Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Lucrarea misionară medicală

Lucrarea misionară medicală, 47


47:1 A găti bine este o ştiinţă

47:2 Unele persoane sunt chemate să facă ceea ce este considerată a fi o datorie umilă, cum ar fi aceea de a găti. Însă ştiinţa gătitului nu este un lucru de mică însemnătate. Pregătirea iscusită a hranei este una dintre cele mai importante arte, mai presus de învăţarea muzicii sau a confecţionării îmbrăcămintei. Nu spun

47:3 acest lucru pentru că desconsider muzica sau croitoria, căci acestea sunt importante. Însă este mult mai importantă arta pregătirii hranei, astfel ca aceasta să fie atât sănătoasă, cât şi apetisantă. Aceasta ar trebui socotită cea mai valoroasă dintre toate artele, pentru că este atât de strâns legată de viaţă. Ar trebui să i se acorde mai multă atenţie, căci, pentru a produce sânge bun, organismul are nevoie de hrană bună. Temelia care îi ţine pe oameni într-o stare bună de sănătate este lucrarea misionară medicală privind arta de a găti bine.

47:4 Adesea, reforma sănătăţii este discreditată prin pregătirea unor alimente lipsite de gust. Lipsa de cunoştinţă cu privire la gătitul sănătos trebuie remediată, dacă dorim ca reforma sănătăţii să aibă succes.

47:5 Sunt puţine bucătărese bune. Multe, multe mame trebuie să fie învăţate să gătească, pentru ca să poată pune pe masa familiei lor o hrană bine pregătită, servită curat, ordonat şi plăcut.

47:6 Înainte de a da copiilor lecţii de orgă şi de pian, acestora trebuie să li se predea lecţii de gătit. A învăţa să găteşti nu trebuie să excludă muzica, însă a învăţa muzica este de mai mică însemnătate decât a învăţa să pregăteşti o hrană sănătoasă şi apetisantă.

47:7 Şcoli de gătit

47:8 Legat de sanatoriile şi şcolile noastre, ar trebui să existe şcoli de gătit, în care să se ţină cursuri de prege ire corespunzătoare a hranei. În toate şcolile noastre ar trebui să existe persoane pregătite, atât bărbaţi, cât şi femei, care să-i înveţe pe studenţi şi elevi arta de a găti. În special, femeile trebuie să înveţe să gătească.

47:9 Este păcat să pui pe masă o hrană prost pregătită, deoarece problema mâncării afectează bunăstarea întregului organism. Domnul doreşte ca poporul Său să preţuiască necesitatea de a avea o hrană pregătită astfel, încât stomacul lor să nu fie iritat şi, în consecinţă, nici temperamentul. Să nu uităm că există religie practică într-o felie bună de pâine.

47:10 Un talent de cea mai mare valoare

47:11 Gătitul nu ar trebui să fie socotit ca un fel de sclavie. Ce s-ar întâmpla cu lumea noastră, dacă toţi cei care sunt angajaţi în arta gătitului ar renunţa la munca lor, cu scuza şubredă că nu este suficient de preţuită? S-ar putea ca gătitul să fie privit mai

47:12 puţin de dorit decât alte domenii ale lucrării, însă, în realitate, aceasta este o ştiinţă mai presus de toate celelalte ştiinţe. Aşa priveşte Dumnezeu pregătirea unei hrane sănătoase. El socoteşte de mare valoare pe aceia care slujesc cu credincioşie pregătirea unei hrane sănătoase, gustoase.

47:13 Cei care înţeleg arta de a pregăti în mod corespunzător hrana şi care pun în practică această cunoştinţă sunt demni de mai multă laudă decât cei care sunt angajaţi în alte domenii ale lucrării. Acest talent ar trebui socotit că valorează cât zece talanţi, căci folosirea acestuia are mult de-a face cu păstrarea organismului omenesc în stare de sănătate. Pentru că este atât de inseparabil legat de viaţă şi sănătate, este cel mai valoros dintre toate darurile. (Ms 95, 1901)

47:14 Mulţi vor fi salvaţi

47:15 Domnul mi-a arătat că mulţi, foarte mulţi vor fi salvaţi de la decădere fizică, mintală şi morală datorită influenţei practice a reformei sănătăţii. Se vor ţine prezentări cu subiecte de sănătate, iar publicaţiile se vor înmulţi. Principiile reformei sănătăţii vor fi primite cu bunăvoinţă; şi mulţi vor fi luminaţi. Influenţa reformei sănătăţii o va recomanda acelora care doresc lumină, iar ei vor avansa pas cu pas în a privi adevărurile speciale pentru acest timp. (6 T 378,379)

47:16 Partea a XV-a - Alimentaţia şi sănătatea

47:17 Principii importante

47:18 Adventiştii de ziua a şaptea mânuiesc adevăruri foarte importante. În ce priveşte subiectul cumpătare, ei ar trebui să fie înaintea tuturor. Chestiunea păstrării sănătăţii este de o importanţă primordială. Când o studiem în temere de Dumnezeu, vom afla că este cel mai bine pentru noi, atât pentru sănătatea noastră fizică, cât şi pentru înaintarea noastră spirituală, să urmărim simplitatea în alimentaţie. Să studiem cu răbdare această problemă. Avem nevoie de cunoştinţă şi judecată pentru a acţiona cu înţelepciune în această privinţă. Nu trebuie să ne împotrivim legilor naturii, ci să le dăm ascultare.

47:19 Doar atunci când luăm cunoştinţă de principiile reformei sănătăţii ne trezim pe deplin şi vedem consecinţele rele ale unei alimentaţii necorespunzătoare. Cei care au curajul, după ce şi-au conştientizat greşelile, de a-şi schimba obiceiurile vor descoperi că procesul de reformă necesită luptă şi multă perseverenţă. Însă, atunci când se formează gusturi corecte, ei îşi vor da seama că alimentele pe care le-au socotit înainte ca fiind nevătămătoare au pus încet, dar sigur, temelia pentru bolile digestive şi pentru alte boli.

47:20 Să oferim o mâncare hrănitoare

47:21 Unii din poporul nostru se abţin în mod conştient de la consumarea unor mâncăruri necorespunzătoare, însă, în acelaşi timp, neglijează să mănânce alimente care să le ofere elementele necesare pentru a susţine în mod corespunzător organismul. Să nu cumva să aducem vreodată mărturie împotriva reformei sănătăţii, dând greş în a folosi o hrană sănătoasă, gustoasă, în locul mâncărurilor dăunătoare pe care le-am discreditat. Este nevoie de mult tact şi înţelepciune în pregătirea unei hrane sănătoase, care să înlocuiască ceea ce constituie alimentaţia în multe familii. Acest efort necesită credinţă în Dumnezeu, seriozitate în planuri şi scop şi bunăvoinţa de a ne ajuta unii pe alţii. O alimentaţie care este săracă în elementele nutritive necesare aduce ocară asupra cauzei reformei sănătăţii. Noi suntem muritori şi trebuie să ne asigurăm o hrană care să susţină în mod corespunzător organismul nostru.

47:22 Cei care nu ştiu să gătească sănătos trebuie să înveţe să combine articolele alimentare sănătoase, hrănitoare, astfel încât

47:23 să obţină feluri de mâncare apetisante. Cei care doresc să obţină cunoştinţe în acest domeniu să se înscrie la publicaţiile noastre de sănătate...

47:24 Fără a lucra continuu cu iscusinţă, nimeni nu poate ajunge desăvârşit în arta gătitului, însă cei ale căror inimi sunt deschise îndemnurilor şi sfaturilor Marelui Învăţător vor învăţa multe lucruri şi vor fi de asemenea în stare ca, la rândul lor, să-i înveţe pe alţii, căci El le va da pricepere şi iscusinţă.

47:25 Trebuie acordată o atenţie potrivită folosirii corespunzătoare a diverselor sortimente de nuci şi alune. Unele nu sunt la fel de sănătoase ca altele. Nu reduceţi meniul doar la câteva articole alcătuite în mare măsură din nuci sau alune. Aceste alimente nu ar trebui folosite prea mult. Dacă unii le-ar folosi mai cu economie, ar fi mai bine pentru ei. Combinate în cantitate mare cu alte articole, în anumite reţete, acestea îngreunează atât de mult hrana, încât organismul nu o poate asimila în mod corespunzător.

47:26 Înaintare inteligentă

47:27 Să înaintăm înţelept în simplificarea alimentaţiei noastre. În providenţa lui Dumnezeu, fiecare ţară produce articole alimentare care conţin elementele nutritive necesare pentru construirea organismului nostru. Acestea pot fi prezente în feluri de mâncare sănătoase, apetisante.

47:28 Fie ca toţi cei ce susţin reforma sănătăţii să se străduiască să facă din aceasta ceea ce este ea cu adevărat. Să lase la o parte tot ce este dăunător pentru sănătate. Să folosească o hrană simplă, sănătoasă. Fructele sunt excelente şi ne scutesc de mult efort pentru gătit. Să dea la o parte plăcintele bogate, prăjiturile, deserturile şi orice alte feluri de mâncare care sunt pregătite pentru a ispiti gustul. Mâncaţi mai puţine feluri de mâncare la o masă şi mâncaţi cu mulţumire.

47:29 În ce priveşte mâncarea de carne, noi putem spune cu toţii că nu avem de-a face cu ea. Şi toţi ar trebui să aducem o mărturie clară împotriva folosirii ceaiului şi a cafelei, să nu le folosim niciodată. Ele sunt narcotice, vătămătoare, atât pentru creier, cât şi pentru celelalte organe ale corpului. Nu a sosit încă timpul ca să spun să nu mai folosim deloc laptele şi ouăle. Laptele şi ouăle nu trebuie puse în aceeaşi categorie cu mâncărurile de carne. În anumite boli, folosirea ouălor este foarte benefică.

47:30 Fie ca membrii bisericii noastre să-şi ţină în frâu pofta egoistă. Fiecare bănuţ cheltuit pentru ceai, cafea şi carne este mai rău decât irosit, căci aceste lucruri constituie un obstacol pentru buna dezvoltare a puterilor fizice, mintale şi spirituale. (Scrisoarea 135, 1902)

47:31 Sfinţirea şi stăpânirea de sine

47:32 Poporul lui Dumnezeu trebuie să înveţe însemnătatea cumpătării în toate lucrurile. Ei trebuie să practice temperanţa în mâncare, băutură şi îmbrăcăminte. Orice îngăduinţă trebuie îndepărtată din vieţile lor. Înainte de a putea înţelege cu adevărat semnificaţia adevăratei sfinţiri şi în conformitate cu voinţa lui Hristos, ei trebuie să obţină, prin colaborare cu Dumnezeu, stăpânirea asupra obiceiurilor şi practicilor lor greşite. (Ms 16, 1902)

47:33 Arătaţi valoarea reformei sănătăţii

47:34 Ţineţi la vedere lucrarea reformei sănătăţii, aceasta este solia care mi-a fost dată să o aduc. Arătaţi cu atâta claritate valoarea reformei sănătăţii, încât să se facă pretutindeni simţită nevoia acesteia. Însă nu susţineţi niciodată o alimentaţie săracă, de înfometare. Este cu putinţă să avem o alimentaţie sănătoasă, hrănitoare, fără a folosi mâncarea de carne. (Scrisoarea 49, 1902)