English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Patriarhi şi profeţi

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

Patriarhi şi profeţi, 70


70:1 Cap. 68 - David la Ţiclag

70:2 David şi oamenii lui nu luaseră parte la lupta dintre Saul şi filisteni, cu toate că au mers cu filistenii până pe câmpul de bătălie. Pe când cele două oştiri se pregăteau de luptă, fiul lui Isai se afla într-o mare încurcătură. Era de aşteptat ca el să lupte de partea filistenilor. Dacă în timpul ciocnirii şi-ar fi părăsit locul încredinţat şi s-ar fi retras din luptă, singur s-ar fi înfierat ca fiind nu numai laş, ci şi nerecunoscător şi trădător faţă de Achiş, care-l protejase şi avusese încredere în el. Un astfel de comportament i-ar fi acoperit numele de ruşine şi l-ar fi expus mâniei vrăjmaşilor lui, care erau mai de temut decât Saul. Cu toate acestea, nici pentru un moment nu putea consimţi să lupte împotriva lui Israel. Dacă ar fi făcut lucrul acesta, ar fi devenit un trădător faţă de ţara sa - vrăjmaş al lui Dumnezeu şi al poporului Său. Aceasta i-ar fi închis pentru veşnicie drumul spre tronul lui Israel; iar dacă Saul ar fi fost ucis în luptă, moartea lui ar fi fost pusă în seama lui David.

70:3 David a fost nevoit să recunoască faptul că greşise. Mult mai bine ar fi fost să-şi caute adăpost în puternica fortăreaţă a lui Dumnezeu din munţi decât la vrăjmaşii declaraţi ai Domnului şi ai poporului Său. Dar Domnul, în marea Lui îndurare, n-a pedepsit greşeala servului Său, lăsându-l singur pradă necazului şi încurcăturilor; căci, cu toate că David, pierzându-şi încrederea în puterea divină, se clătinase şi se depărtase de calea strictei sincerităţi, totuşi ţinta inimii sale era să fie credincios faţă de Dumnezeu. În timp ce Satana şi oastea lui erau preocupaţi să-l ajute pe vrăjmaşul lui Dumnezeu şi al lui Israel să plănuiască împotriva unui împărat care Îl părăsise pe Dumnezeu, îngeri ai Domnului lucrau la eliberarea lui David din primejdia în care căzuse. Soli cereşti i-au influenţat pe domnitorii filistenilor făcându-i să protesteze împotriva prezenţei lui David şi a oştirii lui în mijlocul armatei, în lupta care le stătea înainte.

70:4 "Ce caută evreii aceştia aici?" au strigat domnitorii filistenilor, punându-l în încurcătură pe Achiş. Acesta, nedorind să se despartă de un aliat atât de important, a răspuns: "Acesta este David, slujitorul lui Saul, împăratul lui Israel. De mult este cu mine şi n-am găsit nici cel mai mic lucru de care să-l învinuiesc, de la venirea lui şi până în ziua de azi".

70:5 Dar domnitorii au cerut plini de mânie să se facă aşa cum cereau ei: "Trimite înapoi pe omul acesta, ca să se întoarcă la locul unde l-ai aşezat; să nu se pogoare cu noi pe câmpul de bătaie, ca să nu ne fie vrăjmaş în timpul luptei. Şi cum ar putea să se facă omul acesta plăcut stăpânului său decât cu capetele oamenilor noştri? Nu este acesta David pentru care cântau jucând: 'Saul şi-a bătut miile lui, iar David zecile lui de mii?'" Omorârea vestitului lor apărător şi biruinţa lui Israel cu acel prilej erau încă proaspete în memoria domnitorilor filistenilor. Ei nu credeau că David va lupta împotriva propriului său popor; iar dacă, în focul bătăliei, ar fi fost alături de ei, ar fi putut să le facă un rău mai mare filistenilor decât toată oştirea lui Saul.

70:6 În felul acesta, Achiş a fost silit să cedeze şi, chemându-l pe David, îi spuse: "Viu este Domnul, că eşti un om curat la suflet, şi-mi place să te văd mergând şi venind cu mine în tabără, căci n-am găsit nimic rău în tine, de la venirea ta la mine până în ziua de azi; dar nu eşti pe placul domnitorilor. Întoarce-te dar şi mergi în pace, ca să nu faci nimic neplăcut înaintea domnitorilor filistenilor".

70:7 De teamă să nu-şi dezvăluie propriile sentimente, David a răspuns: "Dar ce am făcut şi ce ai găsit în robul tău, de când sunt la tine până în ziua de azi, ca să nu merg să lupt împotriva domnului meu, împăratul?"

70:8 Răspunsul lui Achiş probabil că a produs un fior de ruşine în inima lui David, când s-a gândit cât de nevrednice de un serv al Domnului erau înşelăciunile prin care se înjosise. "Ştiu că eşti plăcut înaintea mea, ca un înger al lui Dumnezeu", zise împăratul; "dar domnitorii filistenilor au zis: 'Să nu se suie cu noi la luptă'. Astfel, scoală-te dis-de-dimineaţă, tu şi slujitorii stăpânului tău, care au venit cu tine; sculaţi-vă dis-de-dimineaţă şi plecaţi de îndată ce se va lumina". În felul acesta, cursa în care căzuse David a fost distrusă şi el a fost liber.

70:9 După trei zile de drum, David şi ai lui, în număr de şase sute de bărbaţi, au ajuns la Ţiclag, casa lor filisteană. Dar în faţa ochilor lor s-a înfăţişat o privelişte a pustiirii. Amaleciţii, profitând de absenţa lui David şi a oastei lui, s-au răzbunat pentru incursiunile acestora pe pământul lor. Ei surprinseseră cetatea neapărată şi, după ce au jefuit-o şi au ars-o, au plecat luând ca robi femeile şi copiii, împreună cu multă pradă.

70:10 Amuţiţi de groază şi uimire, David şi oamenii lui au privit uluiţi un timp în tăcere la ruinele înnegrite şi fumegânde. Apoi, pe măsură ce simţeau pustiirea grozavă ce avusese loc, ostaşii aceia deprinşi cu războaiele "au ridicat glasul şi au plâns până n-au mai putut plânge".

70:11 Şi, cu prilejul acesta, David a primit mustrarea pentru lipsa de credinţă care-l îndemnase să se stabilească în mijlocul filistenilor. Acum avea prilejul să-şi dea seama câtă siguranţă se poate găsi printre vrăjmaşii lui Dumnezeu şi ai poporului Său. Tovarăşii lui David s-au întors împotriva lui, socotindu-l cauza nenorocirii. El provocase răzbunarea amaleciţilor, pentru că-i atacase; totuşi, simţindu-se în prea mare siguranţă în mijlocul vrăjmaşilor, lăsase cetatea nepăzită. Înnebuniţi de durere şi furie, soldaţii săi erau acum gata să ia măsuri disperate şi chiar l-au ameninţat pe comandantul lor că-l omoară cu pietre.

70:12 David părea lipsit de orice ajutor pământesc. Tot ce-i era mai scump pe pământ îi fusese luat. Saul îl alungase din ţară; filistenii îl alungaseră din tabără; Amaleciţii îi jefuiseră cetatea; soţiile şi copiii lui fuseseră făcuţi prizonieri şi propriii săi prieteni de încredere se uniseră împotriva lui şi-l ameninţau cu moartea. În ceasul acesta de mare strâmtorare, David, în loc să stăruiască în gândurile sale asupra acestor situaţii dureroase, a privit cu toată dragostea la Dumnezeu, căutând ajutor. El "s-a îmbărbătat, sprijinindu-se pe Domnul". El şi-a reamintit viaţa sa din trecut. Când îl părăsise Domnul? Sufletul lui a fost înviorat, amintindu-şi multele dovezi ale milei lui Dumnezeu. Tovarăşii lui, prin nemulţumirea şi nerăbdarea lor, au făcut ca necazurile să fie de două ori mai dureroase; dar omul lui Dumnezeu, având motive de întristare mai mari, s-a purtat bărbăteşte. "Ori de câte ori mă tem, eu mă încred în Tine", glăsuia inima lui (Ps.56,3). Cu toate că nici el

70:13 nu putea să vadă vreo cale de a ieşi din necaz, Dumnezeu putea să vadă o astfel de cale şi urma să-i spună ce are de făcut.

70:14 Trimiţând după preotul Abiatar, fiul lui Ahimelec, "David a întrebat pe Domnul: 'Să urmăresc oastea aceasta? O voi ajunge?' Domnul i-a răspuns: 'Urmăreşte-o, căci o vei ajunge şi vei izbăvi totul'" (1 Samuel 30,8).

70:15 La cuvintele acestea, a încetat agitaţia durerii şi a mâniei. David şi oştenii lui s-au ridicat îndată pentru a-l urmări pe vrăjmaşul care se îndepărta. Marşul lor a fost atât de rapid, încât, aproape de Gaza, două sute de oameni au fost nevoiţi să rămână din cauza oboselii excesive. Dar David şi ceilalţi patru sute au alergat mai departe, fără să se sperie de ceva.

70:16 Înaintând, au dat peste un sclav egiptean, care părea că este pe moarte din cauza oboselii şi a foamei. După ce i s-a dat de mâncare şi de băut, şi-a venit iarăşi în fire şi au aflat că stăpânul lui amalecit, care făcea parte din oastea invadatoare, îl lăsase să moară. El a povestit cum se desfăşuraseră incursiunea şi jefuirea; apoi, primind asigurarea că nu va fi omorât şi că nu va fi dat în mâna stăpânului său, s-a învoit să călăuzească ceata lui David la tabăra vrăjmaşă.

70:17 Când au ajuns la locul de unde se putea vedea tabăra, li s-a înfăţişat înaintea ochilor o scenă de chef şi beţie. Oastea biruitoare avea o mare petrecere. Amaleciţii erau risipiţi în tot ţinutul, mâncând, bând şi jucând în cinstea prăzii celei mari pe care o luaseră din ţara filistenilor şi din ţara lui Iuda. Şi s-a ordonat un atac imediat, urmăritorii aruncându-se cu furie asupra prăzii. Amaleciţii au fost surprinşi şi au intrat în panică. Lupta a durat toată noaptea aceea şi ziua următoare, până când aproape toată oastea vrăjmaşă a fost ucisă. Numai o ceată de patru sute de oameni, călărind pe cămile, a izbutit să scape. Cuvântul Domnului se împlinise. "David a scăpat astfel tot ce luaseră Amaleciţii şi a scăpat şi pe cele două neveste ale lui. Nu le-a lipsit nimeni, de la mic până la mare, nici fiu, nici fiică, nici un lucru din pradă, nimic din ce li se luase: David a adus înapoi totul."

70:18 Când năvălise pe teritoriul amaleciţilor, David ucisese cu sabia pe toţi locuitorii pe care-i întâlnise.

70:19 Fără intervenţia lui Dumnezeu, Amaleciţii s-ar fi răzbunat, ucigându-i pe toţi cei luaţi din Ţiclag. Ei s-au hotărât însă să cruţe viaţa prizonierilor, în dorinţa de a-şi spori onoarea triumfului, aducând acasă un mare număr de prizonieri, şi pentru a-i vinde ca sclavi. În felul acesta, ei împliniseră involuntar şi inconştient planul lui Dumnezeu, păstrându-i pe prizonieri nevătămaţi, pentru a fi înapoiaţi soţilor şi părinţilor lor. Toate puterile de pe pământ sunt sub controlul Celui Veşnic. Cârmuitorului celui mai puternic, ca şi persecutorului celui mai sălbatic, El le spune: "Până aici să vii, să nu treci mai departe" (Iov 38,11). Puterea lui Dumnezeu este continuu folosită pentru a acţiona împotriva slujitorilor răului. El lucrează fără încetare în mijlocul oamenilor, nu pentru nimicirea lor, ci pentru îndreptarea şi susţinerea lor.

70:20 Biruitorii au pornit foarte bucuroşi spre casă. Ajungând la tovarăşii lor care rămăseseră în urmă, cei mai egoişti şi mai nesupuşi dintre cei patru sute stăruiau ca aceia care nu luaseră parte la luptă să nu aibă nici o parte din pradă; că ar fi fost de ajuns pentru ei ca fiecare să-şi ia înapoi soţia şi copiii. Dar David n-a îngăduit un astfel de aranjament. "Să nu faceţi aşa, fraţilor", a zis el, "cu ce ne-a dat Domnul" Partea trebuie să fie aceeaşi atât pentru cel ce s-a coborât pe câmpul de bătaie, cât şi pentru cel ce a rămas la calabalâcuri: s-o împărţim deopotrivă". Aşa s-a şi făcut şi, de atunci, a rămas o lege în Israel, ca toţi aceia care au luat parte în chip vrednic de cinste la o campanie militară să primească aceeaşi măsură din pradă ca cei care au luptat efectiv.

70:21 În afară de reintrarea în posesia bunurilor luate de la Ţiclag, David şi ai săi au capturat mari turme şi cirezi ale amaleciţilor. Acestea au fost numite "prada lui David"; iar după revenirea în Ţiclag, el a trimis din prada acestor daruri bătrânilor din seminţia sa, Iuda, ţinând cont de toţi aceia care fuseseră buni faţă de el şi de tovarăşii săi pe vremea când fuseseră constrânşi să fugă din loc în loc pentru a-şi scăpa viaţa. Bunătatea şi simpatia lor, atât de scumpe pentru fugarul urmărit, au fost astfel recunoscute cu mulţumire.

70:22 Era a treia zi de când David şi luptătorii săi se întorseseră la Ţiclag. În timp ce lucrau pentru a-şi reface casele distruse, aşteptau cu inima îngrijorată veşti despre lupta care

70:23 ştiau că se dăduse între Israel şi filisteni. Deodată un sol intră în cetate, "cu hainele sfâşiate şi cu capul presărat cu ţărână" (vezi 2 Sam.1,2-16). El a fost imediat dus înaintea lui David, în faţa căruia s-a plecat cu respect, ca înaintea unui domn puternic, a cărui bunăvoinţă o cerea. Nerăbdător, David a întrebat despre felul în care a decurs lupta. Fugarul a început să povestească cum fusese înfrânt şi ucis Saul şi cum murise Ionatan. Dar el a mers mai departe şi a relatat mai mult decât simpla desfăşurare a faptelor. Închipuindu-şi că David nutrea vrăjmăşie faţă de persecutorul lui neobosit, desigur că străinul nădăjduia să câştige onoare dacă s-ar fi înfăţişat ca fiind cel care-l omorâse pe împărat. Ca o laudă de sine, omul a povestit în continuare că, în decursul luptei, el a dat peste împăratul lui Israel care era rănit şi încolţit de vrăjmaşii lui şi că, la cererea acestuia, l-a omorât. Coroana de pe capul lui şi brăţările de aur de la mâini i le adusese lui David. Fără îndoială că aştepta ca veştile acestea să fie primite cu explozii de bucurie şi să i se dea o răsplată bogată pentru partea pe care o săvârşise.

70:24 Dar "David şi-a apucat hainele şi le-a sfâşiat, şi toţi oamenii care erau lângă el au făcut acelaşi lucru. Au jelit, au plâns şi au postit până seara de durere pentru Saul, pentru fiul său Ionatan, pentru poporul Domnului, fiindcă fuseseră tăiaţi cu sabia".

70:25 După ce a trecut prima impresie zguduitoare, produsă de vestea îngrozitoare, gândurile lui David s-au întors la solul străin şi la crima de care era vinovat, potrivit propriilor cuvinte: "De unde eşti?" Iar el a răspuns: "Sunt fiul unui străin, al unui amalecit". David a zis: "Cum nu ţi-a fost frică să pui mâna pe unsul Domnului şi să-l omori?" De două ori îl avusese David pe Saul în mâna sa; dar, de câte ori fusese îndemnat să-l ucidă, el refuzase să ridice mâna împotriva aceluia care fusese consacrat, după porunca lui Dumnezeu, să cârmuiască peste Israel. Cu toate acestea, amalecitul nu se temea să se laude că îl ucisese pe împăratul lui Israel. El se acuzase de o crimă vrednică de moarte şi pedeapsa a fost dată fără întârziere. David a spus: "Sângele tău să cadă asupra capului tău, căci gura ta a mărturisit împotriva ta, fiindcă ai zis: 'Am omorât pe unsul Domnului!'"

70:26 Durerea lui David pricinuită de moartea lui Saul era sinceră şi adâncă, făcând dovada generozităţii unei naturi nobile. El n-a tresăltat din cauza căderii inamicului său. Piedica ce-i oprea urcarea pe

70:27 tronul lui Israel fusese înlăturată, dar el nu se bucura de faptul acesta. Moartea făcuse să se şteargă amintirea neîncrederii şi cruzimii lui Saul şi acum nimic nu-i mai venea în minte din viaţa lui decât ce era nobil şi impunător. Numele lui Saul era legat de acela al lui Ionatan, a cărui prietenie fusese atât de sinceră şi neegoistă.

70:28 Cântarea prin care David şi-a exprimat sentimentele inimii a ajuns o comoară a naţiunii sale şi a poporului lui Dumnezeu din toate veacurile următoare:

70:29 "Fala ta, Israele, zace ucisă pe dealurile tale!

70:30 Cum au căzut vitejii!

70:31 Nu spuneţi lucrul acesta în Gat,

70:32 Nu răspândiţi vestea aceasta

70:33 În uliţele Ascalonului,

70:34 Ca să nu se bucure fetele filistenilor,

70:35 Ca să nu se laude fetele celor netăiaţi împrejur.

70:36 Munţi din Ghilboa!

70:37 Nici rouă, nici ploaie să nu cadă peste voi!

70:38 Să nu fie pe voi nici câmpii care să dea pârgă

70:39 Pentru darurile de mâncare!

70:40 Căci acolo au fost aruncate scuturile vitejilor,

70:41 Scutul lui Saul, ca şi când

70:42 N-ar fi fost uns cu untdelemn.

70:43 De la sângele celor răniţi,

70:44 De la grăsimea celor mai voinici,

70:45 Arcul lui Ionatan nu da înapoi niciodată,

70:46 Şi sabia lui Saul nu se învârtea niciodată în vânt.

70:47 Saul şi Ionatan, care s-au plăcut

70:48 Şi s-au iubit în timpul vieţii lor

70:49 N-au fost despărţiţi nici la moarte;

70:50 Erau mai uşori decât vulturii.

70:51 Mai tari decât leii.

70:52 Fiicele lui Israel! plângeţi pe Saul,

70:53 Care vă îmbrăca cu stacojiu şi alte podoabe,

70:54 Care vă punea găteli de aur pe hainele voastre!

70:55 Cum au căzut vitejii în mijlocul luptei!

70:56 Cum a murit Ionatan pe dealurile tale!

70:57 Mă doare după tine, frate Ionatane!

70:58 Tu erai plăcerea mea;

70:59 Dragostea ta pentru mine era minunată:

70:60 Mai presus de dragostea femeiască.

70:61 Cum au căzut vitejii!

70:62 Cum li s-au pierdut armele!" (2 Sam.1,19-27)

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: