Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Principiile fundamentale ale educaţiei creştine

Principiile fundamentale ale educaţiei creştine, 14


14:1 Curtenie şi căsătorie

14:2 În aceste vremuri de primejdii şi de corupţie, tinerii sunt expuşi la multe încercări şi ispite. Mulţi navighează spre un port periculos. Ei au nevoie de un pilot, însă dispreţuiesc şi nu acceptă ajutorul de care au atât de multă nevoie, socotind că sunt în stare să îşi conducă singuri barca, şi nu realizează că sunt pe punctul de a se lovi de o stâncă ascunsă, care le poate cauza naufragiul credinţei şi fericirii lor. Ei sunt înnebuniţi de curtenie şi căsătorie şi principala lor ţintă este să apuce pe propria cale. Astfel, în cea mai importantă perioadă din viaţa lor, ei au nevoie de un sfătuitor care să nu greşească şi de o călăuză infailibilă. Acestea pot fi găsite în Cuvântul lui Dumnezeu. Dacă nu sunt cercetători sârguincioşi ai acestui Cuvânt, ei vor face greşeli deosebit de grave, care vor afecta fericirea lor şi a altora, atât pentru viaţa de acum, cât şi pentru cea viitoare.

14:3 Mulţi au tendinţa de a fi năvalnici şi încăpăţânaţi. Ei nu au acordat atenţie sfatului din Cuvântul lui Dumnezeu; nu au luptat cu eul şi nu au obţinut biruinţe împotriva lui; iar voinţa lor mândră, neclintită, i-a îndepărtat de calea datoriei şi a ascultării. Priviţi la vieţile voastre de până acum, iubiţi tineri, şi cercetaţi-le cu credincioşie, în lumina Cuvântului lui Dumnezeu. Aţi fost conştiincioşi în privinţa obligaţiilor voastre faţă de părinţi, aşa cum prescrie Biblia? V-aţi purtat voi cu bunăvoinţă şi dragoste faţă de mama care v-a purtat de grijă din pruncie? Aţi ţinut voi cont de dorinţele ei sau aţi produs durere şi tristeţe inimii ei, împlinind doar dorinţele şi planurile voastre? Adevărul pe care îl susţineţi v-a sfinţit inima, v-a înmuiat şi supus voinţa? Dacă nu, aveţi mult de lucru pentru a îndrepta greşelile trecutului.

14:4 Biblia prezintă standardul desăvârşit al caracterului. Cartea sfântă, inspirată de Dumnezeu şi scrisă de oameni sfinţi, constituie un ghid desăvârşit pentru toate împrejurările din viaţă. Aceasta prezintă clar

14:5 atât datoriile tinerilor, cât şi ale celor mai în vârstă. Dacă devine ghidul vieţii, învăţăturile ei vor îndrepta sufletul către cer, vor înnobila mintea, vor înfrumuseţa caracterul şi vor aduce pace şi bucurie în inimă. Însă mulţi tineri au ales să-şi fie ei înşişi sfătuitor şi ghid şi şi-au preluat cazurile în mâinile lor. Unii ca aceştia au nevoie să studieze mai atent învăţăturile Bibliei. Pe paginile ei, aceştia vor găsi descoperită datoria faţă de părinţi şi faţă de fraţii lor în credinţă. Porunca a cincea spune: "Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta ca să ţi se lungească zilele în ţara pe care ţi-o dă Domnul, Dumnezeul tău" (Exod 20, 12). Unul dintre semnele pe care noi le trăim în timpul sfârşitului este acela că copiii sunt neascultători de părinţi, nemulţumitori, nesfinţiţi. Cuvântul lui Dumnezeu abundă în sfaturi şi învăţături care îndeamnă la respect faţă de părinţi. Acesta imprimă în mintea tinerilor datoria de a-i iubi şi preţui pe aceia care i-au călăuzit în pruncie, copilărie şi tinereţe, până când au atins vârsta maturităţii, şi care acum depind într-o mare măsură de ei pentru pace şi fericire. Biblia nu lasă îndoieli în privinţa acestui subiect; cu toate acestea, învăţăturile sale au fost în mare măsură desconsiderate.

14:6 Tinerii au multe lecţii de învăţat, şi cea mai importantă este să înveţe să se cunoască pe ei înşişi. Ei trebuie să aibă idei corecte cu privire la obligaţiile şi îndatoririle faţă de părinţii lor şi trebuie să înveţe continuu în şcoala lui Hristos să fie blânzi şi smeriţi cu inima. Pe lângă faptul că trebuie să-şi iubească şi să-şi onoreze părinţii, ei trebuie, de asemenea, să respecte judecata oamenilor cu experienţă cu care au de-a face în biserică. Un tânăr care se bucură şi câştigă prietenia unei tinere, fără ca acest lucru să fie cunoscut de părinţii ei, nu se poartă ca un creştin nobil, nici faţă de ea şi nici faţă de părinţii ei. Prin discuţii şi întâlniri secrete, el poate avea influenţă asupra minţii ei; însă, făcând astfel, el nu dă dovadă de acea nobleţe şi integritate sufletească pe care le are orice

14:7 copil al lui Dumnezeu. Pentru a-şi atinge scopul, ei acţionează într-un mod în care nu sunt sinceri şi deschişi, potrivit cu standardul Bibliei, şi se dovedesc necredincioşi faţă de cei care îi iubesc şi încearcă să îi apere cu credincioşie. Căsătoriile contractate sub astfel de influenţe nu sunt în conformitate cu Cuvântul lui Dumnezeu. Unul care conduce o tânără departe de datoria ei, care îi tulbură ideile cu privire la poruncile clare ale lui Dumnezeu de a-şi asculta şi onora părinţii, este unul care nu se va dovedi credincios în obligaţiile lui când se va căsători.

14:8 Se pune întrebarea: "Cum îşi va ţine tânărul curată cărarea?" Şi se dă răspunsul: "Îndreptându-se după Cuvântul Tău". Un tânăr care ia Biblia drept călăuză nu va da greş în privinţa datoriilor şi a siguranţei sale. Acea carte binecuvântată îl va ajuta să-şi păstreze integritatea de caracter, să fie credincios şi să nu practice înşelăciunea. "Să nu furi", a scris Dumnezeu cu degetele Sale pe tablele de piatră; cu toate acestea, cât de mult se practică şi se scuză furtul de sentimente! Se întreţine o curtenie înşelătoare, discuţiile în ascuns sunt continuate până când sentimentele uneia care nu este experimentată, şi nu ştie până unde pot merge aceste lucruri, sunt într-o oarecare măsură îndepărtate de la părinţii ei şi îndreptate către cel care arată chiar din modul în care a acţionat că nu este vrednic de dragostea ei. Biblia condamnă orice fel de necinste şi ne cere să facem ceea ce este bine în orice împrejurări. Cel care face din Biblie ghidul tinereţii sale, o lumină pe cărarea sa, va asculta de învăţăturile ei în toate lucrurile. El nu va călca nici o literă sau o iotă din lege pentru a atinge vreun scop anume, chiar dacă va trebui, ca urmare a acestui lucru, să facă sacrificii mari. Dacă crede în Biblie, el ştie că binecuvântarea lui Dumnezeu nu va rămâne asupra lui dacă se îndepărtează de calea cea dreaptă. Deşi o vreme s-ar putea să prospere, el va culege cu siguranţă roadele faptelor sale.

14:9 Blestemul lui Dumnezeu va fi asupra multor legături nepotrivite care se formează în acest veac lumesc.

14:10 Dacă Biblia ar lăsa aceste chestiuni într-o lumină neclară, nesigură, atunci conduita pe care mulţi tineri de astăzi o urmează în ataşamentul lor unul faţă de altul ar fi mai scuzabil. Însă cerinţele Bibliei nu sunt nişte porunci incomplete; ele pretind o puritate desăvârşită a gândului, a cuvântului şi a faptei. Noi suntem recunoscători lui Dumnezeu, căci Cuvântul Său este o lumină pentru picioarele noastre şi nimeni nu trebuie să dea greş pe calea datoriei. Tinerii trebuie să-şi facă un obicei din a studia paginile ei şi a da atenţie sfaturilor sale; căci întotdeauna se fac greşeli atunci când se îndepărtează de preceptele ei.

14:11 Dacă există vreun subiect care să necesite să fie luat în seamă cu judecată calmă şi nepătimaşă, atunci acela este subiectul căsătoriei. Dacă e nevoie vreodată de Biblie ca sfătuitor, atunci momentul acela este înainte de a face un pas care leagă două persoane pe viaţă. Însă, în această privinţă, sentimentele sunt considerate cele care trebuie să conducă; şi în atât de multe cazuri, sentimentalismul bolnav este cel care preia cârma şi îi conduce la ruină sigură. În acest punct, tinerii dovedesc cea mai puţină inteligenţă decât în oricare alt subiect; este cel asupra căruia refuză să-şi folosească raţiunea. Problema căsătoriei se pare că are o putere de vrajă asupra lor. Ei nu se supun lui Dumnezeu. Simţurile lor sunt înlănţuite şi ei merg înainte în secret, ca şi când s-ar teme că s-ar amesteca cineva în planurile lor.

14:12 Această metodă, care păstrează secretul asupra desfăşurării curteniei şi stabilirii căsătoriei, constituie cauza multor nenorociri, a căror mărime pe deplin o cunoaşte numai Dumnezeu. Lovindu-se de această stâncă au naufragiat mii de suflete. Creştini remarcabili, integri, sensibili la aproape oricare alt subiect, fac greşeli înfricoşătoare în această privinţă. Ei manifestă o voinţă puternică în a-şi urma calea, pe care raţiunea nu o poate schimba. Ei devin atât de fascinaţi de sentimentele şi impulsurile omeneşti, încât nu au dorinţa de a cerceta Biblia şi de a intra într-o legătură strânsă cu Dumnezeu. Satana ştie bine cu ce elemente are de-a face şi îşi etalează înţelepciunea lui diabolică prin diferite amăgiri prin care înşeală sufletele, atrăgându-le spre ruină. El veghează asupra fiecărui

14:13 pas făcut şi face multe sugestii şi, adesea, aceste sugestii sunt urmate mai degrabă decât Cu-vântul lui Dumnezeu. Această plasă periculoasă, fin ţesută, este pregătită cu dibăcie pentru a-i prinde în mrejele ei pe cei tineri şi nechibzuiţi. Poate fi adesea mascată de un veşmânt de lumină; însă cei care îi cad victime se străpung pe ei înşişi cu multe dureri. Urmarea: epave omeneşti pot fi întâlnite pretutindeni.

14:14 Când vor fi înţelepţi tinerii noştri? Cât va mai dura această lucrare? Se vor conduce copiii doar după dorinţele şi înclinaţiile lor, fără să ţină seama de sfatul şi judecata părinţilor? Unii par a nu ţine cont niciodată de dorinţele şi preferinţele părinţilor lor, nici de judecata lor matură. Egoismul a închis uşa inimilor lor faţă de afecţiunea filială. Minţile tinerilor trebuie trezite în această privinţă. Porunca a cincea este singura însoţită de o făgăduinţă, însă i se acordă puţină atenţie şi este chiar ignorată de cel îndrăgostit. Dispreţuirea dragostei mamei, dezonorarea grijii tatălui sunt păcate care rămân înregistrate în dreptul multor tineri.

14:15 Una dintre cele mai mari greşeli care se fac în această privinţă este aceea că sentimentele tinerilor fără experienţă nu trebuie tulburate, că nu trebuie să se amestece nimeni în experienţa lor de dragoste. Dacă a existat vreodată un subiect care trebuie studiat din toate punctele de vedere, atunci acesta este. Ajutorul celor care au experienţă şi cântăresc cu calm şi cu grijă problema de către ambele părţi este esenţială. Este un subiect tratat cu prea mare uşurinţă de majoritatea oamenilor. Chemaţi pe Dumnezeu şi pe părinţii voştri temători de Dumnezeu pentru a vă sfătui, prieteni tineri. Rugaţi-vă pentru aceasta. Cântăriţi fiecare sentiment şi urmăriţi dezvoltarea caracterului aceluia despre care gândiţi că vă veţi lega destinul pe viaţă. Pasul pe care sunteţi gata să-l faceţi este unul dintre cele mai importante din viaţa voastră şi nu trebuie făcut în grabă. Puteţi iubi, dar nu iubiţi orbeşte.

14:16 Examinaţi cu atenţie, ca să vedeţi dacă viaţa voastră de căsătorie ar putea fi

14:17 fericită sau lipsită de armonie şi mizerabilă. Puneţi-vă aceste întrebări: Mă va călăuzi oare această unire spre ceruri? Îmi va creşte dragostea pentru Dumnezeu? Mă va face mai folositor în viaţa aceasta? Dacă aceste reflecţii nu prezintă inconveniente, atunci, în temere de Dumnezeu, mergeţi înainte. Însă, chiar dacă s-a făcut logodna, fără o înţelegere deplină a caracterului persoanei cu care intenţionaţi să vă uniţi, nu vă gândiţi că logodna presupune neapărat să faceţi legământul căsătoriei şi să vă legaţi pe viaţă de unul pe care nu îl puteţi iubi şi respecta. Fiţi foarte atenţi la promisiunile pe care le faceţi; însă este bine, cu mult mai bine, să rupi o logodnă înainte de căsătorie decât să te desparţi după aceea, aşa cum fac mulţi.

14:18 Adevărata iubire este o plantă care are nevoie de îngrijire. Tânăra care îşi doreşte o căsătorie fericită şi plină de pace, care vrea să nu aibă parte în viitor de suferinţe şi dureri, să se întrebe înainte de a-şi oferi sentimentele: Are iubitul meu o mamă? Prin ce se distinge caracterul ei? Recunoaşte el obligaţiile pe care le are faţă de ea? Îi pasă lui de dorinţele şi fericirea ei? Dacă el nu-şi respectă şi nu-şi cinsteşte mama, va dovedi el respect şi dragoste, bunătate şi atenţie faţă de soţia sa? Când noutatea căsătoriei va trece, mă va mai iubi el? Va avea el răbdare când voi greşi sau va fi aspru, critic şi dictator? Adevărata afecţiune va acoperi multe greşeli; dragostea nu le va vedea.

14:19 Tinerii ascultă prea mult de impulsuri. Ei nu trebuie să cedeze atât de repede, nici să se lase captivaţi atât de uşor de înfăţişarea atrăgătoare a iubitului. Curtenia, aşa cum se desfăşoară în acest timp, este un aranjament de înşelăciune şi prefăcătorie, cu care are mai mult de-a face vrăjmaşul sufletelor decât Dumnezeu. Aici este nevoie de mult bun simţ, însă adevărul este că nu prea există.

14:20 Dacă copiii ar fi mai apropiaţi de părinţii lor, dacă ar avea încredere în ei şi le-ar spune bucuriile şi necazurile lor, ei s-ar scuti singuri de multe dureri

14:21 în viitor. Când sunt tulburaţi şi nu ştiu care este calea cea bună, să vină în faţa părinţilor, să prezinte lucrurile exact aşa cum le văd ei şi să ceară sfat de la aceştia. Cine ar putea fi mai în măsură să îi atenţioneze în legătură cu anumite pericole decât părinţii credincioşi? Cine ar putea înţelege mai bine decât ei temperamentele lor? Copiii care sunt creştini vor preţui mai presus de orice binecuvântare pământească iubirea şi aprobarea părinţilor lor temători de Dumnezeu. Părinţii pot simţi împreună cu copiii, pot să se roage pentru ei şi împreună cu ei, pentru ca Dumnezeu să-i apere şi să-i călăuzească. Mai presus de orice altceva, ei îi vor îndrepta spre Prietenul şi Sfătuitorul care nu greşeşte niciodată, care va fi alături de ei în neputinţele lor. El, care a fost ispitit în toate lucrurile, ca şi noi, dar fără păcat, ştie cum să-i ajute pe cei care sunt ispitiţi şi care vin la El prin credinţă.

14:22 Review and Herald, 26 ianuarie 1886

14:23 Pentru studiu suplimentar

14:24 Instructorul tineretului - Educaţia în cămin, 21 aprilie 1886

14:25 Review and Herald - Recreaţia creştinului, 25 mai 1886