Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Lucrarea misionară medicală

Lucrarea misionară medicală, 2


2:1 Prefaţă la ediţia I

2:2 Cum să păstrăm şi să îmbunătăţim starea de sănătate, cum să prevenim şi să tratăm boala constituie probleme cu adevărat reale, vitale în lumea medicală de astăzi. Niciodată până acum, în istoria neamului omenesc, nu au existat o preocupare serioasă, puternică, şi studii ştiinţifice pentru aceste chestiuni mărunte şi nu li s-a făcut atâta publicitate ca în momentul de faţă. Ştiinţa medicală, cu toate ramurile ei, a făcut progrese uimitoare în ultima jumătate de secol. Ar fi necesară o carte întreagă pentru a enumera şi exemplifica descoperirile, dezvoltarea şi realizările obţinute în acest mare domeniu de interes pentru oameni şi pentru bunăstarea lor. Cunoştinţa dobândită prin studiul exhaustiv al acestor subiecte fundamentale a ajuns la publicul larg prin cărţi de un înalt nivel ştiinţific şi tehnic, iar într-o formă mai simplă în cărţi, reviste, ziare şi prelegeri.

2:3 Lucrarea de faţă, intitulată Medical Ministry Lucrarea misionară medicală, constituie una dintre cele mai valoroase contribuţii în domeniul bunăstării fizice, mintale şi spirituale. Este unică prin orizontul ei. Ea identifică şi face cunoscut ceea ce este într-adevăr ştiinţă în privinţa cauzelor şi tratamentului bolilor. Pune un accent puternic asupra a tot ceea ce are legătură cu prevenirea suferinţelor. Şi mai mult decât atât, scriitoarea acestei cărţi înţelege că păcatul, călcarea Legii divine, este cauza primară a bolii, suferinţei şi morţii.

2:4 Având convingerea că încălcarea legii morale conduce la neglijarea legilor fizice şi mintale, scriitoarea acordă o mare importanţă ascultării de legea morală, ca fiind una din condiţiile primare necesare pentru o sănătate perfectă. Şi se insistă asupra faptului că ascultarea de legea morală poate fi realizată numai prin acceptarea Domnului Hristos şi prin unirea cu El, Răscumpărătorul omului ruinat prin păcat. De aceea, se arată că remediul desăvârşit pentru bolnavii omenirii îl constituie păzirea şi preţuirea tuturor legilor spirituale, mintale şi fizice ale fiinţei noastre.

2:5 Tocmai acest orizont larg, atotcuprinzător, al învăţăturilor expuse în Lucrarea medicală misionară o face atât de demnă de încredere pentru public. Învăţăturile nu sunt pur tehnice. Ele pot fi înţelese şi de nespecialişti. Cerinţele expuse cu privire la sănătatea şi bunăstarea spirituală, mintală şi fizică sunt atât de logice, încât pot fi aduse la îndeplinire. De o valoare cu totul deosebită este ceea ce are legătură cu prevenirea bolii; căci, aşa după cum spune un vechi proverb, mai bine un dram de prevedere decât tratament din belşug.

2:6 Scriitoarea acestei cărţi, Ellen White, a dăruit aproape şaptezeci de ani de viaţă serioasă şi activă lucrării de vestire a Evangheliei. În copilărie, a fost suferindă. În primii ani de căsnicie s-a luptat cu o inimă bolnavă, cu cancerul şi cu alte boli. La vârsta de 36 de ani, a experimentat o mare trezire în ce priveşte subiectul cumpătării legat de sănătate, de eficienţa fizică şi mintală şi de vieţuirea creştină. Aplicarea strictă a cunoştinţelor dobândite cu privire la legile minţii şi ale trupului i-a adus multă uşurare şi vindecare, şi de la data aceea până la încheierea lucrării sale sârguincioase, într-o perioadă de aproape 50 de ani, ea a fost un reprezentant serios în ce priveşte respectarea principiilor de sănătate şi cumpătare.

2:7 În anul 1865, Ellen G. White a făcut apel la Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea, a cărei membră era, să întemeieze o instituţie medicală în care bolnavilor să li se acorde un tratament corect, fără medicamente, pentru bolile de care sufereau şi unde, de asemenea, să fie învăţaţi legile sănătăţii. Ca urmare, s-a înfiinţat o asemenea instituţie în Battle Creek, Michigan. Această iniţiativă a fost urmată de un mare succes. Instituţia s-a mărit, ajungând de mari proporţii, şi timp de aproape o jumătate de secol s-a bucurat de un nume bun şi a fost pretutindeni cunoscută sub numele de Sanatoriul de la Battle Creek. În anii următori, au fost întemeiate astfel de sanatorii în diferite locuri în Statele Unite şi multe alte ţări ale lumii.

2:8 Comitetul care are în grijă patrimoniul Ellen G. White a descoperit în dosarele cu scrisorile şi manuscrisele ei multe documente nepublicate până atunci, care conţineau învăţături de valoare pentru medici, surori medicale, directori de sanatorii, lucrători, evanghelişti şi lucrători creştini, şi consideră că aceste sfaturi preţioase trebuie puse la dispoziţia publicului. Dorinţa noastră sinceră este ca volumul de faţă să fie o mare binecuvântare pentru cititori şi, prin aceştia, pentru mulţi pe care aceştia îi pot sluji.

2:9 A. G. Daniels

2:10 Prefaţă la ediţia a II-a

2:11 Cadrul istoric al scrierilor lui Ellen White cu privire la sănătate

2:12 Cererea continuă de cărţi ale lui Ellen White necesită retipăriri frecvente şi, uneori, chiar ediţii noi. Acest volum, apărut iniţial în 1932, îşi face acum apariţia în a doua ediţie. Deşi formatul literelor şi mărimea paginilor au fost schimbate, pentru a se încadra în formatul obişnuit pentru Christian Home Library (Biblioteca creştină din cămin în S. U. A. ), textul a rămas neschimbat şi, de asemenea, a fost păstrată şi paginaţia ediţiei tipărite anterior. Astfel, noua ediţie rămâne consecventă referinţelor din Comprehensive Index to the Writings of Ellen G. White (Indexul complet al scrierilor lui Ellen White).

2:13 Lucrarea misionară medicală a fost prima carte a lui Ellen White compilată în mare măsură din lucrări nepublicate, ce a apărut după moartea autoarei. Instrucţiunile date de Ellen G. White comitetului rânduit de ea ca responsabil pentru aceasta au slujit drept călăuză în această lucrare. Ea a autorizat acest comitet şi a luat măsuri pentru "tipărirea de compilaţii din manuscrisele mele". A făcut cunoscut faptul că, în îndemnurile adresate unor persoane şi instituţii de-a lungul anilor, erau sfaturi ce puteau sluji cauzei în general.

2:14 Lucrarea misionară medicală îşi are locul său de cinste alături de celelalte cărţi ale aceleiaşi autoare şi în perioada de după aceea au urmat şi alte cărţi cu privire la sănătate. Deoarece aceasta constituie doar o verigă a lanţului de cărţi consacrate acestui important subiect, este potrivit a trece în revistă istoria mai multor lucrări ale lui Ellen White, atât din trecut, cât şi actuale, care tratează principiile de sănătate şi lucrarea medicală. Acest lucru îl va ajuta pe cititor să identifice diverse publicaţii tipărite sau retipărite din acest domeniu de importanţă vitală.

2:15 În 1848, Ellen White a fost avertizată asupra folosirii tutunului, ceaiului şi cafelei, iar în 1854, i-a fost împărtăşită lumina cu privire la importanţa curăţeniei şi a folosirii alimentelor mai puţin rafinate sau bogate. Totuşi, abia în 1863 a primit cea dintâi viziune cuprinzătoare în legătură cu reforma sănătăţii. Despre acest lucru, ea a scris: "Marele subiect al reformei sănătăţii mi-a fost dezvăluit în viziune în casa fratelui A. Hilliard, din Otsego, Michigan, la 6 iunie 1863". Review and Herald, 8 oct. 1867. În viziunile care au urmat după aceea, i-au fost prezentate multe detalii cu privire la acest subiect şi aceste viziuni au constituit baza pentru scrieri mai detaliate cu privire la sănătate şi tratarea problemei sănătăţii în biserică.

2:16 Primele articole ale lui Ellen White cu privire la sănătate

2:17 Prima prezentare generală scrisă cu privire la subiectul sănătăţii a fost făcută de Ellen White într-un capitol de 32 de pagini, intitulat "Sănătatea". A apărut în Daruri spirituale, volumul IV, paginile 120-151, în vara anului 1864. În acest articol, ea a expus în formă restrânsă marile principii care i-au fost date în viziunea din 1863. Acest material este disponibil astăzi în volumele care se retipăresc exact după cel iniţial din Daruri spirituale.

2:18 Dându-şi seama, într-o oarecare măsură, de măreţia însărcinării de a conduce 3. 500 de adventişti la o înţelegere deplină a soliei cu privire la reforma sănătăţii, în 1865, James şi Ellen White au publicat şase broşuri, intitulate "Sănătate sau cum să trăim". Cinci dintre aceste broşuri aveau 64 de pagini, iar una, 80 de pagini. Fiecare cuprindea un articol scris de Ellen White, apărut sub titlul "Boala şi cauzele ei". Alături de articolul lui Ellen White erau materiale legate de acesta, extrase din scrierile unor medici şi pastori, şi articole pregătite special de James White şi alţii pentru broşuri. Fiecare era consacrată unei teme de bază despre sănătate: alimentaţie, căsătorie şi viaţa de cămin, folosirea medicamentelor, îngrijirea bolnavilor şi igiena, îngrijirea copiilor şi îmbrăcămintea sănătoasă. În 1899 şi 1900, cele şase solii ale lui Ellen White au fost publicate într-o serie de articole consecutive în Review and Herald. În 1958, ele erau disponibile într-o anexă de 69 de pagini la Selected Messages, book 2. (Mărturii selectate, vol. 2)

2:19 Vizând un domeniu mai aparte al sfaturilor pentru sănătate din acea perioadă de început, a apărut articolul intitulat "Un apel către mame". Acesta a fost tipărit în 1864, într-o broşură ce purta acest titlu. În 1870, James White l-a inclus, ca o contribuţie a lui Ellen White, într-o lucrare de 270 de pagini Solemn Appeal Relative to Solitary Vice (Apel solemn cu privire la viciul ascuns). Porţiuni mari din acest articol apar astăzi în Child Guidance (Îndrumarea copilului), în secţiunea intitulată "Păstrarea integrităţii morale". Aceleaşi sfaturi se găsesc în Mărturii pentru comunitate, volumele 2 şi 5.

2:20 Cumpătarea creştină şi igiena biblică, 1890

2:21 În 1890, a apărut un volum intitulat Cumpătarea creştină şi igiena biblică. Prima parte, Cumpătarea creştină, a fost scrisă de Ellen White, iar a doua, despre igiena biblică, a fost compilată din scrierile lui James White. În primele 162 de pagini, Ellen White a prezentat principiile de bază ale sănătăţii într-o formă mai populară şi mai dezvoltată. La 15 ani după aceea, aceasta a constituit punctul de plecare pentru cartea Divina vindecare. De asemenea, toate sau numai anumite părţi din nouă dintre cele optsprezece capitole ale cărţii lui Ellen White din 1890 au fost retipărite în 1923 în Counsels on Health (Sfaturi pentru sănătate) şi Fundamentals of Christian Education (Principiile fundamentale ale educaţiei creştine). Celelalte capitole au fost incluse în paralel în Divina vindecare.

2:22 Vieţuirea sănătoasă, 1897

2:23 În 1897, în timp ce Ellen White se afla în Australia, dr. David Paulson, care lucra atunci la Sanatoriul Battle Creek, a extras din scrierile lui Ellen White cu privire la sănătate, pe care le avea la dispoziţie, un mare număr de citate şi paragrafe, ordonându-le pe subiecte. Această colecţie, intitulată Healthful Living (Vieţuire sănătoasă), a apărut cu opt ani înainte de publicarea cărţii Divina vindecare. Volumul de 284 de pagini a devenit un instrument bun de predare şi au fost tipărite cel puţin trei ediţii. Totuşi, o dată cu apariţia cărţii Divina vindecare în 1905, compilaţia lui Paulson nu a mai fost publicată. Ellen White a fost mulţumită de această lucrare compilată, însă, desigur, aceasta nu avea continuitatea care caracteriza cărţile ei.

2:24 Divina vindecare, 1905

2:25 O prezentare cuprinzătoare a subiectului sănătăţii este făcută de Ellen White în Divina vindecare, o carte de 516 pagini, o carte scrisă atât pentru cititorii adventişti, cât şi neadventişti, din America şi de peste ocean. În pregătirea celor 43 de capitole ale cărţii, ea şi-a extras în mare măsură materialele din lucrarea Cumpătarea creştină şi igiena biblică, deşi a simplificat şi scris din nou materialul. În anul 1915, anul morţii lui Ellen White, aceasta era singura carte disponibilă cu privire la subiectul sănătăţii.

2:26 Sfaturi pentru sănătate, 1923

2:27 În linii mari, principiile privind vieţuirea sănătoasă au fost expuse în Divina vindecare. Totuşi, în articolele lui Ellen White apărute în revistele bisericii, în Mărturii pentru comunitate, cât şi în anumite cărţi tipărite, se găseau şi alte solii. Acestea conţineau sfaturi necesare cu privire la principiile sănătăţii, conducerea instituţiilor adventiste de ziua a şaptea şi răspândirea soliei despre sănătate. Materialele au fost adunate de către Patrimoniul White în Counsels on Health (Sfaturi pentru sănătate), publicată în 1923. Această carte de 634 pagini, care s-a limitat la a cuprinde ceea ce a fost tipărit într-o formă sau alta, a oferit o lucrare foarte utilă bisericii şi în special personalului medical.

2:28 Lucrarea misionară medicală, 1932

2:29 Răspândirea soliei cu privire la sănătate a constituit, timp de 50 de ani, o preocupare majoră pentru Ellen White. În acest domeniu al sănătăţii, a scris mai mult decât în oricare alt domeniu în care a dat sfaturi. Multe dintre documentele ei în manuscris, adresate medicilor, conducătorilor de instituţii, surorilor medicale şi personalului din sanatorii, cuprind sfaturi de importanţă vitală. Copii ale acestora au fost păstrate în dosare. Multe dintre sfaturi dau îndrumări pentru lucrarea medicală. Altele, scrise în perioade de răscruce, în diferite etape ale dezvoltării lucrării noastre medicale, rostesc avertizări. Unele erau solii scrise pentru a salva anumiţi lucrători care se confruntau cu diverse pericole. Sfatul în sine este valabil oricând.

2:30 Acest volum, Lucrarea misionară medicală, constituie în primul rând o selecţie a acestor sfaturi adresate personalului medical şi celorlalte persoane legate de instituţiile medicale adventiste. Sfaturile au fost adunate şi publicate pentru a putea beneficia de ele şi alţii. Prefaţa a fost scrisă de A. G. Daniells, preşedinte timp de mulţi ani al Conferinţei Generale şi unul dintre membrii comitetului însărcinat de Ellen White spre a se îngriji de scrierile ei. La data când a fost pentru prima dată publicată această carte, fratele Daniells era şi preşedinte al comitetului Colegiului medicilor evanghelişti.

2:31 Dietă şi hrană, 1938

2:32 Încă din 1926, dr. H. M. Walton, care preda la data aceea în domeniul nutriţiei la Colegiul medicilor evanghelişti, a adunat materiale ale lui Ellen White, din surse publicate şi nepublicate, cu privire la subiectul dietă şi hrană. Acest material, pregătit în colaborare cu Patrimoniul White, a fost tipărit în Loma Linda pentru uz şcolar, într-o lucrare în două coloane, broşată, de 200 de pagini, intitulată Testimony Studies on Diet and Foods (Studiul Mărturiilor cu privire la dietă şi hrană). Aceste materiale erau aranjate pe subiecte, putând fi utilizate oricând ca referinţă. În cele din urmă, adventiştii şi-au dat seama de valoarea unei puneri în circulaţie mai largă a acestui material. Patrimoniul White a preluat acest material, a extras anumite pasaje care se repetau şi a adăugat materiale noi din lucrări nepublicate. Au fost adăugate şi alte secţiuni şi s-a obţinut ceea ce s-a dovedit a fi cel mai popular volum, o carte de 500 de pagini Dietă şi hrană. Sfaturile acesteia, aranjate pe subiecte şi indexate cu grijă, au făcut ca declaraţiile din diverse părţi ale Spiritului Profeţiei să fie oricând disponibile pentru studierea lor.

2:33 Temperanţa, 1949

2:34 O carte de 300 de pagini, intitulată potrivit Temperance (Temperanţa), aduce în faţa bisericii o serie întreagă de sfaturi extrase din toate sursele, publicate şi nepublicate, despre acest subiect. În anexă, sunt date trei cuvântări ale lui Ellen White cu privire la cumpătare. Acest volum a devenit un ghid pentru lucrătorii specializaţi în domeniul temperanţei.

2:35 Lucrarea de binefacere, 1952

2:36 În cadrul Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea, lucrarea de binefacere combină activitatea medicală cu faptele de slujire creştină faţă de semeni. În cele 350 de pagini ale sale, Lucrarea de binefacere oferă sfaturile lui Ellen White pentru aceste domenii importante ale slujirii. Experienţele lui Ellen White ca lucrător specializat în binefacere ajung la un punct culminant în cadrul acestui volum. Şi această carte constituie un ghid în domeniul respectiv.

2:37 Aceste cinci cărţi, disponibile acum împreună cu porţiuni din Mărturii selectate, vol. 2, prezintă seria completă a sfaturilor lui Ellen White cu privire la subiectul sănătăţii şi administrarea lucrării noastre medicale.

2:38 Sfaturi vitale pentru astăzi

2:39 Este interesant de observat că a trecut un secol de când li s-a atras atenţia adventiştilor de ziua a şaptea asupra subiectului sănătăţii, prin viziunile date lui Ellen White. Aceste sfaturi au făcut faţă investigaţiilor atente ale oamenilor de ştiinţă instruiţi în acest domeniu. Descoperirile continue ale oamenilor de ştiinţă adaugă zi de zi dovezi care confirmă corectitudinea, exactitatea ştiinţifică a sfaturilor sale.

2:40 Când Ellen White, o persoană nespecializată în domeniul ştiinţei medicale, cu o educaţie foarte limitată, a început să-şi expună, în perioada anilor 1860, principiile cu privire la sănătate, a fost firesc ca unii să caute să asocieze expunerile ei cu scrierile anumitor medici contemporani. Părerii unora că ideile acelora au constituit inspiraţia reală a scrierilor ei în domeniul sănătăţii, ea a răspuns deschis astfel, referindu-se la viziunea din 6 iunie 1863:

2:41 "Eu nu am citit nici o lucrare despre sănătate până când am scris Daruri spirituale, vol. 3 şi 4, Apel către mame şi am schiţat în mare parte cele şase articole ale mele pentru cele şase numere apărute din Cum să trăim. . .

2:42 Pe măsură ce prezentam subiectele cu privire la sănătate prietenilor pentru care lucram în Michigan, New England şi în statul New York şi vorbeam împotriva medicamentelor şi mâncării de carne şi în favoarea apei şi a aerului curat şi a unei alimentaţii corespunzătoare, mi se răspundea adesea: Tu vorbeşti foarte asemănător cu ideile cuprinse în Laws of Life (Legile vieţii) şi alte publicaţii ale dr. Trall, Jackson şi alţii. Ai citit revistele şi acele lucrări? Răspunsul meu a fost că nu le-am citit şi că nici nu le voi citi până când nu-mi voi expune în întregime propriile mele idei, ca să nu se spună că am primit lumina cu privire la sănătate de la medici, şi nu de la Domnul. " (Review and Herald, 8 octombrie 1867)

2:43 Tot în acelaşi an, referindu-se la scrierile ei cu privire la subiectul sănătăţii, a declarat:

2:44 "Ideile mele au fost scrise independent de cărţi sau de părerile altora". (Ellen White, Manuscris 7, 1867)

2:45 Anumite persoane din conducere din rândurile noastre au comentat, în 1864, în privinţa acestui punct legat de publicarea articolului ei din Apel către mame. După prezentarea ei de 25 de pagini, a fost dată o anumită mărturie medicală. Între articolul lui Ellen White şi aceste declaraţii ale altor scriitori, comitetul responsabil al Seventh-day Adventist Publishing Association a intercalat următoarea notiţă semnificativă:

2:46 "Am găsit de cuviinţă să adăugăm celor prezentate mai înainte următoarele mărturii ale unor oameni cu funcţie înaltă şi cu autoritate în lumea medicală, în legătură cu punctele de vedere expuse în paginile precedente. Şi ca să fim drepţi faţă de scriitoarea acestor pagini, noi afirmăm că ea nu a citit nimic din autorii citaţi aici şi nu a citit nici alte lucrări despre acest subiect, înainte de a pune în mâinile noastre ceea ce a scris. De aceea, ea nu a copiat, deşi a prezentat adevăruri importante, despre care bărbaţi care sunt demni de cea mai mare încredere din partea noastră au adus mărturie. " (Comitetul)

2:47 Cei care au fost de părere că scrierile lui Ellen White reflectă concluziile inovatorilor contemporani în domeniul medical n-ar trebui să facă altceva decât să examineze declaraţiile vremii atât de mult în conflict unele cu altele şi să se întrebe: "Cum putea şti o persoană nespecializată, neinformată în domeniul respectiv, din timpul acela, ce să selecteze şi ce să respingă?" Doar puţine dintre conceptele populare din vremea aceea au supravieţuit, dar sfaturile lui Ellen White nu numai că sunt valabile şi astăzi, ci sunt întărite prin ultimele descoperiri clinice şi de laborator.

2:48 Obiectivele şi condiţiile bunăstării rămân neschimbate

2:49 De la moartea lui Ellen White, în 1915, lumea medicală a făcut mari progrese. În timp ce aceste progrese au adus anumite adaptări în privinţa medicinii, totuşi acestea nu au scos din uz şi nu au făcut să fie considerată demodată, învechită, "valoarea aerului curat, a mişcării fizice, a alimentaţiei corespunzătoare, a folosirii apei" şi "încrederii în puterea divină", pe care Ellen White le enumera ca fiind "adevăratele remedii". În timp ce metodele moderne de diagnosticare rapidă şi tratamentul bolii au scurtat timpul de şedere al pacienţilor în instituţiile medicale, ceea ce a avut implicaţii asupra funcţionării instituţiilor adventiste de ziua a şaptea, principiile de bază expuse în sfaturile lui Ellen White constituie un ghid sigur, eficient şi astăzi. Meditând la acest lucru şi scriind, Ellen White a declarat:

2:50 "În timp ce lucrarea noastră s-a extins şi instituţiile noastre s-au înmulţit, scopul lui Dumnezeu cu privire la înfiinţarea lor rămâne acelaşi. Condiţiile în vederea bunăstării rămân ne-schimbate". (Testimonies, vol. 6, p. 224)

2:51 Putem fi siguri de valabilitatea pentru toate timpurile a acestor sfaturi în domeniul medical. În timp ce se afla în faţa Conferinţei Generale, sesiunea din 1909, Ellen White a spus:

2:52 "Mi-a fost arătat că principiile care ne-au fost date în anii de început ai soliei noastre sunt la fel de importante şi astăzi şi ar trebui să fie privite cu tot atâta conştiinciozitate astăzi cum au fost atunci". (Testimonies, vol. 9, p. 158)

2:53 Principiul nu se schimbă, deşi schimbarea împrejurărilor poate face necesare anumite adaptări la unul dintre principii. Într-adevăr, Ellen White a scris cu privire la lucrarea şcolii de curând înfiinţate la Loma Linda:

2:54 "Nu putem trasa o linie precisă care să fie urmată necondiţionat. Se vor ivi împrejurări şi situaţii urgente pentru care Domnul trebuie să dea sfaturi speciale, însă, dacă începem să lucrăm, depinzând în totul de Domnul, veghind, rugându-ne şi umblând în armonie cu lumina pe care El ne-o trimite, nu vom fi lăsaţi să umblăm în întuneric". (Ellen White, Scrisoarea 192, 1906)

2:55 Mărturiile şi însemnătatea cuvintelor

2:56 Semnificaţia anumitor termeni se poate, de asemenea, schimba în decursul unei perioade de timp. Totuşi, un studiu atent al principiilor de bază, aşa cum au fost descoperite o dată cu acumularea sfaturilor date, face clară intenţia autorului şi astfel, acţiuni corespunzătoare în consecinţă.

2:57 Cel care studiază sfaturile lui Ellen White cu privire la sănătate este conştient de condamnarea frecventă a folosirii medicamentelor şi de apelul pentru utilizarea remediilor simple. Acum o sută de ani şi mulţi ani după aceea, remediile folosite de medici erau de obicei cele pe care astăzi le ştim că sunt otrăvuri puternice. Adesea, cauza bolii nu era încă bine cunoscută şi de regulă tratamentele vizau simptomele. Oricine este în temă cu literatura medicală a timpului este conştient de rata crescută de mortalitate şi de durata scurtă a vieţii. Este conştient de natura multor medicamente folosite de medici. Mulţi au murit ca urmare a medicamentelor prescrise. Vocea lui Ellen White nu a fost un glas singuratic, însă ea a vorbit dintr-o inimă simţitoare şi o minte luminată prin inspiraţie.

2:58 Cercetătorul atent va evita aplicarea greşită a referinţelor cu privire la medicamente. Condamnarea medicamentelor nu o va aplica fără discernământ şi la agenţii de vindecare testaţi prin descoperiri ştiinţifice. El va descoperi, printr-o trecere în revistă a declaraţiilor lui Ellen White, rând pe rând şi precept după precept, că referinţele sale cu privire la "medicamente puternice" şi "medicamente otrăvitoare" şi utilizarea "medicamentelor care lasă în urmă efecte vătămătoare asupra organismului" sunt factori care trebuie luaţi în seamă. Vezi afirmaţiile cu privire la folosirea medicamentelor din Selected Messages, vol. 2, p. 279-285.

2:59 El va descoperi că Ellen White a folosit agenţi de vindecare şi s-a folosit de progresele autentice ale ştiinţei medicale în ultimii ani ai vieţii sale. El va observa că poziţia ei nu a fost nici una extremă, nici una fanatică, ci una raţională şi în pas cu descoperirile ştiinţifice şi o evaluare conservatoare a acelor descoperiri. El va observa că pe tot parcursul Spiritului Profetic, în cadrul sfaturilor cu privire la sănătate, accentul se pune pe medicina preventivă. Este un apel la păstrarea sănătăţii corpului, la cultivarea obiceiurilor simple de vieţuire şi de folosire a agenţilor de vindecare aflaţi la dispoziţia tuturor.

2:60 Personalul medical, pe măsură ce va căuta să înţeleagă prevenirea, cauza şi tratamentul bolii şi pe măsură ce va căuta să folosească lucrarea medicală ca fiind "braţul drept" al soliei îngerului al treilea, va găsi, în aceste sfaturi, avertizări şi încurajări de origine divină, ca ajutor de actualitate.

2:61 Comitetul responsabil cu Patrimoniul Ellen White, Washington DC, 1 noiembrie 1962

2:62 Partea I - Puterea de vindecare şi izvorul ei

2:63 Caracterul slujitorului lui Dumnezeu

2:64 Lumea materială este sub stăpânirea lui Dumnezeu. Natura este supusă legilor care guvernează întreaga fire. Totul rosteşte şi face voia lui Dumnezeu. Norii, ploaia, roua, lumina soarelui, ploile torenţiale, vântul, furtunile, toate sunt sub supravegherea lui Dumnezeu şi sunt supuse Aceluia care le foloseşte. Firicelul de iarbă îşi face loc prin pământ, întâi un fir verde, apoi spic, iar la urmă bob deplin în spic. Domnul îi foloseşte pe aceştia, pe slujitorii Săi supuşi, pentru a face voia Sa. (Scrisoarea 131, 1897)

2:65 Domnul Hristos, viaţa şi lumina

2:66 Domnul Hristos, care a creat lumea şi toate lucrurile din ea, este viaţa şi lumina oricărei fiinţe vii. (6T 182)

2:67 Noi avem viaţa prin Domnul Isus. În El este viaţa autentică, originală, El fiind izvorul ei. În noi există un pârâiaş din izvorul vieţii. În El se află izvorul vieţii. Viaţa noastră este un lucru pe care îl primim, ceva ce Dătătorul îl ia înapoi la Sine. Dacă viaţa noastră este ascunsă cu Hristos în Dumnezeu, noi vom fi cu El în slavă atunci când va veni. Şi, în timp ce ne aflăm în această lume, vom consacra lui Dumnezeu, în slujire sfântă, toate darurile cu care ne-a înzestrat El. (Scrisoarea 309, 1905)