English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Patriarhi şi profeţi

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

Patriarhi şi profeţi, 54


54:1 Cap. 52 - Sărbătorile anuale

54:2 De trei ori pe an întregul Israel se aduna pentru închinare la sanctuar (vezi Exod 23, 14-16). Pentru o vreme, locul acestor întâlniri fusese la Silo; iar apoi, locul acestor servicii divine naţionale a fost Ierusalimul şi aici se adunau seminţiile la sărbătorile anuale.

54:3 Poporul era înconjurat de triburi sălbatice şi războinice, dornice să pună stăpânire pe pământurile lor; şi, cu toate acestea, se poruncise ca toţi bărbaţii capabili de luptă, cum şi tot poporul care putea să facă drumul acesta, să-şi părăsească de trei ori pe an căminul şi să meargă la locul de întâlnire, către centrul ţării. Ce putea să-i împiedice pe vrăjmaşii lor de a se arunca asupra caselor lor şi a le pustii cu foc şi sabie? Ce putea să împiedice o invazie asupra ţării, care l-ar fi dus pe Israel în robie la cine ştie care dintre vrăjmaşii lui? Dumnezeu făgăduise că va fi scutul poporului Său. "Îngerul Domnului tăbărăşte în jurul celor ce se tem de El şi-i scapă din primejdie" (Ps. 34,7). În timp ce izraeliţii mergeau să se roage, puterea dumnezeiască îi ţinea în frâu pe vrăjmaşii lor. Făgăduinţa lui Dumnezeu suna astfel: "Voi izgoni neamurile dinaintea ta şi-ţi voi întinde hotarele; şi nimeni nu-ţi va pofti ţara în timpul când te vei sui, de trei ori pe an, ca să te înfăţişezi înaintea Domnului, Dumnezeului tău" (Exod 34, 24).

54:4 Prima dintre aceste sărbători, Paştele, sărbătoarea azimilor, avea loc în luna Abib, întâia lună a anului iudaic, care corespunde cu sfârşitul lui martie şi începutul lui aprilie. Frigul iernii trecuse, ploaia târzie se terminase şi întreaga natură se bucura de frumuseţea şi voioşia primăverii. Iarba înverzea pe coline şi prin vâlcele, iar câmpiile erau împodobite de flori.

54:5 Luna care se apropia de plinătatea ei făcea ca serile să fie minunate. Era timpul pe care cântăreţul sfânt îl descrie atât de frumos: "Căci iată că a trecut iarna;

54:6 A încetat ploaia şi s-a dus.

54:7 Se arată florile pe câmp,

54:8 A venit vremea cântării,

54:9 Şi se aude glasul turturicii în câmpiile noastre.

54:10 Se pârguiesc roadele în smochin

54:11 Şi viile înflorite îşi răspândesc mirosul".

54:12 (Cânt.Cânt. 2,11-13) Pe toate drumurile ţării erau cete de călători ce mergeau la Ierusalim. Păstorii de la turmele lor şi ciobanii din munţii lor, pescarii de pe marea Galileii, ţăranii de la ogoarele lor şi fiii profeţilor de la şcolile lor, toţi îşi îndreptau paşii spre locul unde se descoperea prezenţa lui Dumnezeu. În fiecare zi făceau drumuri scurte, mulţi mergând pe jos. Caravanele sporeau fără încetare la număr şi adesea, înainte de a sosi în cetatea sfântă, ajungeau să aibă un foarte mare număr de oameni.

54:13 Voioşia naturii trezea în inima lui Israel bucurie şi recunoştinţă faţă de Dă'tătorul tuturor darurilor bune. Se cântau marii psalmi ebraici care proslăveau onoarea şi maiestatea lui Iehova. La un semnal din trâmbiţă, corul puternic al sutelor de glasuri, acompaniat de chimval, intona imnul de mulţumire:

54:14 "Mă bucur când mi se zice:

54:15 ‘Haidem la Casa Domnului!'

54:16 Picioarele mi se opresc

54:17 În porţile tale, Ierusalime!...

54:18 Acolo se suie seminţiile, seminţiile Domnului ...

54:19 Ca să laude Numele Domnului, ...

54:20 Rugaţi-vă pentru pacea Ierusalimului!

54:21 Cei ce te iubesc, să se bucure de odihnă".

54:22 (Ps. 122, 1-6)

54:23 Când priveau înălţimile din jur, pe care păgânii fuseseră obişnuiţi să aprindă focul altarelor lor, copiii lui Israel cântau:

54:24 "Îmi ridic ochii spre munţi...

54:25 De unde-mi va veni ajutorul?

54:26 Ajutorul îmi vine de la Domnul

54:27 Care a făcut cerurile şi pământul" (Ps. 121, 1.2).

54:28 "Cei ce se încred în Domnul sunt ca muntele Sionului,

54:29 Care nu se clatină, ci stă întărit pe vecie.

54:30 Cum este înconjurat Ierusalimul de munţi,

54:31 Aşa înconjoară Domnul pe poporul Său,

54:32 De acum şi până în veac" (Ps. 125, 1.2).

54:33 Când ajungeau pe culmea dealurilor aşezate în faţa cetăţii sfinte, priveau cu respect la cetele de închinători care urcau drumul la templu. Vedeau fumul de tămâie care se înălţa spre cer, iar când se auzea sunetul trâmbiţei leviţilor care vesteau începerea serviciului divin, erau cuprinşi de însufleţirea clipelor acelora şi cântau:

54:34 "Mare este Domnul şi lăudat de toţi,

54:35 În cetatea Dumnezeului nostru,

54:36 Pe muntele Lui cel sfânt.

54:37 Frumoasă înălţime, bucuria întregului pământ,

54:38 Este muntele Sionului;

54:39 În partea de miazănoapte

54:40 Este cetatea Marelui Împărat". "Pacea să fie între zidurile tale,

54:41 Şi liniştea în casele tale domneşti".

54:42 "Deschideţi-mi porţile neprihănirii

54:43 Ca să intru şi să laud pe Domnul".

54:44 "Îmi voi împlini toate juruinţele făcute Domnului

54:45 În faţa întregului Său popor.

54:46 În curţile Casei Domnului,

54:47 În mijlocul tău, Ierusalime!

54:48 Lăudaţi pe Domnul!"

54:49 (Ps. 48, 1.2; 122, 7; 118, 19; 116, 18.19).

54:50 Toate casele Ierusalimului se deschideau, oferind peregrinilor adăpost, fără plată; dar toate acestea nu erau încăpătoare pentru adunarea cea mare şi se întindeau corturi prin toate locurile libere din cetate şi pe dealurile învecinate.

54:51 În a paisprezecea zi a lunii, seara, se sărbătorea Paştele, care, prin ceremoniile lui solemne şi impresionante, comemora eliberarea din robia egipteană şi arăta în viitor, către Jertfa care-i putea scăpa din robia păcatului. Când Mântuitorul Şi-a dat viaţa pe Golgota, însemnătatea Paştelui a încetat; şi, pentru amintirea acestei întâmplări, a fost rânduită Sfânta Cină, pe care Paştele o preînchipuise.

54:52 După Paşte urma Sărbătoarea azimilor, care ţinea şapte zile. Prima zi şi a şaptea zi erau zile de adunări sfinte, când nu trebuia să se facă nici o lucrare de serv. În a doua zi a sărbătorii I se aduceau lui Dumnezeu primele roade ale recoltei anului. Orzul era cea dintâi cereală din Palestina, ce dădea în copt pe la începutul sărbătorii. Un snop din cerealele acestea era legănat de preot în faţa altarului lui Dumnezeu, ca semn al recunoaşterii că totul este al Lui. Numai după ceremonia aceasta era îngăduită strângerea recoltei.

54:53 La cincizeci de zile după aducerea celor dintâi roade venea Ziua Cincizecimii, care mai era numită şi Sărbătoarea secerişului sau Sărbătoarea săptămânilor. Ca expresie a recunoştinţei pentru cerealele pregătite ca hrană, se aduceau înaintea lui Dumnezeu două pâini dospite şi coapte. Cincizecimea dura numai o zi, care era consacrată serviciului divin.

