English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Principiile fundamentale ale educaţiei creştine

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

Principiile fundamentale ale educaţiei creştine, 49


49:1 Deprinderea cu lucrul manual

49:2 Viaţa nu ne-a fost dată spre a fi irosită în trândăvie şi satisfacerea plăcerilor egoiste; înaintea aceluia care vrea să-şi dezvolte capacităţile date lui de Dumnezeu stau mari posibilităţi. Din această cauză, instruirea tinerilor este o chestiune de cea mai mare importanţă. Fiecare copil născut în familie reprezintă o moştenire sfântă. Dumnezeu le spune părinţilor: Luaţi acest copil şi creşteţi-l pentru Mine, pentru ca el să poată fi o onoare la adresa Numelui Meu şi un canal prin care binecuvântările Mele să se poată scurge spre lume. Pentru ca un copil să poată face faţă cerinţelor unei astfel de vieţi, este nevoie de ceva mai mult decât o educaţie parţială, unilaterală, care dezvoltă mintea în detrimentul puterilor fizice; şi aceasta este lucrarea pe care părinţii, ajutaţi de profesor, trebuie să o facă pentru copiii şi tinerii daţi în grija lor.

49:3 Cele dintâi lecţii sunt de cea mai mare valoare. Este obiceiul de a se trimite copiii la şcoală încă de când sunt foarte mici. Li se cere să studieze din cărţi lucruri care le împovărează minţile lor fragede şi adesea li se predă muzică. Adeseori, părinţii au posibilităţi limitate şi fac cheltuieli pe care cu greu şi le pot permite; şi totul are legătură cu această direcţie artificială în privinţa educaţiei. Această cale nu este înţeleaptă. Un copil nervos nu trebuie suprasolicitat în nici o privinţă şi nu ar trebui să înveţe muzică până când nu este suficient dezvoltat din punct de vedere fizic.

49:4 Mama trebuie să fie învăţătorul, iar căminul, şcoala în care fiecare copil să primească primele lecţii; iar prin aceste lecţii, ei trebuie să se deprindă să fie harnici. Mamelor, lăsaţi-i pe micuţi să se joace afară, în aer liber; lăsaţi-i să asculte cântecul păsărelelor şi să înveţe dragostea lui Dumnezeu, aşa cum este ea exprimată în minunatele Sale lucrări. Învăţaţi-i lecţii simple din cartea naturii şi din lucrurile care îi înconjoară; şi, pe măsură ce mintea lor se dezvoltă, pot fi adăugate lecţii din cărţi şi fixate solid în memorie. Însă ei trebuie să înveţe, de asemenea, chiar din anii cei mai fragezi, să fie utili.

49:5 Învăţaţi-i că, fiind şi ei membri ai gospodăriei, trebuie să-şi aibă partea lor în purtarea poverilor casei şi că trebuie să caute să fie utili în îndeplinirea îndatoririlor din cămin.

49:6 Este foarte important ca părinţii să găsească ocupaţii utile pentru copiii lor, care să implice responsabilităţi în funcţie de posibilităţile vârstei şi puterii lor. Copiilor trebuie să li se dea ceva de făcut nu doar pentru a-i ţine ocupaţi, ci şi pentru a le stârni interesul. Mâinile harnice şi creierul trebuie folosite încă din cei mai fragezi ani. Dacă părinţii neglijează să îndrepte energia copiilor lor în direcţii utile, ei le fac un mare rău; căci Satana este întotdeauna gata să le dea ceva de făcut. Oare nu ar trebui ca părinţii să le fie îndrumători şi să le găsească ceva de făcut?

49:7 Când copilul a ajuns destul de mare pentru a fi trimis la şcoală, învăţătorul trebuie să coopereze cu părinţii, iar deprinderea cu lucrul manual trebuie continuată ca o parte a datoriilor şcolare. Sunt mulţi elevi şi studenţi care obiectează faţă de acest mod de lucru în şcoli. Ei socotesc că ocupaţiile utile, cum ar fi de exemplu învăţarea unei meserii, sunt înjositoare; însă asemenea persoane au o idee greşită în privinţa a ceea ce este adevărata demnitate. Domnul şi Mântuitorul nostru Isus Hristos, care este una cu Tatăl, comandantul oştilor cereşti, a fost învăţătorul personal şi călăuza copiilor lui Israel; şi dintre aceştia, fiecărui tânăr i se cerea să înveţe să muncească. Toţi trebuia să fie învăţaţi să facă ceva, pentru a avea cunoştinţe practice pentru viaţă şi, pe lângă faptul că se puteau întreţine singuri, erau utili. În acest fel a învăţat Dumnezeu pe poporul Său.

49:8 Prin viaţa Sa de pe pământ, Domnul Hristos a fost un exemplu pentru orice familie omenească; El a fost ascultător şi harnic în cămin. El a învăţat meseria de tâmplar şi a muncit cu propriile Sale mâini în micul atelier din Nazaret. El trăia în prezenţa slavei cereşti; însă El Şi-a îmbrăcat divinitatea în umanitate pentru a putea fi una cu omul şi pentru a ajunge la inimile omeneşti, simţind împreună cu ele. Când a fost

49:9 om, S-a umilit şi a lucrat pentru refacerea sufletului omenesc, adaptându-Se El Însuşi la situaţia în care a găsit omenirea.

49:10 Biblia spune despre Isus: "Iar Pruncul creştea şi se întărea; era plin de înţelepciune şi harul lui Dumnezeu era peste El." (Luca 2, 40). Pe măsură ce lucra în copilărie şi tinereţe, mintea şi corpul Său se dezvoltau. El nu Îşi folosea puterile fizice în mod nechibzuit, ci le punea la lucru, astfel încât să le poată menţine în stare de sănătate, pentru a putea face cea mai bună lucrare în orice domeniu. El nu voia să greşească nici măcar în mânuirea uneltelor. Ca lucrător a fost desăvârşit, tot aşa cum a fost şi în ce priveşte caracterul. Prin cuvânt şi faptă, Domnul Hristos a conferit demnitate lucrului folositor.

49:11 Timpul petrecut în mişcare fizică nu este un timp pierdut. Elevul sau studentul care stă continuu aplecat asupra cărţilor sale, în timp ce face doar puţine mişcări în aer liber, îşi face singur rău. Punerea în mişcare în mod corespunzător a tuturor organelor şi facultăţilor corpului este esenţială în vederea unei bune funcţionări a fiecăruia. În timp ce creierul este în mod continuu suprasolicitat, iar celelalte organe ale maşinăriei vii sunt inactive, are loc o pierdere de putere, atât fizică, cât şi mintală. Organismul este jefuit din punct de vedere fizic de tonusul său sănătos, mintea îşi pierde prospeţimea şi vigoarea, iar urmarea este o iritabilitate bolnăvicioasă.

49:12 Cel mai mare beneficiu nu este dobândit prin exerciţiul fizic ce se capătă doar prin joc sau mişcare. Este adevărat că este bine să stai în aer liber şi de asemenea să pui în mişcare muşchii; însă, dacă aceeaşi cantitate de energie este folosită la îndeplinirea unor datorii folositoare, beneficiul va fi mai mare şi se va dobândi un simţământ de satisfacţie; şi un astfel de exerciţiu atrage după sine un simţ al utilităţii şi aprobarea din partea conştiinţei pentru un lucru bine făcut.

49:13 Trebuie trezită în copii ambiţia de a se deprinde să facă ceva util atât pentru ei înşişi, cât şi pentru semenii lor. Exerciţiul fizic care dezvoltă mintea şi caracterul, care deprinde mâinile să fie utile şi îl învaţă pe copil să-şi facă partea lui în purtarea poverilor vieţii

49:14 este acela care dă putere fizică şi însufleţeşte toate facultăţile. Şi există, desigur, o răsplată pentru hărnicie, virtute şi cultivarea obiceiului de a trăi pentru a face bine.

49:15 Copiii celor bogaţi nu ar trebui să fie lipsiţi de marea binecuvântare de a avea ceva de făcut pentru a spori puterea creierului şi a muşchilor. Munca nu este un blestem, ci o binecuvântare. Dumnezeu a dat în grijă lui Adam şi Evei, atunci când erau fără păcat, o minunată grădină. Aceasta a fost o muncă plăcută şi nimic altceva nu ar fi existat în lumea noastră în afară de activitatea plăcută, dacă prima pereche de oameni nu ar fi călcat poruncile lui Dumnezeu. Lenevia nepăsătoare şi satisfacerea eului produc invalizi; acestea pustiesc viaţa pe orice cale posibilă. Dumnezeu nu a dat fiinţelor omeneşti raţiune şi nu i-a încununat cu bunătate pentru ca ei să fie blestemaţi cu rezultatele sigure ale trândăviei. Cei bogaţi nu trebuie să fie lipsiţi de privilegiul şi binecuvântarea unui loc între lucrătorii din lume. Ei ar trebui să-şi dea seama că sunt responsabili pentru felul în care folosesc bunurile care le-au fost încredinţate; că puterea lor, timpul şi banii lor trebuie folosiţi în mod înţelept, şi nu în scopuri egoiste.

49:16 Religia creştină este practică. Aceasta nu scuteşte pe nimeni de îndeplinirea cu credincioşie a datoriilor esenţiale ale vieţii. Când învăţătorul legii L-a întrebat pe Isus: "Ce să fac ca să moştenesc viaţa veşnică?", Domnul Hristos a îndreptat întrebarea spre Sine şi a spus: "Ce este scris în lege? Cum citeşti în ea?" El a răspuns: "Să iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău, cu toată puterea ta şi cu tot cugetul tău; şi pe aproapele tău ca pe tine însuţi." "Bine ai răspuns", i-a zis Isus; "fă aşa şi vei trăi" (KJV) (Luca 10, 25-28). Aici nu este schiţată o religie a inactivităţii, ci aceea care necesită folosirea energică a tuturor puterilor mintale şi fizice.

49:17 Trândăveala indolentă, contemplarea leneşă nu constituie religie. Dumnezeu cere ca noi să preţuim darurile cu care am fost înzestraţi şi să le înmulţim, folosindu-le în mod continuu, practic. Poporul Său trebuie să fie un model de corectitudine în toate problemele vieţii. Fiecăruia

49:18 dintre noi El ne-a dat de făcut o lucrare, potrivit cu capacitatea noastră; şi este privilegiul nostru acela de a ne bucura de binecuvântarea Sa în timp ce o îndeplinim în mod credincios, devotându-ne puterea corpului şi a minţii, având în vedere slava Sa.

49:19 Aprobarea lui Dumnezeu va fi asupra acelor copii care îşi fac cu bucurie partea din datoriile în gospodărie, ajutându-i pe mama şi tata în ducerea poverilor vieţii. Copiii deprinşi cu îndeplinirea datoriilor practice ale vieţii vor pleca din cămin, ajungând utili în societate. Educaţia lor este mult superioară celei câştigate prin închiderea în sala de clasă încă de la o vârstă fragedă, când nici mintea şi nici corpul nu sunt pregătite să suporte încordarea.

49:20 Copiii şi tinerii trebuie să înveţe în mod continuu, în cămin şi la şcoală, prin cuvânt şi exemplu, lecţia de a spune adevărul, de a fi altruişti şi harnici. Nu trebuie să li se îngăduie să-şi petreacă timpul lenevind; mâinile lor nu trebuie să stea încrucişate în inactivitate. Părinţii şi profesorii trebuie să lucreze pentru atingerea acestui obiectiv - dezvoltarea tuturor puterilor şi formarea unui caracter drept; însă, când părinţii îşi dau seama de răspunderile lor, profesorilor le va rămâne cu mult mai puţin de făcut în instruirea copiilor.

49:21 Cerul este interesat de această lucrare în folosul copiilor şi tinerilor. Părinţii şi profesorii care, printr-o instruire înţeleaptă, într-o manieră calmă, hotărâtă, îi vor obişnui să gândească şi să le poarte de grijă şi altora îi vor ajuta să-şi biruiască egoismul şi astfel vor închide uşa în faţa multor ispite. Îngerii lui Dumnezeu vor colabora cu aceşti învăţători credincioşi. Îngerii nu sunt însărcinaţi să facă această lucrare; ci ei vor da putere şi eficienţă acelora care, în temere de Domnul, vor căuta să-i instruiască pe copii şi tineri în vederea unei vieţi folositoare.

49:22 Special Testimonies on Education, 11 mai 1896

49:23 Influenţa mediului asupra educaţiei

49:24 În alegerea unei case, părinţii nu ar trebui să ia în seamă numai aspectele vremelnice. Nu este o problemă care să aibă în vedere doar cum să facă mai mulţi bani său să aibă nişte privelişti deosebite în jur sau cele mai mari avantaje sociale. Influenţele care se vor răsfrânge asupra copiilor lor în acel loc, care îi vor conduce spre bine sau spre rău, sunt de mult mai mare însemnătate decât aceste criterii. Părinţii au o foarte mare răspundere legată de locul unde îşi vor aşeza locuinţa. Pe cât este cu putinţă, ei trebuie să-şi aşeze copiii în calea luminii, astfel ca simţămintele lor să poată rămâne curate, iar dragostea unii faţă de alţii, nealterată. Acelaşi principiu se aplică în legătură cu aşezarea şcolilor noastre în care se vor aduna laolaltă copiii şi tinerii noştri, iar familiile vor fi atrase de dragul privilegiilor educative.

49:25 Nu trebuie cruţat nici un efort pentru ca şcolile noastre să fie aşezate în locurile în care atmosfera morală este cât mai sănătoasă cu putinţă; căci influenţele care predomină vor lăsa o impresie adâncă asupra tinerilor şi asupra caracterelor lor în formare. Din acest motiv, o localitate mai retrasă este de preferat. Oraşele mari, centrele de afaceri şi de învăţământ care s-ar putea să pară că prezintă aceste avantaje sunt depăşite de alte aspecte.

49:26 Societatea din aceste zile este coruptă, întocmai ca aceea din zilele lui Noe. Acelui neam de oameni care a trăit înainte de potop, doar la un pas de paradis, şi au avut o viaţă atât de lungă, Dumnezeu i-a dat daruri bogate şi ei s-au bucurat de o vigoare a trupului şi a minţii de care oamenii de acum nu pot avea decât cea mai slabă idee; însă ei au folosit generozitatea aceasta, puterea şi iscusinţa pe care le-au primit, în scopuri egoiste, pentru a sluji patimilor lor nelegiuite şi pentru a-şi satisface mândria. Ei L-au îndepărtat pe Dumnezeu din gândurile lor; ei au dispreţuit Legea Sa şi au călcat în picioare standardul Său în privinţa caracterului. Ei s-au dedat la plăceri păcătoase, au întinat căile lor înaintea lui Dumnezeu şi s-au pângărit unul pe altul. Violenţa şi crima au umplut pământul. Nici

49:27 relaţia de căsătorie şi nici dreptul asupra proprietăţii nu au fost respectate; şi strigătele celor asupriţi au ajuns până la urechile Domnului Sabaot. Contemplând răul, oamenii s-au schimbat după chipul acestuia, până când Dumnezeu nu a mai putut suporta nelegiuirea lor şi au fost nimiciţi de potop.

49:28 Tinerii care sunt la şcoli în marile oraşe sunt în mijlocul unor influenţe asemănătoare acelora care predominau înainte de potop. Aceleaşi principii de nesocotire a lui Dumnezeu şi a Legii Sale; aceeaşi iubire de plăceri, de mulţumire de sine şi de mândrie şi vanitate constituie lucrarea timpului prezent. Lumea este dedată la plăceri; imoralitatea predomină; nu se ţine seama de drepturile celor slabi şi neajutoraţi; şi lumea, marile oraşe se transformă cu grăbire în focare de nelegiuire.

49:29 Iubirea de plăceri este una dintre cele mai primejdioase, pentru că este una dintre cele mai subtile dintre multele ispite care îi asaltează pe copiii şi tinerii din oraşe. Zilele de sărbătoare sunt numeroase; jocurile şi cursele de cai atrag mii de oameni şi vârtejul freamătului şi al plăcerii îi distrage de la îndeplinirea datoriilor serioase ale vieţii. Banii care ar fi trebuit folosiţi în scopuri mai bune - de multe ori puţinii bani ai celor săraci - sunt irosiţi pentru distracţii.

49:30 Tânjirea aceasta continuă după distracţii şi plăceri scoate la iveală dorul profund al sufletului. Însă aceia care se adapă din această fântână a plăcerilor lumeşti constată încontinuu că setea sufletului lor rămâne tot nesatisfăcută. Ei se amăgesc; ei iau distracţia drept fericire; şi când plăcerea a trecut, mulţi se afundă în groapa deznădejdii şi a disperării. O, ce nesăbuinţă, ce nebunie să părăseşti fântâna cu apă vie pentru "vasele sparte" ale plăcerilor lumeşti! Simţim până în adâncul sufletului primejdia care îi înconjoară pe tinerii din aceste zile din urmă; şi atunci, să nu-i ţinem oare pe cei care vor să înveţe şi familiile care sunt atrase de şcolile noastre, departe de aceste influenţe seducătoare şi demoralizatoare?

49:31 În alegerea unor localităţi retrase pentru şcolile noastre, să nu

49:32 ne închipuim că i-am scăpat pe copiii noştri de ispite. Satana este un lucrător foarte iscusit şi este neobosit în a născoci căi pentru a perverti orice minte omenească ce este dispusă să-i asculte sugestiile. El întâmpină familiile şi indivizii pe propriul lor teren, adaptându-şi ispitele înclinaţiilor acestora şi slăbiciunii lor. Însă, în oraşele mari, puterea sa asupra minţii este mai mare, iar plasele sale pentru a împletici picioarele celor neprevăzători sunt mult mai numeroase. Pe lângă şcolile noastre trebuie să existe terenuri mari. Există unii studenţi care nu au învăţat niciodată să facă economie, însă au cheltuit întotdeauna orice bănuţ care a căzut în mâinile lor. Aceşti bani nu ar trebui să provină din banii puşi deoparte pentru educaţie. Trebuie să li se ofere posibilitatea de a avea o ocupaţie, de a lucra ceva, şi o dată cu învăţătura dobândită din cărţi, ei trebuie să-şi formeze obiceiuri în privinţa cumpătării, obiceiuri de a lucra cu hărnicie. Daţi-le ocazia să preţuiască necesitatea de a se ajuta pe ei înşişi.

49:33 Trebuie să se ofere de lucru tuturor studenţilor, fie că au posibilitatea să-şi plătească studiile, fie că nu au; puterile lor fizice şi mintale trebuie să primească atenţia cuvenită. Studenţii trebuie să înveţe să cultive pământul, căci aceasta îi va aduce într-o strânsă legătură cu natura.

49:34 În alegerea localităţii pentru înfiinţarea unei şcoli, trebuie avută în vedere influenţa înălţătoare, predominantă, a naturii. Dumnezeu a avut în vedere acest principiu atunci când Şi-a pregătit oamenii pentru lucrarea Sa. Moise a petrecut patruzeci de ani în pustia lui Madian. Ioan Botezătorul nu a putut fi pregătit pentru înalta sa chemare de înainte-mergător al Domnului Isus Hristos, stând alături de marii bărbaţi ai naţiunii din şcolile din Ierusalim. El s-a dus în pustie, acolo unde obiceiurile şi învăţăturile semenilor nu puteau pătrunde în mintea sa, acolo unde comuniunea cu Dumnezeu nu era stânjenită de nimic.

49:35 Când persecutorii lui Ioan, ucenicul iubit, au căutat să-i reducă la tăcere vocea şi să-i distrugă influenţa între oameni, ei l-au exilat pe insula Patmos. Însă nu l-au putut despărţi de divinul Învăţător. Pe Patmosul cel izolat, Ioan a putut studia lucrurile pe care le-a creat Dumnezeu. În

49:36 stâncile mari şi colţuroase, în apele care înconjurau insula, el a putut vedea măreţia şi maiestatea lui Dumnezeu. Şi, în timp ce comunica în acest fel cu Dumnezeu şi studia cartea naturii, el a auzit o voce vorbindu-i, glasul Fiului lui Dumnezeu. Domnul Isus a fost învăţătorul lui Ioan când acesta se afla pe insula Patmos şi acolo El i-a descoperit slujitorului Său lucrurile minunate care aveau să se petreacă în viitor.

49:37 Dumnezeu doreşte ca noi să apreciem binecuvântările Sale din lucrările creaţiunii. Sunt atât de mulţi copii în marile oraşe care n-au avut nici măcar un petic de iarbă verde sub picioarele lor. Dacă şi-ar putea face educaţie şcolară la ţară, în mijlocul frumuseţilor, păcii şi curăţiei naturii, locul acesta li s-ar părea cel mai apropiat de cer. În locurile retrase, în care noi ne aflăm cel mai departe de influenţele, obiceiurile şi plăcerile lumii şi cel mai aproape de inima naturii, Domnul Hristos Îşi face tot mai real simţită prezenţa şi vorbeşte sufletelor noastre despre pacea şi dragostea Sa

49:38 Special Testimonies on Education, 11 mai 1896

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: