English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Educaţie

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

Educaţie, 13


13:1 FORMAREA CARACTERULUI - 1

13:2 "Ia seama, ... să faci totul după chipul care ţi-a fost arătat pe munte."

13:3 Educaţia şi caracterul

13:4 "Statornicia zilelor tale ... sunt înţelepciunea şi priceperea."

13:5 Adevărata educaţie nu ignoră valoarea cunoaşterii ştiinţifice sau a valorilor literare; ea pune însă puterea mai presus de informaţie; deasupra puterii, bunătatea; deasupra culturii intelectuale, caracterul. Lumea nu are o nevoie atât de mare de oameni cu un intelect puternic, cât de oameni cu un caracter nobil. Are nevoie de oameni în care calităţile să se afle sub controlul principiului statornic.

13:6 "Iată începutul înţelepciunii: dobândeşte înţelepciunea". "Limba înţelepţilor dă ştiinţă plăcută." Proverbele 4,7; 15,2. Adevărata educaţie transmite această înţelepciune. Ea ne învaţă cum să folosim optim nu numai una, ci toate puterile şi cunoştinţele noastre. Ea acoperă astfel toate tipurile de obligaţii - faţă de noi înşine, faţă de lume şi faţă de Dumnezeu.

13:7 Formarea caracterului este cea mai importantă lucrare care a fost vreodată încredinţată făpturilor omeneşti; nu a fost niciodată mai importantă studierea lui cu sârguinţă, ca acum. Nici o generaţie din trecut nu a mai fost chemată să facă faţă unor chestiuni atât de însemnate; niciodată nu au fost confruntaţi tinerii şi tinerele cu primejdii atât de mari cum sunt cele care îi ameninţă în aceste zile.

13:8 Care este orientarea educaţiei în vremuri ca acestea? Care este motivaţia la care se face cel mai adesea apel? Egoismul. O mare parte a educaţiei date nu este altceva decât o pervertire a numelui acesteia. În adevărata educaţie, ambiţia egoistă,

13:9 lăcomia de putere, nesocotirea drepturilor şi nevoilor omului - care sunt un blestem pentru lumea noastră - găsesc o împotrivire fermă. Planul lui Dumnezeu pentru viaţă include fiecare fiinţă omenească. Fiecare dintre noi are datoria de a-şi folosi talanţii la maximum; iar credincioşia în acest lucru, fie că darurile sunt multe, fie că sunt mai puţine, conferă dreptul la cinste. În planul lui Dumnezeu nu există vreun loc pentru rivalitate egoistă. Cei care se măsoară pe ei înşişi după etalonul propriei persoane şi se compară, la fel, cu ei înşişi nu sunt înţelepţi. 2 Corinteni 10,12. Tot ce face o persoană trebuie împlinit "după puterea pe care i-o dă Dumnezeu." 1 Petru 4,11. Acel lucru trebuie făcut "din toată inima, ca pentru Domnul, nu ca pentru oameni, ca unii care ştiţi că veţi primi de la Domnul răsplata moştenirii. Voi slujiţi Domnului Hristos." Coloseni 3,23.24. Preţioasă este slujirea şi educaţia dobândită când se aplică aceste principii! Dar cât de diferită este educaţia dată acum! Din primii ani de viaţă ai copilului, se face un apel la întrecere şi rivalitate; acestea hrănesc egoismul, rădăcina tuturor relelor.

13:10 Se creează astfel o luptă pentru supremaţie şi este încurajat sistemul de "îndopare", care în atâtea cazuri distruge sănătatea şi posibilitatea de a mai face ceva folositor. În cazul multora, întrecerea duce la necinste; iar prin hrănirea ambiţiei şi nemulţumirii viaţa este cuprinsă de amărăciune şi lumea este invadată de acele spirite turbulente, care sunt o ameninţare continuă pentru societate.

13:11 Şi pericolul nu se află numai în metoda de predare. El se află şi în subiectul materiilor studiate.

13:12 Care sunt lucrările spre care este îndrumată mintea tinerilor în anii în care omul este cel mai impresionabil? Din ce fântâni sunt învăţaţi tinerii să bea când studiază limba şi literatura? Din

13:13 puţurile păgânismului; din izvoarele infectate cu stricăciunile păgânismului antic. Li se dă să studieze autori despre care se declară, şi toţi sunt de acord cu acest lucru, că nu au nici un respect faţă de principiile moralităţii.

13:14 Şi despre câţi autori moderni nu se poate spune acelaşi lucru! Pentru cât de mulţi graţia şi frumuseţea limbajului nu reprezintă altceva decât o deghizare a unor principii care l-ar scârbi pe cititor, dacă acesta le-ar putea vedea în adevărata lor diformitate!

13:15 Pe lângă aceştia, există o mulţime de scriitori de ficţiune, care ademenesc la visuri plăcute în palate ale tihnei. Se poate ca aceşti scriitori să nu poată fi acuzaţi de imoralitate, însă cu toate acestea, lucrarea lor nu este mai puţin încărcată de rele. Ea îi jefuieşte pe mii şi mii de oameni de timpul, energia şi autodisciplina cerută de problemele grave ale vieţii.

13:16 În studierea ştiinţelor, aşa cum se desfăşoară în general aceasta, există pericole la fel de mari. Evoluţionismul şi erorile care fac parte din aceeaşi categorie sunt predate în şcolile de orice fel, de la grădiniţă la colegiu. Astfel, studiul ştiinţelor, care ar trebui să ofere o cunoaştere a lui Dumnezeu, abundă în speculaţii şi teorii ale oamenilor, astfel încât are tendinţa de a conduce la necredinţă.

13:17 Chiar studiul Bibliei, după cum este adesea condus în şcoli, jefuieşte lumea de comoara nepreţuită a Cuvântului lui Dumnezeu. Lucrarea "înaltei critici" - de disecare, interpretare personală şi reconstituire - nimiceşte credinţa în Biblie ca fiind descoperire divină; jefuieşte Cuvântul lui Dumnezeu de puterea de a controla, înălţa şi inspira vieţile omeneşti.

13:18 Când tânărul iese în lume pentru a întâlni seducţia către păcat - pasiunea pentru câştigarea banilor, pentru distracţie şi îngăduirea propriilor plăceri, pentru etalare ostentativă, lux şi extravaganţă, înşelăciune, impostură, jaf şi ruină - cu ce vor fi înfruntate învăţăturile de acolo?

13:19 Spiritismul afirmă că oamenii sunt semizei necăzuţi;

13:20 că "fiecare minte se va judeca pe ea însăşi"; că "adevărata cunoaştere îi pune pe oameni deasupra oricărei legi"; că "toate păcatele înfăptuite sunt nevinovate"; căci "tot ceea ce există este drept" şi "Dumnezeu nu condamnă". Acesta prezintă cele mai josnice fiinţe omeneşti ca fiind în cer, şi încă într-o poziţie foarte înălţată acolo. În felul acesta, el declară tuturor oamenilor: "Nu contează ce faceţi; trăiţi cum vă place, cerul este căminul vostru". Mulţimile sunt astfel făcute să creadă că dorinţa este cea mai înaltă lege, că desfrâul înseamnă libertate şi că omul nu este răspunzător decât în faţa propriei lui persoane.

13:21 Cu o asemenea învăţătură dată chiar la începutul vieţii, când impulsurile sunt mai puternice ca oricând şi necesitatea purităţii şi stăpânirii de sine este cât se poate de urgentă, unde sunt păzitorii virtuţii? Ce va împiedica lumea să devină o a doua Sodomă?

13:22 În acelaşi timp, anarhia caută să măture cu desăvârşire legile, nu numai pe cele divine, ci şi pe cele omeneşti. Centralizarea bogăţiei şi puterii; alianţele la scară mare pentru îmbogăţirea celor puţini pe socoteala celor mulţi; asocierile claselor sărace pentru apărarea intereselor şi cererilor lor; spiritul de nelinişte, de răzmeriţă şi vărsare de sânge; răspândirea la scară globală a aceloraşi învăţături care au dus la Revoluţia franceză - toate acestea au tendinţa de a aduce toată lumea într-un război similar cu acela care a frământat Franţa.

13:23 Acestea sunt influenţele cărora trebuie să le facă faţă tinerii de astăzi. Pentru a putea sta neclintiţi în mijlocul unor asemenea mişcări, ei trebuie să aşeze acum temelia caracterului.

13:24 În orice generaţie şi în orice ţară, adevărata temelie şi adevăratul model pentru formarea caracterului au fost aceleaşi. Legea divină "Să iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta ...; şi pe aproapele tău ca pe tine însuţi" (Luca 10,27), marele principiu manifestat în

13:25 caracterul şi viaţa Mântuitorului nostru este singura bază sigură şi călăuză de încredere.

13:26 "Statornicia zilelor tale şi tăria fericirii tale vor veni din înţelepciune şi cunoaştere" (Isaia 33,6, traducerea Leeser) - acea înţelepciune şi acea cunoaştere pe care numai Cuvântul lui Dumnezeu le poate da.

13:27 Ascultarea de poruncile Sale este la fel de actuală ca şi atunci când au fost rostite aceste cuvinte către Israel: "Să le păziţi şi să le împliniţi; căci aceasta va fi înţelepciunea şi priceperea voastră înaintea popoarelor". Deuteronom 4,6

13:28 În ele găsim singura apărare pentru integritate morală individuală, pentru puritatea căminului, bunăstarea societăţii sau stabilitatea naţiunii. În mijlocul tuturor încurcăturilor, pericolelor şi pretenţiilor contradictorii ale vieţii, singura regulă sigură este de a înfăptui ceea ce spune Dumnezeu. "Orânduirile Domnului sunt fără prihană" şi "cel ce se poartă aşa nu se clatină niciodată." Psalmii 19,8; 15,5

13:29 Metode de predare

13:30 "Ca să dea celor neîncercaţi agerime de minte, tânărului cunoştinţă şi chibzuinţă."

13:31 Veacuri de-a rândul, educaţia s-a bazat în special pe memorie. Această calitate a fost folosită la maximum, în timp ce alte puteri ale minţii nu au fost dezvoltate în mod corespunzător. Studenţii şi-au petrecut timpul umplându-şi sârguincios mintea cu cunoştinţe, din care numai o mică parte putea fi folosită. Mintea împovărată în acest fel cu ceea ce nu poate digera şi asimila este slăbită; devine incapabilă de efort intens, care generează o sănătoasă încredere în sine, şi este mulţumită să depindă de judecata şi percepţiile celorlalţi.

13:32 Văzând neajunsurile acestei metode, unii au trecut în extrema cealaltă. După părerea lor, omul nu are decât să dezvolte ceea ce este în el. O asemenea educaţie îl duce pe student la o stare de suficienţă, izolându-l astfel de izvorul oricărei cunoaşteri şi puteri.

13:33 Educaţia care constă în antrenarea memoriei, având tendinţa de a descuraja gândirea independentă, are o consecinţă morală prea puţin luată în considerare. Sacrificând puterea raţiunii şi judecăţii, studentul devine incapabil de a face deosebirea între adevăr şi rătăcire şi cade pradă uşoară amăgirii. Este făcut fără greutate să urmeze tradiţia şi obiceiul.