54:54 În luna a şaptea venea Sărbătoarea corturilor, sau a roadelor. Sărbătoarea aceasta recunoştea belşugul lui Dumnezeu în produsele livezilor de pomi roditori, ale viilor şi ale livezilor de măslini. Era cea mai mare adunare de sărbătoare a anului. Pământul îşi dăduse belşugul, recolta era adunată în hambare, fructele, untdelemnul şi vinul erau puse în magazii, cele dintâi roade fuseseră consacrate, iar acum poporul venea cu partea lui de dovezi de recunoştinţă faţă de Dumnezeu, care îi binecuvântase atât de îmbelşugat.

54:55 Sărbătoarea aceasta trebuia să fie un îndemn la bucurie. Avea loc curând după Ziua cea mare a ispăşirii, în care se primise asigurarea că nelegiuirile lor nu vor mai fi amintite. Fiind împăcaţi cu Dumnezeu, veneau acum înaintea Lui pentru a-I recunoaşte bunătatea şi pentru a-L lăuda pentru îndurările Lui. Lucrările secerişului fiind terminate şi preocupările pentru noul an neîncepând încă, poporul era liber de griji şi se putea bucura în voie de timpul acela plăcut şi sfânt. Cu toate că numai taţilor şi fiilor le era dată porunca de a se înfăţişa la sărbătoare, pe cât era posibil ei erau totuşi însoţiţi de toată familia, iar de ospitalitate aveau parte şi slugile, leviţii, străinii şi săracii, cărora li se zicea un "bun venit".

54:56 Ca şi Paştele, Sărbătoarea corturilor era o sărbătoare de aducere aminte. În amintirea vieţii sale de pribegie în pustie, poporul trebuia să-şi părăsească locuinţele şi să locuiască în corturi făcute din ramuri verzi, "din pomii cei frumoşi, ramuri de finici, ramuri de copaci stufoşi şi de sălcii de râu" (Lev. 23, 40.42.43).

54:57 În prima zi avea loc o adunare sfântă, iar celor şapte zile li se adăuga o a opta zi, care era ţinută în acelaşi chip.

54:58 Cu prilejul acestor adunări anuale, inima tuturor, tineri şi bătrâni, era îndemnată să-I slujească lui Dumnezeu, în timp ce întâlnirea întregului popor, venit din toate părţile ţării, întărea legătura care-i apropia de Dumnezeu şi unii de alţii. Ar fi bine ca poporul lui Dumnezeu din zilele noastre să aibă o

54:59 sărbătoare a corturilor - o fericită amintire a binecuvântărilor lui Dumnezeu faţă de ei. După cum copiii lui Israel sărbătoreau eliberarea lucrată de Dumnezeu pentru părinţii lor şi se gândeau la minunata ocrotire în timpul călătoriilor lor după ieşirea din Egipt, tot astfel şi noi să fim recunoscători şi să ne reamintim de diversele căi pe care el le-a deschis pentru a ne scoate din lume şi din întunericul rătăcirii, la lumina preţioasă a harului şi adevărului Său.

54:60 Pentru aceia care locuiau departe de cortul întâlnirii, participarea la sărbătorile anuale trebuie că le lua mai mult de o lună. Acest exemplu de devotament faţă de Dumnezeu trebuie să impună însemnătatea serviciului divin şi nevoia de a subordona interesele noastre egoiste şi lumeşti faţă de cele spirituale şi veşnice. Noi suferim o mare pagubă dacă neglijăm privilegiul de a ne întâlni, a ne încuraja şi întări unii pe alţii în servirea lui Dumnezeu. Ade'vărurile Cuvântului Său îşi pierd în inima noastră importanţa şi puterea lor. Inima noastră nu mai este trezită şi luminată, iar noi regresăm în cele spirituale. În legăturile creştine unii cu alţii, noi pierdem mult prin lipsa noastră de simpatie. Acela care stă departe de alţii nu-şi îndeplineşte datoria încredinţată lui de Dumnezeu. Noi suntem copiii aceluiaşi Tată şi, în ce priveşte fericirea, suntem dependenţi unii de alţii. Cerinţele lui Dumnezeu şi ale omenirii ni se adresează. Cultivarea capacităţilor sociabile din fiinţa noastră ne uneşte strâns cu fraţii noştri şi ne aduce fericire în străduinţele noastre de a-i face pe alţii fericiţi.

54:61 Sărbătoarea corturilor nu era numai o sărbătoare de amintire, ci era şi preînchipuitoare. Nu numai că arăta în trecut, la trecerea prin pustie, dar, ca sărbătoare a strângerii recoltei, preînchipuia şi adunarea roadelor pământului şi îndrepta privirea către ziua cea mare a recoltei sfârşitului, când Domnul secerişului îi va trimite pe secerătorii Săi pentru a strânge în snopi neghina, ca să fie arsă, şi pentru a aduna grâul în grânarul Său. Atunci vor pieri toţi nelegiuiţii. "Vor fi ca şi când n-ar fi fost niciodată" (Obadia 16). Toate glasurile, din tot universul se vor uni pentru a-L preamări cu veselie pe Dumnezeu. Apocalipsul zice: "Şi pe toate făpturile care sunt în cer, pe pământ, pe mare şi tot ce se află în aceste locuri, le-am auzit zicând: ‘A Celui ce şede pe scaunul de domnie şi a Mielului să fie lauda, cinstea, slava şi stăpânirea în vecii vecilor!'" (Apoc. 5,13).

54:62 Poporul Israel Îl lăuda pe Dumnezeu cu prilejul Sărbătorii corturilor, gândindu-se la îndurarea Lui, dovedită în eliberarea lor din Egipt şi la duioasa purtare de grijă în timpul peregrinajului lor prin pustie. Se mai bucurau şi în siguranţa iertării şi primirii lor prin serviciul Zilei ispăşirii care tocmai se sfârşise. Dar, când vor fi adunaţi în loc sigur în Canaanul ceresc, pentru a fi scăpaţi pentru veşnicie de jugul blestemului, sub care "până în ziua de azi, toată firea suspină şi suferă" (Rom. 8,22), răscumpăraţii Domnului se vor bucura cu o bucurie ce nu poate fi descrisă şi în deplină slavă. Marea lucrare de ispăşire a Domnului Hristos pentru omenire va fi atunci încheiată, iar păcatele şterse pentru veşnicie.

54:63 "Pustia şi ţara fără apă se vor bucura;

54:64 Pustietatea se va veseli

54:65 Şi va înflori ca trandafirul;

54:66 Se va acoperi cu flori şi va sări de bu'curie

54:67 Cu cântece de veselie şi strigăte de biruinţă,

54:68 Căci i se va da slava Libanului,

54:69 Strălucirea Carmelului şi Saronului.

54:70 Vor vedea slava Domnului

54:71 Măreţia Dumnezeului nostru.

54:72 Atunci se vor deschide ochii orbilor,

54:73 Se vor deschide urechile surzilor;

54:74 Atunci şchiopul va sări ca un cerb,

54:75 Şi limba mutului va cânta de bucurie;

54:76 Căci în pustie vor ţâşni ape

54:77 Şi în pustietate pâraie;

54:78 Marea de nisip se va preface în iaz

54:79 Şi pământul uscat în izvoare de ape.

54:80 În vizuina care slujea de culcuş şacalilor, Vor creşte trestii.

54:81 Acolo se va croi o cale,

54:82 Un drum care se va numi ‘Calea cea sfântă'.

54:83 Nici un om necurat nu va trece pe ea.

54:84 Ci va fi numai pentru cei sfinţi;

54:85 Cei ce vor merge pe ea, chiar şi cei fără minte,

54:86 Nu vor putea să rătăcească.

54:87 Pe calea aceasta nu va fi nici un leu

54:88 Şi nici o fiară sălbatică nu va apuca pe ea, Nici nu va fi întâlnită pe ea,

54:89 Ci cei răscumpăraţi vor umbla pe ea.

54:90 Cei izbăviţi de Domnul se vor întoarce,

54:91 Şi vor merge spre Sion cu cântări de biruinţă.

54:92 O bucurie veşnică le va încununa capul,

54:93 Veselia şi bucuria îi vor apuca

54:94 Iar durerea şi gemetele vor fugi!"

54:95 (Isaia 35, 1.2.5-10)

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: