Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Divina vindecare

Divina vindecare, 70


70:1 OCAZIA MAMEI

70:2 Este un Dumnezeu în cer, iar lumina şi slava de la tronul Său se revarsă asupra mamei credincioase, când aceasta încearcă să-şi educe

70:3 copiii să se împotrivească influenţei răului. Nici o altă lucrare nu o poate egala pe a ei în importanţă. Ea nu trebuie, asemenea unui artist, să picteze pe pânză o formă a frumuseţii şi nici, asemenea sculptorului, să o scoată din marmură cu dalta. Ea nu trebuie, asemenea scriitorului, să materializeze un gând nobil în cuvinte cu greutate şi nici, asemenea muzicianului, să exprime un sentiment frumos printr-o melodie. Partea ei, cu ajutorul lui Dumnezeu, este aceea de a forma un suflet omenesc după asemănarea divină.

70:4 Mama care apreciază acest lucru îşi va considera ocaziile ca fiind nepreţuite. Ea va căuta, prin propriul ei caracter şi prin metodele de educaţie, să le înfăţişeze copiilor săi idealul cel mai înalt. Cu seriozitate, cu răbdare şi curaj, ea se va strădui să-şi îmbunătăţească propriile aptitudini, pentru a-şi putea folosi cum se cuvine puterile superioare ale intelectului în pregătirea copiilor ei. Ea va întreba la fiecare pas: "Ce a spus Dumnezeu?" Va studia cu sârguinţă Cuvântul Său. Îşi va ţine ochii aţintiţi la Hristos, pentru ca experienţa ei zilnică, dobândită în cercul umil al grijilor şi datoriilor ei, să poată fi o reflectare a singurei vieţi adevărate.

70:5 Copilul

70:6 Cum îl vom educa pe copil?

70:7 Instrucţiunile pe care le avea îngerul pentru părinţii evrei prevedeau nu numai modul de vieţuire al mamei, ci şi pregătirea copilului. Nu era de ajuns ca Samson, copilul care trebuia să izbăvească pe Israel, să aibă o bună zestre fizică la naştere. Acest lucru trebuia urmat de o educaţie atentă. Din pruncie, el trebuia să fie obişnuit cu o viaţă de strictă cumpătare.

70:8 Instrucţiuni similare au fost date în legătură cu Ioan Botezătorul. Înainte de naşterea sa, solia trimisă din cer pentru tatăl lui a fost:

70:9 "El va fi pentru tine o pricină de bucurie şi veselie; şi mulţi se vor bucura de naşterea lui. Căci va fi mare înaintea Domnului. Nu va bea nici vin, nici băutură ameţitoare şi se va umplea de Duhul Sfânt încă din pântecele maicii sale." (Luca 1, 14-15)

70:10 În rapoartele cerului despre oamenii nobili, Mântuitorul a declarat că nu a existat cineva mai mare decât Ioan Botezătorul. Lucrarea ce-i fusese încredinţată necesita nu numai energie şi rezistenţă fizică, ci şi cele mai înalte calităţi intelectuale şi sufleteşti. Atât de importantă era problema unei formări fizice corecte în vederea pregătirii pentru lucrarea sa, încât cel mai înalt înger din cer a fost trimis cu o solie de instruire pentru părinţii copilului.

70:11 Îndrumările date în privinţa copiilor evrei ne învaţă că nu trebuie neglijat nimic din tot ceea ce influenţează bunăstarea fizică a copilului. Nimic nu este lipsit de importanţă. Fiecare înrâurire care afectează sănătatea trupului are efect şi asupra minţii şi caracterului.

70:12 Nu se poate acorda îndeajuns de multă importanţă formării timpurii a copiilor. Lecţiile învăţate, obiceiurile formate în anii de pruncie şi copilărie au de-a face mai mult cu formarea caracterului şi cu stabilirea unei linii de urmat în viaţă decât vor putea-o face învăţătura şi toată pregătirea din anii următori.

70:13 Părinţii trebuie să ia în consideraţie acest lucru. Ei ar trebui să înţeleagă principiile care stau la baza îngrijirii şi educaţiei copiilor. Ei ar trebui să fie în stare să-i crească în condiţii de sănătate fizică, intelectuală şi morală. Părinţii ar trebui să studieze legile după care se conduc funcţiile vitale. Ei ar trebui să înveţe despre organismul omenesc. Trebuie să înţeleagă funcţiile diferitelor organe, legăturile dintre ele şi interdependenţa lor. Ar trebui să studieze legătura dintre puterile intelectului şi cele ale trupului şi condiţiile necesare funcţionării sănătoase a fiecăreia dintre ele. A-ţi asuma răspunderile de părinte fără o asemenea pregătire este un păcat.

70:14 Prea puţină atenţie este dată cauzelor care duc la moartea, boala şi degenerarea care există astăzi chiar şi în ţările cele mai civilizate şi mai favorizate. Rasa umană degenerează. Mai mult de o treime dintre copii mor de mici; dintre cei care ating vârsta maturităţii, marea lor majoritate suferă de diferite boli şi numai câţiva ating limita vieţii omeneşti.

70:15 Cele mai multe dintre relele care provoacă rasei umane nenorocirea şi ruina pot fi împiedicate, iar puterea de a lupta împotriva lor depinde într-o mare măsură de părinţi. Nu "providenţa misterioasă" îi ia pe copilaşi. Dumnezeu nu le doreşte moartea. El îi dă părinţilor pentru a fi instruiţi

70:16 în scopul de a fi folositori aici şi apoi în ceruri. Dacă ar face taţii şi mamele tot ce pot pentru a le da o bună moştenire copiilor lor şi apoi dacă s-ar strădui printr-un plan iscusit să amelioreze toate neajunsurile survenite la naşterea lor, la ce schimbare în bine ar fi lumea martoră!

70:17 ÎNGRIJIREA COPIILOR MICI [Termenul folosit în limba engleză reprezintă categoria copiilor care n-au împlinit şapte ani; în context, este vorba de sugari în mod special (n.tr.). ]

70:18 Cu cât viaţa copilului este mai liniştită şi mai simplă, cu atât îi va fi mai favorabilă dezvoltării fizice şi intelectuale. Mama ar trebui să se străduiască întotdeauna să fie liniştită, calmă şi cu stăpânire de sine. Mulţi copii sunt predispuşi într-o foarte mare măsură la stări de agitaţie pe bază nervoasă, iar comportamentul blând şi răbdător al mamei va avea o influenţă liniştitoare, care va fi nespus de binefăcătoare pentru copil.

70:19 Sugarii au nevoie de căldură, însă adesea este comisă o greşeală când sunt ţinuţi în camere încălzite peste măsură, fiind într-o mare măsură lipsiţi de aer proaspăt. Practica de a acoperi faţa copilaşului în timp ce doarme este dăunătoare, întrucât împiedică respiraţia liberă.

70:20 Copilul mic ar trebui ferit de orice influenţă care i-ar putea slăbi sau otrăvi organismul. Ar trebui avută cea mai mare grijă ca tot ceea ce-l înconjoară să fie curat şi cu miros plăcut. Deşi ar putea fi necesar să-i ferim pe cei mici de schimbările de temperatură prea mari sau prea bruşte, ar trebui avut grijă ca, fie că sunt treji, fie că dorm, noapte sau zi, să respire un aer curat, înviorător.

70:21 Când pregătim trusoul nou-născutului, ar trebui să căutăm utilitatea, confortul şi sănătatea mai degrabă decât satisfacerea cerinţelor modei sau ale dorinţei de a stârni admiraţia. Mama nu ar trebui să piardă timp cu broderii sau artificii care să înfrumuseţeze micile articole de îmbrăcăminte, solicitându-se astfel printr-o muncă inutilă, cu preţul sănătăţii proprii şi a copilului ei. Nu ar trebui să stea aplecată asupra unor cusături care îi ţin ochii şi nervii încordaţi peste măsură - aceasta într-o perioadă în care are nevoie de multă odihnă şi de exerciţiu fizic plăcut. Ea ar trebui să-şi dea seama de obligaţia ei de a-şi cruţa puterile,

70:22 pentru a putea fi în stare să facă faţă cerinţelor cu care va fi confruntată.

70:23 Dacă îmbrăcămintea copilului oferă şi căldură, şi protecţie, şi confort, una dintre cauzele principale ale nervozităţii şi neliniştii va fi eliminată. Micuţul va avea o sănătate mai bună şi mama nu va considera că îngrijirea copilului ei reprezintă o cheltuială prea mare de energie şi timp.

70:24 Feşele şi cingătorile strânse împiedică activitatea inimii şi a plămânilor şi ar trebui evitate. Nici o parte a corpului nu ar trebui să fie vreun moment jenată de îmbrăcăminte care apasă asupra vreunui organ sau îi reduce libertatea de mişcare. Îmbrăcămintea tuturor copiilor ar trebui să fie suficient de lejeră, pentru a permite o respiraţie deplină şi liberă, şi dispusă în aşa fel, încât umerii să poarte greutatea.

70:25 În unele ţări, se menţine încă obiceiul de a lăsa neacoperiţi umerii, mâinile şi picioarele copiilor mici. Acest obicei nu poate fi condamnat cu îndeajuns de multă severitate. Membrele, fiind mai departe de centrul sistemului circulator, cer o protecţie mai mare decât celelalte părţi ale corpului. Arterele care transportă sângele către extremităţi sunt groase, asigurând o cantitate suficientă de sânge pentru a furniza căldură şi hrană. Dar când membrele sunt lăsate neprotejate sau sunt insuficient acoperite, arterele şi venele se contractă, părţile sensibile ale corpului se răcesc, iar circulaţia sângelui este stingherită.

70:26 La copiii aflaţi în creştere, toate forţele organismului au nevoie de orice înlesnire pentru a le ajuta să desăvârşească structura fizică. Dacă membrele sunt insuficient protejate, copiii - şi mai ales fetele - nu pot ieşi din casă dacă vremea nu este blândă. Astfel, sunt ţinuţi în casă de teama frigului. Dacă sunt bine îmbrăcaţi, copiilor le va prinde bine să facă mişcare după plac în aer liber, fie iarnă, fie vară.

70:27 Mamele care doresc ca băieţii şi fetele lor să aibă vigoarea

70:28 sănătăţii ar trebui să-i îmbrace corespunzător şi să-i încurajeze să stea mult timp în aer liber, ori de câte ori vremea permite acest lucru. Poate că va fi nevoie de efort pentru a rupe lanţurile obiceiului şi a-i îmbrăca şi educa pe copii ţinând seama de sănătate; dar rezultatul va răsplăti din plin acest efort.