English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Principiile fundamentale ale educaţiei creştine

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

Principiile fundamentale ale educaţiei creştine, 12


12:1 Integritatea lui Daniel la încercare

12:2 Profetul Daniel a fost un om ilustru. El constituie un exemplu strălucit de ceea ce poate deveni omul atunci când conlucrează cu înţelepciunea lui Dumnezeu. Ne-a fost lăsat un scurt raport asupra vieţii acestui bărbat sfânt al lui Dumnezeu, pentru încurajarea acelora care aveau să îndure, în scurgerea timpului, încercări şi ispite.

12:3 Când poporul lui Israel, împreună cu regele lor, cu nobilii şi preoţii au fost duşi în robie, patru dintre aceştia au fost aleşi să slujească la curtea regelui Babilonului. Unul dintre ei a fost Daniel, care de timpuriu se arătase un tânăr promiţător, cu o abilitate remarcabilă. Toţi aceşti tineri erau de viţă nobilă şi sunt descrişi ca fiind "fără vreun cusur trupesc, frumoşi la chip, înzestraţi cu înţelepciune în orice ramură a ştiinţei, cu minte ageră şi pricepere" (Daniel 1, 4). Sesizând talentele deosebite ale acestor tineri captivi, regele Nebucadneţar s-a hotărât să-i pregătească pentru a îndeplini funcţii importante în împărăţia sa. Pentru a putea fi pe deplin calificaţi pentru noua viaţă la curte, potrivit obiceiului oriental, ei trebuia să înveţe limba haldeilor şi să fie supuşi, timp de trei ani, unui curs complet de educaţie fizică şi intelectuală.

12:4 Tinerii care făceau această şcoală nu aveau doar să fie admişi în palatul regal, ci se luau măsuri ca ei să mănânce din carnea şi să bea din vinul de la masa regelui. Prin aceasta, regele considera nu numai că le acordă o mare onoare, dar şi că le asigură cea mai bună dezvoltare fizică şi intelectuală pe care o puteau dobândi.

12:5 Printre cărnurile de la masa regelui, erau şi carne de porc şi alte cărnuri pe care legea lui Moise le declarase necurate, şi care evreilor le era în mod expres interzis să le mănânce. În acest punct, Daniel a fost adus în faţa unei încercări puternice. Să fie de partea învăţăturilor părinţilor săi în privinţa

12:6 cărnurilor şi băuturilor, ofensându-l astfel pe rege şi pierzându-şi nu numai poziţia, ci poate chiar şi viaţa, sau să nu ţină seama de porunca Domnului şi să se bucure de favoarea regelui, asigurându-şi astfel cele mai mari avantaje intelectuale şi cele mai ademenitoare perspective lumeşti?

12:7 Daniel nu a stat mult pe gânduri. El s-a decis să rămână ferm în integritatea sa, oricare ar fi fost urmările. El "s-a hotărât în inima lui să nu se spurce cu bucatele alese ale împăratului şi nici cu vinul pe care îl bea împăratul" .

12:8 Astăzi sunt mulţi care pretind că sunt creştini, dar care susţin că Daniel era prea deosebit, considerându-l îngust şi bigot. Ei consideră problema mâncării şi a băuturii de prea mică importanţă pentru a necesita o asemenea poziţie - una care cere probabil sacrificiu în privinţa oricăror avantaje pământeşti. Însă cei care judecă astfel vor descoperi în ziua judecăţii că s-au îndepărtat de la cerinţele clare ale lui Dumnezeu şi că au făcut din propriile lor păreri un standard în privinţa binelui şi răului. Ei vor descoperi că ceea ce pentru ei era lipsit de importanţă nu era la fel privit de Dumnezeu. De cerinţele Sale trebuie să ascultăm cu sfinţenie. Cei care acceptă sau se supun unuia dintre preceptele Sale pentru că le convine să facă astfel, în timp ce pe altele le resping pentru că acestea ar cere sacrificiu, coboară standardul dreptăţii şi prin exemplul lor îi conduc şi pe alţii să trateze cu uşurinţă Legea cea sfântă a lui Dumnezeu. "Aşa spune Domnul" trebuie să fie regula noastră în toate lucrurile.

12:9 Daniel a fost supus celor mai puternice ispite care i-ar putea asalta pe tinerii de astăzi; cu toate acestea, a rămas credincios educaţiei religioase pe care a primit-o în anii dinainte. El a fost înconjurat de influenţe a căror ţintă era de a doborî pe cei care oscilează între principiu şi tentaţie; totuşi, Cuvântul lui Dumnezeu îl prezintă pe Daniel ca având un caracter fără prihană. Daniel nu a îndrăznit să se încreadă în propria lui putere morală. Rugăciunea era pentru el o necesitate. El a făcut din Dumnezeu tăria lui, iar temerea de Domnul era continuu înaintea lui în toate lucrurile vieţii.

12:10 Daniel avea darul blândeţii autentice. El era

12:11 credincios, hotărât şi nobil. Căuta să trăiască în pace cu toţi, fiind în acelaşi timp neclintit, precum cedrul cel falnic, atunci când era vorba de principiu. În tot ceea ce nu venea în contradicţie cu închinarea faţă de Dumnezeu, el era respectuos şi ascultător faţă de cei care aveau autoritate asupra lui; însă el avea un simţ atât de înalt al datoriei faţă de Dumnezeu, încât cerinţele conducătorilor pământeşti erau subordonate. Nici un motiv egoist nu-l putea determina să se abată de la datoria sa.

12:12 Caracterul lui Daniel este prezentat ca un exemplu izbitor de ceea ce poate face harul lui Dumnezeu din oameni decăzuţi datorită firii pământeşti şi întinaţi de păcat. Raportul vieţii sale nobile, de tăgăduire de sine, constituie o încurajare pentru noi, oamenii obişnuiţi. Din exemplul său putem căpăta putere să rezistăm în mod nobil ispitei şi să stăm neclintiţi, prin harul blândeţii, de partea binelui, în cele mai grele încercări.

12:13 Daniel ar fi putut găsi cele mai plauzibile scuze pentru a se depărta de obiceiurile sale de cumpătare strictă; însă aprobarea lui Dumnezeu era mai scumpă pentru el decât favoarea celui mai puternic monarh pământesc, mai scumpă chiar decât propria lui viaţă. Obţinând, datorită purtării lor deosebite, favoarea lui Melţar, demnitarul care se ocupa de tinerii evrei, Daniel a cerut să le fie îngăduit să nu mănânce din cărnurile împăratului şi să nu bea din vinul lui. Melţar se temea ca nu cumva, dând curs acestei cereri, să atragă asupra lui neplăcerea regelui şi astfel să-şi pună în primejdie propria lui viaţă. Ca mulţi din zilele noastre, el socotea că o dietă cumpătată i-ar face pe aceşti tineri să fie palizi şi bolnăvicioşi, fără putere în muşchi, iar despre bucatele alese de la masa împăratului credea că îi va face frumoşi şi plini de sănătate şi că vor fi în stare să ducă la îndeplinire activităţi fizice şi intelectuale.

12:14 Daniel a hotărât ca problema să fie rezolvată prin punere la încercare timp de zece zile, în această perioadă urmând ca tinerilor evrei să le fie îngăduit să mănânce hrană simplă, în timp ce colegii lor se înfruptau din bucatele alese ale împăratului. În cele din urmă cererea le-a fost aprobată şi Daniel a simţit asigurarea că are câştig de cauză.

12:15 Deşi era doar un tânăr, el remarcase efectele vătămătoare ale vinului şi ale traiului destrăbălat asupra sănătăţii fizice şi mintale.

12:16 La sfârşitul celor zece zile, rezultatul a fost contrar aşteptărilor lui Melţar. Cei care avuseseră obiceiuri cumpătate au fost evident superiori colegilor lor, care fuseseră îngăduitori faţă de pofte, nu doar în ce priveşte înfăţişarea, dar şi în privinţa puterii fizice şi a tăriei mintale. Ca urmare a acestei încercări, lui Daniel şi tovarăşilor săi li s-a permis să-şi continue dieta simplă pe toată perioada pe care aveau să fie instruiţi pentru treburile împărăţiei.

12:17 Domnul a aprobat hotărârea şi tăgăduirea de sine a acestor tineri evrei şi binecuvântarea Sa i-a însoţit. El "le-a dat cunoştinţă şi pricepere în toată ştiinţa şi înţelepciunea; iar Daniel era priceput în toate vedeniile şi visele" (Daniel 1, 17). La sfârşitul celor trei ani de probă, când împăratul le-a verificat priceperea şi cunoştinţele, nu s-a găsit nici unul ca "Daniel, Hanania, Mişael şi Azaria. De aceea ei au fost primiţi în slujba împăratului. În toate lucrurile care cereau înţelepciune şi pricepere, şi despre care îi întreba împăratul, îi găsea de zece ori mai destoinici decât toţi vrăjitorii şi cititorii în stele, care erau în toată împărăţia lui" (Daniel 1, 19.20).

12:18 Viaţa lui Daniel constituie o ilustraţie inspirată a ceea ce înseamnă un caracter sfinţit. Este un exemplu pentru noi toţi, dar în special pentru tineri. O ascultare strictă de cerinţele lui Dumnezeu este benefică atât pentru sănătatea corpului, cât şi a minţii. Pentru a putea atinge cel mai înalt standard al realizărilor morale şi intelectuale, este necesar să căutăm înţelepciune şi putere la Dumnezeu şi să fim foarte cumpătaţi în toate obiceiurile vieţii. În experienţa lui Daniel şi a tovarăşilor săi găsim un exemplu al triumfului principiului cumpătării asupra ispitei de a îngădui pofta. Aceasta ne arată că prin intermediul principiului religios tinerii pot birui poftele firii pământeşti şi pot rămâne credincioşi cerinţelor lui Dumnezeu, chiar dacă îi va costa un mare sacrificiu.

12:19 Ce s-ar fi întâmplat dacă Daniel şi tovarăşii săi ar fi făcut compromis

12:20 cu acei demnitari păgâni şi ar fi cedat presiunii momentului, mâncând şi bând din ceea ce era obişnuit la babilonieni? Acel singur moment de îndepărtare de la principiu le-ar fi slăbit simţul în privinţa a ceea ce este drept şi faţă de ceea ce trebuia să constituie oroare faţă de păcat. Îngăduirea poftei ar fi implicat sacrificarea tăriei fizice, a clarităţii minţii şi a puterii spirituale. Un pas greşit ar fi condus către alţii, până ce se rupea relaţia lor cu cerul, iar ei ar fi cedat ispitei.

12:21 Dumnezeu spusese: "Pe acela care Mă va onora, Eu îl voi onora". În timpul cât Daniel s-a agăţat de Dumnezeu cu încredere neclintită, spiritul puterii profetice a venit asupra lui. În timp ce oamenii îl instruiau în privinţa datoriilor de la curte, el a fost învăţat de Dumnezeu să citească tainele veacurilor viitoare şi să prezinte generaţiilor viitoare, prin cifre şi simboluri, lucrurile minunate care aveau să se întâmple la sfârşitul timpului.

12:22 Semnele Timpului, 28 septembrie 1882

12:23 Pentru studiu suplimentar

12:24 Semnele Timpului - Daruri pentru sărbători, 14 decembrie 1882

12:25 Review and Herald - Tinerii ca lucrători misionari, 17 iulie 1883

12:26 Semnele Timpului - Ştiinţă şi revelaţie, 13 martie 1884

12:27 Semnele Timpului - Ştiinţă şi Biblie în educaţie, 20 martie 1884

12:28 Semnele Timpului - Educarea copiilor, 10 aprilie 1884

12:29 Semnele Timpului - Datorii importante în viaţa de cămin, 17 aprilie 1884

12:30 Importanţa educaţiei

12:31 Adevăratul obiectiv al educaţiei trebuie să fie privit cu deosebită atenţie. Dumnezeu l-a înzestrat pe fiecare om cu diferite capacităţi şi puteri, pentru ca acestea să poată fi folosite şi îmbogăţite în folosul Său. Toate darurile care ne sunt acordate de El trebuie să fie folosite la maximum. El ne cere fiecăruia să ne punem la lucru capacităţile, ca să fim cât se poate de folositori, pentru a putea face o lucrare nobilă pentru Dumnezeu, pentru binecuvântarea omenirii. Toate darurile pe care le avem, fie că este vorba de capacitatea minţii, bani sau influenţă, vin de la Dumnezeu, astfel ca să putem spune împreună cu David: "Toate lucrurile vin de la Tine şi tot ce Îţi dăm este al Tău".

12:32 Iubiţi tineri, care este ţelul şi scopul vieţii voastre? Aveţi voi ambiţia de a dobândi o educaţie care să vă confere un nume şi o poziţie în lume? Nutriţi voi gânduri pe care nu le puteţi exprima, că vreţi să vă aflaţi într-o zi în culmea măreţiei intelectuale, că vreţi să luaţi loc într-o zi în consiliile legislative şi judecătoreşti, pentru a contribui la promulgarea unor legi în folosul naţiunii? Nu este nimic greşit în toate aceste aspiraţii. Fiecare dintre voi puteţi avea anumite ţinte. Nu trebuie să vă mulţumiţi cu realizări medii. Ţintiţi cât mai sus şi nu cruţaţi nici un efort pentru a atinge standardul dorit.

12:33 Temerea de Domnul stă la temelia oricărei măreţii autentice. Integritatea, integritatea neabătută constituie principiul pe care trebuie să-l duceţi cu voi în toate problemele vieţii. Religia să fie cu voi în viaţa de la şcoală, din cămin şi în toate căile voastre. Problema importantă pentru voi acum este ce fel de studii alegeţi să faceţi şi cum le duceţi la îndeplinire în aşa fel, încât să vă păstraţi caracterul creştin curat, integru şi nepătat, supunând toate interesele şi cerinţele vremelnice cerinţelor mai înalte ale Evangheliei lui Hristos. Acum clădiţi cât aveţi materiale, încât să vă puteţi da ca exemplu societăţii şi vieţii că puteţi împlini scopul lui Dumnezeu în viaţa voastră. Ca ucenici ai lui Hristos, nu sunteţi

12:34 scutiţi de treburile vremelnice; însă trebuie să duceţi religia cu voi. În orice meserie vă calificaţi, nu nutriţi niciodată ideea că aţi putea avea succes dacă sacrificaţi principiul.

12:35 Echilibraţi de principiul religios, veţi putea atinge orice înălţime doriţi. Noi vom fi bucuroşi să vă vedem că vă ridicaţi până la înălţimea nobilă pe care Dumnezeu a desemnat-o s-o atingeţi. Domnul Isus îi iubeşte pe preţioşii tineri; El nu are plăcerea să-i vadă crescând fără să-şi dezvolte talentele. Ei pot deveni bărbaţi puternici, fermi în principii, în stare să fie învăţaţi să li se încredinţeze responsabilităţi înalte, şi în această direcţie, ei trebuie să îşi concentreze toate puterile.

12:36 Însă niciodată nu comiteţi o nelegiuire atât de mare ca aceea de a perverti puterile date vouă de Dumnezeu pentru a face rău şi a distruge pe alţii. Sunt oameni deosebit de talentaţi care îşi folosesc priceperea răspândind în jur ruină morală şi stricăciune; însă toţi aceştia seamănă o sămânţă ale cărei roade vor fi neplăcute. Este un lucru înfricoşător să ne înfăşurăm talantul încredinţat într-un ştergar şi să-l ascundem în pământ; aceasta înseamnă să aruncăm cununa vieţii. Dumnezeu ne cere să lucrăm. Fiecare are o anumită responsabilitate; iar noi nu ne putem îndeplini marea misiune a vieţii decât atunci când aceste responsabilităţi sunt pe deplin acceptate şi când ne achităm de ele cu credincioşie şi conştiinciozitate.

12:37 Înţeleptul spune: "Adu-ţi aminte de Creatorul tău, în zilele tinereţii tale". Însă nu încerca să gândeşti nici măcar o clipă că religia te va face trist sau înnegurat şi că îţi va pune piedici pe calea spre succes. Religia lui Hristos nu ne umbreşte şi nici măcar nu ne slăbeşte vreo capacitate. În nici un fel aceasta nu vă va face incapabili să vă bucuraţi de vreo fericire reală din viaţă; ea nu a fost rânduită ca să vă micşoreze interesul pentru viaţă sau să vă facă indiferenţi faţă de cerinţele prietenilor sau ale societăţii. Ea nu acoperă viaţa cu o mantie făcută din sac; ea nu se exprimă prin suspinuri şi gemete amare. Nu, nu; cei care în orice lucru Îl socotesc pe Dumnezeu cel dintâi, cel din urmă şi

12:38 cel mai bun sunt cei mai fericiţi oameni din lume. Zâmbetul şi seninătatea nu dispar de pe feţele lor. Religia nu îl face pe om aspru şi necioplit, neglijent, dezordonat şi lipsit de amabilitate; dimpotrivă, ea îl înalţă şi îl înnobilează, îi rafinează gustul, îi sfinţeşte judecata şi îl face potrivit pentru societatea îngerilor din ceruri şi pentru căminul pe care Domnul Isus S-a dus să i-l pregătească.

12:39 Niciodată să nu pierdem din vedere faptul că Domnul Isus este o fântână din care bucuria ţâşneşte ca un izvor. Lui nu-I face plăcere să vadă fiinţe omeneşti suferind, ci Îi place să le vadă fericite. Creştinii au la îndemână multe surse de bucurie şi pot spune, cu o acurateţe ce nu dă greş, care plăceri sunt îngăduite şi potrivite. Ei se pot bucura de acele feluri de recreare care nu fac mintea să rătăcească fără scop şi nici nu înjosesc sufletul, care nu vor dezamăgi şi nici nu vor lăsa în urmă o influenţă tristă, care distruge respectul de sine sau pune bariere pe calea spre utilitate. Dacă Îl pot lua pe Domnul Isus cu ei şi pot păstra un spirit de rugăciune, ei sunt în siguranţă cu totul.

12:40 Psalmistul spune: "Înţelegerea cuvintelor Sale dă lumină şi pricepere omului de rând". Ca putere educativă, Biblia este fără rival. Nu există lucrări ştiinţifice care să fie atât de bine adaptate pentru a dezvolta conştiinţa, aşa cum este contemplarea adevărurilor mari şi vitale şi a lecţiilor practice ale Bibliei. Nu a mai fost scrisă vreodată o altă carte atât de bine întocmită pentru a da putere mintală. Oameni cu un intelect strălucit, dacă nu sunt călăuziţi de Cuvântul lui Dumnezeu în cercetările lor, ajung confuzi; ei nu-L pot înţelege pe Creator sau lucrările Sale. Însă, dacă mintea este dirijată să înţeleagă şi să aprecieze adevărul cel veşnic, mobilizată să depună eforturi pentru a săpa după nestematele adevărului în mina bogată a Cuvântului lui Dumnezeu, ea nu se va pipernici niciodată şi nici nu va slăbi ca atunci când zăboveşte asupra subiectelor obişnuite.

12:41 Biblia este cea mai instructivă şi cuprinzătoare istorie ce a fost dată vreodată lumii. Paginile ei sacre conţin singura relatare autentică referitoare la creaţiune. Aici putem vedea puterea care "a întins cerurile şi a pus temeliile pământului". În ea găsim relatarea demnă de încredere a

12:42 istoriei neamului omenesc, una care nu a fost distorsionată de prejudecata sau mândria omenească.

12:43 În Cuvântul lui Dumnezeu găsim subiecte pentru cele mai profunde cugetări; adevărurile acestuia trezesc cele mai nobile aspiraţii. Aici îi întâlnim pe patriarhi şi profeţi şi auzim vocea Celui Veşnic vorbindu-le oamenilor. Aici Îl privim pe Acela pe care îngerii Îl contemplă cu uluire - pe Fiul lui Dumnezeu, care S-a umilit pentru a deveni înlocuitorul nostru şi siguranţa noastră, înfruntând singur puterile întunericului şi obţinând biruinţa în dreptul nostru.

12:44 Tinerii noştri au Biblia cea preţioasă; iar dacă toate planurile şi scopurile lor sunt testate de Sfintele Scripturi, ei vor fi conduşi pe cărări sigure. Din ea putem învăţa ce aşteaptă Dumnezeu de la fiinţele create după chipul Său. Din ea putem învăţa cum să ne facem o viaţă mai bună aici şi cum să ne asigurăm viaţa viitoare. Nici o altă carte nu poate da răspuns la întrebările pe care le izvorăşte mintea şi la dorinţele inimii. Acordând atenţie învăţăturilor Cuvântului lui Dumnezeu, oamenii se pot ridica din cele mai de jos adâncimi ale ignoranţei şi degradării şi pot deveni fii ai lui Dumnezeu, conlucrători cu îngerii cei fără păcat.

12:45 Cu cât mintea zăboveşte mai mult asupra acestor teme, cu atât se va vedea mai mult că aceleaşi principii guvernează atât lucrurile lumii, cât şi cele spirituale. Există armonie între natură şi creştinism; căci amândouă au acelaşi Creator. Cartea naturii şi cartea revelaţiei arată că este la lucru aceeaşi înţelepciune divină. Sunt lecţii care trebuie învăţate din natură; şi sunt lecţii adânci, serioase, de o deosebită importanţă, care trebuie învăţate din cartea lui Dumnezeu.

12:46 Prieteni tineri, temerea de Domnul stă la temelia oricărui progres; este începutul înţelepciunii. Tatăl nostru ceresc are anumite cerinţe de la voi; căci El vă dă darurile harului Său fără să ceară ceva sau fără ca voi să aveţi vreun merit; şi mai mult decât atât, El a dat pentru voi tot cerul într-un singur dar, acela al Fiului Său prea iubit. Pentru acest dar infinit, El vă cere să-L ascultaţi. Fiindcă a plătit

12:47 un preţ pentru voi, însuşi sângele preţios al Fiului lui Dumnezeu, El vă cere să folosiţi în mod potrivit privilegiile de care vă bucuraţi. Capacităţile voastre intelectuale şi morale sunt daruri, talanţi pe care vi i-a încredinţat Dumnezeu ca să-i puneţi la schimbător în mod înţelept şi voi nu aveţi voie să-i îngropaţi, nefolosindu-i corespunzător, sau să îngăduiţi ca aceştia să se micşoreze sau să se denatureze prin inactivitate. Va trebui să vă hotărâţi dacă vă veţi achita cu credincioşie de responsabilităţile grele pe care le aveţi şi dacă eforturile voastre vor fi sau nu bine călăuzite, făcând tot ce puteţi din partea voastră.

12:48 Noi trăim în timpul primejdios al sfârşitului. Întregul cer este interesat ce caracter ne clădim. Pentru tine s-a făcut tot ce era cu putinţă ca să poţi deveni părtaş la natura divină, după ce ai scăpat de stricăciunea care este în lume prin pofte. Omul nu este lăsat singur să învingă puterile întunericului doar prin eforturile lui slabe. Ajutorul este la îndemână şi va fi dat oricărui suflet care îl doreşte cu adevărat. Îngerii lui Dumnezeu care urcă şi coboară pe scara pe care Iacov a văzut-o în vis vor ajuta pe fiecare suflet care doreşte să urce chiar până la înălţimea cerului. Ei apără poporul lui Dumnezeu şi le veghează fiecare pas. Cei care urcă pe cărarea cea strălucitoare vor fi răsplătiţi; ei vor intra în bucuria Domnului lor.

12:49 IMPORTANŢA EDUCAŢIEI

12:50 Pentru Daniel, temerea de Domnul era începutul înţelepciunii. El a fost aşezat într-o poziţie în care ispita era puternică. La curtea împărătească, destrăbălarea era pretutindeni; plăceri egoiste, satisfacerea poftei, necumpătarea şi lăcomia erau la ordinea zilei. Daniel putea ori să se deprindă şi el cu obiceiurile celor de la curte, ori să se împotrivească influenţelor care îl trăgeau în jos. El a ales a doua variantă. S-a hotărât în inima lui să nu se lase intimidat de plăcerile păcătoase cu care avea de-a face, oricare ar fi fost consecinţele. El nu s-a întinat nici măcar cu carnea de la masa împăratului sau cu vinul pe care îl bea el. Domnul a fost mulţumit de

12:51 calea pe care a urmat-o Daniel. El a fost mult iubit şi onorat de cer; şi lui, Dumnezeul înţelepciunii i-a dat iscusinţă în ştiinţa haldeilor şi pricepere în toate vedeniile şi visele.

12:52 Dacă studenţii care frecventează colegiile noastre vor fi hotărâţi, vor rămâne integri, dacă nu se vor întovărăşi cu cei care umblă pe căi păcătoase şi nici nu se vor lăsa ademeniţi de societatea lor, ca şi Daniel, ei se vor bucura de favoarea lui Dumnezeu. Dacă se vor detaşa de distracţiile fără rost şi de îngăduirea poftei, minţile lor vor putea fi clare pentru a putea dobândi cunoştinţe şi pricepere. Astfel, ei vor obţine o putere morală care îi va face să rămână neclintiţi când vor fi asaltaţi de ispită. Este o luptă continuă aceea de a te împotrivi răului şi de a fi în alertă; însă se merită să obţii biruinţă după biruinţă asupra eului şi asupra puterilor întunericului. Şi dacă tinerii vor fi încercaţi şi puşi la probă, aşa cum a fost pus Daniel, cât de mult Îl vor onora pe Dumnezeu prin alipirea lor de ceea ce este bine.

12:53 Un caracter nepătat este la fel de preţios precum aurul din Ofir. Fără trăsături de caracter curate, neîntinate, nimeni nu se poate face vreodată remarcat. Însă aspiraţiile nobile şi dragostea pentru neprihănire nu se moştenesc. Caracterul nu poate fi cumpărat; el trebuie format prin eforturi stăruitoare şi împotrivire faţă de ispită. Formarea unui caracter drept constituie lucrarea unei vieţi întregi şi este urmarea rugăciunii, meditaţiei unite cu un înalt scop pentru viaţă. Caracterul deosebit pe care tu îl ai trebuie să fie rezultatul eforturilor tale proprii. Prietenii te pot încuraja, însă nu pot face lucrul în locul tău. Dorinţele, suspinele, idealurile nu îţi pot fi de folos niciodată şi nu îţi pot face bine. Tu trebuie să urci. Încinge-ţi coapsele minţii şi porneşte lucrul cu toate puterile voinţei tale. Folosirea cu înţelepciune a ocaziilor pe care le aveţi, cultivarea talentelor cu care v-a înzestrat Dumnezeu vă vor face bărbaţi şi femei pe care Dumnezeu îi aprobă, o binecuvântare pentru societate. Standardul să fie sus şi, cu o energie nestăpânită, folosiţi la maxim talentele şi ocaziile pe care le aveţi şi grăbiţi-vă spre ţintă.

12:54 Vor oare tinerii noştri să fie conştienţi că au o luptă de dus? Satana şi oştirile lui sunt aşezaţi în linie de bătaie împotriva lor şi ei nu au experienţa pe care o au cei de vârstă matură.

12:55 Satana are o ură înverşunată împotriva lui Hristos şi a răscumpărării realizate prin sângele Lui şi el lucrează cu toată puterea lui de înşelăciune şi nelegiuire. Prin toate vicleniile posibile, el caută să-i înroleze pe tineri sub steagul său; şi el îi foloseşte ca pe agenţii săi pentru a strecura îndoieli cu privire la Biblie. Când este semănată o sămânţă de îndoială, Satana o hrăneşte întruna, până produce un seceriş bogat. Dacă el poate produce îndoieli cu privire la Scripturi, acel unul nu va înceta să lucreze până ce alte minţi nu vor fi influenţate de acelaşi scepticism.

12:56 Cei care nutresc îndoieli vor face caz că în privinţa a ceea ce gândesc sunt independenţi, însă departe de ei gândul de a fi cu adevărat liberi. Mintea lor este cuprinsă de teama tipică unui rob, ca nu cumva cineva, la fel de slab şi superficial ca ei, să nu-i batjocorească. Aceasta înseamnă slăbiciune şi robie faţă de cel mai înfricoşător tiran. Adevărata libertate şi independenţă se pot găsi în slujirea lui Dumnezeu. Slujirea Lui nu va pune asupra voastră restricţii care să vă împiedice fericirea. Îndeplinind cerinţele Lui, voi veţi găsi pace, mulţumire şi bucurie pe care, pe calea îngăduinţei şi a păcatului, nu le puteţi găsi. Apoi studiaţi bine natura libertăţii pe care o doriţi. Este aceasta libertatea fiilor lui Dumnezeu, aceea de a fi liberi în Isus Hristos? Sau nu cumva voi numiţi libertate îngăduirea egoistă a pasiunilor josnice? Acest fel de libertate atrage după ea cele mai amarnice remuşcări; ea constituie cea mai cruntă robie.

12:57 Adevărata independenţă a minţii nu este încăpăţânarea. Aceasta îi conduce pe tineri să-şi formeze propriile lor păreri despre Cuvântul lui Dumnezeu, orice ar spune sau ar face alţii. Dacă nu vor fi în prezenţa unor necredincioşi atei, ei vor fi stăpâni pe cunoştinţele lor şi îşi vor apăra credinţa în adevărurile sacre ale Evangheliei împotriva criticilor şi batjocurilor celor necredincioşi. Dacă ei sunt cu cei care socotesc că este o virtute să faci pe grozavul pe seama greşelilor celor ce spun că sunt creştini şi îşi bat joc de

12:58 religie, moralitate şi virtute, independenţa minţii lor îi va conduce să arate, cu politeţe, şi totuşi cu hotărâre, că batjocura este un înlocuitor slab pentru argumentul sănătos. Aceasta îi va face în stare să privească dincolo de cel care critică şi să vadă pe acela care este de fapt instigatorul, vrăjmaşul lui Dumnezeu şi al omului, şi să i se împotrivească lui în persoana agentului de care se foloseşte.

12:59 Prieteni tineri, staţi de partea lui Isus şi la vreme de nevoie El Se va ridica pentru voi. "După roadele lor îi veţi cunoaşte" (Matei 7, 20). Ori Dumnezeu, ori Satana controlează mintea; şi viaţa arată atât de clar că nu este nevoie să daţi greş în privinţa cărei puteri îi arătaţi credincioşie. Fiecare are o influenţă fie spre bine, fie spre rău. Este influenţa ta de partea lui Hristos sau de partea lui Satana? Cei care se îndepărtează de nedreptate au puterea Atotputernicului de partea lor. Atmosfera care îi înconjoară nu este pământească. Prin puterea fără vorbe a unei vieţi ordonate şi a unei conversaţii evlavioase, ei Îl pot prezenta pe Domnul Isus lumii. Ei pot reflecta lumina cerului şi pot câştiga suflete pentru Hristos.

12:60 Sunt bucuroasă că avem instituţii în care tinerii noştri pot fi separaţi de influenţele negative care sunt atât de frecvent întâlnite în şcolile din zilele noastre. Fraţii şi surorile noastre ar trebui să fie recunoscători că, în providenţa lui Dumnezeu, au fost înfiinţate colegii şi ar trebui să fie gata oricând să le susţină cu mijloacele lor. Trebuie folosite toate căile pentru educarea tinerilor şi pentru cultivarea moralităţii. Ei trebuie învăţaţi să aibă curajul de a se împotrivi curentului de stricăciune morală a acestui veac decăzut. Agăţându-se cu tărie de puterea divină, ei pot să formeze şi să modeleze societatea, şi nu să fie ei transformaţi după modelul lumii.

12:61 Nu poate exista o lucrare mai importantă ca aceea a educării corespunzătoare a tinerilor noştri. Noi trebuie să-i păzim, înfruntându-l pe Satana, pentru ca să nu ni-i smulgă din mâini. Când vin la colegiile noastre, tinerii nu ar trebui să simtă că vin printre străini, cărora nu le pasă de sufletele lor. Trebuie să fie mame şi taţi

12:62 în Israel care vor veghea asupra sufletelor lor, ca unii care vor da socoteală pentru acestea. Fraţi şi surori, nu staţi la distanţă de tineretul cel scump, ca şi când nu aţi avea nici un interes sau nici o responsabilitate faţă de ei. Voi, care sunteţi de mult timp creştini, aveţi o lucrare de făcut pentru ei, aceea de a-i conduce cu bunătate şi răbdare pe calea cea dreaptă. Ar trebui să le arătaţi că îi iubiţi pentru că sunt membrii mai tineri ai familiei Domnului, cumpăraţi cu sângele Său.

12:63 Viitorul societăţii va fi determinat de tineretul de astăzi. Satana face eforturi serioase, stăruitoare, pentru a corupe mintea şi a înjosi caracterul fiecărui tânăr; iar noi, care avem mai multă experienţă, să stăm ca spectatori şi să-l lăsăm să-şi atingă scopul, fără să-l împiedicăm? Să stăm la postul nostru, gata oricând să intrăm în acţiune, spre a lucra pentru aceşti tineri şi cu ajutorul lui Dumnezeu să-i ferim de distrugere. În pildă, când omul doarme, vrăjmaşul seamănă neghină; în timp ce voi, fraţii şi surorile mele, sunteţi inconştienţi de ceea ce face, el adună o armată de tineri sub steagul său; şi el exultă, pentru că prin ei duce lupta împotriva lui Dumnezeu.

12:64 Profesorii din şcolile noastre au o mare responsabilitate. Ei trebuie să fie, în cuvinte şi caracter, ceea ce doresc ca elevii şi studenţii lor să devină - bărbaţi şi femei care se tem de Dumnezeu şi lucrează pentru neprihănire. Dacă ei înşişi s-au deprins să meargă pe calea cea bună, ei îi vor putea învăţa pe tineri să meargă pe ea. Nu doar că îi vor învăţa în ce priveşte ştiinţa, dar îi vor învăţa să aibă o independenţă morală, să lucreze pentru Isus şi să ia asupra lor sarcini pentru cauza Sa.

12:65 Profesori, ce oportunităţi sunt! Ce privilegiu aveţi la îndemână de a modela minţile şi caracterul tinerilor aflaţi în grija voastră! Ce bucurie va fi să-i întâlniţi în jurul marelui tron alb şi să ştiţi că aţi făcut tot ce aţi putut spre a-i conduce spre veşnicie! Dacă lucrarea voastră va trece testul acelei zile mari, binecuvântarea Domnului va fi pentru urechile voastre ca cea mai plăcută

12:66 muzică: "Bine, rob bun şi credincios, intră în bucuria Stăpânului tău!"

12:67 În marele câmp gata pentru seceriş există din belşug de lucru pentru toţi; şi cei care neglijează să facă ceea ce pot vor fi găsiţi vinovaţi înaintea lui Dumnezeu. Să lucrăm pentru acest timp şi pentru veşnicie. Să lucrăm pentru tineri cu toate puterile pe care ni le-a dat Dumnezeu şi El ne va binecuvânta eforturile îndreptate în direcţia cea bună. Mântuitorul nostru doreşte atât de mult mântuirea tinerilor! El Se va bucura să-i vadă în jurul tronului Său, îmbrăcaţi în haina nepătată a neprihănirii Sale. El aşteaptă să pună pe capul lor cununa vieţii şi să audă vocile lor pline de bucurie aducând slavă, glorie şi onoare lui Dumnezeu şi Mielului, în cântarea de biruinţă care va suna şi va răsuna prin curţile cereşti.

12:68 Review and Herald, 19, 26 august 1884

12:69 Primejdia de a citi cărţi de ficţiune, neinspirate

12:70 Fiecare creştin, tânăr sau bătrân, va fi asaltat de ispite; şi singura noastră siguranţă este în a studia cu atenţie care este datoria noastră şi apoi să ne-o facem, oricât ne-ar costa acest lucru. S-a făcut totul pentru a ne asigura mântuirea şi noi trebuie nu doar să dorim, ci să fim şi nerăbdători a învăţa care este voia lui Dumnezeu şi să facem toate lucrurile pentru slava Sa. Aceasta este lucrarea vieţii creştinului. El nu va încerca să vadă cât de departe se poate aventura pe calea indiferenţei şi a necredinţei şi încă să poată fi numit un copil al lui Dumnezeu; ci el va cerceta să vadă cât de fidel poate imita viaţa şi caracterul lui Hristos.

12:71 Prieteni tineri, cunoaşterea Bibliei vă va ajuta să rezistaţi ispitei. Dacă aţi avut obiceiul să citiţi cărţi de poveşti, vreţi să vă gândiţi dacă este corect să vă petreceţi timpul cu aceste cărţi, care doar vă ocupă timpul şi vă distrează, însă nu vă dau tărie morală şi intelectuală? Dacă voi citiţi astfel de cărţi şi socotiţi că ele vă inspiră o dorinţă maladivă de a citi romane excitante, dacă ele vă conduc la antipatie faţă de Biblie şi vă determină s-o îndepărtaţi, dacă ele vă atrag în întuneric şi vă fac să vă depărtaţi de Dumnezeu - dacă aceasta este influenţa pe care o au asupra voastră, opriţi-vă chiar acolo unde vă aflaţi. Nu continuaţi să le citiţi până când imaginaţia vă este aprinsă şi deveniţi astfel nepregătiţi pentru a studia Biblia şi a vă achita de datoriile vieţii de zi cu zi.

12:72 Lucrările de ficţiune ieftine nu aduc nici un profit. Ele nu aduc cunoştinţe autentice; ele nu inspiră ţinte mari şi nobile, nu aprind în inimă dorinţe serioase după puritate, nu trezesc în suflet foamea după neprihănire. Dimpotrivă, ele ne fură timpul care ar trebui folosit în treburile practice ale vieţii şi pentru slujirea lui Dumnezeu - timp care ar trebui dedicat rugăciunii, vizitării celor bolnavi, ajutorării celor în nevoie şi educării în vederea unei vieţi folositoare. Când începeţi să citiţi o carte de poveşti, cât de des se întâmplă ca

12:73 imaginaţia să fie atât de excitată, încât sunteţi atraşi spre păcat. Sunteţi neascultători de părinţi şi tulburaţi căminul, neglijându-vă datoriile simple care vă revin. Şi, mai rău decât atât, rugăciunea este uitată, iar Biblia este citită cu indiferenţă sau complet neglijată.

12:74 Există şi o altă categorie de cărţi pe care ar trebui să le evitaţi, şi anume cele ale scriitorilor necredincioşi, cum sunt Paine şi Ingersoll. Adesea sunteţi ironizaţi şi socotiţi laşi că nu le citiţi, că vă e frică să le citiţi. Spuneţi-le deschis acestor duşmani care vor să vă ispitească - pentru că ei vă sunt duşmani, oricât de mult ar vrea ei să se socotească prietenii voştri - că voi veţi asculta de Dumnezeu şi veţi considera Biblia drept ghidul vostru. Spuneţi-le că vă e teamă să citiţi aceste cărţi; căci credinţa voastră în Cuvântul lui Dumnezeu este prea slabă şi că voi doriţi ca ea să crească şi să se întărească, şi nu să se micşoreze; şi că voi nu vreţi să intraţi în legătură atât de aproape cu tatăl minciunii.

12:75 Vă îndemn să staţi fermi şi mai degrabă să fiţi consideraţi laşi decât să faceţi vreo acţiune greşită. Nu îngăduiţi ca ironiile, ameninţările, observaţiile dispreţuitoare să vă determine să vă călcaţi pe conştiinţă nici în cel mai mic detaliu şi astfel să deschideţi o uşă prin care Satana să poată intra şi să poată controla mintea.

12:76 Nu vă permiteţi să deschideţi o carte al cărei conţinut este îndoielnic. Literatura lui Satana este de o fascinaţie diabolică. Este un mecanism puternic, prin care el zdrobeşte credinţa simplă şi curată. Nu vă socotiţi niciodată suficient de puternici pentru a citi cărţi necredincioase; căci acestea conţin venin ca şi cel al viperei. Ele nu vă pot face nici un bine, dar cu siguranţă vă pot face rău. Citindu-le, voi inhalaţi miasma iadului. Ele vor fi pentru sufletul vostru ca un izvor de apă otrăvit, care întinează mintea, ţinând-o în labirintul scepticismului şi făcând-o firească şi senzuală. Aceste cărţi sunt scrise de oameni pe care Satana îi foloseşte ca agenţi ai săi; şi prin aceste mijloace, el caută să vă tulbure mintea, să îndepărteze sufletul de Dumnezeu şi să-l jefuiască pe Creatorul nostru de reverenţa şi recunoştinţa care i se cuvin.

12:77 Mintea trebuie cultivată şi dorinţele ei controlate şi aduse în supunere faţă de voinţa lui Dumnezeu.

12:78 În loc să fie pipernicită şi deformată prin hrănirea cu gunoaiele pe care i le oferă Satana, aceasta ar trebui să aibă parte de hrană sănătoasă, care să îi dea tărie şi vigoare.

12:79 Tineri creştini, aveţi multe de învăţat. Trebuie să studiaţi cu interes Biblia; trebuie s-o cercetaţi, comparând text cu text. Dacă vreţi să faceţi un serviciu bun şi acceptat de Domnul, trebuie să cunoaşteţi care sunt cerinţele Lui. Cuvântul Lui este un ghid sigur şi, dacă este studiat cu atenţie, nu există primejdia de a cădea sub puterea ispitelor care îi înconjoară pe tineri şi care se adună asupra lor.

12:80 Instructorul tineretului, 10 septembrie 1884

12:81 Pentru studiu suplimentar

12:82 Semnele Timpului - Adevăratul obiectiv al educaţiei, 18 septembrie 1884

12:83 Semnele Timpului - Beneficiile hărniciei, 9 octombrie 1884

12:84 Semnele Timpului - Ştiinţa pe nedrept numită astfel, 6, 13 noiembrie 1884

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: