English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Profeţi şi regi

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

Profeţi şi regi, 17


17:1 Cap. 15 - Iosafat

17:2 Până când a fost chemat la tron la vârsta de treizeci şi cinci de ani, Iosafat avusese înaintea lui exemplul cel bun al regelui Asa, care aproape în toate situaţiile critice făcuse ce este plăcut înaintea Domnului" (1 Împ. 15,11). Într-o domnie prosperă de douăzeci şi cinci de ani, Iosafat a căutat să umble "în toată calea tatălui Asa şi nu s-a abătut deloc de la ea" (1 Împ. 22,43).

17:3 În străduinţele sale de a conduce cu înţelepciune, Iosafat a căutat să-şi convingă supuşii să ia atitudine categorică împotriva practicilor idolatre. Mulţi dintre oamenii din ţinutul lui aduceau "şi tămâie pe înălţimi" (1 Împ. 22,43). Împăratul n-a distrus dintr-o dată aceste altare, dar de la început a încercat să păzească pe Iuda de păcatele care caracterizau împărăţia din nord sub domnia lui Ahab, cu care a fost contemporan timp de mai mulţi ani. Iosafat era credincios lui Dumnezeu. "El nu a căutat pe Baali;

17:4 căci a alergat la Dumnezeul tatălui său şi a urmat poruncile Lui, fără să facă ce făcea Israel". Datorită credincioşiei sale, Domnul a fost cu el şi "a întărit domnia în mâinile lui Iosafat" (2 Cron. 17,3-5).

17:5 "Tot Iuda îi aduceau daruri. Şi a avut o mulţime de bogăţii şi slavă. Inima lui s-a întărit din ce în ce în căile Domnului" (2 Cron. 17,5). Pe măsură ce timpul trecea, iar reformele se îndeplineau, împăratul "a îndepărtat din Iuda chiar şi înălţimile şi idolii" (2 Cron. 17,6). "El a scos din ţară pe sodomiţii care mai rămăseseră de pe vremea tatălui său Asa" (1 Împ. 22, 46). Astfel, treptat, locuitorii din Iuda au fost eliberaţi de multe din primejdiile care ameninţaseră să întârzie în mod serios dezvoltarea lor spirituală.

17:6 În întreaga împărăţie poporul avea nevoie de instruire în Legea lui Dumnezeu. Siguranţa lor consta în înţelegerea acestei legi. Punându-şi de acord viaţa cu cerinţele sale, ei deveneau credincioşi atât faţă de Dumnezeu, cât şi faţă de oameni. Cunoscând lucrul acesta, Iosafat a luat măsuri pentru a oferi poporului o îndrumare amănunţită în Sfintele Scripturi. Prinţii care aveau răspunderea diferitelor părţi ale împărăţiei erau îndrumaţi să rânduiască învăţători pentru o lucrare plină de credincioşie. Prin numire regală, aceşti învăţători, lucrând sub directa supraveghere a prinţilor, "s-au dus să înveţe pe oameni în cetăţile lui Iuda " (2 Cron. 17,7-9). Şi pe măsură ce mulţi se străduiau să înţeleagă cerinţele lui Dumnezeu şi să îndepărteze păcatul, se producea o reformă.

17:7 Iosafat a datorat mult din prosperitatea lui ca rege măsurilor înţelepte pentru împlinirea nevoilor spirituale ale supuşilor. În ascultarea de Legea lui Dumnezeu se găseşte un mare câştig. În conformitate cu cerinţele divine se găseşte o putere transformatoare care aduce pace şi bună învoire între oameni. Dacă învăţăturile Cuvântului lui Dumnezeu ar avea o influenţă stăpânitoare în viaţa fiecărui bărbat sau femeie, dacă mintea şi inima ar fi aduse sub puterea Lui constrângătoare, relele care există astăzi în viaţa oamenilor şi a naţiunilor nu şi-ar mai avea locul. Din fiecare cămin ar porni o influenţă care ar face bărbaţi şi femei puternici în înţelegere spirituală şi în putere morală, şi în felul acesta naţiunile şi indivizii ar fi aşezaţi pe un teren prielnic.

17:8 Timp de mulţi ani, Iosafat a trăit în pace nefiind tulburat de popoarele vecine. "Groaza Domnului a apucat toate împărăţiile ţărilor dimprejurul lui Iuda şi nu au făcut război împotriva lui Iosafat" (2 Cron. 17,10). Din Filistia primea tribut în bani şi daruri; din Arabia, cirezi mari de oi şi de capre. "Iosafat se ridicase la cea mai înaltă treaptă de mărire. A zidit în Iuda cetăţui şi cetăţi pentru merinde... o ceată de oameni viteji ca ostaşi... erau în slujba împăratului, afară de aceia pe care îi pusese împăratul în cetăţile întărite ale lui Iuda " (2 Cron. 17,12-19). Binecuvântat din belşug cu "bogăţii şi cinste" (2 Cron. 18,1), a fost în stare să răspândească o influenţă puternică în favoarea adevărului şi a dreptăţii.

17:9 La câţiva ani după venirea la domnie Iosafat, acum în culmea prosperităţii, a consimţit la căsătoria fiului său Ioram cu Atalia, fiica lui Ahab şi a Izabelei. Prin această unire s-a legat între împărăţiile

17:10 lui Iuda şi Israel o alianţă care nu a fost în planul divin şi care, într-o vreme de criză, a adus dezastru pentru împărat şi pentru mulţi din supuşii lui.

17:11 Într-o împrejurare, Iosafat a vizitat pe împăratul lui Israel la Samaria. Vizitatorului regal de la Ierusalim i s-a arătat o cinste deosebită, şi înainte de încheierea vizitei sale a fost convins să se unească cu împăratul lui Israel pentru a lupta împotriva sirienilor. Ahab nădăjduia că unindu-şi forţele cu acelea ale lui Iuda, putea câştiga Ramotul, una in vechile cetăţi de scăpare care, susţinea el, aparţinea de drept izraeliţilor.

17:12 Cu toate că Iosafat, într-un moment de slăbiciune, a făgăduit pripit să se unească cu împăratul lui Israel în război împotriva sirienilor, totuşi, judecata lui mai bună l-a făcut să caute voia lui Dumnezeu cu privire la acest angajament. "Apoi Iosafat a zis împăratului lui Israel :Întreabă acum, te rog, cuvântul Domnului'. Împăratul lui Israel a strâns pe prooroci în număr de patru sute, şi le-a zis: ' Să ne ducem la luptă împotriva Ramotului din Galaad sau să-mi văd de treabă?' Şi ei au răspuns: 'Suie-te şi Dumnezeu o va da în mâinile împăratului" (2 Cron. 18,4,5).

17:13 Nemulţumit, Iosafat a căutat să cunoască într-un mod mai sigur voia lui Dumnezeu. "Dar Iosafat a zis: 'Nu mai este aici nici un prooroc al Domnului prin care să-l putem întreba?" (vers. 6). "Mai este un om prin care am putea să întrebăm pe Domnul", a răspuns Ahab, "dar îl urăsc, căci nu-mi prooroceşte nimic bun, nu prooroceşte decât rău: este Mica, fiul lui Imla" (1 Împ. 22,8). Iosafat a fost hotărât în cererea lui ca să fie chemat omul lui Dumnezeu şi după ce acesta s-a arătat înaintea lor şi a fost somat de Ahab să jure că nu va spune

17:14 "decât adevărul în Numele Domnului", Mica a răspuns: " Văd tot Israelul risipit pe munţi, ca nişte oi care n-au păstor. Şi Domnul zice: 'Oamenii aceia n-au stăpân; să se întoarcă fiecare acasă în pace'." (vers. 16.17).

17:15 Cuvintele proorocului ar fi trebuit să fie îndestulătoare pentru a arăta împăraţilor că planul lor nu era aprobat de Cer, dar nici unul din împăraţi n-a fost dispus să ia seama la avertizare. Ahab îşi stabilise drumul şi era hotărât să l urmeze. Iosafat îşi dăduse cuvântul de onoare: " Vom merge la luptă cu tine" (2 Cron. 18,3) şi, după ce făcuse o aşa tăgăduinţă, n-a vrut să-şi retragă forţele. "Împăratul lui Israel şi Iosafat, împăratul lui Iuda, s-au suit la Ramot din Galaad" (1 Împ. 22,29).

17:16 În timpul luptei care a urmat, Ahab a fost atins de o săgeată şi la apusul soarelui a murit: "La apusul soarelui s-a strigat în toată tabăra: ' Să plece fiecare în cetatea lui şi să plece fiecare în ţara lui ' " ( vers. 36). Astfel s-a împlinit cuvântul proorocului.

17:17 Din această bătălie dezastruoasă, Iosafat s-a reîntors la Ierusalim. Când se apropia de cetate, proorocul Iehu l-a întâmpinat cu mustrarea: "Cum de ai ajutat tu pe cel rău, şi ai iubit pe cei ce urăsc pe Domnul? Din pricina aceasta este mâniat Domnul pe tine. Dar tot se mai găseşte ceva bun în tine, căci ai înlăturat din ţară idolii, şi ţi-ai pus inima să caute pe Dumnezeu" (2 Cron. 19,2,3).

17:18 Ultimii ani ai domniei au fost în mare măsură petrecuţi cu întărirea apărării naţionale şi spirituale a lui Iuda.

17:19 El "a mai făcut o călătorie prin mijlocul poporului, de la Beer-Şeba, până la muntele lui Efraim, şi i-a adus înapoi la Domnul, Dumnezeul părinţilor lor" (vers. 4).

17:20 Unul dintre paşii cei mai importanţi făcuţi de împărat a fost înfiinţarea şi întreţinerea curţii de justiţie competente. "A pus judecători în toate cetăţile întărite din ţara lui Iuda, în fiecare cetate. Şi a zis judecătorilor: 'Luaţi seama la ce veţi face, căci nu pentru oameni veţi rosti judecăţi; ci pentru Domnul, care va fi lângă voi când le veţi rosti. Acum frica Domnului să fie peste voi; vegheaţi asupra faptelor voastre, căci la Domnul, Dumnezeul nostru, nu este nici o nelegiuire, nici nu se are în vedere faţa oamenilor, nici nu se primesc daruri" (vers. 57).

17:21 Sistemul judecătoresc a fost îmbunătăţit prin întemeierea unei curţi de apel a Ierusalim. Iosafat "a pus aici, pentru judecăţile Domnului şi pentru neînţelegeri, Leviţi, preoţi şi căpetenii dintre părinţii lui Israel" (vers. 8).

17:22 Împăratul i-a îndemnat pe aceşti judecători să fie credincioşi. "Voi să lucraţi în frica Domnului, cu credinţă şi curăţie de inimă", le-a zis el. "În orice neînţelegere, care vă va fi spusă de fraţii voştri, care locuiesc în cetăţile lor, şi anume: cu privire la un omor, la o lege, la o poruncă, la învăţături şi rânduieli, să-i luminaţi, ca să nu se facă vinovaţi faţă de Domnul, şi să nu izbucnească mânia Lui peste voi şi peste fraţii voştri. Aşa să lucraţi, şi nu veţi fi vinovaţi.

17:23 Şi iată că aveţi în frunte pe marele preot Amaria, pentru care toate treburile Domnului şi pe Zebadia, fiul lui Ismael,

17:24 căpetenia casei lui Iuda pentru toate treburile împăratului, şi aveţi înainte ca dregători pe Leviţi. Întăriţi-vă şi lucraţi, şi Domnul să fie cu cel ce va face binele" (vers. 9-11).

17:25 Prin garantarea plină de atenţie a drepturilor şi libertăţilor supuşilor lui, Iosafat a subliniat consideraţia pe care orice membru al familiei omeneşti o primeşte de la Dumnezeul dreptăţii, care conduce peste toţi. "Dumnezeu stă în adunarea lui Dumnezeu; el judecă în mijlocul dumnezeilor". Şi aceia care sunt rânduiţi să lucreze ca judecători sub autoritatea Lui trebuie să facă "dreptate celui slab şi orfanului", să dea "dreptate nenorocitului şi săracului", să scape "pe cel nevoiaş şi lipsit, izbăvindu-l din mâna celor răi" (Ps. 82, l.3.4).

17:26 Către încheierea domniei lui Iosafat, împărăţia lui Iuda a fost invadată de o oştire la apropierea căreia locuitorii ţării aveau motive să se teamă. "Fiii lui Moab şi fiii lui Amon, şi cu ei nişte Maoniţi, au pornit război împotriva lui Iosafat". Ştiri despre această invazie au ajuns la împărat printr-un sol care s-a înfăţişat cu înspăimântătorul cuvânt :"O mare mulţime înaintează împotriva ta de dincolo de mare, din Siria, şi sunt la Haţeţon-Tamar, adică En-Ghedi" (2 Cron. 20,1.2).

17:27 Iosafat era un om curajos şi viteaz. Timp de ani de zile îşi întărise oştile şi cetăţile sale fortificate. Era bine pregătit să facă faţă aproape oricărui vrăjmaş. Cu toate acestea, în această criză, el nu şi-a pus încrederea în braţul omenesc. Nu prin armate disciplinate şi prin cetăţi întărite ci printr-o credinţă vie în Dumnezeul lui Israel putea nădăjdui să câştige biruinţa asupra

17:28 acestor păgâni, care se făleau cu puterea lor de a umili pe Iuda în ochii popoarelor.

17:29 "În spaima sa, Iosafat şi-a îndreptat faţa să caute pe Domnul, şi a vestit un post pentru tot Iuda. Iuda s-a adunat să cheme pe Domnul şi au venit din toate cetăţile lui Iuda să caute pe Domnul" (vers. 3.4).

17:30 Stând în curtea templului înaintea poporului său, Iosafat şi-a revărsat sufletul în rugăciune, cerând împlinirea făgăduinţelor lui Dumnezeu, în timp ce mărturisea starea de neajutorare a lui Israel: "Doamne, Dumnezeul părinţilor noştri", se ruga el, "nu eşti Tu Dumnezeu în ceruri şi nu stăpâneşti Tu peste toate împărăţiile neamurilor? Oare n-ai Tu în mână tăria şi puterea, aşa că nimeni nu Ţi se poate împotrivi? Oare n-ai izgonit Tu, Dumnezeul nostru, pe locuitorii ţării acesteia dinaintea poporului Tău Israel, şi n-ai dat-o Tu pentru totdeauna de moştenire seminţiei lui Avraam care te iubea? Ei au locuit-o şi Ţi-au zidit în ea un locaş sfânt pentru Numele Tău, zicând: 'Dacă va veni peste noi vreo nenorocire, sabia, judecata, ciuma sau foametea, ne vom înfăţişa înaintea casei acesteia şi înaintea Ta, căci Numele Tău este în casa aceasta; vom striga către Tine din mijlocul strâmtorării noastre şi Tu vei asculta şi ne vei mântui !'

17:31 Acum iată, fiii lui Amon, şi fiii lui Moab şi cei din muntele lui Seir, la care nu i-ai îngăduit lui Israel să intre, când venea din ţara Egiptului-căci s-a abătut de la ei şi nu i-a nimicit - iată-i cum ne răsplătesc acum, venind să ne izgonească din moştenirea Ta, pe car ne-ai dat-o în stăpânire! O, Dumnezeul nostru, nu-i vei judeca tu pe ei? Căci noi suntem fără putere înaintea acestei mari

17:32 mulţimi care înaintează împotriva noastră, şi nu ştim ce să facem, dar ochii noştri sunt îndreptaţi spre Tine!" (vers. 3-12).

17:33 Cu încredere Iosafat putea să spună despre Domnul: "ochii noşti sunt îndreptaţi spre Tine". Ani de zile el învăţase poporul să se încreadă în Acela care în veacurile trecute intervenise deseori să-i scape pe cei aleşi ai Săi de distrugere totală; şi acum când împărăţia era în primejdie, Iosafat nu stătea singur; "tot Iuda stătea înaintea Domnului, cu pruncii, nevestele şi fii lor" (vers. 13). În unire posteau şi se rugau. În unire, ei se rugau stăruitor Domnului să pună pe vrăjmaşii lor în încurcătură pentru ca Numele lui Iehova să fie proslăvit.

17:34 Dumnezeule, nu tăcea!

17:35 Nu tăcea, şi nu Te odihni, Dumnezeule!

17:36 Şi cei ce Te urăsc înalţă capul.

17:37 Fac planuri pline de vicleşug împotriva poporului Tău,

17:38 Şi se sfătuiesc împotriva celor ocrotiţi de Tine.

17:39 'Veniţi', zic ei, "să-i nimicim din mijlocul neamurilor,

17:40 Ca să nu se mai pomenească numele lui Israel!"

17:41 Se strâng toţi cu o inimă,

17:42 Fac un legământ împotriva Ta:

17:43 Corturile lui Edom şi Ismaeliţii,

17:44 Moab şi Hagareniţii,

17:45 Ghebal, şi Amon, Amalec, ...

17:46 Fă-le ca lui Madian,

17:47 Ca lui Sisera, ca lui Iabin la pârâul Chison, ...

17:48 Să fie ruşinaţi şi îngroziţi pe vecie,

17:49 Să le roşească obrazul de ruşine şi să piară!

17:50 Că să ştie că numai Tu, al cărui Nume este Domnul,

17:51 Tu eşti Cel Prea Înalt pe tot pământul".

17:52 (Psalmul 83)

17:53 Când poporul s-a unit cu împăratul lor ca să se umilească înaintea lui Dumnezeu şi să-L cheme în ajutor, pe Duhul Domnului a venit peste Iahaziel, un levit dintre fiii lui Asaf, şi a zis:

17:54 "Ascultaţi tot Iuda şi locuitorii din Ierusalim, şi tu, împărate Iosafat! Aşa vorbeşte Domnul: 'Nu vă temeţi şi nu vă înspăimântaţi dinaintea acestei mari mulţimi, căci nu voi veţi lupta, ci Dumnezeu. Mâine pogorâţi-vă împotriva lor. Ei se vor sui pe dealul Ţiţ, şi-i veţi găsi la capătul văii, în faţa pustiei Ieruel. Nu veţi avea de luptat în lupta aceasta: aşezaţi-vă, staţi acolo, şi veţi vedea izbăvirea pe care v-o va da Domnul. Iuda şi Ierusalim, nu vă temeţi şi nu vă spăimântaţi; mâine, ieşiţi-le înainte, şi Domnul va fi cu voi '.

17:55 Iosafat s-a plecat cu faţa la pământ şi tot Iuda şi locuitorii Ierusalimului s-au aruncat înaintea Domnului să se închine înaintea Lui, Leviţii dintre fiii Chehatiţilor şi dintre fiii Coreiţilor s-au sculat şi au lăudat cu glas tare şi puternic pe Domnul, Dumnezeul lui Israel.

17:56 A doua zi au pornit dis-de-dimineaţă spre pustia Tecoa. La plecarea lor Iosafat a venit şi a zis: ' Ascultaţi-mă, Iuda şi toţi locuitorii Ierusalimului! Încredeţi-vă în Domnul, Dumnezeul vostru şi veţi fi întăriţi; încredeţi-vă în proorocii Lui şi veţi izbuti '. Apoi în învoire cu poporul, a numit nişte cântăreţi care, îmbrăcaţi cu podoabe sfinte, şi mergând înaintea oştirii, lăudau pe Domnul şi ziceau: 'Lăudaţi pe Domnul, căci îndurarea Lui ţine în veac!'" (2 Cron. 20,14-21). Aceşti cântăreţi au mers în fruntea oştirii, înălţând glasurile în laudă către Dumnezeu pentru făgăduinţele biruinţei.

17:57 Era o singură cale de a merge la luptă împotriva oştirii vrăjmaşului-lăudând pe Domnul cu cântări şi înălţând pe Dumnezeul lui Israel. Acesta a fost marşul lor de luptă. Ei erau îmbrăcaţi în frumuseţea sfinţeniei. Dacă astăzi ar fi mai multă laudă la adresa lui Dumnezeu, nădejdea, curajul şi credinţa ar creşte continuu. Şi oare nu aceasta ar întări mâinile luptătorilor viteji care stau astăzi în apărarea adevărului ? "Domnul a pus o pândă împotriva fiilor lui Amon şi ai lui Moab şi împotriva celor din muntele Seir ca să-i nimicească cu desăvârşire şi să-i prăpădească. Şi, după ce au isprăvit cu locuitorii din Seir, s-au ajutat unii pe alţii să se nimicească.

17:58 Când au ajuns pe înălţimea de unde se zăreşte pustia, s-au uitat înspre mulţime, şi iată că ei erau nişte trupuri moarte întinse pe pământ, şi nimeni nu scăpase" (vers. 22-24).

17:59 Dumnezeu a fost tăria lui Iuda în această criză şi El este tăria poporului Său astăzi. Nu trebuie să ne încredem în căpetenii şi nici să-i punem pe oameni în locul lui Dumnezeu. Să ne aducem aminte că fiinţele omeneşti sunt supuse căderii şi greşelii şi că El care are toată puterea, este tumul nostru puternic de apărare. În orice nevoie trebuie să ştim că lupta este a Sa. Rezervele Sale sunt nelimitate, iar imposibilităţile aparente vor face biruinţa cu atât mai mare.

17:60 "Mântuieşte-ne, Dumnezeul mântuirii, strânge-ne şi scoate-ne din mijlocul neamurilor, ca să lăudăm Numele Tău cel sfânt, şi să ne punem slava în a Te lăuda!" (1 Cron. 16,35).

17:61 Încărcate de pradă oştile lui Iuda s-au întors " veseli...la Ierusalim, căci Domnul îi umpluse de bucurie, izbăvindu-i de vrăjmaşii lor. Au intrat în Ierusalim şi în casa Domnului, în sunete de alăute, şi de arfe şi trâmbiţe" (vers. 27.28). Mare era motivul bucuriei lor. În ascultare de porunca: "Nu veţi avea de luptat în lupta aceasta. Aşezaţi-vă, staţi acolo, şi veţi vedea izbăvirea pe care v-o va da Domnul... nu vă temeţi şi nu vă spăimântaţi" (vers. 17), ei îşi puseseră întreaga încredere în Dumnezeu, iar El Se dovedise cetăţuia şi eliberatorul lor. Acum puteau cânta şi înţelege imnurile inspiratoare ale lui David:

17:62 "Dumnezeu este adăpostul şi sprijinul nostru,

17:63 Un ajutor care nu lipseşte niciodată în nevoi...

17:64 El a sfărâmat arcul, şi a rupt suliţa,

17:65 A ars cu foc carele de război.

17:66 Opriţi-vă şi să ştiţi că Eu sunt Dumnezeu:

17:67 Eu stăpânesc peste neamuri,

17:68 Eu stăpânesc pe pământ.

17:69 Domnul oştirilor este cu noi,

17:70 Dumnezeul lui Iacov este un turn de scăpare pentru noi "

17:71 (Psalmul 46)

17:72 "Ca şi Numele Tău, Dumnezeule,

17:73 Şi lauda Ta răsună până la marginile pământului;

17:74 Dreptatea Ta este plină de îndurare.

17:75 Se bucură muntele Sionului,

17:76 Şi se veselesc fiicele lui Iuda de judecăţile Tale...

17:77 Iată, Dumnezeul acesta

17:78 este Dumnezeul nostru în veci de veci

17:79 El va fi călăuza noastră până la moarte"

17:80 (Ps. 48,10.11.14).

17:81 Prin credinţa conducătorului lui Iuda şi a oştirilor lui, "groaza Domnului a apucat toate împărăţiile celorlalte ţări, când au auzit că Domnul luptase împotriva vrăjmaşilor lui Israel. Şi împărăţia lui Iosafat a fost liniştită, şi Dumnezeul lui i-a dat pace de jur împrejur" (2 Cron. 20,29.30).

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: