English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Educaţie

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

Educaţie, 7


7:1 NATURA CA ÎNVĂŢĂTOR

7:2 "Ia aminte la minunile Aceluia a cărui ştiinţă este desăvârşită."

7:3 Dumnezeu în natură

7:4 "Măreţia Lui acoperă cerurile şi slava Lui umple pământul."

7:5 Amprenta Divinităţii se vede asupra tuturor lucrurilor create. Natura mărturiseşte despre Dumnezeu. Mintea deschisă, adusă în contact cu miracolul şi taina universului, nu poate face altceva decât să recunoască lucrarea puterii infinite. Nu prin propria sa putere îşi dă pământul bunătăţile şi îşi continuă an după an mişcarea în jurul soarelui. O mână nevăzută conduce planetele în circuitul lor ceresc. O viaţă misterioasă însufleţeşte întreaga natură -, o viaţă care susţine nenumăratele lumi din spaţiul necuprins; care întăreşte insecta minusculă, ce pluteşte în adierea de vară; care dă putere aripilor rândunicii în zborul ei şi îi satură pe puii de corb care plâng; care desface bobocul şi preschimbă floarea în fruct.

7:6 Aceeaşi putere care susţine natura lucrează, de asemenea, şi în om. Aceleaşi legi măreţe, care călăuzesc deopotrivă astrul şi atomul, controlează şi viaţa omului. Legile care guvernează acţiunea inimii, care reglează fluxul curentului vieţii în corp sunt legile Inteligenţei supreme, care are autoritatea de a dispune de sufletul omului. De la El provine viaţa a tot ce există. Adevărata ei sferă de acţiune nu poate fi descoperită decât în armonie cu El. Pentru tot ceea ce a fost creat, condiţia este aceeaşi - o viaţă susţinută prin primirea vieţii lui Dumnezeu, o viaţă dusă în armonie cu voinţa Creatorului.

7:7 Călcarea Legii Sale, în domeniul fizic, mintal sau moral, presupune plasarea acelei persoane în afara armoniei cu universul, introducerea disonanţei, anarhiei, ruinei.

7:8 Pentru cel care învaţă să-i interpreteze în acest fel învăţăturile, natura se luminează; lumea este un manual, viaţa este o şcoală. Uniunea omului cu natura şi cu Dumnezeu, domnia universală a Legii, rezultatele călcării acesteia nu pot să nu impresioneze mintea şi să nu modeleze caracterul.

7:9 Acestea sunt lecţiile pe care trebuie să le înveţe copiii noştri. Copilului mic, incapabil încă de a învăţa de pe pagina tipărită sau de a fi introdus în ordinea stabilită din sala de clasă, natura îi prezintă o sursă inepuizabilă de instruire şi încântare. Inima care nu s-a împietrit încă prin contactul cu ceea ce este rău poate recunoaşte rapid Prezenţa care domneşte asupra tuturor lucrurilor create. Urechea care nu a surzit încă din pricina zgomotului lumii este atentă la Vocea care Se exprimă prin şoaptele naturii. Iar pentru cei care sunt mai bogaţi în ani, care au în mod constant nevoie de atenţionările ei tăcute, privind cele spirituale şi veşnice, învăţătura primită din natură nu va fi o sursă mai puţin importantă, de plăcere şi educaţie. Aşa cum cei ce locuiau în Eden învăţau de pe paginile naturii, aşa cum Moise descoperea scrisul de mână al lui Dumnezeu din câmpiile şi munţii Arabiei, iar copilul Isus pe coastele dealurilor Nazaretului, tot aşa pot învăţa despre El şi copiii de astăzi. Cele nevăzute sunt ilustrate prin cele văzute. Pe orice lucru de pe pământ, de la cel mai semeţ copac al pădurii până la lichenul care se prinde de stâncă, de la oceanul nemărginit până la cea mai măruntă scoică de pe plajă, ei pot privi chipul şi semnătura lui Dumnezeu.

7:10 Pe cât vă stă în putinţă, faceţi aşa încât copilul să fie adus din cei mai fragezi ani ai săi acolo unde acest manual minunat să fie deschis

7:11 înaintea lui. Să privească scenele slăvite, zugrăvite de Marele Artist pe pânza mereu schimbătoare a cerului, să se familiarizeze cu minunile pământului şi mării, să contemple tainele care se dezvăluie ale schimbării anotimpurilor şi, în toate lucrările Sale, să înveţe despre Creator.

7:12 Temelia unei educaţii adevărate nu poate fi aşezată în nici un alt fel atât de ferm şi de sigur. Cu toate acestea, chiar şi copilul, venind în contact cu natura, va găsi motive pentru a fi nedumerit. Nu va putea să nu descopere lucrarea unor forţe antagoniste. În acest punct are natura nevoie de un interpret. Privind asupra răului manifestat până şi în lumea naturală, toţi au de învăţat aceeaşi lecţie tristă - "Un vrăjmaş a făcut lucrul acesta". Matei 13,28

7:13 Învăţătura naturii nu poate fi citită corect decât în lumina care străluceşte de la Calvar. Prin povestirea Betleemului şi a crucii să se arate cum binele urmează să biruie răul şi cum fiecare binecuvântare pe care o primim este un dar al răscumpărării.

7:14 În tufele de mărăcini şi spini, în scaieţi şi neghină este reprezentat răul care întinează şi murdăreşte. În cântecul păsării şi în mugurele care se desface, în ploaie şi razele de soare, în adierea de vară şi în roua cea delicată, în zeci de mii de lucruri din natură, de la stejarul din pădure până la violeta care înfloreşte la rădăcina lui, se vede dragostea care reface. Şi natura încă ne vorbeşte despre bunătatea lui Dumnezeu.

7:15 "Căci Eu ştiu gândurile pe care le am cu privire la voi, zice Domnul, gânduri de pace şi nu de nenorocire." Ieremia 29,11. Aceasta este solia care, în lumina de la cruce, poate fi citită pe toată faţa naturii. Cerurile mărturisesc despre slava Sa, iar pământul este plin de bogăţiile Lui.

7:16 Lecţii de viaţă

7:17 "Vorbeşte pământului şi te va învăţa."

7:18 Marele Învăţător i-a adus pe ascultătorii Săi în contact cu natura, pentru ca aceştia să poată asculta glasul care se face auzit în toate lucrurile create; iar după ce inimile lor s-au sensibilizat şi mintea le-a devenit receptivă, i-a ajutat să interpreteze învăţătura spirituală din scenele asupra cărora cădea privirea lor. Pildele, prin care Îi plăcea atât de mult să-i înveţe lecţii ale adevărului, arătau cât de deschis era spiritul Său la influenţele naturii şi cât de încântat era să adune învăţătura spirituală din circumstanţele vieţii de zi cu zi.

7:19 Păsările cerului, crinii de pe câmp, semănătorul şi sămânţa, păstorul şi oaia - prin aceste lucruri Hristos ilustra adevărul nemuritor. Scotea de asemenea ilustraţii din evenimentele vieţii, fapte desprinse din experienţa familiară a ascultătorilor - aluatul, comoara ascunsă, mărgăritarul de mare preţ, năvodul, banul pierdut, fiul risipitor, casele de pe nisip şi de pe stâncă. În lecţiile Sale, exista ceva care să aducă interes în fiecare minte, care să facă apel la fiecare inimă. Astfel, activitatea zilnică, în loc să fie doar o corvoadă incapabilă de a fi subiectul unor meditaţii superioare, a fost iluminată şi înălţată prin elemente care să aducă neîncetat aminte de cele spirituale şi cele nevăzute.

7:20 Aşa ar trebui să dăm şi noi învăţătură. Copiii să înveţe să vadă în natură o expresie a iubirii şi înţelepciunii lui Dumnezeu;

7:21 gândul despre El să fie adus de legătura cu păsările, florile şi copacii; toate lucrurile văzute să devină pentru ei călăuze către cele nevăzute şi toate evenimentele din viaţă să fie un mijloc de învăţătură divină.

7:22 Astfel, pe măsură ce învaţă să studieze lecţiile din toate lucrurile create şi din toate experienţele vieţii, arătaţi-le că aceleaşi legi care guvernează lucrurile din natură şi evenimentele vieţii trebuie să aibă stăpânire asupra noastră; că sunt date pentru binele nostru; şi că numai în ascultare faţă de ele putem găsi adevăratul succes şi fericirea.

7:23 Legea slujirii

7:24 Toate lucrurile, atât cele din ceruri, cât şi cele de pe pământ, declară că marea lege a vieţii este o lege a slujirii. Tatăl cel veşnic slujeşte vieţii fiecărei făpturi vii. Hristos a venit pe pământ "ca Acela care slujeşte la masă". Luca 22,27. Îngerii sunt "duhuri slujitoare, trimise să îndeplinească o slujbă pentru cei ce vor moşteni mântuirea". Evrei 1,14. Aceeaşi lege a slujirii este scrisă pe toate lucrurile din natură. Păsările cerului, animalele câmpului, copacii din pădure, frunzele, iarba şi florile, soarele de pe cer şi stelele - toate îşi au slujba lor. Lacul şi oceanul, fluviul şi pârâiaşul - fiecare ia pentru a dărui.

7:25 După cum fiecare lucru din natură slujeşte astfel vieţii lumii, el îşi asigură, de asemenea, şi necesităţile proprii. "Daţi, şi vi se va da." Luca 6,38. Aceasta este lecţia pe care o găsim scrisă la fel de sigur în natură, precum o aflăm pe paginile Sfintei Scripturi.

7:26 Coastele dealurilor şi câmpiile deschid o albie pentru ca râul ieşit din munte să ajungă la mare, iar ceea ce dau este răsplătit însutit. Şuvoiul care trece murmurând în drumul său îşi lasă în urmă darul bogat în frumuseţe şi rodnicie. De-a lungul câmpurilor sterpe şi cenuşii din pricina

7:27 arşiţei verii, o linie de verdeaţă marchează cărarea râului; fiecare copac nobil, fiecare boboc, fiecare floare stă ca martor al recompensei stabilite de harul lui Dumnezeu în favoarea tuturor celor care devin canalele Sale pentru lume.

7:28 Semănând cu credinţă

7:29 Din lecţiile aproape fără număr, care sunt date despre procesele variate de creştere, unele dintre cele mai preţioase sunt transmise în pilda Mântuitorului despre sămânţa care creşte. Aceasta are lecţii pentru bătrâni şi tineri.

7:30 "Cu Împărăţia lui Dumnezeu este ca atunci când aruncă un om sămânţa în pământ; fie că doarme noaptea, fie că stă treaz ziua, sămânţa încolţeşte şi creşte fără să ştie el cum. Pământul rodeşte singur: întâi un fir verde, apoi spic, după aceea grâu deplin în spic." Marcu 4,26-28

7:31 Sămânţa are în sine principiul germinator, un principiu pe care Dumnezeu Însuşi l-a sădit; cu toate acestea, dacă ar fi lăsată în părăsire, sămânţa nu ar avea nici o putere să crească. Omul are un rol de jucat în creşterea seminţei; însă există un punct dincolo de care el nu poate face nimic. El trebuie să depindă de Acela care a legat semănatul şi seceratul prin verigile minunate ale puterii Sale supreme.

7:32 Există viaţă în sămânţă, există putere în pământ; dacă însă puterea infinită nu este la lucru zi şi noapte, sămânţa nu va aduce roade. Ploaia trebuie să învioreze câmpiile însetate; soarele trebuie să dea căldură; electricitatea trebuie transmisă seminţei îngropate. Numai Creatorul poate face să se arate viaţa pe care a sădit-o. Fiecare sămânţă creşte, fiecare plantă se dezvoltă prin puterea lui Dumnezeu.

7:33 "Sămânţa este Cuvântul lui Dumnezeu." "Căci, după cum pământul face să răsară lăstarul lui şi după cum o grădină face să încolţească

7:34 semănăturile ei, aşa va face Domnul, Dumnezeu, să răsară mântuirea şi lauda în faţa tuturor neamurilor." Luca 8,11; Isaia 61,11. După cum este cu semănatul natural, aşa este şi cu cel spiritual; singura putere care poate produce viaţă vine de la Dumnezeu.

7:35 Lucrarea semănătorului este o lucrare a credinţei. El nu poate înţelege taina germinaţiei şi creşterii seminţei, dar are încredere în agenţii prin care Dumnezeu face ca vegetaţia să înflorească. Îşi aruncă sămânţa, aşteptându-se să o adune înmulţită într-o recoltă bogată. Tot aşa, părinţii şi învăţătorii trebuie să lucreze, aşteptându-se la o recoltă de la seminţele pe care le seamănă.

7:36 O vreme, sămânţa poate sta în inimă, neobservată, fără să dea vreun semn că a încolţit; după aceea însă, când Duhul lui Dumnezeu suflă asupra sufletului, sămânţa ascunsă răsare şi în cele din urmă aduce rod. În lucrarea vieţii noastre nu ştim ce va izbuti, aceasta sau aceea. Nu este o chestiune pe care să o punem noi la punct. "Dimineaţa seamănă-ţi sămânţa, şi până seara nu lasă mâna să ţi se odihnească." Eclesiastul 11,6. Legământul cel mare al lui Dumnezeu declară că atâta vreme "cât va fi pământul nu vor înceta semănatul şi seceratul." Geneza 8,22. Având încredere în această făgăduinţă, agricultorul ară şi seamănă. Iar noi nu suntem mai puţin încrezători în semănatul spiritual, lucrând convinşi de asigurarea Sa: "Tot aşa şi Cuvântul Meu, care iese din gura Mea, nu se întoarce la Mine fără rod, ci va face voia Mea şi va împlini planurile Mele". "Cel ce umblă plângând, când aruncă sămânţa, se întoarce cu veselie când îşi strânge snopii." Isaia 55,11; Psalmii 126,6

7:37 Germinarea seminţei reprezintă începutul vieţii spirituale, iar dezvoltarea plantei este o reprezentare a dezvoltării caracterului. Nu poate exista

7:38 viaţă fără creştere. Planta nu poate decât să crească sau să moară. După cum creşterea ei este tăcută şi imperceptibilă, dar continuăiitot aşa este şi creşterea caracterului. Viaţa noastră poate fi perfectă la fiecare treaptă de dezvoltare; totuşi, pentru ca planul lui Dumnezeu pentru noi să fie împlinit, va exista o înaintare neîncetată.

7:39 Planta creşte primind ceea ce a lăsat Dumnezeu pentru întreţinerea vieţii ei. În acelaşi fel, creşterea spirituală este dobândită prin cooperarea cu influenţele divine. După cum planta prinde rădăcină în pământ, şi noi trebuie să prindem rădăcină în Hristos. Aşa cum planta primeşte lumina soarelui, roua şi ploaia, tot aşa trebuie să primim şi noi Duhul Sfânt. Dacă inimile noastre sunt lipite de Hristos, El va veni asupra noastră "ca o ploaie, ca ploaia de primăvară, care udă pământul". Ca Soare al Neprihănirii, El va răsări asupra noastră, iar "tămăduirea va fi sub aripile Lui". Vom "înflori precum crinul". Cei ascultători "vor da viaţă grâului, vor înflori ca via". Osea 6,3; Maleahi 4,2; Osea 14,5.7

7:40 Grâul se dezvoltă "întâi un fir verde, apoi spic, după aceea grâu deplin în spic". Marcu 4,28. Scopul agricultorului în semănarea seminţei şi cultivarea plantei este producţia de cereale - pâinea pentru cei flămânzi şi sămânţa pentru recoltele viitoare. Tot aşa şi Agricultorul divin aşteaptă o recoltă. El caută să Se dezvolte în inimile şi vieţile urmaşilor Săi, pentru ca, prin ei, să poată fi reprodus în alte inimi şi vieţi.

7:41 Dezvoltarea treptată a plantei din sămânţă este o parabolă pentru educaţia copilului. Este "întâi un fir verde, apoi spic, după aceea grâu deplin în spic." Marcu 4,28. Cel care a spus această parabolă a creat sămânţa cea măruntă, i-a dat proprietăţile vitale şi a hotărât legile

7:42 care îi guvernează creşterea. Iar adevărurile predate prin parabolă au fost făcute să lucreze în mod real în viaţa Sa. El, Maiestatea cerului, Împăratul slavei, a devenit un prunc în Betleem şi a fost pentru un timp un nou-născut neajutorat, în grija mamei Sale. În copilărie, El a vorbit şi S-a purtat ca un copil, cinstindu-Şi părinţii şi împlinindu-le dorinţele, fiind de ajutor în diferite moduri. Însă de la prima rază de conştiinţă de sine, El a crescut neîncetat în har şi în cunoaşterea adevărului.

7:43 Părinţii şi învăţătorii ar trebui să aibă ca scop cultivarea în aşa fel a tendinţelor tinerilor, încât aceştia să poată reprezenta în fiecare stadiu al vieţii frumuseţea potrivită acelei perioade, dezvoltându-se natural, asemenea plantelor din grădină.

7:44 Cei mici ar trebui să fie învăţaţi în simplitatea firească a copilăriei. Ar trebui să fie educaţi să fie mulţumiţi cu îndatoririle mici, folositoare şi cu plăcerile şi experienţele normale pentru anii lor. Copilăria corespunde firului verde din parabolă, şi firul de iarbă are o frumuseţe specifică. Copiii nu ar trebui să fie forţaţi să se maturizeze de timpuriu; în schimb, ar trebui să păstreze cât mai mult posibil prospeţimea şi farmecul primilor lor ani. Cu cât este mai liniştită şi simplă viaţa copilului, cu cât este mai săracă în ce priveşte entuziasmul artificial şi cu cât se armonizează mai mult cu natura, cu atât este mai favorabilă dobândirii unei vigori fizice şi mintale şi a tăriei spirituale.

7:45 În minunea făcută de Mântuitorul cu ocazia hrănirii a cinci mii de persoane este ilustrată lucrarea puterii lui Dumnezeu în maturizarea recoltei. Isus dă la o parte vălul care acoperă lumea naturii şi descoperă energia creatoare, care este folosită neîncetat pentru binele nostru. Înmulţind seminţele aruncate în pământ, Cel care a înmulţit pâinile face

7:46 o minune în fiecare zi. Printr-o minune hrăneşte El milioane de oameni continuu din recoltele date de câmpurile pământului. Oamenii sunt chemaţi să coopereze cu El în îngrijirea grânelor şi pregătirea pâinii şi, din această cauză, ei pierd din vedere factorul divin. Lucrarea puterii Sale este atribuită unor cauze naturale sau influenţelor omeneşti şi prea adesea darurile Lui sunt stricate pentru întrebuinţări egoiste şi transformate într-un blestem, în loc să fie o binecuvântare. Dumnezeu caută să schimbe toate aceste lucruri. Doreşte ca simţurile noastre să fie înviorate pentru a sesiza bunătatea Sa plină de îndurare, pentru ca darurile Sale să poată fi pentru noi binecuvântarea pe care a intenţionat-o El.

7:47 Cuvântul lui Dumnezeu, viaţă din viaţa Sa, iată ceea ce dă viaţă seminţei; şi noi devenim părtaşi la acea viaţă când mâncăm din pâine. Dumnezeu vrea ca noi să ne dăm seama de acest lucru; doreşte ca şi prin primirea pâinii de zi cu zi să putem recunoaşte lucrarea Sa şi să fim aduşi într-o tovărăşie mai strânsă cu El.

7:48 Conform legilor lui Dumnezeu din natură, efectul urmează cauzei cu o certitudine invariabilă. Culesul dovedeşte ce s-a semănat. În acest punct, nu este tolerată nici o prefăcătorie. Oamenii îşi pot amăgi semenii şi pot primi laude şi plată pentru o slujire pe care nu au împlinit-o. În natură însă nu poate exista amăgire. Asupra agricultorului necredincios, recolta rosteşte sentinţa de condamnare. Şi acest lucru este adevărat în cel mai înalt sens pe tărâm spiritual. Răul reuşeşte numai în aparenţă, nu şi în realitate. Copilului care chiuleşte de la şcoală, tânărului care este leneş la lecţii, funcţionarului sau ucenicului care nu slujeşte intereselor patronului său, omul din orice afacere sau profesie, care nu este credincios responsabilităţilor sale cele mai înalte, le-ar putea plăcea să creadă că, atâta vreme cât răul este ascuns,

7:49 au un avantaj. Dar nu este aşa; se înşeală. Recolta vieţii este caracterul, şi acest lucru determină destinul, atât pentru viaţa aceasta, cât şi pentru cea viitoare.

7:50 Recolta este o reproducere a seminţei semănate. Fiecare sămânţă dă rod după specia ei. Tot aşa este şi cu trăsăturile de caracter pe care le cultivăm. Egoismul, iubirea de sine, înălţarea propriei persoane, îngăduinţa de sine se reproduc, iar sfârşitul este nenorocire şi ruină. "Cine seamănă în firea lui pământească, va secera din firea pământească putrezirea; dar cine seamănă în Duhul, va secera din Duhul viaţa veşnică." Galateni 6,8. Iubirea, compasiunea şi bunătatea dau roada binecuvântării, o recoltă care este nepieritoare.

7:51 Sămânţa se înmulţeşte în recoltă. Un singur bob de grâu, înmulţit prin semănări repetate, ar acoperi o ţară întreagă cu snopi aurii. Atât poate fi de răspândită influenţa unei singure vieţi, a unei singure fapte.

7:52 La ce dovezi de iubire a împins de-a lungul veacurilor amintirea vasului de alabastru spart pentru ungerea lui Hristos! Câte daruri - nenumărate - a adus pentru cauza Mântuitorului acea contribuţie din partea unei văduve al cărei nume nu este menţionat, "doi bănuţi, care fac un gologan". Marcu 12,42

7:53 Viaţă prin moarte

7:54 Lecţia semănatului ne învaţă să fim generoşi. "Cine seamănă puţin, puţin va secera; iar cine seamănă mult, mult va secera." 2 Corinteni 9,6.

7:55 Domnul spune: "Ferice de voi, care semănaţi pretutindeni de-a lungul apelor". Isaia 32,20. A semăna pretutindeni de-a lungul apelor înseamnă să dăm oriunde este nevoie de ajutorul nostru. Lucrul acesta nu duce

7:56 la sărăcie. "Cine seamănă mult, mult va secera." Aruncând sămânţa, semănătorul o înmulţeşte. Dăruind, deci, ne sporim binecuvântările. Făgăduinţa lui Dumnezeu ne asigură îndestularea, pentru ca noi să putem continua să oferim.

7:57 Mai mult de-atât: oferind binecuvântările acestei vieţi, recunoştinţa celui ce le primeşte îi pregăteşte inima să primească adevărul spiritual şi consecinţa este o recoltă întru viaţă veşnică.

7:58 Prin aruncarea seminţei pe pământ, Mântuitorul ne prezintă jertfa Sa pentru noi. "Dacă grăuntele de grâu care a căzut pe pământ nu moare", spune El, "rămâne singur; dar dacă moare, aduce multă roadă". Ioan 12,24. Numai prin jertfa lui Hristos, Sămânţa, a putut fi adusă roadă pentru Împărăţia lui Dumnezeu. Conform legii împărăţiei vegetale, viaţa este rezultatul morţii Sale.

7:59 Aşa stau lucrurile cu toţi cei ce aduc roadă, ca împreună lucrători cu Hristos: iubirea de sine, urmărirea intereselor personale trebuie să piară; viaţa trebuie să fie aruncată în brazda nevoilor lumii. Însă legea jertfirii de sine este legea păstrării vieţii. Agricultorul îşi păstrează grânele aruncându-le. Tot aşa, viaţa care va fi păstrată este viaţa care este dată de bunăvoie în slujba lui Dumnezeu şi a omului.

7:60 Sămânţa moare, dar numai pentru a se înălţa la o viaţă nouă. Prin aceasta suntem învăţaţi lecţia învierii. Despre trupul omenesc, aşezat în mormânt pentru a se descompune, Dumnezeu a spus: "este semănat în putrezire, şi învie în neputrezire; este semănat în ocară, şi învie în slavă; este semănat în neputinţă, şi învie în putere". 1 Corinteni 15,42.43

7:61 Pe măsură ce părinţii şi învăţătorii încearcă să predea aceste lecţii, lucrarea ar trebui să fie făcută practică. Copiii înşişi să pregătească pământul şi să semene sămânţa. În timp ce lucrează, părintele sau învăţătorul poate explica despre grădina inimii, cu sămânţa bună sau rea semănată acolo, şi că, după cum grădina trebuie pregătită pentru sămânţa naturală, în acelaşi fel trebuie pregătită inima pentru sămânţa adevărului. Când sămânţa este pusă în pământ, ei pot să-i înveţe lecţia morţii lui Hristos; iar când se iveşte firul de iarbă, adevărul învierii. Pe măsură ce planta creşte, se poate continua cu legătura dintre semănatul natural şi cel spiritual.

7:62 Tinerii ar trebui să fie instruiţi într-un mod asemănător. Pot fi învăţate în mod constant lecţii din cultivarea pământului. Nimeni nu se îndreaptă către o bucată de pământ necultivat, aşteptându-se să dea dintr-o dată o recoltă. Trebuie depusă o muncă stăruitoare, perseverentă în pregătirea solului, în semănat şi cultivarea recoltei. Tot aşa trebuie să fie şi în semănatul spiritual. Grădina inimii trebuie cultivată. Solul trebuie zdrobit prin pocăinţă. Plantele rele care sufocă grânele cele bune trebuie smulse din rădăcină. Aşa cum terenul năpădit o dată de mărăcini poate fi recăpătat numai prin muncă stăruitoare, în acelaşi fel tendinţele rele ale inimii pot fi biruite numai printr-un efort serios în Numele şi în tăria lui Hristos.

7:63 În cultivarea pământului, lucrătorul grijuliu va descoperi că înaintea lui se deschid comori la care abia dacă visase. Nimeni nu poate reuşi în agricultură sau grădinărit fără să acorde atenţie legilor implicate acolo. Trebuie studiate nevoile specifice ale fiecărei varietăţi de plantă. Soiuri diverse reclamă soluri şi moduri de cultivare diferite, iar condiţia

7:64 succesului este respectarea legilor care le guvernează pe fiecare în parte. Atenţia cerută de mutarea plantelor, pentru ca nici măcar un firişor al rădăcinii să nu fie înghesuit sau pus greşit, grija pentru plantele tinere, curăţarea şi udarea, ferirea lor de ger în timpul nopţii şi de soare în timpul zilei, de buruieni şi de atacuri ale unor insecte, pregătirea şi aranjamentul nu numai că ne învaţă lecţii importante privind dezvoltarea caracterului, însă lucrarea în sine este un mijloc de dezvoltare. Cultivarea grijii, răbdării, atenţiei la detalii, ascultării faţă de Lege oferă o educaţie de primă mărime. Contactul constant cu taina vieţii şi splendoarea naturii şi, de asemenea, gingăşia arătată în slujirea acestor minunate obiecte ale creaţiei lui Dumnezeu tind să învioreze mintea, să rafineze şi să înalţe caracterul; iar lecţiile învăţate îl pregătesc pe lucrător să se ocupe cu mai mult succes de alte minţi.

7:65 Alte parabole

7:66 "Cine este înţelept, să ia seama la aceste lucruri şi să fie cu luare aminte la bunătăţile Domnului."

7:67 Puterea vindecătoare a lui Dumnezeu există peste tot în natură. Dacă un copac este tăiat, dacă o făptură omenească este rănită sau i se rupe un os, firea naturală începe imediat să repare stricăciunea. Agenţii vindecători stau în aşteptare chiar înainte de a fi nevoie de intervenţie; şi de îndată ce un organ este rănit, toată energia este aruncată în lucrarea de refacere. Aşa este şi pe tărâm spiritual. Dumnezeu a avut remediul înainte ca păcatul să nască nevoia. Orice suflet care cedează în faţa ispitei este rănit, lovit de către vrăjmaş; însă oriunde există păcat, este şi Mântuitorul. Hristos a spus că are o lucrare de făcut - "să tămăduiesc pe cei cu inima zdrobită, să propovăduiesc robilor de război slobozirea şi orbilor căpătarea vederii; să dau drumul celor apăsaţi". Luca 4,18

7:68 Noi avem datoria de a coopera în această lucrare. "Dacă un om ar cădea deodată în vreo greşeală, ... să-l ridicaţi cu duhul blândeţii." Galateni 6,1. Cuvântul tradus aici prin "ridicaţi" înseamnă a repune în încheietură, asemenea unui os dislocat. Cât de sugestivă este metafora! Cel care cade în greşeală sau în păcat are legăturile rupte cu tot ceea ce îl înconjoară. Ar putea să-şi dea seama de greşeala făcută şi să fie copleşit de remuşcări; dar nu se poate recupera singur. Este confuz şi încurcat, înfrânt şi neajutorat. El trebuie îndreptat, vindecat, refăcut. "Voi, care sunteţi

7:69 duhovniceşti, să-l ridicaţi cu duhul blândeţii." Numai iubirea care curge din inima lui Hristos poate vindeca. Numai acela în care curge acest fel de iubire, asemenea sevei în copac sau sângelui în corp, poate reface sufletul rănit.

7:70 Influenţele iubirii au o putere minunată, căci acestea sunt divine. Răspunsul dat cu blândeţe, care "potoleşte mânia," iubirea care "este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate", dragostea care "acoperă o sumedenie de păcate" (Proverbele 15,1; 1Corinteni 13,4; 1Petru 4,8) - dacă am fi dispuşi să învăţăm lecţia, ce putere vindecătoare ar primi în dar vieţile noastre! Cum ar fi transformate vieţile noastre şi cum s-ar preschimba pământul după chipul cerului şi ar fi o anticipare a acestuia!

7:71 Aceste lecţii preţioase pot fi predate cu atâta simplitate, încât să fie înţelese chiar şi de nişte copilaşi. Inima copilului este fragedă şi uşor de impresionat; iar când noi, care suntem mai în vârstă, ne vom "face ca nişte copilaşi" (Matei 18,3), când vom învăţa simplitatea, blândeţea şi dragostea delicată a Mântuitorului, nu vom găsi că este greu să atingem inimile celor mici şi să-i învăţăm lucrarea de vindecare prin iubire.

7:72 Desăvârşirea există şi în cele mai mici, şi în cele mai mari lucrări ale lui Dumnezeu. Mâna care a aşezat lumile în spaţiu este mâna care modelează florile de pe câmp. Examinaţi sub microscop cele mai mărunte şi mai comune flori care cresc pe marginea drumului şi observaţi frumuseţea şi desăvârşirea minunată în toate părţile acestora. Tot aşa, desăvârşirea poate fi găsită şi în cele mai umile existenţe; cele mai comune sarcini, împlinite cu o credincioşie străbătută de iubire, sunt frumoase înaintea lui Dumnezeu. Atenţia plină de conştiinciozitate acordată lucrurilor mărunte ne va face împreună lucrători cu Dumnezeu şi ne va aduce lauda de la Acela care vede şi cunoaşte totul.

7:73 Curcubeul care îşi întinde pe cer arcul său de lumină este o mărturie despre "legământul cel veşnic dintre Dumnezeu şi toate vieţuitoarele de orice trup de pe pământ." Geneza 9,16. Iar curcubeul care înconjoară tronul de sus este, de asemenea, pentru copiii Săi, o dovadă a legământului Său de pace.

7:74 Aşa cum curcubeul din nor este rezultatul unirii dintre ploaie şi razele soarelui, curcubeul care se află deasupra tronului lui Dumnezeu reprezintă unirea dintre îndurarea şi dreptatea Sa. Sufletului păcătos, dar care se pocăieşte, Dumnezeu îi spune: Trăieşte; "am găsit un preţ de răscumpărare." Iov 33,24

7:75 "După cum jurasem că apele lui Noe nu vor mai veni pe pământ, tot aşa jur că nu Mă voi mai mânia pe tine şi nu te voi mai mustra. Pot să se mute munţii, pot să se clatine dealurile, dar dragostea Mea nu se va muta de la tine şi legământul Meu de pace nu se va clătina, zice Domnul, care are milă de tine." Isaia 54,9.10

7:76 Solia stelelor

7:77 Şi stelele au o solie de încurajare pentru fiecare făptură omenească. În acele ceasuri care vin peste toţi, când inima este slăbită şi ispita taie adânc; când obstacolele par de netrecut, ţelurile puse în viaţă par imposibil de realizat, iar făgăduinţele ei atractive sunt asemenea merelor Sodomei; unde se poate găsi, în aceste condiţii, un asemenea curaj şi o aşa statornicie, dacă nu în acea lecţie pe care Dumnezeu ne-a îndemnat să o învăţăm de la stele, care îşi continuă drumul, netulburate.

7:78 "Ridicaţi-vă ochii în sus, şi priviţi! Cine a făcut aceste lucruri? Cine a făcut să meargă după număr, în şir, oştirea lor? El le cheamă pe toate pe nume; aşa de mare e puterea şi tăria Lui, că nici una nu lipseşte. Pentru ce zici tu, Iacove, pentru ce zici tu, Israele:

7:79 'Soarta mea este ascunsă dinaintea Domnului şi dreptul meu este trecut cu vederea înaintea Dumnezeului meu?' Nu ştii? N-ai auzit? Dumnezeul cel veşnic, Domnul, a făcut marginile pământului. El nu oboseşte, nici nu osteneşte; priceperea Lui nu poate fi pătrunsă. El dă tărie celui obosit şi măreşte puterea celui ce cade în leşin". "Nu te teme, căci Eu sunt cu tine; nu te uita cu îngrijorare, căci Eu sunt Dumnezeul tău; Eu te întăresc, tot Eu îţi vin în ajutor. Eu te sprijin cu dreapta Mea biruitoare". "Căci Eu sunt Domnul, Dumnezeul tău, care te iau de mâna dreaptă şi-ţi zic: 'Nu te teme de nimic, Eu îţi vin în ajutor!'" Isaia 40,26-29; 41,10.13

7:80 Palmierul, bătut de soare şi de apriga furtună de nisip, rămâne verde, înfloritor şi roditor în mijlocul deşertului. Rădăcinile lui sunt hrănite de izvoare vii. Coroana sa de verdeaţă este zărită de departe, în câmpia arsă, pustie; iar călătorul, gata să moară, îşi grăbeşte paşii împleticiţi către umbra răcoroasă şi apa dătătoare de viaţă.

7:81 Copacul din deşert este un simbol al modului în care doreşte Dumnezeu ca viaţa copiilor Săi să fie în această lume. Ei au menirea de a călăuzi sufletele obosite, complet neliniştite şi gata să piară în deşertul păcatului - să le călăuzească spre apa vie. Ei trebuie să-i îndrume pe semenii lor către Acela care face invitaţia: "Dacă însetează cineva, să vină la Mine şi să bea". Ioan 7,37

7:82 Fluviul cel larg şi adânc, care constituie o magistrală pentru trafic şi pentru călătoriile naţiunilor, este considerat ca un beneficiu al tuturor; dar ce vom spune despre râuleţele care ajută la formarea acestui nobil curs de apă? Dacă nu ar fi ele, fluviul ar dispărea. De ele depinde însăşi existenţa acestuia. Tot aşa, unii oameni chemaţi să conducă în vreo lucrare mare sunt onoraţi ca şi cum

7:83 succesul acesteia li s-ar datora numai lor; dar acel succes a reclamat cooperarea credincioasă a lucrătorilor mai umili, aproape fără număr de mulţi - lucrători despre care lumea nu ştie nimic. Sarcini pentru care n-au primit nici o mulţumire, muncă fără recunoaştere, aceasta este partea celor mai mulţi truditori ai lumii. Şi într-un asemenea grup, mulţi sunt plini de nemulţumire. Ei simt că viaţa lor este irosită. Dar râul cel mărunt care îşi croieşte în tăcere calea prin dumbrăvi şi câmpii, ducând cu el sănătate, fertilitate şi frumuseţe, este la fel de folositor în felul său ca şi fluviul cel larg. Şi, contribuind la viaţa fluviului, ajută la împlinirea a ceea ce singur nu ar fi putut realiza niciodată.

7:84 Mulţi au nevoie de această lecţie. Talentul este idolatrizat, iar poziţia socială este dorită prea mult. Sunt prea mulţi oameni care nu vor să facă nimic, dacă nu sunt recunoscuţi ca lideri; prea mulţi care trebuie să primească laude - căci altfel nu au nici un interes faţă de muncă. Ceea ce avem nevoie să învăţăm este credincioşia în a folosi cel mai bine puterile şi ocaziile pe care le avem şi de a fi mulţumiţi cu starea pe care ne-o încredinţează Cerul.

7:85 O lecţie despre încredere

7:86 "Întreabă dobitoacele, şi te vor învăţa, păsările cerului, şi îţi vor spune; ... şi peştii mării îţi vor povesti". "Du-te la furnică, ...uită-te cu băgare de seamă la căile ei şi înţelepţeşte-te!" "Uitaţi-vă la păsările cerului"; "Uitaţi-vă cu băgare de seamă la corbi." Iov 12,7.8; Proverbele 6,6; Matei 6,26; Luca 12,24

7:87 Nu trebuie doar să-i spunem copilului despre aceste creaturi ale lui Dumnezeu. Animalele însele ar trebui să fie învăţătorii lui. Furnicile îl învaţă lecţia muncii răbdătoare, a perseverenţei în depăşirea obstacolelor, a prevederii pentru viitor. Şi păsările sunt învăţători ai plăcutei lecţii

7:88 legate de încredere. Tatăl nostru ceresc are grijă de ele; dar şi ele trebuie să adune hrana, să-şi construiască singure cuiburile şi să-şi crească puii. Sunt expuse în fiecare clipă unor vrăjmaşi care încearcă să le nimicească. Cu toate acestea, cu câtă voioşie se duc la lucrul lor! Câtă bucurie răzbate din cântecele lor!

7:89 Cât de frumoasă este descrierea psalmistului privind grija lui Dumnezeu faţă de creaturile pădurii:

7:90 "Munţii cei înalţi sunt pentru ţapii sălbatici, iar stâncile sunt adăpost pentru iepuri." Psalmii 104,18

7:91 El trimite râurile să zburde printre dealuri, unde îşi au păsările cuibul şi "fac să le răsune glasul printre ramuri". Psalmii 104,12. Toate creaturile pădurilor şi dealurilor sunt o parte a uriaşei Sale familii. El Îşi deschide mâna şi satură "după dorinţă tot ce are viaţă". Psalmii 145,16

7:92 Vulturul Alpilor este câteodată învins de furtună şi silit să coboare în defileele munţilor. Norii de furtună izolează această pasăre puternică a pădurii, siluetele lor întunecate despărţind-o de înălţimile însorite, unde aceasta şi-a făcut cuib. Eforturile ei de a scăpa par lipsite de izbândă. Zvâcneşte ca o săgeată încoace şi-ncolo, bătând aerul cu aripile puternice şi trezind ecourile muntelui cu ţipetele ei. Într-un târziu, pe o notă de triumf, se înalţă cu viteză şi, străpungând norii, iat-o din nou liberă în razele soarelui, cu întunecimea şi furtuna departe sub ea. Şi noi putem fi înconjuraţi de dificultăţi, descurajări şi întuneric. Minciunile, nenorocirile, nedreptatea ne despart de soare. Sunt nori pe care nu-i putem risipi. Degeaba ne luptăm noi cu împrejurările. Nu există decât o singură cale de scăpare, numai una. Ceţurile şi negura stau lipite de pământ; lumina lui Dumnezeu străluceşte dincolo de nori.

7:93 Pe aripile credinţei, ne putem înălţa în razele de soare ale prezenţei Sale.

7:94 Multe sunt lecţiile care pot fi astfel învăţate. Încrederea în sine - de la copacul care, crescând singur în câmp sau pe coasta muntelui, îşi înfige adânc rădăcinile în pământ şi, în tăria lui aspră, sfidează furtuna. Puterea influenţei timpurii - de la trunchiul de copac contorsionat, diform, care a fost strâmbat pe când era doar o nuieluşă fragedă, trunchi căruia nici o putere omenească nu-i mai poate reda după aceea simetria. Secretul unei vieţi sfinte - de la nufărul care, în mijlocul vreunui bazin mlăştinos, înconjurat de buruieni şi murdării îşi afundă cu hotărâre tulpina către nisipurile curate de dedesubt şi, trăgându-şi viaţa de acolo, îşi înalţă spre lumină florile parfumate, într-o puritate desăvârşită.

7:95 Astfel, în timp ce copiii şi tinerii dobândesc o cunoaştere faptică de la învăţători şi din manuale, trebuie să înveţe să descopere lecţii şi să discearnă ei înşişi adevărul. Când se ocupă cu grădinăritul, întrebaţi-i ce învăţăminte trag din îngrijirea plantelor lor. Când admiră un peisaj superb, întrebaţi-i de ce a îmbrăcat Dumnezeu câmpiile şi pădurile cu nuanţe atât de variate şi frumoase. De ce nu a fost totul zugrăvit într-un brun sumbru? Când culeg florile, ajutaţi-i să se gândească la motivul pentru care ne-a lăsat să avem frumuseţea acestor plante care vin din Eden. Învăţaţi-i să observe pretutindeni în natură dovezile că Dumnezeu Se gândeşte la noi, să observe minunata adaptare a tuturor lucrurilor la nevoile şi fericirea noastră.

7:96 Numai acela care recunoaşte în natură lucrarea Tatălui său, care citeşte scrisul de mână al Tatălui - numai el învaţă de la

7:97 lucrurile din natură cele mai profunde lecţii ale acestora şi primeşte cea mai înaltă slujire a lor. Numai el poate aprecia pe deplin semnificaţia dealului şi a văii, a râului şi a mării, el, care le priveşte ca o expresie a gândirii lui Dumnezeu, ca o descoperire a Creatorului.

7:98 Multe ilustraţii din natură sunt folosite de scriitori ai Bibliei, iar dacă observăm lucrurile din lumea naturală, vom fi aduşi în starea de a înţelege mai bine, sub îndrumarea Duhului Sfânt, lecţiile Cuvântului lui Dumnezeu. În felul acesta, natura devine o cheie pentru vistieria Cuvântului.

7:99 Copiii ar trebui să fie încurajaţi să caute în natură obiectele care ilustrează învăţăturile Bibliei şi să descopere în Biblie asemănările cu lucrurile din natură. Ei ar trebui să caute, atât în natură, cât şi în Sfintele Scripturi, fiecare obiect care-L reprezintă pe Hristos şi, de asemenea, pe acelea pe care El le-a folosit pentru ilustrarea adevărului. Astfel, ei pot învăţa să-L vadă în copac şi în viţa-de-vie, în crin şi în trandafir, în soare şi în stea. Ei pot învăţa să-I audă glasul în cântecul păsărilor, în foşnetul copacilor, în tunetul care se prăvăleşte şi în muzica mării. Şi fiecare obiect din natură va repeta pentru ei lecţiile Sale preţioase.

7:100 Pentru cei care fac în acest fel cunoştinţă cu Hristos, pământul nu va mai fi niciodată un loc singuratic şi pustiu. Va fi casa Tatălui lor, plină de prezenţa Aceluia care a umblat odată printre oameni.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: