Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Lucrarea misionară medicală

Lucrarea misionară medicală, 35


35:1 Să ne lăsăm poverile la picioarele Lui

35:2 Influenţa colectivului de la sanatoriu trebuie să aibă acelaşi ţel, fiecare membru căutând să devină o putere spre bine în departamentul în care lucrează. Pentru a se obţine acest rezultat, mai întâi trebuie îndepărtat orice principiu defectuos; atunci lucrătorii pot spera să aibă succes în a se perfecţiona ca lucrători creştini. Doar dacă se vor lăsa disciplinaţi de Dumnezeu, conformându-şi vieţile modelului pe care îl au în viaţa pământească a Mântuitorului, pot deveni părtaşi de natură divină şi pot scăpa de stricăciunea care este în lume prin pofte. Atâta timp cât suntem în această lume, trecem prin încercări şi necazuri. Vom da socoteală nu numai pentru felul cum am lucrat pentru propria

35:3 noastră mântuire, ci şi pentru influenţa spre bine sau spre rău pe care am exercitat-o asupra altor suflete.

35:4 Cel care are un spirit blând, care este curat, asemenea unui copil, va fi făcut puternic în vederea luptei. El va fi întărit cu putere prin Duhul lui Dumnezeu, în omul dinăuntru. Cel care îşi simte slăbiciunea şi se luptă cu Dumnezeu, aşa cum a făcut Iacov, şi, ca şi acest slujitor din vechime, strigă: "Nu te las să pleci până când nu mă vei binecuvânta" va putea porni având ungerea proaspătă a Duhului Sfânt. Atmosfera cerului îl va înconjura. Influenţa lui va fi o forţă pozitivă în favoarea religiei lui Hristos...

35:5 Sunt atât de fericită că putem veni la Dumnezeu în umilinţă şi să-L rugăm până ce sufletele noastre ajung într-o comuniune atât de strânsă cu Isus, încât ne putem lăsa poverile la picioarele Sale şi să spunem: "Ştiu în cine am crezut şi sunt convins că El poate să păstreze ce i-am încredinţat până în ziua aceea". Domnul poate să facă mult mai mult decât putem noi toţi cere sau gândi. Inimile noastre reci, lipsite de credinţă, pot fi înviorate şi însufleţite până când putem spune prin credinţă: "Viaţa pe care o trăiesc acum în trup o trăiesc prin credinţa în Fiul lui Dumnezeu". Să căutăm plinătatea mântuirii lui Hristos. Să călcăm pe urmele paşilor Fiului lui Dumnezeu, căci făgăduinţa este: "Cel care Mă urmează pe Mine nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieţii". (Ms 63, 1908)

35:6 În cercul zilnic al datoriilor

35:7 Directorul sanatoriului are răspunderi mari. Fie ca angajaţii, colaboratorii săi, fiecare în meseria lui, să-şi cerceteze sufletele, care să fie ca o candelă aprinsă. Trebuie păstrată unitatea de acţiune în diversitatea lucrului. Lucrătorii trebuie să trăiască rugăciunea Domnului Hristos, care zice: "Eu Însumi Mă sfinţesc, pentru ca şi ei să poată fi sfinţiţi prin adevăr".

35:8 Pentru a avea înţelepciune care duce la mântuire, ei trebuie să citească din Cuvântul lui Dumnezeu. Trebuie să cerceteze după cele mai preţioase comori în Cuvânt. Unii vor fi atât de dornici să caute aceste comori ascunse, încât vor vinde tot ce au pentru a cumpăra ţarina şi a ajunge în posesia preţioaselor nestemate ale adevărului. Adesea, cei mai umili sunt în posesia comorii

35:9 ascunse, pe care o pot împărtăşi şi altora.

35:10 Adevărurile din Cuvântul lui Dumnezeu, aplicate inimii şi puse în practică în viaţa cea de toate zilele, vor da putere creştinilor din puterea lui Iehova şi fericire în pacea Sa. Bunătatea creştină şi consacrarea serioasă trebuie să se manifeste continuu în viaţă. Noi nu suntem tot timpul prinşi în activităţi legate de serviciul sacru; însă treburile care fac parte din cercul zilnic al datoriilor pot fi făcute în Spiritul Său, şi o astfel de activitate se va recomanda ea însăşi oricărui om, chiar şi celor neconvertiţi care nu cunosc doctrina. Putem face ca lumina noastră să strălucească prin fapte bune, astfel încât adevărul pe care noi îl îndrăgim să fie, pentru cei necredincioşi, spirit şi viaţă. (Scrisoarea 140, 1906)

35:11 Să imităm căile desăvârşite ale lui Dumnezeu

35:12 Construiţi pentru veşnicie. Lecţiile Domnului Hristos sunt la îndemâna noastră. Tot ce trebuie făcut trebuie să facem cu atenţie, în ordine şi cu exactitate. Trebuie să avem în vedere economia în orice domeniu al lucrării. Ziditori, adunaţi firimiturile. Să nu se piardă nimic. În tot ce trebuie făcut, când sădiţi şi când zidiţi, imitaţi căile desăvârşite ale lui Dumnezeu.

35:13 Surori medicale şi medici, gândiţi-vă la Isus. Cât de grijuliu a fost El cu resturile de mâncare, după ce hrănise cele cinci mii de persoane! Prin această grijă a Sa, El a dorit să ne înveţe ordinea şi economia. Lucrarea cea mare a mântuirii apasă mereu asupra sufletului Său. Când învăţa şi vindeca, toate puterile trupului şi ale sufletului erau încordate la maximum şi, cu toate acestea, El observa cele mai simple lucruri din viaţa omului şi din natură. Cele mai instructive lecţii ale Sale au fost cele care au ilustrat Împărăţia lui Dumnezeu prin lucrurile simple din natură. El nu a trecut cu vederea nevoile celor mai umili dintre servii Săi. Urechea Sa a auzit fiecare strigăt al celor în nevoie. El a simţit atingerea femeii suferinde din mulţime. Natura Sa divină, împletită cu cea umană, lucra atât de bine, încât cea mai mică atingere a credinţei primea un răspuns. Când a înviat-o din morţi pe fiica lui Iair, El S-a întors spre părinţii ei şi le-a amintit că fetiţa trebuie să mănânce.

35:14 Lucrurile mici devin mari în funcţie de atenţia care li se acordă. Talentul care este unic nu trebuie înfăşurat într-un prosop şi

35:15 ascuns în pământ. Faceţi tot ce puteţi pentru Mântuitorul. "Cine este credincios în lucrurile mici va fi credincios şi în cele mari. " Mântuitorul va folosi fiecare talent pe care I-l consacrăm. Valoarea pe care o aveţi este determinată de credincioşia cu care faceţi lucrurile mici. Fiecare clădeşte prin lucrurile de mică însemnătate din viaţa de zi cu zi, pentru această viaţă şi pentru veşnicie. Atunci, în cele din urmă, în dreptul numelui său din ceruri, se va scrie cea mai preţioasă apreciere: "Tu eşti desăvârşit în El". (Ms 63, 1899)

35:16 O răspundere sacră

35:17 Dacă cei ce deţin funcţii de răspundere într-o instituţie Îl iubesc pe Dumnezeu şi se tem de El, îşi vor da seama că le revine o responsabilitate sacră, datorită autorităţii şi influenţei pe care li le conferă poziţia pe care o au. Ei au de-a face cu mintea oamenilor, ajungând în legătură cu toate clasele societăţii, şi ei trebuie să acţioneze cu tact, deoarece sunt priviţi ca reprezentanţi ai instituţiei respective. Ei trebuie să fie buni şi amabili, dovedindu-se creştini faţă de toţi cei cu care vin în contact, atât credincioşi, cât şi necredincioşi. Fraţilor, trebuie să vegheaţi pentru suflete, căci de acest lucru veţi da socoteală. Nu trebuie să uităm niciodată că Domnul Isus, în infinitul sacrificiu pe care l-a făcut pentru ei, Şi-a dovedit iubirea pentru aceşti bărbaţi, femei şi copii şi a arătat cât de mult îi preţuieşte. Ei au fost cumpăraţi cu sângele Său. Cei bogaţi şi cei săraci trebuie trataţi în acelaşi fel, cu aceeaşi bunătate.

35:18 Fie ca influenţa voastră să fie convingătoare şi să-i lege pe oameni de inimile voastre, pentru că voi Îl iubiţi pe Domnul Isus şi aceştia sunt ai Lui. Aceasta este marea lucrare. Dacă voi, prin cuvintele şi faptele voastre, asemenea celor ale Domnului Hristos, transmiteţi impresii care vor aprinde în inimile lor o foame şi o sete după neprihănire şi adevăr, atunci sunteţi împreună-lucrători cu Hristos. Cuvintele şi comportamentul vostru Îl reprezintă pe Domnul Isus.

35:19 Cei care au influenţă în instituţie trebuie să fie bărbaţi şi femei evlavioşi şi consacraţi; care nu sunt înguşti şi egoişti, ci conştiincioşi, stăpâni pe sine şi gata de sacrificiu, care au ca unică ţintă slava lui Dumnezeu. Ei trebuie să fie în lume, dar nu din lume.

35:20 Oamenii cu un astfel de caracter vor ţine calea Domnului şi vor învăţa continuu pe alţii prin cuvânt şi propriul lor exemplu.

35:21 Rezultatele principiilor corecte

35:22 Atât pacienţilor, cât şi oaspeţilor trebuie să li se pună înainte principii corecte. Vor exista oameni cărora le place să cugete, care vor primi în acest fel cheia cunoştinţei şi vor putea scoate la iveală comori de cunoştinţe prin care vor îmbogăţi şi mintea altora gânduri care vor fi pentru mântuirea sufletelor. Împrejurările vor face apel la cuvinte, decizii în favoarea dreptăţii şi mulţi vor fi călăuziţi în direcţia cea bună. Aceasta este totdeauna urmarea firească atunci când principii corecte sunt sădite în mintea oamenilor de către oameni care iubesc neprihănirea, cumpătarea şi adevărul. Cuvintele şi faptele care izvorăsc din iubirea şi temerea de Dumnezeu devin o binecuvântare care se răspândeşte o binecuvântare care este dusă pe drumurile şi cărările vieţii.

35:23 Oamenii care, asemenea lui Enoh, umblă în lumina lui Hristos vor dovedi stăpânire se sine, chiar atunci când sunt ispitiţi şi provocaţi. Deşi sunt puşi la încercare, prin perversitatea şi încăpă-ţânarea altora, ei nu îndrăznesc să dea frâu liber impulsurilor. Dacă umblaţi în lumină, se va dovedi că puterea divină este unită cu efortul omenesc, şi oamenii vor vedea că voi sunteţi conduşi şi învăţaţi de Dumnezeu. Îl veţi simţi pe Veghetorul cel sfânt alături de voi, luând cunoştinţă de cuvintele voastre.

35:24 Curăţia gândurilor trebuie socotită ca indispensabilă în lucrarea de influenţare a semenilor. Trebuie să existe o atmosferă curată şi sfântă, care să încurajeze sufletul, o atmosferă care să tindă să însufleţească, să învioreze viaţa spirituală a tuturor celor care o respiră. (Scrisoarea 6a, 1890)

35:25 Aleşi pentru lucrare

35:26 Aş dori să exprim câteva gânduri pe care să nu le uite lucrătorii din sanatorii. Ceea ce îi face să fie o putere spre bine este conştientizarea faptului că Marele Misionar medical este Cel care i-a ales pentru această lucrare, că El este instructorul lor şef şi că au totdeauna datoria de a-L recunoaşte ca învăţător.

35:27 Domnul ne-a arătat răul ce urmează, dacă depindem de tăria organizaţiilor pământeşti. El ne-a învăţat că avem de primit lucrări misionare medicale din partea celei mai înalte autorităţi. El vrea să ne facă să înţelegem că este o greşeală să privim ca esenţială educaţia

35:28 dată de medicii care resping autoritatea Domnului Hristos, cel mai mare Medic ce a trăit vreodată pe pământ. (Scrisoarea 60, 1910)

35:29 Armonie între lucrători

35:30 Este de cea mai mare importanţă să existe armonie în instituţiile noastre. Este mai bine ca lucrarea să meargă mai greoi decât să avem angajaţi care nu sunt cu totul devotaţi. Lucrarea lui Dumnezeu a suferit pagube datorită lucrătorilor neconsacraţi şi neconvertiţi. Domnului nu Îi pot fi de folos oamenii care nu sunt cu totul consacraţi pentru serviciul Său. (Scrisoarea 202, 1903)

35:31 Calităţi necesare sorei-şefe

35:32 Surorile medicale şi cele care studiază spre a deveni surori medicale trebuie să fie în grija unei asistente-şefe, care să le poată fi călăuză şi sfătuitor. Ea trebuie să fie în stare să le supravegheze în mod înţelept. Ea trebuie să fie o femeie sănătoasă, să nu fie preocupată de propria-i persoană, ci să fie simţitoare, neegoistă şi optimistă, o persoană care poate modela mintea oamenilor nu prin autoritate, ci prin bunătate şi înţelegere, fiind totuşi hotărâtă la principii. În grija pentru alţii, ea trebuie să se uite pe sine. Simplitatea religiei trebuie să se vadă în vieţile acelora care îndeplinesc serviciul cerut unei sore-şefe. (Ms 162, 1897)

35:33 O femeie cu experienţă

35:34 Cea care ocupă funcţia de soră-şefă într-o instituţie trebuie să fie o femeie cu experienţă, care să ştie ce are de făcut în caz de urgenţă. Ea trebuie să fie o femeie iscusită, cu spirit practic, o femeie dornică să poarte poveri şi care cere zilnic lui Dumnezeu înţelepciune. Ea trebuie să fie o femeie care cunoaşte regulile deţinerii de proprietăţi şi care le respectă. (Scrisoarea 30, 1887)

35:35 Să înălţăm Cuvântul lui Dumnezeu

35:36 În perspectiva sanatoriilor care vor fi înfiinţate, Domnul face apel la o solemnă consacrare. Obiectivul nostru, prin întemeierea acestor instituţii, este ca adevărul pentru acest timp să poată fi vestit prin acestea. Pentru înfăptuirea acestui lucru, ele trebuie conduse în mod corespunzător. În cadrul acestora, latura de

35:37 afaceri nu trebuie să ia locul preocupărilor spirituale. În fiecare zi trebuie să se ţină momente devoţionale. În nici un caz, Cuvântului lui Dumnezeu nu trebuie să i se acorde un loc secundar. Cei care vin pentru tratament în sanatoriile noastre trebuie să vadă Cuvântul lui Dumnezeu, care este Pâinea vieţii, înălţat mai presus de orice considerente comune, pământeşti. Trebuie exercitată o puternică influenţă religioasă. Trebuie să se arate clar că slava lui Dumnezeu şi înălţarea Domnului Hristos sunt înainte de orice altceva. (Scrisoarea 183, 1905)