Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Lucrarea misionară medicală

Lucrarea misionară medicală, 45


45:1 Ştiinţa tăgăduirii de sine

45:2 Dacă toţi bolnavii ar fi vindecaţi prin rugăciune, foarte puţini ar fi preocupaţi să cunoască felul corect de a mânca, a bea şi a se îmbrăca. Cei care lucrează în sanatoriile noastre ar trebui să-şi dea seama de datoria pe care o au, aceea de a-i învăţa pe pacienţi principiile vieţuirii sănătoase.

45:3 Bolnavii au de învăţat o lecţie. Ei trebuie să respingă acele mâncăruri care le întârzie sau împiedică reînsănătoşirea. Trebuie să înveţe ştiinţa tăgăduirii de sine şi să mănânce o hrană simplă, pregătită simplu. Ei trebuie să stea mult în lumina soarelui, care trebuie să pătrundă în fiecare cameră a clădirii. Trebuie ţinute cuvântări cu subiecte de sănătate. Aceste prezentări vor deschide priceperea orbită, şi adevăruri care nu au fost înţelese niciodată înainte vor fi păstrate în minte. (Scrisoarea 63, 1905)

45:4 Sfat către un medic de la sanatoriu

45:5 În timpul nopţii, stăteam de vorbă cu tine. Aveam să-ţi spun câteva lucruri în privinţa alimentaţiei. Discutam liber cu tine şi îţi spuneam că trebuie să faci schimbări în ideile tale cu privire la alimentaţia care se dă celor ce vin la sanatoriu din lume. Aceşti oameni au trăit în mod necorespunzător, cu hrană din belşug. Ei suferă ca urmare a îngăduirii poftei.

45:6 Este necesară o reformă în obiceiurile lor de mâncare şi băutură. Însă această reformă nu poate fi făcută dintr-o dată. Schimbarea trebuie făcută treptat. Alimentele sănătoase care li se pun în faţă trebuie să fie apetisante. Probabil toată viaţa lor au mâncat trei mese pe zi, mese bogate. Este un lucru important să-i abordăm pe aceşti oameni cu adevărurile reformei sănătăţii.

45:7 Însă pentru a-i determina să adopte o dietă sănătoasă, trebuie să le aşezaţi în faţă hrană din belşug, sănătoasă, apetisantă. Schimbările nu trebuie făcute atât de brusc, încât ei să se întoarcă de la reforma sănătăţii, în loc de a fi conduşi la ea. Hrana

45:8 care li se serveşte trebuie pregătită în mod atrăgător şi trebuie să fie mai multă decât ar putea mânca oricare dintre voi...

45:9 Vă scriu aceasta pentru că ştiu că Domnul doreşte să aveţi tact în a-i lua pe oameni aşa cum sunt ei, în întuneric şi îngăduinţă de sine. În ce mă priveşte pe mine personal, eu sunt cu totul în favoarea unei alimentaţii simple. Însă nu este cel mai bine a oferi pacienţilor din lume, îngăduitori faţă de sine, o dietă atât de strictă, deoarece ei vor fi îndepărtaţi de reforma sănătăţii. Aceasta nu îi va convinge de nevoia de schimbare în privinţa obiceiurilor lor de a mânca şi a bea.

45:10 Spuneţi-le cum stau lucrurile. Instruiţi-i să vadă necesitatea unei alimentaţii simple şi faceţi schimbarea în mod treptat. Oferiţi-le timp să răspundă tratamentului şi sfaturilor pe care le daţi. Lucraţi, rugaţi-vă şi conduceţi-i pe această cale cât se poate de blând. (Scrisoarea 331, 1904)

45:11 Cum să prezentăm principiile unei alimentaţii sănătoase

45:12 Domnul doreşte ca fiecare pastor, fiecare medic şi fiecare membru al bisericii să ia seama să nu-i îndemne pe cei care nu au cunoştinţă de credinţa noastră să facă schimbări bruşte în alimentaţia lor, punându-i astfel în faţa unei încercări premature. Ţineţi sus principiile reformei sănătăţii şi lăsaţi-L pe Domnul să-l călăuzească pe cel care are o inimă sinceră. Ei vor asculta şi vor crede. Domnul nu cere solilor Săi să prezinte adevărurile minunate ale reformei sănătăţii într-un mod care va aduce prejudicii asupra minţii oamenilor. Fie ca nimeni să nu aşeze pietre de poticnire în calea celor ce umblă în întuneric, pe cărările ignoranţei. Chiar atunci când lăudăm un lucru bun, este bine să nu fim prea entuziaşti, ca să nu-i întoarcem de pe cale pe cei care vin ca să asculte. Prezentaţi principiile temperanţei în modul care este cel mai atrăgător pentru ei.

45:13 Călăuziţi-i pe oameni

45:14 Noi nu trebuie să acţionăm cu înfumurare. Lucrătorii care pătrund în teritorii noi pentru a înfiinţa comunităţi noi nu trebuie să creeze greutăţi, făcând caz de problema alimentaţiei. Ei trebuie să fie atenţi să nu fixeze limite prea stricte. Astfel, ar fi puse piedici în calea oamenilor. Nu îi siliţi pe oameni. Călăuziţi-i. Predicaţi Cuvântul, aşa cum este el în Hristos Isus. Publicaţiile de sănătate vă vor ajuta nu doar cum să învăţaţi să pregătiţi o hrană sănătoasă şi cum să acordaţi tratamente celor bolnavi, dar şi cum să instruiţi pe alţii în aceste domenii. Lucrătorii trebuie să depună eforturi hotărâte,

45:15 stăruitoare, amintindu-şi că nu se poate învăţa totul dintr-o dată. Ei trebuie să fie hotărâţi să înveţe cu răbdare pe oameni.

45:16 Oriunde este dus adevărul, oamenii trebuie să fie învăţaţi cum să pregătească mâncăruri sănătoase. Dumnezeu doreşte ca, în fiecare loc, oamenii să fie învăţaţi cum să folosească cu înţelepciune produsele pe care le pot obţine uşor în regiunea în care se află. În acest fel, atât săracii, cât şi cei care se bucură de condiţii mai bune pot fi învăţaţi cum să trăiască sănătos. (Scrisoarea 135, 1902)

45:17 Fără instruire, lucrul se pierde

45:18 Este un lucru irosit să-i învăţăm pe oameni să se îndrepte spre Dumnezeu ca vindecător al neputinţelor lor, dacă nu i-am învăţat să înlăture orice obicei greşit şi să nu mai fie îngăduitori faţă de apetitul pervertit. Ei trebuie învăţaţi să folosească ceea ce ne-a pus la îndemână Dumnezeu. A refuza folosirea remediilor pe care le au la îndemână, fără a plăti taxa medicului, a neglija să lase pătrunderea, în fiecare încăpere a casei, a aerului curat şi luminii soarelui date de Dumnezeu, toate acestea dovedesc lipsă de credinţă în El. Credinţa în puterea lui Dumnezeu de a vindeca neputinţele este moartă, dacă cel care este bolnav nu foloseşte lumina pe care i-a dat-o Dumnezeu, punându-şi obiceiurile în armonie cu principiile corecte. (Ms 86, 1897)

45:19 Instruiţi, instruiţi, instruiţi

45:20 Noi trebuie să instruim, să instruim, să instruim cu plăcere şi în mod inteligent. Trebuie să predicăm adevărul, să ne rugăm pentru adevăr, ducându-l, cu puterea lui plină de har şi dătătoare de sănătate, la aceia care nu îl cunosc. Pe măsură ce bolnavii sunt aduşi în atingere cu Dătătorul vieţii, facultăţile minţii şi ale trupului lor vor fi reînnoite. Însă pentru aceasta trebuie să dovedească tăgăduire de sine şi să fie cumpătaţi în toate lucrurile. Numai în acest fel ei pot fi salvaţi de la moarte fizică şi spirituală şi readuşi la starea de sănătate.

45:21 Când maşinăria corpului omenesc funcţionează în armonie cu planurile dătătoare de viaţă ale lui Dumnezeu, boala este învinsă şi sănătatea izvorăşte cu rapiditate. Când fiinţele omeneşti lucrează în unitate cu Dătătorul vieţii, care Şi-a oferit viaţa pentru ei, gânduri de bucurie vor umple mintea. Trupul, mintea şi sufletul sunt sfinţite. Fiinţele omeneşti învaţă de

45:22 la Marele Învăţător şi toate lucrurile asupra cărora privesc le înnobilează şi le îmbogăţesc gândurile. Sentimentele vor fi îndreptate cu bucurie şi recunoştinţă spre Creator. Viaţa omului care este reînnoit după chipul lui Hristos este o lumină ce străluceşte în întuneric. (Scrisoarea 83, 1905)

45:23 Fapte de slujire

45:24 Mă adresez profesorilor din şcolile noastre, pastorilor, medicilor şi surorilor medicale şi le spun: dacă doriţi, puteţi avea succes în a descoperi adevărurile întreitei solii îngereşti. Acest lucru se va realiza nu numai prin predicarea Cuvântului, ci şi prin fapte de slujire iubitoare. Avem atât de mare nevoie de spiritul Cuvântului. Cei care au spiritul lui Hristos vor face faptele Lui.

45:25 Am fost îndemnată să îndrept atenţia poporului nostru spre capitolul 58 din Isaia. Citiţi cu atenţie acest capitol şi veţi înţelege ce fel de lucrare va da viaţă bisericii noastre. Lucrarea de vestire a Evangheliei se va face atât prin faptele noastre de binefacere, cât şi prin lucrarea noastră. Când întâlniţi suflete în suferinţă, care au nevoie de ajutor, daţi-le ajutor. Când întâlniţi oameni înfometaţi, hrăniţi-i. Astfel veţi sluji cum a slujit Domnul Hristos. Lucrarea cea sfântă a Învăţătorului a fost o lucrare de binefacere. Fie ca poporul nostru de pretutindeni să fie încurajat să se implice în aceasta. (Ms 7, 1908)

45:26 Învăţaţi-i pe oameni tăgăduirea de sine

45:27 Lucrarea pe care ai făcut-o în oraşe are aprobarea cerului... Ceea ce ai făcut tu demonstrează că, dacă medicii şi pastorii noştri ar lucra împreună în prezentarea adevărului oamenilor, atunci s-ar putea ajunge la mult mai mulţi oameni decât dacă pastorul lucrează singur...

45:28 Prezentaţi înaintea oamenilor nevoia de a se împotrivi ispitei de a-şi îngădui pofta. Aici este locul în care cad mulţi. Explicaţi-le cât de strâns sunt legate trupul şi mintea şi arătaţi-le cât este de necesar să le păstreze pe amândouă în cea mai bună stare. Prezentările de sănătate pe care le ţineţi în adunări constituie una dintre cele mai bune căi de a face publicitate sanatoriilor noastre...

45:29 Abstinenţă şi sănătate

45:30 Mintea celor în suferinţă trebuie călăuzită să apuce speranţa de eliberare dintr-o mare primejdie. Rostiţi-le cuvinte pline de nădejde, cuvinte de încurajare. Cei care vin la

45:31 sanatoriile noastre vor fi vindecaţi de Domnul, dacă se vor abţine de la folosirea alcoolului şi a medicamentelor şi vor folosi remediile simple şi sigure pentru a preîntâmpina boala produsă de apetitul pervertit. Dacă ei îşi vor face partea în a rupe vraja vrăjmaşului, împotrivindu-se cu hotărâre ispitei, şi se vor consacra Aceluia care Şi-a dat viaţa pentru sufletul păcătoşilor, vor deveni fii şi fiice ai lui Dumnezeu.

45:32 Toţi cei care îşi îngăduie pofta îşi irosesc puterile fizice şi îşi slăbesc puterea morală, iar mai devreme sau mai târziu, vor simţi consecinţele călcării legilor fizice.

45:33 Domnul Hristos Şi-a dat viaţa pentru a obţine mântuirea pentru cel păcătos. Mântuitorul lumii a ştiut că îngăduirea poftei avea să producă debilitate fizică şi amorţirea facultăţilor de percepţie, astfel ca lucrurile sacre şi veşnice să nu poată fi pricepute. El a ştiut că îngăduinţa de sine avea să pervertească puterile morale şi că cea mai mare nevoie a omului avea să fie convertirea inimii, a minţii şi a sufletului, din viaţa de îngăduinţă de sine, la una de tăgăduire de sine şi sacrificiu...

45:34 Biruinţa lui Hristos, o lecţie pentru noi

45:35 Încercarea Domnului Hristos a început la capitolul poftă şi, timp de aproape şase săptămâni, El a rezistat ispitei în favoarea omului. Acel post îndelungat în pustie avea să fie o lecţie pentru omul decăzut din toate timpurile. Domnul Hristos nu a fost biruit de ispitele puternice ale vrăjmaşului, iar aceasta constituie o încurajare pentru orice suflet care se luptă cu ispita. Domnul Hristos a făcut cu putinţă ca orice membru al familiei omeneşti să se poată împotrivi ispitei. Toţi cei care vor să trăiască o viaţă evlavioasă vor putea birui, aşa cum a biruit Domnul Hristos, prin sângele Mielului, prin cuvântul mărturiei lor. Acel post îndelungat I-a dat Mântuitorului tăria să îndure. El le-a dovedit oamenilor că a început lucrarea de biruinţă exact în locul în care începe degradarea în punctul numit poftă...

45:36 Responsabilitatea medicilor şi a pastorilor

45:37 Avem nevoie de influenţa exemplului bun al medicilor şi pastorilor noştri. Aceştia să-şi pună la lucru toate puterile pentru stăpânirea poftei, pentru ca puterile mintale şi morale să poată fi întărite. Pe cât este cu putinţă, să adopte astfel de obiceiuri de viaţă care să le solicite, în egală măsură, puterile

45:38 fizice şi pe cele mintale. Exerciţiile de vorbire pentru cultivarea glasului constituie un exerciţiu sănătos. Învăţaţi-i pe alţii şi trăiţi voi înşivă cu atenţie. Staţi tari pe poziţia în care toţi, chiar şi oamenii noştri din conducere, trebuie să dovedească bun-simţ în grija pentru sănătate, în a solicita, în egală măsură, atât trupul, cât şi creierul. (Scrisoarea 158, 1909)

45:39 Restaurante cu alimente sănătoase, ca şcoli

45:40 Lucrătorii interesaţi vor fi călăuziţi să se ofere a se angaja în diverse domenii ale activităţii misionare. Vor fi înfiinţate restaurante în care se va servi o hrană sănătoasă. Însă cu câtă grijă trebuie făcută această lucrare!

45:41 Fiecare restaurant în care se serveşte hrană sănătoasă trebuie să fie o şcoală. Lucrătorii angajaţi trebuie să studieze continuu, să dobândească experienţă, pentru a se putea perfecţiona în privinţa pregătirii unor mâncăruri sănătoase. În oraşele mari, această lucrare de instruire poate fi realizată într-o măsură mai mare decât în localităţile mai mici. Însă, în fiecare loc în care există o biserică, trebuie făcute instruiri cu privire la pregătirea sănătoasă a hranei în folosul celor care doresc să trăiască în conformitate cu principiile reformei sănătăţii. Iar membrii bisericii trebuie să împărtăşească oamenilor din jurul lor lumina pe care o primesc cu privire la acest subiect. (7T 112,113)

45:42 Instruire în cămine şi în şcoli

45:43 În San Francisco, dr. __ a găsit multe portiţe pentru lucrarea de instruire. Cam cu trei luni în urmă, ea a început să conducă cursuri de gătit şi de igienă generală cu câteva familii din biserica noastră. A fost ajutată în lucrarea ei de câteva persoane de la sanatoriu care au fost în stare să facă demonstraţii practice în privinţa gătitului şi a acordării unor tratamente simple.

45:44 Vecinii au fost invitaţi să ia parte la aceste demonstraţii, iar unii, care au primit invitaţia şi au venit, au cerut ca asemenea cursuri să se ţină şi acasă la ei, ca să-şi poată invita şi câţiva prieteni. Astfel, lucrarea s-a extins cu grăbire, până când dr. __ nu a mai putut face faţă tuturor cererilor pe care le-a primit. Lucrarea ei a fost adusă la cunoştinţa directorilor din şcolile publice şi, la invitaţia acestora, ea a ţinut prezentări cu subiecte de sănătate în faţa a nu mai puţin de 1. 500 de copii din şcolile din oraş. Colaborarea ei cu Uniunea

45:45 pentru Temperanţă a Femeilor Creştine a făcut cu putinţă ca să cunoască multe femei deosebite. Asemenea eforturi constituie factori puternici care îndepărtează din mintea multora prejudecata care există împotriva poporului nostru. (RH, 1 august 1907)

45:46 Colaborare cu alţi lucrători care susţin temperanţa

45:47 Noi ar trebui să facem tot ce ne stă în putere pentru a coopera cu solii cereşti în propovăduirea adevărului şi a neprihănirii pe pământ. Nu putem face o lucrare mai bună decât aceea de a colabora, atât cât este cu putinţă, fără a face compromisuri, cu Uniunea pentru Temperanţă a Femeilor Creştine. Cu ani în urmă, socoteam răspândirea principiilor temperanţei ca una dintre cele mai importante datorii. Ar trebui să fie la fel şi astăzi. Şcolile şi sanatoriile noastre ar trebui să descopere puterea harului lui Hristos de a transforma viaţa. Acestea ar trebui să fie factori importanţi în cauza care susţine temperanţa. (Scrisoarea 274, 1907)