English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Principiile fundamentale ale educaţiei creştine

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

Principiile fundamentale ale educaţiei creştine, 2


2:1 Prefaţă

2:2 Prima colecţie de articole scrise de Ellen G. White, având ca subiect educaţia creştină, a fost publicată în 1886. Broşura care conţinea aceste instrucţiuni s-a numit Selecţiuni din Mărturii cu privire la subiectul educaţiei. Retipărirea acestei broşuri cu adăugiri a fost realizată în 1893, sub titlul Educaţia creştină. Mai târziu, a apărut un supliment la Educaţia creştină, care conţinea materiale în plus. În 1897 au fost publicate Mărturiile speciale cu privire la educaţie. Această lucrare de dimensiuni mici conţinea articole de o valoare inestimabilă pentru profesorii noştri. Instrucţiunile date în această carte nu au apărut niciodată înainte şi au cuprins majoritatea scrierilor autoarei cu privire la educaţie din perioada 1893-1896. În anul 1900, a fost emis dreptul de autor pentru Mărturii vol.6 . Lucrarea cuprindea o mare parte a celor scrise cu referire la educaţie şi accentua nevoia unei reforme în educaţie.

2:3 Cartea Educaţie a apărut în 1903 şi trata problemele şi principiile de bază ale lucrării din şcoli, iar în 1913 a apărut pentru prima dată lucrarea Sfaturi pentru părinţi, educatori şi elevi, care se ocupă de multe probleme de detaliu care sunt frecvent întâlnite în practica educaţională.

2:4 Articolele din volumul de faţă au fost extrase din surse variate. Ele au fost selectate din Educaţia creştină, Mărturii speciale cu privire la educaţie, Cumpătarea creştină şi igiena biblică, Review and Herald, Semnele Timpului, Instructorul de tineret şi Ecoul biblic. Cu excepţia unui singur articol, "Educaţia corespunzătoare", nu s-au mai făcut selecţiuni din nici o altă lucrare din scrierile deja tipărite ale autoarei. Cele două articole în manuscrise, "Suspendarea elevilor" şi "Disciplina corectă în şcoală", au fost introduse cu permisiunea Consiliului de administraţie al patrimoniului E. G. White şi la îndemnul fraţilor de

2:5 la Conferinţa Generală. Aceste două manuscrise au fost scrise cu mai mult de douăzeci şi cinci de ani înainte şi la data aceea erau la dispoziţia directorilor de şcoli. Aceste două articole trebuie citite împreună.

2:6 Toate articolele sunt tipărite fără prescurtări şi sunt aranjate în ordine cronologică. Avantajul de a citi articolele în întregime, aranjate în ordinea în care au fost scrise, este deosebit datorită valorii conferite de aşezarea în cadrul istoric. Lista suplimentară de articole de la sfârşitul diferitelor capitole şi cuprinsul vor constitui o listă rezonabil de completă a autoarei cu privire la subiectul educaţiei creştine.

2:7 Această carte este elaborată cu speranţa de a fi de o inestimabilă valoare pentru sutele de profesori care nu au avut privilegiul să citească aceste instrucţiuni. Fie, de asemenea, ca ea să trezească un mare interes şi să îndrume spre studii pe aceia care poate au citit-o înainte şi fie ca noi să fim profund mişcaţi pentru a urma cu mai multă credincioşie în practica de zi cu zi principiile enunţate atât de clar în această lucrare.

2:8 Departamentul Educaţie al Conferinţei Generale

2:9 Educaţia corespunzătoare

2:10 Cea mai plăcută responsabilitate pe care şi-o pot asuma oamenii este aceea de a se ocupa de minţile tinere. Trebuie să se aibă cea mai mare grijă în educaţia tinerilor, variind în aşa fel metodele de instruire, încât să fie puse la lucru cele mai înalte şi nobile puteri ale minţii. Părinţii şi profesorii din şcoli dau greş desigur în educarea corespunzătoare a copiilor, dacă nu au învăţat ei mai întâi lecţia stăpânirii de sine, a răbdării, îngăduinţei, blândeţii şi iubirii. Ce chemare înaltă pentru părinţi, tutori şi profesori! Sunt foarte puţini cei care realizează nevoile cele mai importante ale minţii şi în ce fel să direcţioneze dezvoltarea intelectului, gândurile şi sentimentele în formare ale tinerilor.

2:11 Există un timp pentru instruirea copilului şi un timp pentru educarea tânărului; şi este esenţial ca, în şcoală, ambele să fie combinate într-o mare măsură. Copiii pot fi învăţaţi să slujească ori păcatului, ori neprihănirii. Educaţia din primii ani ai copiilor le modelează caracterul atât în privinţa celor vremelnice, cât şi în privinţa celor religioase. Solomon spune: "Învaţă pe copil calea pe care trebuie să o urmeze şi când va îmbătrâni nu se va abate de la ea" (Prov. 22, 6). Acest limbaj este pozitiv. Instruirea pe care o cere în mod imperios Solomon este de a direcţiona, de a educa şi de a dezvolta. Pentru ca părinţii şi profesorii să poată face această lucrare, ei înşişi trebuie să înţeleagă calea pe care trebuie să meargă copilul. Aceasta înseamnă mai mult decât o cunoaştere din cărţi, înseamnă tot ceea ce este bun, virtuos, neprihănit şi sfânt, înseamnă cumpătare, evlavie, bunătate frăţească şi dragoste faţă de Dumnezeu şi unul faţă de altul. Pentru a atinge acest obiectiv, trebuie acordată atenţie educaţiei fizice, mintale, morale şi religioase a copiilor.

2:12 Educaţia copiilor, în cămin şi la şcoală, nu trebuie să semene cu dresarea animalelor necuvântătoare, deoarece copiii au o voinţă inteligentă, care trebuie călăuzită spre a controla toate puterile. Animalele necuvântătoare au nevoie să fie dresate, pentru că ele nu au raţiune şi intelect.

2:13 Însă mintea omului trebuie să fie învăţată stăpânirea de sine. Ea trebuie să fie educată să conducă fiinţa omenească, în timp ce animalele sunt ţinute în frâu de către un stăpân şi sunt învăţate să se supună acestuia. Stăpânul constituie mintea, judecata şi voinţa pentru animalul său. Un copil poate fi educat, ca şi un animal, astfel încât să nu aibă voinţa sa proprie. Chiar individualitatea lui se poate confunda cu cea a celui care supraveghează creşterea lui; voinţa lui, cu toate intenţiile şi scopurile sale, este supusă voinţei învăţătorului. Copiii care sunt educaţi astfel vor fi întotdeauna deficitari în ceea ce priveşte energia morală şi responsabilitatea individuală. Ei nu au fost învăţaţi să acţioneze din raţiune şi principiu; voinţa lor a fost stăpânită de o altă persoană, iar mintea nu a fost solicitată ca să se poată dezvolta şi întări prin exerciţiu. Ei nu au fost călăuziţi şi disciplinaţi cu respect, în funcţie de constituţia lor specifică şi capacitatea intelectuală, spre a-şi pune la lucru cele mai puternice forţe atunci când li se cere. Profesorii nu trebuie să se oprească aici, ci trebuie să acorde o atenţie specială cultivării facultăţilor mai slabe, astfel încât toate puterile să fie puse la lucru, ajutându-i să înainteze treaptă cu treaptă, ca mintea să poată atinge măsura potrivită.

2:14 Sunt multe familii cu copii care par bine educaţi atâta vreme cât sunt sub disciplină; însă, atunci când sistemul care i-a ţinut în frâu prin reguli nu mai există, ei sunt incapabili să gândească, să acţioneze sau să decidă pentru ei înşişi. Aceşti copii au fost atât de mult timp sub toiag de fier, nefiindu-le îngăduit să gândească sau să ia decizii în probleme care-i priveau în mod direct, încât ei nu mai au încredere în ei înşişi să acţioneze potrivit cu propria lor judecată şi să aibă o părere proprie. Iar atunci când pleacă de la părinţi şi trebuie să ia singuri decizii, sunt uşor influenţaţi de judecata altora şi conduşi într-o direcţie greşită. Ei nu au un caracter stabil. Ei nu s-au bazat pe propria lor judecată în practică şi de aceea minţile lor nu s-au

2:15 dezvoltat şi întărit în mod corespunzător. Atât de mult timp ei au fost în mod absolut stăpâniţi de părinţii lor, încât se bizuie numai pe aceştia; părinţii lor constituie minte şi judecată pentru ei.

2:16 Pe de altă parte, tinerii nu trebuie lăsaţi să gândească şi să acţioneze independent de judecata părinţilor şi profesorilor lor. Copiii trebuie învăţaţi să respecte judecata care are experienţă şi să se lase călăuziţi de părinţii şi profesorii lor. Ei trebuie educaţi în aşa fel, încât minţile lor să fie unite cu minţile părinţilor şi profesorilor lor şi să fie astfel instruiţi, să vadă cât este de potrivit ca ei să dea atenţie sfaturilor lor. Iar atunci când ei pleacă de sub mâna călăuzitoare a părinţilor şi profesorilor lor, caracterele lor nu vor fi precum trestia care tremură în vânt.

2:17 Instruirea cu severitate a copiilor, fără ca aceştia să fie călăuziţi în mod corespunzător să gândească şi să acţioneze singuri, în funcţie de cât le îngăduie capacitatea minţii lor, pentru ca în acest fel ei să se poată dezvolta în ceea ce priveşte gândirea, sentimentele, legate de valoarea personală şi încrederea în propriile lor puteri, va produce întotdeauna o categorie slabă în ce priveşte puterea mintală şi morală. Şi când ajung în societate şi este nevoie să ia singuri decizii, se va da pe faţă faptul că ei sunt dresaţi ca animalele, şi nu educaţi. Minţile lor, în loc să fie îndrumate, au fost forţate să se supună prin disciplina aspră a părinţilor şi profesorilor.

2:18 Acei părinţi şi profesori care se laudă că au stăpânire deplină asupra minţii şi voinţei copiilor care sunt în grija lor ar înceta să se laude dacă ar putea urmări în viitor viaţa copiilor care sunt astfel aduşi în stăpânire prin forţă sau prin teamă. Aceşti copii sunt aproape total nepregătiţi să ia asupra lor responsabilităţile grele ale vieţii. Când aceşti tineri ies de sub grija părinţilor şi profesorilor lor şi sunt nevoiţi să gândească ei înşişi ce au de făcut, este aproape o certitudine că apucă pe o cale greşită şi cedează sub puterea ispitei. Nu au succes în viaţă şi aceleaşi deficienţe pot fi regăsite şi în viaţa religioasă. Dacă profesorii copiilor ar putea vedea rezultatele viitoare ale

2:19 disciplinei greşite pe care o folosesc, desfăşurate în faţa lor, ei şi-ar schimba planul de educaţie. Aceşti profesori, care sunt satisfăcuţi că au stăpânire deplină asupra elevilor lor, nu sunt nişte profesori cu succes în munca lor, chiar dacă pe moment lucrurile par încântătoare.

2:20 Dumnezeu nu a planificat niciodată ca mintea unui om să fie sub stăpânirea deplină a altuia. Iar aceia care fac eforturi pentru a uni individualitatea copiilor cu a lor, şi să fie minte, voinţă şi conştiinţă pentru ei, îşi asumă responsabilităţi înfricoşătoare. Aceşti elevi s-ar putea să apară în anumite ocazii ca nişte soldaţi bine instruiţi. Însă, când este îndepărtată restricţia, se vede în ei dorinţa de a acţiona independent de principiul ferm care a fost sădit în ei. Cei care au ca obiectiv să-şi educe în aşa fel elevii, încât aceştia să devină bărbaţi şi femei care acţionează din principiu, calificaţi pentru orice poziţie în viaţă, sunt cei mai folositori şi de succes profesori. S-ar putea ca lucrarea lor să nu fie considerată folositoare de către conservatorii nechibzuiţi, iar eforturile lor să nu fie apreciate la fel de mult ca cele ale profesorilor care stăpânesc mintea şi voinţa elevilor cu autoritate absolută; însă viaţa viitoare a elevilor lor va arăta roadele unui plan de educaţie mai bun.

2:21 Există pericolul ca atât părinţii, cât şi profesorii să poruncească şi să dicteze prea mult, în timp ce dau greş în a intra într-o relaţie socială cu copiii şi elevii lor. Adesea, ei sunt prea rezervaţi şi îşi exercită autoritatea într-o manieră rece, lipsită de simpatie, care nu poate câştiga inimile copiilor şi elevilor. Dacă şi-ar apropia copiii, dacă le-ar arăta că îi iubesc, dacă şi-ar arăta interesul pentru toate eforturile pe care le fac aceştia şi dacă s-ar comporta chiar ca un copil printre copii în jocurile lor sportive, ei i-ar face pe copii foarte fericiţi şi le-ar câştiga iubirea şi încrederea. Iar

2:22 copiii vor respecta cu plăcere autoritatea părinţilor şi profesorilor lor.

2:23 Obiceiurile şi principiile unui profesor trebuie considerate mai importante decât calificarea lui profesională. Dacă este un creştin sincer, el va simţi necesitatea de a se interesa în mod egal de educaţia fizică, mintală, morală şi spirituală a elevilor lui. Pentru a avea o influenţă bună, el trebuie să aibă o stăpânire de sine desăvârşită, iar inima lui trebuie să fie plină de iubire pentru elevii lui, lucru care se va vedea în privirile, în cuvintele şi în faptele lui. Având el însuşi un caracter puternic, va putea să modeleze minţile elevilor săi şi să-i instruiască în materiile respective. Educaţia din primii ani ai copiilor formează, în general, caracterele lor pentru viaţă. Cei care lucrează cu copiii trebuie să fie foarte atenţi, să cunoască în ce fel funcţionează mintea copiilor, pentru a şti mai bine cum să direcţioneze puterile, astfel încât ele să fie folosite în cel mai bun mod.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: