English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Principiile fundamentale ale educaţiei creştine

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

Principiile fundamentale ale educaţiei creştine, 6


6:1 MUNCA FIZICĂ PENTRU ELEVI

6:2 Prin prezentul plan de educaţie, tinerii au în faţa lor o uşă deschisă spre ispită. Deşi în general au prea multe ore de studiu, ei au şi multe ore în care nu au nimic de făcut. Adesea, aceste ore libere sunt folosite în mod nechibzuit. Obiceiurile rele sunt transmise de la unul la altul, iar viciul este astfel în creştere. Foarte mulţi tineri care au fost instruiţi religios acasă şi care merg la şcoli aparent nevinovate şi virtuoase se degradează prin întovărăşirea cu tineri vicioşi. Ei îşi pierd respectul de sine şi sacrifică principiile nobile. Astfel, sunt pregătiţi să apuce pe calea care merge în jos, deoarece, abuzând atât de mult de conştiinţa lor, păcatul nu le mai apare atât de păcătos. Aceste neajunsuri, care există în şcolile conduse conform planului prezent, ar putea fi remediate în mare măsură dacă studiul şi munca ar putea fi combinate. Aceleaşi păcate există şi în şcolile mai înalte, doar că într-un grad mai mare; căci mulţi tineri s-au format în viciu, iar conştiinţele lor sunt împietrite.

6:3 Mulţi părinţi supraestimează stabilitatea şi calităţile deosebite ale copiilor lor. Parcă nici nu iau în seamă faptul că aceştia vor fi expuşi influenţelor înşelătoare ale tinerilor vicioşi. Părinţii îşi au temerile lor atunci când îi trimit la o oarecare distanţă la şcoală, însă se măgulesc cu gândul că ei au avut exemple bune şi o educaţie religioasă şi că vor păstra principiile în şcoala vieţii. Mulţi părinţi nu au decât o slabă idee de cât de multă destrăbălare există în aceste instituţii de învăţământ. În multe cazuri, părinţii au muncit din greu şi au suferit multe lipsuri, cu scopul mult dorit ca vlăstarele lor

6:4 să poată obţine o educaţie desăvârşită. Şi după toate eforturile, mulţi au experienţa amară de a-şi reprimi copiii când se întorc de la studii având obiceiuri destrăbălate şi trupurile ruinate. Şi în mod frecvent, ei sunt lipsiţi de respect faţă de părinţii lor, nemulţumitori şi nesfinţi. Aceşti părinţi maltrataţi, care sunt răsplătiţi în acest fel de copiii nerecunoscători, se plâng că şi-au trimis copiii de lângă ei ca să fie expuşi ispitelor şi se întorc la ei nişte epave din punct de vedere fizic, mintal şi moral. Cu speranţele năruite şi cu inimile aproape zdrobite, ei îşi văd copiii în care şi-au pus speranţe mari mergând pe calea viciului şi trecând cu greu printr-o existenţă mizerabilă.

6:5 Însă sunt şi din aceia care rămân fermi la principii şi răspund aşteptărilor părinţilor şi profesorilor lor. Ei trec prin şcoală cu conştiinţa curată şi ies de acolo cu trupuri sănătoase şi moralitatea nepătată de influenţe stricate. Însă numărul acestora este redus.

6:6 Unii elevi şi studenţi îşi dedică întreaga lor fiinţă studiului şi îşi concentrează mintea spre obiectivul de a obţine o educaţie. Ei pun la lucru creierul, însă puterile fizice rămân inactive. Creierul este suprasolicitat şi muşchii ajung slăbiţi pentru că nu sunt puşi la lucru. Când aceşti tineri îşi termină studiile, este evident faptul că ei şi-au dobândit educaţia distrugându-şi viaţa. Ei au studiat zi şi noapte, an de an, ţinându-şi mereu minţile încordate, în acelaşi timp însă greşind pentru că nu şi-au pus muşchii la lucru. Ei sacrifică totul pentru cunoaşterea ştiinţelor şi apoi ajung în mormânt.

6:7 Tinerele se dedică adesea studiului, neglijând alte ramuri ale educaţiei, chiar mai importante pentru viaţa practică decât studiul cărţilor. Şi după ce şi-au dobândit educaţia şcolară, adesea sunt invalide pe viaţă. Ele şi-au neglijat sănătatea, rămânând prea mult timp în casă, fiind lipsite de aerul curat şi de lumina soarelui date de Dumnezeu. Aceste tinere s-ar fi putut întoarce de la

6:8 studii sănătoase, dacă ar fi îmbinat studiul cu munca în gospodărie şi mişcarea în aer liber.

6:9 Sănătatea este o mare comoară. Este avuţia cea mai de preţ pe care o pot avea muritorii. Averea, onoarea şi învăţătura sunt scump cumpărate, dacă acest lucru se face prin pierderea sănătăţii. Nici una din aceste realizări nu pot asigura fericirea, dacă lipseşte sănătatea. Este un păcat îngrozitor să abuzezi de sănătatea pe care ne-a dat-o Dumnezeu; căci orice abuz în ce priveşte sănătatea ne slăbeşte pe viaţă şi ne face nişte învinşi, chiar dacă beneficiem într-un anumit grad de educaţie şcolară.

6:10 În multe cazuri, părinţii care sunt bogaţi nu consideră că este important să le ofere copiilor lor o educaţie cu privire la datoriile practice ale vieţii, aşa cum o fac în ceea ce priveşte ştiinţele. Ei nu văd această necesitate pentru binele minţii şi moralului copiilor lor şi pentru utilitatea lor în viitor de a le da o înţelegere cât mai completă cu privire la lucrul folositor. Ei datorează acest lucru copiilor lor pentru ca, dacă vine nenorocirea, să poată sta pe picioarele lor, ştiind cum să-şi folosească mâinile. Dacă au un capital de putere, nu pot fi săraci, chiar dacă nu au nici un ban. Mulţi dintre cei care în copilărie au avut de toate pot ajunge în situaţia de a fi jefuiţi de toate bogăţiile şi lipsiţi de părinţi, fraţi şi surori, de care depind pentru a fi întreţinuţi. Atunci, cât este de important ca fiecare tânăr să fie educat pentru muncă, pentru a putea fi pregătit pentru orice fel de urgenţe! Bogăţiile sunt cu adevărat un blestem atunci când cei care le deţin le lasă să fie o piedică în calea copiilor lor de a obţine unele cunoştinţe legate de munca folositoare, pentru a putea fi calificaţi pentru viaţa practică.

6:11 Adesea, cei care nu sunt siliţi să lucreze nu fac suficientă mişcare fizică. Tinerii, pentru că nu îşi folosesc mintea şi mâinile într-o activitate, devin indolenţi şi cel mai adesea se aleg cu ceea ce este mai înspăimântător, o educaţie a străzii, pierzând vremea prin magazine, fumând, bând şi jucând cărţi.

6:12 Tinerele citesc romane şi se scuză că nu muncesc pentru că au o sănătate şubredă. Slăbiciunea lor este rezultatul

6:13 lipsei de exersare a muşchilor pe care Dumnezeu li i-a dat. Ele socotesc că sunt prea slăbite ca să lucreze în gospodărie, însă lucrează cu croşeta, cos sau tricotează şi rămân la fel de palide, în timp ce mamele lor trudesc din greu pentru a le spăla şi călca hainele. Aceste tinere nu sunt creştine deoarece calcă porunca a cincea. Ele nu îşi cinstesc părinţii. Însă mamele sunt cele mai vinovate, deoarece au îngăduit fiicelor lor şi le-au scuzat mereu atunci când nu şi-au făcut partea care le revenea în realizarea datoriilor gospodăreşti, până ce munca a devenit dezgustătoare pentru ele şi ajung să se complacă într-o dulce lenevire. Ele mănâncă, dorm, citesc romane şi vorbesc despre modă, în timp ce vieţile lor sunt nefolositoare.