13:34 Este un lucru în general ignorat, nu fără primejdie

13:35 însă, că rareori rătăcirea apare drept ceea ce este. Ea este acceptată, pentru că se amestecă sau se lipeşte de adevăr. Părinţii noştri au fost ruinaţi pentru faptul că au mâncat din pomul cunoştinţei binelui şi răului, iar acceptarea amestecării binelui cu răul constituie ruina bărbaţilor şi a femeilor de astăzi. Este sigur că mintea care depinde de judecata altora va fi condusă greşit mai devreme sau mai târziu.

13:36 Putem avea puterea de a face deosebirea între bine şi rău numai dacă depindem în mod individual de Dumnezeu. Fiecare trebuie să înveţe singur de la El prin Cuvântul Său. Puterea de a gândi ne-a fost dată pentru a o folosi, iar Dumnezeu doreşte să facem uz de ea. "Veniţi totuşi să ne judecăm", (Isaia 1,18) ne invită El. Cine se încrede în El poate avea înţelepciunea "să lepede răul şi să aleagă binele." Isaia 7,15; Iacov 1,5

13:37 În orice învăţătură adevărată, elementul personal este esenţial. În învăţătura Sa, Hristos S-a ocupat de oameni în mod individual; El i-a pregătit pe cei doisprezece prin contact personal şi tovărăşie. În particular, a dat cea mai preţioasă învăţătură, adesea, unui singur ascultător. El a dezvăluit comorile cele mai bogate rabinului celui onorat, vorbindu-i noaptea pe Muntele Măslinilor, vorbind femeii celei dispreţuite la fântâna din Sihar; căci în aceşti ascultători El a sesizat inima neîmpietrită, mintea deschisă, spiritul receptiv. Nici chiar mulţimea care se înghesuia pe urmele Sale nu reprezenta pentru Hristos o masă nediferenţiată de făpturi omeneşti. El vorbea direct oricărei minţi şi făcea apel la fiecare inimă. Îi privea în faţă pe cei ce-L ascultau, încuraja o faţă care se lumina şi o privire fugară de aprobare, lucruri care spuneau că adevărul atinsese sufletul; şi acolo, ca răspuns, vibra în inima Sa struna bucuriei pline de compasiune.

13:38 Hristos sesiza posibilităţile în fiecare făptură omenească. El nu era respins de un exterior nepromiţător sau de condiţii nefavorabile. L-a chemat pe Matei din biroul vamal şi pe Petru şi fraţii lui din barca de pescuit, ca să înveţe de la El.

13:39 În lucrarea educativă de astăzi este nevoie de acelaşi interes personal, de aceeaşi atenţie acordată dezvoltării individuale. Mulţi tineri aparent nepromiţători sunt înzestraţi din belşug cu talente ce nu sunt folosite deloc. Calităţile lor stau ascunse din pricina lipsei de discernământ a educatorilor pe care-i au. În mulţi băieţi sau fete, la suprafaţă la fel de neatrăgători ca şi o piatră aspră, neprelucrată, se poate găsi materialul preţios care va trece testul temperaturii ridicate, al furtunii şi al presiunii înalte. Adevăratul educator, având înaintea ochilor ce ar putea deveni elevii săi, va recunoaşte valoarea materialului pe care îl prelucrează. Va arăta un interes personal faţă de fiecare elev şi va căuta să-i dezvolte toate puterile. Fiecare efort de conformare la principiile corecte va fi încurajat, chiar dacă aceste străduinţe sunt departe de a fi desăvârşite.

13:40 Fiecare tânăr ar trebui să fie învăţat necesitatea şi puterea sârguinţei. Succesul depinde mai mult de aceasta decât depinde de geniu sau de talent. Fără sârguinţă, cele mai strălucite talente nu au decât nişte rezultate slabe, în timp ce, printr-un efort bine canalizat, persoane care aveau calităţi naturale cu nimic ieşite din comun au făcut adevărate minuni. Iar geniul, de ale cărui realizări ne minunăm, este aproape invariabil legat de un efort concentrat, neobosit.

13:41 Tinerii ar trebui să fie învăţaţi să aibă ca ţintă dezvoltarea tuturor facultăţilor lor, slabe şi tari deopotrivă. În cazul multora, există dispoziţia de a-şi restrânge studiul la anumite ramuri pentru care au o plăcere naturală.

13:42 Ar trebui să veghem asupra acestei greşeli. Aptitudinile naturale indică direcţia lucrării vieţii şi, când sunt justificate, ar trebui cultivate cu grijă. În acelaşi timp, ar trebui ţinut minte că un caracter bine echilibrat şi o lucrare eficientă în orice domeniu depind într-o mare măsură de acea dezvoltare simetrică, rezultat al unei pregătiri aprofundate, multilaterale.

13:43 Învăţătorul ar trebui să ţintească în mod constant simplitatea şi eficienţa. Ar trebui să predea în mare parte prin ilustraţii şi să aibă grijă chiar în cazul elevilor mai mari să dea fiecare explicaţie cu simplitate şi claritate. Mulţi elevi, destul de mari ca vârstă, nu sunt decât nişte copii când vine vorba despre pricepere.

13:44 Un element important în lucrarea educativă este entuziasmul. Legată de acest punct, există o sugestie folositoare într-o remarcă pe care a făcut-o un actor celebru. Episcopul de Canterbury îl întrebase de ce actorii, într-o piesă, îi impresionează atât de puternic pe spectatori, vorbind despre lucruri imaginare, în timp ce slujitori ai Evangheliei îi impresionează adesea prea puţin, vorbind despre lucruri reale. "Cu tot respectul pe care-l datorez sfinţiei voastre", a răspuns actorul, "îngăduiţi-mi să spun că motivul este simplu: el constă în puterea entuziasmului. Noi, pe scenă, vorbim despre lucrurile închipuite ca fiind reale, câtă vreme dumneavoastră vorbiţi de la amvon despre lucrurile adevărate ca fiind închipuite."

13:45 În lucrarea sa, învăţătorul are de-a face cu lucruri reale şi ar trebui să vorbească despre ele cu toată forţa şi entuziasmul cu care îl poate inspira cunoaşterea realităţii şi importanţei lor.

13:46 Fiecare învăţător ar trebui să fie preocupat ca lucrarea sa să ducă la rezultate clare. Înainte de a încerca să predea un subiect ar trebui să aibă în minte un plan distinct şi să ştie

13:47 exact ce vrea să realizeze. Nu ar trebui să rămână mulţumit de prezentarea vreunui subiect până când studentul nu înţelege principiul implicat, până nu percepe adevărul acestuia şi nu poate spune desluşit ce a învăţat.

13:48 Atâta vreme cât este avut în vedere marele scop al educaţiei, tinerii ar trebui să fie încurajaţi să avanseze cât de mult le vor permite înzestrările lor. Însă înainte de a îmbrăţişa ramurile superioare de studiu, să le stăpânească foarte bine pe cele comune. Acest lucru este prea adesea neglijat. Chiar şi printre studenţii de la licee şi colegii se manifestă o deficienţă în ce priveşte cunoaşterea ramurilor comune ale educaţiei. Mulţi studenţi îşi consacră timpul matematicii superioare în timp ce sunt incapabili să se ocupe de nişte socoteli de contabilitate simplă. Mulţi studiază retorica, având în vedere dobândirea calităţilor oratoriei, în timp ce sunt incapabili să citească într-o manieră inteligibilă şi expresivă. Mulţi care au terminat cursurile de retorică nu reuşesc să compună şi să ortografieze corect o simplă scrisoare.

13:49 O cunoaştere minuţioasă a materiilor esenţiale în educaţie nu ar trebui să fie numai condiţia de admitere la un nivel de instruire superioară, ci şi un test neîncetat pentru promovare şi înaintare. Şi în fiecare ramură a educaţiei sunt de atins obiective mai importante decât cele pe care le asigură o simplă cunoaştere tehnică. Să luăm studiul limbii, spre exemplu. Mai importantă decât învăţarea limbilor străine, actuale sau moarte, este capacitatea cuiva de a scrie şi vorbi limba sa nativă cu uşurinţă şi acurateţe; însă nici o pregătire câştigată prin cunoaşterea regulilor gramaticale nu se poate compara ca importanţă cu studiul limbii dintr-un punct de vedere mai înalt. De acest studiu se leagă într-o mare măsură fericirea sau nenorocirea vieţii.

13:50 Cerinţa de căpetenie a vorbirii este aceea de a fi curată, plină de bunătate şi adevăr - "expresia exterioară a unui har interior". Dumnezeu spune: "Tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună şi orice laudă, aceea să vă însufleţească." Filipeni 4,8. Iar dacă acestea sunt gândurile, tot aşa va fi şi exprimarea.

13:51 Cea mai bună şcoală pentru acest studiu al limbii este familia; însă pentru că lucrarea din cămin este atât de frecvent neglijată, rămâne în sarcina învăţătorului să-şi ajute elevii în formarea unor obiceiuri corecte în vorbire.

13:52 Învăţătorul poate face mult pentru a descuraja acel obicei rău, care este un blestem pentru localitate, pentru vecini şi pentru cămin - obiceiul de a vorbi de rău, bârfa şi critica meschină. Nu trebuie cruţat nici un efort în această direcţie. Faceţi ca studenţii să fie pătrunşi de faptul că acest obicei dă la iveală o lipsă a culturii, rafinamentului şi adevăratei bunătăţi a inimii; că el îl exclude pe individ ca fiind nepotrivit pentru societatea celor cu adevărat cultivaţi şi rafinaţi în această lume şi pentru tovărăşia cu cei sfinţi care aparţin cerului.

13:53 Ne gândim cu oroare la canibalul care se bucură de carnea tremurândă şi caldă încă a victimei sale; dar sunt rezultatele, chiar şi ale unei astfel de practici, mai îngrozitoare decât agonia şi ruina provocate de prezentarea într-o lumină greşită a motivaţiei, de stricare a reputaţiei, de disecare a caracterului? Copiii şi tinerii deopotrivă să înveţe ce spune Dumnezeu despre aceste lucruri:

13:54 "Moartea şi viaţa sunt în puterea limbii." Proverbele 18,21

13:55 În Scriptură, clevetitorii sunt ca şi "urâtori de Dumnezeu", "născocitori de rele", sunt puşi alături de aceia care sunt "fără dragoste firească, neînduplecaţi, fără milă", "plini

13:56 de pizmă, de ucidere, de ceartă, de înşelăciune, de porniri răutăcioase". Şi aceasta este "hotărârea lui Dumnezeu, că cei ce fac asemenea lucruri, sunt vrednici de moarte." Romani 1,30.31.29.32. Dumnezeu îl consideră locuitor al Sionului pe "cel ce face voia lui Dumnezeu şi spune adevărul din inimă"; pe cel ce "nu cleveteşte cu limba lui" "şi nu aruncă ocara asupra aproapelui său." Psalmii 15,2.3

13:57 Dumnezeu condamnă, de asemenea, şi folosirea acelor fraze fără sens şi cuvinte de umplutură, care se învecinează cu blasfemia. El condamnă complimentele mincinoase, evitarea adevărurilor, exagerările, denaturările în comerţ - lucruri care sunt curente în societate şi în lumea afacerilor. "Felul vostru de vorbire să fie: 'Da, da; nu, nu'; ce trece peste aceste cuvinte vine de la cel rău." Matei 5,37

13:58 "Ca nebunul care aruncă săgeţi aprinse şi ucigătoare, aşa este omul care înşeală pe aproapele său şi apoi zice: Am vrut doar să glumesc!" Proverbele 26,18.19

13:59 Foarte apropiată de bârfă este insinuarea mascată, aluzia vicleană prin care cei necuraţi la inimă caută să strecoare răul pe care nu îndrăznesc să-l exprime cu glas tare. Tinerii ar trebui să fie învăţaţi să se ferească de orice apropiere de acestea, aşa cum se feresc de lepră. În vorbire, probabil că nu există nici o greşeală pe care, vârstnici şi tineri deopotrivă, să nu fie dispuşi să o treacă mai uşor cu vederea la ei înşişi, ca limbajul pripit, nerăbdător. Ei cred că este o scuză suficient de bună dacă spun: "N-am fost cu băgare de seamă şi nu e chiar aşa cum am spus". Însă Cuvântul lui Dumnezeu nu tratează această problemă cu uşurătate. Scripturile spun:

13:60 "Dacă vezi un om care vorbeşte nechibzuit, poţi să nădăjduieşti mai mult de la un nebun decât de la el." Proverbele 29,20

13:61 "Omul care nu este stăpân pe sine este ca o cetate surpată şi fără ziduri." Proverbele 25,28

13:62 Într-o clipă, printr-o limbă pripită, pătimaşă,

13:63 neatentă, poate fi adus un rău pe care nu-l va putea repara nici pocăinţa de o viaţă. Oh, inimile frânte, prietenii înstrăinaţi, vieţile ruinate de cuvintele aspre, pripite, ale celor care ar fi putut aduce ajutor şi vindecare!

13:64 "Cine vorbeşte în chip uşuratic răneşte ca străpungerea unei săbii, dar limba înţelepţilor aduce vindecare." Proverbele 12,18

13:65 Una din caracteristicile care ar trebui în mod deosebit cultivate în fiecare copil este acea lipsă de egoism care atribuie vieţii un farmec natural. Dintre toate punctele tari ale caracterului, acesta este printre cele mai frumoase, iar pentru fiecare lucrare adevărată a vieţii el reprezintă una din virtuţile de căpetenie.

13:66 Copiii au nevoie de apreciere, compasiune şi încurajare, dar ar trebui să avem grijă să nu hrănim în ei o dragoste pentru laude. Nu este înţelept să le acordăm o atenţie deosebită sau să repetăm cu ei de faţă cuvintele lor înţelepte. Părintele sau învăţătorul care ţine înaintea sa adevăratul ideal al caracterului şi posibilităţile de realizare nu poate nutri sau încuraja spiritul de îngâmfare. El nu va încuraja în tineri dorinţa sau efortul de etalare a capacităţilor sau competenţelor lor. Cel care priveşte mai sus de sine însuşi va fi umil; cu toate acestea, va avea o demnitate care nu va fi tulburată sau făcută de ruşine de etalări exterioare sau măreţie omenească.

13:67 Calităţile caracterului nu se dezvoltă prin nici un fel de lege sau regulă arbitrară, ci prin trăirea în atmosfera a ceea ce este curat, nobil şi adevărat. Şi oriunde există o inimă curată şi o nobleţe a caracterului, acest lucru se va da pe faţă prin puritatea şi nobleţea acţiunilor şi vorbirii.

13:68 "Cine iubeşte curăţia inimii şi are bunăvoinţa pe buze este prieten cu împăratul." Proverbele 22,11

13:69 Aşa cum este cu vorbirea, aşa este şi cu oricare alt studiu; poate fi în aşa fel condus, încât să ducă la formarea şi întărirea caracterului.

13:70 Despre nici un studiu nu este mai adevărat acest lucru aşa cum este în cazul istoriei. Să o luăm în considerare din punctul divin de vedere.

13:71 După cum prea adesea se predă, istoria nu este decât cu puţin mai mult altceva decât un raport al înălţării şi căderii împăraţilor, al intrigilor de la curte, al victoriilor şi înfrângerilor armatelor - o istorie a ambiţiei şi lăcomiei, a înşelării, cruzimii şi vărsării de sânge. După cum este predată, nu putem avea decât rezultate păgubitoare. Repetarea dureroasă a crimelor şi atrocităţilor, a enormităţilor şi cruzimilor zugrăvite sădesc seminţe care aduc în multe vieţi o recoltă a răului.

13:72 Cu mult mai bine este să învăţăm în lumina Cuvântului lui Dumnezeu despre cauzele care guvernează înălţările şi căderile împărăţiilor. Tinerii să studieze aceste rapoarte şi să vadă cum adevărata prosperitate a naţiunilor a fost legată de acceptarea principiilor divine. Să studieze istoria marilor mişcări de reformă şi să vadă cât de ades principiile de care am vorbit, chiar dacă erau dispreţuite şi urâte, iar apărătorii lor aduşi în temniţă şi la eşafod, au triumfat chiar prin aceste sacrificii.

13:73 Un asemenea studiu va oferi perspective largi, pătrunzătoare asupra vieţii. Va ajuta tinerii să înţeleagă ceva din conexiunile ei, cât de minunat suntem legaţi unii de alţii în marea frăţietate a societăţii şi a naţiunilor şi cât de mult oprimarea sau degradarea unui singur membru reprezintă o pierdere pentru toţi.

13:74 În ce priveşte studiul legat de calculul cu cifre, lucrarea ar trebui să fie făcută practică. Fiecare tânăr şi fiecare copil să fie învăţat nu numai să rezolve probleme închipuite, ci să contabilizeze cu

13:75 acurateţe propriile venituri şi cheltuieli. Să înveţe corecta folosire a banilor prin mânuirea lor. Fie că banii sunt de la părinţi, fie că i-au câştigat prin puterile proprii, băieţii şi fetele să înveţe să selecteze şi să-şi cumpere singuri îmbrăcăminte, cărţi şi alte lucruri necesare; iar prin păstrarea unei note de cheltuieli vor învăţa, aşa cum n-o vor putea face în nici un alt fel, valoarea şi folosul banilor. Această pregătire îi va ajuta să facă distincţie, între adevărata economie şi zgârcenie, pe de-o parte şi risipă, pe de altă parte. Dacă este bine condusă, va încuraja obiceiuri ale generozităţii. Îi va ajuta pe tineri să înveţe să dăruiască nu doar dintr-o pornire de moment, când sunt trezite sentimentele lor, ci în mod regulat şi sistematic.

13:76 În acest fel, fiecare studiu poate deveni un ajutor în soluţionarea celei mai mari probleme existente, pregătirea bărbaţilor şi a femeilor pentru îndeplinirea în modul cel mai bun a responsabilităţilor vieţii.

13:77 Comportamentul

13:78 "Dragostea ... nu se poartă necuviincios."

13:79 Valoarea politeţii este prea puţin apreciată. Multora care au o inimă bună le lipseşte acea delicateţe a manierelor. Multora care insuflă respect prin sinceritatea şi cinstea lor le lipseşte - ce trist - amabilitatea. Această deficienţă le umbreşte propria fericire şi scade din valoarea slujirii lor faţă de alţii. Multe din experienţele cele mai dulci şi mai utile ale vieţii sunt jertfite de către cei nepoliticoşi, adesea doar prin neatenţie.

13:80 Voioşia şi amabilitatea ar trebui cultivate mai cu seamă de către părinţi şi învăţători. Toţi pot avea o faţă voioasă, o voce blândă, un comportament atent, acestea fiind elemente care au putere. Copiii sunt atraşi de o înfăţişare veselă, senină. Arătaţi-le bunătate şi amabilitate, şi ei vor manifesta acelaşi spirit faţă de voi şi unul faţă de celălalt.

13:81 Adevărata amabilitate nu se învaţă prin simpla aplicare a regulilor de etichetă. Corectitudinea comportamentului trebuie controlată tot timpul; respectul faţă de ceilalţi ne va face să ne conformăm obiceiurilor acceptate, acolo unde principiul nu este încălcat; însă adevărata politeţe nu cere sacrificarea principiului de dragul practicilor stabilite. Nu ţine cont de castă. Ea învaţă respectul de sine, respectul faţă de demnitatea omului ca om, consideraţia faţă de fiecare membru al marii familii omeneşti.

13:82 Există primejdia de a pune un preţ prea mare pe maniere şi formă şi de a consacra prea mult timp educaţiei în această direcţie. Viaţa de efort intens care se cere fiecărui tânăr, munca grea, adesea neplăcută, de care este nevoie pentru achitarea de îndatoririle obişnuite ale vieţii şi încă şi mai mult pentru uşurarea marilor poveri ale lumii, poveri ale neştiinţei şi stării de nenorocire în care se află - acestea nu mai lasă decât puţin loc pentru convenţionalisme.

13:83 Mulţi care pun mare accent pe etichetă arată puţin respect pentru orice altceva, oricât de bun ar fi, care nu se conformează standardului lor artificial. Aceasta este o educaţie falsă. Ea cultivă orgoliul gata de critică şi exclusivismul îngust.

13:84 Esenţa adevăratei politeţi este respectul faţă de ceilalţi. Educaţia de bază, trainică, este aceea care răspândeşte simpatia şi încurajează bunătatea faţă de oricine. Este un eşec aşa-numita cultură care nu-l face pe tânăr respectuos faţă de părinţi, cu un spirit de apreciere pentru lucrurile în care aceştia excelează, îndelung-răbdători cu defectele lor şi gata să-i ajute cu cele ce le sunt de trebuinţă; care nu-l face atent şi delicat, generos şi de ajutor celor tineri, celor în vârstă şi celor nenorociţi, care nu-l face politicos cu toţi.

13:85 Adevăratul rafinament al gândirii şi comportamentului se învaţă mai bine în şcoala Învăţătorului Divin decât dacă s-ar respecta orice reguli prestabilite. Iubirea Sa, care cuprinde inima, dă caracterului acele atingeri modelatoare care o schimbă după chipul propriei Sale inimi. Această educaţie conferă o demnitate de origine cerească şi o ţinută de bună-cuviinţă. Ea oferă o personalitate plăcută şi o delicateţe a modului de comportare care nu va putea fi niciodată egalată de rafinamentul de suprafaţă al celor din înalta societate.

13:86 Biblia prescrie curtoazia şi ne prezintă multe ilustraţii legate de acel spirit lipsit de egoism, de buna-cuviinţă delicată, de purtarea

13:87 cuceritoare, ce caracterizează adevărata politeţe. Acestea nu sunt decât reflecţii ale caracterului lui Hristos. Toată blândeţea şi curtoazia adevărată din lume, chiar şi printre aceia care nu recunosc Numele Său, sunt de la El. Iar Domnul doreşte ca aceste caracteristici să fie reflectate perfect în copiii Săi. Scopul Său este ca oamenii să privească în noi frumuseţea Sa.

13:88 Cel mai valoros tratat despre etichetă, care a fost scris vreodată, este învăţătura preţioasă, dată de Mântuitorul, aşa cum a fost rostită de Duhul Sfânt prin apostolul Pavel - cuvinte care ar trebui să fie întipărite permanent în memoria fiecărei făpturi umane, tânăr sau vârstnic:

13:89 "Cum v-am iubit Eu, aşa să vă iubiţi şi voi unii pe alţii." Ioan 13,34

13:90 "Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate: dragostea nu pizmuieşte; dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie, nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său, nu se mânie, nu se gândeşte la rău, nu se bucură de nelegiuire, ci se bucură de adevăr, acoperă totul, crede totul, nădăjduieşte totul, suferă totul. Dragostea nu va pieri niciodată." 1 Corinteni 13,4-8

13:91 O altă calitate preţioasă, care ar trebui cultivată cu grijă, este respectul. Adevăratul respect faţă de Dumnezeu este inspirat de un simţământ al infinitei Sale măreţii şi o conştientizare a prezenţei Sale. Inima fiecărui copil ar trebui să fie profund impresionată de acest sentiment al prezenţei Celui Infinit.

13:92 Copilul ar trebui să fie învăţat să privească ora şi locul rugăciunii şi serviciul divin public ca fiind sacre, pentru că Dumnezeu este acolo. Iar când respectul se manifestă în atitudine şi comportament, simţământul care îl inspiră se va adânci.

13:93 Bine ar fi pentru tineri şi vârstnici dacă ar studia şi cântări şi ar repeta adesea acele cuvinte ale Sfintelor Scripturi, care arată cum ar trebui privit acel loc marcat de prezenţa specială a lui Dumnezeu.

13:94 "Scoate-ţi încălţămintea din picioare", i-a poruncit El lui Moise la rugul care ardea; "căci locul pe care calci este un pământ sfânt." Exodul 3,5

13:95 Iacov, după ce a contemplat priveliştea cu îngerii, a exclamat: "Cu adevărat, Domnul este în locul acesta, şi eu n-am ştiut. ... Aici este casa lui Dumnezeu, aici este poarta cerurilor!" Geneza 28,16.17

13:96 "Domnul, însă, este în Templul Lui cel sfânt. Tot pământul să tacă înaintea Lui." Habacuc 2,20

13:97 "Căci Domnul este un Dumnezeu mare, este un Împărat mare, mai presus de toţi dumnezeii ... Veniţi să ne închinăm şi să ne smerim, să ne plecăm genunchiul înaintea Domnului, Făcătorului nostru!" "Să ştiţi că Domnul este Dumnezeu! El ne-a făcut, ai Lui suntem: noi suntem poporul Lui şi turma păşunii Lui. Intraţi cu laude pe porţile Lui, intraţi cu cântări în curţile Lui! Lăudaţi-L şi binecuvântaţi-I Numele." Psalmii 95,3-6; 100,3.4

13:98 Şi faţă de Numele lui Dumnezeu trebuie să se arate respect. Nu ar trebui niciodată ca acest Nume să fie rostit în mod necugetat sau uşuratic. Chiar şi în rugăciune ar trebui evitată repetarea lui frecventă şi inutilă. "Numele Lui este sfânt şi copleşitor." Psalmii 111,9. Când Îl rostesc, îngerii îşi acoperă feţele. Atunci, noi, care suntem căzuţi şi păcătoşi, cu cât respect ar trebui să-L avem pe buze!

13:99 Ar trebui să avem respect faţă de Cuvântul lui Dumnezeu. Faţă de volumul tipărit ar trebui să arătăm respect, nefolosindu-l niciodată la lucruri de rând sau mânuindu-l în mod neglijent. Iar Scriptura nu ar trebui niciodată citată într-o glumă sau parafrazată pentru a scoate o vorbă de duh. "Orice cuvânt al lui Dumnezeu este încercat "; ca "un argint lămurit în cuptor de pământ şi curăţit de şapte ori." Proverbele 30,5; Psalmii 12,6.

13:100 Mai presus de toate, copiii să fie învăţaţi că adevăratul respect este arătat prin ascultare. Dumnezeu nu a poruncit nimic care să nu fie esenţial şi nu există nici un alt mod de a manifesta respectul, care este atât de plăcut înaintea Sa, decât prin ascultarea de ceea ce a spus El.

13:101 Ar trebui să se arate respect faţă de reprezentanţii lui Dumnezeu - faţă de pastori, învăţători şi părinţii care sunt chemaţi să vorbească şi să acţioneze în locul Său. El este onorat prin respectul arătat acestora.

13:102 Şi Dumnezeu a poruncit să se arate un respect plin de gingăşie faţă de cei vârstnici. El spune: "Perii albi sunt o cunună de cinste, ea se găseşte pe calea neprihănirii." Proverbele 16,31. Această cunună vorbeşte despre bătăliile purtate şi victoriile dobândite; despre poverile duse şi ispitele cărora li s-a ţinut piept. Vorbeşte despre picioarele obosite, care se apropie de odihna lor, despre locuri care vor rămâne curând vacante. Ajutaţi-i pe copii să se gândească la aceasta, iar ei vor netezi cărarea celor vârstnici prin politeţea şi respectul lor şi vor aduce farmec şi frumuseţe în vieţile lor tinere când ascultă de porunca: "Să te scoli înaintea perilor albi şi să cinsteşti pe bătrân." Leviticul 19,32

13:103 Taţii, mamele şi învăţătorii trebuie să aprecieze mai mult responsabilitatea şi cinstea pe care a pus-o Dumnezeu asupra lor, făcându-i, faţă de copil, reprezentanţi ai Săi. Caracterul dat pe faţă în

13:104 legăturile de zi cu zi, pe care le au cu acesta, vor traduce copilului, pentru bine sau pentru rău, aceste cuvinte ale lui Dumnezeu:

13:105 "Cum se îndură un tată de copiii lui, aşa Se îndură Domnul de cei ce se tem de El." Psalmii 103,13. "Cum mângâie pe cineva mama sa, aşa vă voi mângâia Eu." Isaia 66,13

13:106 Ferice de copilul în care asemenea cuvinte trezesc iubire, recunoştinţă şi încredere; de copilul pentru care tandreţea, dreptatea şi îndelunga răbdare a tatălui, a mamei şi a învăţătorului oferă o pildă a iubirii, dreptăţii şi îndelungii răbdări a lui Dumnezeu; de copilul care, prin încredere, supunere şi respect faţă de protectorii săi pământeşti, învaţă să aibă încredere, să se supună şi să-L respecte pe Dumnezeul lui. Cel care transmite un asemenea dar copilului sau elevului său, l-a înzestrat cu o comoară mai preţioasă decât bogăţia tuturor veacurilor, o comoară care este la fel de trainică precum veşnicia.

13:107 Legătura îmbrăcămintei cu educaţia

13:108 "Îmbrăcate în chip cuviincios". "Fata împăratului este plină de strălucire înlăuntrul casei împărăteşti."

13:109 Nici o educaţie nu poate fi completă, dacă nu învaţă principiile adevărate în privinţa îmbrăcămintei. Fără o asemenea învăţătură, lucrarea educativă este adesea întârziată şi pervertită. Iubirea hainelor şi devotamentul faţă de modă se numără printre cei mai teribili rivali ai învăţătorului şi printre cele mai eficiente piedici.

13:110 Moda este o stăpână care conduce cu o mână de fier. În foarte multe cămine, tăria, timpul şi atenţia părinţilor şi copiilor sunt absorbite de satisfacerea pretenţiilor ei. Cei bogaţi se ambiţionează să se întreacă unul pe altul în conformarea cu stilurile ei mereu schimbătoare; clasele de mijloc şi cele sărace se străduiesc să se apropie de standardul stabilit de cei despre care se presupune că le sunt superiori. Acolo unde mijloacele materiale sau puterile sunt limitate şi ambiţia de a fi la modă este mare, povara devine aproape insuportabilă.

13:111 În cazul multora, nu contează cât de bine le stă ceva sau cât de frumos ar fi acel ceva; dacă moda s-a schimbat, totul trebuie refăcut sau aruncat. Membrii familiei sunt condamnaţi la o trudă neîncetată. Nu există timp pentru educarea copiilor, pentru rugăciune sau studiu biblic, nu există timp pentru a-i ajuta pe cei mici să se familiarizeze cu Dumnezeu prin lucrările Sale.

13:112 Nu există bani sau timp pentru lucrări de binefacere. Şi adesea, masa familiei este sărăcăcioasă. Hrana este aleasă prost şi pregătită în grabă, iar necesităţile organismului nu sunt satisfăcute decât în parte. Rezultatul constă în obiceiuri alimentare greşite, care provoacă boala sau duc la necumpătare.

13:113 Dragostea de etalare produce extravaganţă şi distruge în mulţi tineri aspiraţia către o viaţă nobilă. În loc să caute să-şi facă o educaţie, ei îşi găsesc de timpuriu o ocupaţie pentru a câştiga banii care le vor permite să-şi satisfacă patima pentru îmbrăcăminte. Iar prin această patimă multe tinere sunt ademenite spre ruină.

13:114 În multe cămine, resursele familiei sunt suprasolicitate. Tatăl, incapabil de a face faţă cererilor mamei şi ale copiilor, este adesea ispitit la fapte necinstite, iar rezultatul, iarăşi, este dezonoarea şi ruina.

13:115 Nici măcar Sabatul şi serviciile de închinare nu sunt scutite de dominaţia modei. Aceste momente sunt mai degrabă o nouă ocazie de etalare mai mare a puterii ei. Biserica este transformată într-un loc al paradei, iar îmbrăcămintea la modă este studiată mai mult decât predica. Cei săraci, incapabili de a satisface cerinţele uzanţelor, se feresc să mai calce pe la biserică. Ziua de odihnă este petrecută în lenevie sau adesea, de către tineri, într-o companie demoralizatoare.

13:116 La şcoală, prin îmbrăcămintea nepotrivită şi incomodă, fetele nu sunt capabile nici de studiu, nici de recreere. Mintea lor este preocupată, iar învăţătorul are greaua sarcină de a le trezi interesul.

13:117 Adesea, pentru a rupe vraja modei, învăţătorul nu poate găsi un mijloc mai eficient decât contactul cu natura. Elevii să guste din deliciile care pot fi găsite lângă râu, lac sau mare; să urce pe dealuri, să privească splendoarea unui apus de soare, să exploreze bogăţiile pădurii sau câmpiei; să cunoască plăcerea de a cultiva plante şi flori; iar importanţa unei panglici în plus sau a unui volănaş va deveni nesemnificativă.

13:118 Aduceţi-i pe tineri în punctul în care să vadă că în îmbrăcăminte, ca şi în alimentaţie, traiul simplu este indispensabil pentru asigurarea unei gândiri înalte. Îndrumaţi-i să vadă cât de multe sunt de învăţat şi de făcut; cât de preţioase sunt zilele celor tineri în pregătirea pentru lucrarea vieţii lor. Ajutaţi-i să vadă ce comori sunt în Cuvântul lui Dumnezeu, în cartea naturii şi în rapoartele privitoare la vieţile nobile.

13:119 Mintea lor să fie dirijată să vadă suferinţa pe care ar putea-o alina. Ajutaţi-i să vadă că prin fiecare dolar risipit pentru etalare ostentativă cheltuitorul este privat de mijloacele necesare hrănirii celor înfometaţi, îmbrăcării celor goi şi mângâierii celor întristaţi.

13:120 Ei nu-şi pot permite să rateze ocaziile glorioase ale vieţii, să-şi pipernicească mintea, să-şi ruineze sănătatea şi să-şi distrugă fericirea de dragul ascultării de dispoziţiile ce nu-şi găsesc nici un temei în raţiune, confort sau frumuseţe.

13:121 În acelaşi timp, tinerii ar trebui să fie învăţaţi să recunoască lecţia naturii: "Orice lucru El îl face frumos la vremea lui". Eclesiastul 3,11. În îmbrăcăminte, ca şi în orice altceva, avem privilegiul de a-L onora pe Creatorul nostru. El doreşte nu numai ca hainele noastre să fie curate şi sănătoase, ci şi de bun gust şi potrivite.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: