Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Lucrarea misionară medicală

Lucrarea misionară medicală, 39


39:1 Principii de igienă

39:2 Sanatoriile noastre trebuie conduse pe baza unor metode igienice. Trebuie să se pună mult accent pe lumina pe care a dat-o Dumnezeu cu privire la boală şi cauzele ei; căci obiceiurile greşite în ce priveşte îngăduirea poftei şi lipsa de atenţie faţă de îngrijirea corpului îi trădează pe oameni. Trebuie avută în vedere curăţenia şi grija cu privire la ceea ce se introduce în gură.

39:3 Nu este cel mai bine să li se spună oamenilor că mâncărurile cu carne nu trebuie folosite niciodată; ci trebuie trezite raţiunea şi conştiinţa pentru a se apăra împotriva pervertirii poftei şi pentru a susţine curăţia. Ei pot învăţa să savureze o dietă care este sănătoasă şi moderată, constând din fructe, cereale şi legume.

39:4 Tratamentul cu medicamente

39:5 Tratamentul cu medicamente trebuie descurajat. În acest punct, conştiinţa medicului trebuie păstrată totdeauna trează, credincioasă şi curată. Trebuie să ne ferim de tendinţa de a întrebuinţa medicamente otrăvitoare, care ucid, nu vindecă. Mi s-a arătat cum stau lucrurile în privinţa folosirii medicamentelor. Mulţi au fost trataţi cu medicamente, iar rezultatul a fost moartea.

39:6 Medicii noştri, folosind tratamentul medicamentos, au pierdut multe cazuri care n-ar fi trebuit să sfârşească prin moarte, dacă şi-ar fi lăsat medicamentele în afara camerei bolnavului.

39:7 S-au pierdut multe cazuri de febră când, dacă medicii ar fi lăsat complet la o parte tratamentul cu medicamente, dacă şi-ar fi pus mintea la lucru şi ar fi folosit cu înţelepciune şi perseverenţă remediile Domnului, aer şi apă din belşug, pacienţii ar fi putut fi salvaţi. Folosirea nechibzuinţă a acestor lucruri, care ar fi trebuit descurajată, a decis cazul bolnavului respectiv.

39:8 A face experimente cu medicamentele este o treabă care costă foarte scump. Urmarea este adesea paralizia creierului şi a limbii, iar victimele ajung să moară de o moarte nenaturală, când, dacă ar fi fost trataţi în mod consecvent, cu stăruinţă neobosită şi fără zăbavă, cu apă fierbinte şi apă rece, comprese fierbinţi, împachetări şi înfăşurări în cearşafuri umede, astăzi aceştia ar fi în viaţă.

39:9 Nu trebuie introdus în organismul omenesc nimic care să lase în urmă o influenţă vătămătoare. Iar punerea în practică a luminii cu privire la acest subiect şi practicarea unui tratament igienic constituie motivul care mi-a fost arătat pentru înfiinţarea de sanatorii în diferite localităţi.

39:10 Am fost îndurerată când am aflat că mulţi studenţi au fost încurajaţi să meargă în locuri unde au fost instruiţi cum să folosească medicamentele. Lumina pe care eu am primit-o este cu totul diferită în privinţa acestui subiect de ceea ce se foloseşte în aceste şcoli şi sanatorii. Noi trebuie să fim iluminaţi în privinţa acestor subiecte.

39:11 Numele complicate care se dau medicamentelor sunt folosite pentru a se acoperi ceva, astfel ca nimeni să nu ştie ce i se dă ca remediu, decât dacă va consulta un dicţionar...

39:12 Pacienţilor trebuie să li se ofere hrană bună, sănătoasă; trebuie avută în vedere abstinenţa totală de la toate băuturile alcoolice; folosirea medicamentelor trebuie descurajată şi trebuie urmate metode naturale de tratament. Pacienţilor nu trebuie să li se dea alcool, ceai, cafea şi medicamente; căci acestea lasă întotdeauna urme rele. Respectând aceste reguli, mulţi care au fost abandonaţi de către medici pot fi reînsănătoşiţi.

39:13 În această lucrare, umanul şi divinul pot coopera pentru salvarea vieţii, iar Dumnezeu va adăuga binecuvântarea Sa. Mulţi bolnavi care nu au aceeaşi credinţă ca noi vor veni la instituţiile noastre pentru tratament. Vor veni dintre cei a căror sănătate a fost distrusă prin îngăduinţă păcătoasă şi au fost

39:14 trataţi de medici până ce medicamentele nu au mai avut nici un efect şi atunci vor beneficia de ceea ce n-au primit.

39:15 Domnul va binecuvânta instituţiile conduse conform planurilor Sale. El va coopera cu orice medic care se angajează cu credincioşie şi conştiinciozitate în această lucrare. El Însuşi va intra în camera bolnavului. El va da pricepere surorilor medicale. (Ms 162, 1897)

39:16 Seminţele morţii

39:17 Când vei înţelege fiziologia în adevăratul său sens, prescripţiile tale de medicamente vor fi mult mai mici, iar în cele din urmă, nici nu le vei mai folosi. Medicul care este dependent de tratamentul medicamentos în practica sa arată că nu înţelege mecanismul delicat al organismului omenesc. El introduce în organism o recoltă de seminţe care nu-şi va termina niciodată, pe parcursul vieţii, proprietăţile distrugătoare. Îţi spun acest lucru pentru că nu îndrăznesc să nu ţi-l spun. Domnul Hristos a plătit prea mult pentru răscumpărarea omului, pentru ca organismul său să fie tratat atât de neîndurător cum o face tratamentul cu medicamente.

39:18 Cu ani în urmă, Domnul mi-a arătat că trebuie înfiinţate instituţii care să trateze bolnavii fără medicamente. Omul este proprietatea lui Dumnezeu, iar distrugerea fiinţei omeneşti şi suferinţa produsă de seminţele morţii semănate în corpul omului constituie o ofensă adusă lui Dumnezeu. (Scrisoarea 73, 1896)

39:19 Mii de oameni s-ar putea însănătoşi

39:20 Mii de oameni s-ar putea însănătoşi dacă, în loc de a fi dependenţi de magazinul de medicamente în ce priveşte viaţa lor, ar renunţa la orice fel de medicamente şi ar trăi simplu, fără să folosească ceaiul, cafeaua, alcoolul sau condimentele care irită stomacul şi îl slăbesc, făcându-l incapabil să digere chiar cea mai simplă hrană fără stimulare. Domnul doreşte ca lumina Lui să strălucească în raze clare, distincte, pentru toţi cei care sunt slăbiţi şi suferinzi.

39:21 Legumele, fructele şi cerealele ar trebui să compună dieta noastră. Nici un dram de carne nu ar trebui să pătrundă în stomacul nostru. Mâncarea de carne este nenaturală. Noi trebuie să ne întoarcem la scopul iniţial al lui Dumnezeu în ce priveşte crearea omului. (Ms 115, 1903)

39:22 Ce putem face pentru noi înşine

39:23 Cu privire la ceea ce putem face pentru noi înşine există un punct care necesită consideraţie atentă, deplină. Trebuie să mă cunosc bine pe mine însumi. Trebuie să vreau să învăţ mereu cum să am grijă de această clădire, trupul pe care mi l-a dat Dumnezeu, pentru ca să-l pot păstra în cea mai bună stare de sănătate. Trebuie să mănânc acele lucruri care îmi vor face cel mai mult bine din punct de vedere fizic şi trebuie să am o grijă deosebită pentru ca îmbrăcămintea să-mi asigure o circulaţie sănătoasă a sângelui. Nu mă voi lipsi de mişcare fizică şi aer. Voi folosi din plin lumina soarelui. Trebuie să am înţelepciunea de a fi un bun apărător al corpului meu.

39:24 Voi face un lucru neînţelept dacă voi intra într-o cameră rece atunci când sunt transpirat; mă voi dovedi un ispravnic necredincios dacă îmi voi îngădui să mă aşez în curent de aer, expunându-mă eu însumi răcelii. Voi fi neînţelept dacă voi lăsa ca picioarele şi mâinile să-mi fie reci şi astfel sângele de la extremităţi să fie condus înapoi la creier şi organele interne. Pe vreme umedă, trebuie să-mi protejez întotdeauna picioarele. Voi mânca în mod regulat hrana cea mai sănătoasă, care va produce un sânge de cea mai bună calitate, şi nu voi munci în mod necumpătat, dacă stă în puterea mea să fac acest lucru. Iar dacă voi călca legile pe care le-a pus Dumnezeu în fiinţa mea, trebuie să mă pocăiesc şi să o iau de la început, aşezându-mă sub călăuzirea doctorilor pe care mi i-a lăsat Dumnezeu aerul curat, apa curată şi lumina soarelui, cea preţioasă şi aducătoare de vindecare.

39:25 Înfumurare şi nepăsare

39:26 Dacă neglijăm să facem ceea ce este la îndemâna aproape a fiecărei familii şi Îi cerem Domnului să ne uşureze durerile, când noi suntem prea nepăsători pentru a folosi aceste remedii care sunt la îndemâna noastră, acest lucru nu este altceva decât înfumurare. Domnul aşteaptă să muncim ordonat ca să putem obţine hrana. El nu a rânduit să culegem recolta, dacă nu am îndepărtat buruienele, nu am lucrat şi cultivat pământul ca să obţinem recolta. Atunci Dumnezeu trimite ploaia, razele de soare şi norii şi face plantele să înflorească. Dumnezeu lucrează, iar omul cooperează cu Dumnezeu. Este un timp al semănatului şi un timp al culesului. Dumnezeu face să crească din pământ plante pentru folosul omului, iar dacă noi vom înţelege rostul acestor

39:27 rădăcini şi plante şi le vom folosi în mod corespunzător, atunci nu va mai fi nevoie să alergăm la medic atât de des, iar oamenii ar fi mult mai sănătoşi decât sunt astăzi. (Scrisoarea 35, 1890)

39:28 Sfat pentru misionari

39:29 Cei care doresc să devină misionari trebuie să asculte sfaturi de la medici competenţi, care să-i înveţe cum să-i trateze pe bolnavi fără a folosi medicamente. Astfel de lecţii vor fi de cea mai mare valoare pentru cei care merg să lucreze în ţări străine. Remediile simple folosite vor salva multe vieţi. (Ms 83, 1908)

39:30 Lumina soarelui, aerisirea şi temperatura

39:31 Pentru a oferi pacientului cele mai favorabile condiţii pentru însănătoşire, camera pe care o ocupă trebuie să fie largă, luminoasă şi plăcută, cu posibilitatea unei aerisiri complete. Încăperea din casă care întruneşte aceste condiţii trebuie aleasă spre a fi camera bolnavului. Multe case nu sunt prevăzute cu posibilitatea de a fi aerisite corespunzător, şi asigurarea aerisirii este un lucru greu; însă trebuie făcut tot ce se poate pentru ca, prin camera bolnavului, aerul proaspăt să poată trece zi şi noapte.

39:32 Trebuie menţinută, pe cât este cu putinţă, o temperatură constantă în camera bolnavului. Trebuie consultat termometrul. Cei care se ocupă de îngrijirea bolnavilor, fiind adesea lipsiţi de somn sau treziţi în timpul nopţii pentru a ajuta bolnavul, sunt predispuşi răcelii şi nu constituie judecători buni ai unei temperaturi sănătoase. (MH 220, 221)

39:33 Marile resurse medicale ale naturii

39:34 În eforturile depuse pentru reînsănătoşirea bolnavilor, trebuie să fie folosite lucrurile frumoase ale creaţiunii lui Dumnezeu. Vederea florilor, culegerea fructelor coapte din pomi, auzirea cântecelor vesele ale păsărilor au un efect cu totul înveselitor asupra sistemului nervos. Trăindu-şi viaţa afară, în natură, bărbaţii, femeile şi copiii vor avea dorinţa de a fi curaţi şi nevinovaţi. Sub influenţa proprietăţilor de viaţă ale marilor resurse medicale ale naturii, funcţiile corpului omenesc

39:35 sunt întărite, mintea este trezită, imaginaţia stârnită, iar spiritul este animat. Mintea este pregătită să preţuiască frumuseţile Cuvântului lui Dumnezeu.

39:36 Oare de ce nu ar profita de avantajele minunatelor resurse ale naturii tinerii şi tinerele care caută să obţină cunoştinţe despre felul cum să îngrijească de bolnavi?...

39:37 Cu ajutorul lui Dumnezeu, eu voi face tot ce îmi stă în putere pentru a arăta puterea dătătoare de viaţă a soarelui şi a aerului proaspăt. Este cu mult mai bine ca bolnavii să stea afară în aer curat decât închişi între patru pereţi, chiar dacă aceştia ar fi decoraţi cu oricâte tablouri! (Scrisoarea 71, 1902)

39:38 Putere vindecătoare în viaţa petrecută în aer liber

39:39 Împrejurimile unui sanatoriu trebuie să fie cât se poate de atractive. Viaţa în aer liber este un mijloc de dobândire a sănătăţii şi fericirii. Când cei bolnavi privesc la peisajul frumos şi văd florile în drăgălăşenia lor, vor depune efortul de a face câţiva paşi afară pentru a culege câteva flori mesagerii preţioşi ai iubirii lui Dumnezeu pentru familia Lui cea îndurerată de aici, de jos. În floarea din grădină şi de pe pajişte, bolnavul va găsi sănătate, voioşie şi gânduri senine...

39:40 O, ce influenţă are viaţa petrecută în aer liber, printre flori şi pomi încărcaţi de roade, asupra celor care sunt bolnavi atât la trup, cât şi la minte! După ce stau pentru puţin timp într-un sanatoriu aşezat în mijlocul frumuseţilor naturii, speranţa începe să ia locul disperării. Inima este înmuiată de tot ceea ce vede frumos în natură, lucruri pe care Marele Artist le-a dat omenirii ca tablouri în care sunt pictate bunătatea şi dragostea Lui...

39:41 Încurajaţi-i pe bolnavi să iasă afară în aer liber. Faceţi planuri ca ei să stea afară până ce se obişnuiesc cu Dumnezeu prin natură. În timp ce fac mişcare afară, în aer liber, refacerea începe să se producă în corp, minte şi suflet. Viaţa în aer liber, departe de marile oraşe aglomerate, este dătătoare de sănătate. Aerul curat conţine sănătate şi viaţă. Pe măsură ce este inspirat, el are un efect întăritor asupra întregului organism...

39:42 Cei care lucrează la sanatoriile noastre trebuie să facă tot ce le stă în putere pentru a-i încuraja pe pacienţi să stea în aer liber cât de mult se poate. Natura este marele medic ce îi va vindeca de toate bolile lor, atât spirituale, cât şi fizice. Trebuie făcut tot ce se poate pentru a da celor care vin la sanatoriile noastre pentru tratament posibilitatea de a sta cât se poate de mult în aer liber. Pacienţii trebuie să beneficieze de avantajele

39:43 oferite de împrejurimile naturale. Natura este marele restaurator atât al sufletului, cât şi al trupului. (Ms 43, 1902)

39:44 Un elixir al vieţii

39:45 Când se înfiinţează un sanatoriu în ţară, bolnavii pot respira aerul curat al cerului. În timp ce se plimbă printre flori şi pomi, bucuria şi veselia le umplu inimile. Este ca şi când Dumnezeu Însuşi le-ar surâde în timp ce privesc la minunatele lucruri pe care El le-a creat pentru a aduce bucurie inimilor lor întristate.

39:46 Viaţa în aer liber este bună pentru trup şi minte. Ea este medicamentul lui Dumnezeu pentru refacerea sănătăţii. Aerul curat, apa bună, lumina soarelui, peisajele frumoase toate acestea sunt mijlocele Sale pentru reînsănătoşirea celor bolnavi pe căi naturale.

39:47 Faptul că putem beneficia în ţară de aceste avantaje constituie un puternic stimulent pentru înfiinţarea de sanatorii. Instituţia poate fi înconjurată de flori şi pomi, de livezi şi vii. Efectul acestor împrejurimi este ca şi al unui elixir al vieţii.

39:48 Este mai de preţ decât argintul sau aurul faptul că bolnavii se pot întinde la soare sau la umbra pomilor. Şi ori de câte ori se iveşte ocazia, cei care au grijă de aceştia ar putea să extragă lecţii despre dragostea lui Dumnezeu din lucrurile din natură, de la copacii cei falnici, de la iarba ce creşte şi de la minunatele flori. Fiecare mugur şi fiecare floare ce înfloreşte constituie o expresie a iubirii lui Dumnezeu faţă de copiii Săi. Îndreptaţi-vă către Cel de sus, a cărui mână a făcut lucrurile frumoase ale naturii.