6:14 Sărăcia este, în multe cazuri, o binecuvântare, căci îi împiedică pe copii şi tineri să fie ruinaţi prin inactivitate. Puterile fizice şi cele mintale trebuie cultivate şi dezvoltate în mod corespunzător. Cea dintâi şi continuă grijă a părinţilor trebuie să fie aceea de a veghea ca toţi copiii lor să aibă trupuri puternice, ca să poată fi bărbaţi şi femei sănătoşi. Este imposibil să atingi acest obiectiv fără mişcare fizică. Pentru sănătatea lor fizică şi binele lor moral, copiii ar trebui să fie învăţaţi să muncească, chiar dacă nu este necesar acest lucru, avându-se în vedere nevoile. Dacă vor să aibă caractere curate şi virtuoase, ei trebuie să aibă disciplina unei munci organizate, care va pune la lucru toţi muşchii. Mulţumirea că copiii lor au fost de folos şi s-au tăgăduit pe ei înşişi pentru a-i ajuta pe alţii va constitui plăcerea cea mai dătătoare de sănătate de care s-au bucurat vreodată. De ce oare să se lipsească cei bogaţi, pe ei înşişi şi pe copiii lor dragi, de această mare binecuvântare?

6:15 Părinţi, lipsa de activitate este cel mai mare blestem care poate veni asupra copiilor. Fetelor nu ar trebui să li îngăduie să zacă în pat până târziu dimineaţa, irosind ore preţioase acordate de Dumnezeu pentru a fi folosite în cel mai bun mod, şi pentru care va trebui să dea socoteală înaintea Lui. Mama face un mare rău fiicelor ei, purtând ea singură

6:16 acele poveri pe care ar trebui să le ducă împreună cu ele, spre binele lor prezent şi viitor. Modul în care mulţi părinţi le îngăduie copiilor lor să fie nepăsători şi să-şi satisfacă dorinţa de a citi romane sentimentale îi face pe aceştia să nu fie pregătiţi pentru viaţă când va trebui să dea piept cu ea. Citirea de romane şi poveşti închipuite sunt cele mai rele lucruri care pot fi îngăduite copiilor şi tinerilor. Fetele care citesc romane şi poveşti de dragoste nu pot ajunge mame bune. Ele clădesc castele de nisip, trăind într-o lume imaginară, ireală. Devin sentimentale şi au închipuiri bolnave. Viaţa lor artificială le face să nu fie bune de nimic. Mintea lor este pipernicită, deşi poate se măgulesc cu gândul că intelectul şi manierele lor sunt superioare. Lucrul în gospodărie este de cel mai mare folos pentru fetele tinere.

6:17 Lucrul fizic nu stăvileşte cultivarea intelectului. Dimpotrivă! Avantajele obţinute prin muncă fizică vor da echilibru persoanei respective şi vor împiedica supraîncărcarea minţii. Muşchii sunt cei care vor trudi, iar creierul obosit va fi uşurat. Sunt multe fete leneşe, care nu fac nimic folositor, care consideră că nu este potrivit pentru o doamnă să se ocupe cu munca fizică. Însă caracterul lor adevărat se vede prea bine pentru ca persoanele de bun simţ să fie amăgite de acestea, care în realitate nu sunt de nici o ispravă. Ele au o atitudine foarte afectată, fac nazuri, chicotesc, se hlizesc. Deşi este clar că ele nu pot spune deschis, pe şleau, ceea ce au de spus, toate cuvintele lor sunt torturate de hlizeală, bâlbâială, sâsâială şi chicoteală. Sunt acestea nişte doamne? Ele nu s-au născut proaste, au fost educate să fie astfel. Ca să fii o doamnă nu trebuie să fii uşuratică, slabă, neajutorată şi împopoţonată în îmbrăcăminte. Pentru o minte sănătoasă, se cere un corp sănătos. Sănătatea fizică şi cunoaşterea practică a tot ceea ce este necesar în privinţa treburilor gospodăriei nu vor fi niciodată obstacole pentru dezvoltarea corespunzătoare a intelectului; ambele sunt extrem de importante pentru o doamnă.

6:18 Toate puterile minţii trebuie folosite şi dezvoltate pentru ca oamenii să poată avea minţi echilibrate. Lumea este plină de bărbaţi şi femei pricepuţi într-o singură direcţie, care au devenit astfel pentru că o anumită parte a facultăţilor lor a fost cultivată, pe când altele au fost reduse datorită activităţii. În multe cazuri, educaţia tinerilor este un eşec. Ei studiază peste măsură,

6:19 în timp ce neglijează ceea ce este legat de viaţa practică. Mulţii ajung părinţi fără să fie conştienţi de responsabilităţile pe care le au, iar copiii lor se afundă mai mult decât ei în ineficienţă. În acest fel, neamul omenesc degenerează repede. Continua cerinţă de studiu care se impune acum în şcoli face ca tinerii să nu fie pregătiţi pentru viaţa practică. Mintea omenească are nevoie de acţiune. Dacă nu este activă în direcţia cea bună, va fi activă în direcţia cea rea. Pentru a păstra echilibrul minţii, munca şi studiul trebuie combinate în şcoli.

6:20 În generaţiile trecute ar fi trebuit să existe mai multă preocupare pentru educaţie. Pe lângă şcoli, ar fi trebuit să existe instituţii agricole sau fabrici. De asemenea, ar fi trebuit să existe profesori pentru predarea lucrului în gospodărie. Iar o parte din timpul fiecărei zile ar fi trebuit să fie devotat muncii fizice, pentru ca puterile fizice şi mintale să poată fi puse la lucru în mod egal. Dacă şcolile ar fi funcţionat după planul pe care l-am menţionat, acum nu ar exista atâtea minţi dezechilibrate.

6:21 Dumnezeu a pregătit pentru Adam şi Eva o grădină minunată. El le-a pus la dispoziţie tot ce-şi puteau dori. A sădit pentru ei tot felul de pomi roditori. Cu mână largă le-a oferit toate darurile Sale. Pomii cu fructe atât de frumoşi, minunatele flori care răsăreau pretutindeni din abundenţă în jurul lor au fost astfel întocmiţi, încât să nu fie afectaţi de nimic din ceea ce înseamnă degradare. Adam şi Eva erau cu adevărat bogaţi. Ei aveau în stăpânire Edenul. Adam era stăpânul acestui domeniu minunat. Nimeni nu poate pune la îndoială faptul că el a fost bogat. Însă Dumnezeu ştie că el nu putea fi fericit dacă nu avea o ocupaţie. De aceea, i-a dat ceva de făcut: el trebuia să împodobească grădina.

6:22 Dacă bărbaţii şi femeile din acest veac degenerat au mult în ceea ce priveşte comorile acestui pământ, care de fapt sunt nesemnificative în comparaţie cu acel paradis de frumuseţe şi bogăţie dat lui Adam, ei consideră că munca nu este pentru ei şi îşi cresc copiii învăţându-i

6:23 să o considere ca fiind degradantă. Aceşti părinţi bogaţi, prin cuvintele şi prin faptele lor, îşi învaţă copiii că banul este cel care te face domn sau doamnă. Însă conceptul de domn sau doamnă se măsoară după minte şi valoarea morală. Dumnezeu nu ne judecă după îmbrăcăminte. Îndemnul apostolului Petru este acesta: "Podoaba voastră să nu fie podoaba de afară, care stă în împletirea părului, în purtarea de scule de aur sau în îmbrăcarea hainelor, ci să fie omul ascuns al inimii, în curăţia nepieritoare a unui duh blând şi liniştit, care este de mare preţ înaintea lui Dumnezeu" (1 Petru 3, 3.4). Un spirit blând şi liniştit este socotit mai presus de comorile şi onorurile lumeşti.

6:24 Domnul ne arată cum priveşte El bogăţia lumii, care conduce sufletele oamenilor la vanitate, prin exemplul omului bogat care şi-a dărâmat hambarele pentru a construi altele mai mari, ca să aibă loc să-şi depoziteze averile. Uitându-L pe Dumnezeu, el nu şi-a mai adus aminte de unde îi veneau toate aceste bogăţii. El nu I-a adus mulţumire şi recunoştinţă Binefăcătorului său plin de har. El se felicita pe sine prin aceste cuvinte: "Suflete, ai multe bunătăţi strânse pentru mulţi ani; odihneşte-te, mănâncă, bea şi te veseleşte!" (Luca 12, 19). Stăpânul său, care îi încredinţase bogăţiile pământeşti care să fie o binecuvântare pentru semenii săi şi prin care să-L proslăvească pe Creatorul său, s-a supărat pe bună dreptate pentru nerecunoştinţa sa şi i-a spus: "Nebunule! Chiar în noaptea aceasta ţi se va cere înapoi sufletul; şi lucrurile pe care le-ai pregătit, ale cui vor fi? Tot aşa este şi cu cel care îşi adună comori pentru el şi nu se îmbogăţeşte pentru Dumnezeu" (Luca 12, 20.21). Aici avem o ilustrare a felului în care omul este evaluat de către Dumnezeul cel nemărginit. O avere imensă sau bogăţiile de orice fel nu ne pot asigura favoarea lui Dumnezeu. Toate aceste daruri şi binecuvântări vin de la El, pentru a verifica, a testa şi a dezvolta caracterul omului.

6:25 Oamenii pot avea bogăţii fără număr; totuşi, dacă nu sunt bogaţi înaintea lui Dumnezeu, dacă nu au interesul de a-şi asigura comoara cerească şi înţelepciunea divină, Creatorul lor îi socoteşte nişte oameni fără minte, nebuni, iar noi îi socotim la fel cum îi

6:26 socoteşte Dumnezeu. Munca este o binecuvântare. Este imposibil să ne bucurăm de sănătate fără a munci. Toate facultăţile trebuie puse la lucru pentru a se putea dezvolta în mod corespunzător şi pentru ca bărbaţii şi femeile să aibă minţi echilibrate. Dacă copiilor li s-ar fi dat o educaţie completă în diferite ramuri de lucru, dacă ar fi fost învăţaţi să muncească aşa cum au fost învăţaţi diferite ştiinţe, educaţia primită le-ar fi fost de mai mare folos.

6:27 Încordarea continuă a creierului, în timp ce muşchii rămân inactivi, slăbeşte nervii, iar elevii şi studenţii au o dorinţă aproape de necontrolat după schimbare şi distracţii excitante. Iar când li se dă drumul, după ce au fost ţinuţi mai multe ore în fiecare zi doar pentru a studia, ei sunt aproape sălbatici. Mulţi dintre ei nu au fost ţinuţi în frâu în cămin. Ei au fost lăsaţi să-şi urmeze propriile înclinaţii şi consideră că orele în care sunt obli-gaţi să studieze constituie o povară aspră pentru ei; şi neavând nimic altceva de făcut după orele de studiu, Satana le sugerează sportul şi ştrengăriile, ca o schimbare. Influenţa lor asupra celorlalţi studenţi este demoralizatoare. Acei studenţi care au beneficiat de o învăţătură religioasă în cămin, care nu cunosc viciile din societate, vin adesea în contact cu cei ale căror minţi sunt afundate în mocirlă şi care nu au avut privilegiul unei instruiri culturale şi religioase sau a fost foarte limitată. Şi ei sunt în pericol, amestecându-se în societatea acestei clase, respirând o atmosferă care nu este înălţătoare, ci care tinde să înjosească şi să degradeze moralul, ca să se afunde până la acelaşi nivel de degradare ca şi tovarăşii lor. Un mare număr de studenţi se delectează, în orele în care nu au ce face, petrecându-şi timpul intens. Şi foarte mulţi dintre cei care pleacă de acasă inocenţi şi curaţi ajung stricaţi datorită întovărăşirilor de la şcoală.

6:28 Am fost îndemnată să întreb: trebuie oare ca tot ce este valoros în tinerii noştri să fie sacrificat pentru ca ei să dobândească o educaţie şcolară? Dacă ar fi existat instituţii agricole şi industriale în preajma şcolilor noastre şi dacă ar fi fost angajaţi profesori competenţi în educarea tinerilor în

6:29 diferitele ramuri de studiu şi muncă, devotând în fiecare zi o parte din timp pentru cultivarea minţii, iar alta pentru lucrul fizic, acum am fi avut tineri cu o influenţă bună în societatea degradată din jurul nostru. Mulţi dintre tinerii care ar absolvi astfel de instituţii ar ieşi de acolo cu tărie de caracter. Ei ar avea perseverenţă, forţă şi curaj pentru a trece cu bine peste încercări şi aceste principii nu ar fi clintite din loc printr-o influenţă rea, oricât ar fi de populară. Ar fi trebuit să existe profesoare cu experienţă, care să le dea lecţii tinerelor în materie de gătit. Fetele ar fi trebuit să fie învăţate să confecţioneze îmbrăcăminte, să croiască, să coasă şi să repare haine şi astfel să fie pregătite pentru datoriile practice ale vieţii.

6:30 Pentru tineri, ar fi trebuit să existe ateliere în care să înveţe diferite meserii, prin care să-şi pună la lucru atât muşchii, cât şi puterile mintale. Dacă tinerii nu-şi pot permite decât o educaţie într-o singură direcţie, ce ar fi mai important: cunoaşterea ştiinţelor, cu toate dezavantajele pentru sănătate şi viaţă, sau cunoştinţele practice pentru viaţa de zi cu zi? Fără ezitare, răspundem: cea din urmă. Dacă trebuie să se renunţe la una din două, aceasta trebuie să fie studiul cărţilor.

6:31 Sunt foarte multe fete care s-au căsătorit şi au familii, însă au foarte puţine cunoştinţe practice în legătură cu datoriile de soţie şi mamă. Ele pot citi, ştiu să cânte la un instrument muzical, însă nu ştiu să gătească. Nu ştiu să facă pâine bună, ceea ce este esenţial pentru sănătatea familiei. Ele nu ştiu să croiască şi să facă haine, pentru că nu au învăţat niciodată. Ele au considerat că aceste lucruri nu sunt esenţiale, iar atunci când se căsătoresc, sunt tot aşa de neajutorate şi depind de alte persoane pentru a face anumite lucruri în locul lor, ca şi copiii lor mici. Ignoranţa aceasta nu are scuză în privinţa unor datorii ale vieţii atât de necesare, şi acest lucru produce nefericire în atâtea familii.

6:32 Părerea că munca este înjositoare pentru viaţa modernă a dus la mormânt mii de persoane care ar fi putut trăi. Cei

6:33 care fac doar muncă fizică adesea lucrează în exces, fără a-şi acorda perioade de odihnă, în timp ce intelectualii suprasolicită creierul şi sănătatea lor fizică lasă de dorit din cauza lipsei activităţii fizice. Dacă cei care lucrează cu mintea ar avea şi ei activitate fizică şi şi-ar întări muşchii, cei care lucrează cu braţele ar putea munci mai puţin şi şi-ar putea consacra astfel o parte din timp pentru cultura intelectuală şi morală. Cei cu obiceiuri sedentare şi cei care studiază foarte mult ar trebui să facă mişcare fizică, chiar dacă nu sunt nevoiţi să muncească pentru a-şi câştiga existenţa. Sănătatea trebuie să constituie un motiv suficient care să îi conducă să îmbine lucrul fizic cu cel intelectual.

6:34 Pentru a avea bărbaţi şi femei bine dezvoltaţi, echilibraţi, trebuie ca educaţia morală şi intelectuală să fie împletită cu cea fizică. Unii au capacităţi intelectuale mai mari decât alţii, în timp ce alţii au predilecţie pentru munca fizică. Ambele categorii trebuie să facă îmbunătăţirile necesare acolo unde este nevoie, pentru a putea aduce înaintea lui Dumnezeu întreaga lor fiinţă, ca o jertfă vie, sfântă şi plăcută Lui, aceasta fiind din partea lor o slujbă duhovnicească. Obiceiurile societăţii moderne nu trebuie să le influenţeze stilul de viaţă. Apostolul Pavel, sub inspiraţie, spune: "Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia; ci să vă transformaţi prin înnoirea minţii voastre, ca să puteţi deosebi bine voia lui Dumnezeu cea bună, plăcută şi desăvârşită" (Romani 12, 2).

6:35 Minţile intelectualilor lucrează prea mult. Adesea, ei îşi suprasolicită puterile mintale; dar există o altă clasă de oameni, al cărei ţel suprem este munca fizică. Aceştia nu îşi pun mintea la lucru. Muşchii lor sunt solicitaţi, în timp ce creierul este jefuit de tăria intelectuală, la fel cum minţile intelectualilor sunt suprasolicitate, în timp ce corpurile lor sunt jefuite de tărie şi vigoare prin neglijarea folosirii muşchilor. Cei care îşi găsesc mulţumirea în munca fizică şi îi lasă pe alţii să gândească în dreptul lor, ei doar executând ceea ce plănuieşte creierul altuia, vor avea muşchi puternici, dar intelecte firave. Influenţa lor

6:36 spre bine este mică, în comparaţie cu ce ar putea fi dacă şi-ar folosi creierul în aceeaşi măsură ca şi muşchii. Astfel de oameni cad mai repede dacă sunt atacaţi de boală, deoarece organismul prinde putere datorită forţei electrizante a creierului de a se împotrivi bolii.

6:37 Oamenii care au puterile fizice în stare bună ar trebui să se educe ca să gândească în aceeaşi măsură în care lucrează şi să nu depindă de alţii care să fie creier pentru ei. O mare categorie de oameni fac greşeala de a socoti munca înjositoare. De aceea, tinerii sunt foarte preocupaţi să devină profesori, clerici, negustori, avocaţi sau să ocupe orice funcţie care nu necesită muncă fizică. Tinerele socotesc că munca din gospodărie este înjositoare. Şi deşi mişcarea fizică necesară pentru a îndeplini treburile din gospodărie, dacă nu este prea multă, are menirea de a ne fi de folos pentru sănătate, totuşi ele caută o educaţie în urma căreia să devină profesoare, personal bisericesc sau învaţă vreo meserie care să le ţină înăuntru, pentru o ocupaţie sedentară. Roşeaţa de sănătate le dispare din obraji, sunt atacate de boală pentru că nu fac mişcare fizică, iar obiceiurile lor sunt în general pervertite. Şi toate acestea doar pentru că aşa e la modă! Ele vor o viaţă delicată, ceea ce înseamnă slăbiciune şi decădere.

6:38 Este adevărat, există o scuză pentru care tinerele nu aleg lucrul în gospodărie ca ocupaţie, deoarece cei ce angajează fete la bucătărie le tratează în general ca pe nişte servitoare. Adesea, cei care le angajează nu le respectă şi le tratează ca şi cum nu ar fi demne să fie membre ale familiilor lor. Nu le tratează cu aceleaşi favoruri ca pe croitoreasă, dactilografă sau profesoara de muzică. Însă nu poate exista o ocupaţie mai importantă decât cea de gospodină. Este nevoie de inteligenţă şi experienţă ca să găteşti bine, să pui pe masă o hrană sănătoasă, într-o manieră atrăgătoare. Persoana care pregăteşte hrana ce ajunge în stomacul nostru, iar de acolo în sânge şi apoi în tot corpul, hrănindu-l, are rolul cel mai important. Meseriile de dactilografă, croitoreasă sau

6:39 profesoară de muzică nu pot egala în importanţă pe cea de bucătăreasă.

6:40 Cele arătate anterior constituie o declaraţie cu privire la ceea ce ar fi putut realiza un sistem de educaţie corespunzător. Timpul este prea scurt acum pentru a realiza ceea ce trebuia făcut în generaţiile trecute, însă noi putem face mult, chiar în aceste zile din urmă, pentru a corecta relele existente în educaţia tinerilor. Şi pentru că timpul este scurt, noi ar trebui să fim serioşi şi să muncim cu zel pentru a da tinerilor acea educaţie care este în conformitate cu credinţa noastră. Noi suntem reformatori. Noi dorim ca toţi copiii noştri să studieze, pentru a avea cele mai mari foloase. Pentru a face aceasta, trebuie să li se dea o ocupaţie prin care să-şi pună muşchii la lucru. Zilnic, munca sistematică trebuie să constituie o parte a educaţiei copiilor şi tinerilor, chiar în aceste vremuri din urmă. Acum se poate câştiga mult prin îmbinarea lucrului cu şcoala. Urmând acest plan, studenţii vor dobândi acea elasticitate a spiritului şi tărie a minţii şi vor fi în stare să facă mai mult efort mintal într-un anumit timp decât ar fi putut face doar studiind. Iar când părăsesc şcoala, constituţia lor este intactă şi sunt gata, cu tărie şi curaj, pentru orice poziţie în care i-ar putea aşeza providenţa lui Dumnezeu.

6:41 Deoarece timpul este scurt, noi ar trebui să lucrăm cu stăruinţă şi energie dublă. S-ar putea ca tinerii noştri să nu ajungă la facultate, însă să capete o educaţie în acele ramuri esenţiale, pe care apoi o pot folosi în viaţa practică, cultivându-şi mintea şi punând la lucru puterile acesteia. Foarte mulţi tineri care au trecut printr-o facultate nu au dobândit acea educaţie adevărată care să poată fi folosită în practică. Pot avea numele de absolvenţi de colegiu, dar în realitate să nu fie decât nişte nătângi educaţi.

6:42 Sunt mulţi tineri ale căror servicii ar fi acceptate de Dumnezeu, dacă s-ar consacra Lui fără rezervă. Dacă aceştia ar pune la lucru pentru slujirea lui Dumnezeu acele puteri ale minţii pe care ei le folosesc pentru a-şi servi lor înşişi pentru acumularea de bogăţii, ei ar putea fi lucrători serioşi, consecvenţi şi de succes în via Domnului. Mulţi dintre tinerii noştri

6:43 ar trebui să-şi îndrepte atenţia spre studiul Scripturilor, pentru ca Dumnezeu să-i poată folosi pentru cauza Sa. Însă ei nu ajung la fel de inteligenţi în privinţa cunoştinţelor spirituale cum sunt în lucrurile vremelnice; de aceea, ei nu reuşesc să facă lucrarea lui Dumnezeu, pe care ar putea-o face foarte bine. Sunt puţini cei care îi avertizează pe păcătoşi şi care câştigă suflete pentru Hristos, când ar trebui să fie mulţi. Tinerii noştri în general sunt înţelepţi în problemele lumeşti, însă nu sunt inteligenţi în privinţa lucrurilor legate de Împărăţia lui Dumnezeu. Ei ar putea să-şi îndrepte mintea spre canalul ceresc, divin, şi să umble în lumină, mergând din putere în putere, până când vor putea întoarce pe păcătoşi la Hristos şi să îndrepte pe cei necredincioşi şi deznădăjduiţi pe o cale strălucitoare către ceruri. Iar când lupta se va încheia, ei ar putea fi bineveniţi în bucuria Domnului lor.

6:44 Tinerii nu pot pătrunde în această lucrare de explicare a Scripturilor şi de studiere a profeţiilor până când nu deţin mai întâi ei înşişi o cunoaştere a adevărurilor importante ale Bibliei, pe care încearcă să le explice altora. S-ar putea să fie deficitari în ramurile obişnuite ale educaţiei şi de aceea s-ar putea să nu aibă succes în a face tot binele pe care l-ar fi putut face dacă ar fi avut avantajele unei pregătiri şcolare bune. Ignoranţa nu sporeşte umilinţa sau spiritualitatea nici unui urmaş al lui Hristos. Adevărurile Cuvântului divin pot fi mai bine apreciate de către un creştin intelectual. Domnul Hristos poate fi glorificat cel mai mult de aceia care Îi slujesc în mod inteligent. Obiectivul cel mare al educaţiei este de a ne face să ne folosim puterile pe care ni le-a dat Dumnezeu, astfel încât să reprezentăm cel mai bine religia Bibliei şi să Îl slăvim pe Dumnezeu.

6:45 Noi datorăm Celui ce ne-a dat viaţă toate talentele pe care ni le-a încredinţat; şi avem datoria faţă de Creatorul nostru de a ne cultiva şi a ne valorifica talanţii pe care El ni i-a încredinţat. Educaţia va disciplina mintea, îi va dezvolta puterile şi le va îndruma corect, astfel încât să fim de folos pentru slava lui Dumnezeu. Noi avem nevoie de o şcoală în care cei care tocmai au intrat în lucrare să

6:46 poată fi învăţaţi cel puţin în ramurile obişnuite ale educaţiei şi în care să poată învăţa, de asemenea, cât mai bine adevărurile din Cuvântul lui Dumnezeu pentru acest timp. De asemenea, în aceste şcoli trebuie să se studieze de asemenea profeţiile. Cei care au cu adevărat capacităţi care să îi facă destoinici pentru lucrul în via Sa ar avea mult de câştigat prin doar câteva luni de instruire într-o astfel de şcoală.

6:47 Mărturii, vol.3 pag. 131-160, 1872

6:48 Pentru studiu suplimentar

6:49 Instructorul de tineret - Viaţa lui Hristos (12 articole), martie 1872;

6:50 Mărturii, vol 3 - Primejdii şi datorii ale tinerilor, 1872, pag. 22-227;

6:51 Idem - Apel către tineri, 1875, pag. 362-380.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: