English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Hristos Lumina Lumii

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

Hristos Lumina Lumii, 55


55:1 Cap. 54 - Samariteanul milos

55:2 ÎN PARABOLA DESPRE SAMARITEANUL MILOS, Hristos ilustrează natura adevăratei religii. El arată că ea nu constă din sisteme, crezuri sau ritualuri, ci din îndeplinirea faptelor de iubire, din a face cât mai mult bine altora, dintr-o bunătate adevărată.

55:3 În timp ce Hristos îi învăţa pe oameni, "un învăţător al Legii s-a sculat să ispitească pe Isus şi a zis: 'Învăţătorule, ce să fac ca să moştenesc viaţa veşnică?'" Cu atenţia încordată, mulţimea adunată aştepta răspunsul. Preoţii şi rabinii crezuseră că-L vor prinde în cursă pe Hristos cu această întrebare. Dar Mântuitorul a evitat controversa. El a cerut răspunsul chiar de la cel care-L întrebase: "Ce este scris în Lege?" a zis El. "Cum citeşti în ea?" Iudeii încă Îl mai acuzau pe Isus că nu apreciază legea dată pe Sinai. Dar El a legat problema mântuirii de păzirea poruncilor lui Dumnezeu.

55:4 Învăţătorul legii a zis: "Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău, cu toată puterea ta şi cu tot cugetul tău; şi pe aproapele tău ca pe tine însuţi". Isus a zis: "Bine ai răspuns; fă aşa şi vei avea viaţa veşnică".

55:5 Învăţătorul legii nu era mulţumit de poziţia pe care o adoptaseră fariseii şi nici de faptele lor. El studiase Scripturile cu dorinţa de a cunoaşte adevăratul lor înţeles. Se interesase foarte mult de această problemă şi întrebase cu sinceritate: "Ce să fac?" În răspunsul său cu privire la cererile

55:6 legii, el trecuse cu vederea mulţimea preceptelor privitoare la ceremonii şi ritualuri. El nu susţinea că acestea n-au valoare, ci prezentase cele două mari principii de care erau legate legea şi proorocii. Răspunsul acesta, lăudat de Hristos, Îl aşează pe Mântuitorul pe un teren favorabil faţă de rabini. Ei nu puteau să-L condamne pentru că aprobase ceea ce fusese prezentat de un învăţător al legii.

55:7 "Fă aşa şi vei avea viaţa veşnică", a zis Isus. El prezentase legea ca pe un tot divin şi în această învăţătură arătase că nu este cu putinţă să ţii un precept şi să calci un altul, deoarece acelaşi principiu le călăuzeşte pe toate. Viitorul omului va fi determinat de ascultarea lui faţă de toată legea. Iubirea supremă faţă de Dumnezeu şi iubirea nepărtinitoare faţă de om sunt principiile care trebuie să ne conducă viaţa.

55:8 Cărturarul acesta şi-a dat seama că este un călcător al legii. Cuvintele cercetătoare ale lui Hristos l-au convins de acest lucru. El nu împlinise neprihănirea legii, pe care pretindea că o cunoaşte şi o înţelege. El nu dovedise iubire faţă de semenii săi. Se cerea pocăinţă, dar, în loc să se pocăiască, el a încercat să se îndreptăţească. În loc să recunoască adevărul, a căutat să arate cât de grea este împlinirea poruncii. El sperase să înlăture în felul acesta convingerea şi să se îndreptăţească în faţa oamenilor. Cuvintele Mântuitorului arătaseră că întrebarea lui n-avea rost, întrucât fusese în stare să dea singur un răspuns. Totuşi a pus o altă întrebare, zicând: "Şi cine este aproapele meu?"

55:9 Printre iudei, întrebarea aceasta pricinuia o nesfârşită ceartă. Ei n-aveau nici o îndoială cu privire la păgâni şi samariteni; aceştia erau străini şi vrăjmaşi. Dar unde trebuia să se facă deosebire, în cadrul propriei naţiuni, între diferitele clase ale societăţii? Pe cine ar trebui să privească preotul, rabinul, mai marele, ca semen al său? Ei îşi petreceau toată viaţa într-un şir de ceremonii, prin care căutau să se curăţească. Legătura cu gloata neştiutoare, spuneau ei, i-ar fi întinat şi le-ar fi cerut eforturi obositoare pentru a se curăţi. Să-i privească oare şi pe cei "necuraţi" ca semeni ai lor?

55:10 Isus nu S-a lăsat nici acum atras în controversă. El n-a dezvăluit bigotismul celor care căutau să-L condamne. Dar a prezentat în faţa ascultătorilor Săi, printr-o parabolă simplă, un tablou de prea îmbelşugată iubire cerească, ce a mişcat toate inimile şi a scos de la învăţătorul legii o mărturisire a adevărului.

55:11 Mijlocul prin care se îndepărtează întunericul este primirea luminii. Cea mai bună cale de a trata rătăcirea este prezentarea adevărului. Descoperirea iubirii lui Dumnezeu face să iasă la iveală diformitatea şi păcătoşenia inimii egoiste.

55:12 "Un om", a zis Isus, "se cobora din Ierusalim la Ierihon. A căzut între nişte tâlhari, care l-au dezbrăcat, l-au jefuit de tot, l-au bătut zdravăn, au plecat şi l-au lăsat aproape mort. Din întâmplare, se cobora, pe acelaşi drum, un preot; şi când a văzut pe omul acesta a trecut înainte, pe alături. Un levit trecea şi el prin locul acela, şi când l-a văzut, a trecut înainte, pe alături" (Luca 10,30-32). Lucrul acesta nu era ceva închipuit, ci un fapt adevărat, cunoscut ca fiind exact aşa cum era prezentat. Preotul şi levitul, care trecuseră pe alături, se aflau printre ascultătorii lui Hristos.

55:13 Mergând de la Ierusalim la Ierihon, călătorul trebuia să treacă printr-o parte a pustiei Iudeii. Drumul cobora printr-o trecătoare sălbatică, stâncoasă, plină de tâlhari; locul acela era adesea scena multor violenţe. Tocmai aici fusese atacat călătorul, i se luase tot ce avea mai de preţ, fusese rănit, bătut şi lăsat pe marginea drumului, aproape mort. Pe când zăcea astfel, a venit pe drumul acela preotul, dar el a aruncat doar o privire către omul rănit. Apoi s-a arătat levitul. Curios să ştie ce se întâmplase, s-a oprit şi a privit la cel suferind. El ştia prea bine ce ar fi trebuit să facă, dar aceasta nu era o datorie plăcută. Ar fi vrut mai bine să nu fi trecut pe drumul acela, ca să nu-l fi văzut pe rănit. Şi-a zis însă că lucrul acela nu-l privea.

55:14 Amândoi oamenii aceia aveau ocupaţii sfinte şi pretindeau că sunt tălmăcitori ai Scripturilor. Făceau parte din clasa de oameni aleşi în mod deosebit ca reprezentanţi ai lui Dumnezeu înaintea oamenilor. Ei trebuiau să fie "îngăduitori cu cei neştiutori şi rătăciţi" (Evrei 5,2), ca să-i poată face

55:15 pe oameni să înţeleagă marea iubire a lui Dumnezeu faţă de neamul omenesc. Lucrarea la care erau chemaţi se asemăna cu lucrarea lui Hristos, pe care El o descrisese astfel: "Duhul Domnului este peste Mine, pentru că M-a uns să vestesc săracilor Evanghelia; M-a trimis să tămăduiesc pe cei cu inima zdrobită; să propovăduiesc robilor de război slobozenia şi orbilor căpătarea vederii; să dau drumul celor apăsaţi" (Luca 4,18).

55:16 Îngerii cerului văd nenorocirea familiei lui Dumnezeu de pe pământ şi sunt gata să colaboreze cu oamenii, pentru a îndepărta suferinţa şi apăsarea. În providenţa Sa, Dumnezeu i-a adus pe preot şi pe levit pe această cale, unde zăcea omul rănit, ca ei să vadă nevoia lui de milă şi de ajutor. Tot cerul aştepta să vadă dacă inima acestor oameni va fi mişcată de milă faţă de suferinţa omenească. Mântuitorul era Acela care îi condusese pe evrei în pustie; prin stâlpul de nor şi de foc, El dăduse o învăţătură cu totul deosebită de aceea pe care o primeau oamenii acum de la preoţii şi învăţătorii lor. Măsurile pline de milă prevăzute de lege aveau în vedere până şi cele mai umile animale, care nu pot să exprime prin cuvinte nevoia şi suferinţa lor. În privinţa aceasta, se dăduseră îndrumări fiilor lui Israel prin Moise: "Dacă întâlneşti boul vrăjmaşului tău sau măgarul lui rătăcit, să i-l aduci acasă. Dacă vezi măgarul vrăjmaşului tău, căzut sub povara lui, să nu treci pe lângă el, şi să-i ajuţi să ia povara de pe măgar" (Exod 23,4.5). Dar, în omul rănit de tâlhari, Isus prezenta cazul unui frate în suferinţă. Cu cât mai mult ar fi trebuit să le fie milă de el decât de o vită de povară! Lor li se făcuse cunoscut prin Moise că Domnul Dumnezeul lor, "Dumnezeul cel mare, puternic şi înfricoşat", face "dreptate orfanului şi văduvei şi iubeşte pe străin". Şi El a poruncit: "Să iubiţi de aceea pe străin; să-l iubiţi ca pe voi înşivă" (Deut. 10,17-19; Lev. 19,34).

55:17 Iov spusese: "Străinul nu petrece noaptea afară; ci mi-am deschis uşa ca să intre călătorul". Şi când cei doi îngeri preschimbaţi în oameni au venit în Sodoma, Lot s-a plecat cu faţa la pământ şi a zis: "Domnii mei, intraţi vă rog în casa robului vostru, ca să rămâneţi peste noapte" (Iov 31,32; Gen. 19,2). Cu toate că aceste învăţături erau cunoscute preotului şi levitului, ei nu le-au pus în practică în viaţa lor. Educaţi în şcoala bigotismului naţional, ei deveniseră egoişti, mărginiţi şi exclusivişti. Când au privit la omul rănit, n-au ştiut dacă este din neamul lor sau nu. Se gândeau că s-ar putea să fie samaritean şi, de aceea, au trecut pe alături.

55:18 În purtarea lor, aşa cum o descrisese Hristos, învăţătorul legii n-a văzut nimic contrar celor pe care le ştia el cu privire la cerinţele legii. Dar acum s-a prezentat o nouă scenă.

55:19 Un samaritean, fiind în călătorie, ajunge la locul în care era suferindul şi, când l-a văzut, i s-a făcut milă de el. Nu s-a mai întrebat dacă străinul era iudeu sau dintre neamuri. Dacă cel căzut era iudeu, samariteanul ştia bine că, dacă situaţia ar fi fost inversă, omul l-ar fi scuipat în faţă şi ar fi trecut dispreţuitor pe alături. Dar el n-a ezitat din cauza aceasta. Nu s-a gândit nici la faptul că el însuşi putea să fie în primejdie, dacă întârzia în locul acela. Îi era de ajuns că avea în faţă o fiinţă omenească aflată în nevoie şi suferinţă. Şi-a scos haina, ca să-l acopere. Uleiul şi vinul luate pentru propria călătorie le-a folosit ca să aline suferinţa şi să întărească pe cel rănit. L-a aşezat apoi pe asinul lui şi a pornit încet, cu pas domol, aşa încât străinul să nu fie mişcat şi să sufere mai mult. L-a dus la un han şi a avut toată noaptea grijă de el, supraveghindu-l cu multă atenţie. Dimineaţa, întrucât străinul se mai întremase, samariteanul s-a hotărât să meargă mai departe, pe drumul său. Dar, înainte de a face lucrul acesta, l-a dat în grija hangiului, a plătit totul şi a mai lăsat şi o sumă de rezervă pentru străin; şi, nefiind mulţumit numai cu atât, a luat măsuri şi pentru alte nevoi, spunând gazdei: "Ai grijă de el şi orice vei mai cheltui, îţi voi da înapoi la întoarcere".

55:20 O dată încheiată parabola, Isus Şi-a îndreptat privirea către învăţătorul legii, cu o expresie care părea că-i citeşte sufletul, şi a zis: "Care dintre aceşti trei ţi se pare că a dat dovadă că este aproapele celui ce căzuse între tâlhari?" (Luca 10,36)

55:21 Nici acum, învăţătorul legii n-ar fi vrut să rostească numele de samaritean cu buzele sale şi a răspuns: "Cel ce şi-a făcut milă de el". Isus a zis: "Du-te de fă şi tu la fel".

55:22 În felul acesta, s-a răspuns pentru totdeauna la întrebarea: "Cine este aproapele meu?" Hristos a arătat că aproapele nostru nu înseamnă numai cineva din biserică sau de credinţa noastră. Nu trebuie să facem nici o deosebire de rasă, culoare sau clasă. Aproapele nostru este orice persoană care are nevoie de ajutorul nostru. Aproapele nostru este orice suflet rănit şi zdrobit de vrăjmaşul. Aproapele nostru este oricine este proprietatea lui Dumnezeu.

55:23 În parabola despre samariteanul milos, Isus a prezentat tabloul Său şi al misiunii Sale. Omul a fost înşelat, rănit, jefuit şi ruinat de Satana şi lăsat să piară, dar Mântuitorul a avut milă de

55:24 starea noastră neajutorată. El a părăsit slava Sa, pentru a veni să ne mântuiască. El ne-a găsit când eram aproape de moarte şi S-a ocupat de cazul nostru. Ne-a vindecat rănile. Ne-a acoperit cu haina neprihănirii Sale. Ne-a oferit un loc de scăpare şi a luat toate măsurile pentru noi, prin preţul plătit de El. A murit ca să ne răscumpere. Arătând către propriul exemplu, El zice către urmaşii Săi: "Vă poruncesc aceste lucruri, ca să vă iubiţi unii pe alţii". "Cum v-am iubit Eu, aşa să vă iubiţi şi voi unii pe alţii" (Ioan 15,17; 13,34).

55:25 Întrebarea pusă de învăţătorul legii lui Isus fusese: "Ce trebuie să fac?" Şi Isus, recunoscând că iubirea faţă de Dumnezeu şi faţă de om este împlinirea legii, a spus: "Fă aşa şi vei avea viaţă". Samariteanul ascultase de îndemnurile unei inimi bune şi iubitoare, dovedindu-se astfel un împlinitor al legii. Hristos l-a îndemnat pe învăţătorul legii: "Du-te de fă şi tu la fel". De la copiii lui Dumnezeu se aşteaptă să facă, nu numai să zică: "Cine zice că rămâne în El trebuie să trăiască şi el cum a trăit Isus" (1 Ioan 2,6).

55:26 Învăţătura aceasta nu este mai puţin necesară astăzi decât pe vremea când a dat-o Isus. Egoismul şi formalismul rece aproape au stins focul iubirii şi au îndepărtat însuşirile plăcute, care trebuie să înfrumuseţeze caracterul. Mulţi dintre cei care mărturisesc Numele Lui au pierdut din vedere faptul că toţi creştinii trebuie să-L reprezinte pe Hristos. Dacă nu se dă pe faţă jertfire de sine pentru binele altora, în cercul familiei, între vecini, în biserică şi oriunde am fi, atunci, oricare ar fi mărturisirea gurii, noi nu suntem creştini.

55:27 Hristos a legat interesul Său de cel al oamenilor şi ne cere să devenim una cu El pentru salvarea omenirii. "Fără plată aţi primit, fără plată să daţi", zice El (Mat. 10,8). Păcatul este cel mai mare dintre toate relele şi datoria noastră este să avem milă şi să-l ajutăm pe păcătos. Sunt mulţi care greşesc şi care îşi simt ruşinea şi nebunia. Ei sunt flămânzi după cuvintele de încurajare. Ei privesc la greşelile şi rătăcirile lor până ajung aproape de disperare. Noi nu trebuie să neglijăm aceste suflete. Dacă suntem creştini, nu trebuie să trecem pe alături, ţinându-ne cât mai departe tocmai de aceia care au mai multă nevoie de ajutorul nostru. Când vedem fiinţe omeneşti în suferinţă, fie din cauza bolilor, fie din cauza păcatului, să nu zicem niciodată: "Aceasta nu mă priveşte".

55:28 "Voi, care sunteţi duhovniceşti, să-l ridicaţi pe unul ca acesta cu duhul blândeţii" (Gal. 6,1). Prin credinţă şi rugăciune, puterea vrăjmaşului este dată înapoi. Spuneţi cuvinte de credinţă şi curaj, care vor fi ca un balsam vindecător pentru cel zdrobit şi rănit. Mulţi, foarte mulţi, au slăbit şi şi-au pierdut curajul

55:29 în marea bătălie a vieţii; un cuvânt de amabilă îmbărbătare i-ar întări ca să biruie. Niciodată să nu trecem pe lângă un suflet suferind, fără a căuta să-i dăm mângâierea cu care suntem mângâiaţi de Dumnezeu.

55:30 Toate acestea sunt numai împlinirea principiului legii, principiu ilustrat prin parabola samariteanului milos şi manifestat în viaţa lui Isus. Caracterul Său descoperă adevărata însemnătate a legii şi ne arată ce înseamnă a iubi pe aproapele nostru ca pe noi înşine. Şi când copiii lui Dumnezeu manifestă îndurare, bunătate şi iubire faţă de toţi oamenii, ei dovedesc caracterul rânduielilor cerului. Ei dau mărturie că "Legea Domnului este desăvârşită şi înviorează sufletul" (Ps. 19,7). Şi oricine nu manifestă această iubire calcă legea pe care pretinde că o onorează. Atitudinea faţă de fraţii noştri arată care este atitudinea noastră faţă de Dumnezeu. Iubirea de Dumnezeu în inimă este singurul izvor pentru iubirea faţă de aproapele. "Dacă zice cineva: 'Eu iubesc pe Dumnezeu', şi urăşte pe fratele său, este un mincinos, căci cine nu iubeşte pe fratele, pe care-l vede, cum poate să iubească pe Dumnezeu, pe care nu-L vede?" Preaiubiţilor, "dacă ne iubim unii pe alţii, Dumnezeu rămâne în noi, şi dragostea Lui a ajuns desăvârşită în noi" (1 Ioan 4,20.12).

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: