebuie să fie neclintit îndreptat asupra obiectivului vieţii, şi nu să fie lăsat să rătăcească şi să fie ocupat cu lucruri fără importanţă sau să fie mulţumit cu contemplare inactivă, care este rodul fugii de răspundere. Proiectele nerealizate strică mintea.

23:63 Începe cu ziua de azi. Fă totul cu voinţă, cu toată inima. Trebuie să te hotărăşti să faci ceva care îţi va cere atât efort mintal cât şi fizic. Inima ta trebuie să fie unde este munca ta. Sarcina care îţi este acum în faţă este tocmai lucrarea pe care doreşte cerul s-o îndeplineşti. A visa la o lucrare îndepărtată şi a-ţi imagina un plan cu privire la viitor se vor dovedi fără folos şi te vor face nepotrivită pentru o lucrare oricât de mică ar putea să fie, dar pe care cerul ţi-o pune astăzi în faţă. Preocuparea ta să fie nu să faci vreo lucrare mare, ci să faci cu voioşie şi bine lucrarea pe care o ai de făcut astăzi. Ţie ţi-au fost încredinţaţi talanţi spre a fi dublaţi. Răspunzi de folosirea lor corectă sau de irosirea lor. Nu trebuie să aspiri la lucruri mari spre a face serviciu mare, ci să faci lucrul tău cel mic. Îmbunătăţeşte-ţi talentele, chiar dacă sunt puţine şi fie ca simţământul de responsabilitate faţă de Dumnezeu, pentru folosirea lor corectă, să rămână asupra ta.

23:64 Nu trebuie să te aştepţi să eviţi durerea şi oboseala în muncile grele şi în necazurile vieţii. Fiul lui Dumnezeu a fost părtaş al naturii umane. Adesea, El a fost obosit cu trup şi suflet. El a spus: "Cât este ziuă trebuie să lucrez lucrările Celui ce M-a trimis; vine noaptea, când nimeni nu mai poate să lucreze" (Ioan 9,4). Tu trebuie să încetezi să mai visezi departe, ci să cugeţi la îndatoririle tale prezente, şi să le îndeplineşti cu voioşie.

23:65 Lumea aceasta nu este cerul creştinului. Ea este un simplu loc de ajustare. Este scena luptelor vieţii noastre, a conflictelor şi a durerilor noastre; şi este important ca toţi să ne prindem cu hotărâre de acea lume mai bună, unde, când lupta se va încheia, se va găsi pace, bucurie şi binecuvântare de care să ne bucurăm pentru totdeauna. Am văzut că amândoi veţi fi în mare pericol de a naufragia în credinţă, din cauză că v-aţi unit să priviţi problemele într-o lumină falsă. Amândoi aveţi de făcut o mare lucrare pentru voi înşivă, dar voi sunteţi în pericol să vă orbiţi ochii cu greşeli reciproce.

23:66 Sora P. trebuie să se păzească să nu stârnească temperamentul iute al soţului ei, povestindu-i presupusele ei motive de nemulţumire spre a obţine simpatie. El vede lucrurile într-o lumină puternică şi simte adânc cu privire la probleme care nu merită să fie luate în seamă. Ea va trebui să înveţe acest lucru şi să înţeleagă că este înţelept să tacă. Ea are nevoie de puterea răbdării. Este mult mai uşor să vâri în minte un lucru decât să-l scoţi afară după ce se află acolo. Este mai uşor să stărui asupra unei presupuse greşeli decât să pacifici sau să stăpâneşti simţămintele o dată ce au fost trezite.

23:67 Fratele P. are calităţi care ar fi excelente, dacă ar fi perfecţionate prin influenţele înălţătoare ale religiei curate. El poate fi de folos. Numai o evlavie sinceră îl poate califica să-şi îndeplinească îndatoririle sale în această lume şi să-l facă potrivit pentru cer. Un caracter ceresc trebuie dobândit pe pământ, frate al meu, altfel nu-l vei avea niciodată; de aceea, trebuie să te angajezi de îndată în lucrarea pe care o ai de făcut. Trebuie să lucrezi serios pentru a fi potrivit pentru cer. Trăieşte pentru cer. Trăieşte prin credinţă.

23:68 Frate P., tu eşti o piatră brută; dar mâna unui meşter iscusit este asupra ta. Vrei să-L laşi să te cioplească, să te taie şi să te lustruiască pentru acea clădire care este clădită fără zgomotul securii sau ciocanului? Nici o lovitură nu va mai fi dată după încheierea harului. Tu trebuie ca acum, în timpul

23:69 harului, să-ţi învingi temperamentul tău impetuos, altfel, în cele din urmă, vei fi despărţit de Dumnezeu.

23:70 Isus vă iubeşte pe amândoi şi vrea să vă salveze, dacă vreţi să fiţi salvaţi în felul hotărât de El. Voi puteţi avea religie experimentală, dacă într-adevăr însetaţi şi flămânziţi după ea. Mergeţi la Dumnezeu cu credinţă şi umilinţă, cereţi şi veţi primi; dar să vă aduceţi aminte că ucenicul nu este mai mare decât Învăţătorul, nici slujitorul nu este mai mare decât Domnul lui. Voi trebuie să cultivaţi acea umilinţă şi smerenie a duhului care era în Hristos.

23:71 Battle Creek, Michigan, 9 februarie 1869.

23:72 Hărnicie şi economie

23:73 Iubite frate R: Căutam ocazia să vă scriu, dar am fost bolnavă şi n-am fost în stare să scriu nimănui. Dar în această dimineaţă, am să încerc să scriu câteva rânduri.

23:74 Când mi-au fost arătate îndatoririle poporului lui Dumnezeu, cu privire la cei săraci şi mai ales cu privire la văduve şi orfani, mi s-a arătat că soţul meu şi cu mine eram în pericolul de a lua asupra noastră poveri pe care Dumnezeu nu le-a pus asupra noastră, şi, prin aceasta, să ne micşorăm curajul şi puterea prin creşterea grijilor şi a neliniştii noastre. Am văzut că soţul meu a mers, în cazul vostru, mai departe decât era datoria lui să meargă. Interesul lui pentru voi l-a făcut să-şi ia o sarcină pe care a purtat-o în afara datoriei lui şi care nu v-a fost de nici un folos, ci a încurajat în voi dispoziţia de a depinde de fraţii voştri. Voi priviţi la ei, ca să vă ajute, să vă susţină, în timp ce nu munciţi aşa de greu ca ei, nici nu economisiţi deloc timpul, aşa cum socotesc ei că este datoria lor să facă.

23:75 Mi-a fost arătat, fratele şi sora mea, că aveţi multe de învăţat. Voi n-aţi trăit în limita mijloacelor voastre. N-aţi învăţat să economisiţi. Dacă câştigaţi salarii mari, nu ştiţi cum să faceţi să cheltuiţi în măsura în care este posibil. Voi vă consultaţi cu gustul şi apetitul vostru, în loc să fiţi prudenţi. Uneori, cheltuiţi bani

23:76 pentru o calitate de hrană pe care fraţii voştri nu şi-o pot îngădui. Banii alunecă prea uşor din buzunarul vostru.

23:77 Sora R. are o sănătate slabă. Ea îşi satisface apetitul şi îşi împovărează prea mult stomacul. Ea îl împovărează prin mâncare prea multă şi de o calitate menită a nu fi cea mai bună pentru organismul ei. Mănâncă mult, şi face numai puţin exerciţiu; în felul acesta, organismul este sever împovărat. Conform cu lumina pe care ne-a dat-o Domnul, hrana simplă este cea mai bună spre a asigura sănătatea şi puterea. Pentru sănătatea ei, este necesar exerciţiul fizic.

23:78 Lepădarea de sine este o lecţie pe care ambii o mai aveţi de învăţat. Limitează-ţi apetitul, frate R. Dumnezeu ţi-a dat un capital de putere. Aceasta este de mai mare valoare pentru tine decât banii, şi ar trebui preţuită mult mai mult. Tăria nu poate fi cumpărată cu aur sau argint, cu case sau ţarine. Ea este o mare avere pe care o posezi. Dumnezeu cere să foloseşti cu chibzuinţă capitalul şi puterea cu care te-a binecuvântat. Tu eşti tot atât de mult un ispravnic al Lui, ca şi cel care are un capital sub formă de bani. Este tot atât de rău pentru tine să nu reuşeşti să foloseşti puterea ta spre cel mai bun avantaj, precum este pentru un om bogat care cu zgârcenie reţine bogăţiile lui pentru că îi place să facă aşa. Tu nu faci efortul pe care ar trebui să-l faci pentru a-ţi întreţine familia. Poţi lucra, şi lucrezi dacă lucrarea este convenabil pregătită pentru a fi efectuată, dar nu te străduieşti să te apuci de lucru, simţind că este o datorie să foloseşti timpul şi puterea cât mai avantajos posibil şi cu frică de Dumnezeu.

23:79 Tu ai avut o ocupaţie care, uneori, putea să producă profituri mari. După ce ai câştigat bani, n-ai căutat să economiseşti, având în vedere un timp când banii nu aveau să fie câştigaţi aşa uşor, ci ai cheltuit mult pentru lipsuri imaginare. Dacă tu şi soţia ta aţi fi înţeles că este o datorie pe care v-a prescris-o Dumnezeu să vă lepădaţi de gustul şi de dorinţele voastre şi să faceţi provizii pentru viitor, în loc să trăiţi numai pentru prezent, acum aţi fi putut avea o viaţă

23:80 îmbelşugată, şi familia voastră ar fi avut o viaţă confortabilă. Voi aveţi de învăţat o lecţie, ca să nu fiţi înapoiaţi în învăţătură. Este aceea de a privi ceva mai departe.

23:81 Sora R. s-a sprijinit prea mult pe soţul ei. Ea a fost toată viaţa prea dependentă de alţii pentru simpatie, crezându-se şi făcând din sine un centru. A fost dezmierdată prea mult şi n-a învăţat să fie încrezătoare în sine. Ea n-a fost de ajutor pentru soţul ei, aşa cum ar fi putut să fie în lucrurile vremelnice sau spirituale. Ea trebuie să înveţe să poarte infirmităţi trupeşti şi nu să stăruie asupra lor aşa cum face. Trebuie să ducă luptele vieţii pentru ea însăşi; asupra ei apasă o responsabilitate individuală.

23:82 Soră R., viaţa ta a fost greşită. Tu te-ai complăcut în a citi orice şi de toate. Mintea ta n-a profitat de atât de multă lectură. Nervii tăi au fost excitaţi, în timp ce urmăreai grăbită istorisirea. Dacă copiii tăi te întrerupeau, în timp ce erai ocupată cu cititul, vorbeai agitată şi nerăbdătoare. N-ai stăpânire de sine, şi de aceea nu reuşeşti să-i ţii pe copiii tăi cu o mână fermă, cumpănită. Tu acţionezi din impuls. Îi răsfeţi şi le faci pe voie, apoi te agiţi, îi cerţi şi eşti aspră. Această manieră schimbătoare este foarte derutantă pentru ei. Ei au nevoie de o mână fermă sigură, pentru că sunt nestatornici. Au nevoie de disciplină regulată, înţeleaptă şi raţională.

23:83 Tu poţi scăpa de multă încurcătură, dacă iei atitudinea de femeie şi acţionezi din principiu, şi nu din impuls. Tu ţi-ai închipuit că soţul tău trebuie să fie cu tine şi că tu nu poţi sta singură. Trebuie să înţelegi că datoria lui este să-şi întreţină familia. Tu trebuie să ajungi să te lipseşti de dorinţele tale, şi să nu-l faci să simtă că el trebuie să se adapteze după tine. Ai o parte de acţiune în purtarea sarcinilor vieţii. Tu trebuie să te înarmezi cu curaj şi tărie. Fii femeie, nu un copil capricios. Ai fost răsfăţată şi poverile tale au fost purtate timp prea îndelungat. Acum este de datoria ta să cauţi să renunţi la dorinţele tale, şi

23:84 să acţionezi din principiu pentru binele actual şi viitor al familiei tale. Tu nu te simţi bine; dar, dacă vei cultiva un spirit mulţumit şi vesel, vei înţelege mai bine viaţa aceasta şi, de asemenea, şi viaţa viitoare.

23:85 Frate R., este datoria ta să foloseşti cu atenţie şi judicios capitalul de putere pe care ţi l-a dat Dumnezeu.

23:86 Soră R., creierul tău este obosit şi împovărat din cauza cititului. Trebuie să renunţi la înclinaţia de a aduna în mintea ta tot ceea ce poate ea să înghită. Nu ţi-ai folosit timpul în modul cel mai potrivit. N-ai folosit nici tu, nici cei din jurul tău. Te-ai rezemat de mama ta mai mult decât era spre binele tău. Dacă ai fi depins mai mult de puterile tale, dacă ai fi avut mai multă încredere în tine, ai fi fost mai fericită. Acum trebuie să-ţi porţi poverile cum poţi mai bine şi să-l încurajezi pe soţul tău să şi le poarte pe ale lui, făcând lucrarea sa. Dacă ai fi renunţat la gustul tău pentru citit şi la dorinţa de a te place pe tine, dacă ai fi consacrat mai mult timp pentru exerciţiu fizic şi ai fi mâncat ordonat hrană potrivită şi sănătoasă, ai fi evitat multă suferinţă. O parte din această suferinţă a fost imaginară. Dacă ţi-ai fi fortificat mintea să reziste la predispoziţia de a ceda infirmităţilor, n-ai fi avut crize nervoase. Mintea ta trebuie să fie atrasă de la tine spre îndatoririle gospodăriei, ţinându-ţi casa în ordine, curăţenie, şi cu gust. Lectura multă şi îngăduirea ca mintea să fie abătută spre lucruri mici, te-a făcut să-ţi neglijezi datoria faţă de copii şi faţă de gospodăria ta. Chiar acestea sunt sarcinile pe care ţi le-a dat Dumnezeu să le aduci la îndeplinire.

23:87 Tu ai avut multă simpatie pentru tine însăţi. Mintea ta a fost atrasă asupra ta însăţi şi ai stăruit asupra sărmanelor tale simţăminte. Sora mea, mănâncă mai puţin. Angajează-te în muncă fizică şi consacră-ţi mintea lucrurilor spirituale. Abţine-te de a te mai gândi la tine însăţi. Cultivă un duh mulţumit şi bine dispus.

23:88 Vorbeşti prea mult despre lucruri fără importanţă. Nu câştigi nici o putere spirituală din aceasta. Dacă puterea folosită în discuţii ar fi consacrată rugăciunii, ai primi putere spirituală şi I-ai cânta lui Dumnezeu în inima ta.

23:89 Eşti stăpânită de simţământ, nu de datorie şi principiu. Ai cedat simţămintelor tale de nostalgie şi ţi-ai vătămat sănătatea, nutrind un duh de frământare. Obiceiurile tale nu sunt sănătoase. Ai nevoie de reformă. Nici unul dintre voi nu este dispus să lucreze cum lucrează alţii, şi să mâncaţi cum mănâncă fraţii voştri. Dacă vă stă în putere să obţineţi lucruri, voi le aveţi. Este datoria voastră să faceţi economie.

23:90 În contrast cu cazul vostru a fost prezentat acela al sorei S. Sănătatea ei este şubredă şi are de întreţinut doi copii, cu acul ei, primind foarte puţin pentru munca ei. Timp de ani de zile, cu greu a primit un ajutor minuscul. Sănătatea ei a avut de suferit din cauza bolii, dar, cu toate acestea, şi-a dus poverile. Acesta era într-adevăr un caz de caritate. Şi acum priviţi la cazul vostru. Un bărbat cu o familie mică şi cu un bun capital de putere, totuşi, înglodat mereu în datorii şi sprijinindu-se pe alţii. Aceasta este întru-totul greşit. Trebuie să învăţaţi nişte lecţii. La sora S., economia este lupta vieţii. Iată un om cu energii puternice şi totuşi nu se întreţine singur. Voi aveţi o lucrare de făcut. Trebuie să aveţi o regularitate în mâncare. Trăiţi tot timpul tot aşa de simplu cum trăiesc fraţii voştri. Trăiţi reforma sanitară. Isus a făcut o minune şi a hrănit cinci mii, iar apoi i-a învăţat o importantă lecţie de economie. "Strângeţi fărâmiturile care au rămas, ca să nu se piardă nimic" (Ioan 6,12). Îndatoriri, importante îndatoriri rămân asupra voastră. "Să nu datoraţi nimănui nimic" (Rom. 13,8). Dacă aţi fi infirmi, dacă n-aţi fi în stare să munciţi, fraţii voştri ar fi fost la datorie să vă ajute. În realitate, tot ce aveaţi nevoie de la fraţii voştri când aţi schimbat domiciliul vostru a fost un început. Dacă aţi fi fost atât de ambiţioşi, cum ar fi trebuit să fiţi, şi dacă tu şi soţia ta aţi fi fost de acord să trăiţi în limita banilor voştri,

23:91 nu v-aţi fi aflat într-o criză financiară. Va trebui să munceşti pentru o leafă mică, ca şi pentru una mare. Hărnicia şi economia v-ar fi pus familia mai de mult într-o situaţie mult mai favorabilă. Dumnezeu doreşte să fii un ispravnic credincios al puterii tale. El doreşte ca tu s-o foloseşti pentru a aşeza familia ta deasupra lipsei şi dependenţei.

23:92 Battle Creek, Michigan, 22 martie 1869.

23:93 Stârnind opoziţie

23:94 Iubită soră T: Mi-a fost arătat că, în viaţa ta religioasă, a existat o greşeală. Tu ai avut prea mult spirit combativ. În timp ce este privilegiul tău să cugeţi şi să acţionezi pentru tine însăţi, ai dus lucrul acesta prea departe. Ai avut mai multă independenţă decât umilinţă. Ai urmat o cale care mai degrabă irita decât pacifica. Era necesar să posezi fermitate, pentru ca să iei poziţie de apărare a adevărului; totuşi, adesea ai greşit, neavând acel duh blând şi liniştit pe care Dumnezeu îl preţuieşte foarte mult. În familia ta, ai avut de întâmpinat opoziţie şi un dezgust evident faţă de adevăr, dar tu n-ai reuşit să întâmpini aceste necazuri în maniera cea mai bună. Ai vorbit prea mult şi ai fost categorică. Ai amestecat prea puţină iubire şi delicateţe cu eforturile pentru familia ta, şi mai ales pentru soţul tău. Eşti în pericol să duci lucrurile la extreme, depăşind problema şi rănind în loc să vindeci. Oriunde poţi renunţa la judecată, fără să sacrifici principiile adevărului, este cel mai bine pentru tine să faci astfel, chiar dacă socoteşti că ai dreptate. Tu ai o responsabilitate, o identitate, care nu pot fi absorbite de soţul tău. Totuşi, există o legătură care face din voi unul, şi în multe lucruri, dacă ai fi fost mai flexibilă, ar fi fost mult mai bine pentru soţul tău, pentru copiii tăi, şi pentru tine. Eşti

23:95 prea pretenţioasă. Tu nu cauţi să-i câştigi pe cei care se deosebesc de tine. Îţi dai seama repede când eşti în avantaj şi îl foloseşti la maximum. Dacă ai avea mai multă răbdare, amestecată cu iubirea cea dulce şi, dacă, de dragul lui Hristos, ai trece peste multe lucruri, fără să le iei şi să insişti acasă asupra lor, creând astfel simţăminte neplăcute, influenţa ar fi fost mai bună, mai salvatoare. Tu ai nevoie de iubire, milă delicată şi afectuoasă.

23:96 Tu sesizezi adevărul şi apoi indici unuia şi altuia cum să-l pună în practică; şi, dacă ei n-au reuşit să corespundă indicaţiei date de tine, te distanţezi de ei. Nu te poţi întovărăşi cu ei, şi iubirea pentru ei se stinge în inima ta, când în realitate, ei sunt aproape tot atât de corecţi ca şi tine. Tu îţi faci singură vrăjmaşi, când ai putea să ai prieteni. Ai un temperament înflăcărat şi categoric, şi când sesizezi puncte ale adevărului, duci chestiunea la extreme. În felul acesta, respingi persoanele, în loc să le câştigi şi să le legi de inima ta. Tu te uiţi la trăsăturile de caracter faţă de care se poate obiecta, ale celor cu care te asociezi, şi stărui asupra aparentelor nepotriviri şi greşeli, trecând cu vederea bunele lor trăsături de caracter. Am fost îndrumată la textul din Scriptură: "Încolo, fraţii mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună, şi orice laudă, aceea să vă însufleţească" (Fil. 4,8). Asupra acestora, iubită soră, poţi să meditezi şi să cugeţi cu folos. Stăruie asupra calităţilor bune ale celor cu care vii în contact, şi priveşte cât poţi mai puţin la greşelile şi scăderile lor. Tu ai prea mult spirit vindicativ şi împrăştii confuzie şi ceartă. Trebuie să-ţi schimbi viaţa şi caracterul dacă vrei să fii pusă vreodată alături de cei care aud cuvintele: "Ferice de cei împăciuitori, căci ei vor fi chemaţi fii ai lui Dumnezeu" (Mat. 5,9). De pe buzele tale să nu iasă altceva decât cuvinte amabile, iubitoare,

23:97 cu privire la membrii familiei tale sau la membrii bisericii.

23:98 Trebuie să-ţi deschizi inima pentru iubire, pentru acea iubire care sălăşluieşte în inima lui Isus. Dacă Isus te-ar fi tratat pe tine, cum îi tratezi tu pe cei faţă de care te deosebeşti, cu siguranţă că te-ar găsi într-o stare de profundă întristare. Cazul tău ar fi aproape fără speranţă. Dar mulţumesc Domnului că avem un Mare Preot milostiv la care putem ajunge cu simţământul slăbiciunilor noastre. Tu i-ai pus la încercare pe alţii şi ai mers pe o cale spre ei, pe care Cerul n-o aprobă. Ai o lucrare de făcut, aceea de a lăsa ca influenţa calmă a harului lui Dumnezeu să intre în inima ta; caută blândeţea, caută neprihănirea.

23:99 Eşti geloasă pentru adevăr. Îl iubeşti şi doreşti să investeşti ceva în el. Aceasta este foarte bine, dar fii atentă ca învăţăturile pe care le dai altora să se sprijine pe exemplu. Trebuie să cauţi pacea. Poţi face aceasta fără să sacrifici vreun principiu al adevărului. Tu ţi-ai făcut drum, tunând şi fulgerând, şi acum trebuie să faci ca influenţa ta să fie blândă, calmă, plăcută, în loc să stârnească opoziţie. Ai avut o prea mare parte de încredere de sine, de preţuire de sine şi de înălţare de sine. Acum trebuie să-L înalţi pe Isus şi să imiţi viaţa Lui inofensivă, a cărui pace L-a urmat peste tot.

23:100 Tu, sora mea, te vei dovedi a fi un necaz pentru poporul lui Dumnezeu, dacă nu eşti dispusă să înveţi şi să fii sfătuită. Nu trebuie să continui să crezi că ştii totul. Trebuie să mai înveţi multe lecţii despre a fi desăvârşită înaintea lui Dumnezeu. Cea mai plăcută şi mai bună lecţie de învăţat va fi cea a smereniei. "Învăţaţi de la Mine", zice umilul Nazarinean, "căci Eu sunt blând şi smerit cu inima; şi veţi găsi odihnă pentru sufletele voastre" (Mat. 11,29). Această lecţie de blândeţe, toleranţă, răbdare şi iubire trebuie s-o mai înveţi şi s-o practici. Poţi fi o binecuvântare. Poţi să-i ajuţi pe cei care au nevoie de ajutor; dar trebuie să renunţi la panglica de măsurat,

23:101 pentru că aceasta nu-ţi este dată ţie s-o foloseşti. Există Unul care nu greşeşte în judecată, care înţelege slăbiciunile firii noastre căzute şi stricate, şi care reţine măsurătoarea pentru Sine. El cântăreşte în balanţa Sanctuarului, şi măsurarea lui dreaptă o vom accepta cu toţii.

23:102 Greşeşti în comportamentul faţă de soţul tău. Trebuie să cultivi faţă de el mai multă gentileţe şi respect. Eşti extrem de pretenţioasă. Tu duci lucrurile până la extreme şi-ţi vatămi sufletul şi adevărul. Faci ca adevărul să fie respingător şi ca sufletele să se teamă de el. Lasă ca iubirea să-ţi îndulcească cuvintele şi să dea calitate acţiunilor tale, şi atunci vei găsi o schimbare în aceia cu care te asociezi. Va fi pace, unire şi armonie, în loc de ceartă, gelozie şi discordie. Lasă ca iubirea şi delicateţea să fie exercitate, mai ales în familia ta, şi vei primi o binecuvântare.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: